NORME METODOLOGICE din 25 aprilie 2001 (*actualizate*)

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 14/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în:
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulACTUALIZEAZA PENORMA 25/04/2001
ART. 1ARE LEGATURA CUHG 463 19/05/2005 ART. 1
ART. 2ARE LEGATURA CUHG 463 19/05/2005 ART. 1
ART. 4ARE LEGATURA CUHG 463 19/05/2005 ART. 1
ART. 5ARE LEGATURA CUHG 463 19/05/2005 ART. 1
ART. 5REFERIRE LALEGE 53 24/01/2003
ART. 5REFERIRE LACODUL MUNCII 24/01/2003
ART. 7ARE LEGATURA CUHG 463 19/05/2005 ART. 1
ANEXA 1ARE LEGATURA CUHG 463 19/05/2005 ART. 1
 Nu exista acte care fac referire la acest act

privind condiţiile de încadrare, drepturile şi oblibaţiile asistentului personal al persoanei cu handicap(actualizate până la data de 8 iunie 2005*)



––––-*) Textul initial a fost publicat în Monitorul Oficial al României, nr. 232 din 7 mai 2001. Aceasta este forma actualizata de S.C. "Centrul Teritorial de Calcul Electronic" S.A. până la data de 8 iunie 2005, cu modificările aduse de HOTĂRÂREA nr. 463 din 19 mai 2005. + 
Articolul 1Asistentul personal al persoanei cu handicap, denumit în continuare asistent personal, este persoana care supraveghează, acorda asistenţa şi ingrijire copilului sau adultului cu handicap grav, pe baza programului individual de recuperare, readaptare şi reintegrare sociala a persoanei cu handicap, elaborat de comisiile de expertiza medicală a persoanelor cu handicap pentru adulti, respectiv de comisiile pentru protectia copilului.–––––Art. 1 a fost modificat de pct. 1 al art. I din HOTĂRÂREA nr. 463 din 19 mai 2005, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 484 din 8 iunie 2005.
 + 
Articolul 2Poate fi încadrată cu contract individual de muncă în functia de asistent personal persoana care indeplineste urmatoarele condiţii:a) are vârsta minima de 18 ani impliniti;b) nu a fost condamnata pentru savarsirea unei infractiuni care ar face-o incompatibila cu exercitarea functiei de asistent personal;c) are capacitate deplina de exercitiu;d) are o stare de sănătate corespunzătoare, atestata de medicul de familie sau pe baza unui examen medical de specialitate;e) a absolvit cel puţin cursurile învăţământului general obligatoriu, cu excepţia rudelor şi afinilor până la gradul al IV-lea inclusiv ale persoanei cu handicap grav, precum şi a sotului sau sotiei, după caz; în situaţii excepţionale, la propunerea asistentului social din cadrul aparatului propriu al consiliului local în a cărui raza teritoriala îşi are domiciliul sau reşedinţa persoana care urmeaza sa indeplineasca functia de asistent personal, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Handicap poate aproba derogarea de la indeplinirea condiţiilor de studii şi în cazul altor persoane decat cele menţionate mai sus;f) semneaza un angajament, ca act aditional la contractul individual de muncă, prin care îşi asuma raspunderea de a realiza integral programul individual de recuperare şi integrare sociala a persoanei cu handicap grav, în cazul existentei unui astfel de program.–––––Litera e) a art. 2 a fost modificata de pct. 2 al art. I din HOTĂRÂREA nr. 463 din 19 mai 2005, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 484 din 8 iunie 2005.
 + 
Articolul 3(1) Asistentul personal are dreptul, pentru activitatea desfăşurată pe baza contractului individual de muncă, la un salariu lunar, stabilit potrivit dispoziţiilor legale privind salarizarea asistentului social debutant cu studii medii din unitatile de asistenţa sociala din sectorul bugetar, altele decat cele clinice, precum şi la transport gratuit, potrivit legii.(2) Asistentul personal are dreptul la un program de lucru care să nu depăşească în medie 8 ore pe zi şi 40 de ore pe săptămâna.(3) Asistentul personal beneficiaza de concediu anual de odihnă platit, de asigurări sociale de stat şi de sănătate, potrivit dispoziţiilor legale aplicabile personalului incadrat cu contract individual de muncă.
 + 
Articolul 4Asistentul personal are urmatoarele obligaţii:a) sa participe la instructajul anual privind asistenţa specifică, organizat de primaria în a carei raza teritoriala îşi are domiciliul sau reşedinţa persoana cu handicap grav, în colaborare cu personalul specializat din cadrul inspecţiilor regionale;b) sa presteze pentru persoana cu handicap grav toate activităţile şi serviciile prevăzute în contractul individual de muncă, în fisa postului şi în programul individual de recuperare şi de integrare sociala a persoanei cu handicap grav, în cazul existentei unui astfel de program;c) sa trateze cu respect, buna-credinta şi înţelegere persoana cu handicap grav şi sa nu abuzeze fizic, psihic sau moral de starea de incapacitate în care se afla