NORME METODOLOGICE din 10 mai 2006

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 20/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL ADMINISTRATIEI SI INTERNELOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 425 din 17 mai 2006
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 1435 18/09/2006
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 7REFERIRE LAORDIN 1430 26/08/2005
ART. 7REFERIRE LANORMA 26/08/2005
ART. 7REFERIRE LALEGE (R) 50 29/07/1991
ANEXA 1REFERIRE LAHG 560 15/06/2005
ANEXA 1REFERIRE LALEGE 481 08/11/2004
ANEXA 2REFERIRE LAHG 560 15/06/2005
ANEXA 2REFERIRE LALEGE 481 08/11/2004
ANEXA 3REFERIRE LAHG 560 15/06/2005
ANEXA 3REFERIRE LALEGE 481 08/11/2004
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 1435 18/09/2006
ActulAPROBAT DEORDIN 1298 10/05/2006
ActulCONTINUT DEORDIN 1298 10/05/2006

de avizare şi autorizare privind protecţia civilă



 + 
Articolul 1Avizele de protecţie civilă sunt actele emise, în baza legii, de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, inspectoratele judeţene şi al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă, după verificarea conformităţii cu prevederile reglementărilor tehnice în vigoare a măsurilor adoptate în documentaţiile de investiţii în construcţii pentru realizarea adăposturilor de protecţie civilă.
 + 
Articolul 2Autorizaţiile de protecţie civilă sunt actele emise, în baza legii, de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, inspectoratele judeţene şi al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă, prin care se certifică, în urma verificării documentelor şi în teren, conformitatea realizării adăposturilor de protecţie civilă, la finalizarea noilor investiţii în construcţii.
 + 
Articolul 3(1) Prin spaţiu de adăpostire se înţelege suprafaţa şi volumul încăperilor destinate efectiv acestui scop; nu se includ spaţiile tehnice, grupurile sanitare, spaţiile de acces şi ieşirile de salvare aferente adăpostului.(2) La verificarea dimensionării suprafeţelor şi volumelor spaţiilor (încăperilor) de adăpostire se va ţine seama, cumulativ, de următoarele cerinţe:a) suprafaţa minimă alocată: 1 mp/persoană;b) volumul minim alocat: 2,5 mc/persoană.(3) Spaţiul minim pentru un adăpost de protecţie civilă trebuie să asigure adăpostirea a 9 persoane, respectiv o suprafaţă de 9 mp şi un volum de 22,5 mc.
 + 
Articolul 4Avizele prevăzute la art. 1 se emit pe fişele tehnice specifice, conform procedurilor stabilite prin prezentele norme metodologice şi prin cele de aplicare a legislaţiei privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii.
 + 
Articolul 5Autorizaţiile de protecţie civilă se emit pe formulare-tip, conform modelului prevăzut în anexa nr. 1 la prezentele norme metodologice.
 + 
Articolul 6(1) Cererile pentru emiterea avizelor de protecţie civilă se adresează în scris Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă ori inspectoratelor judeţene sau al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă şi se soluţionează de unităţile respective în maximum 15 zile de la data înregistrării acestora.(2) Cererile pentru emiterea autorizaţiilor de protecţie civilă se adresează în scris Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, inspectoratelor judeţene sau al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă, după caz, şi se soluţionează de unităţile respective în maximum 30 de zile de la data înregistrării acestora.(3) Modelele de cereri pentru eliberarea avizului şi autorizaţiei de protecţie civilă sunt prevăzute în anexa nr. 2 şi, respectiv, în anexa nr. 3 la prezentele norme metodologice.(4) Pentru situaţiile în care se solicită soluţionarea în regim de urgenţă se aplică prevederile reglementărilor specifice în vigoare la data înregistrării.(5) Cererile însoţite de documentele necesare se înregistrează într-un registru special în ordinea primirii lor, asigurându-se evidenţa şi confidenţialitatea conţinutului acestora.(6) Dacă documentele prezentate sunt incomplete, după înregistrarea cererii se comunică solicitantului, pe loc, lipsurile constatate, conform modelului prevăzut în anexa nr. 4 la prezentele norme metodologice. În această situaţie se va returna documentaţia spre completare, cu specificarea datei, numelui şi prenumelui solicitantului şi semnătura de primire a acestuia.(7) Termenul legal de eliberare a avizului sau autorizaţiei de protecţie civilă curge de la data depunerii documentaţiei complete.
