privind etichetarea alimentelor(actualizate până la data de 1 ianuarie 2005*)
–––––-*) Textul iniţial a fost publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 147 din 27 februarie 2002. Aceasta este forma actualizată de S.C. "Centrul Teritorial de Calcul Electronic" S.A. Piatra-Neamţ până la data de 1 ianuarie 2005, cu modificările şi completările aduse de: HOTĂRÂREA nr. 568 din 5 iunie 2002; HOTĂRÂREA nr. 511 din 7 aprilie 2004**); HOTĂRÂREA nr. 1.719 din 14 octombrie 2004**).**) NOTA C.T.C.E. S.A. Piatra-Neamţ:Conform art. II din HOTĂRÂREA nr. 511 din 7 aprilie 2004, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 348 din 21 aprilie 2004, prezenta hotărâre intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2005; produsele aflate în stoc sau contractate înainte de data intrării în vigoare a acesteia pot fi comercializate cu elementele de identificare şi caracterizare marcate iniţial, până la data de 1 iulie 2005.Conform art. III din HOTĂRÂREA nr. 1.719 din 14 octombrie 2004, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 1.014 din 3 noiembrie 2004, prezenta hotărâre intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2005. Produsele aflate în stoc înainte de data intrării în vigoare pot fi comercializate cu elementele de identificare şi caracterizare marcate iniţial, dar nu mai târziu de data de 1 iulie 2006. +
Capitolul 1Dispoziţii generale +
Articolul 1Prezentele norme metodologice reglementează modul de etichetare a alimentelor livrate ca atare consumatorului final, precum şi restaurantelor, spitalelor, cantinelor şi altor agenţi economici care prepara şi furnizează hrana pentru populaţie.Dispoziţiile prezentelor norme metodologice se aplică şi anumitor aspecte referitoare la prezentarea şi publicitatea alimentelor. +
Articolul 2În sensul prezentelor norme metodologice, termenii şi expresiile de mai jos se definesc după cum urmează:a) eticheta – orice material scris, imprimat, litografiat, gravat sau ilustrat, care conţine elemente de identificare a produsului şi care însoţeşte produsul sau este aderent la ambalajul acestuia; … b) aliment nepreambalat – aliment vrac care nu este supus operaţiunii de preambalare şi care, pentru vânzare, este măsurat sau cântărit în prezenta consumatorului; … c) lot – un ansamblu de unităţi de vânzare dintr-un aliment fabricat, prelucrat sau ambalat în condiţii practic identice. … +
Articolul 3Scopul etichetării este de a da consumatorilor informaţiile necesare, suficiente, verificabile şi uşor de comparat, astfel încât să permită acestora sa aleagă acel produs care corespunde exigenţelor lor din punct de vedere al nevoilor şi posibilităţilor lor financiare, precum şi de a cunoaşte eventualele riscuri la care ar putea fi supuşi. +
Articolul 4(1) Informaţiile înscrise pe eticheta nu trebuie să induca în eroare consumatorii, la achiziţionarea produselor, în privinţa: … a) caracteristicilor alimentului şi în special a naturii, identităţii, proprietăţilor, compoziţiei, cantităţii, durabilităţii, originii sau provenientei sale, precum şi a metodelor de fabricaţie sau de producţie; … b) atribuirii de efecte sau proprietăţi alimentelor pe care acestea nu le poseda; … c) sugerarii ca alimentul are caracteristici speciale atunci când în realitate toate produsele similare au astfel de caracteristici. … (2) Etichetarea şi metodele prin care aceasta se realizează nu trebuie să atribuie alimentelor proprietăţi de prevenire, tratare sau vindecare a bolilor sau să facă referirii la astfel de proprietăţi; sunt exceptate de la aceasta interdicţie apele minerale naturale, precum şi orice alimente cu destinaţii nutritionale speciale, autorizate în acest sens de Ministerul Sănătăţii şi Familiei. … (3) Interdicţiile sau restricţiile prevăzute la alin. (1) şi (2) se aplică, de asemenea: … a) prezentării alimentelor, în special în ceea ce priveşte forma, aspectul sau ambalarea acestora, materialul de ambalare utilizat, felul cum sunt aranjate, precum şi modul în care alimentele sunt expuse; … b) publicităţii alimentelor. … +
Capitolul 2Dispoziţii privitoare la alimente +
Secţiunea IGeneralitati +
Articolul 5Etichetele alimentelor trebuie să cuprindă în mod obligatoriu:a) denumirea sub care este vândut alimentul; … b) lista cuprinzând ingredientele; … c) cantitatea din anumite ingrediente sau categorii de ingrediente, conform art. 8; … d) cantitatea neta pentru alimentele preambalate; … e) data durabilităţii minimale sau, în cazul alimentelor care din punct de vedere microbiologic au un grad înalt de perisabilitate, data limita de consum; … f) condiţiile de depozitare sau de folosire, atunci când acestea necesita indicaţii speciale; … g) denumirea sau denumirea comercială şi sediul producătorului, al ambalatorului sau al distribuitorului; în cazul produselor din import se înscriu numele şi sediul importatorului sau ale distribuitorului înregistrat în România; … h) locul de origine sau de provenienţă a alimentului, dacă omiterea acestuia ar fi de natura sa creeze confuzii în gandirea consumatorilor cu privire la originea sau provenienţă reală a alimentului; … i) instrucţiuni de utilizare, atunci când lipsa acestora poate determina o utilizare necorespunzătoare a alimentelor; … j) concentraţia alcoolică pentru băuturile la care aceasta este mai mare de 1,2% în volum; … k) o menţiune care să permită identificarea lotului; … l) menţiuni suplimentare de etichetare pe grupe de produse, prevăzute în anexa nr. 1a). … +
Secţiunea a II-aDenumirea sub care este vândut alimentul +
Articolul 6(1) Denumirea sub care este vândut alimentul consumatorului final sau agenţilor economici care prepara ori furnizează hrana pentru populaţie este cea prevăzută de reglementările specifice alimentului respectiv, cu respectarea următoarelor condiţii: … a) în lipsa reglementărilor specifice, denumirea să fie cea obişnuită în România; … b) în lipsa denumirii obişnuite, prevăzută în situaţia descrisă la lit. a), denumirea sub care se vinde produsul poate fi o descriere a acestuia şi, dacă este necesar, a utilizării sale, care să fie suficient de clara pentru a permite cumpărătorului sa cunoască natura produsului şi sa îl deosebească de alte produse cu care ar putea fi confundat; … c) în toate situaţiile însă denumirea sub care este vândut alimentul trebuie să corespundă naturii, genului, speciei, sortimentului sau proprietăţilor alimentului ori materiilor prime utilizate în fabricaţie; … d) pentru alimentele din import trebuie să se utilizeze denumirea comercială sub care alimentul este fabricat şi comercializat în ţara producătoare. Totodată, în cazul în care prin aplicarea prevederilor prezentelor norme metodologice, în special a art. 5, aceasta denumire nu permite consumatorului cunoaşterea naturii reale a alimentului şi distingerea acestuia de alimente cu care s-ar putea confunda, denumirea comercială să fie însoţită de o alta informaţie descriptivă care să apară în vecinătatea acesteia; … e) în mod excepţional, sa nu se utilizeze denumirea comercială din ţara producătoare în cazul în care alimentul importat se diferenţiază în mod esenţial de cel cunoscut de consumator sub aceasta denumire, în ceea ce priveşte compoziţia sau fabricaţia, iar prevederile lit. d) nu sunt suficiente pentru a asigura informarea corecta a acestuia. … (2) Marca de fabrica, marca comercială sau denumirile atractive nu pot înlocui denumirea sub care este vândut alimentul. … (3) Denumirea sub care este vândut alimentul trebuie să includă sau să fie însoţită de informaţii privind starea fizica a acestuia ori tratamentele specifice la care a fost supus, ca de exemplu: transformare în pulbere, refrigerare, congelare, afumare, concentrare, dacă omiterea unor astfel de informaţii ar putea crea confuzii în rândul consumatorilor. Produsele care au fost tratate cu radiatii ionizante trebuie să poarte inscriptionarea: "Tratat prin ionizare" sau "Tratat cu radiatii ionizante". … (4) Utilizarea de termeni precum: "mod.", "tip", "gen" împreună cu denumirea sub care este vândut alimentul este interzisă. … +
