care stabileşte condiţiile în care se derulează operaţiunile de import-export, tranzit şi comerţ intracomunitar de produse alimentare de origine nonanimală supuse supravegherii şi controlului pentru siguranţa alimentelor**)(actualizată până la data de 22 octombrie 2010*)
–––*) Textul iniţial a fost publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 440 din 29 iunie 2007. Aceasta este forma actualizată de S.C. "Centrul Teritorial de Calcul Electronic" S.A. până la data de 22 octombrie 2010, cu modificările şi completările aduse de ORDINUL nr. 80 din 22 septembrie 2008 şi ORDINUL nr. 125 din 22 octombrie 2010.**) Titlul Normelor a fost modificat conform pct. 1 al art. I din ORDINUL nr. 80 din 22 septembrie 2008, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 697 din 14 octombrie 2008. +
Capitolul IDefiniţii +
Articolul 1În înţelesul prezentei norme pentru siguranţa alimentelor, următorii termeni se definesc astfel:a) produse alimentare de origine nonanimală – vegetalele şi produsele vegetale destinate consumului uman: legume, inclusiv cartofi şi sfeclă de zahăr, fructe proaspete sau conservate, seminţe de leguminoase, oleaginoase, cereale boabe, produse din cereale, condimente, grăsimi şi uleiuri de origine vegetală, dulciuri, băuturi alcoolice şi nonalcoolice, gumă de mestecat, alimente procesate, altele decât cele de origine animală, suplimente alimentare şi nutritive; … b) certificat de sănătate – documentul emis de o autoritate competentă din ţara exportatoare a produsului importat, care atestă că produsul alimentar de origine nonanimală este conform prevederilor legislaţiei în vigoare din ţara de destinaţie; … c) post de inspecţie la frontieră – postul organizat pe teritoriul României, în orice aeroport, port, punct feroviar sau rutier, deschis traficului internaţional, stabilit prin legislaţia naţională în vigoare, prin care produsele alimentare menţionate în anexa nr. 1 sunt importate/ exportate în/din România; … d) punct de intrare – punctul de intrare desemnat de pe teritoriul României al primei introduceri a unui transport de produse alimentare pe teritoriul României, astfel cum este stabilit prin legislaţia specifică în vigoare; … ––––Litera d) a art. 1 a fost modificată de pct. 1 al art. I din ORDINUL nr. 80 din 22 septembrie 2008, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 706 din 22 octombrie 2010.e) punct final de import – biroul vamal din cadrul direcţiei judeţene pentru accize şi operaţiuni vamale, respectiv al Direcţiei pentru Accize şi Operaţiuni Vamale a Municipiului Bucureşti, prin care produsele alimentare provenite din ţări terţe sunt puse în liberă circulaţie în România; … ––––Litera e) a art. 1 a fost modificată de pct. 1 al art. I din ORDINUL nr. 80 din 22 septembrie 2008, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 706 din 22 octombrie 2010.f) verificare documentară – verificarea de către inspectorul autorităţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor a documentelor care însoţesc un transport de produse alimentare de origine nonanimală, precum documente comerciale, vamale, certificate de sănătate, buletine de analiză şi alte documente care să ateste că produsele sunt în conformitate cu legislaţia comunitară din domeniul siguranţei alimentelor; … g) control de identitate – verificarea conformităţii transportului cu informaţiile din documentele însoţitoare, efectuată de către inspectorul autorităţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, pentru a se asigura că documentele însoţitoare corespund cu marfa transportată şi cu eticheta produsului; … h) control fizic – controlul efectuat de către inspectorii din posturile de inspecţie la frontieră şi din cadrul compartimentului/serviciului privind siguranţa alimentelor de la nivelul direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti asupra produselor alimentare de origine nonanimală, care poate include prelevarea de probe în vederea efectuării testelor de laborator; controlul se realizează în funcţie de riscul cunoscut sau posibil pentru anumite produse alimentare în ceea ce priveşte contaminarea cu micotoxine, metale grele, reziduuri de pesticide, contaminarea radioactivă etc.; … i) condiţii de import – cerinţele privind siguranţa alimentelor, stabilite prin actele normative în vigoare, pentru produsele de origine nonanimală supuse supravegherii şi controlului privind siguranţa alimentelor, ce urmează a fi importate în România; … j) comerţ intracomunitar de produse alimentare de origine nonanimală – schimburile comerciale de produse alimentare, de origine nonanimală pe teritoriul Comunităţii Europene între statele membre; … k) import – totalitatea operaţiunilor prin care se introduc pe teritoriul Comunităţii Europene produse alimentare de origine nonanimală provenite din ţări terţe; … l) export – expediţia produselor alimentare de origine nonanimală de pe teritoriul Comunităţii Europene pe teritoriul ţărilor terţe; … m) transport de produse alimentare de origine nonanimală importate – lotul de produse de origine nonanimală de acelaşi tip, înscrise în acelaşi certificat sau în alte documente vamale care însoţesc transportul, încărcat în acelaşi mijloc de transport, provenind din aceeaşi ţară sau regiune a unei ţări şi pentru care se întocmeşte acelaşi document vamal la import sau alte documente comerciale; … n) document de intrare a produselor alimentare de origine nonanimală – documentul care însoţeşte transportul de produse alimentare de origine nonanimală până la destinaţia finală, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2; … o) operator economic – orice persoană fizică sau juridică cu activitate în domeniul alimentar, implicată în derularea operaţiunilor comerciale de import-export şi comerţ intracomunitar de produse alimentare de origine nonanimală şi care răspunde de îndeplinirea cerinţelor legislaţiei în domeniul alimentelor la import-export şi comerţ intracomunitar; … p) inspector al autorităţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor – personalul de specialitate angajat, în condiţiile legii, al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, din posturile de inspecţie la frontieră şi din cadrul serviciului/compartimentului pentru siguranţa alimentelor de la nivelul direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti cu atribuţii de control oficial, conform fişei postului. … q) tranzit – reprezintă totalitatea operaţiunilor prin care un transport de produse alimentare de origine nonanimală supuse supravegherii şi controlului pentru siguranţa alimentelor, provenind dintr-o ţară terţă, traversează teritoriul României, având ca destinaţie finală o altă ţară terţă; … ––Litera q) a art. 1 a fost introdusă de pct. 2 al art. I din ORDINUL nr. 80 din 22 septembrie 2008, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 697 din 14 octombrie 2008.r) document de înregistrare pentru siguranţa alimentelor documentul emis de direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, pentru activităţile din unităţile supuse înregistrării în conformitate cu legislaţia în vigoare. … ––Litera r) a art. 1 a fost introdusă de pct. 2 al art. I din ORDINUL nr. 80 din 22 septembrie 2008, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 697 din 14 octombrie 2008. +