 + 
Articolul 7În vederea obţinerii avizului de protecţie civilă solicitantul prezintă obligatoriu următoarele documente, în două exemplare:a) cerere-tip, prevăzută în anexa nr. 2 la prezentele norme metodologice;b) certificat de urbanism, în copie;c) plan de situaţie şi de încadrare în zonă, anexă la certificatul de urbanism vizat spre neschimbare de serviciul de urbanism al emitentului autorizaţiei de construire;d) plan de arhitectură al celui mai de jos nivel al construcţiei şi schema instalaţiilor de filtroventilaţie, pentru adăposturile cu capacitate mai mare de 50 de persoane, şi al instalaţiilor electrice din adăpost;e) planul secţiunii verticale a clădirii cu instalaţiile de filtroventilaţie din adăpost, pentru adăposturile cu capacitate mai mare de 50 de persoane;f) memoriu tehnic de specialitate;g) fişa tehnică în vederea acordului unic, întocmită conform formularului F.8.3 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului nr. 1.430/2005;h) opis cu documentele depuse.
 + 
Articolul 8Memoriul tehnic de specialitate cuprinde următoarele:a) date generale despre adăpost: necesar personal de adăpostit; echipare cu instalaţii speciale, utilaje şi tâmplărie, grupuri sanitare; descrierea acceselor, grosimile pereţilor şi planşeelor, sistem armare, pardoseli, finisaje, racorduri; instalaţii de filtroventilaţie, electrice, sanitare, de încălzire etc.;b) date privind echiparea cu instalaţii de filtroventilaţie, pentru adăposturile de protecţie civilă cu capacitate de adăpostire de peste 50 de persoane.
 + 
Articolul 9(1) În vederea obţinerii autorizaţiei de protecţie civilă, solicitantul prezintă obligatoriu, la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă ori la inspectoratele judeţene sau al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă, în două exemplare, următoarele documente:a) cerere-tip, prevăzută în anexa nr. 3 la prezentele norme metodologice;b) autorizaţia de construire, în copie;c) documentaţia tehnică pe baza căreia s-a emis avizul de protecţie civilă, conform art. 7;d) procesul-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor, în copie;e) opis cu documentele depuse.(2) Autorizaţia de protecţie civilă se întocmeşte în două exemplare, un exemplar la beneficiar şi unul la emitent, şi se eliberează în maximum 30 de zile de la data depunerii documentelor prevăzute la alin. (1). Odată cu autorizaţia se eliberează solicitantului un exemplar din documentaţia depusă, iar un exemplar se păstrează la emitent, pe toată durata de existenţă a obiectivului.
 + 
Articolul 10(1) Documentele pentru avizarea sau autorizarea privind protecţia civilă se repartizează pentru soluţionare personalului nominalizat în acest sens prin ordin de zi pe unitate, care, în urma verificării conţinutului acestora şi în teren (numai pentru emiterea autorizaţiilor), întocmeşte pentru fiecare situaţie un referat cu concluziile rezultate şi cu propunerile privind eliberarea ori respingerea motivată a eliberării avizului sau autorizaţiei.(2) Referatele se verifică de către şeful nemijlocit, se avizează de către adjunctul inspectorului general (inspectorului-şef) şi se supun aprobării inspectorului general (inspectorului-şef), odată cu avizul/autorizaţia de protecţie civilă.
 + 
Articolul 11Personalul prevăzut la art. 10 alin. (1) este instruit din punct de vedere tehnic de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, care organizează în acest scop, anual şi ori de câte ori este cazul, sesiuni de instruire şi verificare.
 + 
Articolul 12Nu se eliberează avize sau autorizaţii de protecţie civilă de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă ori inspectoratele judeţene sau al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă, în următoarele situaţii:a) atunci când se constată neîndeplinirea condiţiilor prevăzute de reglementările tehnice în vigoare;b) dacă obiectivele respective nu se încadrează în categoriile celor prevăzute cu adăposturi, stabilite potrivit legislaţiei în vigoare.
