NORME METODOLOGICE din 4 octombrie 2006

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 21/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL CULTURII SI CULTELOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 912 din 9 noiembrie 2006
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LALEGE 146 17/05/2005
ActulPENTRU APLICAREAOG 10 21/01/2005 CAP. 1
ART. 1REFERIRE LALEGE 146 17/05/2005
ART. 1REFERIRE LAOG 10 21/01/2005 ART. 12
ART. 1REFERIRE LAOG 10 21/01/2005 CAP. 1
ART. 33REFERIRE LALEGE 8 14/03/1996
ANEXA 5REFERIRE LAHG 802 14/07/2005
ANEXA 5REFERIRE LALEGE 146 17/05/2005
ANEXA 5REFERIRE LAOG 10 21/01/2005
ANEXA 5REFERIRE LAHG (R) 264 13/03/2003
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulAPROBAT DEORDIN 2406 04/10/2006
ActulCONTINUT DEORDIN 2406 04/10/2006

pentru aplicarea prevederilor cap. I secţiunea a 6-a din Ordonanţa Guvernului nr. 10/2005 privind reglementarea unor măsuri financiare, aprobata cu modificari şi completari prin Legea nr. 146/2005, cu modificările ulterioare



 + 
Capitolul IDispozitii generale + 
Articolul 1Finantarea nerambursabilă a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale, denumite în continuare programe culturale, definite potrivit art. 12 alin. (2) din cap. I secţiunea a 6-a din Ordonanţa Guvernului nr. 10/2005 privind reglementarea unor măsuri financiare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 96 din 28 ianuarie 2005, aprobata cu modificari şi completari prin Legea nr. 146/2005, cu modificările ulterioare, se acordă din Fondul Cultural Naţional, denumit în continuare Fond.
 + 
Articolul 2Operatorii culturali care pot beneficia de finanţări nerambursabile potrivit art. 1 pentru programele culturale organizate în tara şi/sau în strainatate sunt:a) persoanele fizice sau persoanele fizice autorizate care desfăşoară activităţi culturale;b) persoanele juridice de drept privat care, potrivit actelor constitutive, desfăşoară activităţi culturale;c) instituţiile publice care organizeaza programe culturale, altele decat cele stabilite ca obligaţii sau programe minimale anuale.
 + 
Articolul 3(1) Finantarea nerambursabilă se acordă numai în condiţiile existentei unor surse de finanţare proprii sau atrase ale beneficiarului finantarii, altele decat cele primite sub forma finantarilor nerambursabile, în cuantum de cel puţin 10% din costul total al programului cultural.(2) Sursele de finanţare proprii sau atrase ale beneficiarului finantarii pot fi în numerar şi/sau în natura; aportul în natura se cuantifica prin documente justificative şi/sau declaratie pe propria raspundere.
 + 
Articolul 4(1) Finantarea nerambursabilă a programelor culturale se aproba pentru întreaga perioadă de derulare a programului şi se asigura anual, potrivit contractului de finanţare.(2) Finantarea nerambursabilă a programelor culturale se aproba pentru întreaga perioadă de derulare a acestora şi poate sprijini una sau mai multe componente ale acestora.(3) Finantarea nerambursabilă a programelor culturale se aproba numai pentru nevoi culturale temeinic justificate prin solicitarea de finanţare.
 + 
Articolul 5(1) Finantarea nerambursabilă se acordă pe bază de selecţie de oferte realizata de comisii de evaluare şi selecţie, special constituite, formate dintr-un numar impar de experti independenti.(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), finantarile nerambursabile destinate satisfacerii unor nevoi culturale de urgenta se acordă prin atribuire directa de către directorul Administraţiei Fondului Cultural Naţional, după consultarea comisiei de evaluare şi selecţie din domeniul cultural vizat, conform criteriilor stabilite prin prezentele norme metodologice.
 + 
Articolul 6(1) Programele culturale care participa la concursuri sau selectii pentru finanţare nerambursabilă din partea Comisiei Europene, UNESCO sau a altor organisme internationale similare pot beneficia de finanţări nerambursabile din Fond în condiţiile în care au fost selectionate de comisia de evaluare şi selecţie, conform dispoziţiilor prezentelor norme metodologice.(2) Finantarea nerambursabilă a programelor culturale care participa la concursuri sau selectii pentru finanţare nerambursabilă din partea Comisiei Europene, UNESCO sau a altor organisme internationale similare poate fi acordată sub condiţia incheierii contractului de finanţare nerambursabilă cu finantatorii enumerati mai sus.(3) Contractul de finanţare a programelor culturale se va incheia numai după prezentarea de către operatorul cultural a documentelor din care să reiasă ca a castigat concursul international pentru finanţare.
 + 
Articolul 7(1) Sumele atribuite sub forma finantarilor nerambursabile vor fi folosite de către operatorii culturali beneficiari ai finantarii numai pentru acoperirea cheltuielilor aferente desfăşurării programelor culturale pentru care au fost acordate.(2) Finantarile nerambursabile nu pot fi utilizate pentru obtinere de profit.
 + 
Articolul 8Controlul asupra desfăşurării programelor culturale, precum şi asupra modului de utilizare a sumelor acordate sub forma finantarilor nerambursabile se exercită de reprezentantii Administraţiei Fondului Cultural Naţional şi/sau ai serviciilor publice deconcentrate ale Ministerului Culturii şi Cultelor, precum şi de organele cu atribuţii în domeniul controlului fiscal.
 + 
Capitolul IIPublicitatea selectiei de oferte + 
Articolul 9Acordarea de finanţări nerambursabile se realizează pe bază de selecţie de oferte, care se organizeaza de minimum doua ori în cadrul unui exercitiu financiar.
 + 
Articolul 10Organizarea selectiei de oferte va fi anunţată pe site-ul finanţatorului şi/sau în presa, după caz, cu cel puţin 30 de zile calendaristice înainte de data limita pentru depunerea/transmiterea solicitarilor.
 + 
Articolul 11Anunţul public va contine informaţii cu privire la:a) cuantumul total al finantarii pentru fiecare sesiune, în functie de disponibilitatile finanţatorului;b) aria tematica a programelor culturale ce vor fi finantate în sesiunea respectiva;c) termenul limita pentru depunerea/transmiterea documentatiilor în vederea solicitarii finantarii;d) condiţii de participare.
 + 
Capitolul IIIProcedura de solicitare a finantarilor nerambursabile + 
Articolul 12(1) Procesul de selecţie se desfăşoară în doua etape, prevăzute la art. 14, 26 şi urmatoarele.(2) Pentru a participa la selecţia de oferte, operatorii culturali trebuie să depună documentaţia de solicitare a finantarii.
 + 
Articolul 13(1) Documentaţia de solicitare a finantarii se depune la registratura finanţatorului până la data limita prevăzută în anunţul public de organizare a selectiei de oferte, dovedita prin data înregistrării acesteia.(2) Documentaţia de solicitare a finantarii poate fi transmisa şi prin posta, cu confirmare de primire, în plic inchis, până la data limita prevăzută în anunţul public de organizare a selectiei de oferte, dovedita prin data stampilei oficiului postal de expediere.
 + 
Articolul 14Pentru prima etapa de selecţie, documentaţia solicitantilor trebuie să conţină urmatoarele:a) formularul-tip de solicitare a finantarii nerambursabile pentru programe culturale, prevăzut în anexa nr. 1, care se completeaza, obligatoriu, în 3 exemplare;b) formularul pentru descrierea bugetului de venituri şi cheltuieli, prevăzut în anexa nr. 2, care se completeaza obligatoriu în 3 exemplare;c) documentaţia privind fundamentarea devizului general al programului, proiectului sau actiunii culturale propuse (oferte din partea agentilor economici care pot presta servicii de orice natura, necesare realizării programului, proiectului sau actiunii culturale propuse, precum şi alte asemenea documente);d) dovada existentei altor surse de finanţare proprii, astfel:– declaratii pe propria raspundere ale solicitantului privind contribuţia proprie, insotite de extrase de cont bancar, după caz;– după caz, documente privind contribuţia în natura sau declaratii pe propria raspundere ale solicitantului privind alte contribuţii în realizarea programului cultural, prevăzute la art. 3 alin. (2);– contracte de sponsorizare;e) dovada existentei altor surse de finanţare atrase, astfel:– scrisori de intentie, după caz;– extrase de cont bancar, după caz;– alte forme de sprijin financiar din partea unor terti;– documente privind eventualele parteneriate, în vederea realizării programului cultural pentru care se solicita finanţare;– raportul de activitate a operatorului cultural pe ultimul an; pentru operatorii culturali care au derulat activităţi pe o perioadă mai scurta de un an, se va depune un raport de activitate pentru perioada respectiva;– alte documente pe care operatorul cultural le considera relevante privind activitatea sa.
