NORME METODOLOGICE din 12 februarie 2004

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 17/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 149 din 19 februarie 2004
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulPENTRU APLICAREALEGE 348 10/07/2003
ART. 4REFERIRE LALEGE 348 10/07/2003 ART. 19
ART. 5REFERIRE LALEGE 348 10/07/2003 ART. 16
ART. 6REFERIRE LALEGE 348 10/07/2003 ART. 18
ART. 17REFERIRE LALEGE 348 10/07/2003 ART. 30
ANEXA 6REFERIRE LALEGE 348 10/07/2003
Acte care fac referire la acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulREFERIT DEORDIN 799 06/05/2016
ActulAPROBAT DEHG 156 12/02/2004
ActulCONTINUT DEHG 156 12/02/2004
ActulREFERIT DELEGE (R) 348 10/07/2003
ART. 4REFERIT DEORDIN 799 06/05/2016
ART. 4REFERIT DEORDIN 149 26/02/2004
ART. 6REFERIT DEORDIN 149 26/02/2004
ART. 10REFERIT DEORDIN 799 06/05/2016
ART. 10REFERIT DEORDIN 149 26/02/2004
ART. 13REFERIT DEORDIN 149 26/02/2004

de aplicare a Legii pomiculturii nr. 348/2003



 + 
Capitolul IProducţia pomicolă + 
Secţiunea 1Patrimoniul pomicol + 
Articolul 1(1) Lucrările de zonare teritorială a arealelor pomicole, pe bazine, centre şi exploataţii pomicole, alcătuite din livezi, se fac de specialiştii din domeniul pomiculturii din sectorul de cercetare, împreună cu reprezentanţii producătorilor, constituiţi în comisii judeţene, şi se definitivează de o comisie centrală.(2) Componenţa Comisiei centrale şi a comisiilor judeţene privind lucrările de zonare a pomiculturii se stabilesc prin ordin al ministrului agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului.
 + 
Articolul 2Delimitarea teritorială a zonelor pomicole se evidenţiază distinct în cadastrul pomicol, ca parte componentă a cadastrului agricol, iar normele metodologice de realizare şi ţinere a evidenţei cadastrului pomicol se stabilesc prin ordin comun al ministrului agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului şi al ministrului administraţiei şi internelor.
 + 
Articolul 3Definiţiile elementelor componente ale patrimoniului pomicol sunt prevăzute în anexa nr. 1.
 + 
Secţiunea a 2-aÎnfiinţarea, exploatarea şi defrişarea plantaţiilor pomicole + 
Articolul 4(1) Înfiinţarea plantaţiilor de pomi fructiferi cu suprafaţa mai mare de 0,5 ha şi a celor de arbuşti fructiferi cu suprafaţa mai mare de 0,2 ha se efectuează pe baza autorizaţiei de plantare, care se eliberează de către direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene şi a municipiului Bucureşti pe baza unei cereri adresate de către producătorii interesaţi. Direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene şi a municipiului Bucureşti vor ţine evidenţa suprafeţelor ce se înfiinţează cu pomi fructiferi şi arbuşti fructiferi.(2) Cererea pentru obţinerea autorizaţiei de plantare se depune la direcţia pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţeană a municipiului Bucureşti, cu cel puţin o lună înainte de data începerii înfiinţării plantaţiei. Cererea va conţine informaţiile necesare pentru completarea autorizaţiei de plantare şi va fi vizată de specialistul de la centrul agricol din comuna unde se înfiinţează plantaţia. Cererea pentru obţinerea autorizaţiei de plantare va fi însoţită de un proiect de înfiinţare a exploataţiei pomicole, în conformitate cu prevederile art. 19 alin. (2), din Legea pomiculturii nr. 348/2003, denumită în continuare lege.(3) Autorizaţia de plantare cuprinde următoarele elemente:a) numele/denumirea producătorului, persoană fizică sau juridică;b) adresa/sediul producătorului;c) locul plantării: comuna, satul, tarlaua sau parcela cu denumirea cunoscută local;d) suprafaţa totală ce urmează a se planta, defalcată pe ani;e) specia, soiul/soiurile folosite la plantare;f) tipul plantaţiei şi numărul de pomi/ha.(4) Cererile-tip pentru solicitarea autorizaţiei de plantare, modelul de autorizaţie de plantare, precum şi formularele pentru inventarierea plantaţiilor pomicole se stabilesc prin ordin al ministrului agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului.
