NORME METODOLOGICE din 31 iulie 2002

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 15/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 638 din 29 august 2002
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 1REFERIRE LALEGE 522 17/07/2002
ART. 1REFERIRE LAOG 36 30/01/2002
ART. 7REFERIRE LAOG 36 30/01/2002 ART. 37
ART. 14REFERIRE LAOG 36 30/01/2002 ART. 44
ANEXA 2REFERIRE LAOG 36 30/01/2002 ART. 37
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulAPROBAT DEHG 846 31/07/2002
ActulCONTINUT DEHG 846 31/07/2002
ActulREFERIT DEHG 1278 13/11/2002
ActulREFERIT DENORMA 13/11/2002

privind tipărirea, înregistrarea, vizarea, evidenta şi gestionarea abonamentelor şi biletelor de intrare la spectacole



 + 
Articolul 1(1) Contribuabilii persoane fizice şi persoane juridice, care organizează cu plata spectacole de natura celor prevăzute de Ordonanţa Guvernului nr. 36/2002 privind impozitele şi taxele locale, aprobată şi modificată prin Legea nr. 522/2002, datorează impozit pe spectacole stabilit potrivit legii, cu excepţiile prevăzute de aceasta.(2) Pentru sumele încasate de la spectatori organizatorii de spectacole prevăzuţi la alin. (1) au obligaţia sa elibereze bilete de intrare sau abonamente la spectacole, după caz.
 + 
Articolul 2(1) Pentru respectarea caracteristicilor fiecărui tip de formular tipizat autorităţile administraţiei publice locale vor selecta o tipografie, pe bază de licitaţie publică, din rândul celor abilitate de Compania Naţionala "Imprimeria Naţionala" – S.A., avându-se în vedere costul de tipărire a formularelor tipizate, precum şi tarifele serviciilor aferente acestora, care se vor stabili prin contract.(2) Comisia de licitaţie va fi alcătuită din reprezentanţi desemnaţi de preşedintele consiliului judeţean şi de directorul direcţiei generale a finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, şi de directorul direcţiei pentru tineret şi sport judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.(3) La nivel de judeţ, din comisia de licitaţie vor face parte primarul municipiului reşedinţa de judeţ, un primar de oraş şi un primar al unei comune din judeţul respectiv, precum şi specialişti desemnaţi potrivit alin. (2). La nivelul municipiului Bucureşti, din comisie vor face parte primării sectoarelor, precum şi specialişti desemnaţi de directorul Direcţiei generale a finanţelor publice a municipiului Bucureşti.(4) Tipografia selectata la nivelul fiecărui judeţ răspunde, potrivit prevederilor legale, de controlul asupra tipăririi formularelor tipizate şi de distribuirea acestora către autorităţile administraţiei publice locale contractante.(5) Unităţile tipografice au obligaţia de a transmite autorităţilor administraţiei publice locale din raza unităţilor administrativ-teritoriale în care îşi au sediile organizatorii de spectacole copii de pe documentele care atesta seriile, numerele şi tarifele abonamentelor şi ale biletelor de intrare tipărite. Aceasta obligaţie se realizează în termen de 3 zile lucrătoare de la data predării abonamentelor şi biletelor de intrare către organizatorii de spectacole.(6) Pentru competitiile sportive unităţile tipografice vor transmite direcţiilor pentru tineret şi sport judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, copii de pe documente, în condiţiile prevăzute la alin. (5).(7) Organizatorii de spectacole precizati la art. 1 vor da spre tipărire abonamentele şi biletele de intrare la spectacole, în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 831/1997 pentru aprobarea modelelor formularelor comune privind activitatea financiară şi contabila şi a normelor metodologice privind întocmirea şi utilizarea acestora.
 + 
Articolul 3(1) Biletele de intrare la spectacole vor avea doua părţi, şi anume: marca de control şi biletul de intrare propriu-zis.(2) Atât pe marca de control, cat şi pe biletul de intrare propriu-zis vor fi tipărite următoarele elemente:a) organizatorul de spectacole ……………………………..;b) codul de înregistrare fiscală/codul unic de înregistrare …….;c) sediul …………………………………………………;d) data spectacolului ………………………………………;e) categoria locului (loja, stal, balcon, tribuna, peluza etc.) ……………………………………………………………..;f) tariful biletului …………………………………… lei.(3) Pe fiecare parte a biletului se va imprima denumirea corespunzătoare "Marca de control" şi, respectiv, "Bilet de intrare".(4) Partea denumita "Bilet de intrare" va purta menţiunea "Biletul se va păstra pentru control".(5) Elementele prevăzute la alin. (1)-(4) constituie informaţii minimale şi obligatorii pentru tipărirea tuturor biletelor de intrare la spectacole, indiferent de tipul spectacolului. Organizatorii de spectacole pot solicita tipărirea biletelor de intrare cu elemente suplimentare, specifice fiecărui tip de spectacol.
