NORME METODOLOGICE din 28 ianuarie 2003

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 16/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 158 din 12 martie 2003
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 1REFERIRE LALEGE 244 29/04/2002 ART. 22
ART. 1REFERIRE LALEGE 244 29/04/2002 ART. 23
ART. 2REFERIRE LAHG 1134 10/10/2002 ANEXA 1
ART. 2REFERIRE LALEGE 244 29/04/2002
ART. 2REFERIRE LANORMA 10/10/2002
ART. 3REFERIRE LALEGE 244 29/04/2002 ART. 23
ART. 10REFERIRE LALEGE 244 29/04/2002
ART. 10REFERIRE LANORMA 10/10/2002
ART. 11REFERIRE LALEGE 244 29/04/2002
ART. 11REFERIRE LANORMA 10/10/2002
ART. 14REFERIRE LALEGE 244 29/04/2002 ART. 6
ART. 19REFERIRE LALEGE 244 29/04/2002
ART. 29REFERIRE LALEGE 244 29/04/2002
ART. 29REFERIRE LANORMA 10/10/2002
ART. 32REFERIRE LALEGE 244 29/04/2002 ART. 23
ART. 33REFERIRE LAORDIN 39 21/02/2001
Acte care fac referire la acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulAPROBAT DEORDIN 52 28/01/2003
ActulCONTINUT DEORDIN 52 28/01/2003
ART. 13REFERIT DEORDIN 1011 08/12/2003
ART. 14REFERIT DEORDIN 1011 08/12/2003
ART. 36REFERIT DEORDIN 458 14/07/2003
ART. 37REFERIT DEORDIN 458 14/07/2003

