NORME METODOLOGICE din 5 aprilie 2006

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 20/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 332 din 13 aprilie 2006
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 2REFERIRE LALEGE 504 17/11/2004 ART. 2
ART. 4REFERIRE LALEGE 504 17/11/2004 ART. 2
ART. 6REFERIRE LAHG 216 25/03/1999 ART. 9
ART. 6REFERIRE LANORMA 25/03/1999 ART. 9
ART. 6REFERIRE LALEGE 219 25/11/1998
ART. 7REFERIRE LALEGE 219 25/11/1998
ART. 10REFERIRE LALEGE 219 25/11/1998 ART. 18
ART. 11REFERIRE LAHG 216 25/03/1999
ART. 11REFERIRE LANORMA 25/03/1999
ART. 11REFERIRE LALEGE 219 25/11/1998
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulAPROBAT DEHG 446 05/04/2006
ActulCONTINUT DEHG 446 05/04/2006

privind concesionarea activităţii instituţiilor publice de spectacole şi concerte



 + 
Articolul 1Prezentele norme metodologice stabilesc dispoziţiile speciale privind organizarea şi desfăşurarea concesionării activităţii instituţiilor publice de spectacole şi concerte, conţinutul-cadru al caietului de sarcini al concesiunii, precum şi conţinutul contractului-cadru de concesiune.
 + 
Articolul 2Prin obiect al concesiunii, în sensul prezentelor norme metodologice, se înţelege orice activitate a instituţiilor publice de spectacole şi concerte, astfel cum sunt definite prin dispoziţiile art. 2 lit. a) din Legea nr. 504/2004 privind instituţiile publice de spectacole şi concerte.
 + 
Articolul 3Atribuirea concesiunii activităţii unei instituţii publice de spectacole şi concerte se face în baza unui contract prin care o persoană, denumită concedent, transmite pentru o perioadă determinată, de cel mult 49 de ani, unei alte persoane, denumită concesionar, care acţionează pe riscul şi pe răspunderea sa, dreptul şi obligaţia de realizare a activităţii instituţiei respective, în schimbul unei redevenţe.
 + 
Articolul 4(1) Au calitatea de concedent:a) ministerele sau alte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, pentru activitatea instituţiilor publice de spectacole şi concerte aflate în subordinea acestora;b) consiliile judeţene sau consiliile locale, după caz, pentru activitatea instituţiilor publice de spectacole şi concerte aflate în subordinea acestora.(2) Calitatea de concesionar o poate avea orice persoană fizică sau persoană juridică de drept privat, română ori străină, care îndeplineşte calităţile, capacităţile şi condiţiile de experienţă stabilite de concedent în anunţul de organizare a licitaţiei sau, după caz, în anunţul de primire de candidaturi.(3) Condiţiile de experienţă minime ale concesionarilor sunt:a) cel puţin 5 ani de activitate în unul dintre domeniile prevăzute la art. 2 lit. a) din Legea nr. 504/2004, în funcţie de specificul activităţii concesionate;b) cel puţin 3 ani de activitate în gestionarea şi dezvoltarea programelor/proiectelor culturale.(4) Condiţiile prevăzute la alin. (3) trebuie îndeplinite cumulativ.
 + 
Articolul 5Concesionarea activităţii unei instituţii publice de spectacole şi concerte se aprobă pe baza caietului de sarcini al concesiunii, astfel:a) prin hotărâre a Guvernului, pentru concesionarea activităţii unei instituţii publice de spectacole şi concerte aflate în subordinea ministerelor sau a celorlalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale;b) prin hotărâre a consiliului judeţean sau a consiliului local, după caz, pentru concesionarea activităţii unei instituţii publice de spectacole şi concerte aflate în subordinea acestora.
 + 
Articolul 6(1) Caietul de sarcini al concesiunii cuprinde condiţiile minime pentru licitaţie.(2) Caietul de sarcini va cuprinde în mod obligatoriu:a) condiţiile de exploatare a concesiunii şi obiectivele de ordin economic, financiar şi de mediu urmărite de către concedent privind exploatarea eficace a activităţilor ce fac obiectul concesiunii;b) investiţiile pe care concesionarul este obligat să le realizeze şi termenele de realizare a acestora;c) clauzele financiare şi de asigurări;d) regimul bunurilor utilizate de concesionar în derularea concesiunii;e) obligaţia concesionarului de a păstra obiectul specific de activitate al instituţiei;f) clauze privind personalul angajat şi protecţia socială;g) condiţiile de accesibilitate la spectacole şi concerte;h) obligaţiile privind protecţia mediului, stabilite conform legislaţiei în vigoare.(3) Caietul de sarcini poate cuprinde şi una sau mai multe dintre clauzele prevăzute la art. 9 alin. (2) din Normele metodologice-cadru de aplicare a Legii nr. 219/1998 privind regimul concesiunilor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 216/1999, cu modificările ulterioare.
