NORME METODOLOGICE din 17 martie 2005

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 19/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 254 din 28 martie 2005
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 2REFERIRE LALEGE 562 07/12/2004 ART. 2
ART. 6REFERIRE LALEGE 554 02/12/2004
ART. 11REFERIRE LAHG 44 22/01/2004
ART. 11REFERIRE LANORMA 22/01/2004
ART. 11REFERIRE LALEGE 571 22/12/2003
ART. 11REFERIRE LACODUL FISCAL 22/12/2003
ART. 11REFERIRE LALEGE (R) 85 22/07/1992
ART. 11REFERIRE LAHG 608 25/05/1990
ART. 11REFERIRE LADECRET-LEGE 61 07/02/1990 ART. 6
ART. 11REFERIRE LADECRET-LEGE 61 07/02/1990 ANEXA 1
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulAPROBAT DEHG 195 17/03/2005
ActulCONTINUT DEHG 195 17/03/2005

privind vânzarea de către Ministerul Apărării Naţionale a locuinţelor de serviciu pe care le are în administrare



 + 
Capitolul IDispoziţii generale + 
Articolul 1Locuinţele de serviciu aflate în administrarea Ministerului Apărării Naţionale se pot vinde în condiţiile legii, personalului propriu, personalului militar trecut în rezervă sau în retragere, personalului civil pensionat sau disponibilizat, precum şi moştenitorilor acestora, soţi ori copii.
 + 
Articolul 2Prin contract de închiriere valabil încheiat, în sensul art. 2 alin. (1) din Legea nr. 562/2004 privind autorizarea instituţiilor publice din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională de a vinde personalului propriu unele locuinţe de serviciu pe care acestea le au în administrare, se înţelege contractul încheiat cu respectarea prevederilor legale în vigoare şi a reglementărilor interne privind repartizarea şi închirierea locuinţelor de serviciu.
 + 
Articolul 3Nu pot cumpăra locuinţele de serviciu următoarele persoane:a) cele care au deţinut sau deţin în proprietate o fostă locuinţă de serviciu achiziţionată de la Ministerul Apărării Naţionale, indiferent de numărul de camere;b) cele a căror activitate a încetat prin demisie sau din motive imputabile lor;c) cele care au deţinut sau deţin, ele ori soţul, soţia sau copiii aflaţi în întreţinere, o locuinţă proprietate personală care corespundea ca număr de camere numărului membrilor de familie existent la momentul încheierii contractului de închiriere, conform dispoziţiilor legale;d) cele care au deţinut ori deţin, ele sau soţul, soţia ori copiii aflaţi în întreţinere, două sau mai multe locuinţe proprietate personală, indiferent de numărul de camere.
 + 
Capitolul IIVânzarea locuinţelor de serviciu + 
Articolul 4(1) Vânzarea locuinţei de serviciu se poate face cu plata integrală sau în rate.(2) Ratele lunare nu pot depăşi jumătate din salariile nete ale familiei.
 + 
Articolul 5(1) Vânzarea locuinţelor de serviciu se face prin structurile din cadrul Ministerului Apărării Naţionale abilitate prin ordin al ministrului, denumite în continuare unităţi vânzătoare, în baza următoarelor documente:a) cererea de cumpărare a locuinţei de serviciu, formulată de titularul contractului de închiriere;b) dovada calităţii titularului contractului de închiriere, demonstrată prin înscrisuri;c) contractul de închiriere în original sau în copie certificată de către unitatea militară care i-a încheiat contractul;d) dovada achitării la zi a întreţinerii şi a chiriei, după caz;e) declaraţii autentificate de la soţi şi membrii majori aflaţi în întreţinere, din care să rezulte:– că nu se încadrează în nici una dintre situaţiile prevăzute la art. 3;– existenţa creditelor şi suma ratelor lunare ale acestora;f) adeverinţe de salariu de la membrii de familie, din care să rezulte veniturile şi reţinerile lunare;g) dovada achitării preţului sau a avansului;h) actul de identitate şi de căsătorie, în copie şi original;i) certificatele de naştere sau actele de identitate ale copiilor aflaţi în întreţinere, în copie şi original.(2) Documentele se reţin la dosarul de vânzare-cumpărare a locuinţei de serviciu, mai puţin originalele actelor de identitate şi certificatele de naştere şi cele de căsătorie, copiile acestora fiind certificate de către reprezentanţii unităţii vânzătoare.
 + 