Capitolul IIDispoziţii generale +
Articolul 2(1) Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor stabileşte condiţiile pentru siguranţa alimentelor în care se derulează operaţiunile de import-export şi comerţ intracomunitar de produse alimentare de origine nonanimală prevăzute în anexa nr. 1. … (2) Importul de produse alimentare de origine nonanimală ce sunt supuse supravegherii şi controlului privind siguranţa alimentelor, prevăzute în anexa nr. 1, se efectuează prin posturile de inspecţie la frontieră şi prin punctele finale de import, în situaţia în care intrarea în Comunitatea Europeană se realizează prin punctele de intrare aflate pe teritoriul altui stat membru. … (3) În cazul în care pentru anumite produse alimentare de origine nonanimală sunt stabilite la nivel comunitar sau naţional condiţii speciale privind siguranţa alimentelor la import-export, derularea acestor operaţiuni se realizează cu respectarea legislaţiei în vigoare pentru acele tipuri de produse. … +
Capitolul IIIObligaţiile operatorilor economici în derularea operaţiunilor de import-export şi comerţ intracomunitar de produse alimentare de origine nonanimală supuse supravegherii şi controlului pentru siguranţa alimentelor +
Secţiunea 1Import +
Articolul 4(1) La importul de produse alimentare de origine nonanimală prevăzute în anexa nr. 1 operatorul economic trebuie să notifice prin fax într-un interval de 24 de ore înaintea sosirii transportului la postul de inspecţie la frontieră pe unde urmează să se desfăşoare importul. … (2) Notificarea la postul de inspecţie la frontieră se realizează prin transmiterea pe fax a "Documentului de intrare a produselor alimentare de origine nonanimală", completat în partea A de către operatorul economic care derulează operaţiuni de import. … (3) Fiecare transport de produse alimentare de origine nonanimală importate prin posturile de inspecţie la frontieră trebuie să fie însoţit până la destinaţie de originalul "Documentului de intrare a produselor alimentare de origine nonanimală", completat conform anexei nr. 2, semnat şi parafat de inspectorul autorităţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din posturile de inspecţie la frontieră. … (4) Originalul "Documentului de intrare a produselor alimentare de origine nonanimală" trebuie să fie prezentat autorităţii vamale de către operatorul economic care derulează operaţiuni de import. … (5) Importatorul are obligaţia de a achita tariful stabilit prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 1/2006 pentru aprobarea tarifelor sanitare veterinare privind finanţarea inspecţiilor şi controalelor veterinare la frontieră, pentru controlul furajelor de origine vegetală destinate animalelor, produselor medicinale de uz veterinar şi produselor de origine nonanimală, cu modificările şi completările ulterioare. … (6) Importatorul are obligaţia de a prezenta inspectorilor autorităţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor documentele care însoţesc transporturile de produse alimentare de origine nonanimală în original, precum certificate de sănătate, buletine de analiză şi alte documente care să ateste că produsele sunt în conformitate cu legislaţia comunitară din domeniul siguranţei alimentelor. … –––-Alin. (6) al art. 4 a fost introdus de pct. 2 al art. I din ORDINUL nr. 80 din 22 septembrie 2008, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 697 din 14 octombrie 2008.(7) Importatorul are obligaţia de a prezenta inspectorilor autorităţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din posturile de inspecţie la frontieră documentul de înregistrare pentru siguranţa alimentelor pentru activităţile de depozitare a produselor alimentare de origine nonanimală. … –––Alin. (7) al art. 4 a fost introdus de pct. 3 al art. I din ORDINUL nr. 80 din 22 septembrie 2008, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 697 din 14 octombrie 2008. +
Articolul 5(1) În cazul în care produsele alimentare de origine nonanimală cu destinaţia România au intrat pe teritoriul Comunităţii Europene prin punctele de intrare care se găsesc pe teritoriul altui stat membru, altele decât posturile de inspecţie la frontieră desemnate de pe teritoriul României, operatorul economic care derulează operaţiuni de import trebuie să notifice prin fax la compartimentul/serviciul privind siguranţa alimentelor din cadrul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti sosirea mărfii în depozitul de destinaţie înscris în "Documentul de intrare a produselor alimentare de origine nonanimală". … (2) Notificarea la serviciul/biroul/compartimentul privind siguranţa alimentelor din cadrul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, se realizează prin transmiterea pe fax a «Documentului de intrare a produselor alimentare de origine nonanimală», completat în partea A de către operatorul economic care derulează importul, cu 24 de ore înainte de sosirea transportului la punctul final de import. … –––Alin. (2) al art. 5 a fost modificat de pct. 2 al art. I din ORDINUL nr. 80 din 22 septembrie 2008, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 697 din 14 octombrie 2008.(3) În cazul în care transporturile de produse alimentare de origine nonanimală au fost identificate că nu au respectat procedurile stabilite la import în conformitate cu prevederile prezentului ordin, inspectorii autorităţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor notifică autorităţilor abilitate nerespectarea prevederilor legale. … (4) Produsele alimentare de origine nonanimală care provin din ţări terţe şi sunt introduse pe teritoriul României prin poştă, curierat rapid, se supun controlului oficial conform prevederilor prezentului ordin. … –––-Alin. (4) al art. 5 a fost introdus de pct. 4 al art. I din ORDINUL nr. 80 din 22 septembrie 2008, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 697 din 14 octombrie 2008. +
Secţiunea a 2-aExport +
Articolul 6Pentru efectuarea operaţiunilor de export de produse alimentare de origine nonanimală, operatorii economici trebuie să se informeze înainte de derularea acestor operaţiuni asupra condiţiilor privind siguranţa alimentelor, impuse prin legislaţia în vigoare de către autoritatea competentă din ţara de destinaţie. +
Articolul 7În cazul în care autorităţile competente din ţara de destinaţie solicită un certificat care să ateste că produsul care urmează să fie exportat respectă condiţiile privind siguranţa alimentelor, operatorul economic care derulează operaţiuni de export are obligaţia să prezinte inspectorilor din cadrul compartimentului/serviciului privind siguranţa alimentelor de la nivelul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti, în a căror rază îşi desfăşoară activitatea, modelul de certificat solicitat de ţara de destinaţie, precum şi alte documente sau informaţii necesare pentru eliberarea certificatului solicitat. +
Secţiunea a 3-aComerţ intracomunitar +
