NORME METODOLOGICE din 1 august 2007

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 22/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 564 din 16 august 2007
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 2REFERIRE LAOUG 113 21/12/2006 ART. 1
ART. 9REFERIRE LALEGE 273 29/06/2006
ART. 9REFERIRE LALEGE 500 11/07/2002
ART. 14REFERIRE LAOUG 113 21/12/2006 ART. 1
ART. 15REFERIRE LAOUG 113 21/12/2006 ART. 1
ART. 15REFERIRE LALEGE 201 16/05/2003
ART. 15REFERIRE LAOUG 146 31/10/2002
ART. 16REFERIRE LAOUG 113 21/12/2006 ART. 1
ART. 17REFERIRE LAOUG 113 21/12/2006 ART. 1
ART. 19REFERIRE LAOUG 113 21/12/2006 ART. 1
ART. 19REFERIRE LAHG 1096 15/07/2004
ART. 21REFERIRE LAOUG 113 21/12/2006 ART. 1
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulAPROBAT DEHG 892 01/08/2007
ActulCONTINUT DEHG 892 01/08/2007

privind finanţarea proiectelor şi programelor din Fondul naţional de dezvoltare la dispoziţia Guvernului



 + 
Articolul 1Fondul naţional de dezvoltare la dispoziţia Guvernului se înfiinţează în cadrul bugetului de stat şi se aprobă anual, prin legea bugetului de stat, cu următoarele subdiviziuni:a) fondul destinat finanţării proiectelor de investiţii în infrastructură şi a altor proiecte prioritare;b) fondul destinat finanţării necesităţilor provocate de retrocedarea/restituirea activelor imobiliare;c) fondul destinat suplimentării fondurilor necesare derulării unor programe/proiecte care beneficiază de finanţare din fonduri europene, inclusiv pentru prefinanţarea şi cofinanţarea acestora.
 + 
Articolul 2Sumele cuprinse anual în bugetul de stat cu această destinaţie au în vedere încadrarea în limita soldurilor conturilor de disponibilităţi reprezentând venituri din privatizare de la instituţiile publice implicate în procesul de privatizare, rezultate după deducerea cheltuielilor prevăzute în bugetele acestora, precum şi a sumelor încasate din vânzarea acţiunilor rezultate din conversia în acţiuni a creanţelor bugetului de stat, existente în contul curent general al Trezoreriei Statului, şi în contul de valută al Ministerului Economiei şi Finanţelor, prevăzute la art. 1 alin. (6) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 113/2006 privind înfiinţarea Fondului naţional de dezvoltare.
 + 
Articolul 3Sumele prevăzute anual în bugetul de stat la subdiviziunea Fondului naţional de dezvoltare la dispoziţia Guvernului se repartizează pe ordonatori principali de credite şi pe proiecte, pe bază de hotărâri ale Guvernului.
 + 
Articolul 4Propunerile de proiecte eligibile a fi finanţate din Fondul naţional de dezvoltare la dispoziţia Guvernului se prezintă în şedinţă a Guvernului, cu titlu informativ, anterior demarării procedurilor de iniţiere şi promovare a proiectelor de hotărâri ale Guvernului.
 + 
Articolul 5În urma consultării şi deciziei Guvernului exprimate potrivit art. 4, se vor demara procedurile de iniţiere şi promovare a proiectelor de hotărâri ale Guvernului, potrivit prevederilor legale.
 + 
Articolul 6Pentru autorităţile administraţiei publice locale propunerile de repartizare a sumelor pe proiecte şi pe unităţi administrativ-teritoriale se prezintă de către Ministerul Internelor şi Reformei Administrative pe baza proiectelor prezentate de autorităţile administraţiei publice locale şi se aprobă prin hotărâre a Guvernului.
 + 
Articolul 7Sumele repartizate ordonatorilor principali de credite ai bugetelor locale se alocă prin transferuri de la bugetul de stat către bugetele locale prevăzute în bugetul Ministerului Economiei şi Finanţelor – "Acţiuni generale".
 + 
Articolul 8În cazul proiectelor multianuale sumele aferente finanţării din Fondul naţional de dezvoltare la dispoziţia Guvernului pe anii următori celui pentru care se face repartizarea reprezintă estimări şi sunt avute în vedere la dimensionarea Fondului naţional de dezvoltare la dispoziţia Guvernului pe anii următori.
