NORME METODOLOGICE din 17 august 2000

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 13/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 386 din 18 august 2000
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 1REFERIRE LAOUG 23 27/03/2000 ART. 10
ART. 2REFERIRE LAOUG 23 27/03/2000 ART. 8
ART. 3REFERIRE LAOUG 23 27/03/2000 ART. 8
ART. 4REFERIRE LAOUG 23 27/03/2000 ART. 8
ART. 5REFERIRE LAOUG 23 27/03/2000
ART. 17REFERIRE LAOUG 23 27/03/2000 ANEXA 3
ART. 17REFERIRE LAOUG 147 07/10/1999 ART. 35
ART. 18REFERIRE LAOUG 23 27/03/2000 ART. 8
ART. 23REFERIRE LAOUG 23 27/03/2000 ART. 8
ART. 26REFERIRE LAOUG 23 27/03/2000 ART. 8
ART. 35REFERIRE LAOUG 23 27/03/2000 ART. 8
ART. 36REFERIRE LALEGE 72 12/07/1996
ART. 37REFERIRE LAOUG 23 27/03/2000
Acte care fac referire la acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulAPROBAT DEHG 668 17/08/2000
ActulCONTINUT DEHG 668 17/08/2000
ART. 9REFERIT DEORDIN 145 30/04/2001
ART. 9REFERIT DEORDIN 148 25/08/2000
ART. 17REFERIT DEORDIN 145 30/04/2001
ART. 25REFERIT DEORDIN 145 30/04/2001
ART. 25REFERIT DEORDIN 148 25/08/2000

privind condiţiile şi modul de acordare şi utilizare, precum şi controlul utilizării sumelor alocate de la bugetul de stat pentru suportarea unor categorii de cheltuieli în domeniul imbunatatirilor funciare