Secţiunea a III-aIngredientele +
Articolul 7(1) Prin ingredient se înţelege orice substanţa, inclusiv aditivii, utilizata la producerea sau la prepararea unui aliment şi care va fi conţinută şi de produsul finit ca atare sau într-o formă modificată. … (2) Atunci când un ingredient al unui aliment este constituit din mai multe ingrediente, acestea sunt considerate ingrediente ale alimentului respectiv. … (3) În sensul prezentelor norme metodologice, nu sunt considerate ingrediente următoarele: … a) componentele unui ingredient care, în cursul procesului de fabricaţie, au fost temporar separate pentru a fi reincorporate ulterior în produs într-o cantitate care să nu o depăşească pe cea iniţială; … b) aditivii a căror prezenta într-un aliment este datorată exclusiv faptului ca au fost continuţi în unul sau în mai multe ingrediente ale acestuia şi cu condiţia ca aceştia nu îşi mai îndeplinesc funcţia tehnologică în produsul finit; … c) aditivii utilizaţi ca auxiliari tehnologici; … d) substanţele folosite în cantităţi strict necesare ca solventi sau ca suport pentru aditivi ori pentru arome. … e) substanţele care nu sunt aditivi, dar care sunt utilizate în acelaşi fel şi pentru acelaşi scop ca auxiliarii tehnologici şi care sunt încă prezente, chiar în formă modificată, în produsul finit. … ––––-Lit. e) a alin. (3) al art. 7 a fost introdusă de pct. 1 al art. I din HOTĂRÂREA nr. 1.719 din 14 octombrie 2004, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 1.014 din 3 noiembrie 2004.(4) Lista cuprinzând ingredientele conţine toate ingredientele din alimente în ordinea descrescătoare a cantităţii, determinata în momentul introducerii în fabricaţie; vitaminele şi mineralele adăugate în alimente se menţionează în lista cuprinzând ingredientele. … (5) Lista cuprinzând ingredientele este precedată de un titlu corespunzător care include menţiunea "Ingrediente", cu următoarele precizări: … a) apa adăugată şi substanţele volatile vor fi indicate în ordinea greutatii lor în produsul finit; cantitatea apei adăugate ca ingredient într-un aliment este determinata scăzându-se din cantitatea totală a produsului finit cantitatea totală a celorlalte ingrediente folosite. Se exceptează menţionarea apei în cazul în care cantitatea ei nu depăşeşte 5% din greutatea produsului finit; … b) ingredientele folosite în forma concentrata sau deshidratata şi reconstituite în momentul fabricării pot fi indicate în ordinea ponderala avută înaintea concentrării sau deshidratării lor; … c) în cazul alimentelor concentrate sau deshidratate, care urmează să fie reconstituite prin adăugarea apei, ingredientele pot fi menţionate în ordinea proportiilor din produsul reconstituit, cu condiţia ca lista cuprinzând ingredientele să fie însoţită de o menţiune, precum: "ingrediente ale produsului reconstituit" sau "ingrediente ale produsului gata de consum"; … d) în cazul în care fructele, legumele sau ciupercile, dintre care nici unele nu predomină cantitativ în mod semnificativ şi care sunt utilizate în proporţii care pot varia, sunt folosite în amestec, ca ingrediente ale produsului alimentar, ele pot fi grupate în lista ingredientelor sub denumirea: «fructe», «legume» sau «ciuperci», după care se regăseşte expresia: «în proporţii variabile», urmată imediat de lista fructelor, legumelor sau ciupercilor prezente; în acest caz amestecul se include în lista ingredientelor, în conformitate cu prevederile alin. (4), în funcţie de cantitatea totală a fructelor, legumelor sau ciupercilor prezente; … ––––-Lit. d) a alin. (5) al art. 7 a fost modificată de pct. 2 al art. I din HOTĂRÂREA nr. 1.719 din 14 octombrie 2004, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 1.014 din 3 noiembrie 2004.e) prevederile lit. d) se aplică şi în cazul mixturilor de condimente sau de plante aromatice. … f) ingredientele care constituie mai puţin de 2% din produsul finit pot fi înscrise într-o ordine diferită, după celelalte ingrediente; … ––––-Lit. f) a alin. (5) al art. 7 a fost introdusă de pct. 3 al art. I din HOTĂRÂREA nr. 1.719 din 14 octombrie 2004, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 1.014 din 3 noiembrie 2004.g) în cazul în care ingrediente similare sau reciproc substituibile pot fi utilizate la fabricarea sau prepararea alimentului, fără a-i altera compoziţia, natura sau valoarea percepută, şi în măsura în care constituie mai puţin de 2% din produsul finit, menţionarea lor în lista ingredientelor poate fi realizată cu ajutorul expresiei «conţine … şi/sau …», în cazul în care cel puţin unul dintre cel mult două ingrediente este prezent în produsul finit. Această prevedere nu se aplică aditivilor sau ingredientelor prevăzute în anexa nr. 1f). … ––––-Lit. g) a alin. (5) al art. 7 a fost introdusă de pct. 3 al art. I din HOTĂRÂREA nr. 1.719 din 14 octombrie 2004, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 1.014 din 3 noiembrie 2004.(6) Ingredientele nu se înscriu în cazul alimentelor menţionate în anexa nr. 1c). … (6^1) În cazul băuturilor cu concentraţia alcoolică mai mare de 1,2% în volume, indicarea ingredientelor se face în conformitate cu actele normative speciale.––––-Alin. (6^1) al art. 7 a fost introdus de pct. 4 al art. I din HOTĂRÂREA nr. 1.719 din 14 octombrie 2004, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 1.014 din 3 noiembrie 2004.(6^2) Fără a încălca dispoziţiile normelor de etichetare stabilite în conformitate cu prevederile alin. (6^1), orice ingredient, definit la art. 7 alin. (1) şi prevăzut în anexa nr. 1f), se indică de fiecare dată când este prezent în băuturile la care se face referire în alin. (6^1). Această indicaţie trebuie să includă cuvântul «conţine», urmat de numele ingredientului/ingredientelor respectiv/respective. În cazul în care ingredientul se regăseşte deja în lista ingredientelor cu numele său specific sau în denumirea sub care este vândută băutura, această precizare nu este necesară.––––-Alin. (6^2) al art. 7 a fost introdus de pct. 4 al art. I din HOTĂRÂREA nr. 1.719 din 14 octombrie 2004, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 1.014 din 3 noiembrie 2004.(6^3) După caz, se pot adopta reguli detaliate pentru prezentarea indicaţiilor la care se face referire la alin. (6^2), în conformitate cu dispoziţiile Legii viei şi vinului nr. 244/2002în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole, ale Ordinului ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor, al ministrului sănătăţii şi familiei şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr. 145/270/59/2002 pentru aprobarea Normelor cu privire la natura, conţinutul, originea, fabricarea, ambalarea, etichetarea, marcarea şi calitatea vinurilor aromatizate, a băuturilor aromatizate pe bază de vin şi a cocteilurilor aromatizate din produse vitivinicole, destinate comercializării pentru consumul uman, şi ale Ordinului ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor, al ministrului sănătăţii şi familiei şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr. 268/117/441/2003 pentru aprobarea Normelor privind definirea, descrierea şi prezentarea băuturilor spirtoase.––––-Alin. (6^3) al art. 7 a fost introdus de pct. 4 al art. I din HOTĂRÂREA nr. 1.719 din 14 octombrie 2004, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 1.014 din 3 noiembrie 2004.