Articolul 8(1) Operatorii economici care derulează operaţiuni de comerţ intracomunitar cu produse alimentare de origine nonanimală trebuie să notifice sosirea mărfii în depozitul de destinaţie până la punerea pe piaţă a acesteia la compartimentul/serviciul privind siguranţa alimentelor din cadrul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti pe a căror rază se află depozitul de destinaţie. … (2) Notificarea la compartimentul/serviciul privind siguranţa alimentelor din cadrul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti se efectuează prin completarea şi transmiterea pe fax a documentului al cărui model este prevăzut în anexa nr. 3. … +
Capitolul IVAtribuţiile şi responsabilităţile inspectorilor autorităţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind importul, exportul, tranzitul şi comerţul intracomunitar de produse alimentare de origine nonanimală–––-Titlul Cap. IV a fost modificat de pct. 8 al art. I din ORDINUL nr. 80 din 22 septembrie 2008, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 697 din 14 octombrie 2008. +
Secţiunea 1Import1. Atribuţiile şi responsabilităţile inspectorilor autorităţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din posturile de inspecţie la frontieră +
Articolul 9(1) Inspectorii autorităţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din posturile de inspecţie la frontieră prin care se derulează operaţiunea de import a produselor alimentare de origine nonanimală au obligaţia de a efectua: … a) verificarea documentară a transporturilor de produse alimentare de origine nonanimală; … b) controlul de identitate, realizat la 2-3% dintre transporturile de produse alimentare de origine nonanimală; … c) controlul fizic, inclusiv prelevarea probelor conform legislaţiei comunitare şi naţionale prevăzute în anexa nr. 6, în funcţie de riscul cunoscut sau probabil pentru anumite produse alimentare; întocmirea procesului-verbal de prelevare a probelor, în vederea efectuării analizelor de laborator, potrivit modelului din anexa nr. 4, şi a cererii de analiză pentru produsele prelevate conform procesului-verbal, potrivit modelului din anexa nr. 5; … (2) După efectuarea controalelor menţionate la alin. (1), inspectorii autorităţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din posturile de inspecţie la frontieră solicită dovada achitării tarifului stabilit prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 1/2006, cu modificările şi completările ulterioare. … (3) În cazul în care toate condiţiile de intrare în ţară sunt îndeplinite, inspectorii prevăzuţi la alin. (1) au următoarele atribuţii: … a) completează partea B a "Documentului de intrare a produselor alimentare de origine nonanimală" în conformitate cu anexa nr. 2; … b) notifică prin transmiterea pe fax a documentului completat la serviciul/compartimentul privind siguranţa alimentelor din cadrul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti de la locul de destinaţie; în cazul produselor importate care au mai multe depozite de destinaţie, se întocmeşte un document de intrare separat pentru fiecare destinaţie; … c) eliberează operatorului economic care desfăşoară operaţiuni de import "Documentul de intrare a produselor alimentare de origine nonanimală" completat, în original; o copie a acestui document se păstrează la postul de inspecţie la frontieră; … d) înregistrează şi îndosariază copiile documentelor care însoţesc fiecare transport de produse alimentare de origine nonanimală, prezentate în original de către operatorul economic. … –––Litera d) a alin. (3) a art. 9 a fost modificată de pct. 5 al art. I din ORDINUL nr. 80 din 22 septembrie 2008, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 697 din 14 octombrie 2008.(4) În cazul transporturilor mai mari de 100 tone, inspectorii prevăzuţi la alin. (1) informează sosirea transporturilor şi solicită avizul la importul produselor de origine nonanimală din partea directorului executiv adjunct responsabil cu siguranţa alimentelor din cadrul direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti de pe raza căreia se află postul de inspecţie la frontieră. … –––Alin. (4) al art. 9 a fost modificat de pct. 6 al art. I din ORDINUL nr. 80 din 22 septembrie 2008, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 697 din 14 octombrie 2008.2. Atribuţiile şi responsabilităţile inspectorilor autorităţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din cadrul serviciului/ compartimentului privind siguranţa alimentelor de la nivelul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti +
Articolul 10În baza solicitării operatorilor economici care derulează operaţiuni de import, inspectorii autorităţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din cadrul serviciului/compartimentului privind siguranţa alimentelor de la nivelul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti au obligaţia să pună la dispoziţia acestora toate informaţiile necesare referitoare la lista cuprinzând posturile de inspecţie la frontieră, precum şi condiţiile privind siguranţa alimentelor pe care trebuie să le îndeplinească produsele de origine nonanimală care fac obiectul importului. +
Articolul 11(1) Inspectorii prevăzuţi la art. 10 au obligaţia ca la importul produselor alimentare de origine nonanimală, efectuat prin posturile de inspecţie la frontieră, să înregistreze şi să îndosarieze copiile documentelor de intrare a produselor alimentare de origine nonanimală primite de la inspectorii prevăzuţi la art. 9 alin. (1). … (2) Supravegherea şi controlul produselor importate şi notificate se realizează de către inspectorii serviciului/compartimentului privind siguranţa alimentelor de la nivelul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti în depozitele de destinaţie, în conformitate cu prevederile Programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor, aprobat anual prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. … +
Articolul 12În cazul în care intrarea transporturilor de produse alimentare de origine nonanimală cu destinaţia România se realizează prin punctele de intrare care se găsesc pe teritoriul altui stat membru, altele decât punctele de intrare desemnate de pe teritoriul României, iar importul se efectuează prin punctele finale de import, inspectorii prevăzuţi la art. 10 au următoarele obligaţii:––-Partea introductivă a art. 12 a fost modificată de pct. 3 al art. I din ORDINUL nr. 125 din 22 octombrie 2010, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 706 din 22 octombrie 2010.a) după primirea documentelor de intrare a produselor alimentare de origine nonanimală, să se deplaseze la punctul final de import al produselor importate şi să realizeze verificarea documentară, controlul de identitate şi controlul fizic ale transportului de produse alimentare de origine nonanimală; controlul fizic poate include prelevări de probe în conformitate cu prevederile legislaţiei comunitare şi naţionale prevăzute în anexa nr. 6, precum şi cu prevederile Programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor, aprobat anual prin hotărâre a Guvernului; … –––Litera a) a art. 12 a fost modificată de pct. 3 al art. I din ORDINUL nr. 125 din 22 octombrie 2010, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 706 din 22 octombrie 2010.b) să completeze partea B a "Documentului de intrare a produselor alimentare de origine nonanimală" şi să elibereze operatorului economic importator documentul completat în original; … c) să înregistreze şi să îndosarieze copiile documentelor care însoţesc fiecare transport de produse alimentare de origine nonanimală, prezentate în original de către operatorul economic. … –––Litera c) a art. 12 a fost modificată de pct. 7 al art. I din ORDINUL nr. 80 din 22 septembrie 2008, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 697 din 14 octombrie 2008.d) să perceapă, la efectuarea controalelor, tarife calculate la nivelul celor prevăzute în Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 1/2006, cu modificările ulterioare. … –––Litera d) a art. 12 a fost introdusă de pct. 4 al art. I din ORDINUL nr. 125 din 22 octombrie 2010, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 706 din 22 octombrie 2010. +