 + 
Articolul 4(1) Biletele de intrare la spectacole se broseaza în carnete de câte 100 de file. Carnetele de bilete se numeroteaza începând cu numărul 1 pe fiecare serie identificata prin litere, indiferent de categoria locurilor şi de preţul de intrare.(2) Pe coperta din faţa a fiecărui carnet de bilete se vor tipari următoarele:"CONSILIUL LOCAL AL …………………………………….*)––––Notă *) Se va înscrie: Comunei …………, Oraşului ………….., Municipiului ………………, cu excepţia Municipiului Bucureşti, unde înregistrarea se face la nivelul sectoarelor acestuia, caz în care menţiunea va fi: Sectorului…. .Acest carnet cu numărul de înregistrare …. din …/….20… conţine 100 (una suta) bilete, fiecare în valoare de … lei, seria … de la nr. … la nr. …., în valoare totală de … lei.Funcţionarul public, L.S.……………………………………….(numele, prenumele şi semnatura)"
 + 
Articolul 5(1) Abonamentele de intrare la spectacole vor cuprinde următoarele elemente minimale:a) organizatorul de spectacole ………………………………..;b) codul de înregistrare fiscală/codul unic de înregistrare ………………………………………………………………;c) sediul ………………………………………………….;d) categoria locului (loja, stal, balcon, tribuna, peluza etc.)………………………………………………………………;e) tariful abonamentului ……………………………….. lei.(2) Abonamentele de intrare la spectacole se broseaza în carnete de câte 50 de file. Carnetele de abonamente se numeroteaza începând cu numărul 1 pe fiecare serie identificata prin litere, indiferent de categoria locurilor şi de tariful de intrare.(3) Pe coperta din faţa a fiecărui carnet de abonamente se vor tipari următoarele:"CONSILIUL LOCAL AL ………………………………………*)Acest carnet cu numărul de înregistrare ………………… din ………………./………….. 20………. conţine 50 (cincizeci) abonamente, fiecare în valoare de ……….. lei, seria ……… de la nr. …………. la nr. ………, în valoare totală de …. lei.Funcţionarul public, L.S.……………………………..(numele, prenumele şi semnatura)"(4) Organizatorii de spectacole pot solicita tipărirea abonamentelor cu elemente specifice suplimentare.–––Notă *) Se va înscrie: Comunei …………., Oraşului …………, Municipiului …………….., cu excepţia Municipiului Bucureşti, unde înregistrarea se face la nivelul sectoarelor acestuia, caz în care menţiunea va fi: Sectorului ………. .
 + 
Articolul 6(1) Biletele de intrare şi abonamentele vor fi inscriptionate cu următoarele coduri:a) bilet de intrare – codul 14.4.80b) abonament – codul 14.4.81.(2) Modelele abonamentelor şi biletelor de intrare la spectacole sunt cuprinse în anexa nr. 1.(3) Înregistrarea carnetelor de abonamente şi a biletelor de intrare la spectacole se face pe baza cererii scrise a organizatorului de spectacole, întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr. 2. La cerere se anexează delegaţia persoanei împuternicite cu prezentarea biletelor pentru înregistrare.(4) Abonamentele şi biletele de intrare la spectacole, care nu sunt înregistrate, nu vor fi vândute.
 + 
Articolul 7(1) Viza prevăzută la art. 37 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 36/2002 se acordă în baza unei cereri formulate de organizatorul de spectacole, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2, prin aplicarea menţiunii „Vizat”, a semnăturii funcţionarului public din compartimentul de specialitate al autorităţilor administraţiei publice locale şi a ştampilei acestuia pe coperta din spate a fiecărui carnet de abonamente sau bilete de intrare la spectacole.(2) Cererea se întocmeşte în doua exemplare, dintre care unul rămâne la compartimentul de specialitate al autorităţilor administraţiei publice locale, iar celălalt exemplar, care cuprinde numărul de înregistrare/vizare la compartimentul de specialitate, semnatura şi ştampila celui care a înregistrat/vizat abonamentele şi biletele de intrare la spectacole, se ridica de persoana care a prezentat cererea.
 + 
Articolul 8Organizatorii de spectacole sunt obligaţi sa păstreze în arhiva toate mărcile de control de la abonamentele şi de la biletele de intrare vândute, precum şi copertile carnetelor respective, pe perioada prevăzută de lege, acestea constituind documente justificative.
 + 
