NORME METODOLOGICE din 14 mai 2004

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 17/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 475 din 27 mai 2004
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulPENTRU APLICAREALEGE 236 02/06/2003
ART. 2REFERIRE LALEGE 236 02/06/2003 ART. 3
ART. 3REFERIRE LALEGE 236 02/06/2003
ART. 5REFERIRE LALEGE 236 02/06/2003 ART. 11
ART. 8REFERIRE LAHG 439 30/04/2002
ART. 8REFERIRE LALEGE 326 27/05/2002
ART. 8REFERIRE LANORMA 30/04/2002
ART. 8REFERIRE LAOUG 186 20/12/2001
ART. 13REFERIRE LALEGE 236 02/06/2003 ART. 8
Acte care fac referire la acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulAPROBAT DEHG 754 14/05/2004
ActulCONTINUT DEHG 754 14/05/2004
ART. 10REFERIT DEHG 1903 22/12/2006

de aplicare a Legii nr. 236/2003 privind organizarea pieţei tutunului brut în România



 + 
Capitolul IGrupuri de producători + 
Articolul 1(1) Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale recunoaşte, prin direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene, grupurile de producători constituite în vederea cultivării şi comercializării tutunului brut, la cererea acestora.(2) Grupurile de producători nu pot exercita activitatea de prim-procesare a tutunului.(3) Un producător de tutun poate să aparţină unui singur grup de producători.
 + 
Articolul 2Comercializarea tutunului brut prin grupul de producători, astfel cum este definit la art. 3 lit. b) din Legea nr. 236/2003, se realizează prin următoarele mijloace operative:a) încheierea contractelor de cultură pentru întreaga producţie a membrilor grupului de producători, prin reprezentantul desemnat în acest scop;b) transportul producţiei membrilor grupului de producători, cu respectarea normelor în vigoare, până la centrele de livrare către prim-procesatori.
 + 
Articolul 3Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, prin direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene, decide recunoaşterea grupului de producători în termen de 60 de zile de la data depunerii cererii, cu respectarea condiţiilor prevăzute de Legea nr. 236/2003, eliberând grupului de producători avizul de recunoaştere.
 + 
Articolul 4Grupul de producători recunoscut în condiţiile legii comunică Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, prin direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene, anual, până la data de 15 noiembrie, eventualele modificări intervenite ulterior recunoaşterii sale şi solicită o nouă recunoaştere.
 + 
Articolul 5(1) Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, prin direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală, decide retragerea recunoaşterii grupului de producători, în condiţiile prevăzute la art. 11 din Legea nr. 236/2003.(2) Decizia de retragere a recunoaşterii este comunicată grupului de producători.(3) Prin ordin al ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale se aprobă procedura de recunoaştere şi de retragere a recunoaşterii grupurilor de producători de tutun.
 + 
Capitolul IIUnităţi prim-procesatoare şi zone de producţie + 
Articolul 6(1) Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale autorizează unitatea prim-procesatoare pentru încheierea contractelor de cultură cu producătorii de tutun.(2) Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale decide asupra solicitării de autorizare în termen de 60 de zile de la data depunerii cererii.(3) Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale retrage autorizaţia de prim-procesare când condiţiile de autorizare nu mai sunt îndeplinite.(4) Autorizaţia de prim-procesare se înscrie în Registrul general de prim-procesare a tutunului, deţinut de Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale.
 + 
Articolul 7(1) Stabilirea zonelor de producţie pentru tutun, pe fiecare grupă de varietăţi, se realizează prin determinări agrochimice efectuate de Institutul de Pedologie, avându-se în vedere, în special, criteriile de calitate cu consultarea asociaţiilor profesionale şi interprofesionale recunoscute în condiţiile legii.(2) Lista zonelor de producţie, pe varietăţi de tutun, se aprobă prin ordin al ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale.
 + 
Capitolul IIICote de producţie. Prime + 
Articolul 8Întocmirea băncii de date necesare calculului cotelor de producţie pentru fiecare producător agricol, grup de producători şi pe fiecare unitate prim-procesatoare se realizează cu respectarea prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 186/2001 privind instituirea sistemului de declaraţii de livrare a tutunului brut, aprobată cu modificări prin Legea nr. 326/2002, şi ale normelor de aplicare a acesteia, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 439/2002.
 + 