pentru producerea şi comercializarea vinurilor cu denumire de origine



 + 
Capitolul ADefiniţii, clasificare + 
Articolul 1Definitia vinurilor cu denumire de origine controlată şi condiţiile generale de producere a acestora sunt stabilite la art. 22 şi 23 din Legea viei şi vinului în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole nr. 244/2002.
 + 
Articolul 2Clasificarea vinurilor cu denumire de origine controlată, denumite prescurtat vinuri DOC, este precizată prin Normele metodologice de aplicare a Legii viei şi vinului în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole nr. 244/2002, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.134 din 10 octombrie 2002, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 798 din 4 noiembrie 2002.Potrivit acestei clasificari, vinurile DOC, care trebuie să aibă o tărie alcoolică dobandita de minimum 11% în volume, pot fi încadrate, în funcţie de stadiul de maturare a strugurilor la cules şi de caracteristicile lor calitative şi de compoziţie, în următoarele categorii:a) cules la maturitatea deplina, DOC-CMD: vinuri provenite din struguri cu conţinut în zaharuri de minimum 187 g/l;b) cules târziu, DOC-CT: vinuri provenite din struguri cu conţinut în zaharuri de minimum 220 g/l. Pentru producerea de vinuri roşii seci din această categorie strugurii trebuie să aibă la recoltare un conţinut în zaharuri de minimum 213 g/l;c) cules la innobilarea boabelor, DOC-CIB: vinuri obţinute din struguri cu conţinut în zaharuri de minimum 240 g/l, cu atac de mucegai nobil sau culesi la stafidirea boabelor.
 + 
Articolul 3Autorizaţiile pentru derogarile privind locul realizării diferitelor faze ale procesului de producere a vinurilor cu denumire de origine, menţionate la art. 23 alin. (2) şi (3) din Legea nr. 244/2002, se dau de Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, prin Oficiul Naţional al Denumirilor de Origine pentru Vinuri şi Alte Produse Vitivinicole (ONDOV), în baza cererilor depuse de producătorii interesaţi.
 + 
Capitolul BCondiţii de producere a vinurilor cu denumire de origine + 
Articolul 4Vinurile cu denumire de origine se obţin din struguri produşi în areale delimitate, caracterizate prin condiţii de clima, sol şi expoziţie favorabile pentru calitatea recoltei.Delimitarea arealelor de producere a vinurilor cu denumire de origine se face prin indicarea comunelor şi satelor ce intră în aceste areale şi prin stabilirea conturului lor bazat mai ales pe limite naturale.Plantaţiile viticole destinate producerii vinurilor cu denumire de origine din cadrul fiecărei exploatări viticole situate în arealul delimitat pentru denumirea respectiva se stabilesc la nivel de parcela.
 + 
Articolul 5Soiurile destinate producerii vinurilor cu denumire de origine trebuie să facă parte din grupa celor recomandate şi autorizate pentru cultura în arealul viticol respectiv. Aceste soiuri vor fi nominalizate prin deciziile de acordare a dreptului de producere a vinurilor cu denumire de origine, emise de ONDOV pentru fiecare denumire de origine, aprobate prin ordin al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor.Plantaţiile din care se obţin vinuri cu denumire de origine trebuie să aibă o puritate de soi de cel puţin 80%. Butucii-impuritati din aceste plantaţii vor face parte numai din soiuri aparţinând speciei Vitis vinifera, iar strugurii acestor soiuri se vor separa la cules de cei ai soiului ce sta la baza producerii vinului pentru care se acordă denumirea de origine. Verificarea condiţiei de puritate de soi a materiei prime se face cu ocazia receptionarii strugurilor la crama.
 + 
Articolul 6Suprafeţele viticole în care se găsesc vii cu soiuri nobile, purtătoare de denumire de origine controlată, beneficiază de sprijin financiar din partea statului.Proprietăţile viticole care beneficiază de denumire de origine controlată se supun controlului periodic privind:– structura producţiei;– analiza produsului;– controlul pesticidelor;– controlul utilajelor;– respectarea agrotehnicii de cultura.
 + 
Articolul 7În plantaţiile destinate producerii vinurilor cu denumire de origine trebuie folosite metode de cultura a viţei de vie care să nu influenteze negativ calitatea recoltei. În acest scop realizarea producţiei de struguri se va face în condiţii bine precizate, referitoare la:– densitatea plantaţiei (numărul minim de butuci plantati la hectar);– forma de conducere a butucilor;– incarcatura de rod (numărul maxim de ochi viabili la butuc);– irigarea.Executarea irigarii este permisă numai în anii secetosi, cu aprobarea ONDOV.Fertilizarea se va realiza prin aplicare de îngrăşăminte organice o dată la 4-5 ani, precum şi prin administrarea de îngrăşăminte chimice în doze moderate (fertilizarea cu azot în doza de maximum 75 hg/ha etc.).În plantaţii se va asigura o protecţie fitosanitara eficienta pentru realizarea unei stări de buna sănătate a recoltei. În toamnele ploioase, cu pericol de atac de mucegai, se recomanda aplicarea desfrunzitului parţial în zona strugurilor la butucii cu masa foliara bogata.
 + 
Articolul 8Pentru producerea de vinuri cu denumire de origine se stabilesc limite maxime ale producţiei de struguri la hectar, diferenţiate pe soiuri.Depăşirea producţiei maxime prevăzute atrage neacordarea dreptului de utilizare a denumirii de origine revendicate pentru totalitatea recoltei obţinute în parcelele respective.
 + 
Articolul 9Pentru strugurii destinaţi producerii vinurilor cu denumire de origine se stabilesc următoarele condiţii de ordin calitativ:– puritatea de soi de 100% pentru producerea de vinuri care se valorifica cu denumire de soi;– o stare buna de sănătate – proporţia boabelor avariate nu poate fi mai mare de 10%, cu excepţia strugurilor culesi în supramaturare, cu atac de mucegai nobil pe boabe;– un conţinut minim în zaharuri.Calitatea strugurilor se constata în momentul recepţiei lor la crama. În acest moment strugurii trebuie să prezinte o stare buna de integritate. Este interzisă mustuirea lor în vasele de transport sau transportarea lor în saci din folie de polietilena.
 + 
Articolul 10Pentru producerea vinurilor cu denumire de origine se vor folosi practici oenologice traditionale şi autorizate care asigura păstrarea însuşirilor de naturaleţe şi tipicitate ale vinurilor.Este interzisă utilizarea următoarelor procedee:– folosirea preselor continue la vinificarea în alb (în cazul unităţilor dotate cu prese continue se admite numai folosirea mustului ravac obţinut la scurgatoare); depăşirea, la vinificarea în alb, a randamentului în must de 72%, indiferent de tipul preselor;– aplicarea tratamentului termic al mustuielii în producerea vinurilor roşii;– folosirea altor practici oenologice decât a celor admise prin normele metodologice pentru aplicarea Legii nr. 244/2002.
 + 
Articolul 11Vinurile cu denumire de origine trebuie să corespundă în momentul punerii lor în consum unor caracteristici de compoziţie şi calitate bine precizate. Aceste caracteristici se stabilesc pentru fiecare tip de vin prin deciziile de acordare a dreptului de producere a vinurilor cu denumire de origine. Vinurile trebuie să prezinte şi caracteristicile de compoziţie prevăzute prin normele metodologice pentru aplicarea Legii nr. 244/2002.
 + 
Articolul 12Producerea vinurilor cu denumire de origine se face în condiţiile exercitării unui control în legătură cu respectarea normelor stabilite pentru realizarea producţiei de struguri şi vinuri şi cu verificarea caracteristicilor de compoziţie şi calitate ale vinurilor.
 + 
Capitolul CAcordarea dreptului de producere şi comercializare a vinurilor cu denumire de origine + 
Articolul 13Recunoaşterea dreptului de producere şi comercializare a vinurilor cu denumire de origine se face prin intermediul următoarelor documente de baza:a) Decizie privind acordarea dreptului de producere a vinurilor cu denumire de origine;b) Autorizaţie de producător de vinuri cu denumire de origine;c) Certificat de atestare a dreptului de comercializare a vinurilor cu denumire de origine.Deciziile privind acordarea dreptului de producerea vinurilor cu denumire de origine
 + 
Articolul 14Dreptul de producere a vinurilor cu denumire de origine pe un anumit teritoriu este acordat prin decizii emise pentru fiecare denumire de origine, eliberate de ONDOV, avizate de Oficiul Naţional al Viei şi Vinului (ONVV) şi aprobate prin ordin al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor.Decizia privind acordarea dreptului de producere a vinurilor cu denumire de origine cuprinde următoarele elemente:a) denumirea de origine;b) arealul delimitat pentru producerea vinurilor, cu indicarea comunelor şi satelor care intră în areal;c) soiurile sau sortimentele de soiuri;d) categoriile şi tipurile de vin prevăzute a se obţine;e) sistemul de cultura (numărul de butuci la hectar, formele de conducere şi incarcaturile de rod, regimul de irigare etc.);f) nivelul maxim al producţiei de struguri la hectar, pe soiuri;g) conţinutul minim în zaharuri al strugurilor la cules;h) procedeele tehnologice de producere a vinurilor;i) principalele caracteristici fizico-chimice şi organoleptice pe care trebuie să le îndeplinească vinurile;j) condiţiile privind declasarea vinurilor.Limitele arealelor de producere a vinurilor cu denumire de origine controlată se traseaza pe harti topografice, care se definitiveaza prin lucrările de întocmire a Cadastrului viticol, conform prevederilor art. 6 din Legea nr. 244/2002.Deciziile privind acordarea dreptului de producere a vinurilor cu denumire de origine se întocmesc potrivit modelului din anexa nr. 1. Aceste decizii au o lungă valabilitate, de ele putând beneficia toţi producătorii de struguri şi de vinuri situaţi în arealele delimitate pentru obţinerea vinurilor respective.Autorizaţiile de producători de vinuricu denumire de origine
 + 