 + 
Capitolul IDispoziţii generale + 
Articolul 1Pentru acordarea subvenţiilor de la bugetul de stat necesare în vederea acoperirii unor categorii de cheltuieli în domeniul imbunatatirilor funciare, în baza art. 10 alin. (1) din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 23/2000 privind înfiinţarea Societăţii Naţionale „Îmbunătăţiri Funciare” S.A. prin reorganizarea Regiei Autonome a Imbunatatirilor Funciare, se emit prezentele Norme metodologice privind condiţiile şi modul de acordare şi utilizare, precum şi controlul utilizării sumelor alocate de la bugetul de stat pentru suportarea unor categorii de cheltuieli în domeniul imbunatatirilor funciare.
 + 
Articolul 2Cheltuielile cu energia electrica necesară pentru pomparea apei de la priza până la hidrant şi toate cheltuielile cu evacuarea apei din reţeaua de desecare, precum şi cheltuielile de întreţinere şi reparaţii ale lucrărilor de îmbunătăţiri funciare în care se cuprind, potrivit legii, şi digurile, barajele şi construcţiile-anexa din patrimoniul Societăţii Naţionale "Îmbunătăţiri Funciare" – S.A. se suporta de la bugetul de stat, potrivit prevederilor art. 8 alin. (1) din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 23/2000.
 + 
Articolul 3Cheltuielile cu energia electrica necesară pentru pomparea apei de la staţiile de pompare de punere sub presiune până la hidrant sau vaneta din orezării, cheltuielile cu evacuarea apei din reţelele de desecare şi cheltuielile de întreţinere şi reparaţii din amenajările ce vor fi preluate de asociaţiile utilizatorilor de apa pentru irigaţii nou-înfiinţate se suporta de la bugetul de stat pe o perioadă de 5 ani de la înfiinţare, în conformitate cu prevederile art. 8 alin. (2) din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 23/2000.
 + 
Articolul 4Cheltuielile cu energia electrica necesară pentru pomparea apei de la priza până la hidrant, precum şi cheltuielile cu energia electrica necesară pentru evacuarea apei din sistemele de desecare, în cazul agenţilor economici şi al instituţiilor publice care au sisteme de irigaţii şi sisteme de desecare în afară celor aflate în patrimoniul Societăţii Naţionale "Îmbunătăţiri Funciare" – S.A., se suporta de la bugetul de stat, potrivit prevederilor art. 8 alin. (3) din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 23/2000.
 + 
Capitolul IIAcordarea subvenţiilor pentru Societatea Naţionala "Îmbunătăţiri Funciare" – S.A. + 
Articolul 5Societatea Naţionala "Îmbunătăţiri Funciare" – S.A. beneficiază de subvenţii de la bugetul de stat în condiţiile Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 23/2000 pentru acoperirea:a) cheltuielilor cu energia electrica necesară pentru pomparea apei de la priza până la hidrant;b) cheltuielilor cu evacuarea apei din reţeaua de desecare;c) cheltuielilor de întreţinere şi reparaţii ale lucrărilor de îmbunătăţiri funciare formate din prize, staţii de pompare de baza, inclusiv cele reversibile, staţii de repompare, canale şi conducte de aductiune şi distribuţie a apei de irigaţii până la staţiile de pompare de punere sub presiune, canale colectoare principale la lucrările de desecare gravitationala şi cu pompare, inclusiv staţiile de pompare aferente acestora, lucrări de combatere a eroziunii solului, baraje şi diguri de apărare împotriva inundatiilor la Dunăre şi pe râurile interioare proprii, la lucrări concesionate, prevăzute la art. 4 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă a Guvernului citata mai sus.
 + 
Articolul 6Lucrările de întreţinere şi reparaţii ale amenajărilor de îmbunătăţiri funciare ce se finanţează de la bugetul de stat au drept scop menţinerea în stare de funcţionare, potrivit regulamentelor de exploatare, a următoarelor:a) lucrări de irigaţii formate din prize, staţii de pompare de baza, inclusiv cele reversibile, staţii de repompare, canale şi conducte de aductiune şi distribuţie a apei până la staţiile de pompare de punere sub presiune, canale colectoare principale la lucrările de desecare gravitationala şi cu pompare, inclusiv staţiile de pompare aferente acestora, lucrări de combatere a eroziunii solului, baraje şi diguri de apărare împotriva inundatiilor la Dunăre şi pe râurile interioare proprii;b) lucrări din amenajările de irigaţii şi orezării, formate din staţii de pompare de punere sub presiune, reţele interioare de irigaţii din conducte şi canale, lucrări de desecare-drenaj formate din staţii de pompare, canale de ordin inferior, drenuri şi colectoare de drenaj care nu sunt în domeniul public şi sunt administrate de Societatea Naţionala "Îmbunătăţiri Funciare" S.A. până la transferul acestora către asociaţiile utilizatorilor de apa pentru irigaţii;c) clădiri de producţie şi administrative cu terenurile aferente, dotări, utilaje şi mijloace de transport din domeniul privat al statului, necesare pentru desfăşurarea activităţii Societăţii Naţionale "Îmbunătăţiri Funciare" – S.A.
 + 
Articolul 7(1) Prin lucrări de exploatare a amenajărilor de îmbunătăţiri funciare se înţelege preluarea apei din sursa prin staţiile de pompare de baza, repompare şi punere sub presiune, transportul acesteia prin conducte şi canale până la hidrant, precum şi evacuarea apei prin pompare din reţeaua de desecare.(2) Cheltuielile de exploatare a amenajărilor de irigaţii se suporta de beneficiarii prestaţiilor de servicii pe bază de tarife, cu excepţia cheltuielilor cu energia electrica necesară pomparii apei de la priza până la hidrant.
 + 
Articolul 8(1) Societatea Naţionala "Îmbunătăţiri Funciare" – S.A. prezintă Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei propuneri fundamentate pentru înscrierea în bugetul de venituri şi cheltuieli a sumelor necesare. După aprobarea bugetului Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei repartizează subvenţiile anual şi pe trimestre, iar Societatea Naţionala "Îmbunătăţiri Funciare" – S.A. repartizează subvenţiile bugetare pe sucursale, pe baza planurilor tehnice de întreţinere şi reparaţii ale amenajărilor de îmbunătăţiri funciare întocmite de acestea şi aprobate de administratorul unic al societăţii naţionale.(2) Până la aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pentru anul în curs Societatea Naţionala "Îmbunătăţiri Funciare" – S.A. va solicita subvenţii lunare potrivit reglementărilor legale referitoare la cheltuielile bugetare ce se pot efectua până la aprobarea bugetului de stat prin legea anuală.(3) După aprobarea bugetului de stat Societatea Naţionala "Îmbunătăţiri Funciare" – S.A. întocmeşte bugetul de venituri şi cheltuieli propriu pe care îl înaintează spre aprobare Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei.(4) Cheltuielile totale din planurile tehnice se actualizează periodic în funcţie de evoluţia preţurilor, tarifelor şi salariilor, potrivit reglementărilor în vigoare, iar cheltuielile directe din planurile tehnice se stabilesc pe baza devizelor pe categorii de lucrări.
 + 
Articolul 9(1) Cheltuielile aferente energiei electrice necesare pentru pomparea apei de irigaţii de la priza până la hidrant şi pentru pomparea apei din reţeaua de desecare se acoperă lunar, pe bază de decont justificativ, conform modelelor prevăzute în anexele nr. 2 şi 3, din subvenţii de la bugetul de stat, astfel:a) pentru staţiile de pompare a apei aferente amenajărilor de irigaţii aflate în administrare, prin care se efectuează prestaţii de servicii pentru irigaţii;b) pentru staţiile de pompare de evacuare a apei din amenajările de desecare aflate în administrare.(2) Prin ordin al ministrului agriculturii şi alimentaţiei se aproba staţiile de pompare de irigaţii şi desecări, consumurile specifice de energie electrica şi randamentele sistemelor.
 + 
Articolul 10(1) Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei prezintă lunar Ministerului Finanţelor, până la data de 23 a lunii în curs pentru luna următoare, cererea pentru deschiderea creditelor bugetare, la care se anexează situaţia subvenţiilor ce se solicita de la bugetul de stat, conform modelului prevăzut în anexa nr. 6, şi decontul justificativ centralizat al Societăţii Naţionale "Îmbunătăţiri Funciare" – S.A., conform modelului prevăzut în anexa nr. 1, privind utilizarea subvenţiilor alocate de la bugetul de stat pentru luna precedenta.(2) Ministerul Finanţelor deschide creditele bugetare pe seama Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei la Direcţia de trezorerie a municipiului Bucureşti, capitolul 67.01 "Agricultura şi silvicultura", subcapitolul "Îmbunătăţiri funciare, irigaţii, desecări şi combaterea eroziunii solului".(3) Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei repartizează creditele cu ordin de plată pe seama Societăţii Naţionale "Îmbunătăţiri Funciare" – S.A. la Direcţia de trezorerie a municipiului Bucureşti.(4) Din creditele bugetare repartizate lunar Societatea Naţionala "Îmbunătăţiri Funciare" – S.A., pe baza cererilor fundamentate de sucursale, aloca acestora subvenţii. Operaţiunea se efectuează cu ordin de plată din contul Societăţii Naţionale "Îmbunătăţiri Funciare" – S.A. în contul de subvenţii al sucursalelor deschis la trezoreriile judeţene, din care acestea efectuează cheltuielile prevăzute de lege.(5) Acordarea subvenţiilor lunare se face prin justificarea sumelor alocate anterior, iar pentru luna decembrie acestea se vor stabili ca diferenţa între cheltuielile preliminate în limita prevederilor bugetare anuale şi subvenţiile primite cumulat la data solicitării.(6) Subvenţiile acordate în limita prevederilor bugetare se vor înregistra în evidenţa contabilă a Societăţii Naţionale "Îmbunătăţiri Funciare" – S.A. în contul 741 – Venituri din subvenţii, analitic distinct 741.01 – cheltuieli pentru întreţinere şi reparaţii şi 741.02 – cheltuieli cu energia electrica.(7) În acest cont vor fi înregistrate şi subvenţiile acordate până la aprobarea bugetului de stat pe exerciţiul financiar în curs.
 + 