Secţiunea a 2-aExport1. Atribuţiile şi responsabilităţile inspectorilor autorităţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din posturile de inspecţie la frontieră +
Articolul 13Inspectorii autorităţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din posturile de inspecţie la frontieră prin care se derulează operaţiunea de export al produselor alimentare de origine nonanimală au obligaţia de a verifica documentele care însoţesc transportul, conform legislaţiei în vigoare.2. Atribuţiile şi responsabilităţile inspectorilor autorităţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din cadrul serviciului/compartimentului privind siguranţa alimentelor de la nivelul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti +
Articolul 14În cazul în care autorităţile din ţara de destinaţie solicită un certificat care să ateste că produsul ce urmează să fie exportat respectă condiţiile impuse privind siguranţa alimentelor, inspectorii prevăzuţi la art. 10 verifică respectarea condiţiilor impuse de către autorităţile din ţara importatoare, eventual prin solicitarea de analize de laborator, în vederea eliberării certificatului necesar. +
Secţiunea a 3-aComerţ intracomunitar +
Articolul 15(1) La derularea operaţiunilor de comerţ intracomunitar cu produse alimentare de origine nonanimală pe teritoriul României, inspectorii prevăzuţi la art. 10 au obligaţia de a înregistra notificările trimise de către operatorii economici care derulează astfel de operaţiuni. … (2) Supravegherea şi controlul produselor care fac obiectul comerţului intracomunitar se realizează de către inspectorii prevăzuţi la art. 10, în baza Programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor, aprobat anual prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. … +
Secţiunea a 4-aTranzit–––Secţiunea a 4-a a Cap. IV a fost introdusă de pct. 9 al art. I din ORDINUL nr. 80 din 22 septembrie 2008, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 697 din 14 octombrie 2008. +
Articolul 15'Inspectorii autorităţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din posturile de inspecţie la frontieră au obligaţia ca la tranzitul produselor alimentare de origine nonanimală efectuat prin posturile de inspecţie la frontieră să înregistreze separat fiecare transport de produse alimentare de origine nonanimală şi să îndosarieze copiile documentelor care însoţesc transporturile de produse alimentare de origine nonanimală în tranzit, conform prevederilor legale.–––Art. 15' a fost introdus de pct. 9 al art. I din ORDINUL nr. 80 din 22 septembrie 2008, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 697 din 14 octombrie 2008. +
Capitolul VDispoziţii finale +
Articolul 16(1) În raport cu evoluţia situaţiei bolilor datorate produselor alimentare de origine nonanimală la nivel naţional şi internaţional, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor poate limita sau interzice, după caz, derularea pe teritoriul României a operaţiunilor de import şi export de produse de origine nonanimală cu impact asupra sănătăţii publice şi care sunt supuse supravegherii şi controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor. … (2) În situaţia în care se constată că un transport de produse alimentare de origine nonanimală supus supravegherii şi controlului privind siguranţa alimentelor, ca urmare a inspecţiei efectuate la postul de inspecţie la frontieră sau la depozitul de destinaţie, nu îndeplineşte condiţiile pentru siguranţa alimentelor la import, operatorul economic trebuie să ia măsurile necesare pentru distrugerea, returnarea sau, după caz, retragerea produselor neconforme şi să suporte costurile aferente. … –––Alin. (2) al art. 16 a fost modificat de pct. 10 al art. I din ORDINUL nr. 80 din 22 septembrie 2008, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 697 din 14 octombrie 2008.(3) În situaţia prevăzută la alin. (2), operatorul economic trebuie să prezinte inspectorilor prevăzuţi la art. 10 dovada că măsurile pentru distrugerea, returnarea sau, după caz, retragerea produselor neconforme au fost luate. … –––Alin. (3) al art. 16 a fost modificat de pct. 10 al art. I din ORDINUL nr. 80 din 22 septembrie 2008, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 697 din 14 octombrie 2008.(4) Nerespectarea prevederilor prezentului ordin atrage răspunderea disciplinară, civilă şi penală a celor vinovaţi, conform prevederilor legale în vigoare. … –––Alin. (4) al art. 16 a fost introdus de pct. 11 al art. I din ORDINUL nr. 80 din 22 septembrie 2008, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 697 din 14 octombrie 2008. +
Articolul 17În cazul notificărilor primite de la Uniunea Europeană, în mod direct prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje sau prin intermediul misiunilor diplomatice, operatorii economici au obligaţia să respecte cerinţele legislaţiei în vigoare. +
Articolul 18Anexele nr. 1-6 fac parte integrantă din prezentele instrucţiuni. +
Anexa 1la Norma pentru siguranţa alimentelor─────────────────────────────────────LISTAproduselor alimentare de origine nonanimalăsupuse supravegherii la import*Font 8* ┌─────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────┬────────────────┐ │Poziţia tarifară │ │Poziţia tarifară│ │ a produselor │ Denumirea produsului │ a produselor │ │ supravegheate │ │ exceptate** │ │ la import* │ │ │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 1 │ 2 │ 3 │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 07.01 │Cartofi în stare proaspătă sau refrigerată │0701.10.00 │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 07.02 │Tomate în stare proaspătă sau refrigerată │- │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 07.03 │Ceapă, hasma, usturoi, praz şi alte legume aliacee, în stare │0703 10 11 │ │ │proaspătă sau refrigerată │ │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 07.04 │Varză, conopidă, varză creată, gulii şi produse comestibile │- │ │ │similare din genul Brassica, în stare proaspătă sau │ │ │ │refrigerată │ │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 07.05 │Salată verde (Lactuca sativa) şi cicoare (Cichorium spp.), │ │ │ │în stare proaspătă sau refrigerată │- │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 07.06 │Morcovi, napi, sfeclă roşie pentru salată, barba-caprei, │- │ │ │ţelina de rădăcină, ridichi şi rădăcinoase comestibile │ │ │ │similare, în stare proaspătă sau refrigerată │ │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 07.07 │Castraveţi şi cornişon, în stare proaspătă sau refrigerată │- │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 07.08 │Legume cu păstaie, curăţate sau nu de păstăi, în stare │ │ │ │proaspătă sau refrigerată │- │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 07.09 │Alte legume în stare proaspătă sau refrigerată │0709 60 91 │ │ │ │0709 60 95 │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 07.10 │Legume nefierte sau fierte în apă sau în abur, congelat │- │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 07.11 │Legume conservate provizoriu, de exemplu cu gaz sulfuros, │- │ │ │în saramură, în apă sulfuroasă sau în alte soluţii care │ │ │ │asigură provizoriu conservarea lor, dar improprii │ │ │ │consumului alimentar în această stare │ │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 07.12 │Legume uscate, altele decât cu păstăi, chiar tăiate felii │- │ │ │sau bucăţi sau chiar sfărâmate sau pulverizate, dar │ │ │ │nepreparate altfel │ │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 07.13 │Legume cu păstăi uscate, curăţate de păstăi, chiar │0713.10.10 │ │ │decorticate sau sfărâmate │0713.33.10 │ │ │ │0713.50.00.10 │ │ │ │0713.90.00.10 │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 07.14 │Rădăcini de manioc, de arorut sau de orchis, napi │- │ │ │porceşti, batate şi rădăcini şi tuberculi similari, cu │ │ │ │conţinut ridicat de amidon sau inulina, proaspete, │ │ │ │refrigerate, congelate sau uscate, chiar tăiate în bucăţi │ │ │ │sau aglomerate sub formă de pelete; miez de sagotier │ │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 08.01 │Nuci de cocos, nuci de Brazilia, nuci de caju, proaspete │ │ │ │sau uscate, chiar decojite sau fără pieliţă │- │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 08.02 │Alte fructe cu coajă, proaspete sau uscate, chiar decojite │ │ │ │sau fără pieliţă │- │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 08.03 │Banane, inclusiv din specia Musa paradisiaca (plantains), │ │ │ │proaspete sau uscate │- │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 08.04 │Curmale, smochine, ananas, avocado, guave, mango şi │ │ │ │mangustan, proaspete sau uscate │- │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 08.05 │Citrice proaspete sau uscate │- │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 08.06 │Struguri proaspeţi sau uscaţi │- │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 08.07 │Pepeni (inclusiv pepeni verzi) şi Papaya, proaspeţi │- │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 08.08 │Mere, pere şi gutui, proaspete │- │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 08.09 │Caise, cireşe, vişine, piersici, inclusiv piersici │ │ │ │fără puf şi nectarine, prune şi porumbe, proaspete │- │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 08.10 │Alte fructe proaspete │- │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 08.11 │Fructe fierte sau nu în apă sau în abur, congelate, chiar cu │ │ │ │adaos de zahăr sau alţi îndulcitori │- │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 08.12 │Fructe conservate provizoriu, de exemplu cu ajutorul gazului │ │ │ │sulfuros, în saramură, în apă sulfurată sau prin adăugare de │ │ │ │alte substanţe care asigură provizoriu conservarea lor, dar │ │ │ │improprii alimentaţiei în această stare │- │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 08.13 │Fructe uscate, altele decât cele de la poziţiile 08.01 până │ │ │ │la 08.06; amestecuri de fructe uscate sau de fructe cu coajă │ │ │ │de la acest capitol │- │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 08.14 │Coji de citrice sau de pepeni (inclusiv pepeni verzi), │ │ │ │proaspete, congelate, uscate, prezentate în apă sărată, │ │ │ │sulfurate sau cu adaos de alte substanţe care asigură │ │ │ │provizoriu conservarea lor │- │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 09.01 │Cafea, chiar prăjită sau decafeinizată; coji şi pelicule de │ │ │ │cafea; înlocuitori de cafea conţinând cafea, indiferent de │ │ │ │proporţiile amestecului │- │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 09.02 │Ceai, chiar aromatizat │- │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 09.03 │Mate │- │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 09.04 │Piper (din genul Piper); ardei din genul Capsicum sau din │ │ │ │genul Pimenta, uscat sau măcinat sau pulverizat │- │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 09.05 │Vanilie │- │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 09.06 │Scorţişoară şi flori de scorţişoară │- │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 09.07 │Cuişoare (fructe întregi, cuişoare şi codiţe) │- │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 09.08 │Nucşoară, condiment din coajă uscată a nucşoarei şi cardamom │- │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 09.09 │Seminţe de anason, de badian, de mărar, de coriandru, de │ │ │ │chimen sau de chimion; bace de ienupăr │- │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 09.10 │Ghimbir, şofran, curcuma, cimbru, frunze de dafin, curry şi │ │ │ │alte mirodenii │- │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 10.01 │Grâu şi meslin │1001.90.10 │ │ │ │1001.90.91 │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 10.02 │Secară │ │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 10.03 │Orz │1003.00.10 │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 10.04 │Ovăz │ │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 10.05 │Porumb │1005.10 │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 10.06 │Orez │1006.10.10 │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 10.08 │Hrişcă, mei, seminţe de iarba-canarasului (Phalaris │ │ │ │Canariensis); alte cereale │- │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 11.01 │Făină de grâu sau de meslin │- │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 11.02 │Făină de cereale, altele decât de grâu sau de meslin │- │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 11.03 │Crupe, griş şi aglomerate sub formă de pelete, din cereale │- │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 11.04 │Boabe de cereale altfel prelucrate, de exemplu decojite, │ │ │ │presate, sub formă de fulgi, lustruite, tăiate sau zdrobite, │ │ │ │cu excepţia orezului de la poziţia 10.06; germeni de cereale,│ │ │ │întregi, presaţi, sub formă de fulgi sau zdrobiţi │- │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 11.05 │Făină, griş, pudră, fulgi, granule şi aglomerate sub formă │ │ │ │de pelete, din cartofi │- │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 11.06 │Făina, griş şi pudră din legume cu păstaie uscate, de la │- │ │ │poziţia 07.13, din Sago sau din rădăcini ori tuberculi de │ │ │ │la poziţia 07.14 şi din produsele de la capitolul 8 │ │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 11.07 │Malţ chiar prăjit │- │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 11.08 │Amidon şi fecule; inulina │- │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 11.09 │Gluten de grâu, chiar uscat │- │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 12.01 │Boabe de soia, chiar sfărâmate │1201.00.10 │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 12.02 │Arahide, neprăjite şi nici altfel preparate termic, │1202.10.10 │ │ │chiar decorticate sau sfărâmate │ │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 12.03 │Copra │- │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 12.05 │Seminţe de rapiţă sau de rapiţă sălbatică, chiar sfărâmate │12.05 10 10 │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 12.06 │Seminţe de floarea-soarelui, chiar sfărâmate │12.06.00.10 │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 12.07 │Alte fructe şi seminţe oleaginoase, chiar sfărâmate │12.07.20.10 │ │ │ │12.07.40.10 │ │ │ │12.07.50.10 │ │ │ │12.07.91.10 │ │ │ │12.07.99.15 │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 12.08 │Făină şi griş din fructe şi seminţe oleaginoase, altele │- │ │ │decât cele de muştar │ │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 12.10 │Conuri de hamei, proaspete sau uscate, chiar sfărâmate, │- │ │ │măcinate sau sub formă de pudră sau pelete; lupulina │ │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 12.12 │Roşcove, alge, sfeclă de zahăr şi trestie de zahăr, │- │ │ │proaspete, refrigerate, congelate sau uscate, chiar │ │ │ │pulverizate; sâmburi şi miez de sâmburi de fructe şi alte │ │ │ │produse vegetale (inclusiv rădăcini de cicoare neprăjite din │ │ │ │varietatea Cichorium intybus sativum) destinate în principal │ │ │ │alimentaţiei umane, nedenumite şi necuprinse în altă parte │ │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 13.02 │Seve şi extracte vegetale; substanţe pectice, pectinaţi şi │13 02.11.00 │ │ │pectaţi; agar-agar şi alte mucilagii şi agenţi de mărire a │ │ │ │vâscozităţii, derivate din produse vegetale, chiar │ │ │ │modificate │ │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 15.07 │Ulei de soia şi fracţiunile lui, chiar rafinate, dar │15 07.10.10 │ │ │nemodificate chimic │15 07.90.10 │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 15.08 │Ulei de arahide şi fracţiunile acestuia, chiar rafinate, dar │15 08.10.10 │ │ │nemodificate chimic │15 08.90.10 │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 15.09 │Ulei de măsline şi fracţiunile lui, chiar rafinate, dar │15 09.10.10 │ │ │nemodificate chimic │ │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 15.11 │Ulei de palmier şi fracţiunile lui, chiar rafinate, dar │15.11.10.10 │ │ │nemodificate chimic │1511.90.91 │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 15.12 │Ulei de floarea-soarelui, de şofran sau de bumbac şi │1512.11.10 │ │ │fracţiunile lor, chiar rafinate, dar nemodificate chimic │1512.19.10 │ │ │ │1512.21.10 │ │ │ │1512.29.10 │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 15.13 │Uleiuri de cocos (ulei de copra), de miez de palmier sau de │1513.11.10 │ │ │babassu şi fracţiunile lor, chiar rafinate, dar nemodificate │1513.19.30 │ │ │chimic │1513.21.10 │ │ │ │1513.29.30 │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 15.15 │Ulei de porumb şi fracţiunile lui: │1515.21.10 │ │ │- Ulei brut │1515.29.10 │ │ │- Altele │151519 10 │ │ │ │1515 30 10 │ │ │ │1515 50 11 │ │ │ │1515 50 91 │ │ │ │1515 90 21 │ │ │ │1515 90 31 │ │ │ │1515 90 40 │ │ │ │1515 90 60 │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 15.17 │Margarină; amestecuri sau preparate alimentare din grăsimi │- │ │ │ori din uleiuri animale sau vegetale ori din fracţiuni ale │ │ │ │diferitelor grăsimi sau uleiuri din acest capitol, altele │ │ │ │decât grăsimile şi uleiurile alimentare şi fracţiunile │ │ │ │acestora │ │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 17.01 │Zahăr din trestie sau din sfeclă şi zaharoză chimic pură, în │- │ │ │stare solidă │ │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 17.02 │Alte zaharuri, inclusiv lactoza, maltoza, glucoza şi fructoza│17 02 11 │ │ │(levuloza), chimic pure, în stare solidă; siropuri de zahăr │ │ │ │la care nu s-au adăugat aromatizanţi sau coloranţi; │ │ │ │înlocuitori de miere, chiar amestecaţi cu miere naturală; │ │ │ │zaharuri şi melase caramelizate │ │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 17.03 │Melase rezultate din extracţia sau rafinarea zahărului │- │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 17.04 │Produse zaharoase fără cacao, inclusiv ciocolata albă │- │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 18.01 │Cacao boabe şi spărturi de boabe de cacao, brute sau prăjite │- │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 18.02 │Coji, pelicule (pieliţe) şi alte resturi de cacao │- │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 18.03 │Pastă de cacao, chiar degresată │- │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 18.04 │Unt, grăsime şi ulei de cacao │- │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 18.05 │Pudră de cacao, fără adaos de zahăr sau alţi îndulcitori │- │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 18.06 │Ciocolată şi alte preparate alimentare care conţin cacao │- │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 19.01 │Extracte de malţ; preparate alimentare din făină, crupe, │- │ │ │griş, amidon, fecule sau extracte de malţ, care nu conţin │ │ │ │cacao sau care conţin cacao într-o proporţie de sub 40% │ │ │ │din greutate, calculată pe o bază complet degresată, │ │ │ │nedenumite şi necuprinse în altă parte; preparate alimentare │ │ │ │din produsele de la poziţiile de la 04.01 până la 04.04, │ │ │ │care nu conţin cacao sau care conţin cacao într-o proporţie │ │ │ │sub 5% din greutate, calculată pe o bază complet degresată, │ │ │ │nedenumite şi necuprinse în altă parte │ │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 19.02 │Paste alimentare, chiar fierte sau umplute (cu carne sau cu │19 02.11.00 │ │ │alte substanţe) sau chiar altfel preparate, cum ar fi │19 02.20.10 │ │ │spaghete, macaroane, fidea, lazane, gnochi, ravioli, │19 02.20.30 │ │ │caneloni, cuşcuş, chiar preparat │ │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 19.03 │Tapioca şi înlocuitorii săi preparaţi din fecule, sub formă │- │ │ │de fulgi, granule, bobiţe, particule rezultate din cernere │ │ │ │sau alte forme similare │ │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 19.04 │Produse pe bază de cereale obţinute prin expandare sau │- │ │ │prăjire, de exemplu corn flakes; cereale, altele decât │ │ │ │porumbul, sub formă de boabe sau sub formă de fulgi ori de │ │ │ │alte grăunţe preparate, cu excepţia făinei, crupelor şi a │ │ │ │grişului, prefierte sau altfel preparate, nedenumite şi │ │ │ │necuprinse în altă parte │ │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 19.05 │Produse de brutărie, de patiserie şi biscuiţi chiar cu │- │ │ │adaos de cacao; hostii, casete goale de tipul celor │ │ │ │utilizate pentru medicamente, prescuri, paste uscate din │ │ │ │făină, din amidon sau din fecule în foi şi produse │ │ │ │similare │ │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 20.01 │Legume, fructe şi alte părţi