NORME METODOLOGICE din 31 octombrie 2005

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 20/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL EDUCATIEI SI CERCETARII
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 10 din 5 ianuarie 2006
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 1REFERIRE LAHG 567 15/06/2005
ART. 1REFERIRE LAHG (R) 288 21/06/1993
ART. 5REFERIRE LAOUG (R) 194 12/12/2002 ART. 45
ART. 5REFERIRE LACONVENTIE 05/10/1961
ART. 6REFERIRE LALEGE 102 12/11/1994
ART. 6REFERIRE LAOG 13 04/08/1993
ART. 8REFERIRE LALEGE 102 12/11/1994
ART. 8REFERIRE LAOG 13 04/08/1993
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulAPROBAT DEORDIN 5357 31/10/2005
ActulCONTINUT DEORDIN 5357 31/10/2005

privind înscrierea la studii universitare de doctorat a cetăţenilor străini începând cu anul universitar 2005-2006



 + 
Articolul 1Cetăţenii străini pot fi înscrişi la studii universitare de doctorat în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 567/2005 privind organizarea şi desfăşurarea studiilor universitare de doctorat, ale Hotărârii Guvernului nr. 288/1993 privind şcolarizarea în România a cetăţenilor din alte ţări, republicată, respectiv ale documentelor de colaborare culturală internaţională la care România este parte.
 + 
Articolul 2În instituţiile de învăţământ superior acreditate care au primit, prin ordin al ministrului educaţiei şi cercetării, statutul de instituţie organizatoare de studii universitare de doctorat (I.O.S.U.D.), pot fi înscrişi la studii universitare de doctorat şi cetăţeni ai altor state.
 + 
Articolul 3Înscrierea cetăţenilor străini care au obţinut scrisoarea de acceptare de la Ministerul Educaţiei şi Cercetării – Direcţia relaţii internaţionale se realizează cu respectarea Regulamentului de organizare şi desfăşurare a doctoratului propriu fiecărei I.O.S.U.D.
 + 
Articolul 4(1) Admiterea candidaţilor cetăţeni străini la studii universitare de doctorat, indiferent de forma de învăţământ în care se organizează, se face prin concurs organizat anual de I.O.S.U.D., de regulă înainte de începutul anului universitar.(2) Fiecare I.O.S.U.D. va stabili excepţiile de la calendarul sesiunilor de admitere la studii universitare de doctorat.
 + 
Articolul 5(1) Cetăţenii străini prevăzuţi la art. 1 trebuie să prezinte la Ministerul Educaţiei şi Cercetării – Direcţia relaţii internaţionale un dosar de studii în vederea eliberării scrisorii de acceptare, conform prevederilor art. 45 alin. (2) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România.(2) Dosarele de studii prevăzute la alin. (1) vor cuprinde în mod obligatoriu următoarele documente:a) diploma de bacalaureat sau echivalentul acesteia – traducere legalizată în limba română sau într-o limbă de circulaţie internaţională -, vizată de reprezentanţa diplomatică a României din ţara emitentă, pentru candidaţii străini proveniţi din state care nu au aderat la Convenţia cu privire la suprimarea supralegalizării actelor oficiale străine, adoptată la Haga la 5 octombrie 1961;b) diploma de absolvire a unei instituţii de învăţământ superior de lungă durată şi foaia matricolă sau suplimentul de diplomă – traduceri legalizate în limba română sau într-o limbă de circulaţie internaţională -, vizate de reprezentanţa diplomatică a României din ţara emitentă, pentru candidaţii străini proveniţi din state care nu au aderat la Convenţia cu privire la suprimarea supralegalizării actelor oficiale străine, adoptată la Haga la 5 octombrie 1961;c) certificatul de absolvire a anului pregătitor, certificatul de competenţă lingvistică sau, după caz, acte de studii atestând absolvirea a cel puţin 4 ani de studii la o şcoală cu predare în limba română (în cazul în care studiile universitare de doctorat se desfăşoară în limba română);d) certificatul de naştere, în copie legalizată;e) paşaportul, în copie legalizată.(3) Dispoziţia definitivă de înmatriculare a cetăţenilor străini se emite de conducerea universităţii numai după promovarea concursului de admitere la doctorat şi după primirea aprobării scrise din partea Ministerului Educaţiei şi Cercetării – Direcţia relaţii internaţionale.
 + 