Articolul 9(1) Modalităţile de repartizare a primei de producţie, raportul dintre partea variabilă şi primă, precum şi modalitatea de calcul al părţii variabile sunt prevăzute în anexa nr. 1.(2) Partea fixă a primei, care se plăteşte fie grupurilor de producători pentru distribuirea integrală către membrii acestora, fie producătorilor individuali care nu sunt membri ai unui grup, precum şi cantitatea stabilită în conformitate cu atestatul de cotă de producţie vor fi calculate pe baza greutăţii tutunului frunză din grupul de varietăţi în cauză, care corespunde calităţii minime cerute şi este preluat de unităţile de prim-procesare.(3) Cantitatea de tutun livrată se stabileşte în funcţie de procentul de umiditate, pe fiecare varietate, conform anexei nr. 2. Dacă procentul de umiditate este superior sau inferior procentului fixat în anexa nr. 2, greutatea este corectată pentru fiecare procent de diferenţă, în limita toleranţei fixate în aceeaşi anexă.(4) Metodele de determinare a procentului de umiditate a tutunului brut sunt prevăzute în anexa nr. 3.(5) Suma părţii variabile a primei plătită grupului de producători se redistribuie fiecărui producător membru, fiind calculată pentru fiecare lot de tutun livrat, în funcţie de preţul de cumpărare plătit de unitatea prim-procesatoare pentru cumpărarea lotului respectiv.
 + 
Articolul 10(1) Cu excepţia cazurilor de forţă majoră, producătorii de tutun trebuie să livreze producţia de tutun unităţii prim-procesatoare cu care a încheiat contract de cultură, până cel târziu la data de 30 aprilie a anului următor anului de recoltă, în caz contrar pierzând dreptul la prima de producţie.(2) Fiecare producător indică în scris organismului de control competent, stabilit în condiţiile legii, anual, până la 15 mai, pentru toate grupele de varietăţi, orice cantitate de tutun frunză nelivrată la o unitate prim-procesatoare la data prevăzută la alin. (1), precum şi locul unde tutunul este stocat. Livrarea tutunului se efectuează fie direct la locul de prim-procesare a tutunului, fie în centrele de achiziţie/cumpărare a tutunului, autorizate în condiţiile legii.(3) Autoritatea competentă de control aplică măsurile necesare pentru a nu se declara tutunul nelivrat la o unitate prim-procesatoare la data prevăzută la alin. (1) ca provenind din recolta anului următor.
 + 
Articolul 11Producătorii de tutun care nu sunt membri ai unui grup de producători pot să livreze tutun dintr-o anumită grupă de varietăţi, din aceeaşi recoltă, în condiţiile stabilite în contractul de cultură încheiat cu unitatea primprocesatoare.
 + 
Articolul 12Autoritatea competentă de control verifică dacă unităţile prim-procesatoare autorizate au achitat contravaloarea cantităţii de tutun achiziţionate de la fiecare grup de producători şi/sau producători de tutun nemembri ai unui grup de producători.
 + 
Capitolul IVAlte dispoziţii + 
Articolul 13(1) Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale asigură, în condiţiile legii, baza de date informative, în sistem computerizat, în care sunt înregistrate pentru fiecare unitate prim-procesatoare, pentru fiecare producător şi pentru fiecare grup de producători indicaţiile care permit identificarea producătorilor, exploataţiilor şi livrărilor.(2) Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale asigură conservarea datelor care figurează în baza de date informative şi utilizarea bazei de date exclusiv pentru aplicarea alin. (1).(3) Unitatea prim-procesatoare şi producătorii de tutun au obligaţia să colaboreze la realizarea bazei de date informative.(4) Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, cu respectarea legislaţiei în vigoare privind protecţia datelor cu caracter personal, asigură publicarea cotelor fiecărui producător individual folosite la încheierea contractelor de cultură sau, după caz, a cotelor fiecărui producător, membru al unui grup de producători, pentru a fi cunoscute de toţi producătorii care aparţin unei zone de producţie izolate, aşa cum este definită la art. 8 din Legea nr. 236/2003.
 + 
Articolul 14Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezentele norme metodologice.
 + 
Anexa 1la normele metodologiceA. Modalităţile de repartizare a primeiPrima cuprinde:– ajutor specific = 2% din primă;– partea variabilă a primei = procent din primă, adaptat pe grupe de varietăţi;– partea fixă a primei = diferenţa dintre primă (după reţinerea procentului de 2% destinat înfiinţării Fondului pentru tutun), după transferul sumei egale cu 2% din primă = ajutor specific, şi partea variabilă a primei.Partea fixă a primei = [prima – Aj sp – PV],în care:– Aj sp = ajutor specific = 2% din primă;– PV = partea variabilă a primei = 35-40% din primă.    B. Raportul dintre partea variabilă şi primă (%):