 + 
Articolul 5(1) Categoriile de soiuri prevăzute la art. 16 alin. (1) din lege se definesc astfel:a) soiuri autorizate sunt acele soiuri care sunt înscrise în Catalogul oficial al soiurilor (hibrizilor) de plante de cultură din România, precum şi soiurile înscrise în cataloagele soiurilor de plante cultivate ale ţărilor membre ale Uniunii Europene, în conformitate cu legislaţia în vigoare;b) soiuri recomandate sunt soiurile prevăzute în lucrările de zonare a speciilor de pomi fructiferi şi arbuşti fructiferi pentru cultură în cadrul fiecărei zone, bazin sau centru pomicol; aceste soiuri sunt recomandate a fi prevăzute în proiectele de înfiinţare a plantaţiilor comerciale;c) soiuri autorizate temporar sunt acele soiuri aflate în curs de omologare, cele introduse din ţări terţe, aflate în curs de testare, soiuri vechi, locale, dintr-o anumită zonă cu tradiţie, şi care sunt solicitate de consumatori;d) soiuri interzise sunt soiurile care nu sunt prevăzute în Catalogul oficial al soiurilor de plante de cultură din România, precum şi soiurile provenite din ţări terţe înainte de a fi testate.(2) Soiurile speciilor pomicole folosite la plantare sunt din categoriile autorizate şi recomandate pentru cultura pe fiecare zonă, iar lista acestora, pe specii, este prevăzută în anexa nr. 2.
 + 
Articolul 6Condiţiile privind amenajările de plantaţii de pomi fructiferi şi arbuşti fructiferi pe terenuri în pantă, slab fertile şi cu fenomene de eroziune, precum şi fondurile necesare acestei acţiuni, în conformitate cu prevederile art. 18 din lege, se vor stabili prin ordin al ministrului agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului.
 + 
Articolul 7Proprietarii sau deţinătorii legali ai plantaţiilor pomicole, persoane fizice sau juridice, au obligaţia de a executa lucrările de întreţinere a acestora, în special tratamentele pentru combaterea bolilor şi dăunătorilor, în aşa fel încât să asigure producţiile specifice soiurilor cultivate, ţinând cont de protecţia mediului şi a apei.
 + 
Articolul 8Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură elaborează tehnologii de cultură adaptate diferitelor zone şi tipuri de plantaţii, pe specii şi soiuri, care se difuzează anual către cultivatorii de pomi fructiferi, arbuşti fructiferi şi căpşuni, prin Agenţia Naţională de Consultanţă Agricolă.
 + 
Articolul 9Deţinătorii de plantaţii pomicole au obligaţia de a asigura protecţia solurilor şi a amenajărilor hidroameliorative, existente pe suprafeţele pe care le exploatează, prin curăţarea şi repararea canalelor de colectare a apelor de pe versanţi, menţinerea în stare de funcţionare a sistemelor de irigaţii, precum şi întreţinerea căilor de acces, a drumurilor de exploatare şi a zonelor de întoarcere.
 + 