 + 
Capitolul IVCriterii de acordare a finantarilor nerambursabile + 
Articolul 15Finantarile nerambursabile se acordă numai în condiţiile în care programele culturale urmaresc realizarea unei nevoi culturale identificate, necesare pentru satisfacerea grupului-ţinta.
 + 
Articolul 16Vor fi supuse evaluării numai solicitarile care indeplinesc urmatoarele condiţii:a) documentele depuse conţin toate elementele prevăzute la art. 14;b) programele culturale corespund ariei tematice pentru care a fost organizata sesiunea de selecţie;c) programul cultural este prezentat succint şi explicit;d) programele culturale sunt altele decat oblibaţiile ori programele minimale care urmeaza să fie aprobate anual de ordonatorii principali de credite pentru activităţile proprii şi pentru cele organizate de instituţiile din subordinea acestora.
 + 
Articolul 17(1) Criteriile generale care vor sta la baza acordarii finantarilor nerambursabile sunt:a) calitatea şi anvergura (internationala, naţionala, regionala sau locala) programului cultural;b) numărul, diversitatea şi distributia geografica a beneficiarilor direcţi ale caror nevoi culturale urmeaza a fi satisfacute prin aceste programe culturale;c) diversitatea şi caracterul multicultural şi multidisciplinar al rezultatelor programelor culturale care vor fi finantate;d) capacitatea organizatorica şi functionala a operatorului cultural de realizare a programelor culturale, dovedita prin:– programele culturale derulate anterior;– calitatea programelor culturale organizate;– calificari relevante ale echipei de proiect pentru derularea programului cultural;– colaborarile şi parteneriatele anterioare la nivel regional, naţional şi international cu autorităţile publice, cu organizaţii guvernamentale ori neguvernamentale, după caz;– cercetari şi studii intreprinse privind impactul programelor derulate sau alte activităţi adiacente programului, după caz.(2) Toate solicitarile declarate eligibile ca urmare a aplicarii prevederilor art. 14 şi urmatoarele sunt evaluate pe baza urmatoarelor criterii şi punctaje:─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────                                           Criterii Punctaj                                                                                                  maxim─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────I. Calitatea artistica şi originalitatea programului/proiectului sau actiunii culturale 0-101.1. Claritatea viziunii artistice şi adecvarea activităţilor în functie de obiectivele 0-5programului cultural1.2. Caracterul inovator al programului cultural şi/sau originalitatea 0-5ideii/temei/subiectului abordatII. Relevanta 0-202.1. Este proiectul relevant pentru obiectivele şi prioritatile de finanţare ale AFCN? 0-5(inovatie şi experiment, calitate artistica, diversificarea formelor de expresieartistica etc.)2.2. Este proiectul relevant în raport cu contextul cultural local/regional/naţional? 0-52.3. Este relevanta propunerea în raport cu necesitatile grupurilor-ţinta? În ce măsura 0-5activităţile prevăzute în proiect conduc la satisfacerea/rezolvarea nevoilor culturaleidentificate ale grupurilor-ţinta alese? Este relevanta alegerea grupurilor-ţinta înraport cu nevoile culturale identificate?2.4. Măsura în care programul, proiectul sau actiunea culturala contine elemente concrete 0-5de valoare adăugată (abordari inovatoare, modele de buna practica)III. Fezabilitate 0-603.1. Experienta manageriala şi capacitate de implementare 0-153.1.1. Solicitantul şi/sau partenerii au suficienta experienta în management de proiect 0-5şi capacitate de administrare a programului, proiectului sau actiunii culturale (analizerelevante, cercetari sau alte studii cu privire la programele derulate etc.)3.1.2. Solicitantul şi/sau partenerii au suficienta competenţa în ariile cărora li se 0-5adreseaza programul cultural?3.1.3. Solicitantul are surse de finanţare suficiente şi stabile? Prezenta altor surse de 0-5finanţare3.2. Metodologie 0-203.2.1. Conceptia generală a proiectului dovedeste coerenta? (coerenta activităţilor în 0-5concordanta cu obiectivele propuse, perioada de desfăşurare şi anvergura programului)3.2.2. Adecvarea activităţilor programului cultural la resursele existente 0-33.2.3. Participarea grupurilor-ţinta şi a beneficiarilor finali la programul cultural 0-53.2.4. Gradul de implicare/participare, activitatea şi rolul partenerilor în programul cultural 0-23.2.5. Evaluarea activităţilor şi a rezultatelor programului cultural (evaluarea prin 0-5indicatori fundamentati ştiinţific sau verificabili)3.3. Rezultatele şi impactul programului cultural propus 0-153.3.1. Impactul asupra grupului/grupurilor-ţinta. 0-4Modalitatile de promovare a programului asigura vizibilitatea acestuia în cadrul unui publiccat mai larg?3.3.2. Poate programul sa constituie un model de buna practica? 0-4Criterii Punctaj maxim3.3.3. Rezultatele asteptate sunt durabile şi contribuie la:– dezvoltarea socioculturala şi comunitara 0-1– promovarea diversitatii culturale 0-1– durabilitatea ("sustenabilitatea") financiară a acestuia 0-1– implementarea strategiilor şi politicilor culturale la nivel regional, naţional şi european 0-1– cooperarea europeana 0-1– protejarea identitatilor culturale şi a formelor de expresie culturala ale colectivitatilor 0-1– cresterea calităţii vietii şi/sau dezvoltarea coeziunii sociale la nivelul colectivitatilor, 0-1în special în mediul rural şi urban mic, prin cresterea accesului la oferta culturala3.4. Buget 0-103.4.1. Raportul dintre cheltuielile estimate şi rezultatele asteptate este realist şi în 0-5concordanta cu activităţile planificate?3.4.2. Cheltuielile propuse reflecta în mod real raportul valoare-cost 0-5IV. Capacitatea de a asigura continuitatea programului/proiectului sau a actiunii culturale 0-54.1. Programul cultural are efecte multiplicatoare (inclusiv posibilitatea reaplicarii şi 0-3extinderii rezultatelor şi diseminarea informatiei)4.2. Programul cultural contribuie la dezvoltarea capacităţii organizaţionale a solicitantului 0-2şi/sau a partenerilorV. Contribuţia la diversificarea ofertei culturale 0-55.1. Programul cultural este sustinut fundamentat şi raspunde unei nevoi identificate de 0-5organizator, pentru care nu s-au oferit până acum programe culturalePunctaj total maxim 0-100PUNCTAJ ACORDAT─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 + 
Articolul 18(1) Finantarile nerambursabile destinate satisfacerii unor nevoi culturale de urgenta se acordă prin atribuire directa de către directorul Administraţiei Fondului Cultural Naţional, din fondul de rezerva constituit în acest scop, în limita disponibilului.(2) Criteriile de acordare a finantarilor prevăzute la alin. (1) sunt urmatoarele:– evitarea deteriorării sau a distrugerii imediate a unui bun cultural de importanţa naţionala, în cazul în care pentru bunul respectiv nu au fost obtinute fonduri de la alti finantatori interni;– nesatisfacerea produsului ori serviciului cultural poate prejudicia interesele imediate ale beneficiarilor direcţi ai programului, proiectului sau actiunii culturale;– asigurarea cofinantarii programelor culturale care participa la concursuri ori selectii pentru finanţare nerambursabilă din partea Comisiei Europene, UNESCO sau a altor organisme internationale similiare;– asigurarea cofinantarii programelor culturale de importanţa internationala şi a celor prioritare pentru strategia culturala naţionala.
