NORME METODOLOGICE din 16 noiembrie 2004

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 18/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 1.134 din 1 decembrie 2004
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 1REFERIRE LALEGE 294 27/06/2003
ART. 1REFERIRE LAOUG 91 20/06/2002
ART. 1REFERIRE LALEGE (R) 137 29/12/1995
ART. 4REFERIRE LALEGE (R) 137 29/12/1995
ART. 5REFERIRE LALEGE (R) 137 29/12/1995
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulAPROBAT DEHG 2002 16/11/2004
ActulCONTINUT DEHG 2002 16/11/2004

privind constituirea şi utilizarea fondurilor destinate stimulării personalului din aparatul propriu al Ministerului Mediului şi Gospodăririi Apelor şi din unităţile subordonate acestuia



 + 
Capitolul IConstituirea fondurilor de stimulare + 
Articolul 1Fondurile de stimulare a personalului din aparatul propriu al Ministerului Mediului şi Gospodăririi Apelor şi din unităţile subordonate acestuia se constituie lunar, după cum urmează:a) prin aplicarea unui procent de 25% obţinut din încasarea tarifelor pentru lucrările şi serviciile prestate la solicitarea persoanelor fizice şi juridice, încasate începând cu intrarea în vigoare a Legii nr. 294/2003 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 91/2002 pentru modificarea şi completarea Legii protecţiei mediului nr. 137/1995;b) prin aplicarea unui procent de 25% din sumele provenite din amenzile aplicate în temeiul unei legi, ordonanţe sau hotărâri a Guvernului din domeniul protecţiei mediului şi gospodăririi apelor, în conformitate cu prevederile Legii nr. 137/1995, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
 + 
Articolul 2Sumele corespunzătoare cotei de 25% din tarifele încasate pentru lucrări şi servicii prestate la solicitarea persoanelor fizice şi juridice se virează de autorităţile publice pentru protecţia mediului, pe bază de ordin de plată pentru Trezoreria Statului (OPHT), din contul 50.32 "Disponibil din sume colectate pentru bugetul de stat", în care sumele respective au fost colectate, în contul 50.01 "Disponibil din fonduri cu destinaţie specială ale ministerelor şi instituţiilor subordonate". Această operaţiune se efectuează o dată cu virarea în contul de venituri ale bugetului de stat a sumelor aferente cotei de 75% din tarifele încasate pentru lucrări şi servicii prestate la solicitarea persoanelor fizice şi juridice.
 + 
Articolul 3Sumele corespunzătoare cotei de 25% din tarifele pentru lucrări şi servicii prestate la solicitarea persoanelor fizice şi juridice, încasate în numerar prin casieriile autorităţilor publice pentru protecţia mediului, se depun cu foaie de vărsământ-chitanţă direct în contul 50.01 "Disponibil din fonduri cu destinaţie specială ale ministerelor şi instituţiilor subordonate", deschis la unităţile teritoriale ale Trezoreriei Statului. Această operaţiune se efectuează în prima zi lucrătoare de la încasarea tarifelor pentru lucrări şi servicii prestate la solicitarea persoanelor fizice şi juridice, o dată cu virarea în contul de venituri ale bugetului de stat a sumelor aferente cotei de 75% din veniturile respective.
 + 
Articolul 4Sumele corespunzătoare cotei de 25% din amenzile aplicate în temeiul unei legi, ordonanţe sau hotărâri a Guvernului din domeniul protecţiei mediului, în conformitate cu prevederile Legii nr. 137/1995, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se virează de către contravenienţi, pe bază de ordin de plată pentru Trezoreria Statului (OPHT), direct în contul 50.01 „Disponibil din fonduri cu destinaţie specială ale ministerelor şi instituţiilor subordonate”, deschis pe numele autorităţilor publice pentru protecţia mediului, iar diferenţa de 75% se virează la bugetul de stat, pe bază de ordin de plată pentru Trezoreria Statului (OPHT).
 + 
Articolul 5Amenzile aplicate în temeiul unei legi, ordonanţe sau hotărâri a Guvernului din domeniul protecţiei mediului, în conformitate cu prevederile Legii protecţiei mediului nr. 137/1995, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pot fi achitate în numerar, la unităţile Trezoreriei Statului în a căror rază îşi au sediul autorităţile publice de protecţie a mediului, pe bază de foi de vărsământ-chitanţă întocmite distinct pentru cota de 25% şi, respectiv, de 75%, în conturile prevăzute la art. 4.
 + 
Articolul 6În procesele-verbale de constatare şi sancţionare a contravenienţilor autorităţile publice pentru protecţia mediului vor înscrie distinct sumele corespunzătoare cotelor de 25% şi, respectiv, de 75% din cuantumul amenzilor aplicate şi conturile în care se virează aceste sume.
 + 
Articolul 7Evidenţierea în contabilitate a fondurilor de stimulare se efectuează potrivit normelor stabilite de Ministerul Finanţelor Publice.
 + 