Articolul 11(1) Până la data de 20 a fiecărei luni sucursalele prezintă Societăţii Naţionale "Îmbunătăţiri Funciare" – S.A. decontul justificativ privind utilizarea subvenţiilor alocate de la bugetul de stat pentru luna precedenta, verificat şi avizat de organele de control financiar de stat teritoriale, conform modelului prevăzut în anexa nr. 1a).(2) Subvenţia solicitată lunar de la bugetul de stat reprezintă suma necesară pentru acoperirea cheltuielilor stabilite pe baza planurilor tehnice, corectată cu eventualele diferenţe între subvenţia justificată prin decont şi subvenţia primită conform extrasului de cont bancar, cumulat de la începutul anului.(3) Subvenţia aprobată anual, trimestrial şi lunar pentru fiecare sucursala poate fi modificată cu aprobarea administratorului unic, în funcţie de necesităţile obiective de desfăşurare a activităţii de exploatare, întreţinere şi reparaţii ale lucrărilor de îmbunătăţiri funciare şi cu încadrarea în subvenţia anuală a societăţii naţionale. În mod corespunzător se vor modifica şi ceilalţi indicatori aprobaţi prin bugetul de venituri şi cheltuieli pentru sucursalele respective.(4) Decontul justificativ de cheltuieli se întocmeşte lunar de fiecare sucursala, pentru perioada raportată, cumulat de la începutul anului, pe baza datelor din evidenţa contabilă, corelate cu datele din situaţiile de lucrări ce reflecta cantităţile fizice executate, cu încadrarea în planurile tehnice şi devizele de lucrări, şi este verificat şi avizat de organele de control financiar de stat teritoriale.
 + 
Articolul 12(1) La întocmirea deconturilor justificative pentru întreţinerea şi repararea lucrărilor de îmbunătăţiri funciare se vor avea în vedere următoarele:a) programul lunar;b) situaţiile de lucrări efectiv realizate şi recepţionate, cheltuielile cu amortizarea imobilizarilor corporale aferente mijloacelor fixe amortizabile, precum şi cheltuielile cu asigurarea integrităţii amenajărilor şi cheltuielile generale;c) nivelul cheltuielilor înregistrate în evidenţa contabilă pentru perioada de întocmire a decontului justificativ.(2) La întocmirea deconturilor justificative pentru exploatarea amenajărilor de irigaţii se vor avea în vedere următoarele:a) energia şi puterea electrica se stabilesc pe baza proceselor-verbale de consum şi a facturilor întocmite de furnizorul de energie electrica pentru cantităţile efectiv consumate şi acceptate la plata în condiţiile prevăzute la art. 9;b) aplicarea tarifelor în vigoare la data furnizarii energiei şi a puterii electrice;c) volumul de apa pompat exprimat în mii mc, calculat după orele de funcţionare a agregatelor de pompare evidenţiate în registrele de funcţionare a staţiilor de pompare;d) valoarea consumului de energie şi puterea electrica ce se acoperă de la bugetul de stat reprezintă costul energiei şi puterii electrice consumate pentru pomparea apei, diminuat cu influentele valorice ale eventualelor depăşiri ale consumurilor specifice, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2a), precum şi ale nerealizarii randamentelor aprobate, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2b);e) cheltuielile generate de depăşirea consumurilor specifice şi de nerealizarea randamentelor stabilite vor fi suportate de persoanele cu răspundere;f) consumurile specifice energetice pentru pomparea apei şi randamentele amenajărilor de irigaţii sunt cele cuprinse în documentaţiile tehnice sau în studiile de specialitate, aprobate prin ordin al ministrului agriculturii şi alimentaţiei;g) în calculul randamentului amenajării de irigaţii intra şi volumul de apa necesar pentru umplerea reţelei la începerea campaniei de irigaţii şi ori de câte ori se întrerup irigatiile din cauze obiective, precum precipitatii, reducerea nivelurilor la prize şi în bazinele de aspiraţie ale staţiilor de pompare, întreruperi în furnizarea energiei electrice ca urmare a unor avarii ale sistemului energetic, calamitaţi naturale.(3) La întocmirea deconturilor justificative pentru exploatarea amenajărilor de desecare se vor avea în vedere următoarele:a) energia şi puterea electrica consumată pentru evacuarea apei se stabilesc pe baza proceselor-verbale de consum şi a facturilor întocmite de furnizorul de energie electrica;b) aplicarea tarifelor în vigoare la data furnizarii energiei şi a puterii electrice;c) volumul de apa evacuat în emisar, exprimat în mii mc, calculat după orele de funcţionare a staţiilor de pompare de desecare;d) valoarea consumului de energie şi putere electrica ce se acoperă de la bugetul de stat trebuie să fie egala cu costul energiei şi al puterii electrice consumate pentru evacuarea apei diminuat cu influentele valorice ale eventualelor depăşiri ale consumurilor specifice, conform modelelor prevăzute în anexele nr. 3 şi 3a);e) consumurile specifice energetice pentru evacuarea apei sunt cele determinate pe baza documentaţiilor tehnice, aprobate prin ordin al ministrului agriculturii şi alimentaţiei.
 + 
Articolul 13Răspunderea pentru întocmirea decontului justificativ privind utilizarea subventiei alocate de la bugetul de stat, sub aspectul realităţii, oportunităţii şi necesităţii cheltuielilor, revine Societăţii Naţionale "Îmbunătăţiri Funciare" – S.A. şi sucursalelor acesteia.
 + 
Articolul 14(1) Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei, ca ordonator principal de credite, efectuează controlul asupra realităţii, legalităţii şi eficientei utilizării fondurilor de la bugetul de stat pentru acoperirea cheltuielilor cu energia electrica necesară pentru pomparea apei de la priza până la hidrant şi pentru pomparea apei din reţeaua de desecare, precum şi a cheltuielilor de întreţinere şi reparaţii ale lucrărilor de îmbunătăţiri funciare aflate în administrarea Societăţii Naţionale "Îmbunătăţiri Funciare" – S.A.(2) Societatea Naţionala "Îmbunătăţiri Funciare" – S.A. exercita un control permanent la sucursalele din subordine cu privire la legalitatea şi oportunitatea cheltuielilor efectuate cu întreţinerea, repararea şi exploatarea lucrărilor de îmbunătăţiri funciare şi a deconturilor prezentate.
 + 
Articolul 15Cheltuielile ocazionate de funcţionarea aparatului propriu al Societăţii Naţionale "Îmbunătăţiri Funciare" – S.A. se acoperă prin încasarea lunară de la sucursale a unei cote aprobate de administratorul unic. Cota aferentă funcţionarii aparatului propriu al Societăţii Naţionale "Îmbunătăţiri Funciare" – S.A. este suportată de sucursale din cheltuielile generale ale acestora, proporţional cu veniturile realizate pe fiecare activitate.
 + 
Articolul 16Justificarea subvenţiilor alocate de la bugetul de stat la finele anului se verifica de organele de control financiar de stat teritoriale pe baza deconturilor justificative prezentate de fiecare sucursala, sumele constatate ca necuvenite se vărsa la bugetul de stat la termenul şi în contul care se stabilesc în fiecare an prin norme metodologice privind încheierea exerciţiului financiar, elaborate de Ministerul Finanţelor.
 + 
Capitolul IIIAcordarea subvenţiilor pentru asociaţiile utilizatorilor de apa pentru irigaţii + 
Articolul 17(1) Asociaţiile utilizatorilor de apa pentru irigaţii pot dobândi drepturi de proprietate asupra lucrărilor de irigaţii şi de desecare, care nu sunt în domeniul public, prin transfer la cerere, fără plata, conform legii, în temeiul prevederilor pct. 2 din anexa nr. 3 la Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 23/2000 şi ale art. 35 din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 147/1999 privind asociaţiile utilizatorilor de apa pentru irigaţii.(2) Prin lucrări de irigaţii şi de desecare-drenaj, prevăzute la pct. 2 din anexa nr. 3 la Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 23/2000, se înţelege lucrările din amenajările de irigaţii şi din orezării, formate din staţii de pompare de punere sub presiune, reţele interioare de irigaţii din conducte şi canale, lucrările de desecare-drenaj, formate din staţii de pompare de evacuare, canale de ordin inferior, drenuri şi colectoare de drenaj.(3) Asociaţiile utilizatorilor de apa pentru irigaţii nou-înfiinţate beneficiază de subvenţii de la bugetul de stat pe o perioadă de 5 ani pentru acoperirea cheltuielilor cu energia electrica necesară pentru pomparea apei de la staţiile de pompare de punere sub presiune până la hidrant sau vaneta din orezării, a cheltuielilor cu evacuarea apei din reţelele de desecare şi a cheltuielilor de întreţinere şi reparaţii, pentru:a) amenajări independente cu staţii de pompare pentru irigaţii sau cu staţii de pompare pentru evacuarea apei în exces;b) ploturi de irigaţii cu staţii de pompare de punere sub presiune, la care alimentarea cu apa este asigurata de staţii de pompare aflate în administrarea Societăţii Naţionale "Îmbunătăţiri Funciare" – S.A.;c) amenajări sau ploturi de irigaţii cu staţii de punere sub presiune cu alimentare directa din sursa;d) amenajări de desecare-drenaj independente formate din staţii de pompare de evacuare, canale de desecare, drenuri şi colectoare de drenaj;e) amenajări de desecare-drenaj la care evacuarea apei se asigura prin staţii de pompare aflate în administrarea Societăţii Naţionale "Îmbunătăţiri Funciare" – S.A.(4) Staţiile de pompare ce deservesc amenajările preluate de asociaţiile utilizatorilor de apa pentru irigaţii şi consumurile specifice de energie electrica aferente se aproba prin ordin al ministrului agriculturii şi alimentaţiei.(5) Întreţinerea şi repararea lucrărilor din amenajările preluate de asociaţiile utilizatorilor de apa pentru irigaţii constau în menţinerea în stare de funcţionare, potrivit regulamentelor de exploatare, a staţiilor de pompare şi instalaţiilor electrice aferente acestora, a canalelor şi conductelor, precum şi a instalaţiilor şi construcţiilor care condiţionează funcţionarea amenajării.
 + 
Articolul 18Asociaţiile utilizatorilor de apa pentru irigaţii existente la începutul anului bugetar, care au preluat în condiţiile legii lucrările, beneficiază de subvenţii de la bugetul de stat pentru acoperirea cheltuielilor cu energia electrica şi a cheltuielilor de întreţinere şi reparaţii prin direcţiile generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene şi a municipiului Bucureşti, cu destinaţia prevăzută în art. 8 alin. (2) din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 23/2000.
 + 
Articolul 19Asociaţiile utilizatorilor de apa pentru irigaţii care preiau prin transfer în condiţiile legii lucrările în cursul anului beneficiază de subvenţii de la bugetul de stat pentru acoperirea cheltuielilor cu energia electrica pentru staţiile de pompare preluate şi pentru întreţinerea şi repararea lucrărilor prin Societatea Naţionala "Îmbunătăţiri Funciare" – S.A. în baza protocolului de transfer al amenajărilor aprobat prin ordin al ministrului agriculturii şi alimentaţiei.
 + 