 + 
Articolul 19(1) Solicitarea de acordare a finantarii nerambursabile destinate satisfacerii unor nevoi culturale de urgenta trebuie să conţină documentaţia prevăzută la art. 14, precum şi urmatoarele:– declaratia pe propria raspundere a operatorului cultural prin care se atesta lipsa surselor proprii de finanţare, urgenta solicitarii şi justificarea acesteia;– actul constitutiv, statutul şi actele doveditoare ale sediului şi patrimoniului initial ale operatorului cultural, precum şi actele aditionale, după caz;– certificatul de inscriere sau alte acte doveditoare ale dobândirii personalitatii juridice;– situaţiile financiare anuale la data de 31 decembrie a exercitiului financiar precedent, înregistrate la directia generală a finanţelor publice judeteana, respectiv la administraţiile finanţelor publice ale sectoarelor municipiului Bucureşti; bilantul contabil sau, în cazul entitatilor care organizeaza contabilitatea în partida simpla, decizia finala de impunere;– certificatul de înregistrare fiscala;– actele din care să rezulte titlul cu care sunt folosite spatiile, în cazul în care programele culturale nu se organizeaza la sediul solicitantului.(2) Solicitarea prevăzută la alin. (1) se depune la Administratia Fondului Cultural Naţional, care va formula un răspuns în termen de doua zile lucratoare.
 + 
Articolul 20Solicitarile de finanţări nerambursabile destinate satisfacerii unor nevoi culturale de urgenta nu se acordă în urmatoarele situaţii:a) dacă programele culturale pot fi inscrise în timp util intr-o sesiune de selecţie de oferte deja anunţată de Administratia Fondului Cultural Naţional;b) dacă programele culturale puteau fi inscrise la o selecţie de oferte abia inchisa de către Administratia Fondului Cultural Naţional, în condiţiile în care solicitantul nu poate face dovada imposibilitatii depunerii cererii la selecţia respectiva din motive independente de voinţa sa.
 + 
Capitolul VOrganizarea şi functionarea comisiilor de evaluare şi selecţie + 
Articolul 21(1) Evaluarea şi selecţia programelor culturale ce vor fi finantate se fac de comisii de evaluare şi selecţie, constituite de Administratia Fondului Cultural Naţional.(2) În cazul în care în cadrul unei sesiuni vor fi finantate programe culturale din mai multe arii tematice, se va organiza cate o comisie de evaluare şi selecţie pentru fiecare dintre acestea.
 + 
Articolul 22(1) Membrii comisiilor de evaluare şi selecţie sunt desemnaţi de Consiliul Administraţiei Fondului Cultural Naţional, pe baza propunerilor, formulate în scris, de operatorii culturali care desfăşoară activităţi legate de ariile tematice pentru care vor fi acordate finanţări în sesiunea respectiva.(2) Propunerile formulate potrivit dispoziţiilor alin. (1) vor avea în vedere personalitati şi specialisti de prestigiu din domeniile de referinţa şi vor fi insotite de curriculum vitae al persoanei propuse pentru a face parte din comisiile de evaluare şi selecţie.(3) Fiecare membru al comisiei de evaluare şi selecţie va semna, la inceputul fiecarei sesiuni, o declaratie de imparţialitate, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 4.(4) În situaţia în care, în cursul actiunii de selecţie şi evaluare, un membru al comisiei de evaluare şi selecţie constata ca are un interes patrimonial în legătură cu cererile de acordare a finantarilor programelor culturale inaintate comisiei din care face parte, acesta are obligaţia sa declare imediat acest lucru, să se retraga de la deliberarile asupra proiectului respectiv şi sa nu îl noteze.
 + 
Articolul 23(1) Comisiile de evaluare şi selecţie sunt formate din 3-7 membri având calitatea de expert independent, fiind numiti pentru fiecare sesiune de finanţare.(2) Pentru activitatea desfăşurată în cadrul comisiilor de evaluare şi selecţie, membrii acestora sunt remunerati în baza unor conventii civile, în condiţiile legii.(3) Sedintele sunt conduse de un presedinte, ales dintre membrii comisiei de evaluare şi selecţie prin vot deschis.(4) Comisia de evaluare şi selecţie adopta hotărâri prin votul majorităţii simple a membrilor.(5) Secretariatul fiecarei comisii de evaluare şi selecţie este asigurat de Administratia Fondului Cultural Naţional.
 + 
Capitolul VIPrima etapa a procedurii de evaluare şi selecţie + 
Articolul 24(1) Documentaţia prevăzută la art. 14 se preda secretarului comisiei de evaluare şi selecţie, care verifica dacă aceasta este completa.(2) În situaţia în care documentaţia nu este completa, secretarul comisiei de evaluare şi selecţie va solicita operatorului cultural, în scris sau prin posta electronică, transmiterea documentelor lipsa.(3) Documentele solicitate în completare trebuie transmise sau depuse în termen de 5 zile lucratoare de la primirea solicitarii de completare, sub sancţiunea decaderii din dreptul de a participa la selecţie.(4) Solicitarile de finanţare transmise sau depuse ulterior datei limita prevăzute în anunţul public de organizare a selectiei nu vor participa la procedura de selecţie.
 + 
Articolul 25(1) Fiecare oferta va fi analizata de membrii comisiei de evaluare şi selecţie şi notata potrivit dispoziţiilor art. 17 alin. (2).(2) Pentru fiecare oferta vor fi intocmite cel puţin două rapoarte preliminare de către 2 membri ai comisiei de evaluare şi selecţie, care vor fi structurate pe baza grilei de evaluare prevăzute la art. 17 alin. (2).
 + 
Articolul 26(1) Prin hotărârea comisiei de evaluare şi selecţie se vor stabili programele culturale selectate, precum şi cuantumul finantarii acordate pentru fiecare dintre acestea.(2) Lista cuprinzand programele culturale selectate pentru acordarea finantarilor, punctajul obţinut, precum şi cuantumul finantarii acordate va fi transmisa Administraţiei Fondului Cultural Naţional în termen de cel mult două zile lucratoare de la data adoptarii hotărârii comisiei de evaluare şi selecţie.(3) Lista cuprinzand programele culturale selectate pentru acordarea finantarilor, punctajul obţinut, cuantumul finantarii acordate, precum şi lista cuprinzand programele care nu au fost selectate spre finanţare şi punctajul obţinut de acestea vor fi publicate pe site-ul finanţatorului în termen de 3 zile lucratoare de la data adoptarii hotărârii comisiei de evaluare şi selecţie, conform prevederilor art. 14 şi urmatoarele.
 + 
Articolul 27(1) Operatorii culturali nemultumiti de hotărârea comisiei de evaluare şi selecţie pot depune contestaţie în termen de maximum 5 zile lucratoare de la data publicarii listei.(2) Contestaţiile vor fi solutionate de o comisie special constituita în acest scop, în termen de 5 zile lucratoare de la data scurgerii termenului de depunere a contestatiilor.(3) Membrii comisiei special constituite sunt desemnaţi de consiliu.(4) Pentru activitatea desfăşurată în cadrul comisiilor de contestaţie, membrii acestora sunt remunerati în baza unor conventii civile, în condiţiile legii.(5) Rezultatele finale ale selectiei de oferte, după solutionarea contestatiilor depuse, vor fi facute publice potrivit art. 26 alin. (3).
 + 
Capitolul VIIA doua etapa a procedurii de evaluare şi selecţie + 
