NORME METODOLOGICE din 17 martie 2011

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 28/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 259 din 12 aprilie 2011
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulPENTRU APLICAREAOUG 105 22/11/2010
ART. 1REFERIRE LALEGE 15 11/03/2011
ART. 1REFERIRE LAOUG 105 22/11/2010
ART. 8REFERIRE LALEGE 500 11/07/2002 ART. 42
ART. 11REFERIRE LALEGE 15 11/03/2011
ART. 11REFERIRE LAOUG 105 22/11/2010 ART. 2
ART. 11REFERIRE LAOUG 105 22/11/2010 ART. 3
ANEXA 4REFERIRE LAOUG 105 22/11/2010
ANEXA 4REFERIRE LAHG 1635 29/12/2009
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulAPROBAT DEHG 255 17/03/2011
ActulCONTINUT DEHG 255 17/03/2011

pentru implementarea unitară a proiectelor prioritare din cadrul Programului naţional de dezvoltare a infrastructurii, aprobat prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 105/2010, gestionate de Ministerul Mediului şi Pădurilor



 + 
Capitolul IPrevederi generale + 
Articolul 1Proiectele prioritare din cadrul Programului naţional de dezvoltare a infrastructurii, aprobat prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 105/2010, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 15/2011, cu completările ulterioare, denumit în continuare PNDI, pentru care Ministerul Mediului şi Pădurilor, denumit în continuare MMP, are calitatea de ordonator principal de credite, denumit în continuare OPC, se vor gestiona astfel: prin MMP pentru „Programele multianuale de mediu şi gospodărirea apelor” şi prin Administraţia Naţională „Apele Române”, denumită în continuare ANAR, pentru „Infrastructura în domeniul gospodăririi apelor, lucrări hidrotehnice de apărare împotriva inundaţiilor, mărirea gradului de siguranţă a barajelor şi reabilitarea şi protecţia zonei costiere”.
 + 
Articolul 2PNDI cuprinde următoarele proiecte prioritare pentru care MMP are calitatea de OPC:a) "Programele multianuale de mediu şi gospodărirea apelor", care constau în: realizarea sistemelor integrate de alimentare cu apă şi canalizare-epurare a apelor menajere, asigurarea alimentării cu apă a localităţilor la standarde europene şi extinderea şi/sau modernizarea reţelelor de distribuţie a apei şi a reţelelor de canalizare-epurare a apelor uzate menajere;b) "Infrastructura în domeniul gospodăririi apelor, lucrări hidrotehnice de apărare împotriva inundaţiilor, mărirea gradului de siguranţă a barajelor şi reabilitarea şi protecţia zonei costiere", care constă în: realizarea lucrărilor hidrotehnice de apărare împotriva inundaţiilor, mărirea gradului de siguranţă a barajelor şi reabilitarea şi protecţia zonei costiere.
 + 
Articolul 3În sensul prezentelor norme metodologice, prin beneficiari se înţelege unităţile administrativ-teritoriale reprezentate de autorităţile administraţiei publice locale, denumite în continuare UAT-uri, pentru "Programele multianuale de mediu şi gospodărirea apelor" şi, respectiv, ANAR pentru "Infrastructura în domeniul gospodăririi apelor, lucrări hidrotehnice de apărare împotriva inundaţiilor, mărirea gradului de siguranţă a barajelor şi reabilitarea şi protecţia zonei costiere".
 + 
Articolul 4Pentru obiectivele de investiţii propuse a fi finanţate, prevăzute la art. 2 lit. a), MMP preia de la beneficiari, pe durata de realizare a investiţiei, în folosinţă gratuită, terenurile necesare realizării lucrărilor, potrivit protocolului prevăzut în anexa nr. 1.
 + 
Articolul 5(1) Obiectivele de investiţii din cadrul proiectelor prioritare prevăzute la art. 2 se amplasează pe terenuri proprietate publică sau privată a statului ori a UAT-urilor şi/sau pe terenuri proprietate privată, dobândite conform legii, a căror folosinţă/administrare se asigură de către beneficiar, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.(2) Folosinţa/Administrarea terenurilor se preia de către MMP, cu titlu gratuit, pe întreaga perioadă a realizării proiectelor prioritare din cadrul PNDI, pe bază de protocol încheiat cu beneficiarii, cu specificaţia expresă că terenurile sunt libere de orice sarcini, că nu se află în litigiu şi că nu fac obiectul niciunei revendicări.(3) Beneficiarul va da o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că terenul este liber de orice sarcini, nu se află în litigiu şi nu face obiectul niciunei revendicări, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 2 şi care va însoţi protocolul prevăzut la art. 4.
 + 