  Grupa de varietăţi/ I II III IV V VI VII VIII
  Flue-cured Light air-cured Darkair-cured Fire-cured Sun-cured Basmas Katerini K. Koulak
  Partea variabilă a primei 35 35 35 40 40      

C. Partea variabilă a primeiPartea variabilă a primei este egală cu:[A/suma QL x PP] x (QLxPP),în care:– A = valoarea totală a primei variabile la dispoziţia grupului de producători pentru o grupă de varietăţi;– QL = cantitatea livrată pe lot;– PP = preţul de cumpărare pe fiecare lot al membrilor grupului de producători pentru grupa respectivă.Pentru fiecare grupă de varietăţi grupul de producători trebuie să împartă suma totală a primei variabile aferentă grupei de varietăţi în cauză la suma cantităţilor livrate înmulţită cu preţul de cumpărare corespunzător fiecărui lot.Rezultatul acestei împărţiri trebuie înmulţit cu cantitatea fiecărui lot şi cu preţul de cumpărare al fiecărui lot al membrilor grupului de producători. + 
Anexa 2la normele metodologice                 Procentele de umiditate pe grupe de varietăţi

         
    Grupa de varietăţi Procentul (%) Toleranţa (%)
  I. Flue-cured 16 4
  II. Light air-cured:    
    – Germania, Franţa, Belgia, Austria, Portugalia – Regiunea autonomă Acores 22 4
    – Alte state membre şi alte zone de producţie recunoscute ale Portugaliei 20 6
  III. Dark air-cured:    
    – Belgia, Germania, Franţa, Austria 26 4
    – Alte state membre 22 6
  IV. Fire-cured 22 4
  V. Sun-cured 16 4
  VI. Basmas 16 4
  VII. Katerini 16 4
  VIII. Kaba Koulak, clasic, Elassona, Myrodata, d'Agrinion, Zichnomyrodata 16 4

