NORME METODOLOGICE din 18 decembrie 2003

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 17/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 12 din 8 ianuarie 2004
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHG 533 30/05/2007
ActulINLOCUIT DEHG 1757 06/12/2006
ActulINLOCUIT DENORMA 06/12/2006
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAOUG 91 02/10/2003
CAP. 1REFERIRE LAOUG 91 02/10/2003 ART. 5
CAP. 1REFERIRE LAOUG 91 02/10/2003 ART. 13
CAP. 1REFERIRE LALEGE 98 26/05/1999
CAP. 1REFERIRE LAOG 128 29/08/1998
CAP. 3REFERIRE LALEGE 98 26/05/1999
CAP. 3REFERIRE LAOG 128 29/08/1998 ART. 1
CAP. 3REFERIRE LAOG 128 29/08/1998 ART. 11
CAP. 5REFERIRE LAOUG 91 02/10/2003 ART. 5
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHG 533 30/05/2007
ActulINLOCUIT DEHG 1757 06/12/2006
ActulINLOCUIT DENORMA 06/12/2006
ActulCONTINUT DEHG 1538 18/12/2003

privind constituirea şi utilizarea fondului de stimulente stabilit în condiţiile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 91/2003 privind organizarea Gărzii Financiare



 + 
Capitolul ISursele de constituire a fondului de stimulente1. Fondul de stimulente se constituie, potrivit art. 5 alin. (5) şi art. 13 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 91/2003 privind organizarea Gărzii Financiare, din următoarele surse:a) o cotă de 1% din veniturile încasate din valorificarea bunurilor intrate în proprietatea privată a statului ca urmare a activităţii Gărzii Financiare, după deducerea cheltuielilor efectuate în vederea valorificării acestora, şi din sumele obţinute în urma valorificării actelor de control ale Gărzii Financiare;b) un procent de 15% din sumele încasate pentru bugetul de stat, reprezentând amenzi şi sume confiscate, precum şi un procent de 7% provenit din valorificarea bunurilor rezultate din confiscări.2. Prin bunuri intrate în proprietatea privată a statului, în sensul prevederilor pct. 1, se înţelege bunurile care au făcut obiectul confiscării pe baza proceselor-verbale sau a actelor de control ale Gărzii Financiare şi care au fost valorificate potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 128/1998 pentru reglementarea modului şi condiţiilor de valorificare a bunurilor confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului, aprobată cu modificări prin Legea nr. 98/1999, cu modificările şi completările ulterioare, inclusiv cele abandonate în timpul controlului.3. Sumele în valută provenite din sursele prevăzute la pct. 1 lit. a) şi b) se evaluează în lei, la cursul de schimb practicat de Banca Naţională a României în ziua în care acestea au devenit proprietatea statului.4. Bunurile confiscate reprezentând arme, muniţii, echipament militar, produse şi materiale explozive, stupefiante, obiecte de patrimoniu, precum şi alte bunuri similare se predau de organele Gărzii Financiare şi se valorifică în condiţiile legii; sumele obţinute din valorificarea acestor bunuri nu se constituie în fond de stimulente.
 + 
Capitolul IIEvidenţierea fondului de stimulente5. Fondul de stimulente se constituie şi se evidenţiază astfel:a) la nivelul comisariatelor regionale şi al Comisariatului Municipiului Bucureşti, din sumele provenite din activitatea proprie şi din cea a secţiilor judeţene arondate ale Gărzii Financiare, reflectate distinct pe fiecare entitate care le-a creat;b) la nivelul Comisariatului General al Gărzii Financiare, din sumele provenite din activitatea proprie şi, distinct, din virarea unei cote de 10% de către comisariatele regionale şi Comisariatul Municipiului Bucureşti;c) la nivelul Autorităţii Naţionale de Control, din sumele provenite din valorificarea bunurilor intrate în proprietatea privată a statului şi a sumelor obţinute ca urmare a valorificării actelor de control ale Gărzii Financiare, potrivit pct. 1 lit. a), precum şi din virarea unei cote stabilite prin ordin al ministrului delegat pentru coordonarea autorităţilor de control din fondul constituit potrivit prevederilor pct. 1 lit. b).6. Sumele constituite în condiţiile prevăzute la pct. 5 lit. a) şi b) se evidenţiază distinct, în analitic, pe fiecare entitate care le-a creat, inclusiv pe secţiile judeţene ale Gărzii Financiare.7. Sumele provenite din sursele prevăzute la pct. 1 lit. b) vor fi virate de administraţiile finanţelor publice şi, respectiv, de Direcţia generală de administrare a marilor contribuabili din municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov comisariatelor regionale şi Comisariatului Municipiului Bucureşti, iar sumele provenite din valorificarea bunurilor intrate în proprietatea privată a statului ca urmare a activităţii Gărzii Financiare, precum şi cele provenite din valorificarea actelor de control ale Gărzii Financiare vor fi virate, în cota prevăzută la pct. 1 lit. a), în contul Autorităţii Naţionale de Control. În acelaşi cont sunt colectate şi sumele provenind din cota stabilită prin ordin al ministrului delegat pentru coordonarea autorităţilor de control, în condiţiile stabilite la pct. 5 lit. c). Comisarii-şefi ai comisariatelor regionale şi cel al Comisariatului Municipiului Bucureşti, precum şi şefii secţiilor teritoriale vor urmări modul de colectare, evidenţiere şi vărsare în contul Autorităţii Naţionale de Control a respectivelor sume.