 + 
Articolul 13La emiterea avizului de protecţie civilă, pe planşele desenate se aplică, pentru conformitate, o ştampilă care va avea imprimat textul prevăzut în anexa nr. 5 la prezentele norme metodologice.
 + 
Articolul 14(1) Ştampila se aplică pe original şi pe copia următoarelor documente:a) fişa tehnică model F.8.3;b) plan de arhitectură al subsolului/adăpostului;c) plan cu secţiunea prin care se intersectează în mod obligatoriu cel mai de jos nivel al construcţiei/adăpostului;d) schema instalaţiei de filtroventilaţie din adăpost, unde este cazul;e) schema instalaţiei electrice a adăpostului;f) plan de arhitectură al celui mai de jos nivel al construcţiei şi schema instalaţiilor de filtroventilaţie şi electrice din adăpost;g) plan de situaţie şi de încadrare în zonă, anexă la certificatul de urbanism vizat spre neschimbare de către serviciul de urbanism al emitentului autorizaţiei de construire;h) planul secţiunii verticale a clădirii cu instalaţiile de filtroventilaţie din adăpost.(2) Ştampila prevăzută la art. 13 se va confecţiona prin grija Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, respectiv a inspectoratelor judeţene sau al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă, după caz.
 + 
Articolul 15(1) La emiterea avizelor de protecţie civilă se reţine de către avizator câte un exemplar al documentelor prevăzute la art. 7, în copie. Aceste documente se păstrează până la emiterea autorizaţiei de protecţie civilă.(2) Documentele avizate, împreună cu fişa tehnică, se emit după ce solicitantul prezintă chitanţa de plată a taxei aferente avizării, în condiţiile legii.
 + 
Articolul 16Avizatorul, în colaborare cu serviciile de urbanism ale emitentului autorizaţiei de construire, urmăreşte periodic respectarea documentaţiei avizate pe timpul execuţiei şi solicită investitorului participarea la fazele determinante ale lucrărilor de construcţie, la recepţia la terminarea lucrărilor şi la recepţia finală, condiţie ce va fi înscrisă de către avizator în fişa tehnică.
 + 
Articolul 17(1) Obiectivele de investiţii la care documentaţia se analizează şi se avizează de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă prin serviciul specializat sunt cele din sectorul 1 al municipiului Bucureşti, cuprinse în perimetrul Lac Floreasca – Bd. Aviatorilor – Calea Dorobanţilor – Calea Floreasca.(2) Avizele emise de inspectoratele judeţene sau al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă pentru adăposturile în care sunt amenajate puncte de comandă se transmit spre ştiinţă Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, în vederea urmăririi respectării documentaţiilor avizate.(3) Avizele emise de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă se transmit spre ştiinţă, după caz, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Dealul Spirii" al Municipiului Bucureşti, în vederea luării în evidenţă a noilor capacităţi de adăpostire şi urmăririi respectării documentaţiilor avizate.
 + 
Articolul 18Obiectivele de investiţii autorizate, prevăzute cu adăposturi de protecţie civilă, se înregistrează într-un registru special de evidenţă, care cuprinde următoarele rubrici:a) numărul curent;b) numărul de înregistrare al autorizaţiei şi data eliberării acesteia;c) numele şi prenumele solicitantului (din cererea-tip);d) denumirea şi destinaţia construcţiei;e) adresa investiţiei;f) date tehnice ale construcţiei: suprafaţa şi capacitatea adăpostului, dotare cu instalaţii de filtroventilaţie;g) semnătura de primire a solicitantului autorizaţiei.
 + 
Articolul 19Titularii avizelor şi autorizaţiilor de protecţie civilă au obligaţia păstrării în bune condiţii a acestora şi prezentării, la cerere, organelor de control.
 + 
Articolul 20Dacă documentele depuse nu sunt ridicate în termen de 6 luni de la data depunerii lor, solicitanţii sunt obligaţi ca în termen de 10 zile să-şi reînnoiască cererile pentru obţinerea avizelor sau autorizaţiilor de protecţie civilă; în caz contrar acestea sunt distruse.
 + 
Articolul 21Nerealizarea adăposturilor de protecţie civilă conform documentaţiilor de execuţie avizate şi/sau nemenţinerea acestora în bună stare de utilizare atrage răspunderea juridică, potrivit legii.