 + 
Anexa 3la normele metodologiceMETODEde determinare a procentului de umiditate a tutunului brutI. Procedee utilizate:A. Metoda Beaudesson1. AparateCuptorul de uscare Beaudesson EM 10Un uscător electric cu aer cald este trecut pe deasupra mostrelor ce urmează a fi uscate prin conversie forţată cu ajutorul unui ventilator special. Gradul de umiditate este determinat prin cântărire înainte şi după uscare, diferenţa fiind etalonată astfel încât rezultatul obţinut prin folosirea unei cantităţi de 10 g să corespundă în mod direct umidităţii exprimate în %.2. ProceduraO cantitate de 10 g este cântărită într-un recipient perforat şi apoi aşezată în compartimentul de uscare, unde este înconjurată de un inel în formă de spirală. Cuptorul va fi pornit pentru cinci minute, timp în care aerul cald va determina uscarea tutunului la o temperatură de aproximativ 100 ° C. La sfârşitul celor cinci minute un întrerupător automat va opri procesul. Temperatura aerului la sfârşitul procesului de uscare este înregistrată de un termometru încastrat. Mostra este cântărită şi umiditatea este citită direct şi corectată, dacă este necesar, prin adunarea sau scăderea unei zecimi de procent în funcţie de temperatura înregistrată, folosind cadranul indicator livrat împreună cu aparatul.B. Metoda Brabender1. AparateCuptorul BrabenderUn uscător electric este alcătuit dintr-o cameră cilindrică cu termostat, ventilată prin conversie forţată, în care sunt plasate simultan zece recipiente de metal, fiecare conţinând câte 10 g de tutun. Aceste recipiente sunt plasate pe o masă care poate fi rotită cu ajutorul unei manivele manuale în zece poziţii diferite, permiţând fiecărui recipient ca, după uscare, să ajungă într-o poziţie din care să poată fi cântărit în interiorul aparatului; un sistem de pârghii permite ca, pe rând, fiecare recipient să fie aşezat pe braţul unui cântar încastrat fără ca mostrele să fie scoase din camera de uscare. Cântarul are un cadran de citire optic şi oferă o citire directă a umidităţii. Un al doilea cântar este ataşat aparatului şi este folosit numai pentru cântărirea cantităţilor iniţiale.2. ProceduraTermostatul este fixat la 110°C. Camera este preîncălzită minimum 15 minute.Sunt cântărite 10 mostre a câte 10 g fiecare.Cântarul este încărcat.Mostrele sunt uscate timp de 50 de minute.Sunt citite greutăţile pentru determinarea umidităţii brute.C. Alte metodeSe pot folosi alte metode de măsurare, bazate pe determinarea rezistenţei electrice sau pe proprietăţile dielectrice în urma punerii o singură dată în cuptor, în condiţiile în care rezultatele sunt etalonate pe baza examinării, prin una dintre metodele expuse la pct. A sau B, a unei mostre reprezentative.II. Pregătirea mostrelorProcedura ce trebuie urmată pentru pregătirea mostrelor de tutun frunze în vederea determinării umidităţii, utilizând una dintre metodele expuse la pct. I A sau B, este următoarea:1. Selecţia mostrelorSe alege din fiecare balot un număr de frunze proporţional cu greutatea balotului. Numărul de frunze selectate trebuie să fie suficient de mare pentru a reprezenta balotul în ansamblul său. Mostra trebuie să includă cantităţi egale de frunze de la exteriorul balotului, din interiorul lui, precum şi din straturile intermediare.2. OmogenizareaToate frunzele selectate vor fi amestecate într-o pungă de plastic şi câteva kilograme vor fi mărunţite (lăţimea cuprinsă între 0,4 şi 2 mm).3. SubmostrareDupă mărunţire se amestecă foarte bine frunzele mărunţite şi se selectează o mostră reprezentativă.4. MăsurareaMăsurarea trebuie făcută asupra întregii cantităţi din această mostră selectată şi trebuie luate toate măsurile pentru a se asigura:– neapariţia unor variaţii de umiditate (folosind pungi sau containere protejate la aer sau apă);– omogenitatea mostrei să nu fie afectată de separarea resturilor.III. Etapele şi frecvenţa pregătirii mostrelor şi metoda de calcul de ajustare a greutăţii:– numărul de mostre necesare pentru determinarea umidităţii tutunului neprelucrat trebuie să fie de cel puţin trei pentru fiecare producător/pentru fiecare livrare/pentru fiecare varietate. Producătorii şi prim-procesatorii pot cere la livrare ca numărul de mostre să fie majorat;– greutatea tutunului livrat pe grupe de varietăţi în cursul aceleiaşi zile urmează a fi ajustată în funcţie de valoarea medie a umidităţii măsurate. Dacă valoarea medie a umidităţii nu depăşeşte cu plus/minus o unitate valoarea de referinţă a umidităţii, atunci greutatea tutunului ales pentru acordarea unui ajutor de stat nu va fi modificată;– greutatea ajustată se calculează astfel: greutatea netă totală de tutun livrată din aceeaşi grupă de varietăţi în cursul aceleiaşi zile x (100 – valoarea medie a umidităţii) / (100 – valoarea de referinţă a umidităţii pentru varietatea respectivă). Valoarea medie a umidităţii trebuie să fie un număr întreg obţinut prin rotunjire prin lipsă pentru zecimale cuprinse între 0,01 şi 0,49 şi prin rotunjire prin adaos pentru zecimale cuprinse între 0,50 şi 0,99.––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x