Articolul 20Direcţiile generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, ca ordonatori secundari de credite, efectuează controlul asupra realităţii, legalităţii şi eficientei utilizării subvenţiilor de la bugetul de stat pentru acoperirea cheltuielilor cu energia electrica necesară la pomparea apei de la staţiile de punere sub presiune până la hidrant sau vaneta din orezării, la pomparea apei din reţeaua de desecare şi a cheltuielilor de întreţinere şi reparaţii, efectuate de asociaţiile utilizatorilor de apa pentru irigaţii care au preluat prin transfer amenajări sau ploturi de irigaţii şi amenajării de desecare-drenaj din administrarea Societăţii Naţionale "Îmbunătăţiri Funciare" – S.A.
 + 
Articolul 21Cheltuielile anuale de întreţinere şi reparaţii se stabilesc de asociaţiile utilizatorilor de apa pentru irigaţii pe baza planului tehnic de întreţinere şi reparaţii ale lucrărilor preluate prin transfer, aprobat de adunarea generală, vizat de organul de specialitate al sucursalei Societăţii Naţionale "Îmbunătăţiri Funciare" – S.A. şi verificat de direcţia generală pentru agricultura şi industrie alimentara judeţeana, respectiv a municipiului Bucureşti.
 + 
Articolul 22Deconturile cu cheltuielile efective de întreţinere şi reparaţii se întocmesc de fiecare asociaţie a utilizatorilor de apa pentru irigaţii pe baza datelor din evidenţa contabilă, corelate cu situaţiile de lucrări ce reflecta cantităţile fizice efectiv realizate şi recepţionate şi cu devizele pe categorii de lucrări. Acestea sunt verificate de direcţiile generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, avizate de organele de control financiar de stat teritoriale şi prezentate la Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei, conform modelului prevăzut în anexa nr. 7.
 + 
Capitolul IVAcordarea subvenţiilor pentru agenţii economici şi instituţiile publice care au amenajări de irigaţii şi de desecare în afară celor aflate în patrimoniul Societăţii Naţionale "Îmbunătăţiri Funciare" – S.A. + 
Articolul 23Prin amenajări de irigaţii şi de desecare, prevăzute la art. 8 alin. (3) din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 23/2000, se înţelege lucrările de construcţii, instalaţii şi dotările aferente.
 + 
Articolul 24Agenţii economici şi instituţiile publice care au amenajări de irigaţii şi de desecare în afară celor aflate în patrimoniul Societăţii Naţionale "Îmbunătăţiri Funciare" – S.A. beneficiază de subvenţii de la bugetul de stat pentru acoperirea cheltuielilor cu energia electrica necesară la pomparea apei de la priza până la hidrant şi cu energia electrica pentru evacuarea apei, pentru:a) amenajări independente cu staţii de pompare de baza, de repompare, staţii de punere sub presiune, după caz;b) amenajări cu staţii de pompare de punere sub presiune, la care alimentarea cu apa este asigurata de staţii de pompare aflate în administrarea Societăţii Naţionale "Îmbunătăţiri Funciare" – S.A.;c) amenajări cu staţii de pompare de punere sub presiune cu alimentare directa din sursa;d) amenajări cu staţii de pompare pentru evacuarea apei.
 + 
Articolul 25Staţiile de pompare ce deservesc amenajările de irigaţii şi de desecare ale agenţilor economici şi ale instituţiilor publice care au amenajări de irigaţii şi de desecare în afară patrimoniului Societăţii Naţionale "Îmbunătăţiri Funciare" – S.A. şi consumurile specifice de energie electrica aferente se aproba prin ordin al ministrului agriculturii şi alimentaţiei.
 + 
Articolul 26Pentru agenţii economici şi instituţiile publice menţionate mai sus Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei repartizează direcţiilor generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, subvenţii cu destinaţia prevăzută în art. 8 alin. (3) din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 23/2000.
 + 
Articolul 27Direcţiile generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, ca ordonatori secundari de credite, efectuează controlul asupra realităţii, legalităţii şi eficientei utilizării subvenţiilor de la bugetul de stat pentru acoperirea cheltuielilor cu energia electrica necesară la pomparea apei de la priza până la hidrant şi la pomparea apei din reţeaua de desecare, efectuate de agenţii economici şi instituţiile publice care au amenajări de irigaţii şi de desecare în afară celor din patrimoniul Societăţii Naţionale "Îmbunătăţiri Funciare" – S.A.
 + 
Capitolul VPrevederi comune pentru asociaţiile utilizatorilor de apa pentru irigaţii, agenţii economici şi instituţiile publice care au amenajări de irigaţii şi de desecare în afară celor aflate în patrimoniul Societăţii Naţionale "Îmbunătăţiri Funciare" – S.A. + 
Articolul 28Justificarea subvenţiilor de la bugetul de stat pentru acoperirea cheltuielilor cu energia electrica necesară la pomparea apei de la priza până la hidrant, la pomparea apei din reţeaua de desecare şi a cheltuielilor de întreţinere şi reparaţii se face pe bază de decont justificativ atât pentru asociaţiile utilizatorilor de apa pentru irigaţii existente la începutul anului bugetar, cu lucrările preluate în condiţiile legii, cat şi pentru agenţii economici şi instituţiile publice care au amenajări de irigaţii şi de desecare în afară celor aflate în patrimoniul Societăţii Naţionale "Îmbunătăţiri Funciare" – S.A.
 + 
Articolul 29Asociaţiile utilizatorilor de apa pentru irigaţii ce se constituie şi preiau prin transfer lucrările în cursul anului calendaristic stabilesc împreună cu sucursalele Societăţii Naţionale "Îmbunătăţiri Funciare" – S.A., pe baza proceselor-verbale de consum, energia şi puterea electrica efectiv consumată, precum şi cheltuielile efective de întreţinere şi reparaţii şi le supun spre acceptare la plata Societăţii Naţionale "Îmbunătăţiri Funciare" – S.A.
 + 
Articolul 30Până la data de 15 a fiecărei luni asociaţiile utilizatorilor de apa pentru irigaţii existente la începutul anului bugetar, agenţii economici şi instituţiile publice care au amenajări de irigaţii şi de desecare în afară patrimoniului Societăţii Naţionale "Îmbunătăţiri Funciare" – S.A. depun situaţia justificativă, conform modelelor prevăzute în anexele nr. 4a), 5a) şi 7a), la direcţiile generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, verificata şi avizată de organul de control financiar de stat teritorial.
 + 
Articolul 31Până la data de 20 a fiecărei luni direcţiile generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, prezintă la Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei decontul justificativ, conform modelelor prevăzute în anexele nr. 4, 5 şi 7, verificat şi avizat de organul de control financiar de stat teritorial.
 + 
Articolul 32Până la data de 23 a fiecărei luni Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei înaintează Ministerului Finanţelor situaţia centralizata, conform modelului prevăzut în anexa nr. 8, pentru asociaţiile utilizatorilor de apa pentru irigaţii, agenţii economici şi instituţiile publice care au amenajări de irigaţii şi de desecare în afară patrimoniului Societăţii Naţionale "Îmbunătăţiri Funciare" – S.A., privind subvenţiile de la bugetul de stat solicitate pentru perioada precedenta.
 + 
Articolul 33Creditele bugetare se deschid de Ministerul Finanţelor de la capitolul 67.01 "Agricultura şi silvicultura", subcapitolul "Îmbunătăţiri funciare, irigaţii, desecări şi combaterea eroziunii solului".
 + 
Articolul 34Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei, în limita creditelor bugetare deschise, alimentează conturile direcţiilor generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, care vor vira sumele respective în contul curent al asociaţiilor utilizatorilor de apa pentru irigaţii existente, al agenţilor economici şi al instituţiilor publice, altele decât Societatea Naţionala "Îmbunătăţiri Funciare" – S.A.
 + 
Capitolul VIPrevederi finale + 
Articolul 35Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei are obligaţia ca, pe baza prevederilor din bugetul de stat anual aprobat, sa repartizeze subvenţiile bugetare aferente Societăţii Naţionale "Îmbunătăţiri Funciare" – S.A. asociaţiilor utilizatorilor de apa pentru irigaţii existente la începutul anului bugetar şi celorlalţi agenţi economici şi instituţii publice pentru finanţarea activităţilor prevăzute în art. 8 din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 23/2000.
 + 
Articolul 36Asociaţiile utilizatorilor de apa pentru irigaţii existente la începutul anului bugetar, agenţii economici şi instituţiile publice care au amenajări de irigaţii şi de desecare în afară patrimoniului Societăţii Naţionale "Îmbunătăţiri Funciare" – S.A. îşi vor prevedea anual în bugetele de venituri şi cheltuieli proprii sumele comunicate de Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei pentru acoperirea cheltuielilor cu energia electrica pentru pomparea apei de irigaţii, a cheltuielilor pentru evacuarea apei din amenajările de desecare şi a cheltuielilor de întreţinere şi reparaţii, în conformitate cu prevederile Legii nr. 72/1996 privind finanţele publice, cu modificările ulterioare, în limita prevederilor bugetare anuale ale Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei cu aceasta destinaţie.
 + 
Articolul 37Societatea Naţionala "Îmbunătăţiri Funciare" – S.A., asociaţiile utilizatorilor de apa pentru irigaţii existente la începutul anului bugetar, agenţii economici şi instituţiile publice care beneficiază de subvenţii în condiţiile Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 23/2000 au obligaţia sa încadreze cheltuielile efectuate în prevederile bugetului de stat, aprobate pentru activităţile respective.
 + 
Articolul 38Anexele nr. 1, 1a), 2, 2a), 2b), 3, 3a), 4, 4a), 5, 5a), 6, 7, 7a) şi 8 fac parte integrantă din prezentele norme metodologice.
 + 
Anexa 1la Norme MetodologiceMINISTERUL AGRICULTURII SI ALIMENTAŢIEISOCIETATEA NAŢIONALA "ÎMBUNĂTĂŢIRI FUNCIARE"-S.A.                                                              Avizat                                                              ––                                                     de ordonatorul principal                                                            de credite                              DECONT JUSTIFICATIV         privind utilizarea subvenţiilor de la bugetul de stat pentru        acoperirea cheltuielilor cu energia electrica necesară pomparii       apei de irigaţii de la priza până la hidrant şi pomparii apei din       reţeaua de desecare, precum şi a cheltuielilor de întreţinere şi             reparaţii ale lucrărilor de îmbunătăţiri funciare,                           pe perioada ………..