Articolul 10(1) Autorizaţiile de defrişare a plantaţiilor pomicole se eliberează de către direcţia pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţeană şi a municipiului Bucureşti pe baza cererilor adresate acesteia de către deţinătorii plantaţiilor pomicole.(2) Autorizaţia de defrişare va cuprinde:a) numele/denumirea deţinătorului, persoană fizică sau juridică;b) adresa/sediul deţinătorului;c) amplasarea plantaţiei: comuna, satul, tarlaua, parcela sau punctul, cu denumirea cunoscută local;d) suprafaţa pentru care se solicită autorizaţia de defrişare;e) data defrişării: anul, luna;f) specia/speciile şi soiul/soiurile din plantaţia propusă pentru defrişare;g) vârsta plantaţiei – ani;h) procentul de goluri din plantaţie;i) motivaţia defrişării;j) modul de folosinţă a terenului după defrişare.(3) Formularele-tip pentru cererea de defrişare, precum şi modelul autorizaţiei de defrişare se stabilesc prin ordin al ministrului agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului.(4) Suprafeţele de pomi fructiferi, arbuşti fructiferi şi căpşuni, care constituie colecţii, culturi pomicole de concurs şi parcele experimentale, se exceptează de la obţinerea autorizaţiei de defrişare, defrişarea acestora aprobându-se de consiliile ştiinţifice ale unităţilor de cercetare din domeniul pomiculturii.
 + 
Articolul 11(1) Cererea pentru eliberarea autorizaţiei de defrişare a plantaţiilor pomicole se depun la direcţia pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţeană şi a municipiului Bucureşti cu cel puţin 3 luni înainte de data defrişării. Cererea cuprinde informaţiile necesare pentru completarea autorizaţiei de defrişare şi va fi vizată de specialistul de la centrul agricol teritorial.(2) Dacă deţinătorul plantaţiei pomicole care urmează a fi defrişată schimbă categoria de folosinţă a terenului, acesta are obligaţia de a notifica direcţia pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţeană şi a municipiului Bucureşti, cu 3 luni înaintea defrişării, şi va motiva în scris decizia luată.
 + 
Articolul 12Durata normată de funcţionare a plantaţiilor de pomi fructiferi, arbuşti fructiferi şi căpşuni se stabileşte pe specii şi este prevăzută în anexa nr. 3.
 + 
Articolul 13Criteriile care stau la baza defrişării nucilor şi castanilor comestibili sunt:a) plantaţia nu se justifică din punct de vedere economic, prezentând goluri şi pomi uscaţi în proporţie de peste 60%;b) plantaţia este amplasată pe traseul unei autostrăzi sau al altui obiectiv de importanţă naţională;c) nucii şi castanii răzleţi pot fi defrişaţi dacă prezintă coroană uscată în proporţie de 70%;d) dacă sunt amplasaţi în perimetrul construibil al unui obiectiv de importanţă strategică.
 + 
Articolul 14Direcţia pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, va inventaria nucii şi castanii comestibili din plantaţii în masiv şi răzleţi, o dată pe an, în luna ianuarie, şi va consemna datele de identificare a proprietarilor sau deţinătorilor legali, iar rezultatele se vor înscrie într-un registru special care va fi în responsabilitatea specialistului de la centrul agricol. Centralizarea datelor se va face la serviciul producţiei vegetale de la direcţia pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţeană şi a municipiului Bucureşti.
 + 
Capitolul IIValorificarea fructelor + 
Articolul 15(1) Fructele destinate comercializării în stare proaspătă se clasifică pe categorii de calitate, conform standardelor de calitate armonizate cu standardele Uniunii Europene.(2) Fructele proaspete care se supun clasificării standardelor de calitate sunt prezentate în anexa nr. 4.
 + 