 + 
Capitolul IIIModul de utilizare a fondului de stimulente8. Utilizarea sumelor constituite la nivelul fiecărei entităţi se face pe baza următoarelor criterii de repartizare:a) contribuţia directă şi efectivă, realizată cu respectarea normelor legale şi a îndatoririlor specifice, la atragerea de venituri suplimentare la bugetul de stat prin descoperirea faptelor de evaziune şi/sau fraudă fiscală şi declanşarea măsurilor de recuperare a sumelor datorate;b) îndeplinirea cu competenţă şi profesionalism a atribuţiilor de control, având drept rezultat identificarea faptelor şi actelor prin care contribuabilii se sustrag de la plata taxelor, impozitelor şi a celorlalte contribuţii datorate;c) depistarea mijloacelor folosite şi a manoperelor utilizate pentru încălcarea sau nerespectarea dispoziţiilor legale care reglementează obligaţiile fiscale ale contribuabililor;d) îndeplinirea cu probitate a îndatoririlor de serviciu, executarea cu promptitudine, seriozitate şi bună-credinţă a operaţiunilor de control;e) aportul personal la realizarea obiectivelor compartimentului în care îşi desfăşoară activitatea persoana respectivă;f) asumarea responsabilităţii şi a riscurilor pentru executarea misiunilor de control cu grad accentuat de pericol, menite să reducă sau să elimine acte ori fapte ilicite din domeniile de activitate de competenţa Gărzii Financiare;g) organizarea corespunzătoare a programului de lucru, însuşirea şi aplicarea normelor legale care stabilesc competenţele Gărzii Financiare;h) contribuţia efectivă a personalului desemnat în comisiile constituite conform art. 1 alin. (7) şi art. 11 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 128/1998, aprobată cu modificări prin Legea nr. 98/1999, cu modificările şi completările ulterioare, şi a celui care participă la activitatea de valorificare a bunurilor confiscate, la îndeplinirea atribuţiilor ce le sunt stabilite;i) semnalarea deficienţelor de reglementare şi a domeniilor de activitate în care se produc acte sau fapte ilicite şi formularea de propuneri concrete de îmbunătăţire a cadrului normativ;j) adoptarea unei conduite demne, a unui comportament civilizat, păstrarea integrităţii şi a simţului civic, implicarea în descoperirea şi combaterea oricărei manifestări ilicite în domeniile de activitate de competenţa Gărzii Financiare.