    – mii lei –
  Nr. crt. Indicatori Program Realizat
  I. Venituri din exploatare, din care:
    – din tarife pentru irigaţii;
    – din alte activităţi.
  II. Cheltuieli din exploatare, din care:
    1. Cheltuieli de întreţinere şi reparaţii, efectiv realizate în limita prevederilor bugetare, din care:
    – cheltuieli cu materii prime şi materiale;
    – cheltuieli cu lucrări şi servicii executate de terţi;
    – cheltuieli cu personalul;
    – amortismente.
    2. Cheltuieli cu energia electrică pentru pomparea apei de la sursă până la hidrant şi cu pomparea apei din reţeaua de desecare, efectiv realizate în limita prevederilor bugetare, din care:
    – irigaţii;
    – desecare cu pompare.
    3. Cheltuieli aferente veniturilor din tarife pentru irigaţii, din care:
    – cheltuieli cu personalul.
    4. Cheltuieli din alte activităţi, din care:
    – cheltuieli materiale;
    – cheltuieli cu personalul;
    – amortismente.
  III. Subvenţii cuvenite, (II.1+II.2) din care:
    – întreţinere şi reparaţii;
    – pentru energie electrică.
  IV. Subvenţii primite
  V. Subvenţii de primit (III-IV)

             Administrator, Director general adjunct economic, + 
Anexa 1a)la Norme MetodologiceMINISTERUL AGRICULTURII SI ALIMENTAŢIEISOCIETATEA NAŢIONALA "ÎMBUNĂTĂŢIRI FUNCIARE"-S.A.Sucursala ……………….                              DECONT JUSTIFICATIV         privind utilizarea subvenţiilor de la bugetul de stat pentru        acoperirea cheltuielilor cu energia electrica necesară pomparii       apei de irigaţii de la priza până la hidrant şi pomparii apei din       reţeaua de desecare, precum şi a cheltuielilor de întreţinere şi             reparaţii ale lucrărilor de îmbunătăţiri funciare,                           pe perioada ………..