Articolul 9(1) Organizatorii de spectacole au obligaţia sa ţină evidenta abonamentelor şi biletelor de intrare în Registrul pentru evidenta abonamentelor şi a biletelor de intrare la spectacole, conform modelului prevăzut în anexa nr. 3.(2) Registrele pentru evidenta abonamentelor şi a biletelor de intrare la spectacole vor fi numerotate, şnuruite, vizate şi înregistrate la compartimentul de specialitate al autorităţilor administraţiei publice locale în a căror rază administrativ-teritorială îşi au sediile organizatorii de spectacole.
 + 
Articolul 10(1) Compartimentele de specialitate din aparatul propriu al consiliilor locale în a căror rază administrativ-teritorială se desfăşoară spectacolul sau îşi au sediile organizatorii de spectacole au obligaţia de a tine evidenta abonamentelor şi a biletelor de intrare înregistrate/vizate în Registrul pentru evidenta abonamentelor şi a biletelor de intrare la spectacole, conform modelului prevăzut în anexa nr. 4.(2) În registrul menţionat la alin. (1) se deschide câte o partida pentru fiecare organizator de spectacole.
 + 
Articolul 11(1) Abonamentele şi biletele de intrare la spectacole, care nu au fost tipărite în condiţiile prevăzute la art. 2, nu vor fi primite pentru înregistrare şi nu vor putea fi vândute.(2) Abonamentele şi biletele de intrare la spectacole din carnetele înregistrate, rămase nevandute, în situaţia în care nu mai pot fi utilizate se anulează prin aplicarea unei ştampile sau prin înscrierea cu cerneala a cuvantului "anulat" şi se păstrează până la distrugere.(3) Cu ocazia distrugerii abonamentelor şi a biletelor de intrare la spectacole, se întocmeşte un proces-verbal potrivit modelului din anexa nr. 5.
 + 
Articolul 12Gestionarea abonamentelor şi a biletelor de intrare la spectacole se face în conformitate cu prevederile legale privind formularele cu regim special.
 + 
Articolul 13Carnetele de abonamente şi de bilete de intrare la spectacole, existente în stoc la data intrării în vigoare a prezentelor norme metodologice, pot fi utilizate până la epuizarea stocului, cu condiţia respectării prevederilor art. 6-10, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2002, după această dată nemaifiind valabile şi anulandu-se.
 + 
Articolul 14Încălcarea de către organizatorii de spectacole, precum şi de către unităţile tipografice a prevederilor prezentelor norme metodologice constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă, potrivit dispoziţiilor art. 44 din Ordonanţa Guvernului nr. 36/2002.
 + 
Articolul 15Anexele nr. 1-5 fac parte integrantă din prezentele norme metodologice.
 + 
Anexa 1    ––-la normele metodologice––––––––                                    MODELELE            biletelor de intrare la spectacole şi ale abonamentelor┌──────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────────┐│Marca de control Cod 14.4.80 │Bilet de intrare Cod 14.4.80 │├──────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤│Organizatorul ………………. │Organizatorul ………………… ││Sediul …………………….. │Sediul ………………………. ││Codul de înregistrare fiscală/ │Codul de înregistrare fiscală/Codul ││Codul unic de înregistrare……. │unic de înregistrare………….. ││Data spectacolului ………….. │Data spectacolului …………… ││Categoria locului ……….. │Categoria locului…………….. ││Tariful ……… lei │Tariful ……. lei ││ │ ┌───────────────────────────────────┐ ││ │ │Biletul se păstrează pentru control│ ││ │ └───────────────────────────────────┘ │└──────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────────┘┌──────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────────┐│Marca de control seria… nr….. │Abonament seria …. nr. ……… │├──────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤│Organizatorul de spectacole…… │Organizatorul de spectacole ││…………………………… │Sediul ………………………. ││Sediul …………………….. │Codul de înregistrare fiscală/Codul ││…………………………… │unic de înregistrare………….. ││Codul de înregistrare fiscală/ │Perioada de valabilitate a abonamentului. ││Codul unic de înregistrare……. │Categoria locului ……………. ││…………………. │Tariful abonamentului ……… lei ││Perioada de valabilitate a .. │ ┌───────────────────────────────────────┐││abonamentului ………………. │ │Abonamentul se păstrează pentru control│││Categoria locului……… │ └───────────────────────────────────────┘││tariful abonamentului …… lei │ ││ │ ││ Cod 14.4.81│ Cod 14.4.81 ││ │ │└──────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────────┘    NOTĂ: Organizatorul de spectacole este plătitor de impozit pe spectacole cu          excepţiile prevăzute de lege.
 + 
Anexa 2    ––-la normele metodologice––––––––