comestibile de plante, │- │ │ │preparate sau conservate în oţet sau acid acetic │ │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 20.02 │Tomate preparate sau conservate altfel decât în oţet sau │ │ │ │acid acetic │- │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 20.03 │Ciuperci şi trufe, preparate sau conservate altfel decât │- │ │ │în oţet sau acid acetic │ │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 20.04 │Alte legume preparate sau conservate altfel decât în oţet │ │ │ │sau acid acetic, congelate, altele decât produsele de la │ │ │ │poziţia 20.06 │- │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 20.05 │Alte legume preparate sau conservate altfel decât în oţet │- │ │ │sau acid acetic, necongelate, altele decât produsele de la │ │ │ │poziţia 20.06 │ │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 20.06 │Legume, fructe, coji de fructe şi alte părţi de plante, │ │ │ │confiate (uscate, glasate sau cristalizate) │- │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 20.07 │Dulceţuri, jeleuri, marmelade, paste şi piureuri de fructe, │- │ │ │obţinute prin fierbere, cu sau fără adaos de zahăr sau de │ │ │ │alţi îndulcitori │ │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 20.08 │Fructe şi alte părţi comestibile de plante, altfel preparate │- │ │ │sau conservate, cu sau fără adaos de zahăr ori de alţi │ │ │ │îndulcitori sau de alcool, nedenumite şi necuprinse în │ │ │ │altă parte │ │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 20.09 │Sucuri de fructe, inclusiv mustul de struguri, şi sucuri de │- │ │ │legume, nefermentate, fără adaos de alcool, cu sau fără │ │ │ │adaos de zahăr ori de alţi îndulcitori │ │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 21.01 │Extracte, esenţe şi concentrate de cafea, de ceai sau de │- │ │ │mate şi preparate pe bază de aceste produse sau pe bază de │ │ │ │cafea, de ceai sau de mate; cicoare prăjită şi alţi │ │ │ │înlocuitori prăjiţi de cafea şi extractele, esenţele şi │ │ │ │concentratele lor │ │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 21.02 │Drojdii active sau inactive; alte microorganisme │- │ │ │monocelulare moarte, cu excepţia vaccinurilor de la poziţia │ │ │ │30.02; praf de copt preparat │ │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 21.03 │Preparate pentru sosuri şi sosuri preparate; condimente şi │- │ │ │produse de asezonare amestecate; făină de muştar şi muştar │ │ │ │preparat │ │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 21.04. │Preparate pentru supe, ciorbe sau supe cremă; supe, ciorbe │alte produse │ │ │ori supe cremă preparate; preparate alimentare compuse │supuse │ │ │omogenizate │controlului │ │ │ │veterinar │ │ │ │conform │ │ │ │legislaţiei în │ │ │ │vigoare │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 21.05 │Îngheţate şi alte produse similare sub formă de îngheţată, │21 05 00 91 │ │ │comestibile, cu sau fără cacao │21 05 00 99 │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 21.06 │Preparate alimentare nedenumite şi necuprinse în altă parte │- │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 22.01 │Ape, inclusiv apele minerale naturale sau artificiale şi │- │ │ │apele gazificate, care nu conţin zahăr sau alţi îndulcitori │ │ │ │şi nici aromatizante; gheaţă şi zăpadă │ │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 22.02 │Ape, inclusiv ape minerale şi ape gazificate, care conţin │22.02.90.91 │ │ │zahăr sau alţi îndulcitori sau aromatizate şi alte băuturi │22.02.90.95 │ │ │nealcoolice, excluzând sucurile de fructe sau de legume de │22.02.90.99 │ │ │la poziţia 20.09 │ │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 22.03 │Bere fabricată din malţ │- │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 22.04 │Vinuri din struguri proaspeţi, inclusiv vinurile îmbogăţite │- │ │ │cu alcool; must din struguri, altul decât cel de la │ │ │ │poziţia 20.09 │ │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 22.05 │Vermuturi şi alte vinuri din struguri proaspeţi, aromatizate │- │ │ │cu plante sau substanţe aromatice │ │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 22.06 │Alte băuturi fermentate, respectiv cidru de mere, cidru de │- │ │ │pere, hidromel; amestecuri de băuturi fermentate şi │ │ │ │amestecuri de băuturi fermentate şi băuturi nealcoolice, │ │ │ │nedenumite şi necuprinse în altă parte │ │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 22.07 │Alcool etilic nedenaturat cu titru alcoolic volumic de │ │ │ │minimum 80%; alcool etilic şi alte distilate denaturate, de │ │ │ │orice concentraţie │ │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 22.08 │Alcool etilic nedenaturat cu titru alcoolic volumic sub 80%; │ │ │ │distilate, rachiuri, lichioruri şi alte băuturi spirtoase │- │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 22.09 │Oţet comestibil şi înlocuitori de oţet comestibil obţinuţi │ │ │ │din acid acetic │- │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 23.02 │Tărâţe, spărturi şi alte reziduuri, aglomerate sub formă de │- │ │ │pelete, provenite din măcinarea, presarea, cernerea sau din │ │ │ │alte procedee de prelucrare a cerealelor ori plantelor │ │ │ │leguminoase │ │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 23.03 │Reziduuri rezultate de la fabricarea amidonului şi reziduuri │- │ │ │similare, pulpă de sfeclă de zahăr, resturi rezultate din │ │ │ │prelucrarea trestiei de zahăr şi alte deşeuri rezultate de │ │ │ │la fabricarea zahărului, depuneri şi deşeuri rezultate de la │ │ │ │fabricarea berii sau de la distilare, chiar aglomerate sub │ │ │ │formă de pelete │ │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 23.06 │Turte şi alte reziduuri solide, chiar măcinate sau │- │ │ │aglomerate sub formă de pelete, rezultate din extracţia │ │ │ │grăsimilor ori uleiurilor vegetale, altele decât cele de la │ │ │ │poziţia 23.04 sau 23.05 │ │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 25.01 │Sare, inclusiv sare de masă şi sare denaturată şi clorură │25.01.00.51 │ │ │de sodiu pură, chiar sub formă de soluţie apoasă sau cu │ │ │ │adaos de agenţi antiaglomeranţi ori agenţi care asigură o │ │ │ │bună fluiditate; apă de mare │ │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 28.35 │Fosfinaţi (hipofosfiţi), fosfonaţi (fosfiţi) şi fosfaţi; │ │ │ │polifosfaţi, cu compoziţie chimică definită sau nu │ │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 29.15 │Acizi carboxilici, anhidridele, halogenurile, peroxizii şi │ │ │ │peroxiacizii lor; derivaţii lor halogenaţi, sulfonaţi, │ │ │ │nitraţi sau nitrozaţi │ │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 29.18 │Acizi carboxilici cu funcţii oxigenate suplimentare şi │ │ │ │anhidridele, halogenurile, peroxizii şi peroxiacizii lor; │ │ │ │derivaţii lor halogenaţi, sulfonaţi, nitraţi sau nitrozaţi │ │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 29.22 │Amino compuşi cu funcţii oxigenate │ │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 35.04. │Peptone şi derivaţii lor; alte substanţe proteice şi │- │ │ │derivaţii lor, nedenumite şi necuprinse în altă parte │ │ ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │ 39.17 .10 │Mate artificiale din proteine întărite sau din materiale │ │ │ │plastice celulozice │ │ └─────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────────┴────────────────┘––––Anexa nr. 1 a fost înlocuită cu anexa nr. 1 din ORDINUL nr. 80 din 22 septembrie 2008, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 697 din 14 octombrie 2008, potrivit pct. 12 al art. I din actul mai sus menţionat. +