Articolul 6Beneficiarii obiectivelor de investiţii au obligaţia de a obţine, pe cheltuială proprie, şi de a pune la dispoziţia MMP autorizaţia de construire, în condiţiile legii.
 + 
Capitolul IIPromovarea investiţiilor în cadrul PNDI + 
Articolul 7(1) Selectarea proiectelor pentru "Programele multianuale de mediu şi gospodărirea apelor" se va realiza cu prioritate dintre proiectele depuse în cadrul Programului vizând protecţia resurselor de apă, sisteme integrate de alimentare cu apă, staţii de tratare, canalizare şi staţii de epurare, sesiunea 2010, de la Administraţia Fondului pentru Mediu. La solicitarea MMP, UAT-urile, în termen de 15 zile calendaristice, îşi vor exprima, prin hotărâre a Consiliului local, intenţia de a participa la PNDI.(2) ANAR va centraliza la nivel naţional şi va transmite la MMP propunerile de proiecte pentru "Infrastructura în domeniul gospodăririi apelor, lucrări hidrotehnice de apărare împotriva inundaţiilor, mărirea gradului de siguranţă a barajelor şi reabilitarea şi protecţia zonei costiere".(3) Pe baza propunerilor primite potrivit prevederilor alin. (1) şi (2), MMP întocmeşte lista-sinteză a obiectivelor de investiţii propuse a fi finanţate, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 3, şi o supune aprobării prin ordin al ministrului mediului şi pădurilor.(4) Lista-sinteză astfel aprobată este documentul-cadru care va sta la baza întocmirii listei obiectivelor de investiţii cuprinse în cadrul proiectelor prioritare realizate prin PNDI, aprobate de OPC, conform prevederilor legale.
 + 
Articolul 8(1) Obiectivele de investiţii vor fi cuprinse în lista de investiţii a MMP, după aprobarea documentaţiilor tehnico-economice şi a indicatorilor tehnico-economici, denumiţi în continuare ITE.(2) Documentaţiile tehnico-economice şi ITE aferenţi obiectivelor de investiţii se vor aproba conform prevederilor art. 42 din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare.(3) Beneficiarii finali incluşi în lista de investiţii transmit MMP studiile de fezabilitate actualizate de aceştia, pe cheltuiala lor, şi aprobate conform prevederilor legale în vigoare.
 + 
Capitolul IIIDerularea finanţării, decontării şi implementării PNDI + 
Articolul 9În cazul finanţării, în condiţiile legii, de către prestatori a lucrărilor din cadrul PNDI, prin instrumentele specifice convenite cu finanţatorii (valabilă până la data recepţionării lucrărilor, dar nu mai târziu de anul 2020), beneficiarii vor fi responsabili de refacerea devizelor, inclusiv de suportul financiar necesar, în sensul includerii costurilor totale suportate de constructori/antreprenori.
 + 
Articolul 10(1) MMP întocmeşte lista obiectivelor de investiţii, pe surse de finanţare, detaliată pe fiecare obiectiv în parte, care este înaintată în vederea supunerii spre aprobare OPC.(2) După aprobare, MMP comunică beneficiarilor obiectivul/obiectivele de investiţii care urmează a fi finanţat/finanţate în cadrul PNDI.
 + 
Articolul 11(1) Finanţarea proiectelor prioritare din cadrul PNDI este asigurată potrivit prevederilor art. 2 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 105/2010 pentru aprobarea Programului naţional de dezvoltare a infrastructurii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 15/2011, cu completările ulterioare.(2) Dacă finanţarea proiectelor se asigură din fonduri externe rambursabile şi nerambursabile, de la bugetul de stat, prin bugetul MMP, precum şi din alte surse de finanţare legal constituite, sume alocate anual cu această destinaţie, pe baza documentaţiilor tehnico-economice aprobate, conform legislaţiei în vigoare, pe întreaga perioadă a realizării lucrărilor, ordonatorii de credite au, cumulativ, obligaţiile prevăzute la art. 3 alin. (1)-(3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 105/2010, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 15/2011, cu completările ulterioare.(3) În documentaţia de atribuire a contractelor de achiziţie publică se va detalia explicit modalitatea de punctare a ofertelor, respectiv ponderea, punctajul şi modul de evaluare a propunerii tehnice, ponderea, punctajul şi modul de evaluare a propunerii financiare pentru execuţia de lucrări, precum şi ponderea, punctajul şi modul de evaluare a propunerii reprezentând costurile finanţării prin instrumentele specifice convenite cu finanţatorii, în scopul cuantificării, cuprinderii şi contractării unitare şi integrale, în regim transparent, a obligaţiilor contractuale.
