NORME METODOLOGICE din 19 februarie 2002

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 15/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILORNr. 75 din 18 februarie 2002MINISTERUL FINANTELOR PUBLICENr. 269 din 19 februarie 2002
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 138 din 22 februarie 2002
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulPENTRU APLICAREAOG 70 26/08/1999
ART. 1REFERIRE LALEGE 653 20/11/2001
ART. 1REFERIRE LAOUG 60 25/04/2001
ART. 1REFERIRE LAOG 70 26/08/1999
ART. 3REFERIRE LALEGE 653 20/11/2001
ART. 3REFERIRE LAOG 70 26/08/1999
ART. 4REFERIRE LAOUG 60 25/04/2001 ART. 9
ART. 6REFERIRE LALEGE 653 20/11/2001
ART. 6REFERIRE LAOG 70 26/08/1999 ART. 5
ART. 8REFERIRE LAOUG 60 25/04/2001
ART. 8REFERIRE LAHG 695 08/10/1998
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulAPROBAT DEORDIN 269 19/02/2002
ActulCONTINUT DEORDIN 269 19/02/2002

de aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 70/1999 privind măsurile necesare pentru accesibilizarea fondului forestier prin construirea de drumuri forestiere în perioada 2000-2010, aprobată şi modificată prin Legea nr. 653/2001



 + 
Capitolul 1Dispoziţii generale + 
Articolul 1(1) Prezentele Norme metodologice de aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 70/1999 privind măsurile necesare pentru accesibilizarea fondului forestier prin construirea de drumuri forestiere în perioada 2000-2010, aprobată şi modificată prin Legea nr. 653/2001, sunt elaborate în concordanta cu prevederile Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 60/2001 privind achiziţiile publice şi asigura cadrul organizatoric şi metodologia unitară pentru organizarea şi desfăşurarea procedurilor în vederea atribuirii contractului de achiziţie publică aferent realizării de drumuri forestiere în contrapartida cu masa lemnoasă.(2) Normele metodologice se adresează Regiei Naţionale a Pădurilor, denumita în continuare autoritate contractantă, societăţilor de consultanţa, candidaţilor/ofertanţilor, precum şi specialiştilor desemnaţi în comisiile de evaluare constituite pentru atribuirea contractelor de achiziţie publică.(3) Prin aplicarea prezentelor norme metodologice în mod unitar de către toţi factorii implicaţi în procesul de achiziţie publică se asigura condiţiile pentru respectarea principiilor enunţate la art. 5 din Ordonanţa Guvernului nr. 70/1999, astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 653/2001.(4) Aplicarea procedurilor pentru atribuirea contractelor de lucrări de construire a drumurilor forestiere în contrapartida cu masa lemnoasă se va realiza în conformitate cu prevederile legale privind achiziţiile publice.
 + 
Articolul 2(1) Poate participa în cadrul aplicării procedurilor de atribuire, cu respectarea prevederilor prezentelor norme metodologice, orice candidat interesat, cu condiţia ca acesta să asigure executarea lucrărilor numai prin agenţi economici care desfăşoară activitate în domeniul construcţiilor de drumuri forestiere.(2) În situaţia în care executarea drumurilor forestiere se face în contrapartida cu masa lemnoasă, candidatul va asigura exploatarea masei lemnoase numai prin agenţi economici atestaţi în acest sens, conform reglementărilor în vigoare.
 + 
Capitolul 2Programul achiziţiilor publice de lucrări de drumuri forestiere care se construiesc în contrapartida cu masa lemnoasă + 
Articolul 3(1) Autoritatea contractantă va stabili programul achiziţiilor publice pentru construirea drumurilor forestiere, care va cuprinde totalitatea contractelor de lucrări pe care autoritatea contractantă intenţionează să le atribuie.(2) Autoritatea contractantă are obligaţia, atunci când stabileşte programul anual al achiziţiilor publice, de a tine seama de volumul de masa lemnoasă pe picior destinat anual pentru construirea de drumuri forestiere în cadrul perioadei 2000-2010.(3) Autoritatea contractantă va elabora potrivit legislaţiei în vigoare documentaţiile tehnice necesare realizării programului de achiziţii publice (SPF, SF şi PT), potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 70/1999, aprobată şi modificată prin Legea nr. 653/2001, astfel încât să permită eşalonarea investiţiilor până cel târziu la data de 31 decembrie 2010.