 + 
Capitolul IVRepartizarea şi acordarea stimulentelor9. Cuantumul lunar al stimulentelor poate fi de:a) cel mult 3 salarii de bază lunare brute pentru comisarii Gărzii Financiare care contribuie direct la constituirea fondului de stimulente sau care îndeplinesc atribuţii de conducere, coordonare, supraveghere şi control al activităţii operative a Gărzii Financiare;b) cel mult două salarii de bază lunare brute pentru celelalte categorii de personal din cadrul Gărzii Financiare, pe baza aprecierilor privind activitatea profesională, modul de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu, aportul direct la îmbunătăţirea activităţii compartimentelor sau sectoarelor de activitate în care lucrează.10. Pentru contribuţii de valoare la descoperirea unor acte şi/sau fapte de evaziune şi/sau fraudă fiscală, îmbunătăţirea activităţii Gărzii Financiare, eficientizarea actului de control, perfecţionarea cadrului normativ în aceste domenii, ministrul delegat pentru coordonarea autorităţilor de control poate acorda stimulente peste nivelul prevăzut la pct. 9 lit. a) şi b).11. Sunt competenţi să acorde stimulente, potrivit prevederilor prezentelor norme metodologice:a) ministrul delegat pentru coordonarea autorităţilor de control pentru personalul din aparatul propriu al Autorităţii Naţionale de Control, pentru cel prevăzut la pct. 10 şi pentru următoarele categorii de personal:– comisarul general al Gărzii Financiare şi adjuncţii acestuia;– comisarii-şefi ai comisariatelor regionale şi cel al Comisariatului Municipiului Bucureşti, la propunerea comisarului general;b) comisarul general al Gărzii Financiare pentru:– comisarii-şefi de divizie, şefii de serviciu şi şefii de birou din aparatul Comisariatului general al Gărzii Financiare, adjuncţii comisarilor-şefi ai comisariatelor regionale şi Comisariatului Municipiului Bucureşti şi şefii secţiilor judeţene ale Gărzii Financiare, la propunerea şefilor ierarhici ai acestora;– personalul de execuţie din Comisariatul general al Gărzii Financiare, la propunerea şefilor ierarhici ai acestuia;c) comisarii-şefi ai comisariatelor regionale şi cel al Comisariatului Municipiului Bucureşti pentru personalul de execuţie din cadrul comisariatelor regionale şi al Comisariatului Municipiului Bucureşti, precum şi pentru cel din secţiile judeţene ale Gărzii Financiare, la propunerea şefilor ierarhici, cu avizul comisarilor-şefi adjuncţi ai acestora.
 + 
Capitolul VDispoziţii finale12. Ministrul pentru coordonarea autorităţilor de control poate dispune, în cazuri temeinic justificate, redistribuirea unor fonduri de stimulente între entităţile care au contribuit la realizarea acestora, în aplicarea prevederilor cap. III.13. Plata stimulentelor aprobate se face de regulă în cursul lunii curente, pentru luna expirată, sau în lunile următoare.14. Sumele reprezentând fondul de stimulente, rămase neutilizate la sfârşitul lunii, respectiv al anului, se reportează lunar şi anual şi sunt utilizate cu aceeaşi destinaţie.15. Evidenţierea în contabilitate a operaţiilor de constituire şi utilizare a fondurilor de stimulente se efectuează potrivit Instrucţiunilor privind aplicarea planului de conturi pentru instituţiile publice.16. Ministerul Finanţelor Publice dispune măsuri pentru asigurarea constituirii surselor prevăzute la art. 5 alin. (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 91/2003 şi virarea acestora în contul Autorităţii Naţionale de Control.17. Stimulentele nu fac parte din salariul de bază, nu se suportă din fondul de salarii, iar asupra acestora nu se calculează contribuţia de asigurări sociale de stat şi contribuţia pentru ajutorul de şomaj. Stimulentele acordate personalului se impozitează în condiţiile legii.18. Sumele existente în soldurile fondurilor de stimulente constituite până la data intrării în vigoare a prezentelor norme metodologice se includ în noul fond de stimulente şi se utilizează potrivit prevederilor acestora.19. Sumele incluse în fondul de stimulente cu încălcarea prevederilor legale privind constituirea acestora vor fi deduse din fondul existent sau constituit în perioada următoare şi vor fi virate la bugetul de stat. În cazul în care, ulterior constituirii şi utilizării fondului de stimulente, instanţele judecătoreşti au pronunţat hotărâri definitive şi irevocabile de anulare a sancţiunilor contravenţionale cu amendă sau a măsurilor de confiscare a bunurilor, sumele astfel constituite se deduc din fondul de stimulente şi vor avea destinaţia stabilită de lege.20. Personalul însărcinat cu exercitarea controlului financiar preventiv din cadrul Comisariatului general al Gărzii Financiare şi al comisariatelor regionale, inclusiv al Comisariatului Municipiului Bucureşti, are obligaţia să verifice corecta constituire şi utilizare a fondului de stimulente şi să nu permită constituirea şi, după caz, plata sumelor încasate cu încălcarea prevederilor prezentelor norme metodologice––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x