NORME METODOLOGICE din 30 ianuarie 2003

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 16/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 88 din 12 februarie 2003
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulPENTRU APLICAREAOG 3 09/01/2003
ActulARE LEGATURA CUOUG 158 27/11/2001 ART. 1
ART. 1ARE LEGATURA CUOG 3 09/01/2003 ART. 1
ART. 1ARE LEGATURA CUOUG 158 27/11/2001 ART. 1
ART. 2ARE LEGATURA CUOG 3 09/01/2003 ART. 4
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulAPROBAT DEHG 110 30/01/2003
ActulCONTINUT DEHG 110 30/01/2003

de aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 3/2003 pentru modificarea Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 158/2001 privind regimul accizelor şi pentru instituirea unor măsuri de imbunatatire a colectării unor venituri bugetare



 + 
Articolul 1(1) Accizele datorate bugetului de stat de către agenţii economici producători, importatori şi/sau procesatori de uleiuri minerale sunt cele prevăzute în col. 3 de la pct. 2 al art. I din Ordonanţa Guvernului nr. 3/2003 pentru modificarea Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 158/2001 privind regimul accizelor şi pentru instituirea unor măsuri de imbunatatire a colectării unor venituri bugetare, denumita în continuare ordonanţa.(2) Accizele prevăzute în col. 4 de la pct. 2 al art. I din ordonanţa se aplică începând cu data de 1 iulie 2003, numai în cazul în care Guvernul nu hotărăşte, în conformitate cu prevederile art. VI din ordonanţa, aplicarea începând cu data de 1 mai 2003 a accizelor prevăzute în col. 5 de la acelaşi punct şi cu data de 1 iulie 2003 a accizelor prevăzute în col. 6.
 + 
Articolul 2(1) Declaraţia privind cantităţile de carburanţi auto estimate a fi livrate pe piaţa interna reprezintă angajamentul agenţilor economici producători, importatori şi/sau procesatori de carburanţi auto – benzine şi motorine – de a livra pe piaţa interna cantităţile de benzine şi motorine estimate la nivelul unui an.(2) Cantităţile de carburanţi auto – benzine şi motorine -, prevăzute în aceste declaraţii, vor fi defalcate pe trimestre şi luni. Modelul declaraţiei este prevăzut în anexa nr. 1.(3) Declaraţiile privind cantităţile de carburanţi auto – benzine şi motorine -, estimate a fi livrate pe piaţa interna, se depun la termenele prevăzute la art. IV lit. a) şi b) din ordonanţa, la Ministerul Finanţelor Publice – direcţia cu atribuţii în evaluarea veniturilor bugetului de stat.
 + 
Articolul 3Ministerul Finanţelor Publice – direcţia cu atribuţii în evaluarea veniturilor bugetului de stat, care primeşte declaraţia, împreună cu agentul economic care a depus aceasta declaraţie stabilesc un grafic privind plata lunară a accizelor în funcţie de cantităţile de benzine şi motorine estimate a fi livrate pe piaţa interna. Modelul graficului este prevăzut în anexa nr. 2.
 + 
Articolul 4La termenele scadente potrivit legii agenţii economici vor vira la bugetul de stat accizele în cuantumul prevăzut în grafic, indiferent de cantităţile de benzine şi motorine efectiv livrate.
 + 
Articolul 5(1) Agenţii economici sunt obligaţi ca, în termen de 5 zile de la expirarea termenului de plată a accizelor, să prezinte la Ministerul Finanţelor Publice – direcţia cu atribuţii în evaluarea veniturilor bugetului de stat, în vederea efectuării regularizării, situaţia comparativa a cantităţilor de carburanţi auto efectiv livrate în luna anterioară, cu valorile estimate potrivit graficelor.(2) Agenţii economici care au organizate în teritoriu subunitati fără personalitate juridică – sucursale – vor prezenta centralizat, la Ministerul Finanţelor Publice – direcţia cu atribuţii în evaluarea veniturilor bugetului de stat, în vederea efectuării regularizării, situaţia comparativa a cantităţilor de carburanţi auto efectiv livrate cu cele estimate potrivit graficelor, pe baza situaţiilor întocmite de sucursale.(3) Regularizarea diferenţelor în plus sau în minus dintre sumele reprezentând accizele aferente cantităţilor efectiv livrate şi sumele estimate în grafice se efectuează după cum urmează:a) în cazul în care sumele plătite conform graficului sunt mai mari decât sumele aferente cantităţilor efectiv livrate, diferenţele se vor regulariza cu sumele ce urmează a fi plătite în luna imediat următoare;b) în cazul în care sumele plătite conform graficului sunt mai mici decât sumele aferente cantităţilor efectiv livrate, diferenţele se vor vira la bugetul de stat în termen de 5 zile de la stabilirea acestora.(4) Numai în situaţia în care, din motive bine întemeiate, diferenţa dintre sumele datorate potrivit cantităţilor efectiv livrate şi sumele virate la bugetul de stat în baza graficelor este mai mare de 20% din sumele prevăzute în grafic, Ministerul Finanţelor Publice împreună cu agenţii economici în cauza vor corecta în mod corespunzător graficele stabilite iniţial.
 + 
Articolul 6Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezentele norme metodologice.
 + 
Anexa 1    ––-la normele metodologice––––––––    Denumirea agentului economic    ……………………….    Sediul social    ……………………….           Declaraţia privind cantitatea de carburanţi auto estimate                   a fi livrate pe piaţa interna în anul ….

                                       
  Denumirea grupei de produse U.M. Cant. an TRIMESTRUL I TRIMESTRUL II TRIMESTRUL III TRIMESTRUL IV
  Ian. Febr. Mart. Total Apr. Mai Iun. Total Iul. Aug. Sept. Total Oct. Nov. Dec. Total
  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       

                               Director general,                    ………………………………..                    (nume, semnatura, ştampila societăţii) + 
Anexa 2    –––la normele metodologice––––––––    Denumirea agentului economic    ……………………….    Sediul social    ……………………….                    GRAFICUL PRIVIND PLATA LUNARĂ A ACCIZELOR

                                   
  DENUMIRE PRODUS/ INDICATORI TRIMESTRUL I TRIMESTRUL II TRIMESTRUL III TRIMESTRUL IV
  Total Ian. Febr. Mart. Total Apr. Mai Iun. Total Iul. Aug. Sept. Total Oct. Nov. Dec.
  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
  1. Produs                                
  cantitate (tone)                                
  acciză unitară (euro)                                
  acciză totală (euro)                                
  2. Produs                                
  cantitate (tone)                                
  acciză unitară (euro)                                
  acciză totală (euro)                                
  3. Produs                                
  cantitate (tone)                                
  acciză unitară (euro)                                
  acciză totală (euro)                                
  TOTAL ACCIZE                                

          Director general, Director general,         ………………. ……………….          (nume, semnatura, (nume, semnatura,        ştampila societăţii) ştampila MFP)–––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x