 + 
Articolul 22Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi inspectoratele judeţene sau al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă asigură condiţiile şi măsurile corespunzătoare lucrului cu publicul, necesare pentru desfăşurarea în bune condiţii a activităţii de primire a cererilor şi de emitere a avizelor şi autorizaţiilor de protecţie civilă.
 + 
Anexa 1la normele metodologiceROMÂNIAMINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELORINSPECTORATUL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ "………………………."AL JUDEŢULUI ……………………..Ca urmare a cererii înregistrate la nr. ……….. din ……………….., adresată de ……………………, cu domiciliul/sediul în judeţul ………, municipiul/oraşul/comuna ……………., sectorul/satul …………………, str. …………………… nr. ……, bl. ……., sc. ……., et. ……., ap. ……., cod poştal …………….., telefon …………………,în baza Legii nr. 481/2004 privind protecţia civilă şi a Hotărârii Guvernului nr. 560/2005, se autorizează din punct de vedere al protecţiei civile …………………………….., amplasat/amplasată în judeţul ………………, municipiul/oraşul/comuna ………………, sectorul/satul ………………., str. ………………. nr. ….., cod poştal ………….. .Inspector-şef,………………………….(numele şi prenumele, semnătura)L.S.
 + 
Anexa 2la normele metodologiceCătre Inspectoratul ……………………..Domnului inspector-şefCEREREpentru emiterea avizului de protecţie civilăNr. ……….. din ………………Subsemnatul/Subsemnata …………., cu domiciliul în judeţul …………., municipiul/oraşul/comuna ……………….., sectorul/satul …………….., str. …………………….. nr. ……, bl. ……., sc. ……, et. ……, ap. ……, cod poştal ……, telefon/fax ……………………, în calitate de ……………….., la ……………….., în conformitate cu prevederile Legii nr. 481/2004 privind protecţia civilă şi ale Hotărârii Guvernului nr. 560/2005, solicit emiterea avizului de protecţie civilă pentru ……………., amplasat/amplasată în judeţul ……….., municipiul/oraşul/comuna ……….., sectorul/satul ………………., str. ……………………. nr. …….., cod poştal …………… .Anexez documentele prevăzute în normele metodologice aprobate prin Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 1.298/2006.Declar pe propria răspundere că documentele prezentate în copie sunt conforme cu originalul.Data …………………..Semnătura
 + 
Anexa 3la normele metodologiceCătreInspectoratul ……………………..Domnului inspector-şefCEREREpentru emiterea autorizaţiei de protecţie civilăNr. ……….. din ………………Subsemnatul/Subsemnata …………, cu domiciliul în judeţul ………….., municipiul/oraşul/comuna ……………., sectorul/satul …………………, str. …………………….. nr. ……, bl. ……., sc. ……, et. ……, ap. ……, cod poştal ……….., telefon/fax ………………., în calitate de ………………………., la ……………………, în conformitate cu prevederile Legiinr. 481/2004privind protecţia civilă şi ale Hotărârii Guvernuluinr. 560/2005, solicit emiterea autorizaţiei de protecţie civilă pentru …………………., amplasat/amplasată în judeţul ………………, municipiul/oraşul/comuna ………………, sectorul/satul ………………., str. ………………… nr. …….., cod poştal …………… .Anexez documentele prevăzute în normele metodologice aprobate prin Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 1.298/2006.Declar pe propria răspundere că documentele prezentate în copie sunt conforme cu originalul.Data …………………..emnătura
 + 
Anexa 4la normele metodologiceOPISDocumentele prezentate pentru eliberareaavizului/autorizaţiei de protecţie civilă

Nr.
crt.
Denumirea
documentului
Seria, codul
nr. de înregistrare etc.
Nr.
de file
Formatul

Data …………… Semnătura solicitantului…………………..Documentele necesare pentru completarea dosarului de avizare/autorizare

Nr.
crt.
Denumirea
documentului
Data
comunicării
Semnătura
solicitantului
Data
depunerii
Semnătura
de primire

Semnătura personalului nominalizatdin inspectorat Semnătura solicitantului…………………………. ……………………Data ………………… + 
Anexa 5la normele metodologice

INSPECTORATUL
PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ
……………………..

– PROTECŢIA CIVILĂ –

Aviz nr. ……………. din ……………………………………
Numele şi prenumele …………………………………………….

Semnătura ……………………..

                                                                      
( Ştampila )
( unităţii )
( L.S. )

–––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x