Articolul 28Administratia Fondului Cultural Naţional va cere solicitantilor ale caror dosare au fost selectionate în prima etapa de selecţie completarea documentatiei, în termen de 15 zile calendaristice de la comunicare, cu urmatoarele:a) actul constitutiv, statutul şi actele doveditoare ale sediului şi patrimoniului initial ale operatorului cultural, precum şi actele aditionale, după caz;b) certificatul de inscriere sau alte acte doveditoare ale dobândirii personalitatii juridice;c) situaţiile financiare anuale la data de 31 decembrie a exercitiului financiar precedent, înregistrate la directia generală a finanţelor publice judeteana, respectiv la administraţiile finanţelor publice ale sectoarelor municipiului Bucureşti; bilantul contabil sau, în cazul entitatilor care organizeaza contabilitatea în partida simpla, decizia finala de impunere;d) certificatul de înregistrare fiscala;e) actele din care să rezulte titlul cu care sunt folosite spatiile, în cazul în care programele culturale nu se organizeaza la sediul solicitantului.
 + 
Articolul 29(1) Sunt considerate eligibile dosarele inscrise în sesiunea de finanţare care indeplinesc urmatoarele condiţii:– sunt intocmite cu respectarea prevederilor art. 28;– respecta termenul de depunere a documentatiei prevăzut la art. 28.(2) Lista dosarelor care nu indeplinesc aceste condiţii şi sunt considerate neeligibile va fi publicata pe site-ul finanţatorului.(3) Dosarele sunt considerate neeligibile în situaţia în care documentele sunt incomplete şi/sau din conţinutul lor rezultă faptul ca solicitantul nu indeplineste condiţiile anuntate de finantator.(4) Nu vor putea fi selectate ofertele operatorilor culturali care au conturile bancare blocate, nu au respectat un contract de finanţare anterior ori au prezentat declaratii inexacte, de natura sa influenteze acordarea finantarii.
 + 
Articolul 30(1) Administratia Fondului Cultural Naţional va prezenta comisiilor de evaluare şi selecţie rezultatul analizarii documentatiei conform prevederilor art. 29, pentru a se stabili lista finala a solicitantilor.(2) În cazul în care în urma analizei prevăzute la art. 29 sunt declarate neeligibile unul sau mai multe dosare, solicitanţii care intrunesc punctajul imediat următor în ordine descrescatoare vor fi contactati pentru indeplinirea procedurilor prevăzute la art. 28.(3) Dispozitiile art. 28 şi 29 se aplică corespunzător solicitantilor prevăzuţi la alin. (2).(4) Lista finala a rezultatelor sesiunii de finanţare se publică pe site-ul finanţatorului în termen de 3 zile lucratoare de la finalizarea procedurilor prevăzute la art. 28 şi urmatoarele.
 + 
Articolul 31(1) Operatorii culturali nemultumiti de hotărârea comisiei de evaluare şi selecţie stabilita conform prevederilor art. 30 pot depune contestaţie în termen de maximum 5 zile lucratoare de la data publicarii listei finale.(2) Contestaţiile vor fi solutionate de o comisie special constituita în acest scop, în termen de 5 zile lucratoare de la data scurgerii termenului de depunere a contestatiilor.(3) Membrii comisiei special constituite sunt desemnaţi de consiliu.(4) Pentru activitatea desfăşurată în cadrul comisiilor de contestaţie, membrii acestora sunt remunerati în baza unor conventii civile, în condiţiile legii.(5) Rezultatele finale ale selectiei de oferte, după solutionarea contestatiilor depuse, vor fi facute publice, prin publicarea pe site-ul finanţatorului.
 + 
Capitolul VIIIAcordarea finantarii nerambursabile + 
Articolul 32(1) Finantarea nerambursabilă a programelor culturale se acordă prin incheierea unui contract, care, în functie de specificul programului cultural, poate fi un contract civil sau de comanda, contract de productie ori contract de cesiune a drepturilor de autor etc., după caz, incheiat între Administratia Fondului Cultural Naţional şi operatorul cultural selectionat.(2) Dacă, în termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii rezultatului selectiei, operatorul cultural nu se prezinta pentru incheierea contractului de finanţare, se considera ca oferta finanţatorului nu a fost acceptata, iar programele culturale în cauza se elimina de la finanţare, locurile acestora fiind preluate de urmatoarele, în ordinea descrescatoare a punctajului.(3) Contractul-cadru de finanţare este prevăzut în anexa nr. 5.
 + 
Articolul 33(1) Finantarile nerambursabile se acordă în transe, conform contractelor incheiate potrivit art. 32, prima transa reprezentand avansul care nu poate depăşi 30% din totalul finantarii aprobate.(2) Transele de finanţare ulterioare avansului se acordă în baza documentelor justificative şi a raportului de evaluare intermediara a programului, proiectului sau actiunii culturale, privind transa anterioara, prezentate de beneficiarul finantarii nerambursabile.(3) În cazul în care din finantarile nerambursabile acordate urmeaza a se satisface drepturile banesti ale titularilor de drepturi de autor sau drepturi conexe, aceasta se face prin incheierea de contracte negociate în condiţiile Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificările şi completările ulterioare, titularii de astfel de drepturi putand beneficia de avansuri banesti de cel mult 50% din valoarea negociata a contractelor incheiate.(4) În situaţia prevăzută la alin. (3) vor fi prezentate contractele incheiate în condiţiile Legii nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare.(5) Ultima transa a finantarii este de cel puţin 15% şi se acordă numai după incheierea programelor culturale şi prezentarea documentelor justificative şi a raportului de evaluare finala a acestora.(6) Formularul pentru raportări intermediare şi finale este prevăzut în anexa nr. 6.
 + 
Articolul 34(1) Din finantarile nerambursabile acordate se pot acoperi cheltuieli de natura cheltuielilor de cazare, transport şi masa ale participantilor, cheltuieli functionale aferente programului, proiectului sau actiunii culturale, precum şi alte cheltuieli specifice acestor manifestari, precum: realizarea de studii şi cercetari, organizarea de intalniri preliminare, seminarii, conferinte, ateliere de lucru etc., stagii de formare, achizitionarea de dotari necesare derularii programului cultural, închirieri de spatii şi aparatura, acţiuni promotionale şi de publicitate, tiparituri, remuneratii, onorarii, salarii, acordarea de premii, burse, granturi individuale şi altele asemenea.(2) Finantarile nerambursabile acordate nu pot fi folosite pentru cheltuieli salariale ale instituţiilor publice, pentru acoperirea unor debite ale beneficiarilor de finanţare ori pentru efectuarea de plati care nu sunt aferente programului, proiectului sau actiunii culturale, către institutii publice şi regii autonome, companii naţionale ori societăţi comerciale care au ca asociat sau ca acţionar statul, o autoritate a administraţiei publice ori o institutie publică.(3) Din categoria cheltuielilor functionale fac parte:– cheltuielile cu energia electrica, aferente perioadei de derulare a programului, proiectului sau actiunii culturale;– cheltuieli cu chiria, aferente perioadei de derulare a programului, proiectului sau actiunii culturale;– cheltuieli pentru convorbiri telefonice, aferente perioadei de derulare a programului, proiectului sau actiunii culturale;– cheltuieli pentru corespondenta şi internet, precum şi orice alte cheltuieli cu caracter administrativ, aferente perioadei de derulare a programului, proiectului sau actiunii culturale.(4) Cheltuielile functionale pot fi acoperite într-un procent de maximum 8% din valoarea totala a cheltuielilor aprobate pentru a fi finantate prin contractul incheiat.
 + 
Articolul 35Anexele nr. 1-6 fac parte integrantă din prezentele norme metodologice.
 + 
Anexa 1––-la normele metodologice––––––––                     MINISTERUL CULTURII ŞI CULTELOR                 ADMINISTRATIA FONDULUI CULTURAL NAŢIONAL                                FORMULAR              de solicitare a finantarii nerambursabile              pentru finantarea programelor culturale               Sesiunea de finanţare nr. ……../an                   [] proiect nou                   [] proiect reinnoit    Numele solicitantului ……………………………………..    Denumirea programului cultural ……………………………..