(7) În cazul în care ingredientele se înscriu cu denumirea specifică, descrierea se face în conformitate cu prevederile prezentului articol, cu următoarele precizări: … a) ingredientele care aparţin uneia dintre categoriile prezentate în anexa nr. 1e) şi sunt constituente ale unui alt aliment pot fi indicate numai prin denumirea categoriei respective; … b) ingredientele care aparţin uneia dintre categoriile prevăzute în anexa nr. 1d) se înscriu în lista cu denumirea categoriei, urmată de numele specific sau de codul numeric C.E.; în cazul unui ingredient care aparţine mai multor categorii se indica numai categoria corespunzătoare funcţiei sale principale în cadrul alimentului respectiv; … c) atunci când un ingredient conţine gluten, denumirile "amidon", respectiv "amidon modificat", prevăzute în anexele nr. 1e) şi 1d), se completează prin indicarea originii vegetale a acestuia; … d) indicarea aromelor se face prin menţionarea termenului "aroma/arome" ori a unei denumiri specifice sau printr-o descriere a acestora. Termenul "aroma naturala" sau alta expresie cu aceeaşi semnificaţie se utilizează numai pentru aromele a căror componenta de aromatizare conţine exclusiv substanţele aromatizante şi/sau preparatele aromatizante definite în acte normative specifice. În cazul în care denumirea aromei conţine o referinţa la natura vegetala sau animala ori la originea substanţelor încorporate, termenul "natural" sau alta expresie cu aceeaşi semnificaţie se utilizează numai pentru aroma la care componenta aromatizantă a fost izolata prin procedee fizice corespunzătoare, prin procedee enzimatice sau microbiologice ori prin procedeele de preparare tradiţionala a alimentelor obţinute în totalitate sau aproape în totalitate din alimentul sau din sursa aromatizantă respectiva. … e) prin excepţie de la prevederile lit. d), chinina şi/sau cofeina folosite ca arome în fabricarea sau prepararea alimentelor trebuie să fie menţionate, prin denumire, în lista ingredientelor prevăzută la art. 5 lit. b), după termenul <>. … –––––Lit. e) a alin. (7) al art. 7 a fost introdusă de pct. 1 al art. I din HOTĂRÂREA nr. 511 din 7 aprilie 2004, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 348 din 21 aprilie 2004.(8) Denumirea sub care este vândut un aliment poate fi însoţită de menţionarea unuia sau mai multor ingrediente, dacă acest lucru este prevăzut prin acte normative specifice. … (9) Un ingredient compus, definit la alin. (2), se poate înscrie în lista cuprinzând ingredientele cu denumirea proprie sub care figurează în actele normative în vigoare, în funcţie de ponderea sa cantitativă în aliment, cu condiţia ca aceasta să fie urmată imediat de lista propriilor ingrediente. Această listă nu este obligatorie: … a) în cazul în care compoziţia ingredientului compus este definită în actele normative în vigoare şi în măsura în care ingredientul compus constituie mai puţin de 2% din produsul finit; această prevedere nu se aplică aditivilor, cu respectarea prevederilor alin. (3); … b) pentru ingredientele compuse, constituite din amestecuri de condimente şi/sau plante aromatice în proporţie mai mică de 2% din produsul finit, cu excepţia aditivilor, cu respectarea prevederilor alin. (3); … c) în cazul în care ingredientul compus este un aliment pentru care lista ingredientelor nu este cerută de actele normative în vigoare. … ––––-Alin. (9) al art. 7 a fost modificat de pct. 5 al art. I din HOTĂRÂREA nr. 1.719 din 14 octombrie 2004, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 1.014 din 3 noiembrie 2004.(10) Menţionarea apei nu este necesară în cazul în care ea este folosită în procesul de fabricaţie ca unic mod pentru a permite reconstituirea unui ingredient utilizat sub forma concentrata sau deshidratata ori în cazul în care aceasta serveşte ca mediu lichid, care în mod normal nu poate fi consumat. … (11) Prin derogare de la prevederile alin. (6), (7) şi (9), orice ingredient utilizat în producerea unui aliment şi care este încă prezent, chiar într-o formă modificată, în produsul finit şi prevăzut în anexa nr. 1f) sau care provine din unul dintre ingredientele prevăzute în anexa nr. 1f) se indică pe etichetă cu referire clară la numele acestui ingredient. … ––––-Alin. (11) al art. 7 a fost introdus de pct. 6 al art. I din HOTĂRÂREA nr. 1.719 din 14 octombrie 2004, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 1.014 din 3 noiembrie 2004.(12) Menţiunea de la alin. (11) nu este necesară în condiţiile în care denumirea sub care se vinde produsul se referă în mod clar la ingredientul respectiv. … ––––-Alin. (12) al art. 7 a fost introdus de pct. 6 al art. I din HOTĂRÂREA nr. 1.719 din 14 octombrie 2004, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 1.014 din 3 noiembrie 2004.(13) Prin derogare de la prevederile alin. (3) lit. b), c), d) şi e), orice substanţă folosită la producerea unui aliment şi care este încă prezentă, chiar într-o formă modificată, în produsul finit şi care provine din ingredientele prevăzute în anexa nr. 1f) este considerată ca ingredient şi se indică pe etichetă cu referire clară la numele ingredientului din care provine. … ––––-Alin. (13) al art. 7 a fost introdus de pct. 6 al art. I din HOTĂRÂREA nr. 1.719 din 14 octombrie 2004, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 1.014 din 3 noiembrie 2004.(14) Lista din anexa nr. 1f) va fi sistematic reexaminată şi, dacă este necesar, reactualizată pe baza celor mai recente cunoştinţe ştiinţifice. Reactualizarea poate fi efectuată, de asemenea, prin ştergerea din anexa nr. 1f) a ingredientelor pentru care se stabileşte ştiinţific că nu este posibil să cauzeze reacţii adverse. … ––––-Alin. (14) al art. 7 a fost introdus de pct. 6 al art. I din HOTĂRÂREA nr. 1.719 din 14 octombrie 2004, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 1.014 din 3 noiembrie 2004.(15) Pentru interpretarea listei din anexa nr. 1f), autorităţile competente pot elabora norme tehnice specifice. … ––––-Alin. (15) al art. 7 a fost introdus de pct. 6 al art. I din HOTĂRÂREA nr. 1.719 din 14 octombrie 2004, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 1.014 din 3 noiembrie 2004. +
Articolul 7^1Ingredientele se înscriu în conformitate cu prevederile acestei secţiuni şi ale anexelor nr. 1c), 1d), 1e) şi 1f).––––-Art. 7^1 a fost introdus de pct. 7 al art. I din HOTĂRÂREA nr. 1.719 din 14 octombrie 2004, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 1.014 din 3 noiembrie 2004. +
Articolul 8(1) Cantitatea unui ingredient sau a unei categorii de ingrediente, exprimată în procente, determinata la momentul introducerii acestora în fabricaţie, se declara în următoarele situaţii: … a) când ingredientul sau categoria de ingrediente respective apare cu denumirea sub care alimentul este vândut ori este în mod obişnuit asociat cu aceasta denumire de consumator; sau … b) când ingredientul sau categoria de ingrediente respective este accentuata la etichetare prin cuvinte, desene ori grafice; sau … c) când ingredientul sau categoria de ingrediente respective conferă caracteristici specifice alimentului şi îl diferenţiază de alte produse cu care ar putea fi confundat datorită denumirii sau aspectului sau. … (2) Dispoziţiile prevăzute la alin. (1) nu se aplică: … a) ingredientelor sau categoriilor de ingrediente: … [a(1)] a căror cantitate neta se înscrie pe eticheta, în conformitate cu art. 9 alin. (3); sau[a(2)] ale căror cantităţi sunt deja stabilite pentru a fi înscrise pe etichete, prin acte normative specifice;[a(3)] care sunt utilizate în cantităţi mici în scop de aromatizare;[a(4)] în cazul în care, deşi apar cu denumirea sub care este vândut alimentul, nu influenţează alegerea consumatorului, avându-se în vedere ca variatia în cantitate nu este esenţială pentru a caracteriza alimentul sau nu îl diferenţiază de produsele similare;b) atunci când prin acte normative specifice se stabileşte în mod precis cantitatea unui ingredient sau a unei categorii de ingrediente, fără a impune indicarea acesteia pe eticheta; … c) în situaţiile prevăzute la art. 7 alin. (5) lit. d) şi e). … (3) Prevederile alin. (1) lit. a) şi b) nu se aplică în cazul menţiunilor referitoare la adaosul de vitamine şi de minerale, atunci