NORME METODOLOGICE din 5 mai 2004

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 17/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 462 din 24 mai 2004
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulPENTRU APLICAREALEGE 469 12/11/2003
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulAPROBAT DEHG 698 05/05/2004
ActulCONTINUT DEHG 698 05/05/2004

de aplicare a prevederilor Legii nr. 469/2003 privind producerea şi valorificarea legumelor, florilor şi plantelor ornamentale de seră



 + 
Capitolul IDispoziţii generale + 
Articolul 1(1) Serele se clasifică conform următoarelor criterii:a) tipul constructiv;b) materialele de construcţie;c) gradul de mobilitate;d) forma acoperişului;e) regimul de căldură;f) activitatea desfăşurată.(2) Clasificarea serelor potrivit criteriilor prevăzute la alin. (1) este cuprinsă în anexa nr. 1.
 + 
Articolul 2(1) Anul de producţie se suprapune cu anul de recoltă şi include unul sau mai multe cicluri de producţie succesive, în scopul obţinerii de produse de seră în tot cursul anului.(2) Durata ciclurilor de producţie este:a) ciclul I – între 1 noiembrie şi 30 iunie;b) ciclul II – între 1 iulie şi 30 decembrie.
 + 
Articolul 3În sere se cultivă specii de legume, flori şi plante ornamentale, precum şi specii pentru producerea de seminţe şi material săditor.
 + 
Articolul 4Eficienţa economică şi productivitatea activităţii în seră sunt condiţionate de:a) analiza cererii şi ofertei;b) folosirea intensivă a spaţiului de cultură din sere;c) eşalonarea producţiei;d) diversificarea gamei sortimentale;e) tehnologia de cultură.
 + 
Articolul 5Pentru acţiunile de modernizare şi extindere a suprafeţelor de seră se au în vedere:a) factorii climatici ai zonei;b) factorii pedologici ai amplasamentului;c) piaţa produsului şi/sau consumul;d) perioada de exploatare a construcţiei;e) sursele de energie termică, precum: surse de energie convenţională, energie termică, obţinute prin utilizarea gazului metan, combustibil lichid, căldură reziduală, ape termale, căldură solară.
 + 
Articolul 6Pentru protejarea plantelor de seră împotriva acţiunilor radiaţiilor solare şi a curenţilor reci de aer se iau următoarele măsuri:a) reducerea absorbţiei radiaţiei solare de către acoperişul de sticlă sau de plastic, prin cretizări sau colorare;b) ecranarea suprafeţei de sticlă faţă de razele solare prin diferite sisteme interioare sau exterioare de umbrire;c) creşterea stabilităţii termice a elementelor de construcţie prin optimizarea amortizării oscilaţiilor temperaturilor exterioare;d) căptuşirea serelor din sticlă cu material plastic;e) construirea de pereţi dubli la serele acoperite cu plastic.
 + 
Articolul 7Producerea şi valorificarea legumelor, florilor şi plantelor ornamentale de seră se fac cu respectarea condiţiilor generale de protecţie a mediului.
 + 
Capitolul IICondiţii de producere, valorificare, comercializare şi calitatea produselor de seră + 
Articolul 8(1) Pentru constituirea bazei de date a Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, producătorii agricoli, indiferent de forma de organizare, depun la direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene şi a municipiului Bucureşti declaraţia privind suprafeţele de seră cultivate cu legume, flori şi plante ornamentale.(2) Termenul de depunere a declaraţiei prevăzute la alin. (1) este data de 31 ianuarie a anului de recoltă.(3) Modelul declaraţiei privind suprafeţele de seră cultivate cu legume, flori şi plante ornamentale este prevăzut în anexa nr. 2.(4) Direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene şi a municipiului Bucureşti depun la Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale centralizatorul declaraţiilor producătorilor de legume, flori şi plante ornamentale de seră, în termen de 20 de zile de la data prevăzută la alin. (2), întocmit conform modelului prevăzut în anexa nr. 3.
 + 
Articolul 9Produsele de seră destinate comercializării în stare proaspătă pentru consum uman se clasifică pe categorii de calitate, conform standardelor naţionale armonizate cu cele ale Uniunii Europene.
 + 
Articolul 10Producătorii, deţinătorii şi comercianţii de legume, flori şi plante ornamentale de seră au obligaţia de a respecta prevederile standardelor de calitate pentru produsele de seră proaspete, destinate consumului, pe întreaga filieră de produs.
 + 
Articolul 11Eliberarea certificatelor de conformitate şi de destinaţie industrială se realizează conform legii.
 + 
Articolul 12Se exceptează de la cerinţele de conformitate cu standardele de calitate:a) produsele de seră livrate sau comercializate de către producători la centrele de colectare sau la staţiile de pregătire, ambalare, marcare a produselor de seră, pentru comercializare în stare proaspătă;b) produsele de seră expediate către fabricile de prelucrare industrială a legumelor de seră;c) produsele destinate consumului propriu.
 + 
Articolul 13În cazul în care, în urma unei crize puternice sau a unei oferte abundente, produsele de seră furnizate cu respectarea standardelor de calitate sunt insuficiente pentru a satisface cererea consumatorilor sau depăşesc această cerere, pot fi adoptate, în condiţiile legii, măsuri de derogare de la standardele aplicabile pe o perioadă limitată, cu respectarea angajamentelor internaţionale asumate de România.
 + 
Articolul 14(1) Informaţiile solicitate prin standardele de calitate trebuie să fie prezentate în mod lizibil, într-o poziţie vizibilă, pe una dintre părţile ambalajului, fie imprimate direct pe pachet, astfel încât să nu poată fi şterse, ori pe o etichetă ce face parte integrantă din ambalaj şi este bine ataşată acestuia.(2) Pentru produsele transportate în vrac şi încărcate direct în mijloacele de transport, informaţiile solicitate prin standardele de calitate sunt prezentate în documentele ce însoţesc marfa sau sunt expuse într-un loc vizibil în interiorul mijloacelor de transport.
 + 
Articolul 15(1) În stadiul de comerţ cu amănuntul, în cazul în care produsele sunt ambalate, informaţiile specifice necesare trebuie să fie lizibile şi vizibile.(2) Pentru produsele preambalate se indică, în plus faţă de informaţiile prevăzute de standardele de calitate, greutatea netă.(3) Pentru produsele vândute în mod normal la bucată, cerinţa de a indica greutatea netă nu se aplică dacă numărul articolelor poate fi observat clar şi uşor, putând fi numărate din exterior, sau în cazul în care acest lucru nu poate fi realizat, dacă numărul este indicat pe etichetă.(4) Produsele de seră pot fi prezentate spre vânzare şi neambalate, cu condiţia ca vânzătorul cu amănuntul să expună, pe lângă produsele de vânzare, un anunţ vizibil şi lizibil care să indice informaţiile caracteristice specificate în standardele de calitate cu privire la:a) varietate-soi;b) originea produsului;c) clasa din care face parte.
 + 
Articolul 16Producătorii de legume de seră, constituiţi în exploataţii agricole comerciale, vor ţine evidenţa tratamentelor şi a substanţelor folosite în procesul de producţie pentru tratamentele fitosanitare într-un registru pe care îl vor pune la dispoziţie inspectorilor Inspecţiei de Stat pentru Controlul Tehnic în Producerea şi Valorificarea Legumelor şi Fructelor.
 + 
Articolul 17Legumele destinate prelucrării industriale trebuie să îndeplinească următoarele cerinţe:a) să îndeplinească condiţiile pentru asigurarea calităţii produselor finite, conform legislaţiei în vigoare;b) să fie proaspete, întregi, să aibă culoarea, mărimea şi forma specifice soiului, fără lovituri mecanice, neatacate de boli şi dăunători, curate, fără urme de substanţe chimice, fără corpuri străine;c) să fie recoltate la maturitatea industrială.
 + 
Articolul 18Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezentele norme metodologice.
 + 
Anexa 1––-la normele metodologice––––––––                         CLASIFICAREA SERELOR