 + 
Capitolul 3Aplicarea procedurii pentru atribuirea contractului de achiziţie publică + 
Articolul 4Autoritatea contractantă va aplica una dintre procedurile pentru atribuirea contractului de achiziţie publică prevăzute la art. 9 din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 60/2001, în funcţie de sursa de finanţare, eşalonarea investiţiei în corelare cu arboreturile exploatabile şi a capacităţii investitionale pe termen lung a ofertanţilor/candidaţilor.
 + 
Articolul 5(1) Regia Naţionala a Pădurilor va publică anual, până la cel târziu data de 31 octombrie, structura şi volumul masei lemnoase, pentru toate drumurile forestiere care urmează să fie construite începând cu anul următor de plan, în concordanta cu prevederile amenajamentului silvic.(2) Actele de punere în valoare astfel constituite vor fi actualizate prin adăugarea cresterilor curente înregistrate de speciile inventariate în fiecare sezon de vegetaţie scurs ulterior acţiunii de punere în valoare.
 + 
Capitolul 4Atribuirea masei lemnoase în contrapartida cu lucrările de construcţii-montaj + 
Articolul 6(1) Negocierea dintre autoritatea contractantă şi câştigătorul licitaţiei privind volumul de masa lemnoasă ce se oferă pentru acoperirea costurilor de realizare a unui drum forestier se desfăşoară la sediul direcţiei silvice pe a carei raza se va construi drumul respectiv, în cel mult 20 de zile de la data declarării castigatorului licitaţiei.(2) Direcţia silvică invita în scris ofertantul câştigător al licitaţiei pentru negociere, indicând data, locul şi ora de desfăşurare a negocierii, cu cel puţin 3 zile înainte de data desfăşurării acesteia.(3) În caz de neprezentare a împuternicitului ofertantului câştigător negocierea se reprogrameaza în cel mult 5 zile, cu aceleaşi proceduri ca cele prevăzute la alin. (2).(4) În situaţia în care câştigătorul declarat al licitaţiei refuza nemotivat, de doua ori, negocierea privind masa lemnoasă ce se oferă în contrapartida pentru construirea drumului forestier în cauza, autoritatea contractantă, la propunerea comisiei de licitaţie, declara câştigător al doilea ofertant clasat şi dispune începerea negocierilor cu acesta la preţul oferit de primul clasat. În situaţia în care, din diferite motive independente de răspunderea investitorului, al doilea clasat refuza, de asemenea, propunerea autorităţii contractante şi nu se poate organiza în maximum 30 de zile negocierea privind cantitatea de masa lemnoasă ce se oferă în contrapartida pentru construirea unui drum forestier, la propunerea autorităţii contractante se dispune anularea licitaţiei pentru obiectivul respectiv.(5) Valoarea masei lemnoase inventariate în bazinetele inaccesibile, pentru compensarea lucrărilor de construcţii-montaj a drumurilor forestiere, se calculează pe baza preţurilor medii obţinute de direcţia silvică în a carei raza se situeaza obiectivul de investiţii, în ultimele 6 luni; data de referinţa este data la care comisia de licitaţie a stabilit ofertantul câştigător. Valoarea astfel calculată reprezintă baza de negociere pentru compensarea lucrărilor de construcţii-montaj al drumurilor forestiere, potrivit art. 5 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 70/1999, aprobată şi modificată prin Legea nr. 653/2001.(6) Negocierea preţului masei lemnoase şi oferirea în contrapartida a acesteia se vor face în mod obligatoriu în ordinea în care actele de punere în valoare au fost publicate pentru fiecare obiectiv de investiţii, potrivit prevederilor art. 5.