ELEMENTE DE IDENTIFICARE
ALE ORGANIZATORULUI DE SPECTACOLE
……………………………..
Str. ……………., nr. ……..
Localitatea ………………….
Judeţul …………. tel./fax ….
CODUL DE ÎNREGISTRARE FISCALĂ/
CODUL UNIC DE ÎNREGISTRARE:

 Nr. …… din …../ …… 20…          Către                COMPARTIMENTUL DE SPECIALITATE AL AUTORITĂŢILOR          ADMINISTRAŢIEI PUBLICE LOCALE A ……………………*)                                     CERERE                   pentru înregistrare/vizare a abonamentelor                    şi a biletelor de intrare la spectacole    În conformitate cu prevederile art. 37 din Ordonanţa Guvernului nr. 36/2002privind impozitele şi taxele locale, va rugăm sa înregistraţi/vizatiabonamentele/biletele de intrare la spectacole, prevăzute în tabelul de mai jos:

Felul, numărul şi data
documentului de la unitatea
tipografica

Numărul de
abonamente/
bilete de
intrare

Tariful
-lei/buc.-

Valoarea
totală
– lei –

Seria ……
abonamentelor/
biletelor
de la nr. ……..
până la nr. ……

TOTAL: x x

    Aceste bilete ne sunt necesare pentru ..(manifestări artistice/competitii sportive) …, pe care le organizăm în ….(localitatea)…, sediul ….(locul desfășurării spectacolului)…, în perioada (în data de) …… .                       Persoana imputernicita din partea                         organizatorului de spectacole,                ………………………                    ……………….              (prenumele şi numele)                     L.S. (funcţia)                                                ……………..                                                (semnatura)    1. S-au înregistrat/vizat ………….. abonamente de intrare, în valoare totală de ……….. lei.    2. S-au înregistrat/vizat ………….. bilete de intrare, în valoare totală de ……….. lei.                   FUNCŢIONARUL PUBLIC,                     L.S. …………../…………               (prenumele şi numele/semnatura)––––    *) Se menţionează: comunei ………………, oraşului ………………., municipiului …………. . Pentru municipiul București se menționează: sectorul ………… . + 
Anexa 3    ––-la normele metodologice––––––––    – Model –

ELEMENTE DE IDENTIFICARE
ALE ORGANIZATORULUI DE SPECTACOLE
……………………………..
Str. ……………., nr. ……..
Localitatea ………………….
Judeţul …………. tel./fax ….

CODUL DE ÎNREGISTRARE FISCALĂ/
CODUL UNIC DE ÎNREGISTRARE:

                                   REGISTRUL     pentru evidenta abonamentelor şi a biletelor de intrare la spectacole Evidenta abonamentelor şi a biletelor vândute în anul 20….:

Nr.
crt.

Locul şi data
spectacolului

Seria ……
abonamentelor/
biletelor vândute
de la nr. ……..
până la nr. ……
Numărul
biletelor şi al
abonamentelor
vândute