Articolul 15În baza deciziilor menţionate se acordă proprietarilor care deţin plantaţii apte de a produce vinuri cu denumire de origine, în unele situaţii şi unităţilor de vinificare în care se realizează prelucrarea strugurilor, dreptul de a produce astfel de vinuri, respectiv de struguri destinaţi producerii lor, consemnat prin autorizaţii de producător de vinuri cu denumire de origine.Faţa de modul în care se realizează productiile de struguri şi de vinuri apar următoarele posibilităţi de întocmire a autorizaţiilor de producător de vinuri cu denumire de origine:a) autorizaţii acordate agenţilor economici care deţin plantaţii viticole şi realizează prelucrarea strugurilor în unităţi proprii de vinificare;b) autorizaţii acordate unităţilor de vinificaţie care realizează prelucrarea strugurilor preluati de la cultivatorii de viţă de vie, care au decizii privind acordarea dreptului de producere a vinurilor cu denumire de origine.
 + 
Articolul 16Autorizaţiile de producător de vinuri cu denumire de origine cuprind următoarele elemente:a) numele (denumirea) şi domiciliul (sediul) deţinătorului plantaţiei;b) denumirea de origine ce poate fi folosită;c) comuna (comunele) şi satul (satele) în care sunt amplasate plantaţiile;d) plantaţiile recunoscute pentru producerea vinurilor cu denumire de origine (soiuri, parcele, suprafeţe);e) productiile de struguri şi de vin ce pot fi obţinute, pe categorii de calitate şi soiuri;f) locurile şi unităţile în care se realizează diferitele faze ale procesului tehnologic de vinificare.Autorizaţiile de producător de vinuri cu denumire de origine se eliberează de ONDOV, în baza cererilor întocmite de deţinătorii plantaţiilor viticole îndreptăţite sa producă astfel de vinuri. Autorizaţiile se actualizează, iar cererile se reinnoiesc ori de câte ori intervin modificări în apartenenţa şi structura plantaţiilor sau în legătură cu locul în care se realizează diferitele faze ale procesului de vinificare.Autorizaţiile de producător de vinuri cu denumire de origine se întocmesc potrivit modelului din anexa nr. 2, iar cererile pentru acordarea autorizaţiei de producător de vinuri cu denumire de origine se întocmesc potrivit modelului din anexa nr. 3.În vederea eliberării autorizaţiilor de producător de vinuri cu denumire de origine se verifica fiecare parcela de vie sub aspectul îndeplinirii condiţiilor reclamate de producerea vinurilor respective, stabilite prin prezentele norme metodologice şi prin deciziile menţionate la art. 14. Verificarea se face de inspectorii teritoriali ai ONDOV şi se referă la următoarele aspecte: amplasarea viilor în cadrul arealului delimitat, soiurile şi puritatea de soi a plantaţiei, desimea vitelor, forma de conducere a butucilor. Rezultatele acestei verificări se consemnează în procese-verbale încheiate în doua exemplare, dintre care unul rămâne la deţinătorul plantaţiei, iar al doilea la inspectoratul teritorial al ONDOV, ca document justificativ al eliberării autorizaţiei de producător de vinuri cu denumire de origine.
 + 
Articolul 17Autorizaţiile de producător de vinuri cu denumire de origine pot fi acordate şi producătorilor de vinuri care realizează vinificarea strugurilor preluati de la cultivatorii de viţă de vie situaţi în arealele delimitate pentru denumirile respective şi care deţin plantaţii autorizate ce corespund condiţiilor stabilite prin prezentele norme metodologice şi prin deciziile menţionate la art. 14.Eliberarea acestor autorizaţii se face prin respectarea următoarei metodologii:a) Unităţile de vinificaţie vor întocmi un inventar al cultivatorilor de viţă de vie (producători particulari, asociaţii sau societăţi comerciale) care urmează să le furnizeze struguri apţi de a fi folosiţi pentru producerea de vinuri cu denumire de origine. Acest inventar va cuprinde numele producătorului de struguri, denumirea localităţii în care acesta îşi are domiciliul sau sediul şi a comunelor şi satelor în care sunt amplasate viile pe care producătorul le deţine. Un exemplar al inventarului va fi înaintat oficiului teritorial al ONDOV, împreună cu cererea de a se efectua controlul plantaţiilor, în scopul eliberării autorizaţiilor de producător de struguri destinaţi producerii de vinuri DOC.b) Inspectorii teritoriali ai ONDOV împreună cu specialiştii unităţii de vinificaţie sau ai societăţii comerciale de care aparţine unitatea vor efectua controlul prevăzut în prezentele norme metodologice în toate plantaţiile indicate în inventar. Cultivatorilor de vii care deţin plantaţii apte de a produce vinuri DOC li se eliberează autorizaţii de producător de struguri destinaţi obţinerii de vinuri cu denumire de origine. Aceste autorizaţii se emit de ONDOV, în baza cererilor depuse de către unităţile de vinificaţie în care se realizează prelucrarea strugurilor.Modelul autorizaţiilor de producător de struguri destinaţi obţinerii de vinuri cu denumire de origine este prezentat în anexa nr. 4, iar al cererilor, în anexa nr. 5.c) Evidenta strugurilor adusi la crama de cultivatori, consideraţi drept corespunzatori pentru producerea de vinuri DOC, se înscrie într-un registru special, prin folosirea rubricilor indicate în anexa nr. 6.Dacă strugurii se adresează mai multor denumiri de origine, evidenta lor se va tine pe registre separate, iar prelucrarea strugurilor, fermentarea musturilor şi depozitarea vinurilor vor fi făcute separat, pe denumiri de origine.d) La încheierea campaniei de cules şi vinificare registrul de evidenta a strugurilor predati la crama pentru producerea vinurilor cu denumire de origine va fi verificat şi parafat de inspectorul teritorial al ONDOV. Inspectorul teritorial al ONDOV va face verificări şi în cursul campaniei de vinificare, urmărind respectarea condiţiilor de recepţie a strugurilor şi de completare a registrului.e) Situaţia finala a strugurilor primiţi la crama pentru producerea de vinuri cu denumire de origine se consemnează într-un proces-verbal încheiat în 3 exemplare (unul pentru unitatea de vinificare, unul pentru societatea comercială de care aparţine centrul de vinificare şi unul pentru inspectoratul teritorial al ONDOV), în care se menţionează cantitatea de struguri receptionati, pe soiuri şi categorii de calitate a vinurilor, precum şi cantităţile de vin brut posibil a fi realizate. Dacă strugurii adusi la crama se adresează mai multor denumiri de origine, vor fi întocmite proceseverbale separate pentru fiecare denumire de origine. Procesul-verbal va fi semnat de şeful centrului de vinificare şi contrasemnat de inspectorul teritorial al ONDOV.f) În baza evidentei menţionate, consemnată în proceseverbale, se eliberează unităţii de vinificare o autorizaţie de producător de vinuri cu denumire de origine, care se întocmeşte potrivit modelului din anexa nr. 7. Aceasta autorizaţie este valabilă numai pentru vinurile obţinute din recolta anului la care se referă evidenta strugurilor primiţi la crama. Autorizaţia se eliberează în baza unei cereri adresate ONDOV, care se întocmeşte conform modelului din anexa nr. 8. La cerere se anexează autorizaţiile de producător de struguri destinaţi obţinerii de vinuri cu denumire de origine care au stat la baza realizării vinurilor respective.
 + 
Articolul 18Aceeaşi unitate de vinificare poate beneficia de dreptul producerii de vinuri cu denumire de origine prin ambele cai menţionate la art. 16 şi 17. În acest scop unităţile trebuie să primească autorizaţii de producător de vinuri cu denumire de origine, eliberate de ONDOV, pentru fiecare situaţie în care se realizează producerea vinurilor respective.Certificatele de atestare a dreptului de comercializarea vinurilor cu denumire de origine
 + 
Articolul 19Dreptul folosirii de către producătorul de vin a unor denumiri de origine pentru anumite loturi de vin produse de acesta se acordă anual prin eliberarea de certificate de atestare a dreptului de comercializare a vinurilor cu denumire de origine.Eliberarea acestor certificate se face prin respectarea următoarei metodologii:a) După terminarea culesului, respectiv în termen de 15 zile de la încetarea fermentării mustului şi nu mai târziu de 15 decembrie, producătorii de vin au obligaţia, potrivit Legii nr. 244/2002, sa întocmească o declaraţie de recolta care se depune şi se înregistrează la autorităţile administraţiei publice locale în a căror rază teritorială este depozitat vinul.Producătorii de vinuri cu denumire de origine vor depune un exemplar al declaraţiei de recolta la inspectorul teritorial al ONDOV de care aparţin.Declaraţia de recolta se întocmeşte conform modelului aprobat prin ordin al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor. În declaraţie va fi indicat locul în care este depozitat vinul. În baza ei, ONDOV ia, într-o primă evidenta, vinurile considerate de producători ca fiind apte de a evolua şi de a fi comercializate ca vinuri cu denumire de origine.b) După cel mult 4 luni de la vinificare vinurile luate în evidenta în baza declaraţiilor de recolta vor fi supuse aprecierii organoleptice şi unor analize sumare de laborator.În acest moment se determina: tăria alcoolică dobandita, conţinutul în zaharuri, aciditatea totală şi volatila, extractul nereducator, intensitatea coloranta (la vinurile roşii), conţinutul în dioxid de sulf liber şi total.Probele trimise pentru analiza vor fi furnizate de producătorii de vinuri, pe răspunderea lor, ele reprezentând vinuri lotizate pe tipuri. Va fi comunicată cantitatea de vin produsă din fiecare proba trimisa pentru analiza.Analizele vor fi executate de laboratoare autorizate, pe cheltuiala producătorului.Din fiecare lot de vin producătorul va preleva câte 3 sticle de 1 litru, din care doua vor fi trimise la laboratorul autorizat pentru analiza.