 + 
Articolul 7(1) Masa lemnoasă inventariata şi rezultată din defrişarea amprizei viitorului drum forestier va fi preluată de agentul economic care a adjudecat investiţia, pentru compensarea valorii lucrărilor din cadrul investiţiei respective, în conformitate cu prevederile art. 6.(2) Masa lemnoasă de pe ampriza viitorului drum forestier va fi pusă în valoare în termen de 15 zile de la data adjudecării prin licitaţie a investiţiei respective.(3) În situaţia în care pentru acoperirea valorii totale a construcţiei unui drum forestier la nivelul de adjudecare volumul aferent de masa lemnoasă accesibilizata nu se suprapune exact peste una sau mai multe partizi constituite în acest sens, diferenţa în plus de volum va fi oferită agentului economic care a adjudecat investiţia respectiva, la preţul negociat pentru construirea drumului forestier în cauza, pe bază de contract economic potrivit legislaţiei în vigoare.
 + 
Articolul 8(1) Contractarea execuţiei obiectivului de investiţie şi a masei lemnoase ce se oferă în contrapartida se efectuează potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 60/2001, respectiv ale Hotărârii Guvernului nr. 695/1998 pentru aprobarea Regulamentului de vânzare de către Regia Naţionala a Pădurilor a masei lemnoase destinate agenţilor economici.(2) Autorizarea spre exploatare a masei lemnoase inventariate pe ampriza drumului ce se va construi se va face la data începerii derulării contractului de execuţie a drumului, iar exploatarea acestei mase lemnoase se va face astfel încât să se creeze front de lucru lucrărilor de terasamente de maximum 10 zile în avans.(3) Autorizarea spre exploatare a masei lemnoase accesibilizate ce se oferă în contrapartida se poate face la cel puţin 60 de zile de la data începerii lucrărilor de terasamente.(4) Ocolul silvic pe a cărui raza se realizează investiţia va urmări ca pe toată durata execuţiei drumului forestier să se exploateze doar volume lunare de masa lemnoasă echivalente valoric cu nivelul lucrărilor de construcţii-montaj realizate în luna precedenta, demonstrat de constructor prin situaţii de lucrări însuşite de dirigintele de şantier.(5) Autoritatea contractantă va urmări corelarea situaţiilor de lucrări prezentate cu graficul stabilit la negociere, astfel încât acordarea masei lemnoase în contrapartida să urmeze strict prevederile contractului şi graficul de execuţie din caietul de sarcini.
 + 
Articolul 9(1) Garanţia de 5% ce trebuie constituită la autoritatea contractantă pentru buna execuţie a lucrărilor de construcţii-montaj se va constitui din cota-parte din volumul de masa lemnoasă ce a făcut obiectul negocierii, urmând ca la fiecare situaţie de lucrări să se deconteze cu 5% mai puţin din valoarea acesteia.(2) Postata constituită şi bine delimitata pentru garanţia de buna execuţie va fi autorizata la exploatare ulterior recepţiei tehnice, în condiţiile legii, a drumului forestier în cauza.
 + 
Articolul 10(1) Regimul de execuţie a lucrărilor de construcţii-montaj, controlul asupra calităţii acestora şi receptiile se organizează şi se desfăşoară potrivit legislaţiei în domeniu în vigoare.(2) Lucrările de exploatare a masei lemnoase, controlul exploatarilor şi reprimirea parchetelor se desfăşoară potrivit normelor tehnice de specialitate şi regulamentului de exploatare ce vor fi stipulate în caietul de sarcini aferent volumului de masa lemnoasă.(3) În situaţia în care execuţia unui drum se eşalonează pe doi sau mai mulţi ani, masa lemnoasă accesibilizata ce se da în producţie în contrapartida va fi inclusă pe ani de producţie, în funcţie de cota de masa lemnoasă accesibilizata a direcţiei silvice, pe borderoul actelor de punere în valoare şi pe graficul de execuţie al investiţiei.––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x