 + 
Articolul 9În limita creditelor bugetare repartizate din Fondul naţional de dezvoltare la dispoziţia Guvernului, ordonatorii principali de credite vor solicita Ministerului Economiei şi Finanţelor suplimentarea bugetelor proprii cu sumele aprobate pe bază de hotărâri ale Guvernului. Angajările, lichidările, ordonanţările şi plăţile din aceste sume se fac potrivit prevederilor Legii nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările ulterioare, şi ale Legii nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare.
 + 
Articolul 10Ministerul Economiei şi Finanţelor, la solicitarea ordonatorilor principali de credite, va introduce modificările corespunzătoare în volumul şi în structura bugetului de stat şi ale bugetelor acestora.
 + 
Articolul 11Proiectele de investiţii pentru care se alocă sume din Fondul naţional de dezvoltare la dispoziţia Guvernului se cuprind în programele de investiţii anuale, anexe la bugetele ordonatorilor principali de credite.
 + 
Articolul 12La elaborarea proiectelor de buget pentru anii următori, ordonatorii principali de credite vor prezenta propuneri de alocări de sume din Fondul naţional de dezvoltare la dispoziţia Guvernului, în vederea cuprinderii acestuia în bugetul de stat cu încadrare în limitele prevăzute la art. 2.
 + 
Articolul 13Ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat şi ai bugetelor locale raportează lunar Ministerului Economiei şi Finanţelor, în termen de 15 zile calendaristice de la finele lunii de raportare, modul de utilizare a sumelor alocate, respectiv plăţile efectuate din sumele repartizate din Fondul naţional de dezvoltare la dispoziţia Guvernului, conform situaţiei prevăzute în anexa la prezentele norme metodologice. Raportarea de către ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale la Ministerul Economiei şi Finanţelor se face prin intermediul direcţiilor generale ale finanţelor publice.
 + 
Articolul 14Deficitul anual al bugetului de stat, rezultat din plăţile efectuate din sumele repartizate din Fondul naţional de dezvoltare la dispoziţia Guvernului, se acoperă din sursele stabilite cu această destinaţie la art. 1 alin. (6) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 113/2006.
 + 
Articolul 15Din sumele reprezentând împrumuturi acordate temporar, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 146/2002 privind formarea şi utilizarea resurselor derulate prin Trezoreria Statului, aprobată cu modificări prin Legea nr. 201/2003, cu modificările şi completările ulterioare, din disponibilităţile contului curent general al Trezoreriei Statului pentru finanţarea deficitului bugetului de stat din anul curent se scade valoarea totală a plăţilor determinată pe baza raportărilor lunare efectuate de ordonatorii principali de credite conform art. 1 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 113/2006 şi art. 13 din prezentele norme metodologice.
 + 
Articolul 16În termen de 17 zile calendaristice de la finele anului bugetar, ministrul economiei şi finanţelor aprobă ca suma totală rezultată ca urmare a efectuării plăţilor din sumele repartizate din Fondul naţional de dezvoltare la dispoziţia Guvernului să se acopere din sursele prevăzute la art. 1 alin. (6) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 113/2006. În situaţia în care deficitul anual al bugetului de stat, rezultat din plăţile efectuate din sumele repartizate din Fondul naţional de dezvoltare la dispoziţia Guvernului, este mai mare decât disponibilităţile încasate în lei conform art. 1 alin. (6) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 113/2006, diferenţa se acoperă din echivalentul în lei rezultat ca urmare a vânzării valutei încasate din aceleaşi surse.
 + 