Articolul 16(1) Producătorii, deţinătorii, comercianţii, precum şi alte categorii de operatori nu pot expune la vânzare şi nu pot comercializa fructele decât dacă îndeplinesc cerinţele impuse de standardele de calitate.(2) Operatorii prevăzuţi la alin. (1) sunt responsabili pentru respectarea conformităţii cu standardele de calitate a fructelor care se comercializează pe întreaga filieră a produsului.
 + 
Articolul 17Fructele destinate consumului uman circulă pe filiera de produs însoţite de un certificat de conformitate cu standardele de calitate, emis de Inspecţia de stat pentru controlul tehnic în producerea şi valorificarea legumelor şi fructelor, denumită în continuare ISCTPVLF, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 5, în conformitate cu prevederile art. 30 din lege.
 + 
Articolul 18Se exceptează de la cerinţele de conformitate cu standardele de calitate:a) produsele oferite de către producători la centrele speciale de preluare, pregătire, ambalare, marcare, destinate vânzărilor de gros sau în detaliu;b) produsele expediate în vrac către unităţile şi fabricile de procesare.
 + 
Articolul 19Producătorii de fructe constituiţi în exploataţii comerciale vor ţine evidenţa tratamentelor şi a substanţelor folosite în procesul de producţie pentru tratamentele fitosanitare într-un registru pe care îl vor pune la dispoziţie inspectorilor ISCTPVLF la solicitarea acestora.
 + 
Articolul 20Fructele destinate prelucrării industriale trebuie să îndeplinească cerinţele minime de calitate impuse de procesul tehnologic de prelucrare, şi anume:a) să îndeplinească condiţiile pentru asigurările calităţii produselor finite;b) să fie proaspete, întregi, să aibă culoarea, mărimea şi forma specifice soiului, fără lovituri mecanice, neatacate de boli şi dăunători, curate, fără urme de substanţe chimice, fără corpuri străine;c) să fie recoltate la maturitatea industrială.
 + 
Articolul 21Fructele destinate prelucrării industriale circulă însoţite de certificatul de destinaţie industrială, emis de ISCTPVLF, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 6.
 + 
Articolul 22Producătorii de fructe şi produse prelucrate din fructe, precum şi ceilalţi operatori prevăzuţi la art. 16 alin. (1) sunt obligaţi să comercializeze pentru consumul uman fructe în stare proaspătă sau pentru industrializare, numai dacă acestea respectă condiţiile de siguranţă alimentară prevăzute de legislaţia în vigoare.
 + 
Articolul 23Dreptul de folosire de către producători a unor denumiri de origine pentru anumite loturi de fructe proaspete sau prelucrate cu certificat de atestare a originii geografice se acordă şi se înregistrează de către Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci, la cererea producătorilor interesaţi, pe baza unei documentaţii care se întocmeşte în conformitate cu legislaţia în vigoare.
 + 
Articolul 24Producerea şi comercializarea băuturilor alcoolice româneşti rezultate din fructe, cu denumirea generică de "palincă", "horincă", "turţ", precum şi ambalarea şi etichetarea lor se fac în conformitate cu legislaţia în vigoare.
 + 
Articolul 25Anexele nr. 1-6 fac parte integrantă din prezentele norme metodologice.
 + 