când acestea se supun etichetării nutritionale. … (4) Cantitatea unui ingredient sau a unei categorii de ingrediente se înscrie cu denumirea sub care este vândut alimentul ori în imediata vecinătate a acesteia, sau în lista cuprinzând ingredientele, în continuarea denumirii ingredientului sau a categoriei de ingrediente respective. … (5) În cazul alimentelor care au pierdut din umiditate ca urmare a unor tratamente termice sau a altor tipuri de tratamente la care au fost supuse, cantitatea indicată a unui ingredient sau a ingredientelor, exprimată în procente, se raportează la produsul finit. Atunci când cantitatea unui ingredient sau cantitatea totală a ingredientelor înscrisă prin etichetare depăşeşte 100%, exprimarea procentuală se înlocuieşte cu cea a cantităţii ingredientului/ingredientelor utilizate la obţinerea a 100 grame de produs finit. … (6) Cantitatea ingredientelor volatile se indica corespunzător cantităţii din produsul finit. … (7) Cantitatea de ingrediente, utilizata în forma concentrata sau deshidratata şi reconstituita pe parcursul procesului de fabricaţie, poate fi indicată corespunzător cantităţii dinaintea concentrării ori deshidratării. În cazul alimentelor concentrate sau deshidratate, care urmează să fie reconstituite prin adăugarea apei, cantitatea de ingrediente poate fi indicată corespunzător cantităţii din produsul reconstituit. … (8) Prevederile acestui articol nu exclud aplicarea reglementărilor referitoare la etichetarea nutritionala. … +
Secţiunea a IV-aCantitatea neta +
Articolul 9(1) Înscrierea cantităţii nete a alimentelor preambalate se face în unităţi de volum pentru produsele lichide şi în unităţi de masa pentru celelalte produse, utilizându-se, după caz, litrul, centilitrul, mililitrul, kilogramul sau gramul. … (2) a) Prevederile referitoare la indicarea cantităţii nete se aplică şi în cazul în care prin acte normative specifice se impune indicarea cantităţii nominale minime sau medii. … b) În cazul unui ambalaj în care sunt introduse doua sau mai multe articole conţinând aceeaşi cantitate din acelaşi produs, ambalate individual, indicarea cantităţii nete se face prin menţionarea cantităţii nete conţinute de un ambalaj individual şi a numărului total al acestora. Aceste menţiuni nu sunt obligatorii atunci când numărul total de ambalaje individuale poate fi numărat cu uşurinţa din exterior şi atunci când cel puţin o indicaţie privind cantitatea neta individuală poate fi citită clar din exteriorul produsului. … c) În cazul unui ambalaj în care sunt introduse doua sau mai multe produse ambalate individual, care nu sunt considerate unităţi de vânzare, indicarea cantităţii nete se face prin menţionarea cantităţii nete totale şi a numărului total de ambalaje individuale. … (3) a) În cazul alimentelor solide livrate în mediu lichid se indica pe eticheta şi masa neta a componentei solide. … b) Prin mediu lichid se înţelege: apa, soluţii apoase de saruri, saramura, soluţii apoase de acizi alimentari, oţet, soluţii apoase de zahăr sau inlocuitori, sucuri de fructe sau de legume, în cazul fructelor sau legumelor. … c) Substanţele care se constituie ca mediu lichid pot fi singure sau în amestec, ca atare ori congelate, cu condiţia ca acestea să fie numai un element auxiliar al componentei solide şi astfel sa nu reprezinte un factor de decizie pentru cumpărător. … (4) Indicarea cantităţii nete nu este obligatorie pentru: … a) alimentele vândute cu bucata, cu condiţia ca numărul de articole să poată fi văzut cu claritate şi să poată fi numărat cu uşurinţa din exteriorul produsului; în caz contrar se indica numărul pe eticheta; … b) alimentele care pot înregistra pierderi considerabile de volum sau de masa şi care sunt vândute la bucata sau cântărite în prezenta cumpărătorului; … c) alimentele a căror cantitate neta este mai mica de 5 grame sau de 5 mililitri; aceasta prevedere nu se aplică condimentelor şi plantelor aromatice. … +
Secţiunea a V-aData durabilităţii minimale/termenul de valabilitate, condiţii de păstrare, de conservare şi de folosire +
Articolul 10(1) Pe eticheta sau pe ambalajul alimentelor se înscrie de către producător data durabilităţii minimale, respectiv data până la care acestea îşi păstrează caracteristicile specifice în condiţii de depozitare corespunzătoare. … (2) Data va fi precedată de menţiunea: … – "A se consuma, de preferinţa, înainte de…", dacă în data este inclusă ziua; sau– "A se consuma, de preferinţa, până la sfârşitul…", dacă se indica luna şi anul sau numai anul.(3) Menţiunile prevăzute la alin. (2) sunt însoţite fie de data, fie de indicarea locului în care aceasta este înscrisă pe eticheta sau ambalaj. Menţiunile sunt completate, după caz, cu indicarea condiţiilor de păstrare şi conservare ce trebuie respectate pe perioada durabilităţii minimale. … (4) Data se compune din indicarea clara a zilei, lunii şi a anului, într-o formă cronologică necodificata; în cazul alimentelor: … – a căror durabilitate este mai mica de 3 luni, este suficient să se indice ziua şi luna;– a căror durabilitate este mai mare de 3 luni, dar mai mica de 18 luni, este suficient să se indice luna şi anul;– a căror durabilitate este mai mare de 18 luni, este suficient să se indice anul.(5) Se exceptează de la indicarea datei durabilităţii minimale produsele menţionate în anexa nr. 1b). … +
Articolul 11(1) Pentru produsele care din punct de vedere microbiologic au un grad ridicat de perisabilitate şi sunt susceptibile ca după un timp scurt să prezinte un pericol imediat pentru sănătatea consumatorului data durabilităţii minimale este înlocuită de data limita de consum. Data înscrisă de producător este precedată de menţiunea "expira la data de…", indicandu-se în ordine ziua, luna şi eventual anul, în forma necodificata. … (2) Menţiunea prevăzută la alin. (1) este însoţită fie de data, fie de indicarea locului în care aceasta este înscrisă pe eticheta sau pe ambalaj. … (3) Menţiunea cuprinsă în alin. (1) se completează cu indicarea condiţiilor de depozitare ce trebuie respectate. … +
Articolul 12(1) Informaţiile privind modul de preparare a alimentelor se indica în asa fel încât să permită utilizarea corecta a acestora. … (2) Pentru anumite alimente, în cazul în care producătorul nu stabileşte instrucţiuni precise de utilizare, acestea pot fi impuse prin acte normative specifice. … +
Secţiunea a VI-aConcentraţia alcoolică +
Articolul 13(1) Prezenta secţiune se referă la indicarea concentraţiei alcoolice în volum pe etichetele băuturilor ce conţin alcool mai mult de 1,2% în volum, exceptându-se cele prevăzute la poziţiile tarifare 22.04 şi 22.05 din Tariful vamal de import al României. … (2) Concentraţia alcoolică se exprima în procente de volum, la temperatura de referinţa de 20°C; valoarea concentraţiei alcoolice se înscrie în cifre cu cel mult o zecimala urmată de simbolul "% vol." şi poate fi precedată de cuvântul "alcool" sau de abrevierea "alc.". … (3) Toleranţele pozitive şi negative, exprimate în valoare absolută, permise la indicarea concentraţiei alcoolice, raportată în procente de volum, sunt următoarele: … ┌─────────────────────────────────────────────────────────────────┬────────────┐│ a) Bere cu concentraţia alcoolică mai mica de 5,5% inclusiv │ ││ b) Băuturi nespumoase obţinute din struguri şi incluse în │ ││ poziţia tarifară 2206.00 din Tariful vamal │ 0,5% vol. ││ de import al României │ │├─────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤│ c) Bere cu concentraţia alcoolică ce depăşeşte 5,5% │ ││ d) Băuturi spumoase obţinute din struguri şi incluse în poziţia │ ││ tarifară 2206.00 din Tariful vamal de import al României │ 1% vol. ││ e) Diverse tipuri de cidru, cidru din pere, vinuri din fructe │ ││ şi alte sortimente de vinuri obţinute din fructe, altele │ ││ decât struguri, fie ca sunt spumoase sau spumante │ ││ f) Băuturi pe bază de miere fermentată │ │├─────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤│ g) Băuturi ce conţin fructe macerate sau părţi de plante │ 1,5% vol. ││ h) Alte băuturi │ 0,3% vol. │└─────────────────────────────────────────────────────────────────┴────────────┘(4) Toleranţele stabilite la alin. (3) lit. a)-h) nu exclud aplicarea tolerantelor ce deriva din metoda de analiza utilizata la determinarea concentraţiei alcoolice. … +