În buletinul de analiza se va menţiona dacă vinurile analizate prezintă caracteristici care le asigura posibilitatea de a evolua ca vinuri cu denumire de origine sau dacă aceste caracteristici nu sunt asigurate.c) Vinurile apte de a evolua ca vinuri cu denumire de origine vor fi luate în evidenta de inspectoratul teritorial al ONDOV şi vor fi urmărite în fazele lor de stocare, condiţionare, maturare şi invechire. Evoluţia calităţii şi compoziţiei lor va fi urmărită periodic prin sondaje, prin analize de laborator şi aprecieri organoleptice făcute de laboratoarele autorizate. Dacă se constată că anumite loturi de vin şi-au pierdut însuşirile valoroase de compoziţie şi de calitate, ele vor fi eliminate din rândul celor îndreptăţite de a primi o denumire de origine şi vor fi scoase din evidenta ONDOV.d) Certificatele de atestare a dreptului de comercializare a vinurilor cu denumire de origine se eliberează vinurilor luate în evidenta, urmărite pe tot parcursul evoluţiei lor potrivit prevederilor de la alineatul precedent, în urma analizelor de laborator şi aprecierilor organoleptice executate de laboratoare autorizate asupra probelor reprezentând vinurile aflate în faza finala a pregătirii lor pentru imbuteliere.Cererile pentru acordarea certificatelor de atestare a dreptului de comercializare a vinurilor cu denumire de origine se întocmesc potrivit modelului prezentat în anexa nr. 9 şi se adresează ONDOV, precum şi inspectoratelor teritoriale ale ONDOV.e) Certificatele de atestare a dreptului de comercializare a vinurilor cu denumire de origine se întocmesc potrivit modelului din anexa nr. 10.Ele se eliberează de ONDOV, la propunerea inspectoratului teritorial al ONDOV, şi conţin următoarele elemente:– numele şi adresa producătorului de vinuri (unitatea care executa îmbutelierea şi livrarea vinurilor);– identificarea loturilor de vin: soiul sau sortimentul, categoria de calitate (DOC-CMD, DOC-CT, DOC-CIB), anul de recolta, cantitatea (nr. de butelii);– caracteristici de compoziţie şi calitate a vinurilor.În baza acestor certificate producătorii de vin primesc dreptul de a comercializa vinurile sub denumirea de origine revendicata, în limita cantităţilor înscrise în certificate.
 + 
Articolul 20Controlul compoziţiei fizico-chimice a vinurilor se face de laboratoarele autorizate, aprobate prin ordin al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor.Aprecierea organoleptica a vinului se efectuează de degustatori autorizaţi, membri ai Asociaţiei Degustatorilor Autorizaţi din România (ADAR), constituiţi în comisii formate din cel puţin 3 persoane, sub conducerea reprezentantului ONDOV. Din comisia de degustare nu va face parte specialistul producătorului de vinuri.Modelul buletinului de analiza pentru determinarile care se executa în aceasta faza este prezentat în anexa nr. 11.Ridicarea probelor de vin destinate analizelor se face în prezenta inspectorilor teritoriali ai ONDOV. Din fiecare vin se ridica 4 sticle de 1 litru, dintre care una se păstrează la producător, doua sunt destinate analizelor fizico-chimice, iar una aprecierii organoleptice.Transportul probelor, plata analizelor şi a testarii organoleptice se fac de producător.Dacă producătorul este nemulţumit de decizia adoptată, el are dreptul de a face contestaţie scrisă şi motivată, în termen de 15 zile, la ONDOV.Evidenta stocurilor de vin
 + 
Articolul 21Evidenta stocurilor de vin cu denumire de origine se tine de producătorul de vinuri, respectiv de unităţile care participa la executarea vinificarii primare, depozitarii şi condiţionarii vinurilor, maturarii, imbutelierii şi invechirii lor la sticlă, indiferent dacă aceste operaţiuni se fac într-o singura unitate sau în mai multe unităţi.Unităţile care se ocupa de obţinerea, depozitarea şi îngrijirea vinurilor cu denumire de origine vor folosi pentru evidenta registre de crama, în care se deschid partizi pentru fiecare lot de vin, folosindu-se ca stoc iniţial cantitatea de vin considerată corespunzătoare pentru a obţine dreptul de denumire de origine. În acest registru se înscriu toate tratamentele aplicate vinului respectiv şi miscarile acestuia, cu evidentierea soldului cantitativ. Registrul de crama se întocmeşte potrivit modelului din anexa nr. 12.Unităţile care executa îmbutelierea, maturarea vinurilor la sticle, etichetarea şi livrarea lor vor deţine registre de evidenta a vinurilor imbuteliate, în care vor înscrie livrările efectuate, pe destinaţii, plecand de la cantitatea de vin îmbuteliat menţionată în Certificatul de atestare a dreptului de comercializare a vinurilor cu denumire de origine. Aceste registre se întocmesc potrivit modelului din anexa nr. 13.Inspectorii teritoriali ai ONDOV vor verifica prin sondaj modul în care este ţinuta evidenta menţionată.
 + 
Articolul 22O dată cu transferarea strugurilor şi, respectiv, a vinurilor în vrac de la un producător la altul prin vânzare-cumpărare se transfera şi toate drepturile şi obligaţiile privind producerea vinurilor cu denumire de origine prevăzute prin prezentele norme metodologice.Toate transferurile de struguri şi de vin se fac cu anunţarea prealabilă a ONDOV, facuta prin declaraţii semnate de părţile participante la realizarea acestor operaţiuni.Declasarea vinurilor
 + 
Articolul 23Declasarea unui vin de calitate superioară cu denumire de origine se face la deţinător, ori de câte ori se constată că vinul şi-a modificat în sens negativ caracteristicile organoleptice şi de compoziţie, nemaiindeplinind condiţiile stabilite pentru vinul respectiv.Declasarea se face în urma sesizării reprezentanţilor organelor cu atribuţii pe linia controlului calităţii produselor, precum şi la cererea scrisă a producătorilor sau comercianţilor. Ea se efectuează în baza verificărilor făcute la faţa locului şi a rezultatelor analizelor (fizico-chimice şi organoleptice) obţinute de laboratoarele autorizate.În cazul în care din verificările efectuate se constata necesitatea declasarii unui vin, inspectoratul teritorial al ONDOV va stabili categoria de calitate la care urmează să fie reincadrat vinul şi va comunică decizia adoptată persoanei fizice sau juridice care deţine vinul, în termen de 15 zile de la data prelevarii probelor.Deţinătorul vinului poate face contestaţie asupra deciziei luate, în termen de 15 zile, depunând-o la ONDOV pentru reanalizare. Pe baza rezultatelor contraanalizei sau expertizei, ONDOV va adopta hotărârea definitivă în decurs de 15 zile.Producătorul sau comerciantul în cauza va înscrie în evidentele sale decizia definitivă conform căreia îşi va valorifica vinul.
 + 
Capitolul DNorme de etichetare a vinurilor cu denumire de origine + 
Articolul 24Ambalarea vinurilor cu denumire de origine se face, în mod obligatoriu, în butelii de sticlă. Închiderea acestora se face cu dopuri de pluta, din derivate de pluta, din alte materiale admise în comerţul internaţional sau prin închidere filetata asigurata.În sistemul de ambalare şi etichetare, pentru vinurile cu denumire de origine este obligatorie folosirea etichetei principale, a contraetichetei şi a capsulei.
 + 
Articolul 25În etichetarea vinurilor cu denumire de origine se folosesc următoarele indicaţii obligatorii:a) categoria de calitate a vinului: vin cu denumire de origine controlată – cules la maturitatea deplina (DOC-CMD); cules târziu (DOC-CT); cules la innobilarea boabelor (DOC-CIB). Denumirea categoriei de calitate se înscrie complet pe eticheta principala, eventual şi prescurtat;b) denumirea de origine;c) denumirea soiului sau a soiurilor, cu excepţia unor vinuri destinate exportului. În cazul în care vinul provine din mai multe soiuri, acestea vor fi indicate pe eticheta în ordinea descrescătoare a participării lor în constituirea vinului. În cazul unor sortimente traditionale autorizate, pe eticheta se poate înscrie menţiunea: "Sortiment tradiţional";d) tipul vinului dat de conţinutul sau în zaharuri: sec, demisec, demidulce, dulce;e) tăria alcoolică dobandita minima a tipului de vin, exprimată în procente în volume;f) volumul nominal al produsului conţinut de butelie, în mililitri, centilitri, decilitri sau litri;g) ţara de origine pentru vinurile importate sau pentru cele care se exporta;h) denumirea unităţii care a executat îmbutelierea, înscrisă cu caracterele cele mai mici folosite în inscriptionarile de pe eticheta;i) data ambalarii sau numărul lotului, cu posibilitatea stabilirii datei ambalarii. Data ambalarii se înscrie, prin marcare, pe eticheta principala, pe contraetichetă sau pe capsula.
 + 
Articolul 26În etichetarea vinurilor cu denumire de origine pot fi folosite şi următoarele indicaţii facultative:a) marca de comerţ, cu condiţia ca ea sa nu creeze confuzii cu denumirea de origine;b) denumirea exploatării viticole (domeniului) pentru vinurile provenite în exclusivitate din exploatarea indicată, cu condiţia de a nu se folosi denumiri care să creeze confuzii cu denumirea de origine;c) anul de recolta, cu condiţia ca vinul sa provină în proporţie de cel puţin 85% din anul indicat;d) numele persoanei (persoanelor) fizice şi denumirea persoanei juridice care au participat la procesul de elaborare a vinului;e) alte menţiuni care amplifica informaţia asupra calităţii vinurilor sau condiţiilor speciale de producere şi imbuteliere, după cum urmează:– "Îmbuteliat la producător" ("la origine"), pentru vinurile obţinute din recolta proprie şi imbuteliate în unitatea sau în domeniul în care au fost produse;– "Imbuteliere specială", pentru vinurile imbuteliate în legătură cu un eveniment deosebit sau într-un scop special, pentru care se va indica evenimentul sau scopul;– "Vin de vinoteca", pentru vinurile de calitate deosebită, cu buchet format în sticlă, invechite în vinoteca şi reprezentând loturi mai restrânse, constituite din butelii numerotate la punerea în consum;– "Vin medaliat", pentru unele vinuri de înaltă calitate medaliate în concursuri internaţionale şi naţionale de anvergura; în acest caz se vor menţiona medalia primită, concursul la care vinul a participat şi anul;– "Vin din butoaie alese", pentru vinurile de înaltă calitate produse în cantităţi limitate, sub responsabilitatea deosebită a unui specialist de reputaţie care îşi înscrie numele pe eticheta;– "Comoara pivnitei", pentru vinurile obţinute în ani deosebit de favorabili, ajunse la apogeul calităţii lor, sub responsabilitatea unui specialist de reputaţie care îşi înscrie numele pe eticheta;– "Rezerva", pentru vinurile de înaltă calitate, absolut tipice, păstrate în recipiente cel puţin 1 an în cazul vinurilor albe, cel puţin 2 ani în cazul celor roşii şi invechite în sticlă cel puţin 2 ani;– "Vin maturat în baricuri", pentru vinurile păstrate în vase din lemn de stejar cu capacitate între 200 litri şi 350 litri.Se pot înscrie pe contraetichetă şi alte menţiuni care se referă la:– istoria vinului sau a firmei producătoare;– condiţii naturale ale arealului de producere, tehnici de cultura speciale, de cules şi de elaborare a vinurilor;– recomandări privind consumarea vinului: temperatura, asociere cu mancaruri şi altele asemenea;– unele menţiuni suplimentare privind însuşirile senzoriale, date analitice, altele decât tăria alcoolică, indicaţii complementare asupra provenientei, reprezentari grafice.Menţiunile din prezenta litera pot fi folosite, la cererea producătorilor, numai în baza aprobării date de comisiile ONDOV care fac aprecierea vinurilor, consemnată în buletinele de analiza;f) codul de bare al produsului.