Aria tematica
[] Patrimoniu cultural naţional mobil şi imobil
[] Patrimoniu imaterial
[] Arte vizuale şi arhitectura
[] Dans
[] Teatru
[] Muzica
[] Management cultural şi formare profesionala
[] Activităţi muzeale

Domenii interdisciplinare:
[] interventie culturala
[] educatie culturala
[] altele (specificati)
…………………………………………………………………..

                                      

Nr. dosar …………………………

                                      (nu se completeaza de către solicitant)

Denumirea programului cultural ………………………………………..

Locul desfăşurării programului cultural ………………………………..

Numele solicitantului ………………………………………………..

Adresa completa ……………………………………………………..

Telefon ……………….. Fax ………………. E- mail ……………..

Persoana de contact ………………………………………………….
(nume, functie)

Menţionaţi dacă solicitati pentru prima oara o finanţare nerambursabilă
de la AFCN
[] DA [] NU

 + 
Secţiunea ADATE GENERALE DESPRE PROGRAMUL CULTURAL┌───────────────────────┬──────────────────────────┬─────────────────────────┐│ Costul total │Suma solicitata de la AFCN│ % din costul total ││al programului cultural│ │ al programului cultural │├───────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────────────────┤│ │ │ % │└───────────────────────┴──────────────────────────┴─────────────────────────┘1. Justificarea şi oportunitatea programului cultural (maxim 1 pagina)a) Faceti o scurta descriere a contextului cultural, identificand programul cultural;b) Descrieti valoarea adăugată a programului cultural (de exemplu: originalitatea, experimentul, diversificarea ofertei culturale, localizarea în medii în care oferta culturala este dezechilibrata).2. Denumirea/titlul programului cultural:………………………………………………………3. Sumarul programului cultural (maximum 1 pagina). Va rugam sa descrieti urmatoarele aspecte ale programului dvs.:a) obiectiveleb) grupul ţintac) activităţile programuluid) rezultatele scontatee) alte elemente pe care le considerati relevante.4. Durata şi planul de activităţi ale programului cultural:

*Font 9*
    Proiectul se va desfăşura de la data de ………. până în data de ……….

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐│An │├─────────────┬────────────────────────────────┬─────────────────────────────┬─────────────┤│ │ Semestrul 1 │ Semestrul 2 │ │├─────────────┼───────┬────┬────┬────┬────┬────┼────┬────┬────┬────┬────┬────┼─────────────┤│Activitatea │Luna 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │ 11 │ 12 │Organizaţia ││ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ care ││ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │implementeaza│├─────────────┼───────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼─────────────┤│Exemplu │exemplu│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │Exemplu │├─────────────┼───────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼─────────────┤│Pregătirea │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │Partener 1 ││activităţii 1│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ ││(titlul) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │├─────────────┼───────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼─────────────┤│Realizarea │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │Partener 1 ││activităţii 1│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ ││(titlul) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │├─────────────┼───────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼─────────────┤│Pregătirea │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │Partener 2 ││activităţii 2│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ ││(titlul) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │├─────────────┼───────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼─────────────┤│Etc. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │├─────────────┼───────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼─────────────┤├─────────────┼───────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼─────────────┤└─────────────┴───────┴────┴────┴────┴────┴────┴────┴────┴────┴────┴────┴────┴─────────────┘5. Descrierea detaliata a activităţilorPlanul de actiune trebuie să fie suficient de detaliat pentru a ilustra pregătirea şi implementarea fiecarei activităţi, sprijinindu-va şi în realizarea eficienta a bugetului. Va rugam sa identificati clar urmatoarele aspecte ale proiectului dvs.: numele activităţii propuse şi descrierea detaliata a fiecarei activităţi avute în vedere pentru obtinerea rezultatelor, specificand, unde este cazul, rolul fiecarui partener în proiect.6. Metodologie şi evaluareMaximum 3 pagini.a) metodele de implementare;b) motivarea metodologiei propuse;c) evaluarea participării grupurilor ţinta şi a beneficiarilor finali în programul cultural;d) nivelul de implicare şi activitatea altor organizaţii (parteneri sau altii) în programul cultural;e) echipa propusa pentru implementarea programului cultural (pe functii: nu este nevoie să se includa aici numele persoanelor);f) procedurile de evaluare interna.7. Rezultatele scontate şi impactul programului culturalMaximum 3 pagini.Descrieti rezultatele imediate, precum şi efectele pe termen mediu şi lung ale programului, asa cum le preconizati.8. Promovarea şi continuitatea programului cultural8.1. Faceti o scurta descriere a modului în care intentionati sa promovati şi sa asigurati vizibilitatea programului cultural propus.8.2. Prezentati succint posibilitatile de reluare şi extindere ale rezultatelor programului cultural.8.3. Menţionaţi riscurile/dificultatile care ar putea influenţa negativ continuarea proiectului şi menţionaţi cateva măsuri de reducere a lor. + 
Secţiunea BBUGETUL PROGRAMULUI CULTURALÎnainte de a completa aceasta secţiune, va rugam sa cititi cu atenţie Formularul pentru descrierea bugetului de venituri şi cheltuieli (Anexa 2).
 + 
Secţiunea CPARTENERIAT ŞI PARTICIPARE LOCALA1. Organizaţii partenere în realizarea programului cultural