      – mii lei –
  Nr. crt. Indicatori Program Realizat
  I. Venituri din exploatare, din care:
    – din tarife pentru irigaţii;
    – din alte activităţi.
  II. Cheltuieli din exploatare, din care:
    1. Cheltuieli de întreţinere şi reparaţii, efectiv realizate în limita prevederilor bugetare, din care:
      – cheltuieli cu materii prime şi materiale;
      – cheltuieli cu lucrări şi servicii executate de terţi;
      – cheltuieli cu personalul;
      – amortismente.
    2. Cheltuieli cu energia electrică pentru pomparea apei de la sursă până la hidrant şi cu pomparea apei din reţeaua de desecare, efectiv realizate în limita prevederilor bugetare, din care:
      – irigaţii;
      – desecare cu pompare.
    3. Cheltuieli aferente veniturilor din tarife pentru irigaţii, din care:
      – cheltuieli cu personalul.
    4. Cheltuieli din alte activităţi, din care:
      – cheltuieli materiale;
      – cheltuieli cu personalul;
      – amortismente.
  III. Subvenţii cuvenite, (II.1+II.2) din care:
    – întreţinere şi reparaţii;
    – pentru energie electrică.
  IV. Subvenţii primite
  V. Subvenţii de primit (III-IV)

              Director, Director economic,                               Verificat,                                –––-                Direcţia controlului financiar de stat                               Director, + 
Anexa 2la Norme MetodologiceMINISTERUL AGRICULTURII SI ALIMENTAŢIEISOCIETATEA NAŢIONALA "ÎMBUNĂTĂŢIRI FUNCIARE"-S.A.Sucursala ……………….                               DECONT JUSTIFICATIV         privind eliberarea subvenţiilor de la bugetul de stat pentru      acoperirea cheltuielilor cu energia şi puterea electrica consumată    cu pomparea apei de la priza până la hidrant în amenajările de irigaţii,                           în luna ………………

  Nr. Sistemul crt. hidroameliorativ Energia electrică consumată pentru pomparea apei [MWh] Valoarea energiei şi puterii electrice [mii lei] Influenţe valorice din depăşirea consumului specific [mii lei] Influenţe valorice din nerealizarea randamentului sistemului [mii lei] Valoarea consumului energiei, care se acoperă de la bugetul de stat [mii lei]
  0 1 2=col. 3 anexa nr. 2a) 3=col. 5 anexa nr. 2a) 4=col. 11 anexa nr. 2a) 5=col. 11 anexa nr. 2b) 6=3(4+5)
  1. Sistemul ……………….
  a) Pomparea apei la priză la staţia de pompare
  b) Pomparea apei de la staţia de punere sub presiune la hidrant
  2. Sistemul ……………….
  a) Pomparea apei la priză la staţia de pompare
  b) Pomparea apei de la staţia de punere sub presiune la hidrant
  Total sucursală: fără T.V.A.
    valoarea T.V.A.
    cu T.V.A.

    Director, Director economic, Verificat,                                                          –––-                                                 Direcţia controlului financiar                                                            de stat                                                            Director, + 
Anexa 2a)la Norme MetodologiceSOCIETATEA NAŢIONALĂ "ÎMBUNĂTĂŢIRI FUNCIARE"-S.A.Sucursala ………………..SITUAŢIAconsumurilor electrice şi a consumurilor specificerealizate cu pomparea apei de la priză la hidrant înamenajările de irigaţii, în luna ……….

  Nr. crt. Sistemul hidroameliorativ Numărul facturii (al procesului- verbal) Energia electrică consumată Valoarea energiei şi a puterii electrice [mii lei] Preţul mediu [lei/kWh] Volumul de apă pompată [mii m3] Consumul specific KWh/1.000 m3 Influenţa valorică a depăşirii consumului specific [mii lei]
  Staţia de pompare Aprobat Realizat Depăşit
  Activă [MWh] Reactivă [Mvarh]
  0 1 2 3 4 5 6=5:3 7 8 9=3:7 10=9-8 11=7x10x6
           
  1. Sistemul …………….
  a) Pomparea apei la priză la staţia de pompare
  b) Pomparea apei de la staţia de punere sub presiune la hidrant
  Total sucursală: fără T.V.A.
    valoarea T.V.A.
    cu T.V.A.

Director Director economic, Verificat,Direcţia controlului financiarde statDirector, NOTĂ:Coloanele 1-11 se completează pentru fiecare staţie de pompare din categoria a) sau b).Pentru fiecare sistem sau rând a) şi b) se completează numai coloanele 3, 4, 5, 6 şi 11, prin însumare de la fiecare staţie de pompare.Pentru total sucursală se completează coloanele 3, 4, 5, 6, 7 şi 11. + 
Anexa 2b)la Norme MetodologiceMINISTERUL AGRICULTURII ŞI ALIMENTAŢIEISOCIETATEA NAŢIONALĂ "ÎMBUNĂTĂŢIRI FUNCIARE"-S.A.Sucursala ………………..BALANŢAfolosirii apei în amenajările de irigaţii, în luna ……

  Nr. crt. Sistemul hidroameliorativ Volumul de apă preluat din sursă [mii m3] Volumul de apă folosit la umplerea reţelei [mii m3] Volumul de apă livrat la beneficiari Randamentul amenajării(%) Influenţa valorică a nerealizării randamentului [mii lei]
  Total, [mii m3] din care:
  Cu staţii de presiune Cu motopompe Gravitaţional Aprobat Realizat Nerealizat
  0 1 2 3 4=5+6+7 5 6 7 8 9=(3+4)/2 10=8-9 11=2x10x8 anexa nr. 2a), rd. a)x6 (anexa nr. 2a), rd. a)
  1.                      
  2.                      
  3.                    