Articolul 17(1) Sumele prevăzute la art. 1 alin. (6) lit. a) şi b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 113/2006 se încasează în contul curent general al Trezoreriei Statului sau în contul de valută al Ministerului Economiei şi Finanţelor, conturi ce se comunică de Ministerul Economiei şi Finanţelor instituţiilor publice implicate în procesul de privatizare.(2) Concomitent cu virarea în contul curent general al Trezoreriei Statului sau în contul de valută al Ministerului Economiei şi Finanţelor a sumelor prevăzute la art. 1 alin. (6) lit. b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 113/2006, instituţiile publice implicate vor comunică în scris organelor fiscale competente numărul acţiunilor rezultate din conversia în acţiuni a creanţelor bugetului de stat vândute.
 + 
Articolul 18Începând cu anul 2007, veniturile din dividende încasate de instituţiile implicate în procesul de privatizare, precum şi dividendele realizate de către operatorii economici care îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea unor instituţii publice centrale care nu îndeplinesc atribuţiile de instituţii publice implicate în privatizare se virează la bugetul de stat la capitolul 30.01 "Venituri din proprietate" subcapitolul 30.01.08 "Venituri din dividende".
 + 
Articolul 19Dobânzile aferente sumelor prevăzute la art. 1 alin. (6) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 113/2006, încasate de instituţiile publice implicate în procesul de privatizare, se virează la bugetul de stat la capitolul 31.01 „Venituri din dobânzi”, subcapitolul 31.01.03 „Alte venituri din dobânzi”. Dobânzile aferente sumelor prevăzute la art. 1 alin. (6) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 113/2006, precum şi dobânzile acumulate până la data intrării în vigoare a acesteia, încasate de Ministerul Economiei şi Finanţelor la conturile de valută şi la disponibilităţile evidenţiate distinct în contul curent general al Trezoreriei Statului conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1.096/2004 privind unele măsuri de administrare a disponibilităţilor încasate ca urmare a finalizării vânzării pachetelor de acţiuni ale Băncii Comerciale Române – S.A. se virează la bugetul de stat la capitolul 31.01 „Venituri din dobânzi”, subcapitolul 31.01.03 „Alte venituri din dobânzi”.
 + 
Articolul 20Necesităţile de echilibrare a contului curent general al Trezoreriei Statului, rezultat ca urmare a efectuării plăţilor sectorului bugetar, se acoperă prin transformarea în lei a sumelor încasate în valută din venituri din privatizare, la cursul de schimb comunicat de Banca Naţională a României, valabil la data efectuării tranzacţiei. Echivalentul în lei al acestor sume se înregistrează în contul curent general al Trezoreriei Statului la disponibil din venituri din privatizare.
 + 
Articolul 21Din sursele prevăzute la art. 1 alin. (6) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 113/2006 se plătesc şi obligaţiile rezultate din procesul de privatizare stabilite prin acte normative speciale, cu excepţia celor plătite din sumele prevăzute în bugetele de venituri şi cheltuieli ale instituţiilor publice implicate în procesul de privatizare.
 + 
Anexa ––la normele metodologice––––––––MINISTERUL ……………………………………………..Consiliul Local (Judeţean) ……………………………SITUAŢIAmodului de utilizare al sumelor alocate din Fondul naţional de dezvoltare la dispoziţia Guvernului la finele lunii …………..

Nr.
crt.

Hotărârea
Guvernului
(nr. şi data)

Programul/
Proiectul

Clasificaţia
bugetară
(subdiviziunile
de cheltuieli
bugetare)
Suma totală
alocată

Suma totală
utilizată*)

–-Notă *) Suma totală utilizată de la 1 ianuarie până la finele lunii de raportare.Ordonator principal Conducătorul compartimentuluide credite, financiar contabil,……………….. …………………………..––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x