aceasta;d) sa sesizeze angajatorul şi inspecţia regionala despre orice modificare survenita în starea fizica, psihica sau sociala a persoanei cu handicap grav, de natura sa modifice acordarea drepturilor prevăzute de lege;e) sa intocmeasca semestrial un raport de activitate, avizat de asistentul social din cadrul aparatului propriu al consiliului local în a cărui raza teritoriala îşi are domiciliul sau reşedinţa persoana cu handicap grav sau, după caz, de persoana desemnata de angajator, care va cuprinde date privind evolutia persoanei cu handicap grav în raport cu obiectivele programului individual de recuperare şi integrare sociala, în cazul existentei unui astfel de program. Raportul va fi adus la cunoştinţa persoanei cu handicap grav, sub semnatura acesteia sau, după caz, a reprezentantului legal.–––––Literele a) şi d) ale art. 4 au fost modificate de pct. 3 al art. I din HOTĂRÂREA nr. 463 din 19 mai 2005, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 484 din 8 iunie 2005.
 + 
Articolul 5(1) Contractul individual de muncă al asistentului personal se incheie cu primarul localităţii de domiciliu sau, după caz, de reşedinţa, stabilita potrivit legii, a persoanei cu handicap grav, pe baza hotărârii consiliului local.(2) Contractul individual de muncă se întocmeşte în 3 exemplare, cate unul pentru fiecare parte contractantă, iar cel de-al treilea exemplar se transmite directiei generale de asistenţa sociala şi protectia copilului, în termen de 5 zile de la incheierea acestuia.(3) Contractul individual de muncă se incheie pe durata determinata, în functie de valabilitatea certificatului de persoana cu handicap, dar nu mai mult de un an, cu posibilitatea prelungirii. Pentru asistenţii personali ai persoanelor cu handicap grav, al caror certificat de persoana cu handicap are valabilitate permanenta, contractul individual de muncă se incheie pe durata nedeterminata.(4) Modalitatile şi condiţiile de incetare a contractului individual de muncă al asistentului personal sunt cele prevăzute de Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, cu modificările ulterioare, care se aplică în mod corespunzător, adaptate la specificul contractului individual de muncă al asistentului personal; în cazul decesului persoanei cu handicap grav, contractul individual de muncă al asistentului personal va inceta de drept.(5) Contractul individual de muncă se suspenda pe perioada în care asistentul personal nu are în ingrijire persoana cu handicap grav, precum şi în alte cazuri prevăzute de lege.(6) Pe baza recomandarilor rezultate din ancheta sociala angajatorul poate să angajeze un asistent personal care să presteze activitatea la doua persoane cu handicap grav, când acestea fac parte din aceeasi familie şi au acelasi domiciliu sau reşedinţa, pe baza aceluiasi contract individual de muncă, cu respectarea duratei normale a programului zilnic de lucru, stabilita potrivit legii.–––––Alin. (2) şi (4) ale art. 5 au fost modificate de pct. 4 al art. I din HOTĂRÂREA nr. 463 din 19 mai 2005, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 484 din 8 iunie 2005.
 + 
Articolul 6(1) În bugetul local vor fi prevăzute sumele necesare din care se suporta salarizarea şi transportul asistentilor personali, potrivit legii.(2) Anual, la propunerea primarului, consiliul local va aproba numărul asistentilor personali.(3) Compartimentul de autoritate tutelara şi protecţie sociala din cadrul consiliului local controlează periodic activitatea asistentilor personali şi prezinta semestrial un raport consiliului local.
 + 
Articolul 7Abrogat.–––––Art. 7 a fost abrogat de pct. 5 al art. I din HOTĂRÂREA nr. 463 din 19 mai 2005, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 484 din 8 iunie 2005.
 + 
Articolul 8(1) Neindeplinirea sau indeplinirea necorespunzatoare de către asistentul personal a obligaţiilor prevăzute de dispozitiile legale în sarcina acestuia, precum şi a celor prevăzute în contractul individual de muncă atrage raspunderea juridica a acestuia în condiţiile legii.(2) În situaţia în care asistentul social din aparatul propriu al consiliului local în a cărui raza teritoriala îşi are domiciliul sau reşedinţa persoana cu handicap grav sau o altă persoană desemnata de angajator constata ca asistentul personal a savarsit fapte prevăzute de legea penala aceasta are obligaţia de a sesiza de îndată organele de cercetare penala competente, potrivit legii.
 + 
Anexă────────la normele metodologice────────────────────────Anexa la normele metodologice a fost abrogata de pct. 6 al art. I din HOTĂRÂREA nr. 463 din 19 mai 2005, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 484 din 8 iunie 2005.──────────────────

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x