Anexa 1––-la normele metodologice––––––––A. Definiţii privind elementele componente ale patrimoniului pomicol din punct de vedere teritorial1. Zona pomicolă este suprafaţa de teren dintr-un mare ecosistem natural cu structură geografică şi de climă relativ asemănătoare.2. Bazinul pomicol este suprafaţa de teren în care speciile pomicole întâlnesc condiţii speciale de cultură privind factorii de climă şi sol, unde se pot cultiva mai multe specii pomicole cu caractere asemănătoare.3. Centrele şi exploataţiile pomicole sunt entităţi componente ale unui bazin pomicol şi se caracterizează printr-o specializare mai accentuată a culturii anumitor specii pomicole.B. Sisteme de cultură1. Sistemul extensiv sau sistemul clasic se caracterizează prin pomi de vigoare mare, cu coroane globuloase şi cu 150-200 pomi/ha; durata economică a plantaţiei este mai mare.2. Sistemul intensiv se caracterizează prin pomi de vigoare mică sau mijlocie, cu 600-1.200 pomi/ha, iar fructele sunt de calitate net superioară.3. Sistemul superintensiv se caracterizează prin pomi de vigoare mică, conduşi prin tăieri în coroane aplatizate cu densitate foarte mare, cu până la 2.500 pomi/ha şi care produc fructe de calitate foarte bună.4. Pomii răzleţi sunt pomi izolaţi care se găsesc în curţi şi grădini, pe aliniamentele drumurilor, la marginea pădurilor, pe păşuni şi fâneţe şi care nu prezintă importanţă economică.
 + 
Anexa 2––-la normele metodologice––––––––Soiurile speciilor pomicole cultivate în România1. Cais: Callatis, Cea mai bună de Ungaria, Comandor, Dacia, Dana, Excelsior, Favorit, Litoral, Selena, Tudor, Umberto, Sulmona, Olimp, Roşii de Băneasa ş.a.2. Cireş: Amar Galata, Amar Maxut, Bigarreau Burlat, Bing, Boambe de Cotnari, Stella, Germersdorf, Negre de Bistriţa, Pietroase D'f6nissen, Roşii de Bistriţa, Sam, Van.3. Vişin: Bucovina, Crişana, de Botoşani, Iva, Meteor, Mocăneşti, Nana, Oblacinska, Schattenmorelle, Timpurii de Osoi ş.a.4. Piersic: Cardinal, Collins, Congres, Flacăra, Jerseyland, Redhaven, Springcrest, Superbă de toamnă, NJC 108, Vesuvio.5. Prun: Carpatin, Record, Rivers timpuriu, Renclod Althan, Tita, Vâlcean, Renclod de Caransebeş, Minerva, Centenar, D╒Agen, Dâmboviţa, Gras românesc, Pescăruş, Silvia, Stanley, Tuleu gras, Tuleu timpuriu, Vinete de Italia, Vinete româneşti.6. Nectarin: Cora, Crimsongold, Delta, Nectared, Romamer 2, Fantasia.7. Migdal: Ferragnes, Mărculeşti, Nikitski, Pomorae, Texas.8. Castan: Gureni, Hobiţa, Iza, Mara, Polovraci, Tismana.9. Nuc: Argeşan, Geoagiu 65, Jupâneşti, Miroslava, Muscelean, Novaci, Sibişel 44, Orăştie, Velniţa, Sarmis.10. Măr: Aromat de vară, Auriu de Bistriţa, Ciprian, Delia, Delicios de Voineşti, Fălticeni, Florina, Frumos de Voineşti, Generos, Golden Delicious, Goldspur, Granny Smith, Idared, Jonagold, Jonathan, Mutzu, Parmen auriu, Pionier, Prima, Rădăşeni, Red Melba, Romus, Romus 1, Romus 2, Starkrimson, T120, T195, Wagner premiat.11. Păr: Abatele Fetel, Argessis, Aniversare, Carpica, Conference, Curκ, Favorita lui Clapp, Highland, Monica, Napoca, Timpurii de Dâmboviţa, Triumf, Untoasă Bosc, Williams, Williams roşu.Soiurile speciilor de arbuşti fructiferi cultivate în România12. Afin: Augusta, Azur, Coville, Ivanhoe, Pemberton.13. Agriş: Careless, Rezistent de Cluj, Someş, White Smith, Zenit.14. Alun: Cozia, Romavel, Uriaşe de Halle, Vâlcea 22.15. Cătină: Serpeni.16. Coacăz negru: Abanos, Amurg, Blackdown, Perla neagră, Record, Joseni 17, Bogatar.17. Coacăz roşu: Abundent, Red Lake, Roşu timpuriu.18. Măceş: Braşov, Can.19. Mur: Darrow, Smoothstem.20. Scoruş negru: Nero.21. Soc: Brădet, Flora, Ina, Nero.22. Trandafir pentru petale: Rosa centifolia, Rosa damascena.23. Zmeur: Cayuga, Citria, Ruvi, Englezesc Exploit, Newburg, Star.24. Căpşun: Elsanta, Gorella, Premial, Răzvan, Red Gauntlet, Sătmărean, Senga Sengana, Magic, Coral.
 + 
Anexa 3––-la normele metodologice––––––––DURATA NORMATĂ DE FUNCŢIONAREa plantaţiilor de pomi fructiferi, arbuşti fructiferi şi căpşuni