  Nr. crt. Criteriile Clasificarea
  1. Tipul constructiv – Sere individuale
      – Sere bloc universale
  2. Materialele de construcţie – Sere cu schelet din lemn
      – Sere cu schelet din beton
      – Sere cu schelet din oţel galvanizat
      – Sere cu schelet din aluminiu
  3. Gradul de mobilitate – Sere fixe
      – Sere demontabile
  4. Forma acoperişului – Sere cu o pantă
      – Sere cu două pante
      – Sere simetrice
      – Sere asimetrice
  5. Regimul de căldură – Sere încălzite (calde)
      – Sere semiîncălzite (semicalde)
      – Sere neîncălzite (reci)
  6. Activitatea desfăşurată – Sere de producţie a legumelor, florilor şi plantelor ornamentale
      – Sere înmulţitor-răsad
      – Sere cu activitate specială-cercetare, colecţie de specii exotice şi plante ornamentale

 + 
Anexa 2––-la normele metodologice––––––––DECLARAŢIEVizatDirecţia pentru agriculturăşi dezvoltare rurală………………..(semnătura şi ştampila)Subsemnatul:Persoana juridică ……., cu sediul în localitatea ……., str. …… nr. …., judeţul/sectorul ……, cu codul unic de înregistrare nr. …, reprezentată de ….., în calitate de administrator/preşedinte/director ……., deţinător al BI/CI seria ….. nr. …., eliberat/eliberată la data de ……, declar pe propria răspundere că la data de 31 ianuarie 200…, 31 august 200…. situaţia realizării în seră la ciclul I/ciclul II de producţie se prezintă astfel:

  Nr. crt. Tipul serei*) cultură înfiinţată Suprafaţa de Cultura (ha) înfiinţată până la:
  – 31 ianuarie 200…
  – 31 august 200…
  1.    
  2.    
     
     
     
      Total:  
  6.    
  7.    
     
     
     
      Total:  
      Total unitate:

––––Notă *) După regimul de căldură.Beneficiar,…………(semnătura şi ştampila)Documentul se întocmeşte în două exemplare (unul la direcţia pentru agricultură şi dezvoltare rurală şi unul la beneficiar). + 
Anexa 3––-la normele metodologice––––––––CENTRALIZATORULdeclaraţiilor producătorilor de legume,flori şi plante ornamentale de seră

  Nr. crt. Beneficiarul Cultura înfiinţată Suprafaţa cultivată în seră cu legume, flori, plante ornamentale la data de:
  – 31 ianuarie 200… (ciclul I)
  – 31 august 200… (ciclul II)
     
     
     
  Total judeţ:  

Direcţia pentru agricultură şi dezvoltare ruralăDirector executiv,………………..(semnătura şi ştampila)––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x