 + 
Articolul 7(1) În cazul procedurii licitaţiei publice deschise cu preselecţie, în anunţul de primire de candidaturi, publicat de concedent, se menţionează, pe lângă elementele prevăzute de dispoziţiile Legii nr. 219/1998 privind regimul concesiunilor, cu modificările şi completările ulterioare, şi următoarele:a) denumirea şi sediul concedentului;b) condiţiile de experienţă ale concesionarilor;c) locul unde se poate studia caietul de sarcini al concesiunii;d) locul de primire a candidaturilor.(2) În cazul procedurii licitaţiei publice deschise, în anunţul publicat de concedent se menţionează, pe lângă elementele prevăzute de dispoziţiile Legii nr. 219/1998, cu modificările şi completările ulterioare, şi următoarele:a) condiţiile de experienţă ale concesionarilor;b) numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta.(3) În cazul procedurii concesionării prin negociere directă, în anunţul publicat de concedent se menţionează, pe lângă elementele prevăzute de dispoziţiile Legii nr. 219/1998, cu modificările şi completările ulterioare, şi următoarele:a) condiţiile de experienţă ale concesionarilor;b) cuantumul garanţiei;c) locul unde se poate studia caietul de sarcini al concesiunii;d) termenul şi locul de înscriere la negociere, precum şi de depunere a ofertelor;e) locul, data şi ora desfăşurării negocierilor.(4) În cazul procedurii concesionării prin dialog competitiv, în anunţul publicat de concedent se menţionează, pe lângă elementele prevăzute de dispoziţiile Legii nr. 219/1998, cu modificările şi completările ulterioare, şi următoarele:a) condiţiile de experienţă ale concesionarilor;b) cuantumul garanţiei;c) locul unde se poate studia caietul de sarcini al concesiunii;d) termenul şi locul de înscriere la consultări;e) locul, data şi ora desfăşurării consultărilor.
 + 
Articolul 8(1) Comisia de evaluare a ofertelor concesionarilor va fi alcătuită astfel:a) în cazul în care se concesionează activitatea unei instituţii publice de spectacole şi concerte ce se află în subordinea unei autorităţi a administraţiei publice centrale, din reprezentanţi ai autorităţii respective, dintre care cel puţin unul cu pregătire juridică de specialitate, şi ai Ministerului Finanţelor Publice, nominalizaţi în acest scop;b) în cazul în care se concesionează activitatea unei instituţii publice de spectacole şi concerte ce se află în subordinea unei autorităţi a administraţiei publice locale, din reprezentanţi ai autorităţii respective, dintre care cel puţin unul cu pregătire juridică de specialitate, şi ai direcţiilor generale ale finanţelor publice şi controlului financiar de stat judeţene sau a municipiului Bucureşti, nominalizaţi în acest scop.(2) Comisia de evaluare va fi alcătuită dintr-un număr impar de membri, care nu poate fi mai mic de 5.(3) Membrii comisiei de evaluare vor fi numiţi prin ordin sau hotărâre a concedentului, după caz.
 + 
Articolul 9(1) Preşedintele comisiei de evaluare este numit de concedent dintre reprezentanţii acestuia în comisia de evaluare.(2) Secretarul comisiei de evaluare este numit de către preşedinte dintre membrii comisiei de evaluare.(3) Secretariatul comisiei de evaluare este asigurat de către concedent.(4) La şedinţele comisiei de evaluare preşedintele poate invita personalităţi recunoscute pentru experienţa şi competenţa lor în domeniul din care face parte obiectul concesiunii, care beneficiază de un vot consultativ.
 + 
Articolul 10(1) Pentru determinarea celei mai avantajoase oferte, comisia de evaluare va avea în vedere criteriile de selecţie prevăzute la art. 18 alin. (2) din Legea nr. 219/1998, cu modificările şi completările ulterioare.(2) Concedentul poate stabili prin instrucţiunile privind organizarea şi desfăşurarea procedurii de concesionare, în completarea criteriilor prevăzute la alin. (1), şi alte criterii de selecţie a ofertelor pe care le consideră necesare, în funcţie de specificul activităţii instituţiei publice de spectacole şi concerte care urmează a fi concesionată.(3) Ponderea importanţei criteriilor de selecţie a ofertelor va fi stabilită de către concedent, în funcţie de specificul activităţii instituţiei publice de spectacole şi concerte care face obiectul concesiunii.
 + 
Articolul 11Dispoziţiile prezentelor norme metodologice se completează în mod corespunzător cu prevederile Normelor metodologice-cadru de aplicare a Legii nr. 219/1998 privind regimul concesiunilor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 216/1999, cu modificările ulterioare.––––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x