NORME METODOLOGICE din 17 iulie 2003

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 16/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 549 din 30 iulie 2003
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulMODIFICAT DEHG 11 08/01/2004
Nu exista actiuni induse de acest act
Nu exista acte referite de acest act
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulMODIFICAT DEHG 11 08/01/2004
ActulAPROBAT DEHG 865 17/07/2003
ActulCONTINUT DEHG 865 17/07/2003

privind verificarea, acordarea şi plata sprijinului direct al statului acordat producătorilor agricoli, în anul 2003, pentru construirea de adaposturi de vaci de lapte, precum şi pentru achiziţionarea de juninci şi instalaţii zootehnice



 + 
Articolul 1(1) În sensul prezentelor norme metodologice, beneficiarii sprijinului direct al statului pentru acordarea de prime şi alocaţii de la bugetul de stat sunt producătorii agricoli, asa cum sunt definiţi la art. 2 lit. a) din prezenta hotărâre, care construiesc un adapost corespunzător unui număr de 20 de vaci de lapte şi tineretului aferent şi care achiziţionează un număr de 20 de capete juninci, precum şi instalaţii zootehnice, în vederea desfăşurării de activităţi zootehnice, direct şi nemijlocit, pentru producerea şi comercializarea laptelui materie prima.(2) În cazul în care sunt mai mulţi solicitanţi decât limita fondurilor bugetare prevăzute în prezenta hotărâre, selecţia se face în funcţie de respectarea condiţiilor stabilite şi în raport cu punctajul obţinut.
 + 
Articolul 2(1) Valoarea primei de 50% din valoarea de achiziţie a animalului (cu TVA inclusă), dar nu mai mult de 30 milioane lei/cap, se acordă furnizorului de animale o dată cu atestarea achitării diferenţei dintre valoarea de achiziţie a animalului şi prima stabilită pentru juninci, în baza facturii pro forma depuse de cumpărător la direcţia pentru agricultura şi dezvoltare rurală judeteana sau a municipiului Bucureşti.(2) În situaţia în care producătorul agricol achită integral valoarea animalelor, valoarea primei de 50% din valoarea de achiziţie a animalului (cu TVA inclusă), dar nu mai mult de 30 milioane lei/cap, se acordă cumpărătorului, în baza facturii de vânzare-cumpărare depuse la direcţia pentru agricultura şi dezvoltare rurală judeteana sau a municipiului Bucureşti.(3) Certificatele de origine şi productivitate trebuie să ateste performanţe ale mamei tatălui şi ale mamei, care să permită obţinerea unei producţii de minimum 4.500 kg lapte pentru prima lactatie a junincii.(4) Atestarea lunii de gestatie a junincilor se face printr-un certificat întocmit conform datelor din registrele de evidenta a montelor şi fatarilor.(5) Animalele achiziţionate din import vor respecta condiţiile de carantina, conform legislaţiei sanitare veterinare în vigoare.
 + 
Articolul 3(1) Valoarea alocaţiei de 50% din valoarea construcţiei (cu TVA inclusă), dar nu mai mult de 575 milioane lei, se acordă producătorului agricol care construieste un adapost corespunzător unui număr de 20 de vaci de lapte şi tineretului aferent, respectând caracteristicile tehnice şi modul de elaborare a documentaţiei tehnico-economice.(2) În funcţie de producţia de lapte şi produse lactate se diferentiaza următoarele zone:a) cu potenţial ridicat: Suceava, Cluj, Iaşi, Maramures, Arges, Botosani, Bihor, Neamt, Bacau;b) cu potenţial mediu: Dambovita, Mures, BistritaNasaud, Harghita, Teleorman, Alba, Buzau, Dolj, Hunedoara, Satu Mare, Prahova, Giurgiu, Braşov, Olt;c) cu potenţial scăzut: Timiş, Gorj, Vrancea, CarasSeverin, Salaj, Arad, Valcea, Brăila, Ialomita, Galaţi, Vaslui, Sibiu, Constanta, Tulcea, Bucureşti, Covasna, Mehedinti, Calarasi, Ilfov.(3) În funcţie de zona în care se amplaseaza adapostul, asa cum este definită la alin. (2), se obţin puncte care contribuie la calcularea punctajului total.
 + 
Articolul 4(1) Valoarea alocaţiei de 50% din valoarea de achiziţie a instalaţiilor zootehnice (cu TVA inclusă), dar nu mai mult de 90 milioane lei pentru tancul de răcire – unul de capacitate medie sau doua de capacitate mica -, 30 milioane lei pentru instalatia de muls şi 5 milioane lei pentru instalatia de adapare, se acordă furnizorului de instalaţii zootehnice, o dată cu atestarea achitării diferenţei dintre valoarea din factura pro forma şi alocaţia stabilită pentru instalaţiile zootehnice, depusa de producătorul agricol la direcţia pentru agricultura şi dezvoltare rurală judeteana sau a municipiului Bucureşti.(2) În situaţia în care producătorul agricol achită integral valoarea instalaţiilor zootehnice, valoarea alocaţiei de 50% din valoarea de achiziţie a instalaţiilor zootehnice prevăzute la alin. (1) se acordă cumpărătorului, în baza facturii de vânzare-cumpărare depuse la direcţia pentru agricultura şi dezvoltare rurală.
 + 
Articolul 5Pentru a beneficia de primele şi alocaţiile de la bugetul de stat, producătorii agricoli care construiesc un adapost, achiziţionează juninci şi instalaţii zootehnice trebuie să completeze cererea-tip.
 + 
Articolul 6(1) Producătorul agricol depune cererea împreună cu documentele prevăzute în art. 11 alin. (1) din prezenta hotărâre la direcţia pentru agricultura şi dezvoltare rurală judeteana sau a municipiului Bucureşti, în vederea verificării şi aprobării.(2) În baza procesului-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor de execuţie a adapostului, producătorul agricol depune la direcţia pentru agricultura şi dezvoltare rurală judeteana sau a municipiului Bucureşti, pentru completarea dosarului iniţial, factura pro forma pentru achiziţionarea instalaţiilor zootehnice, precum şi factura pro forma pentru achiziţionarea junincilor sau, după caz, facturile care atesta achitarea integrală a contravalorii acestora.(3) Documentele care atesta capacitatea financiară de desfăşurare a activităţii de creştere a animalelor sunt scrisorile de confort, scrisorile de garanţie bancară şi/sau contractele încheiate cu băncile comerciale.(4) După verificarea conformitatii dosarelor, direcţiile pentru agricultura şi dezvoltare rurală judeţene sau a municipiului Bucureşti transmit dosarele Ministerului Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului pentru aprobarea acestora în cadrul comisiei, ale carei componenta şi atribuţii se aproba prin ordin al ministrului agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului, în termen de 10 zile de la publicarea prezentei hotărâri. Comisia va deschide un registru special în vederea monitorizarii solicitărilor.(5) Direcţiile pentru agricultura şi dezvoltare rurală judeţene sau a municipiului Bucureşti, după obţinerea avizelor comisiei, întocmesc şi transmit la Direcţia generală buget-finanţe din cadrul Ministerului Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului situaţia centralizatoare, conform anexei nr. 1 la prezentele norme metodologice.(6) În termen de 15 zile de la data încheierii sesiunii de depunere a dosarelor, solicitantul va fi înştiinţat de direcţiile pentru agricultura şi dezvoltare rurală judeţene sau a municipiului Bucureşti asupra avizării dosarului.
 + 
Articolul 7În baza situaţiei centralizatoare a cererilor pentru încasarea sprijinului, transmisă de direcţiile pentru agricultura şi dezvoltare rurală judeţene sau a municipiului Bucureşti, Ministerul Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului transmite Ministerului Finanţelor Publice cererea de deschidere a creditelor bugetare. Cererea de deschidere a creditelor bugetare va fi însoţită de situaţia centralizatoare pe judeţe, întocmită potrivit modelului prezentat în anexa nr. 2 la prezentele norme metodologice.
 + 
Articolul 8După aprobarea cererii pentru deschiderea creditelor bugetare de către Ministerul Finanţelor Publice, din bugetul Ministerului Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului se alimentează conturile direcţiilor pentru agricultura şi dezvoltare rurală judeţene sau a municipiului Bucureşti, care, pe baza cererilor aprobate pentru încasarea sprijinului cuvenit producătorului agricol, virează sumele în contul beneficiarului astfel: pentru persoana juridică, la trezorerii, iar pentru persoana fizica, în contul deschis de aceasta la băncile comerciale sau la Casa de Economii şi Consemnaţiuni C.E.C. – S.A.
 + 
Articolul 9Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezentele norme metodologice.
 + 
Anexa 1    ––-la normele metodologice––––––––    Direcţia pentru agricultura    şi dezvoltare rurală a judeţului ……….                            CENTRALIZATORUL         pentru încasarea de la bugetul de stat a sprijinului direct al               statului pentru achiziţionarea unui număr de 20 de capete juninci, construirea unui adapost corespunzător celor 20 de juninci şi tineretului aferent, precum şi pentru achiziţionarea instalaţiilor zootehnice