    Partener nr. 1 ….
Numele intreg al institutiei/organizaţiei
Acronim (unde este cazul):
Statut juridic:
Cod fiscal:
Adresa oficiala:
Adresa postala:
Persoana de contact:
Numar de telefon:
Numar de fax:
Adresa e-mail:
Web site:

Va rugam sa multiplicati tabelul pentru fiecare partener în parte, dacă este cazul.Atenţie: indiferent de numărul partenerilor, se va depune o singura Declaratie de parteneriat semnata, datata şi stampilata de toţi partenerii, conform modelului prevăzut în Anexa nr. 3. + 
Secţiunea DDeclaratie pe propria raspundere                            DECLARATIE    Subsemnatul ………., domiciliat în localitatea ………., str. …….   nr. ….., bl. …., ap. ….., sectorul/judeţul ……., codul postal ….,   posesor al actului de identitate …… seria …… nr. …., codul numeric   personal ………., în calitate de reprezentant al operatorului cultural   ….., declar că am luat cunoştinţa de prevederile Ordonantei Guvernului nr.   …….., aprobata cu modificari şi completari prin Legea nr. ………, ale   ordinului ministrului culturii şi cultelor nr. …….. pentru aprobarea   Normelor metodologice.    Declar pe propria răspundere că nu ma aflu/persoana juridica pe care o   reprezint nu se afla în nici una dintre urmatoarele situaţii:    a) în incapacitate de plată;    b) cu plăţile/conturile blocate conform unei hotărâri judecătorești    definitive;    c) nu am încălcat/a încălcat cu buna stiinta prevederile unui alt contract    finanţat din fonduri publice;    d) nu sunt vinovat de declaratii false cu privire la situaţia economica;    e) nu am/nu are arierate către bugetul de stat, bugetul asigurarilor    sociale de stat, bugetul asigurarilor sociale de sănătate, bugetele locale    sau fondurile speciale;    f) nu sunt condamnat pentru: abuz de incredere, gestiune frauduloasa,    inselaciune, delapidare, dare sau luare de mita, marturie mincinoasa, fals,    uz de fals, deturnare de fonduri.    Cunoscand pedeapsa prevăzută de art. 292 din Codul penal pentru    infractiunea de fals în declaratii, am verificat datele din prezenta    declaratie, care este completa şi corecta.    Denumirea organizaţiei/numele artistului    Numele şi semnatura coordonatorului de proiect:    Stampila organizaţiei solicitante:    Data
 + 
Anexa 2––-la normele metodologice––––––––

      Formularul pentru descrierea bugetului de venituri şi cheltuieli
    1. Veniturile programului cultural
Denumirea indicatorilor
Valoarea % din Total
Venituri, din care: contributiei valoarea contribuţie
(LEI) totala (LEI)
1. Contribuţia beneficiarului (proprie)
2. Alte surse (se vor nominaliza)
3. Finanţare nerambursabilă solicitata de la
AFCN
TOTAL GENERAL

2. Devizul general al programului cultural

*Font 9*
Denumirea indicatorilor
(categorii de cheltuieli)

Total

Contribuţia
solicitantului

Alte
surse

Suma
solicitata
de la AFCN
1. Onorarii
2. Remuneratii colaboratori
3. Cheltuieli materiale şi servicii
3.1. cazare şi masa sau diurna pentru
participanti, invitati, echipa de proiect
3.2. transport local şi/sau international
participanti, invitati, echipa de proiect
4. Cheltuieli specifice:
4.1. închirieri de spatii, aparatura, mijloace de
transport
4.2. acţiuni promotionale şi de publicitate
4.3. tiparituri
4.4. altele asemenea (productie/închiriere
decoruri, costume, standuri, simeze, vitrine etc.)
5. Cheltuieli functionale (maximum 8% din totalul
finantarii acordate)
5.1. cheltuieli cu energia electrica
5.2. cheltuieli cu chiria
5.3. cheltuieli pentru convorbiri telefonice
5.4. cheltuieli pentru corespondenta şi Internet
6. Cheltuieli dotari independente (de regula, nu
vor depăşi 15% din totalul finantarii acordate)
6.1. echipamente birotica
6.2. mobilier
6.3. consumabile birotica
7. Alte cheltuieli specifice care deriva din
implementarea programului (se vor nominaliza)
– Premii
– Burse de cercetare
– Stagii de formare
8. Cheltuieli neprevazute (maximum 2% din totalul
finantarii acordate)
TOTAL
    Denumirea organizaţiei/numele artistului
    Numele şi semnatura coordonatorului de proiect:
    Stampila organizaţiei solicitante:
    Data

 + 
Anexa 3––-la normele metodologice––––––––Declaratie de ParteneriatUn parteneriat este o relaţie esenţială între doua sau mai multe organizaţii, care presupune impartirea responsabilitatilor în derularea proiectului finanţat de către Administratia Fondului Cultural Naţional, denumit în continuare Finantator. Pentru a inlesni o derulare usoara a proiectului, Finantatorul solicita tuturor partenerilor (inclusiv solicitantului, denumit în continuare Beneficiar, care semneaza contractul) sa recunoasca acest lucru, consimtind la principiile de buna practica a parteneriatului, stipulate mai jos:Principiile de Buna Practica a Parteneriatului1. Toţi partenerii au citit formularul de cerere şi au înţeles care va fi rolul lor în cadrul proiectului înainte ca cererea de finanţare nerambursabilă să fie inaintata Finanţatorului.2. Toţi partenerii au citit contractul de finanţare nerambursabilă şi au înţeles care vor fi oblibaţiile care le revin în cadrul contractului. Ei autorizeaza Beneficiarul să semneze contractul cu Finantatorul şi sa îi reprezinte în relatiile cu acesta privind punerea în aplicare a programului.3. Solicitantul trebuie să se consulte permanent cu partenerii săi şi să-i informeze în totalitate asupra evolutiei proiectului.4. Toţi partenerii trebuie să primeasca copiile rapoartelor narative şi financiare elaborate de Beneficiar şi inaintate către Finantator.5. Modificările importante propuse în cadrul programului (ex. activităţi, parteneri etc.) vor trebui să fie aprobate de parteneri, anterior inaintarii acestora către Finantator. În cazul în care aceste modificari nu au putut fi aprobate de către toţi partenerii, Beneficiarul trebuie să informeze pe Finantator cu privire la acest lucru, atunci când inainteaza spre aprobare propunerea de modificare.Declaratie de parteneriatAm citit şi consimtit asupra continutului programului cultural inaintat AFCN. Ne angajam sa actionam în conformitate cu principiile practicii unui bun parteneriat.