 + 
Articolul 27Indicaţiile obligatorii se înscriu în acelaşi camp vizual, pe eticheta principala, cu excepţia datei ambalarii sau a numărului lotului.Indicaţiile facultative se pot înscrie fie pe eticheta principala, fie pe contraetichetă, fluturasi sau buline.
 + 
Articolul 28Indicaţiile înscrise pe eticheta trebuie să fie citete şi vizibile. Termenii folosiţi în etichetare trebuie să fie înţeleşi de consumatori.
 + 
Articolul 29Pentru vinurile imbuteliate destinate exportului etichetele pot cuprinde indicaţii făcute în limba tarii importatoare, cu excepţia celor referitoare la denumirile de origine. Menţiunile inscrise pe aceste etichete vor respecta prevederile contractelor încheiate şi/sau ale legislaţiei tarii importatoare.Pentru vinurile de export se vor folosi ca denumiri de soi cele sub care ele se cultiva în România sau sinonime ale acestora indicate în normele metodologice pentru aplicarea Legii nr. 244/2002.Vinurile exportate vor purta pe etichete menţiunea "Produs în România" sau traducerea acesteia în limba tarii importatoare.
 + 
Articolul 30Vinurile de import cu denumire de origine vor fi comercializate sub denumirile cu care au fost importate, atestate prin certificate de origine eliberate de autorităţile din ţara de provenienţă. Cele care se imbuteliaza în ţara vor purta pe eticheta menţiunea "Îmbuteliat în România", indicandu-se şi denumirea unităţii care a executat îmbutelierea.
 + 
Articolul 31Este interzisă înscrierea pe etichete a oricăror indicaţii, însemne sau ilustratii susceptibile de a crea confuzii asupra originii sau naturii produsului. Aceasta interdicţie vizează şi invocarea unor denumiri de origine pe care produsele respective nu sunt îndreptăţite să le poarte, în exprimari ca cele de: "tip", "gen", "după metoda din …" şi altele asemănătoare.
 + 
Capitolul EDispoziţii finale + 
Articolul 32(1) În relaţiile ONDOV cu producătorii vitivinicoli se are în vedere faptul ca nici un producător nu poate fi obligat sa producă şi sa comercializeze vinuri cu denumire de origine, aceasta activitate ţinând de opţiunea şi de interesele acestuia.(2) Producătorii vitivinicoli interesaţi, care adresează în scris solicitări la ONDOV pentru verificarea şi atestarea plantaţiilor şi a produselor obţinute în vederea comercializării acestora sub o anumită denumire de origine, potrivit normelor tehnice prevăzute în anexa nr. 1 la Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor, sunt obligaţi să respecte în totalitate prevederile acestui ordin.(3) În vederea asigurării condiţiilor de exercitare a atribuţiilor de control ale ONDOV, cu sau fără participarea reprezentanţilor Inspecţiei de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol (ISCTV), producătorii de vinuri cu denumire de origine sunt obligaţi:a) sa înregistreze în evidenţa contabilă obligaţiile de plată către ONDOV, reprezentând taxele datorate pentru eliberarea autorizaţiei de producător de vinuri şi a certificatului de atestare a dreptului de comercializare a vinurilor cu denumire de origine;b) să asigure accesul specialiştilor ONDOV la toate documentele de evidenta primara şi contabila privind înregistrarea şi miscarea stocurilor de vinuri cu denumire de origine controlată, precum şi în plantaţiile de viţă de vie şi în toate spaţiile de producere şi depozitare a vinurilor;c) să solicite în scris la ONDOV, înainte de producerea fenomenului, aprobarea pentru obţinerea derogarilor prevăzute la art. 23 alin. (2) şi (3) din Legea nr. 244/2002 şi să facă uz de aceste derogări numai în cazul în care a primit acordul ONDOV.
 + 
Articolul 33În cazul în care, până la înfiinţarea şi funcţionarea efectivă a ONDOV, conform Ordinului ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 39/2001, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 169 din 4 aprilie 2001, unii producători vitivinicoli au primit, potrivit prevederilor legale, autorizaţii de producător de vinuri cu denumire de origine controlată din partea unităţilor de cercetare vitivinicolă, pe care le prezintă în original specialiştilor ONDOV, şi fac dovada achitării taxelor respective către aceste unităţi de cercetare, respectivii producători vor fi scutiţi de plată altor taxe către ONDOV pentru suprafeţele existente în cultura până la defrişarea acestora, dacă respectivele suprafeţe îndeplinesc prevederile prezentelor norme metodologice.
 + 
Articolul 34Plata taxelor pentru eliberarea autorizaţiei de producător de vinuri cu denumire de origine controlată pentru alte suprafeţe de plantaţii decât cele prevăzute la art. 33 se face ca urmare a cererii producătorului, depusa la ONDOV, după verificarea şi confirmarea scrisă a acestuia ca sunt îndeplinite condiţiile din prezentele norme metodologice, în contul ONDOV, înainte de eliberarea autorizaţiei.Plata taxelor pentru comercializarea vinurilor cu denumire de origine controlată se face lunar, în baza certificatului de atestare eliberat de ONDOV, până la data de 10 a lunii următoare, pentru cantităţile comercializate în luna precedenta, indiferent de modul de livrare (în vrac sau îmbuteliat) şi de destinaţie (comercializare pe piaţa interna, externa sau către un alt producător autorizat, din acelaşi areal sau din alt areal).
 + 
Articolul 35Sumele încasate de ONDOV drept taxe se utilizează parţial pentru finanţarea activităţii acestuia, potrivit bugetului sau de venituri şi cheltuieli aprobat anual.Excedentul rezultat din aceste încasări se utilizează, pe baza unui program aprobat prin ordin al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor, pentru acţiuni de interes naţional care vizează refacerea şi/sau dezvoltarea patrimoniului viticol şi a producţiei vitivinicole.Fondurile rămase la sfârşitul anului în contul de disponibilitati al ONDOV se repartizează pe aceleaşi destinaţii în exerciţiul financiar următor.
 + 
Articolul 36Lista denumirilor de origine ce pot fi folosite în România pentru vinuri se aproba prin ordin al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor.
 + 
Articolul 37Este interzisă folosirea denumirilor de origine pentru vinuri aparţinând unor categorii de calitate inferioare. Pentru comercializarea vinurilor de calitate superioară (VS) vor fi folosite indicaţiile de provenienţă geografică a căror lista este aprobată prin ordin al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor.
 + 
Articolul 38Anexele nr. 1-13 fac parte integrantă din prezentele norme metodologice.
 + 
Anexa 1––-la normele metodologice––––––––MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTAŢIEI ŞI PĂDURILOROFICIUL NAŢIONAL AL DENUMIRILOR DE ORIGINEPENTRU VINURI ŞI ALTE PRODUSE VITIVINICOLENr. ………../ ……………..DECIZIEprivind acordarea dreptului de producere a vinurilorcu denumirea de origine"……………………"Art. 1. – Denumirea de origine "……………………" se atribuie vinurilor DOC obţinute din struguri produşi în arealul delimitat pentru aceasta denumire, cu condiţia respectării tuturor prevederilor din prezenta decizie.Condiţiile generale de producere şi comercializare a vinurilor cu denumire de origine sunt stabilite prin normele metodologice aprobate de Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor prin Ordinul nr. 52/2003.Art. 2. – Denumirea de origine "……………………….." poate fi completată şi cu una dintre următoarele denumiri de plai viticol: ………………………………………………… .Art. 3. – În funcţie de soiurile din care provin, de calitatea strugurilor şi de însuşirile lor organoleptice şi de compoziţie, vinurile cu denumirea de origine "………………………….." pot fi încadrate în următoarele categorii de calitate: ………………… .Art. 4. – Arealul delimitat pentru producerea vinurilor cu denumirea de origine "………………………………………….." cuprinde următoarele comune şi sate:…………………………………………..…………………………………………..………………………………………….. .Limitele arealului sunt trasate pe harti topografice, scara ……. .Art. 5. – Vinurile cu denumirea de origine "……………….." pot fi produse sub forma tipurilor de vin indicate în anexa nr. 1A, cu condiţia realizării caracteristicilor de compoziţie a strugurilor şi vinurilor menţionate pentru fiecare tip de vin.Art. 6. – Pentru producerea vinurilor cu denumirea de origine " ………………………………………." se stabilesc următoarele condiţii de cultura a viţei de vie:– densitatea plantaţiei: minimum …….. butuci plantati la hectar;– forma de conducere a butucilor ……………………………;– incarcatura de rod: nr. maxim de ochiuri viabile la butuc ……*1);– irigarea …………………………;– alte condiţii …………………… .Art. 7. – Producţia de struguri admisă pentru producerea vinurilor cu denumirea de origine "………………………………………….." se va înscrie în următoarele limite maxime: ………………….*2).Art. 8. – Pentru practicile oenologice folosite în producerea vinurilor cu denumirea de origine "…………………….." se stabilesc următoarele condiţii: ………………………………*3).Art. 9. – În cazul în care vinul nu îndeplineşte în totalitate condiţiile de a fi valorificat sub denumirea de origine "…………" sau dacă pierde aceste condiţii, el va fi declasat în "Vin de calitate superioară" (VS), cu indicaţia de provenienţă geografică "………….", sau în alte categorii inferioare.