  Denumirea plantaţiilor Ani
  Plantaţii clasice de meri, peri, pruni, gutui, migdali, castani 30
  Plantaţii clasice de cireşi, vişini, piersici, aluni şi caişi 20
  Plantaţii intensive de meri, peri, pruni 20
  Plantaţii intensive de cireşi, piersici şi caişi 20
  Plantaţii de nuci 40
  Plantaţii de agriş, coacăz şi trandafiri de dulceaţă 10
  Plantaţii de zmeur, afin, mur, soc şi alţi arbuşti fructiferi 10
  Plantaţii de căpşun 4

 + 
Anexa 4––-la normele metodologice––––––––LISTAfructelor care se supun clasificării prin standardele de calitate

  Cod CN Fructul
  0802 Nuci în coajă
  0808 Mere, pere şi gutui
  0809 Caise, cireşe, vişine, piersici şi nectarine, prune
  0810 Fructele de arbuşti fructiferi (mure, zmeură, afine, agrişe, coacăze etc.)
    Căpşuni
  Fructe care fac obiectul importului
  08030011 Banane proaspete
  08030090 Banane uscate
  08042010 Smochine proaspete
  08043000 Ananas
  08045000 Guava, mango
  0805 Citrice (lămâi, portocale, mandarine, satsume, clementine, grepfrut)
  08061021,29,30, 40,50,61,60 Struguri de masă
  0807 Pepeni verzi şi pepeni galbeni

 + 
Anexa 5

    ––-
la normele metodologice
––––––––
                           CERTIFICAT DE CONFORMITATE
               cu standardele de calitate pentru fructe proaspete
 
1. Operator
(producător, asociaţia de
producători, staţia de ambalare)..
…………………………….
…………………………….
…………………………….

Certificat de conformitate cu
standardul
nr. ………….. care se aplică
pentru produsul ………………..

Nr. ………..

2. Identitatea celui care face
ambalarea în ambalaje (dacă este
altul decât comerciantul)

3. Emitent
………………………………

4. Locul ambalării
……………………………..
5. Mijlocul de transport

6. Destinaţia

7. Ambalaje
Număr şi tip

8. Tipul
produsului
(soiul)……….
……………..

9. Calitatea

10. Greutatea
totală în kg/neta

11. Perioada de valabilitate …… zile Locul şi data emiterii ……..

Semnătura emitentului
………………….

12. Comentarii

 + 
Anexa 6

    ––-
la normele metodologice
––––––––
                      CERTIFICAT DE DESTINAŢIE INDUSTRIALĂ
                    pentru fructe destinate industrializării
1. Operator

Certificat de destinaţie industrială
(Fructe proaspete ce fac obiectul
industrializării conform Legii nr. 348/2003)
2. Mijlocul de transport 3. Inspecţia care emite certificatul
4. Destinaţia industrială a
produsului/Numele şi adresa
fabricii de prelucrare
industrială
5. Organul de inspecţie al zonei unde are
loc prelucrarea industrială

6. Numărul ambalajelor sau
menţiunea "en gros"
7. Felul produsului/
Originea
8. Greutatea totală în
kg, bruto/neto ⌠'28
9.
……………………… ………………….

Biroul vamal vizat: intrare/ieşire Locul şi data emiterii Ştampila

…………………………….. ………………..

Controlor (numele scris cu litere de tipar) Semnătura

10. Comentarii
11. Procesatorul certifică faptul că produsul menţionat mai sus a făcut
obiectul prelucrării industriale.

Locul şi data ……………. Semnătura Ştampila
……………..

12. Prezentul certificat trebuie să fie returnat în urma certificării
procesatorului (căsuţa 11), după prelucrarea mărfurilor identificate la
căsuţele 6, 7 şi 8, organismului de control (inspecţie) menţionat în
căsuţa 5.

––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x