Nume
Organizaţie
Functie
Semnatura
Data şi locul

 + 
Anexa 4––-la normele metodologice––––––––DECLARATIE DE IMPARTIALITATESubsemnatul …………. deţin, ca membru al Comisiei de evaluare şi selecţie a programelor culturale care solicită finanţare nerambursabilă din Fondul Cultural Naţional, calitatea de evaluator al programelor culturale inaintate Comisiei.Declar prin prezenta că nu am un interes patrimonial în legătură cu cererile de acordare a finantarilor programelor culturale inaintate Comisiei pentru evaluarea şi selecţia programelor culturale care solicită finanţare nerambursabilă din Fondul Cultural Naţional.Confirm ca, în situaţia în care as descoperi, în cursul actiunii de selecţie şi evaluare, ca un astfel de interes exista, voi declara imediat acest lucru, ma voi retrage de la deliberarile asupra proiectului respectiv şi nu îl voi nota.Data ……………………………Semnatura ……………………….
 + 
Anexa 5––-la normele metodologice––––––––CONTRACT-CADRU DE FINANTARENr. ……. din data de …/…/…În temeiul dispoziţiilor Ordonantei Guvernului nr. 10/2005 privind reglementarea unor măsuri financiare, aprobata şi modificata prin Legea nr. 146/2005, ale Hotărârii Guvernului nr. 802/2005 privind organizarea şi functionarea Administraţiei Fondului Cultural Naţional, şi în baza hotărârii comisiei de evaluare şi selectare a programelor culturale din data de ………, a intervenit urmatorul contract între: + 
Capitolul 1Părţile contractanteArt. 1Administratia FONDULUI CULTURAL NAŢIONAL, cu sediul în Bucureşti str. Dorobantilor, nr. 99A, sectorul 1, codul fiscal 17966770, cont virament IBAN RO08TREZ7015009XXX006063 deschis la Trezoreria sector 1, reprezentat de …………., având functia de DIRECTOR şi ……………, având functia de CONTABIL SEF, numit în continuare Finantator,şiOperatorul cultural …………………în calitate de Beneficiar, numit în continuare Beneficiar.
 + 
Capitolul 2Obiectul contractuluiArt. 2(1) Obiectul contractului îl constituie alocarea sumei de ……… lei de către Finantator, în vederea realizării de către Beneficiar a programului cultural ……. .(2) Acordarea sumelor către beneficiari se face în ……. transe, pe bază de documente justificative.Prima transa este considerata avans*).––––Notă *) De regula, acordarea sumelor se face în trei transe. Pentru proiectele multianuale, la solicitarea beneficiarului, acordarea sumelor se poate face intr-una, doua sau mai multe transe.(3) Nivelul avansului, precum şi al celorlalte transe se stabilesc după cum urmeaza:– transa I (avans*) – lei;– transa a II-a – lei;– transa a III-a – lei;––––Notă *) Avansul se acordă, conform dispoziţiilor Hotărârii Guvernului nr. 264/2003, pe bază de scrisoare de garantie bancara pentru returnarea avansului. Aceasta scrisoare se returneaza beneficiarului după verificarea şi acceptarea la plata a documentelor justificative prezentate, care reprezinta valoarea integrală a avansului acordat.(4) La solicitarea urmatoarei transe, beneficiarul se obliga să prezinte finanţatorului un raport intermediar privind stadiul implementarii programului cultural, din punct de vedere fizic, financiar şi al contributiei operatorului cultural, precum şi documentele justificative aferente transei anterioare.(5) La solicitarea ultimei transe de finanţare, beneficiarul se obliga să prezinte raportul de evaluare a programului cultural şi documentele justificative din care să rezulte plăţile efectuate corespunzător cuantumului transei de finanţare, fără să depăşească suma alocata programului prin contract.(6) Sumele alocate rămase necheltuite după finalizarea programului cultural vor fi returnate Finanţatorului în termen de maximum 5 zile lucratoare de la data incheierii duratei contractului, prevăzută la art. 4.(7) Finantarea, plata şi decontarea sumelor acordate se vor efectua cu respectarea prevederilor legale în vigoare.Art. 3Suma reprezentand finantarea nerambursabilă va fi virata din contul Finanţatorului IBAN RO08TREZ7015009XXX006063 deschis la Trezoreria sectorului 1, în contul beneficiarului nr. ………., potrivit legii.
 + 
Capitolul 3Durata contractului şi etapele de derulare a programului cultural.Art. 4Prezentul contract se incheie pentru perioada cuprinsa între data semnarii acestuia şi …………………….. .Art. 5Programul cultural prevăzut la art. 2 alin. (1) se va realiza în ………. etape:etapa I:– în perioada ………………………………….– acţiuni derulate ……………………………..– cheltuieli din finantarea alocata ……………… lei;etapa a II-a:– în perioada ………………………………….– acţiuni derulate ……………………………..– cheltuieli din finantarea alocata ……………… lei;etapa a III-a:– în perioada ………………………………….– acţiuni derulate ……………………………..– cheltuieli din finantarea alocata ……………… lei.Art. 6Modul de realizare a fiecarei etape se consemneaza într-un formular de raportare intermediara, completat de reprezentantii beneficiarului, potrivit anexei nr. 6 la Normele metodologice.
 + 
Capitolul 4Drepturile şi oblibaţiile părţilorArt. 7Finantatorul:– se angajează să asigure finantarea, în baza hotărârii comisiei de evaluare şi selecţie a programelor culturale din data de ……., din Bugetul Administraţiei Fondului Cultural Naţional, a programului cultural ………, potrivit prevederilor legale în vigoare;– are dreptul să solicite beneficiarului rapoarte privind derularea programului cultural;– are dreptul sa modifice cuantumul finantarii alocate sau sa rezilieze prezentul contract dacă beneficiarul comunică date, informaţii sau inscrisuri false ori eronate, precum şi în cazul neindeplinirii sau indeplinirii necorespunzatoare a obligaţiilor contractuale asumate de către Beneficiar;Art. 8Beneficiarul:– are dreptul sa primeasca sumele reprezentand finantarea, în condiţiile prevăzute în prezentul contract;– se obliga sa utilizeze finantarea numai în scopul realizării programului cultural prevăzut la art. 2 alin. (1);– se obliga să respecte etapele realizării programului cultural în conformitate cu prevederile art. 5;– are dreptul sa prelungească durata etapelor prevăzută în prezentul contract, în cazul efectuării cu intarziere a plăţilor de către finantator, dacă aceasta genereaza modificari substantiale în procesul derularii programului cultural;– se obliga sa reflecte corect şi la zi, în evidentele sale contabile, toate operaţiunile economico-financiare ale programului cultural şi să le prezinte Finanţatorului ori de cate ori îi sunt solicitate, pe durata derularii contractului;– se obliga sa intocmeasca exact şi corect toate documentele justificative privind utilizarea finantarii;– se obliga sa completeze sau sa modifice, la solicitarea Finanţatorului, documentele prezentate spre decontare în termen de 5 zile lucratoare de la data solicitarii;– se obliga sa faca dovada ca dispune de echipamentele necesare realizării programului cultural;– se obliga sa specifice, pe durata desfăşurării programului cultural, pe afise, cataloage, alte materiale publicitare, pe copertele CD-urilor, cartilor şi altor bunuri similare, faptul ca acestea au fost realizate prin finanţare din Fondul Cultural Naţional;– se obliga să prezinte Finanţatorului un raport intermediar de activitate la data/datele de ………, completat conform anexei nr. 6 la Normele metodologice;– se obliga să prezinte Finanţatorului, la incheierea programului cultural, raportul final de activitate, completat conform anexei nr. 6 la Normele metodologice;– se obliga sa accepte controlul şi verificările Finanţatorului, în legătură cu modul de utilizare a fondurilor ce constituie finantarea primita.