     
  ONDOV  
  Director general, Director,
  . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
     
  Vizat  
  Oficiul Naţional al Viei şi Vinului  
  Preşedinte,  
  . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

––––-    *1) Pe soiuri sau grupe de soiuri.    *2) Pe soiuri sau grupe de soiuri.    *3) Separat pe categorii de vin (albe, roşii).    ANEXA 1A    –––la decizie–––-                    TIPURILE DE VIN CU DENUMIREA DE ORIGINE                     "…………………………….."

       
  1. Tipul de vin . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1)
  2. Conţinutul în zahăr al strugurilor la cules, g/l, minimum . . . . . . . . . . . . .
  3. Caracteristici ale vinurilor (la punerea în consum):
    3.1. Alcool dobândit, % vol., minimum . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
    3.2. Zaharuri, g/l . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
    3.3. Extract nereducător, g/l, minimum . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
    3.4. Intensitate colorantă (DO 420 + DO 520, cuvă 1 mm), minimum . . . . . . . .
      (pentru vinuri roşii sau roze)
    3.5. Caracteristici organoleptice

–––1) Se menţionează soiul sau sortimentul de soiuri şi tipul de vin sub aspectul conţinutului sau în zahăr (sec, demisec, demidulce, dulce), cu gruparea pe categorii de calitate (DOC-CIB; DOC-CT; DOC-CMD).NOTĂ:Anexa se întocmeşte sub forma de tabel.ANEXA 2––-la normele metodologice––––––––MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTAŢIEI ŞI PĂDURILOROFICIUL NAŢIONAL AL DENUMIRILOR DE ORIGINEPENTRU VINURI ŞI ALTE PRODUSE VITIVINICOLENr. ………………….Data …………………AUTORIZAŢIEde producător de vinuri cu denumire de origine1. Se acorda producătorului ……………………………….*1), domiciliat (cu sediul) în ………………………………, dreptul de a folosi denumirea de origine " ……………………………" pentru vinurile produse din viile sale, situate în comuna (comunele) ………, satul (satele) ……………………………, cu condiţia respectării normelor de producere stabilite prin decizia aprobată de Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor prin Ordinul nr. 52/2003.2. Ca baza a producerii vinurilor cu denumire de origine pot fi folosite soiurile şi parcelele de vie, în suprafaţa totală de …….. ha, situate în cadrul proprietăţii producătorului, menţionate în anexa nr. 2A care face parte integrantă din prezenta autorizaţie.3. Productiile totale de struguri şi de vinuri ce pot fi obţinute din plantaţiile recunoscute ca putând sa producă vinuri cu denumire de origine se ridica la următoarele limite maxime, calculate în funcţie de suprafaţa şi de nivelul maxim admis al productiilor medii de struguri:

  Soiul Suprafaţa (ha) Producţia maximă admisă (kg/ha) Producţia totală ce poate fi obţinută
  Struguri (t) Vin2) (hl)
           
           
           

4. În funcţie de caracteristicile lor calitative şi de compoziţie, vinurile ce urmează să fie obţinute se pot încadra în următoarele categorii de calitate:

  Soiul Categoria de calitate3) Cantitatea maximă (hl)
       
       
       

5. Procesul tehnologic de vinificare se realizează pe faze, în locurile şi unităţile indicate în anexa nr. 2A.6. Autorizaţia este valabilă din momentul eliberării ei până la apariţia unor modificări în apartenenţa şi structura plantaţiilor sau în legătură cu locul realizării fazelor procesului tehnologic de vinificaţie.7. Eliberarea acestei autorizaţii se bazează pe cererea înregistrată la ONDOV sub nr. ………….. din ……………… şi pe verificările făcute la faţa locului de către inspectorii teritoriali ai ONDOV asupra condiţiilor reclamate de producerea vinurilor cu denumire de origine.Prezenta autorizaţie a fost întocmită în 4 exemplare care se păstrează după cum urmează: un exemplar la ONDOV, un exemplar la inspectoratul teritorial al ONDOV, un exemplar la producătorul de struguri şi un exemplar la centrul de vinificaţie.

     
  ONDOV  Director general, ……………………. Inspector teritorial al ONDOV, …………………….

––––*1) În înţelesul de producător de struguri (deţinător al plantaţiei viticole).*2) 60% din cantitatea de struguri.*3) După caz, DOC-CIB, DOC-CT, DOC-CMD.NOTĂ:Dacă un producător deţine vii îndreptăţite sa producă vinuri cu denumire de origine situate pe teritoriul mai multor areale, i se vor elibera autorizaţii separate pentru fiecare denumire de origine. + 
Anexa 2A–––la autorizaţie–––––Deţinătorul plantaţiei viticole …………………………Denumirea de origine ce poate fi folosită ………………..    Plantaţii recunoscute şi producţii ce pot fi realizate:

  Soiul Amplasarea plantaţiei Suprafaţa (ha) Producţia maximă admisă (kg/ha) Producţia maximă pe parcelă
  Tarla1) Parcelă1) Struguri (t) Vin2) (hl)
               
               
               
               
               
               
               

Locurile şi unităţile în care se realizează fazele procesului tehnologic devinificaţie*3):

       
  Faza tehnologică Locul Unitatea
  – Vinificarea primară ………………. ……………….
  – Depozitarea vinurilor ………………. ……………….
  – Condiţionarea vinurilor ………………. ……………….
  – Maturarea vinurilor ………………. ……………….
  – Îmbutelierea ………………. ……………….
  – Învechirea vinurilor la sticlă ………………. ……………….
  – Etichetarea şi livrarea ………………. ……………….
    Inspector teritorial al ONDOV, …….. ………………….
  ……………….  (data şi locul)

–––-*1) Conform titlului de proprietate sau planului cadastral.*2) 60% din cantitatea de struguri.*3) Se completează numai cu informaţiile cunoscute. + 
Anexa 3––-la normele metodologice––––––––CEREREpentru acordarea Autorizaţiei de producător de vinuricu denumire de origine1. Subsemnatul, …………………….., în calitate de proprietar de vie (manager al Societăţii Comerciale ………………………), domiciliat (cu sediul) în ………………………………….., la adresa …………………………………………………., solicit prin prezenta cerere controlul suprafeţelor de vie menţionate în anexa nr. 3A, în suprafaţa totală de …………………….. ha, pe care le deţin în comuna (comunele) ………………………………………….., satul (satele) ………………………………………….., în vederea obţinerii autorizaţiei de producător de vinuri cu denumire de origine.2. Structura pe soiuri a plantaţiilor care urmează sa furnizeze struguri pentru producerea de vinuri cu denumire de origine este următoarea:

  Soiul Suprafaţa1) (ha)
     
     

Amplasarea plantaţiilor este indicată în anexa nr. 3A.3. Procesul de vinificare se va realiza pe faze, în următoarele locuri şi unităţi*2):

       
  Faza tehnologică Locul Unitatea
  – Vinificarea primară . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  – Depozitarea vinurilor . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  – Condiţionarea vinurilor . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  – Maturarea vinurilor . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  – Îmbutelierea vinurilor . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  – Învechirea vinurilor la sticlă . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  – Etichetarea şi livrarea . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

4. Taxele prevăzute pentru eliberarea autorizaţiei vor fi achitate în prealabil în conturile ONDOV.

     
    ……………………… (semnătura şi calitatea)
  …………………  (data şi locul)

––––*1) În viile situate pe terase se iau în considerare numai suprafeţele efectiv plantate (se elimina suprafeţele ocupate de taluzuri, zone de întoarcere).*2) Se completează numai cu informaţiile cunoscute.NOTĂ:Cererea se trimite pe adresa: Oficiul Naţional al Denumirilor de Origine pentru Vinuri şi Alte Produse Vitivinicole, str. Grigore Manolescu nr. 10, sectorul 1, Bucureşti. + 
Anexa 3A    –––la cerere–––    Deţinătorul plantaţiei ………………………………..    Comuna ……………….., satul ……………………..

         
  Soiul Amplasarea plantaţiei Suprafaţa (ha)
  Tarla1) Parcelă1)
         
         
         
  Total soi:  
       
      . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
      (semnătura)

––––    *1) Conform titlului de proprietate sau planului cadastral. + 
Anexa 4––-la normele metodologice––––––––MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTAŢIEI ŞI PĂDURILOROFICIUL NAŢIONAL AL DENUMIRILOR DE ORIGINEPENTRU VINURI ŞI ALTE PRODUSE VITIVINICOLENr. ………………………….Data …………………………AUTORIZAŢIEde producător de struguri destinaţi obţinerii de vinuricu denumire de origine1. Se acorda producătorului ……………………….., domiciliat (cu sediul) în ………………………………………….., dreptul de a produce struguri destinaţi obţinerii de vinuri cu denumirea de origine " …………………………………………." din via sa (viile sale) situata (situate) în următoarele comune şi sate: ………., cu condiţia respectării normelor de cultura a viţei de vie stabilite prin decizia aprobată de Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor prin Ordinul nr. 52/2003.2. Ca baza a producerii strugurilor destinaţi obţinerii de vinuri cu denumire de origine pot fi folosite următoarele soiuri şi parcele de viţă de vie şi pot fi obţinute productiile indicate mai jos:Comuna ……………., satul …………………..

  Soiul Amplasarea plantaţiei Suprafaţa (ha) Producţia maximă admisă de struguri (t/ha) Producţia maximă de struguri pe parcelă (kg)
  Tarla1) Parcelă1)
             
             
             
             
             
             
             

3. Autorizaţia este valabilă din momentul eliberării ei până la apariţia unor modificări în legătură cu suprafaţa şi sortimentul plantaţiei.4. Eliberarea acestei autorizaţii se bazează pe cererea întocmită de Centrul de vinificare ………………, aparţinând de …………., înregistrată la ONDOV sub nr. ……………. din ……………, şi pe verificările făcute la faţa locului asupra condiţiilor în care se realizează producerea strugurilor.Prezenta autorizaţie a fost întocmită în 4 exemplare care se păstrează după cum urmează: un exemplar la producătorul de struguri, un exemplar la centrul de vinificaţie, unul la inspectoratul teritorial al ONDOV şi unul la ONDOV, ca anexa la cererea de autorizare depusa de unitatea procesatoare.

     
  ONDOV  
  Director general, Inspector teritorial al ONDOV,
  . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

––––-*1) Conform titlului de proprietate sau planului cadastral.NOTĂ:Dacă un producător deţine vii îndreptăţite sa producă struguri destinaţi obţinerii de vinuri DOC pe teritoriul mai multor areale, i se vor elibera autorizaţii separate pentru fiecare denumire de origine. + 
Anexa 4A–––la autorizaţie–––––SITUAŢIAstrugurilor furnizati de producători în anul ……………pentru producerea de vinuri cu denumire de origineComuna*1) ………………………., satul*1) …………….