Articolul 6(1) Taxele de şcolarizare pentru cetăţenii străini înscrişi la doctorat sunt cele stipulate în Ordonanţa Guvernului nr. 13/1993 privind modificarea cuantumului taxelor de şcolarizare, în valută, a cetăţenilor din alte ţări care studiază pe cont propriu în România, aprobată prin Legea nr. 102/1994, pentru respectivul domeniu de studiu şi se achită anticipat după cum urmează:– în cuantum echivalent cu 10 luni de studiu pentru forma cu frecvenţă; şi– în cuantum echivalent cu 3 luni de studiu pentru forma fără frecvenţă.(2) Pentru participarea la concursul de admitere la studii universitare de doctorat se achită echivalentul taxei pentru o lună de studiu, prevăzută în Ordonanţa Guvernului nr. 13/1993, aprobată prin Legea nr. 102/1994, pentru respectivul domeniu de studiu.(3) Pentru fiecare perioadă în care doctoranzii la forma fără frecvenţă se află în România, aceştia achită taxele de şcolarizare pentru o lună, cu condiţia ca această perioadă să nu depăşească 30 de zile calendaristice. În cazul în care se depăşeşte perioada de 30 de zile calendaristice, doctorandul va achita taxa pentru încă o lună.(4) Pentru perioadele compacte în care doctoranzii înscrişi la forma fără frecvenţă se află în România, aceştia vor achita integral taxele prevăzute pentru forma cu frecvenţă.
 + 
Articolul 7Cetăţenii străini beneficiază de calitatea de doctorand – şi, implicit, de drepturile decurgând din această calitate (viză de şedere în România) – numai pentru perioadele pentru care au achitat taxele aferente.
 + 
Articolul 8Cursurile pregătitoare de limba română sunt organizate în universităţile specializate în predarea limbii române pentru străini (centre de an pregătitor). Taxele de şcolarizare pentru cursurile pregătitoare de limba română sunt aceleaşi cu cele prevăzute de Ordonanţa Guvernului nr. 13/1993, aprobată prin Legea nr. 102/1994, pentru respectivul domeniu de studiu.
 + 
Articolul 9Sunt exceptaţi de la susţinerea examenului de competenţă lingvistică pentru o limbă de circulaţie internaţională cetăţenii străini care provin din ţări unde limba oficială a statului este una de circulaţie internaţională.
 + 
Articolul 10Durata ciclului de studii universitare de doctorat este de 3 ani. În situaţii speciale durata poate fi prelungită cu 1-2 ani, la propunerea conducerii I.O.S.U.D., de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării – Direcţia relaţii internaţionale. Cererile de prelungire se depun cu cel puţin 6 luni înainte de expirarea duratei ciclului de studii universitare de doctorat.
 + 
Articolul 11Studiile universitare de doctorat se pot întrerupe din motive temeinice, cu aprobarea conducerii I.O.S.U.D. şi a Ministerului Educaţiei şi Cercetării. Perioadele de întrerupere cumulate nu pot depăşi 2 ani.
 + 
Articolul 12Pe perioadele de întrerupere cetăţenii străini, bursieri ai statului român, nu beneficiază de bursă până la reluarea studiilor universitare de doctorat.
 + 
Articolul 13În cazul în care un doctorand şcolarizat fără bursă, fără taxă sau ca bursier al statului român nu se încadrează în durata ciclului de studii universitare de doctorat de 3 ani, partea trimiţătoare îi poate acorda o nouă bursă sau un loc de studii fără bursă, fără taxă, cu o durată de cel mult 2 ani. În cazul în care doctorandul nu va fi nominalizat de către partea trimiţătoare, acesta îşi va continua studiile pe cont propriu valutar.
 + 
Articolul 14În cazul bursierilor înscrişi la doctorat, forma fără frecvenţă, bursele nu se atribuie pe perioadele în care aceştia nu se află în România. Perioadele de acordare efectivă a bursei, însumate, nu pot depăşi 3 ani.
 + 
Articolul 15Cetăţenii străini înscrişi la doctorat ca bursieri ai statului român beneficiază de drepturile băneşti de la data întocmirii la Ministerul Educaţiei şi Cercetării – Direcţia relaţii internaţionale a ordinului de înmatriculare la I.O.S.U.D.
 + 
Articolul 16Cetăţenii străini care urmează în paralel mai multe forme de învăţământ (de exemplu, rezidenţiat şi doctorat) pot beneficia de bursă numai la una dintre formele de învăţământ, conform opţiunii proprii.
 + 
Articolul 17Cetăţenii străini aflaţi la doctorat pe cont propriu valutar şi care sunt ulterior nominalizaţi ca bursieri ai statului român beneficiază de bursă de la data întocmirii la Ministerul Educaţiei şi Cercetării a ordinului de înmatriculare, condiţionat de achitarea eventualelor debite faţă de I.O.S.U.D.___________

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x