Anexa 2la Norma pentru siguranţa alimentelor─────────────────────────────────────
––––Anexa nr. 2 a fost înlocuită cu anexa nr. 2 din ORDINUL nr. 80 din 22 septembrie 2008, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 697 din 14 octombrie 2008, potrivit pct. 13 al art. I din actul mai sus menţionat. +
Anexa 3───────la Norma pentru siguranţa alimentelor──────────────────────────────────────NOTIFICAREprivind comerţul intracomunitar┌───────┬──────────────────────────────────┬───────────────────────────────────┐│ │ │ ││ │1. Expeditor │ 2. Destinatar ││ │ │ ││ │1.1. Denumirea firmei expeditoare:│ 2.1. Denumirea firmei destinatare:││ │ │ ││ │1.2. Adresa: │ 2.2. Adresa: ││ │ │ ││ │ │ ││ │1.3. Ţara expeditoare: │ 2.3. Adresa depozitului de ││ │ Cod ISO │ destinaţie: ││ │ │ ││ │1.4. Ţara de origine/provenienţa: │ ││Infor- ├──────────────────────────────────┼───────────────────────────────────┤│matii │ │ ││cu │3. Detalii privind transportul: │4. Numele şi prenumele ││privire│ │ reprezentantului firmei ││la │ │ destinatare: ││tran- │ │ ││spor- │3.1. Denumirea produsului │4.1. Semnătura: ││tul │ alimentar: │ ││sosit │ │ ││ │3.2. Codul CN: │ ││ │ │ ││ │3.3. Natura şi numărul coletelor: │4.2. Data sosirii transportului: ││ │ │ ││ │3.4. Greutatea brută: │ ││ │ │ ││ │3.5. Greutatea netă: │ ││ │ │ │└───────┴──────────────────────────────────┴───────────────────────────────────┘ +
Anexa 4───────la Norma pentru siguranţa alimentelor─────────────────────────────────────ROMÂNIA[Stema]AUTORITATEA NAŢIONALĂ SANITARĂ VETERINARĂŞI PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELORDIRECŢIA SANITARĂ VETERINARĂ ŞI PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELORrespectivPOSTUL DE INSPECŢIE LA FRONTIERĂ…………………………….PROCES-VERBALnr. ……. din ……..de prelevare a probelor în vederea efectuării analizelor de laborator– siguranţa alimentelor –Subsemnatul ……., în calitate de inspector al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din cadrul ….., atest că în ziua de ………, ora ……, s-a realizat prelevarea de probe în vederea efectuării analizelorde laborator, în conformitate cu legislaţia comunitară şi naţională în vigoare, dintr-un lot de …….. în cantitate de ……………………….Datele de identificare ale lotului: ……………………………….Cantitatea de probe prelevate a fost de ……………………………Prelevarea probelor a fost făcută de la operatorul economic …………, cu sediul în ………., înmatriculat la Oficiul registrului comerţului …… cu nr. ……, codul fiscal ……., reprezentat de domnul/doamna. …….., născut/născută la data de …….., în localitatea ….., judeţul/sectorul àààà, domiciliat/domiciliată în localitatea ………, str. ……. nr. …., bl. …., sc. …, ap. …., judeţul/sectorul ……, cu reşedinţa în ………., legitimat/legitimată cu actul de identitate …… seria …. nr. ….., eliberat de …… la data de ………..Menţiuni: ………………………………………………………….Inspectorul autorităţii Reprezentantulsanitare veterinare operatorului economic,şi pentru siguranţa ……………..alimentelor,……………………. +
Anexa 5───────la Norma pentru siguranţa alimentelor─────────────────────────────────────CERERE DE ANALIZĂpentru probele prelevate conform procesului-verbal┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────┐│1. Către laboratorul │└─────────────────────────────────────────────────────────────────────┘┌──────────────────────────────────────────┬──────────────────────────┐│2. Informaţii expediere │Destinatarul răspunsului ││Expeditor probă: │Adresa: ││Adresa: │Tel./Fax: ││Tel./Fax: │ ││E-mail: │ ││Data expedierii probei: │ │└──────────────────────────────────────────┴──────────────────────────┘┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────┐│ 3. Informaţii probe ││ ││Denumirea produsului: ││ ││Tipul produsului*): [] primar [] procesat ││ ││Tratamente fitosanitare*): [] da [] nu ││ ││Origine*): [] producţie autohtonă [] import [] export ││ ││Cod prelevare probe: │└─────────────────────────────────────────────────────────────────────┘┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────┐│ 4. Natura probei*) │├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤│[] fructe proaspete [] fructe nucifere [] fructe uscate ││[] legume proaspete [] seminţe oleaginoase [] altele (de ││[] cartofi [] seminţe de leguminoase precizat) ││[] cereale boabe [] condimente ││ │└─────────────────────────────────────────────────────────────────────┘┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────┐│ 5. Analize solicitate ││ ││ ││ ││ │└─────────────────────────────────────────────────────────────────────┘┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────┐│6. Numele şi semnătura expeditorului: ││ ││7. Ştampila unităţii: ││ │└─────────────────────────────────────────────────────────────────────┘ +
Anexa 6───────la Norma pentru siguranţa alimentelor────────────────────────────────────LEGISLAŢIE COMUNITARĂ ŞI NAŢIONALĂreferitoare la prelevarea probelor1. Regulamentul (CE) nr. 401/2006 al Comisiei din 23 februarie 2006 de stabilire a metodelor de prelevare de probe şi a metodelor de analiză pentru controlul oficial al conţinutului de micotoxine din produsele alimentare, publicat în JOCE L70 din 12 din 9 martie 20062. Recomandarea Comisiei Europene din 4 octombrie 2004 referitoare la Ghidul tehnic pentru prelevarea şi detectarea organismelor modificate genetic sau a produselor modificate genetic, publicat în JOCE L348/18 din 24 noiembrie 20043. Regulamentul CE nr. 1.882/2006/CE ce stabileşte metodele de prelevare şi metodele de analiză pentru controlul oficial al nivelurilor de nitraţi în anumite produse alimentare, publicat în JOCE L364 din 20 decembrie 20064. Regulamentul nr. 1.883/2006 privind stabilirea metodelor de prelevare a probelor şi a metodelor de analiză pentru controlul oficial al dioxinelor şi determinarea PCB de tipul dioxinei din produsele alimentare, publicat în JOCE L364 din 20 decembrie 20065. Regulamentul Comisiei Europene nr. 333/2007/CE de stabilire a metodelor de prelevare a probelor şi a metodelor de analiză pentru controlul oficial al nivelurilor de plumb, cadmiu, mercur, staniu organic, 3-MCPD şi benzopiren din produsele alimenta re, publicat în JOCE L88 din 29 martie 20076. Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 147/2004 pentru aprobarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind reziduurile de pesticide din produsele de origine an imală şi nonanimală şi reziduurile de medicamente de uz veterinar în produsele de origine animală, cu modificările şi completările ulterioare7. Ghidul pentru prelevarea de probe din produse alimentare de origine nonanimală în vederea determinării concentraţiei de reziduuri de pesticide8. Ghidul privind inspecţia şi prelevarea de probe pentru alimentele şi furajele care conţin sau pot conţine organisme modificate genetic__________