NORME METODOLOGICE din 18 decembrie 2002

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 16/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL DE INTERNE
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 956 din 27 decembrie 2002
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 1REFERIRE LADECRET (R) 328 29/04/1966
ART. 1REFERIRE LAREGULAMENT (R) 328 29/04/1966 ART. 75
ANEXA 2REFERIRE LADECRET (R) 328 29/04/1966
ANEXA 2REFERIRE LAREGULAMENT (R) 328 29/04/1966
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulAPROBAT DEORDIN 365 18/12/2002
ActulCONTINUT DEORDIN 365 18/12/2002

privind autorizarea şi condiţiile de utilizare a dispozitivelor speciale cu lumini de culoare roşie sau albastra, montate pe autovehiculele aparţinând unor instituţii



 + 
Articolul 1În conformitate cu prevederile art. 75 alin. 2^1 din Regulamentul pentru aplicarea Decretului nr. 328/1966 privind circulaţia pe drumurile publice şi pentru stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor în acest sector, Inspectoratul General al Poliţiei Romanie poate autoriza utilizarea dispozitivelor speciale cu lumini de culoare roşie sau albastra pe autovehiculele aparţinând unor instituţii, altele decât cele prevăzute la art. 75 alin. 2 lit. a), b) şi b^1) din regulament, în vederea deplasarii la situaţii de urgenta a conducătorilor acestor instituţii, în condiţiile stabilite prin prezentele norme metodologice.
 + 
Articolul 2Lista instituţiilor beneficiare este prezentată în anexa nr. 1.
 + 
Articolul 3(1) Prin situaţie de urgenta se înţelege conjunctura care necesita deplasarea în acest regim, creata de perspectiva iminenta a producerii unor evenimente care pot capata rapid amploarea unei catastrofe, pentru prevenirea acesteia, ori, atunci când o asemenea situaţie s-a produs deja, în vederea salvării şi protejării persoanelor surprinse de eveniment şi a limitării distrugerii mediului înconjurător.(2) În cazul prefecţilor sunt asimilate acestor situaţii şi starile conflictuale care prin degenerare pot duce la destabilizarea climatului de ordine publică.
 + 
Articolul 4(1) Prin dispozitive speciale luminoase de culoare roşie sau albastra se înţelege dispozitivele tip girofar prevăzute cu talpa magnetica, astfel încât să poată fi fixate temporar la partea superioară a caroseriei autovehiculelor.(2) La încetarea situaţiei de urgenta dispozitivele speciale de culoare roşie sau albastra vor fi demontate de pe caroserie şi introduse în interiorul autovehiculului, astfel încât sa nu fie expuse la vedere.
 + 
Articolul 5(1) Autovehiculele care pot face obiectul echiparii cu dispozitive speciale cu lumini de culoare roşie sau albastra trebuie să fie înmatriculate definitiv în circulaţie.(2) Fiecare dintre instituţiile prevăzute în anexa nr. 1 poate beneficia de un singur autovehicul echipat cu astfel de dispozitiv.
 + 
Articolul 6(1) Autorizarea utilizării dispozitivelor speciale cu lumini de culoare roşie sau albastra şi anularea autorizaţiei se fac de către inspectorul general al Inspectoratului General al Poliţiei Române.(2) Evidenta autorizaţiilor se va tine de către Direcţia Poliţiei Rutiere într-un registru special constituit.
 + 
Articolul 7Autorizaţia este valabilă un an şi se eliberează pentru autovehiculul propus de conducătorul instituţiei căruia îi aparţine. Formatul şi conţinutul autorizaţiei sunt prezentate în anexa nr. 2.
 + 