Secţiunea a VII-aDispoziţii referitoare la alimente preambalate +
Articolul 14(1) Pentru alimentele preambalate menţiunile prevăzute la art. 5 se înscriu pe ambalaj sau pe o eticheta ataşată de acesta. … (2) Menţiunile prevăzute la art. 5 se înscriu numai pe documentele de însoţire, atunci când alimentele preambalate sunt: … a) comercializate într-o formă intermediara celei de vânzare către consumatorul final şi nu fac obiectul vânzării către agenţii economici care prepara şi furnizează hrana pentru populaţie; … b) destinate aprovizionării agenţilor economici care prepara şi furnizează hrana pentru populaţie, supunându-le unor procese de prelucrare. … (3) În cazul produselor prevăzute la alin. (2), pe ambalajul exterior în care acestea sunt prezentate spre comercializare se înscriu elementele prevăzute la art. 5 lit. a), e) şi g) şi, după caz, cele prevăzute la art. 11. … (4) Menţiunile prevăzute la art. 5 se înscriu astfel încât să fie uşor de înţeles, sunt marcate vizibil pentru a putea fi vazute cu uşurinţa, lizibil şi într-un mod ce nu permite ştergerea; acestea nu vor fi în nici un fel mascate, nu se inscriptioneaza în locuri obscure sau întrerupte prin inscripţii ori imagini. … (5) Menţiunile prevăzute la art. 5 lit. a), d), e) şi j) se înscriu în acelaşi camp vizual. … (6) În cazul ambalajelor din sticlă destinate reutilizarii, marcate într-un mod ce nu permite ştergerea, precum şi al ambalajelor sau recipientelor care nu au nici una dintre fete cu suprafaţa mai mare de 10 cmp se înscriu pe etichete doar elementele prevăzute la art. 5 lit. a), d) şi e). În acest caz nu se aplică prevederile alin. (5). … +
Secţiunea a VIII-aDispoziţii referitoare la alimentele nepreambalate +
Articolul 15(1) Orice aliment nepreambalat, prezentat spre comercializare consumatorilor ori agenţilor economici care prepara hrana pentru populaţie, trebuie să aibă înscrise denumirea conform prevederilor art. 5 şi data durabilităţii minimale sau data limita de consum. Înscrierea se face pe produs, pe un afiş, anunţ sau în orice alta forma fără risc de confuzie. … (2) Se exceptează de la indicarea datei durabilităţii minimale alimentele cuprinse în anexa nr. 1b). … +
Secţiunea a IX-aIndicarea lotului +
Articolul 16(1) Alimentele nu pot fi comercializate dacă nu sunt însoţite de o indicaţie care să permită identificarea lotului din care fac parte. … (2) Indicarea lotului nu este obligatorie pentru următoarele alimente sau în următoarele condiţii: … a) produse agricole care în momentul transferării din spaţiul de depozitare sunt vândute sau livrate de la producător la unităţi în scopul depozitarii temporare, condiţionării sau ambalării, dirijate către organizaţii de producători ori achiziţionate în vederea introducerii imediate într-un sistem de pregătire operaţională sau de transformare; … b) atunci când la locurile de vânzare către consumatorul final alimentele nepreambalate sunt ambalate la cererea consumatorului sau preambalate în vederea vânzării imediate; … c) pentru ambalajele şi recipientele a căror faţa mare are o suprafaţa mai mica de 10 cmp ; … d) portiile individuale de inghetata; în acest caz indicarea lotului de fabricaţie se face pe ambalajul colectiv; … e) atunci când data durabilităţii minimale sau termenul de valabilitate este indicat prin menţionarea clara şi necodificata cel puţin a zilei şi lunii, în aceasta ordine. … (3) Răspunderea în ceea ce priveşte stabilirea şi înscrierea lotului revine, după caz, producătorului sau ambalatorului ori agentului economic înregistrat în România, care comercializează pentru prima oara produsul. … (4) Indicarea lotului este precedată de litera L, cu excepţia cazurilor în care aceasta se distinge cu claritate faţă de alte indicaţii de pe eticheta. … (5) În cazul alimentelor preambalate indicarea lotului conform alin. (4) se face pe ambalaj sau pe eticheta ataşată de acesta; în cazul alimentelor nepreambalate aceasta indicaţie apare pe ambalaj sau pe container ori, în lipsa acestora, pe documentele comerciale insotitoare. … (6) Înscrierea lotului se face în asa fel încât să poată fi văzută cu uşurinţa, să poată fi citită cu claritate şi sa nu permită ştergerea. … +
Capitolul 3Dispoziţii finale +
Articolul 17În cazul alimentelor comercializate în ambalaje atractive, precum figurinele sau suvenirurile, se înscriu elementele prevăzute la art. 5 lit. a), d) şi g). +
Articolul 18(1) Etichetarea trebuie să includă una sau mai multe menţiuni suplimentare pentru următoarele categorii de alimente: … ────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────Nr.crt. Categoriile de alimente Menţiuni──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── 1. Alimente la care durabilitatea a "Ambalat în atmosfera fost prelungită cu ajutorul protectoare" gazelor avizate sanitar 2. Alimente care conţin unul sau "Cu indulcitor/indulcitori" mai mulţi indulcitori autorizaţi Aceasta menţiune va însoţi denumirea sub care este vândut produsul, conform art. 6 3. Alimente care conţin atât adaosuri "Cu zahăr/zaharuri şi indulcitor/ de zahăr sau zaharuri, cat şi unul indulcitori" Aceasta menţiune sau mai mulţi indulcitori autorizaţi va însoţi denumirea sub care este vândut produsul conform art. 6 4. Alimente ce conţin aspartam "Conţine o sursa de fenilalanina" 5. Alimente ce conţin mai mult de "Consumul în exces poate 10 % polioli adăugaţi produce efecte laxative"────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────(2) Menţiunile prevăzute la alin. (1) nr. crt. 2 şi 3 nu se supun prevederilor art. 8 alin. (1) lit. a) şi b). … +
Articolul 19Toate menţiunile ce se înscriu pe etichete, prospecte sau, după caz, în documente insotitoare, în conformitate cu prevederile prezentelor norme metodologice, trebuie să fie redactate în limba română, fără a exclude prezentarea acestora şi în alte limbi. +
Articolul 20Prezentele norme metodologice nu restrictioneaza aplicarea actelor normative specifice pentru alimentelor specificate. +
Articolul 21Se interzice modificarea datei durabilităţii minimale sau a termenului de valabilitate înscris prin etichetarea originara. +
Articolul 22(1) Se interzice utilizarea în etichetare, afişarea în vecinătatea alimentelor sau înscrierea în documentele insotitoare ori în prospectele de prezentare a denumirilor, indicaţiilor, reprezentarilor, semnelor şi a oricăror alte forme de prezentare de natura sa induca în eroare consumatorul, în special în ceea ce priveşte calitatea, originea sau provenienţă alimentului. … (2) Ilustrarea de fructe, legume şi/sau porţiuni vegetale şi/sau orice alte ingrediente pe etichete, ambalaje de prezentare, cataloage sau prin publicitate nu este permisă decât în cazul în care fructele sau părţi din fruct – suc de fructe, pulpă de fruct, legumele şi/sau porţiuni vegetale şi/sau orice alte ingrediente apar în denumirea sub care se vinde produsul şi sunt înscrise în lista cuprinzând ingredientele, urmate de cantitatea acestora exprimată în procente. În cazul utilizării la fabricarea alimentelor numai a aromelor se interzic ilustrarea, desenarea sau orice alte forme de reprezentare a fructelor, legumelor şi/sau a porţiunilor vegetale şi/sau a oricăror alte ingrediente. … –––––Alin. (2) al art. 22 a fost modificat de pct. 2 al art. I din HOTĂRÂREA nr. 511 din 7 aprilie 2004, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 348 din 21 aprilie 2004. +