Articolul 8Fondul de stimulare se constituie conform prevederilor art. 1 de către:a) aparatul propriu al Ministerului Mediului şi Gospodăririi Apelor;b) Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului;c) agenţiile regionale de protecţie a mediului;d) agenţiile de protecţie a mediului judeţene;e) Administraţia Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunării".
 + 
Articolul 9Din fondurile constituite la nivelul unităţilor subordonate o cotă de 10% se virează la fondul de stimulare constituit la nivelul ministerului.
 + 
Capitolul IIUtilizarea fondurilor de stimulare + 
Articolul 10Principalele criterii de repartizare pe salariaţi a stimulentelor sunt:a) contribuţia la buna organizare şi funcţionare a activităţii proprii:b) contribuţia efectivă în activitatea de realizare a lucrărilor şi prestărilor de servicii;c) competenţa profesională dovedită şi disponibilitatea la sarcini şi îndeplinirea lor;d) respectarea ordinii şi disciplinei individuale sau în compartimentul de muncă pe care îl coordonează, în cazul funcţiilor publice de conducere;e) gradul de complexitate şi calitatea lucrărilor şi serviciilor prestate;f) îndeplinirea corectă şi la timp a lucrărilor repartizate, precum şi asumarea de sarcini suplimentare.
 + 
Articolul 11Cuantumul lunar al stimulentelor individuale poate fi de cel mult 3 salarii de bază pentru funcţionarii publici care contribuie la realizarea veniturilor provenite din încasarea tarifelor pentru lucrările şi serviciile prestate la solicitarea persoanelor fizice şi juridice şi din sumele provenite din amenzi, din cadrul unităţilor prevăzute la art. 8, precum şi pentru personalul contractual din cadrul unităţilor prevăzute la art. 8.
 + 
Articolul 12Aprobarea stimulentelor individuale se face de către:a) ministrul mediului şi gospodăririi apelor pentru secretarul general, directorii generali, directorii, directorii executivi, directorii executivi adjuncţi din aparatul central şi unităţile subordonate prevăzute la art. 8, la propunerea secretarilor de stat coordonatori;b) secretarii de stat coordonatori şi secretarul general, pentru funcţiile publice de conducere de şef serviciu şi şef birou şi funcţiile publice de execuţie, precum şi pentru personalul contractual din aparatul central al ministerului, la propunerea directorilor;c) conducătorii unităţilor subordonate prevăzute la art. 8 lit. b)-e), pentru funcţiile de conducere, şef serviciu, şef birou, şi pentru funcţiile publice de execuţie, precum şi pentru personalul contractual.
 + 
Capitolul IIIDispoziţii finale + 
Articolul 13(1) Ministrul mediului şi gospodăririi apelor, în funcţie de fondul de stimulare constituit la nivelul ministerului, poate dispune redistribuirea unei cote pentru anumite unităţi subordonate, în condiţiile în care acestea nu au constituite în anumite perioade fonduri de stimulare.(2) Plata stimulentelor aprobate se face, de regulă, în cursul lunii curente pentru luna expirată.(3) Stimulentele individuale acordate sunt supuse impozitării, potrivit legii.(4) Stimulentele nu fac parte din salariul de bază, nu se suportă din fondul de salarii, iar asupra lor unitatea nu calculează contribuţii pentru asigurările sociale de stat, contribuţii pentru asigurările de şomaj, contribuţii pentru asigurările sociale de sănătate şi nici contribuţii pentru asigurările de accidente de muncă şi boli profesionale.(5) Asupra stimulentelor primite personalul datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate.(6) Sumele rămase neutilizate la sfârşitul lunii, respectiv al anului, se reportează lunar şi anual, urmând să fie utilizate în acelaşi scop.(7) Sumele incluse în fondul de stimulare în mod necuvenit, prin nerespectarea reglementărilor legale, vor fi deduse din fondul de stimulare existent în sold la data stabilirii măsurii sau din cel ce se constituie în perioada următoare, până la recuperarea şi virarea potrivit destinaţiei iniţiale.(8) Este interzisă acordarea de stimulente până la recuperarea integrală a sumelor incluse în mod necuvenit în fondul de stimulare.(9) Sumele existente în soldurile fondurilor de stimulare, constituite până la data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului de aprobare a prezentelor norme metodologice, se preiau în noile fonduri de stimulare.(10) Personalul însărcinat cu exercitarea controlului financiar preventiv din cadrul fiecărei unităţi aparţinând Ministerului Mediului şi Gospodăririi Apelor are obligaţia de a verifica corecta constituire şi utilizare a fondurilor de stimulare şi de a nu permite constituirea şi, după caz, plata sumelor care nu se încadrează în norme, informând despre aceasta conducerea ierarhic superioară.________________

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x