                         
  Nr. crt. Beneficiarul, nr. şi data dosarului Adăposturi Instalaţii zootehnice Juninci
  Tancuri de răcire Instalaţii de muls Instalaţie de adăpare
  valoarea construcţiei (mil. lei) valoarea alocaţiei (mil. lei) valoarea tancului (mil. lei) valoarea alocaţiei (mil. lei) valoarea instalaţiei de muls (mil. lei) valoarea alocaţiei (mil. lei) valoarea instalaţiei de adăpare (mil. lei) valoarea alocaţiei (mil. lei) valoarea de achiziţie (mil. lei) valoarea primei (mil. lei)
  0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
                         
                         
                         
  TOTAL                    
  Total general (col. 3 + col. 5 + col. 7 + col. 9 + col. 11)
     
  Director, …………………… Contabil-şef, ………………..

 + 
Anexa 2    ––-la normele metodologice––––––––  MINISTERUL AGRICULTURII, PĂDURILOR, Se aprobă  APELOR ŞI MEDIULUI Ordonator principal de credite,                                               …………………….                          SITUAŢIE CENTRALIZATOARE                    pentru încasarea de la bugetul de stat a              sprijinului direct al statului pentru achiziţionarea              unui număr de 20 de capete juninci, construirea unui       adapost corespunzător celor 20 de juninci şi tineretului aferent,            precum şi pentru achiziţionarea instalaţiilor zootehnice

                         
  Nr. crt. Judeţul Adăposturi Instalaţii zootehnice Juninci
  Tancuri de răcire Instalaţii de muls Instalaţie de adăpare
  valoarea construcţiei (mil. lei) valoarea alocaţiei (mil. lei) valoarea tancului (mil. lei) valoarea alocaţiei (mil. lei) valoarea instalaţiei de muls (mil. lei) valoarea alocaţiei (mil. lei) valoarea instalaţiei de adăpare (mil. lei) valoarea alocaţiei (mil. lei) valoarea de achiziţie (mil. lei) valoarea primei (mil. lei)
  0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
                         
                         
                         
  TOTAL                    
  Total general (col. 3 + col. 5 + col. 7 + col. 9 + col. 11)
     
  Direcţia generală buget-finanţe Director general, ……………………..

––––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x