Articolul 22^1(1) În cazul băuturilor care sunt destinate consumului uman, ca atare, fără alte modificări, sau după reconstituirea din produse concentrate ori uscate, care conţin cofeină, din orice sursă, în proporţie mai mare de 150 mg/l, următoarea menţiune trebuie să figureze pe etichete în acelaşi câmp vizual cu denumirea sub care se vinde produsul: <>. După această menţiune se înscrie între paranteze conţinutul de cofeină exprimat în mg/100 ml. … (2) Prevederile alin. (1) nu se aplică băuturilor pe bază de cafea, ceai sau extract de cafea ori de ceai în cazul în care denumirea sub care se vinde produsul include termenul <> sau <>. … –––––Art. 22^1 a fost introdus de pct. 3 al art. I din HOTĂRÂREA nr. 511 din 7 aprilie 2004, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 348 din 21 aprilie 2004. +
Articolul 23Anexele nr. 1a) – 1e) fac parte integrantă din prezentele norme metodologice. +
Anexa 1a)–––la normele metodologice––––––––MENŢIUNI SUPLIMENTAREde etichetare pe grupe de produsePrevederile art. 5 lit. a)-l) din anexa nr. 1 vor fi completate cu menţiunile specifice fiecărei grupe de produse, după cum urmează:1. Lapte de consuma) conţinutul de grasime – exprimat în procente – pentru fiecare tip de lapte de consum (lapte normalizat, lapte smantanit, lapte hiperproteic); … b) procedeul de tratament termic (pasteurizat, sterilizat); prescurtarile de tipul "past.", "UHT" sunt admise; … c) pentru laptele pasteurizat se va menţiona "A se păstra la temperatura de 2-4°C". … 2. Sortimente de lapte concentrat sau prafa) în cazul produselor: lapte concentrat neindulcit, lapte concentrat indulcit, lapte normalizat concentrat neindulcit, lapte normalizat concentrat indulcit, lapte smantanit concentrat indulcit, lapte smantanit concentrat neindulcit: … – menţiunea "tratat la temperatura ultrainalta (UHT)" sau "tratat la temperatura ultrainalta", dacă acestea au fost supuse la un astfel de tratament şi ambalate aseptic;– conţinutul de grasime, exprimat în procente;– conţinutul de substanţa uscata, exprimat în procente;– recomandări privind modul de utilizare şi condiţiile de diluţie;b) în cazul sortimentelor de lapte praf: … – menţiunea "produs instant" – pentru produsele cu solubilitate instantanee;– conţinutul de grasime, exprimat în procente;– conţinutul de substanţa uscata, exprimat în procente;– recomandări privind metoda de reconstituire şi diluare, precum şi conţinutul în grasime al produsului astfel reconstituit.3. Produse lactate acide (iaurt, smantana, lapte bătut, kefir, sana)– conţinutul de grasime, exprimat în procente pentru fiecare tip de produs.4. BrânzeturiPentru diferite tipuri de sortimente din aceasta grupa: brânzeturi proaspete, maturate, topite, fermentate, aromatizate:a) conţinutul de grasime raportat la substanţa uscata, exprimat în procente; … b) procedeul de tratament termic la care au fost supuse materiile prime sau produsele finite (pasteurizare, topire, afumare); … c) o menţiune precum "pe bază de lapte crud", dacă s-a utilizat numai lapte crud pentru fabricare; … d) în cazul brânzeturilor aromatizate, menţionarea aromatizantului adăugat. … 5. Unta) conţinutul de grasime, exprimat în procente; … b) o menţiune specială în cazul adaosului de sare. … 6. Produse din categoria margarinaa) menţiune privind tipul de margarina; … b) conţinutul de grasime, exprimat în procente; … c) menţiunile privind adaosurile de lapte, unt, vitamine, dacă s-au utilizat asemenea adaosuri în fabricare; … d) margarina conţinând mai mult de 0,5% sare comestibilă trebuie indicată ca "sărată". … 7. Carne şi produse din carnea) menţionarea speciilor de animale de la care provine carnea (inclusiv organele); … b) denumirea speciei pentru peste, crustacee, moluste; … c) menţionarea procedeelor de fabricaţie sau natura tratamentelor utilizate, ca de exemplu: … – produs pe bază de carne tocata;– produs crud-uscat;– produs afumat;– produs sărat;– cârnaţi proaspeţi pentru fript, prajit;– preparate din carne proaspete (fierte);– preparate din carne fierte şi afumate;– preparate din carne crude şi afumate;– preparate din carne fierte, afumate şi uscate;– preparate din carne fierte şi dublu afumate;– preparate din carne prelucrate prin coacere;– produs pasteurizat (semiconserve tratate termic la o temperatura mai mica de 100°C);– produs refrigerat;– produs congelat;– semipreparate culinare (pentru produsele netratate termic);– produs pe bază de peste…, cu specificarea speciei şi a tratamentului termic la care a fost supus (pasteurizare, sterilizare, prajire, afumare);– produs sterilizat;– produs obţinut prin injectare;d) informaţia privind specia de animale nu este necesară pentru produsele pe bază de carne alcătuite numai din carne de bovina, porcină, şi nici atunci când este utilizata denumirea lor tradiţionala. Dacă una dintre cele doua specii este menţionată în denumirea sub care este vândut alimentul, proporţia de carne trebuie să fie mai mare de 50% din compoziţie; … e) nu este necesară menţionarea speciei de animale pentru slanina, sorici, sânge, plasma; … f) menţionarea tipului de membrana utilizat: … – membrane naturale;– membrane artificiale comestibile;– membrane artificiale necomestibile;g) extractul şi supa de carne care nu provin din carne de bovina trebuie să poarte indicaţia privind carnea utilizata (de exemplu, extract din carne de porc). … 8. Oua şi produse din ouaa) la locul de vânzare se va afişa o eticheta în care se va menţiona: "oua proaspete mari" (cu masa peste 50 g/buc.) sau "oua proaspete mici" (cu masa cuprinsă între 40-50 g/buc.); … b) pentru produsele din oua se va indica conţinutul în oua raportat la produsul finit, exprimat în procente, şi temperatura de depozitare. … 9. Legume-fructea) în cazul ciupercilor comestibile congelate, data congelării; … b) în cazul produselor pe bază de ciuperci uscate, o menţiune precum "fabricat plecand de la ciuperci uscate"; … c) în cazul ciupercilor de cultura proaspete, indicarea agentului economic producător sau a producătorului particular. … 10. Suc natural de fructe, nectar de fructe, sirop de fructea) în cazul produselor conţinând mai mult de 2 g dioxid de carbon/l, o menţiune precum "carbogazos"; … b) menţionarea fructelor în ordinea descrescătoare a proportiei acestora în produs; … c) în cazul sucurilor şi nectarurilor obţinute din concentrate se menţionează "obţinut din concentrat de x", în care x reprezintă numele fructului; aceasta menţiune va figura în imediata apropiere a denumirii produsului, cu caractere ingrosate; … d) în cazul sucurilor şi nectarurilor cu pulpa în conţinut se menţionează "cu pulpa"; … e) în cazul nectarurilor se menţionează conţinutul minim de fructe (x %) în imediata apropiere a denumirii produsului, în care x reprezintă procentul minim de fruct din produsul finit; … f) în cazul în care nectarul de fructe conţine miere, menţiunea "conţine miere" trebuie să figureze în imediata apropiere a denumirii produsului; … g) în cazul sucurilor de fructe diluate se menţionează în imediata apropiere a denumirii produsului conţinutul minim de suc de fructe, piure de fructe sau amestec din aceste componente. … 11. Băuturi răcoritoarea) dacă se utilizează mai multe sucuri de fructe, acestea vor fi menţionate în ordinea descrescătoare a concentraţiilor lor; … b) dacă proporţia sucului de fructe este egala sau mai mare de 4% se menţionează denumirea fructului ("…suc de lamaie", "…suc de portocale"), iar dacă proporţia din sucul de fructe este mai mica de 4% se menţionează "…cu aroma de…"; … c) în cazul produselor cu conţinut mai mare de 30 mg cafeina/l, o menţiune precum "conţine cafeina"; în cazul băuturilor ce conţin de regula cafeina, iar concentraţia este mai mica de 1 mg/l se indica "fără cafeina"; … d) în cazul băuturilor conţinând mai mult de 2 g dioxid de carbon/l denumirea sub care se vinde produsul se completează cu menţiunea "carbogazoasă"; … e) menţionarea originii apei minerale, când