Tariful
-lei/buc.-

Valoarea
totală
– lei –

0 1 2 3 4 5(3×4)
TOTAL x x

 + 
Anexa 4    ––-la normele metodologice––––––––    – Model –┌───────────────────────────────────────┐│ ELEMENTE DE IDENTIFICARE ││ ALE ORGANIZATORULUI DE SPECTACOLE │├───────────────────────────────────────┤│…………………………….. ││Str. ……………., nr. …….. ││Localitatea …………………. ││Judeţul …………. tel./fax …. │├───────────────────────────────────────┤│CODUL DE ÎNREGISTRARE FISCALĂ/ ││││││││││CODUL UNIC DE ÎNREGISTRARE: │└───────────────────────────────────────┘                                   REGISTRUL     pentru evidenta abonamentelor şi a biletelor de intrare la spectacole,                           înregistrate în anul 20…┌────┬──────────────────┬────────────┬───────────────┬───────────┬─────────────┐│ │Data înregistrării│Numărul/ │ Seria … │ Nr. │ Abonamente/ ││Nr. ├─────────┬────────┤data │de la nr. … │abonamente/│ bilete ││crt.│ luna │ ziua │cererii de │până la nr. …│ bilete ├─────┬───────┤│ │ │ │înregistrare│ │ │Tarif│Valoare││ │ │ │ │ │ │-lei/│totală ││ │ │ │ │ │ │buc.-│ -lei- │├────┼─────────┼────────┼────────────┼───────────────┼───────────┼─────┼───────┤│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ │ │ │├────┼─────────┼────────┼────────────┼───┬───────────┼───────────┼─────┼───────┤│ │ │ │ / │ │ – │ │ │ │├────┼─────────┼────────┼────────────┼───┼───────────┼───────────┼─────┼───────┤│ │ │ │ / │ │ – │ │ │ │├────┼─────────┼────────┼────────────┼───┼───────────┼───────────┼─────┼───────┤│ │ │ │ / │ │ – │ │ │ │├────┼─────────┼────────┼────────────┼───┼───────────┼───────────┼─────┼───────┤│ │ │ │ / │ │ – │ │ │ │├────┼─────────┼────────┼────────────┼───┼───────────┼───────────┼─────┼───────┤│ │ │ │ / │ │ – │ │ │ │├────┴─────────┴────────┼────────────┼───┼───────────┼───────────┼─────┼───────┤│ TOTAL │ x │ x │ │ x │ │└───────────────────────┴────────────┴───────────────┴───────────┴─────┴───────┘
 + 
Anexa 5    ––-la normele metodologice––––––––    – Model –┌─────────────────────────┐ ┌───────────────────────────────────────┐│ │ │ ELEMENTE DE IDENTIFICARE ││ ROMÂNIA │ │ ALE ORGANIZATORULUI DE SPECTACOLE ││ │ ├───────────────────────────────────────┤│ Judeţul ………. │ │…………………………….. ││PRIMĂRIA …………. │ │Str. ……………., nr. …….. ││ │ │Localitatea …………………. ││…………………. │ │Judeţul …………. tel./fax …. ││ │ ├───────────────────────────────────────┤└─────────────────────────┘ │CODUL DE ÎNREGISTRARE FISCALĂ/ │││││││││                            │CODUL UNIC DE ÎNREGISTRARE: │                            └───────────────────────────────────────┘Nr. …. din …./….20… Nr. …. din …./ ….. 