 + 
Capitolul 5Modificarea, rezilierea şi încetarea contractuluiArt. 9Prezentul contract poate fi modificat numai în cazuri temeinic justificate, cu acordul ambelor părţi, consemnat în scris prin act aditional.Art. 10Prezentul contract poate fi reziliat de plin drept, fără a fi necesară interventia instanţei de judecată, în termen de 10 zile calendaristice de la data primirii notificarii prin care părţii în culpa i s-a adus la cunoştinţa că nu şi-a indeplinit oblibaţiile contractuale. Notificarea va putea fi comunicata în termen de 10 zile calendaristice de la data constatarii neindeplinirii sau indeplinirii necorespunzatoare a uneia sau a mai multor obligaţii contractuale.Art. 11Prezentul contract inceteaza sa produca efecte la data rezilierii acestuia sau, după caz, la data prevăzută la art. 4.
 + 
Capitolul 6Clauze specialeArt. 12(1) Prezentul contract intră în vigoare la data semnarii lui de către ambele părţi şi este valabil până la finalizarea programului cultural prevăzut la art. 2 alin. (1)(2) Perioada de implementare a programului cultural este de ……………..(3) Utilizarea finantarii în alte scopuri decat cele prevăzute în prezentul contract este interzisa şi atrage rezilierea acestuia fără interventia instanţei judecătorești.(4) Utilizarea materialelor promotionale (CD-uri, tiparituri etc.) destinate mediatizarii programului cultural prevăzute la art. 2, alin. (1) în scopul obtinerii de profit este interzisa cu desavarsire.(5) În cazul în care Beneficiarului i s-a notificat rezilierea prezentului contract din vina sa, acesta este obligat ca, în termen de 30 de zile de la data primirii notificarii, sa restituie finanţatorului sumele primite.(6) În ceea ce priveste restituirea sumelor primite, Beneficiarul datorează dobanzi şi penalităţi de intarziere, conform legislaţiei privind colectarea creanţelor bugetare, care se fac venit la bugetul de stat sau, după caz, la bugetul local.
 + 
Capitolul 7Forta majorăArt. 13(1) Este exonerata de raspundere pentru neexecutare sau executare necorespunzatoare a obligaţiilor ce-i revin partea care a fost împiedicată de interventia unui caz de forta majoră.(2) Este forta majoră evenimentul absolut imprevizibil, imposibil de impiedicat şi independent de voinţa părţilor, care le opreste să-şi execute oblibaţiile ce le revin potrivit prezentului contract.(3) Interventia forţei majore trebuie comunicata de partea care o invoca în termen de doua zile calendaristice de la data aparitiei acesteia.
 + 
Capitolul 8Dispozitii finaleArt. 14Comunicarile între părţi în legătură cu executarea prezentului contract vor fi facute numai în scris.Art. 15Prezentul contract constituie titlu executoriu pentru satisfacerea creanţelor rezultate în urma rezilierii.Art. 16Clauzele prezentului contract se interpreteaza potrivit prevederilor Codului civil.Art. 17Eventualele litigii dintre părţi urmeaza a fi solutionate pe cale amiabila. În cazul nerezolvarii pe cale amiabila, litigiile urmeaza a fi solutionate de instantele competente, potrivit legii.Art. 18Prezentul contract a fost incheiat în trei exemplare având aceeasi forta juridica, dintre care doua exemplare pentru Finantator şi unul pentru Beneficiar.Finantator: Beneficiar:Administratia Fondului Operator culturalCultural Naţional …………………Reprezentant legal,………………….Director…………………. Coordonatorul proiectului…………………….Contabil sef,…………………. Responsabil financiar……………………
 + 
Anexa 6–––la normele metodologice––––––––FORMULARpentru raportări intermediare şi finaleContract nr. …………………………………………….Data incheierii contractului ………………………………Operatorul cultural ………………………………………adresa ………………………………………………….telefon/fax …………….. e-mail ……………………….Denumirea programului cultural …………………………….Data inaintarii raportului ………………………………..Institutia, numele şi functia persoanei care a primit raportul …..I. Raport de activitate1. Descrierea pe scurt a activităţilor culturale desfăşurate până la data întocmirii raportului:(Descrierea nu va depăşi o pagina şi va cuprinde datele necesare unei evaluari de ansamblu a derularii programului cultural şi verificării realitatii prestatiilor: beneficiari, dosar de presa, colaborarea cu alti parteneri etc.)2. Realizarea activităţilor propuse:(Au putut fi desfăşurate aceste activităţi în timpul planificat DA/NUDacă NU, menţionaţi masurile ce urmeaza a fi luate în continuare pentru realizarea tuturor activităţilor prevăzute în contract)3. Rezultate obtinute şi rezultate asteptate:(Rezultatele obtinute şi rezultatele asteptate vor fi consemnate în raport cu fiecare activitate desfăşurată, în concepte masurabile, indicatori de eficienta. Anexati documente relevante, după caz.)4. Propuneri pentru continuarea sau dezvoltarea programului cultural:(Menţionaţi de ce fel de sprijin aveti nevoie pentru continuarea sau dezvoltarea programului cultural)5. Alte comentarii (după caz):II. Raport financiar1. Date despre operatorul cultural finanţat:Cont bancar nr. ……., deschis la Banca ……/(denumirea şi sediul)2. Date despre finanţare:Valoarea finantarii din Fondul Cultural Naţional, în conformitate cu contractul incheiat: …………………………………….. .Valoarea finantarii cumulate la data întocmirii raportului ……….. .Dobanzile bancare (cumulate pentru perioada respectiva) ………….. .3. Se anexeaza în copie actele justificative pentru cheltuielile efectuate conform prevederilor legale: facturi, chitante fiscale, bonuri, extrase de cont, ordine şi dispozitii de plată.4. Situaţia centralizatoare pentru fiecare capitol de cheltuieli (după modelul prezentat mai jos):Denumirea organizaţieiCONTRACT nr. ……/data ………..Denumirea programului cultural:

Transa Obiective/activităţi Sume
Transa I (avans)
Transa II
Transa III
TOTAL 0
Etape Obiective/activităţi Sume
Etapa 1
Etapa 2
Etapa 3
TOTAL 0
Denumire indicator (exemple) Suma finanţată Transa I Transa II Transa III
1. Onorarii
2. Remuneratii colaboratori
3. Cheltuieli materiale şi
servicii
4 Cheltuieli specifice:
5. Cheltuieli functionale
6. Cheltuieli dotari independente
7. Alte cheltuieli specifice
care deriva din implementarea
programului
8. Cheltuieli neprevazute
Total 0 0,00

5. Bugetul de venituri şi cheltuieli al programului cultural (program şi realizari în conformitate cu structura prezentată în anexa nr. 2 la normele metodologice)Conducatorul operatorului cultural ……/(numele, prenumele şi semnatura) ….Coordonatorul programului cultural ……/(numele, prenumele şi semnatura) ….Responsabilul financiar al organizaţiei …../(numele, prenumele şi semnatura) ……Data ……………Stampila––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x