aceasta este folosită la prepararea produselor. … 12. Sucuri de legume– menţionarea legumelor în ordinea descrescătoare a proportiei acestora în produs.13. Conserve de fructe (dulceaţa, gem, marmelada, crema, pasta, piureuri de castane indulcite):a) o menţiune precum "a se păstra la rece după deschidere", pentru produsele a căror concentraţie în substanţa uscata solubila este mai mica de 63%; se poate omite aceasta menţiune pentru produsele la gramajele mici, al căror conţinut este în mod normal consumat o singură dată, precum şi pentru produsele la care au fost adăugaţi conservanţi; … b) în lista cuprinzând ingredientele şi aditivii se va menţiona pentru: … – caisele utilizate în dulceaţa simpla, care au suferit tratament de deshidratare, altul decât liofilizare, specificăţia "caise uscate";– sucul de sfecla roşie adăugat la gemul simplu sau la dulceaţa simpla de căpşuni, zmeura, coacăze roşii sau de prune, specificăţia "suc de sfecla roşie pentru intensificarea culorii" sau o specificăţie asemănătoare;c) menţiunea "fruct utilizat: ag pentru 100 g produs finit"; … d) menţiunea "zahăr total: ag pentru 100 g", cifra indicată reprezentând valoarea refractometrica a produsului finit, determinata la 20°C, admiţându-se o toleranta de ±3%. … 14. Ciocolata şi produse din ciocolataa) se menţionează în mod obligatoriu conţinutul de cacao în substanţa uscata, exprimat în procente, astfel: "cacao… % minim"; … b) în cazul ciocolatei umplute se menţionează produsul de umplutura; … c) se exceptează de la indicarea conţinutului net produsele din ciocolata preambalate, cu o greutate mai mica de 50 g; aceasta excepţie nu se aplică produselor cu o greutate neta mai mica de 50 g fiecare, atunci când sunt prezentate într-un ambalaj conţinând doua sau mai multe astfel de produse, dacă conţinutul net total, inclusiv ambalajul, este egal cu sau mai mare de 50 g; în cazul produselor din ciocolata turnate şi goale în interior, aceasta indicaţie poate fi înlocuită cu conţinutul net minim; … d) o menţiune privind adaosul de cafea sau de băuturi spirtoase, când acesta depăşeşte 1% din masa produsului. … 15. Cafea, derivaţi din cafeaa) menţionarea denumirii varietatilor de cafea, în cazul comercializării acesteia sub forma verde sau prajita, în vrac; … b) în cazul în care conţinutul de cafeina este sub 0,1%, raportat la substanţa uscata, se înscrie menţiunea "cafea decafeinizată"; … c) se interzice comercializarea sub denumirea de "cafea" a amestecurilor de cafea cu substituenti ai acesteia; … d) în cazul amestecurilor de cafea cu substituenti de cafea se indica substituentii utilizaţi şi procentul de cafea din amestec. … 16. SarePentru sarea iodata se vor face menţiunile:a) "iodata", cu indicarea concentraţiei de iod; … b) "a se folosi pentru gătit şi masa"; … –––––Lit. c) a pct. 16 din anexa 1a) a fost abrogată de art. 18 din HOTĂRÂREA nr. 568 din 5 iunie 2002, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 407 din 12 iunie 2002.17. CondimenteÎn cazul condimentelor care conţin mai mult de 5% sare comestibilă, se va menţiona procentul acesteia.18. Vin şi produse pe bază de vinEtichetarea vinurilor şi produselor pe bază de vin se face în conformitate cu prevederile Legii viei şi vinului nr. 67/1997, cu modificările ulterioare.19. Băuturi alcoolicea) în cazul băuturilor alcoolice sunt interzise indicaţii care, sub diferite forme, se referă la sănătate, precum: "reconfortant", "fortifiant", "energizant", "tonic"; … b) în cazul băuturilor alcoolice comercializate în restaurante: … – lista de băuturi trebuie să menţioneze denumirea specifică, conţinutul în alcool (% vol.) şi capacitatea. Aceste menţiuni nu se aplică în cazul amestecurilor de băuturi alcoolice care sunt preparate în restaurant;– recipientele de băuturi alcoolice vândute în restaurante trebuie să aibă indicate vizibil şi lizibil denumirea specifică, ţara producătoare şi concentraţia alcoolică.20. Oţet de fermentaţiea) conţinutul minim în acid, exprimat în grame acid acetic la litrul de produs; … b) înscrierea pe eticheta a denumirii "oţet" sau "esenţa de oţet" pentru produsele obţinute din alte materii prime decât acidul acetic de fermentaţie este interzisă. … 21. Ape imbuteliate, altele decât apa minerala şi apa de izvora) se inscriptioneaza cu denumirea "apa de masa gazoasa" sau apa de masa carbogazoasă" apa potabilă la care s-a adăugat dioxid de carbon alimentar; … b) se inscriptioneaza cu denumirea "apa de masa mineralizata artificial" apa potabilă la care s-au adăugat saruri minerale. Acestea se înscriu în lista cuprinzând ingredientele în ordinea descrescătoare a importantei lor cantitative în momentul introducerii în fabricaţie. … În cazul în care produsul conţine dioxid de carbon alimentar, denumirea sub care se vinde produsul se completează cu menţiunea "carbogazoasă".Cele trei cuvinte "apa mineralizata artificial" se înscriu unele lângă altele, cu caractere de aceeaşi mărime şi cu aceeaşi culoare.În cazurile menţionate la lit. a) şi b) eticheta nu va conţine referiri, semne sau figuri care să creeze confuzii de orice fel cu apa minerala naturala, sa induca în eroare consumatorul asupra localizarii geografice a apei, sa îi atribuie apei efecte sau recomandări terapeutice ori să facă precizări asupra compoziţiei chimice a acesteia.22. Informaţiile prevăzute la art. 5 din anexa nr. 1 se completează, după caz:– în cazul alimentelor congelate, cu menţiunile "produs congelat" şi "a nu se recongela după decongelare". +
Anexa 1b)–––la normele metodologice––––––––LISTAcuprinzând alimentele scutite de indicarea datei durabilităţii minimale1. Fructele şi legumele proaspete, incluzând cartofii, care nu au făcut obiectul unei curăţări, tăieri sau altor tratamente similare. Aceasta derogare nu se aplică seminţelor pentru germinatie şi produselor similare.2. Vinuri, vinuri spumoase, vinuri spumante, vinuri licoroase, vinuri aromatizate şi produse similare obţinute din fructe, altele decât struguri3. Băuturile conţinând 10% sau mai mult în volum alcool4. Băuturi răcoritoare, sucuri de fructe, nectaruri din fructe şi băuturi alcoolice în recipiente individuale mai mari de 5 l, destinate agenţilor economici care prepara şi furnizează hrana pentru populaţie5. Painea, produsele de panificatie, patiserie şi de cofetarie, care prin natura lor sunt consumate în 24 de ore de la fabricare6. Oţetul de fermentaţie7. Sarea de bucătărie8. Zahărul solid9. Produsele zaharoase care sunt alcătuite aproape în totalitate din zahăr aromatizat şi/sau colorat10. Guma de mestecat şi produsele similare de mestecat11. Portiile individuale de inghetata. +
Anexa 1c)–––la normele metodologice––––––––LISTAcuprinzând alimentele scutite de obligaţia indicarii ingredientelor1. Fructele şi legumele proaspete, inclusiv cartofii, care nu au făcut obiectul unei curăţări, tăieri sau altor tratamente similare2. Apele carbogazoase în a căror denumire apare aceasta caracteristica3. Oţetul de fermentaţie care provine în mod exclusiv dintr-un singur produs de baza şi care nu a suferit adăugarea nici unui alt ingredient4. Brânzeturi, untul, laptele şi smantana fermentată, în măsura în care nu au suferit decât adăugări de produse lactate, enzime şi culturi de microorganisme necesare fabricării sau de sare, în cazul brânzeturilor, altele decât cea proaspăta sau topita5. Produsul constituit dintr-un singur ingredient, atunci când:a) denumirea comercială a acestuia este identică cu cea a ingredientului; sau … b) denumirea comercială permite identificarea clara a naturii ingredientului. … +