20…..                                 PROCES VERBAL             Încheiat astăzi ……/……. 20 ……, la ………    Subsemnatul ………….. din cadrul compartimentului de specialitate alautorităţilor administraţiei publice locale a …………….*) indeplinindfuncţia de …………….., în prezenta …(reprezentantul organizatoruluide spectacole) … şi a …(gestionarul abonamentelor/biletelor)…, amprocedat la distrugerea abonamentelor/biletelor de intrare la spectacolerămase nevandute şi care nu mai pot fi utilizate, după cum urmează:                   a. Abonamente┌───────────────┬───────┬──────────┬──────────┬────────────┐│Seria …….. │ Număr │ Tarif │Valoarea │ OBSERVAŢII ││de la nr. …..│ total │-lei/buc.-│ totală │ ││la nr. ……. │ │ │-lei/buc.-│ │├───┬───────────┼───────┼──────────┼──────────┼────────────┤│ │ – │ │ │ │ │├───┼───────────┼───────┼──────────┼──────────┼────────────┤│ │ – │ │ │ │ │├───┼───────────┼───────┼──────────┼──────────┼────────────┤│ │ – │ │ │ │ │├───┼───────────┼───────┼──────────┼──────────┼────────────┤│ │ – │ │ │ │ │├───┴───────────┼───────┼──────────┼──────────┼────────────┤│ TOTAL │ │ X │ │ X │└───────────────┴───────┴──────────┴──────────┴────────────┘                     B. Bilete de intrare┌───────────────┬───────┬──────────┬──────────┬────────────┐│Seria …….. │ Număr │ Tarif │Valoarea │ OBSERVAŢII ││de la nr. …..│ total │-lei/buc.-│ totală │ ││la nr. ……. │ │ │-lei/buc.-│ │├───┬───────────┼───────┼──────────┼──────────┼────────────┤│ │ – │ │ │ │ │├───┼───────────┼───────┼──────────┼──────────┼────────────┤│ │ – │ │ │ │ │├───┼───────────┼───────┼──────────┼──────────┼────────────┤│ │ – │ │ │ │ │├───┼───────────┼───────┼──────────┼──────────┼────────────┤│ │ – │ │ │ │ │├───┴───────────┼───────┼──────────┼──────────┼────────────┤│ TOTAL │ │ X │ │ X │└───────────────┴───────┴──────────┴──────────┴────────────┘    Prezentul proces-verbal s-a întocmit în doua exemplare, identic egale dinpunct de vedere juridic, câte unul la fiecare parte, spre a servi la scăderedin evidente.      FUNCŢIONARUL PUBLIC, REPREZENTANTUL ORGANIZATORULUI                                             DE SPECTACOLE,      L.S. ……/……… L.S. …………/…………      (prenumele şi numele/funcţia) (prenumele şi numele/funcţia)                                         ………………………                                       (prenumele şi numele gestionarului)–––    *) Se menţionează: comunei ………………, oraşului ……………,municipiului ………………. . Pentru municipiul Bucureşti semenţionează: sectorului ……………… .–––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x