               
  Numele producătorului de struguri Numărul autorizaţiei Soiul Suprafaţa (ha) Categoria de calitate a vinurilor2) Cantitatea de struguri predată la cramă (kg) Producţia de vin3) (l)
               
               
               
               
               
     
    Inspector teritorial al ONDOV,
    . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  . . . . . . . . . . . . . . . . .  
  (data şi locul

––––-*1) Separat, pe comunele şi satele indicate în Decizia de acordare a dreptului de producere a vinurilor cu denumire de origine.2) După caz, DOC-CMD, DOC-CT, DOC-CIB.3) 60% din cantitatea de struguri.NOTĂ:Datele necesare completării situaţiei se preiau din anexa la Cererea pentru acordarea autorizaţiei de producător de vinuri cu denumire de origine. + 
Anexa 5––-la normele metodologice––––––––Centrul de vinificare …………………Agentul economic ……………………..CEREREpentru acordarea Autorizaţiei de producător de struguridestinaţi obţinerii de vinuri cu denumire de origineDenumirea de origine: " ……………………………"*1)1. Subsemnatul, ……………………………………….., şef al Centrului de vinificaţie …………………………………, aparţinând agentului economic ……………………………., solicit prin prezenta cerere eliberarea autorizaţiilor de producător de struguri destinaţi obţinerii de vinuri cu denumirea de origine " …………."*1) pentru cultivatorii de viţă de vie menţionaţi în anexa nr. 5A, care deţin plantaţii în suprafaţa totală de …………………………….. ha, situate pe teritoriul următoarelor comune şi sate: ………………… ……………………………………………………………… ………………………………………………………….*2).2. Apartenenţa, localizarea, structura sortimentala şi suprafaţa plantaţiilor pentru care se solicita recunoaşterea dreptului de a furniza struguri destinaţi obţinerii de vinuri DOC cu denumirea de origine " …………………………………………." sunt indicate în situaţia anexată.3. Prezenta cerere se bazează pe constatarea, facuta prin controale, ca viile considerate apte de a produce struguri destinaţi obţinerii de vinuri DOC îndeplinesc condiţiile stabilite prin norme şi decizii.

     
  Şeful centrului de vinificare, Inspector teritorial al ONDOV,
  . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
     
  De acord  
  Manager,  
  . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .  
  . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .  
  (data şi locul)

––––*1) Cererile se fac separat, pentru fiecare denumire de origine.*2) Comunele şi satele indicate în Decizia de acordare a dreptului de producere a vinurilor cu denumire de origine.NOTĂ:Cererea se trimite pe adresa: Oficiul Naţional al Denumirilor de Origine pentru Vinuri şi Alte Produse Vitivinicole, str. Grigore Manolescu nr. 10, sectorul 1, Bucureşti. + 
Anexa 5A*1)––––la cerere–––Centrul de vinificare ……………………….Agentul economic ……………………………Comuna ……………*2), satul ………………*2)

             
  Numele producătorului de struguri Soiul Amplasarea plantaţiei Suprafaţa4) (ha) Semnătura producătorului de struguri
  Tarla3) Parcelă3)
             
             
             
             
             
             
             
     
  Şeful centrului de vinificare, Vizat
  . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .  
    Inspector teritorial al ONDOV,
    . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  . . . . . . . . . . . .  
  (data şi locul

––––*1) Anexele se întocmesc separat, pentru fiecare denumire de origine.*2) Separat, pe comune şi sate.3) Conform titlului de proprietate sau planului cadastral.4) În viile situate pe terase se iau în considerare numai suprafeţele efectiv plantate (se elimina suprafeţele ocupate de taluzuri, zone de întoarcere). + 
Anexa 6––-la normele metodologice––––––––Centrul de vinificare ……………………..Comuna …………………………………..Anul …………………………………….REGISTRUcu evidenta strugurilor receptionati pentru producereade vinuri cu denumirea de origine"…………………………."*1)

                   
  Data Producătorul strugurilor2) Nr. actului de recepţie Amplasarea plantaţiei Soiul Cantitatea de struguri (kg) Conţinutul în zahăr al mustului (g/l) Semnătura producătorului
  Comuna3) Satul3)
                   
                   
                   
                   
  Şeful centrului de vinificare,
  . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
             
            Verificat
            Inspector teritorial al ONDOV,
            . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

––––*1) Se întocmesc registre separate pentru fiecare denumire de origine.2) Numele şi prenumele producătorului persoana fizica, denumirea agentului economic.3) Comunele şi satele indicate în Decizia de acordare a dreptului de producere a vinurilor cu denumire de origine. + 
Anexa 7––-la normele metodologice––––––––MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTAŢIEI ŞI PĂDURILOROFICIUL NAŢIONAL AL DENUMIRILOR DE ORIGINEPENTRU VINURI ŞI ALTE PRODUSE VITIVINICOLENr. ……………………Data …………………..AUTORIZAŢIEde producător de vinuri cu denumire de origine1. Se acorda Centrului de vinificare ……………….., aparţinând agentului economic ……………….., situat în ……………….., dreptul de a folosi denumirea de origine "………………….." pentru vinurile – recolta ……………………, produse din strugurii furnizati de producătorii particulari, asociaţiile şi societăţile comerciale situate în comunele şi satele din cadrul arealului delimitat pentru respectiva denumire de origine.2. Ca baza a producerii vinurilor cu denumire de origine au fost folosiţi strugurii receptionati la crama în cantitate totală de ……. tone proveniţi din viile aflate în proprietatea cultivatorilor autorizaţi.3. Pe soiuri, au fost recepţionate cantităţile de struguri şi vor putea fi obţinute cantităţile de vin menţionate mai jos:

  Soiul Producţia de struguri (t) Producţia de vin1) (hl)
       
       
       

4. În funcţie de caracteristicile lor calitative şi de compoziţie, vinurile obţinute se pot încadra în următoarele categorii de calitate:

  Soiul Categoria de calitate2) Cantitatea (hl)
       
       
       

5. Situaţia strugurilor furnizati de producători în anul …………… pentru producerea de vinuri cu denumire de origine.6. Autorizaţia este valabilă numai pentru vinurile din recolta anului ………………. .7. Eliberarea acestei autorizaţii se bazează pe cererea înregistrată la ONDOV sub nr. ……. din ………….. . Prezenta autorizaţie a fost întocmită în 4 exemplare care se păstrează după cum urmează: un exemplar la ONDOV, un exemplar la inspectoratul teritorial al ONDOV, un exemplar la societatea comercială căreia îi aparţine centrul de vinificare şi un exemplar la centrul de vinificare.

     
  ONDOV  
  Director general, Director,
  . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Vizat  
  Inspector teritorial al ONDOV,  
  . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

––––*1) 60% din cantitatea de struguri.*2) După caz, DOC-CMD, DOC-CT, DOC-CIB. + 
Anexa 8––-la normele metodologice––––––––Centrul de vinificare ……………………..Agentul economic …………………………CEREREpentru eliberarea Autorizaţiei de producător de vinuricu denumire de origine1. Subsemnatul, …………………………………, reprezentant al agentului economic ……………………………………….., şef al Centrului de vinificare ………………….., solicit prin prezenta cerere dreptul de a folosi denumirea de origine "……………….."*1) pentru vinurile obţinute din strugurii – recolta …………………., furnizati de cultivatorii autorizaţi aflaţi în arealul delimitat pentru denumirea de origine menţionată.2. În producerea acestor vinuri urmează să fie folosite următoarele cantităţi de struguri predati la crama, pe soiuri, potrivit registrului de evidenta ţinut de centrul de vinificare, din care vor putea fi obţinute cantităţile de vin menţionate mai jos, pe categorii de calitate:

  Soiul Categorii de calitate Cantitatea de struguri (t) Cantitatea totală de vin2) (hl)
  . . . . . DOC-CMD . . . . . . . . . . . . . . . . . .
    DOC-CT . . . . . . . . . . . . . . . . . .
    DOC-CIB . . . . . . . . . . . . . . . . . .

3. Procesul tehnologic din fazele următoare celei de vinificare primara se realizează în următoarele locuri şi unităţi:

  Faza tehnologică Locul Unitatea
  – Depozitarea vinurilor ………… ……………
  – Condiţionarea vinurilor    
  – Maturarea vinurilor    
  – Îmbutelierea vinurilor    
  – Învechirea vinurilor la sticlă    
  – Etichetarea, livrarea    

4. Situaţia strugurilor furnizati de producători în anul ………. pentru producerea de vinuri cu denumire de origine şi a cantităţilor de vin care vor putea fi obţinute este indicată în anexa nr. 8A.5. La prezenta cerere se anexează, ca documente justificative, copii ale autorizaţiilor de producător de struguri destinaţi obţinerii vinurilor cu denumire de origine, deţinute de cultivatorii de viţă de vie furnizori de materie prima.