Director Director economic, Verificat,Direcţia controlului financiarde statDirector,  + 
Anexa 3la Norme MetodologiceMINISTERUL AGRICULTURII SI ALIMENTAŢIEISOCIETATEA NAŢIONALA "ÎMBUNĂTĂŢIRI FUNCIARE"-S.A.Sucursala ……………….                              DECONT JUSTIFICATIV         privind eliberarea subvenţiilor de la bugetul de stat pentru      acoperirea cheltuielilor cu energia electrica consumată pentru pomparea           apei din amenajările de desecare, în luna ………………

  Nr. crt. Sistemul hidroameliorativ Energia electrică consumată pentru evacuarea apei [MWh] Valoarea energiei şi a puterii electrice consumate [mii lei] Volumul de apă evacuat [mii m3] Influenţele valorice din nerealizarea randamentului sistemului [mii lei] Valoarea de energie electrică, care se acoperă de la bugetul de stat [mii lei]
  0 1 2=col. 3 anexa nr. 3a) 3=col. 5 anexa nr. 3a) 4=col. 7 anexa nr. 3a) 5=col. 11 anexa nr. 3a) 6=col.3-col. 5
  1.            
  2.            
  Total sucursală: fără T.V.A.        
    valoarea T.V.A.        
    cu T.V.A.        

    Director, Director economic, Verificat,                                                          –––-                                                 Direcţia controlului financiar                                                            de stat                                                            Director, + 
Anexa 3a)la Norme MetodologiceMINISTERUL AGRICULTURII ŞI ALIMENTAŢIEISOCIETATEA NAŢIONALĂ "ÎMBUNĂTĂŢIRI FUNCIARE"-S.A.Sucursala ………………..SITUAŢIAconsumurilor electrice şi a consumurilor specificerealizate cu pomparea apei din amenajările de desecare,în luna ……….

  Nr. crt. Sistemul hidroameliorativ Numărul facturii (al procesului- verbal) Energia electrică consumată Valoarea energiei şi a puterii electrice [mii lei] Preţul mediu [lei/kWh] Volumul de apă pompată în emisar [mii lei] Consumul specific (kWh/1.000 m3) Influenţa valorică a depăşirii consumului specific [mii lei]
  Staţia de pompare Aprobat Realizat Depăşit
  Activă [MWh] Reactivă [Mvarh]
  0 1 2 3 4 5 6=5:3 7 8 9=3:7 10=9-8 11=7x10x6
  1.                      
  2.                      
  Total sucursală: fără T.V.A.
    valoarea T.V.A.
    cu T.V.A.

Director Director economic, Verificat,Direcţia controlului financiarde statDirector, NOTĂ:Coloanele 1-11 se completează pentru fiecare staţie de pompare.Coloanele 3, 4, 5, 7 şi 11 se completează pentru fiecare sistem prinînsumarea lor de la fiecare staţie de pompare. + 
Anexa 4la Normele MetodologiceDIRECŢIA GENERALĂ PENTRU AGRICULTURA SI INDUSTRIE ALIMENTARAJudeţul ………….                               DECONT JUSTIFICATIV                  privind eliberarea subvenţiilor de la bugetul de                  stat pentru acoperirea cheltuielilor cu energia şi                  puterea electrica consumată cu pomparea apei de la              priza până la hidrant în amenajările de irigaţii deţinute                de asociaţiile utilizatorilor de apa pentru irigaţii,         agenţii economici şi instituţiile publice în afară patrimoniului                Societăţii Naţionale "Îmbunătăţiri Funciare" – S.A.,                               în luna …………

  Nr. crt. Agentul economic Energia electrică consumată pentru pomparea apei [MWh] Valoarea energiei şi a puterii electrice consumate [mii lei] Volumul de apă pompată [mii m3] Influenţele valorice din depăşirea consumului specific [mii lei] Valoarea consumului energiei electrice, care se acoperă de la bugetul de stat [mii lei]
  0 1 2=col. 3 anexa nr. 4a) 3=col. 5 anexa nr. 4a) 4=col. 7 anexa nr. 4a) 5=col. 11 anexa nr. 4a) 6=3-5
  1.            
  2.            
  3.            
  Total fără T.V.A.        
  Valoarea T.V.A.        
  Total cu T.V.A.      

    Director general, Director economic, Verificat,                                                          –––-                                                 Direcţia controlului financiar                                                            de stat                                                           Director, + 
Anexa 4a)la Norme MetodologiceAGENTUL ECONOMIC ……..(instituţie publică, asociaţia utilizatorilorde apă pentru irigaţii) ………………..Judeţul ………………………………SITUAŢIAconsumurilor electrice şi a consumurilor specifice realizate cu pomparea apei de la priză până la hidrantîn amenajările de irigaţii deţinute în afara patrimoniuluiSocietăţii Naţionale "Îmbunătăţiri Funciare"-S.A., în luna ……

  Nr. crt Staţia . de pompare Numărul facturii (al procesului- verbal) Energia electrică consumată Valoarea energiei şi a puterii electrice consumate [mii lei] Preţul mediu [lei/kWh] Volumul de apă pompată [mii m3] Consumul specific (kWh/1.000 m3) Influenţa valorică a depăşirii consumului specific [mii lei]
  Aprobat Realizat Depăşit
  Activă [MWh] Reactivă [Mvarh]
  0 1 2 3 4 5 6=5:3 7 8 9=3:7 10=9-8 11=7x10x6
  1.                      
  2.                      
  3.                      
    Total fără T.V.A.                  
    Valoarea T.V.A.                

Întocmit*) VerificatDirector, Director economic, Direcţia generală pentru Direcţia controluluiagricultură şi industrie financiar de statalimentară Director,Director general,–––Notă *) În cazul asociaţiilor utilizatorilor de apă pentru irigaţii, în loc de Director şi Director economic va apare Preşedinte şi respectiv Compartiment economic. + 
Anexa 5la Norme MetodologiceDIRECŢIA GENERALĂ PENTRU AGRICULTURA SI INDUSTRIE ALIMENTARAJudeţul ………….                               DECONT JUSTIFICATIV                  privind eliberarea subvenţiilor de la bugetul de                 stat pentru acoperirea cheltuielilor cu energia şi                 puterea electrica consumată pentru pomparea apei din                amenajările de desecare ale asociaţiilor utilizatorilor               de apa pentru irigaţii, agenţilor economici şi instituţiilor                   publice în afară patrimoniului Societăţii Naţionale                  "Îmbunătăţiri Funciare" – S.A., în luna …………

  Nr. crt. Agentul economic Energia electrică consumată pentru evacuarea apei [MWh] Valoarea energiei şi a puterii electrice consumate [mii lei] Volumul de apă evacuată [mii m3] Influenţele valorice din nerealizarea randamentului sistemului [mii lei] Valoarea consumului de energie electrică, care se acoperă de la bugetul de stat [mii lei]
  0 1 2=col. 3 anexa nr. 5a) 3=col. 5 anexa nr. 5a) 4=col. 7 anexa nr. 5a) 5=col. 11 anexa nr. 5a) 6=col. 5 anexa nr. 5a)
  1.            
  2.            
  3.            
    Total fără T.V.A.        
    Valoarea T.V.A.        
    Total cu T.V.A.      