 + 
Articolul 12(1) Plata sumelor cuvenite prestatorilor, executanţilor şi furnizorilor, aferentă lucrărilor recepţionate în cadrul proiectelor prioritare, se realizează eşalonat, proporţional cu valoarea investiţiei, în limita programelor aprobate anual cu această destinaţie în bugetul MMP, în perioada 2015-2020, numai pentru lucrările finalizate şi recepţionate.(2) În cazul finanţării proiectelor de către prestatori, executanţi şi/sau furnizori din surse proprii ori prin credite bancare contractate în nume propriu cu sau fără garanţie de stat, ordonatorii de credite pot face recepţia la terminarea lucrărilor, precum şi predarea către beneficiari, urmând ca, în perioada 2015-2020, pentru lucrările finalizate şi recepţionate, să îşi achite obligaţiile asumate prin contractele încheiate în acest scop, în urma adjudecării licitaţiilor, conform reglementărilor în vigoare.(3) Verificarea lucrărilor executate se va face pe faze determinante/stadii de execuţie, la faţa locului, de MMP şi/sau de beneficiar, ori pe baza rapoartelor de progres, prezentate şi certificate de prestator/executant şi/sau de furnizor, documentaţii acceptate şi însuşite de autoritatea contractantă.(4) Plata lucrărilor finalizate şi recepţionate se face în baza facturii emise de prestator, executant şi/sau de furnizor, însoţită de documentaţii relevante, avizate de prestatorul de servicii de supraveghere tehnică şi însuşite şi aprobate de MMP, în limita fondurilor alocate anual cu această destinaţie, potrivit legii.
 + 
Articolul 13(1) MMP şi ANAR, în calitate de autorităţi contractante, demarează procedurile de atribuire a contractelor de lucrări, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.(2) Procedura de atribuire a contractelor de lucrări se va desfăşura pe loturi de proiecte prioritare, pentru proiectele prevăzute la art. 1, şi va fi organizată de MMP pentru "Programele multianuale de mediu şi gospodărirea apelor" şi de ANAR pentru "Infrastructura în domeniul gospodăririi apelor, lucrări hidrotehnice de apărare împotriva inundaţiilor, mărirea gradului de siguranţă a barajelor şi reabilitarea şi protecţia zonei costiere".
 + 
Articolul 14(1) MMP nominalizează reprezentanţii săi care participă la lucrările comisiilor de achiziţie, la lucrările comisiilor de recepţie la terminarea lucrărilor şi, de asemenea, supraveghează respectarea termenelor de punere în funcţiune a obiectivelor de investiţii şi participă, împreună cu reprezentanţii beneficiarilor, proiectantului, constructorului şi ai autorităţii locale, la recepţia finală, după expirarea perioadei de garanţie.(2) Beneficiarul final, respectiv UAT-urile pentru "Programele multianuale de mediu şi gospodărirea apelor" şi ANAR pentru "Infrastructura în domeniul gospodăririi apelor, lucrări hidrotehnice de apărare împotriva inundaţiilor, mărirea gradului de siguranţă şi reabilitarea şi protecţia zonei costiere", transmite la MMP rapoarte de progres periodice sau, după caz, informări punctuale cu privire la stadiul derulării şi implementării fiecărui proiect prioritar cuprins în cadrul PNDI.
 + 
Articolul 15După recepţia finală a obiectivelor de investiţii, OPC le preda beneficiarilor finali, cu titlu gratuit/în administrare, împreună cu terenul aferent, pe bază de protocol, conform modelului prevăzut în anexa nr. 4, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
 + 
Capitolul IVDispoziţii finale + 
Articolul 16UAT-urile îşi însuşesc anticipat convenţia-cadru care se încheie cu MMP cu privire la obligaţiile părţilor, în condiţiile legii.
 + 
Articolul 17Constructorul/Antreprenorul îşi însuşeşte anticipat contractul-cadru privind executarea lucrărilor, condiţie eliminatorie pentru calificarea ofertanţilor, conform reglementărilor în vigoare.
 + 
Articolul 18Anexele nr. 1-4 fac parte integrantă din prezentele norme metodologice.
 + 
Anexa 1la normele metodologiceBeneficiar Ministerul Mediului şi Pădurilor……………………… Nr. ………/…………Nr. ……./………PROTOCOLîncheiat astăzi, ………………….1. Beneficiarul ……………………, cu sediul în ………………….., reprezentat prin …………………., în calitate de predător, şi Ministerul Mediului şi Pădurilor, cu sediul în municipiul Bucureşti, Bd. Libertăţii nr. 12, sectorul 5, în calitate de primitor, în baza Hotărârii …………………….. nr. …../………, am procedat la predarea-primirea ……………………, în suprafaţă totală de ………, identificate potrivit ……………………, după cum urmează:

Nr.
crt.
Terenul Suprafaţa Categoria de folosinţă
1.
2.

2. Terenul ce se predă Ministerului Mediului şi Pădurilor este destinat …………………….. şi se dă în folosinţă gratuită pe durata realizării construcţiilor fără plata redevenţei.3. …..(beneficiarul)….. se obligă să asigure suprafeţele de teren necesare pentru depozitare şi pentru organizarea şantierului, precum şi racordurile pentru utilităţi, aferente construcţiei, până la limita amplasamentului şantierului, conform graficului de execuţie anexă la contractul de execuţie a lucrărilor.4. Terenul/Terenurile identificat/identificate la pct. 1 face/fac parte din domeniul public-privat al statului/unităţii administrativ-teritoriale, fiind administrat/administrate de ………….., şi este/sunt liber/libere de orice sarcini, nu se află în litigiu şi nu face/fac obiectul niciunei revendicări.5. Obiectivul de investiţie realizat împreună cu terenul aferent se va preda beneficiarului după semnarea procesului-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor.Prezentul protocol a fost încheiat în două exemplare cu valoare juridică egală, câte un exemplar pentru fiecare parte.Am predat. Am primit.Beneficiar, Ministerul Mediului şi Pădurilor………… ………………Conducătorul unităţii,…………… + 
Anexa 2la normele metodologiceDECLARAŢIE PE PROPRIA RĂSPUNDEREBeneficiarul ………………………, cu sediul în ………………………., reprezentat prin …………………….., declar pe propria răspundere, sub sancţiunea legii penale, că terenul situat în ………………………., predat către ……………………………….., este liber de orice sarcini, nu face obiectul niciunei revendicări şi nu se află în litigiu.Data completării ……………….Declarant………………………..(semnătura autorizată)
 + 
Anexa 3la normele metodologiceLISTA-SINTEZĂ*)a obiectivelor de investiţii propuse a fi finanţate

Nr.
crt.

Judeţul/Administraţia Naţională
"Apele Române" – Administraţia
bazinală de apă
Locaţia

Amplasamentul

Observaţii

–––Notă *) Lista-sinteză se va întocmi de către Ministerul Mediului şi Pădurilor şi va fi aprobată prin ordin al ministrului mediului şi pădurilor. + 
Anexa 4la normele metodologiceBeneficiar Ministerul Mediului şi Pădurilor………………… Nr. ………/…………Nr. ……./………PROTOCOLîncheiat astăzi, …………………1. Ministerul Mediului şi Pădurilor, cu sediul în municipiul Bucureşti, Bd. Libertăţii nr. 12, sectorul 5, reprezentat prin ……………….., în calitate de predător, şi2. Beneficiarul ……………………, reprezentat prin ………………….., în calitate de primitor, în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 1.635/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Mediului şi Pădurilor, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Normelor metodologice pentru implementarea unitară a proiectelor prioritare din cadrul Programului naţional de dezvoltare a infrastructurii, aprobat prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 105/2010, gestionate de Ministerul Mediului şi Pădurilor, am procedat la predarea-primirea obiectivului de investiţii finalizat şi a terenului aferent situat în ………………………………, compus din ……………………, către ……..(se menţionează beneficiarul)… .3. Beneficiarul prevăzut la pct. 2 nu poate schimba destinaţia investiţiei, respectiv ……………………, şi se angajează să întreţină obiectivul de investiţii finalizat ………………… pe întreaga perioadă de funcţionare.4. Prezentul protocol s-a încheiat ca urmare a Procesului-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor nr. ……… din …………. şi anulează orice documente încheiate anterior între părţi.5. Odată cu predarea-primirea efectuată pentru obiectivul de investiţii finalizat şi terenul aferent sus-menţionat s-a predat beneficiarului ………………………….. şi cartea tehnică a construcţiei.Prezentul protocol de predare-primire, în conformitate cu legislaţia în vigoare, a fost încheiat în 4 exemplare cu valoare juridică egală, câte două exemplare pentru fiecare parte.Am predat. Am primit.Ministerul Mediului şi Pădurilor Beneficiar…………………. …………Conducătorul unităţii,……………….–––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x