Anexa 1d)–––la normele metodologice––––––––LISTAcuprinzând ingredientele care trebuie să fie înscrise cu denumireacategoriei lor, urmată de numele specific sau de codul numeric C.E.1. Colorant2. Conservant3. Antioxidant4. Emulsificator5. Agent de ingrosare6. Gelifiant7. Stabilizator8. Potentiator de aroma9. Corector de aciditate10. Acidifiant11. Antiaglomerant12. Amidon modificat*)13. Indulcitor14. Agent de afânare15. Antispumant16. Agent de glazurare17. Saruri de topire**)18. Ameliorator (de făina)19. Agent de intarire20. Agent de umezire21. Agent de încărcare22. Gaz de propulsare––––*) Indicarea numelui specific sau a codului numeric nu este obligatorie.**) Se indica numai în cazul brânzeturilor topite şi al produselor pe bază de brânza topita. +
Anexa 1e) –––la normele metodologice–––––––– LISTA cuprinzând categoriile de ingrediente pentru care numele specific poate fi înlocuit cu denumirea categoriei──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── Ingrediente Denumirea──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── Uleiuri rafinate, altele decât uleiul "Ulei" urmat de: de masline – menţiunea "vegetal" sau "animal", după caz; sau – indicarea originii sale specifice vegetale sau animale; – menţiunea "hidrogenat" trebuie să însoţească indicarea unui ulei hidrogenat──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── Grăsimi rafinate "Grăsimi" urmat de: – menţiunea "vegetale" sau "animale", după caz; sau – indicarea originii sale specifice vegetale sau animale; – menţiunea "hidrogenat" trebuie să însoţească indicarea unei grăsimi hidrogenate──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── Amestecuri de făina provenită din "Făina" urmată de enumerarea doua sau din mai multe cereale cerealelor din care aceasta a fost obţinută, în ordinea descrescătoare a proportiei lor în compoziţie──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── Amidonuri şi amidonuri modificate "Amidon" prin procedee fizice sau enzimatice──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── Toate speciile de peste, acolo unde "Peste" acesta constituie un ingredient al altui aliment, cu menţiunea ca denumirea şi prezentarea alimentului nu se referă la o specie anumită de peste──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── Toate sortimentele de brânzeturi, "Brânza" atunci când acestea sau un amestec de brânzeturi constituie un ingredient al altui aliment, cu menţiunea ca denumirea şi prezentarea alimentului nu se referă la un anume sortiment de brânza──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── Condimentele nedepasind 2% din "Condiment(e)" sau "Amestec de compoziţia alimentului condimente"──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── Toate plantele sau părţi din plante "Plante aromatice" sau "Amestecuri de aromatice nedepasind 2% din plante aromatice" compoziţia alimentului──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── Toate tipurile de preparate din gume "Guma baza" utilizate în fabricaţia gumei de baza pentru guma de mestecat──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── Toate tipurile de pesmet "Pesmet"──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── Toate tipurile de zaharoza "Zahăr"──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── Dextroza anhidră sau monohidrata "Dextroza"──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── Sirop de glucoza şi sirop de glucoza "Sirop de glucoza" deshidratat──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── Toate tipurile de proteine din lapte "Proteine din lapte" (cazeina, cazeinaţi şi proteine din zara) şi amestecurile acestora──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── Unt de cacao presat, centrifugat "Unt de cacao" sau rafinat──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── Toate fructele confiate nedepasind "Fructe confiate"*) 10% din masa alimentului──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── Amestecul de legume nedepasind 10% "Legume"*) din compoziţia alimentului──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── Toate tipurile de vinuri "Vin"────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┌────────────────────────────────────────────────┬─────────────────────────────┐│ Muşchii scheletici ai speciilor de mamifere │ <> ││şi păsări, destinaţi consumului uman, │ urmat de numele*) speciilor ││inclusiv ţesuturile interne sau aderente, │ de animale din care provine││pentru care conţinuturile totale de grăsime │ ││şi ţesut conjunctiv nu depăşesc valorile │ ││înscrise mai jos şi când carnea constituie │ ││un ingredient al unui alt produs alimentar. │ ││Se exclud din prezenta definiţie produsele │ ││care se supun definiţiei <│mecanic>>. │ ││Diafragma şi muşchii maseteri fac parte din │ ││grupa muşchilor scheletici, în timp ce inima, │ ││limba, muşchii capului (alţii decât cei │ ││maseteri), carpieni, tarsieni şi cei ai │ ││cozii se exclud. │ ││ │ ││Conţinutul maxim de grăsime şi ţesut conjunctiv │ *) Pentru etichetarea în ││pentru ingredientele desemnate prin termenul │ limba engleză, această ││<>: │ denumire poate fi ││ │ înlocuită cu numele ││ │ generic al ingredientului ││ │ din specia animală ││ │ respectivă. │├─────────────────────────┬────────────┬─────────┤ ││ │ Conţinut │ Conţinut│ ││ Speciile │ de grăsimi │ de ţesut│ ││ │ (%) │ conjun- │ ││ │ │ ctiv*1) │ ││ │ │ (%) │ │├─────────────────────────┼────────────┼─────────┤ ││Mamifere (altele decât │ │ │ ││iepurii şi porcinele) şi │ 25 │ 25 │ ││specii amestecate în │ │ │ ││care predomină mamiferele│ │ │ │├─────────────────────────┼────────────┼─────────┤ ││Porcine │ 30 │ 25 │ │├─────────────────────────┼────────────┼─────────┤ ││Păsări şi iepuri │ 15 │ 10 │ │├─────────────────────────┴────────────┴─────────┤ ││ │ ││*1) Conţinutul ţesutului conjunctiv este │ ││calculat pe baza raportului dintre conţinutul │ ││de colagen şi conţinutul de proteine din │ ││carne. Conţinutul de colagen se obţine prin │ ││multiplicarea conţinutului de hydroxiprolină │ ││cu 8. │ ││Dacă aceste limite maxime sunt depăşite, │ ││dar toate celelalte criterii pentru definirea │ ││cărnii (cărnurilor) sunt respectate, │ ││conţinutul de carne (cărnuri) trebuie │ ││recalculat şi redus corespunzător, iar în │ ││lista de ingrediente trebuie să se menţioneze │ ││pe lângă termenul <> prezenţa │ ││grăsimii şi/sau a ţesuturilor conjunctive." │ │└────────────────────────────────────────────────┴─────────────────────────────┘–––– Anexa 1e) a fost completată de pct. 4 al art. I din HOTĂRÂREA nr. 511 din 7 aprilie 2004, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 348 din 21 aprilie 2004. *) NOTA C.T.C.E. S.A. Piatra-Neamţ: Conform pct. 8 al art. I din HOTĂRÂREA nr. 1.719 din 14 octombrie 2004, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 1.014 din 3 noiembrie 2004, în anexa nr. 1e), denumirile „fructe confiate” şi „legume”, precum şi definiţiile corespunzătoare se elimină. +
Anexa 1f) LISTA cuprinzând ingredientele la care se face referire la art. 7 alin. (6^2), (11)-(14) – Cereale care conţin gluten (de exemplu: grâu, secară, orz etc. sau soiurile lor hibride) şi produse pe bază de cereale; – Crustacee şi produse pe bază de crustacee; – Ouă şi produse pe bază de ouă; – Peşte şi produse pe bază de peşte; – Arahide şi produse pe bază de arahide; – Soia şi produse pe bază de soia; – Lapte şi produsele lactate (inclusiv lactoza); – Fructe în coajă, de exemplu: migdale (Amygdalus communis L), alune (Corylus avellana), nuci (Juglans regia), nuci de cajou (Anacardium occidentale), nuci Pecan [Carya illinoiesis (Wangenh) K. Koch], nuci de Brazilia (Bertholletia excelsa), fistic (Pistacia vera), nuci de Macadamia şi nuci de Queensland (Macadamia terifolia) şi produsele pe bază de aceste fructe; – Ţelină şi produse pe bază de ţelină; – Muştar şi produse pe bază de muştar; – Seminţe de susan şi produse pe bază de seminţe de susan; – Dioxid de sulf şi sulfiţi la concentraţii mai mari de 10 mg/kg sau 10 mg/litru, exprimate în SO(2).––––– Anexa 1f) a fost introdusă de pct. 9 al art. I din HOTĂRÂREA nr. 1.719 din 14 octombrie 2004, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 1.014 din 3 noiembrie 2004. ––––-