Articolul 6(1) Cererea de cumpărare a locuinţei de serviciu se depune la unitatea vânzătoare care are în responsabilitate zona în care se găseşte locuinţa. Unitatea vânzătoare verifică documentele prevăzute la art. 5 alin. (1), planifică efectuarea măsurătorilor, după caz, şi întocmeşte contractele de vânzare-cumpărare.(2) În cazul în care nu se poate da curs cererii prevăzute la alin. (1), unitatea vânzătoare, în termen de 30 de zile, comunică refuzul motivat titularului contractului de închiriere.(3) Solicitantul poate contesta modul de soluţionare a cererii în condiţiile stabilite de Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004.
 + 
Articolul 7(1) O dată cu locuinţa se transmit cumpărătorului acesteia şi drepturile legale asupra cotelor indivize din suprafeţele spaţiilor auxiliare, dotările şi utilităţile comune, asupra bunurilor accesorii care, prin natura lor, nu pot fi folosite decât în comun.(2) Dreptul de proprietate se dobândeşte şi asupra terenului aferent clădirii, pe cote-părţi, proporţional cu suprafaţa construită a locuinţelor de serviciu, aşa cum a fost determinat prin autorizaţia de construire sau fişele tehnice de măsurători ale terenului.
 + 
Articolul 8Contractul de vânzare-cumpărare se încheie între Ministerul Apărării Naţionale, reprezentat de unităţile vânzătoare, şi persoanele care au acest drept recunoscut de lege.
 + 
Articolul 9Plata integrală a locuinţei, a avansului şi a ratelor se face la unitatea vânzătoare în numerar la casierie, prin mandat poştal sau direct în contul unităţii.
 + 
Articolul 10(1) Toate cheltuielile privind contractul de vânzare-cumpărare sunt în sarcina cumpărătorului.(2) Ministerul Apărării Naţionale, prin unităţile vânzătoare, îşi garantează încasarea preţului prin constituirea ipotecii asupra locuinţei în favoarea sa.
 + 
Capitolul IIIEvaluarea locuinţelor de serviciu + 
Articolul 11(1) Evaluarea locuinţelor de serviciu destinate vânzării se face prin unităţile vânzătoare din cadrul ministerului, potrivit următoarelor criterii:a) locuinţele de serviciu date în folosinţă înainte de anul 1990 se vor vinde la preţul calculat potrivit art. 6 alin. 1 din Decretul-lege nr. 61/1990 privind vânzarea de locuinţe construite din fondurile statului către populaţie, cu modificările şi completările ulterioare, şi Legii nr. 85/1992 privind vânzarea de locuinţe şi spaţii cu altă destinaţie construite din fondurile statului şi din fondurile unităţilor economice sau bugetare de stat, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;b) locuinţele de serviciu date în folosinţă după anul 1990, realizate sau achiziţionate cu fonduri de la bugetul de stat, se vor evalua în temeiul art. 6 alin. 2 din Decretul-lege nr. 61/1990, al Legii nr. 85/1992, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi al Hotărârii Guvernului nr. 608/1990 privind stabilirea preţurilor de vânzare ale locuinţelor construite din fondurile statului, recepţionate după 1 ianuarie 1990, în funcţie de preţul de realizare sau de achiziţie, actualizat cu rata inflaţiei.(2) La preţul de vânzare stabilit potrivit alin. (1) se aplică coeficientul de uzură în timp prevăzut în tabelul nr. 2 din anexa nr. 1 la Decretul-lege nr. 61/1990, cu modificările şi completările ulterioare.(3) Preţul de vânzare stabilit potrivit criteriilor prevăzute la alin. (1) şi (2) nu va putea fi mai mic decât valoarea de înregistrare din contabilitate.(4) La preţul de vânzare a locuinţelor de serviciu se aplică taxa pe valoarea adăugată, cu excepţia situaţiilor prevăzute la pct. 3 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a titlului VI din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 44/2004, cu modificările şi completările ulterioare.
 + 
Capitolul IVDispoziţii finale + 
Articolul 12(1) Pentru neachitarea la termenul scadent de către cumpărător a ratelor lunare, acesta datorează dobânzile şi penalităţile de întârziere prevăzute de legislaţia în vigoare.(2) În caz de neplată a 3 rate scadente de către cumpărătorul locuinţei, unitatea vânzătoare va putea cere executarea silită asupra locuinţei şi evacuarea deţinătorului, în condiţiile legii.______________

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x