Articolul 8Pentru eliberarea autorizaţiei, la Inspectoratul General al Poliţiei Române se vor depune următoarele documente:a) cerere, din care să rezulte necesitatea utilizării dispozitivelor speciale cu lumini de culoare roşie sau albastra, semnată de conducătorul instituţiei;b) copia certificatului de înmatriculare şi a dovezii de verificare tehnica periodică, valabilă pe perioada pentru care se solicita autorizaţia;c) copia tichetului asigurării de răspundere auto civilă a autovehiculului;d) lista cu persoanele desemnate sa conducă autovehiculul respectiv, care trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:– să fie apte din punct de vedere medical şi psihologic;– să facă dovada ca au condus efectiv autovehicule din categoria B pe o perioadă de cel puţin 1 an.
 + 
Articolul 9Răspunderea pentru datele înscrise în documentele prezentate în vederea obţinerii autorizaţiei, precum şi modul de utilizare a dispozitivelor speciale luminoase revin exclusiv conducătorului instituţiei respective.
 + 
Articolul 10Pe timpul folosirii dispozitivelor speciale luminoase conducătorul autovehiculului nu este exonerat de răspundere penală, civilă sau administrativă, după caz, în situaţia implicarii, cu vinovăţie, într-un accident de circulaţie.
 + 
Articolul 11Pe timpul folosirii dispozitivelor de semnalizare luminoasa autorizaţia se va afla asupra conducătorului auto, care are obligaţia sa o prezinte ofiţerilor sau agenţilor de poliţie rutiera, la solicitarea acestora.
 + 
Articolul 12Atunci când în trafic se constata nerespectarea condiţiilor de folosire a dispozitivelor speciale luminoase ori utilizarea abuzivă a acestora, autorizaţia se retine de către ofiţeri sau agenţi de poliţie rutiera, urmând a fi înaintată la Inspectoratul General al Poliţiei Române în vederea anulării.
 + 
Articolul 13Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezentele norme metodologice.
 + 
Anexa 1––-la normele metodologice––––––––LISTAinstituţiilor care pot monta dispozitivespeciale cu lumini de culoare roşie sau albastrape autovehiculele care îi deservesc nemijlocit pe conducătorii acestora1. Prefecturile judeţene şi a municipiului Bucureşti2. Comisia Naţionala pentru Controlul Activităţilor Nucleare din România3. Regia Autonomă "Autoritatea Aeronautica Civilă Română"4. Societatea Naţionala a Petrolului "Petrom" – S.A.
 + 
Anexa 2    ––-la normele metodologice––––––––                            FORMATUL ŞI CONŢINUTUL                   autorizaţiei de utilizare a dispozitivelor                speciale cu lumini de culoare roşie sau albastra┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐│ ││ MINISTERUL DE INTERNE ││ INSPECTORATUL GENERAL AL POLIŢIEI ROMÂNE ││ ││ ┌──────┐ ││ │ │ ││ │ │ ││ │ │ ││ └──────┘ ││ ││ DIRECŢIA POLIŢIEI RUTIERE ││ ││ AUTORIZAŢIE ││ nr. … din … ││ ││ Autovehiculul marca ……, tipul ….., cu nr. de înmatriculare …., ││aparţinând …., cu sediul în …, str. ….. nr. …, judeţul/(sector) …, ││este autorizat sa folosească temporar un dispozitiv special luminos tip ││"girofar" de culoare …., în vederea asigurării deplasarii la situaţii de ││urgenta a conducătorului instituţiei, domnul ……., în condiţiile ││respectării stricte a prevederilor Regulamentului pentru aplicarea Decretului ││nr. 328/1966 privind circulaţia pe drumurile publice şi pentru stabilirea ││şi sancţionarea contravenţiilor în acest sector. ││ ││ ││ Şeful Direcţiei ││ ……………. │└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘    Format A5 (105 x 150 mm)┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐│ (Verso) ││ ││ Conducatori auto autorizaţi sa conducă autovehiculul nr. …… ││ 1. ……. C.I. nr. …….. eliberata la ……. de …….. ││ 2. ……. C.I. nr. …….. eliberata la ……. de …….. ││ 3. ……. C.I. nr. …….. eliberata la ……. de …….. ││ 4. ……. C.I. nr. …….. eliberata la ……. de …….. ││ 5. ……. C.I. nr. …….. eliberata la ……. de …….. │└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x