     
  Şeful centrului de vinificare,  
  . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .  
     
  De acord  
  Manager,  
  . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .  
     
  . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .  
  (data şi locul)

–––*1) Cererile se fac separat, pentru fiecare denumire de origine.*2) 60% din cantitatea de struguri.NOTĂ:Cererile se trimit pe adresa: Oficiul Naţional al Denumirilor de Origine pentru Vinuri şi Alte Produse Vitivinicole, str. Grigore Manolescu nr. 10, sectorul 1, Bucureşti. + 
Anexa 8A–––la cerere–––SITUAŢIAstrugurilor furnizati de producători în anul ………..pentru producerea de vinuri cu denumire de origineComuna*1) ……………., satul*1) ………………

               
  Numele producătorului de struguri Numărul autorizaţiei Soiul Suprafaţa (ha) Categoria de calitate a vinurilor2) Cantitatea de struguri predată la cramă (kg) Producţia de vin3) (l)
               
               
               
               
               
     
  Şeful centrului de vinificare,  
  . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .  
    Verificat
    Inspector teritorial al ONDOV,
    . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .  
  (data şi locul

––––*1) Separat pe comunele şi satele indicate în Decizia de acordare a dreptului de producere a vinurilor cu denumire de origine.*2) După caz, DOC-CMD, DOC-CT, DOC-CIB.*3) 60% din cantitatea de struguri.NOTĂ:Datele din aceasta situaţie se transfera în anexa la Autorizaţia de producător de vinuri cu denumire de origine. + 
Anexa 9––-la normele metodologice––––––––CEREREpentru acordarea Certificatului de atestare a dreptuluide comercializare a vinurilor cu denumirea de origine"………………………….."Subsemnatul, ………………, în calitate de proprietar (manager) al întreprinderii vinicole ……….., cu sediul în ………………, solicit prin prezenta cerere eliberarea Certificatului de atestare a dreptului de comercializare a vinurilor cu denumirea de origine "…………….." pentru loturile de vin menţionate mai jos.2. Caracteristicile de identificare a loturilor de vin sunt următoarele:

  Numărul lotului Soiul (soiurile) Categoria de calitate1) Anul de recoltă Cantitatea de vin
  Vrac (hl) Sticle2) (mii buc.)
             
             

3. Taxele prevăzute pentru eliberarea Certificatului de atestare a dreptului de comercializare a vinurilor cu denumirea de origine "…………." vor fi achitate, în prealabil, în conturile ONDOV.

     
    Producător de vinuri (manager),
    . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  . . . . . . . . . . . . . . . .  
  (data şi locul)

––––*1) DOC-CMD; DOC-CT; DOC-CIB.*2) Se va menţiona capacitatea sticlelor (0,75 l; 0,7 l; 0,5 l).NOTĂ:Cererile se trimit pe adresa: Oficiul Naţional al Denumirilor de Origine pentru Vinuri şi Alte Produse Vitivinicole, str. Grigore Manolescu nr. 10, sectorul 1, Bucureşti, precum şi inspectoratului teritorial al ONDOV. + 
Anexa 10–––la normele metodologice––––––––MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTAŢIEI ŞI PĂDURILOROFICIUL NAŢIONAL AL DENUMIRILOR DE ORIGINEPENTRU VINURI ŞI ALTE PRODUSE VITIVINICOLENr. …………………………Data ………………………..CERTIFICATde atestare a dreptului de comercializare a vinurilorcu denumire de origine1. Se acorda producătorului …………………*1), cu sediul (domiciliul) în …………………….., la adresa …………., dreptul de a comercializa sub denumirea de origine "…………………………." următoarele loturi de vin care se încadrează în categoriile de calitate indicate mai jos:

           
  Numărul lotului Soiul Categoria de calitate2) Anul de recoltă Cantitatea ce poate fi realizată, mii sticle3)
           
           
           

2. Caracteristicile de compoziţie şi de calitate ale vinurilor sunt indicate, pe loturi, în buletinele de analiza anexate.3. Producătorul îşi asuma obligaţia de a tine evidenta stocurilor de vin cu denumire de origine menţionate în acest document, inscriind în registrul special toate livrările, în limita cantităţii certificate.

     
  ONDOV  
  Director general, Producător,
  . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Inspector teritorial al ONDOV,  
  . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

––––*1) Prin producător se înţelege unitatea care imbuteliaza şi livreaza vinul.*2) DOC-CMD; DOC-CT; DOC-CIB.*3) Se va menţiona capacitatea sticlelor (0,75 l; 0,7 l; 0,5 l). + 
Anexa 11–––la normele metodologice––––––––Laboratorul ………………….BULETIN DE ANALIZANr. ……/……….A. Date de identificare a probeiProducătorul …………………………., nr. lotului/recipientul sau recipientele …………………………..Arealul de producere ……………………, soiul ……………Anul de recolta ………………….., cantitatea …………….Denumirea de origine şi categoria de calitate revendicata ……….B. Apreciere organolepticaLimpiditate ……………………………………………Culoare ……………………………………………….Aroma, buchet ………………………………………….Gust ………………………………………………….Tipicitate …………………………………………….C. Teste de stabilitate fizico-chimica şi microbiologicaTestul la aer ………………………………………….Testul la temperaturi scăzute ……………………………Testul la temperaturi ridicate …………………………..Examenul microscopic al vinului şi depozitului …………….D. Analize fizico-chimiceTăria alcoolică dobandita (% vol.) ……………………….Zaharuri reducatoare (g/l) ………………………………Aciditate totală (g/l în acid tartric) ……………………Aciditate volatila (g/l în acid acetic) …………………..Extract nereducator (g/l) ……………………………….Dioxid de sulf liber (mg/l) ……………………………..Dioxid de sulf total (mg/l) ……………………………..Intensitate coloranta (DO 420 + DO 520, cuva 1 mm)*) ……….E. Interpretarea rezultatelor şi concluzii (inclusiv categoria de calitate acordată):………………………………………………………

     
  Şef laborator, Chimist,
  . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

––––Notă *) Numai pentru vinuri roşii. + 
Anexa 12–––la normele metodologiceUnitatea …………………Denumirea de origine ………REGISTRU DE CRAMA

     
  Soiul . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Anul de recoltă . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Categoria de calitate în care se încadrează vinul . . . . . . . . . . . . . . . . .1)
  Numărul lotului . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Locul în care s-a realizat vinificarea primară . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Principalele caracteristici ale strugurilor şi vinurilor (limite):
  – Struguri: Conţinutul în zaharuri, g/l . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  – Vin: Tăria alcoolică dobândită, % vol. . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
    Zaharuri, g/l . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
    Aciditate totală, g/l în acid tartric . . . . . . . . . . . . . . . .

Evidenta stocurilor de vin şi a operaţiunilor tehnologice, pe vase:

               
  Data Vasul în care este stocat vinul Operaţiuni tehnologice aplicate3) Pierderi (l) Cantitatea de vin rezultată (l)
  Felul vasului2) Nr. vasului Capacitatea (l)
               
               
               

––––*1) DOC-CMD; DOC-CT; DOC-CIB, conform deciziei din Buletinul de analiza.*2) Butoi, budana, cisterna etc.*3) Se înscriu în dreptul vasului asupra căruia se aplică. În cazul livrărilor de vin, se menţionează destinatarul.NOTĂ:Evidenta vinurilor în faza lor de stocare, condiţionare şi maturare poate fi realizată şi prin folosirea sistemului informatic. + 
Anexa 13–––la normele metodologice––––––––Unitatea ……………………………..Denumirea de origine……………………REGISTRUde evidenta a vinurilor imbuteliateSoiul ………………………………………………….Anul de recolta …………………………………………Categoria de calitate a vinului ………………………..*1)Numărul lotului …………………………………………Locurile în care s-au realizat fazele anterioare de producere a vinului:– Vinificarea primara …………………………………..– Depozitarea vinului …………………………………..– Condiţionarea vinului …………………………………– Maturarea vinului …………………………………….– Îmbutelierea vinului ………………………………….Principalele caracteristici de compoziţie a vinului*2):– Tăria alcoolică dobandita, % vol. ………………………– Zaharuri, g/l ………………………………………..– Aciditatea totală, g/l în acid tartric ………………….Evidenta livrării vinurilor imbuteliate:

  Data Nr. de sticle3) Livrări Sold nr. sticle
  Beneficiar Nr. factură Nr. sticle
             
             
             
             

NOTĂ:Evidenta vinurilor imbuteliate poate fi realizată şi prin folosirea sistemului informatic.–––*1) DOC-CMD; DOC-CT; DOC-CIB, conform deciziei din Buletinul de analiza.*2) Din Buletinul de analiza atasat la Certificatul de atestare a dreptului de comercializare a vinurilor cu denumire de origine.*3) Se porneşte de la nr. de sticle realizat iniţial prin îmbutelierea vinului (stoc iniţial).––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x