     Director general, Director economic, Verificat,                                                              –––-                                                 Direcţia controlului financiar                                                            de stat                                                           Director, + 
Anexa 5a)la Norme MetodologiceAGENTUL ECONOMIC ……..(instituţie publică, asociaţia utilizatorilorde apă pentru irigaţii) ………………..Judeţul ………………………………SITUAŢIAconsumurilor electrice şi a consumurilor specifice realizate cu pomparea apei de la priză până la hidrantîn amenajările de irigaţii deţinute în afara patrimoniuluiSocietăţii Naţionale "Îmbunătăţiri Funciare"-S.A., în luna ……

  Nr. crt. Staţia de pompare Numărul facturii (al procesului- verbal) Energia electrică consumată Valoarea energiei şi a puterii electrice consumate [mii lei] Preţul mediu [lei/kWh] Volumul de apă evacuată [mii m3] Consumul specific (kWh/1.000 m3) Influenţa valorică a depăşirii consumului specific [mii lei]
  Aprobat Realizat Depăşit
  Activă [MWh] Reactivă [Mvarh]
  0 1 2 3 4 5 6=5:3 7 8 9=3:7 10=9-8 11=7x10x6
  1.                      
  2.                      
    Total fără T.V.A.
    Valoarea T.V.A.
    Total cu T.V.A.

Întocmit*) VerificatDirector, Director economic, Direcţia generală pentru Direcţia controluluiagricultură şi industrie financiar de statalimentară Director,Director general,––––-Notă *) În cazul asociaţiilor utilizatorilor de apă pentru irigaţii, în loc de Director şi Director economic va apare Preşedinte şi respectiv Compartiment economic. + 
Anexa 6la Norme MetodologiceMINISTERUL AGRICULTURII SI ALIMENTAŢIEISOCIETATEA NAŢIONALA "ÎMBUNĂTĂŢIRI FUNCIARE" – S.A.                                                         Avizat                                                         ––                                               de ordonatorul principal de                                                        credite                                   SITUAŢIA                 subvenţiilor ce se solicita de la bugetul de stat                        pentru luna …………..

  – mii lei –
  Nr. crt. Specificaţii Subvenţii
  1. Cheltuieli stabilite pe baza planurilor tehnice aprobate de Societatea Naţională "Îmbunătăţiri Funciare" – S.A. prevăzute a se finanţa de la bugetul de stat, potrivit BVC aprobat la data de ……., din care:
    a) întreţinerea şi repararea amenajărilor de îmbunătăţiri funciare
    b) energie electrică pentru:
      – irigaţii
      – desecări
  2. Subvenţii primite la data de: ……….
    a) întreţinerea şi repararea amenajărilor de îmbunătăţiri funciare
    b) energie electrică pentru:
      – irigaţii
      – desecări
  3. Subvenţii justificate prin decont la data de: ……….
    a) întreţinerea şi repararea amenajărilor de îmbunătăţiri funciare
    b) energie electrică pentru:
      – irigaţii
      – desecări
  4. Cheltuieli în curs de decontare/cheltuieli neacoperite (2-3)
    a) întreţinerea şi repararea amenajărilor de îmbunătăţiri funciare
    b) energie electrică pentru:
      – irigaţii
      – desecări
  5. Subvenţii primite pentru luna în curs, respectiv …….
    a) întreţinerea şi repararea amenajărilor de îmbunătăţiri funciare
    b) energie electrică pentru:
      – irigaţii
      – desecări
  6. Subvenţii solicitate de la bugetul de stat pentru luna ………. (1-2-4-5) din care:
    a) întreţinerea şi repararea amenajărilor de îmbunătăţiri funciare
    b) energie electrică pentru:
      – irigaţii
      – desecări

          Administrator, Director general adjunct economic,        Vizat     MAA – D.I.F. …………….. + 
Anexa 7la Norme MetodologiceDIRECŢIA GENERALĂ PENTRU AGRICULTURA SI INDUSTRIE ALIMENTARAJudeţul ………….                                DECONT JUSTIFICATIV                   privind eliberarea subvenţiilor de la bugetul de               stat pentru acoperirea cheltuielilor de întreţinere                 şi reparaţii ale lucrărilor de îmbunătăţiri funciare,                deţinute de asociaţiile utilizatorilor de apa pentru                irigaţii în afară patrimoniului Societăţii Naţionale            "Îmbunătăţiri Funciare" – S.A. pe perioada …………..

    – mii lei –
  Nr. crt. Indicatori Program Realizat
  1. Cheltuieli de întreţinere şi reparaţii, din care:    
    – cheltuieli cu materii prime şi materiale;    
    – cheltuieli cu lucrări şi servicii executate de terţi;    
    – cheltuieli cu personalul;    
    – amortisment;  

      Director general, Director economic, Verificat                                                           –––                                                 Direcţia controlului financiar                                                            de stat                                                          Director, + 
Anexa 7a)la Norme MetodologiceASOCIAŢIA UTILIZATORILOR DE APA PENTRU IRIGAŢII…….Judeţul ……………                            SITUAŢIA JUSTIFICATIVĂ                privind eliberarea subvenţiilor de la bugetul             de stat pentru acoperirea cheltuielilor de întreţinere             şi reparaţii ale lucrărilor de îmbunătăţiri funciare,                           pe perioada …………

  – mii lei –
  Nr. crt. Indicatori Program Realizat
  1. Cheltuieli de întreţinere şi reparaţii, din care:    
    – cheltuieli cu materii prime şi materiale;    
    – cheltuieli cu lucrări şi servicii executate de terţi;    
    – cheltuieli cu personalul;    
    – amortisment;  

    Preşedinte, Compartiment economic, Verificat                                                         –––                                                   Direcţia generală pentru                                            agricultura şi industrie alimentara                                                     Director general,                                                          Verificat                                                          –––                                                Direcţia controlului financiar                                                           de stat                                                         Director, + 
Anexa 8la Norme MetodologiceMINISTERUL AGRICULTURII SI ALIMENTAŢIEI                                                            Avizat                                                            ––                                                   de ordonatorul principal                                                           de credite                                    SITUAŢIA                   subvenţiilor ce se solicita de la bugetul               de stat pentru asociaţiile utilizatorilor de apa                pentru irigaţii, agenţii economici şi instituţiile                        publice pe perioada ………..

  – mii lei –
  Nr. crt. Specificaţii Program Realizat
  1. Cheltuieli de întreţinere şi reparaţii ale lucrărilor de îmbunătăţiri funciare efectuate de asociaţiile utilizatorilor de apă pentru irigaţii, din care:
    – cheltuieli cu materii prime şi materiale;
    – cheltuieli cu lucrări şi servicii executate de terţi;
    – cheltuieli cu personalul;
    – amortisment.
  2. Cheltuieli cu energia electrică pentru pomparea apei de la sursă până la hidrant în amenajările de irigaţii efectiv realizate, din care:
    – de asociaţiile utilizatorilor de apă pentru irigaţii;
    – de agenţii economici şi instituţiile publice;
    – de instituţiile publice.
  3. Cheltuieli cu energia electrică pentru pomparea apei din amenajările de desecare efectiv realizate, din care:
    – de asociaţiile utilizatorilor de apă pentru irigaţii;
    – de agenţii economici şi instituţiile publice;
    – de instituţiile publice.

        Direcţia Îmbunătăţiri Funciare, Direcţia Generală Economică                                                    şi Relaţii Bugetare,––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x