NORME din 8 aprilie 2004

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 17/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII RURALE
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 414 din 10 mai 2004
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 160 14/03/2008
Nu exista actiuni induse de acest act
Nu exista acte referite de acest act
Acte care fac referire la acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 160 14/03/2008
ActulAPROBAT DEORDIN 233 08/04/2004
ActulCONTINUT DEORDIN 233 08/04/2004
ART. 7REFERIT DEORDIN 956 21/12/2004
ART. 7REFERIT DEREGULAMENT 21/12/2004

privind atestatele de specificitate pentru produsele agricole şi produsele alimentare



 + 
Articolul 1(1) Prezentele norme stabilesc regulile conform cărora poate fi obţinut un atestat comunitar de specificitate pentru produsele agricole şi produsele alimentare enumerate în anexa nr. I şi pentru produsele alimentare enumerate în anexa nr. II, anexe care fac parte integrantă din prezentele norme.(2) Prezentele norme se aplică fără a se aduce atingere altor prevederi specifice.
 + 
Articolul 2În sensul prezentelor norme, următorii termeni se definesc astfel:a) specificitate – elementul sau ansamblul de elemente prin care un produs agricol sau un produs alimentar se distinge în mod clar de alte produse agricole sau produse alimentare similare aparţinând aceleiaşi categorii;– prezentarea unui produs agricol sau produs alimentar nu este considerată element în sensul prezentului articol;– specificitatea nu poate să se limiteze la o compoziţie calitativă sau cantitativă ori la un mod de producţie stabilit printr-o reglementare comunitară sau naţională ori prin standarde voluntare; totuşi această regulă nu se aplică dacă reglementarea sau standardul respectiv a fost stabilit în vederea definirii specificităţii unui produs;b) grup – orice asociere, indiferent de forma sa juridică sau de componenţa sa, de producători şi/sau procesatori care realizează acelaşi produs agricol sau produs alimentar; la acest grup pot participa şi alte părţi interesate;c) atestat de specificitate – recunoaşterea specificităţii unui produs prin intermediul înregistrării sale în conformitate cu prezentele norme.
 + 
Articolul 3Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale înfiinţează şi administrează un registru de atestate de specificitate, în care se înregistrează numele produselor agricole şi ale produselor alimentare a căror specificitate a fost recunoscută în conformitate cu prezentele norme.
 + 
Articolul 4(1) Pentru a figura în registrul menţionat la art. 3 un produs agricol sau un produs alimentar trebuie să fie produs din materii prime tradiţionale, să prezinte o compoziţie tradiţională sau un mod de producţie şi/sau de prelucrare care reflectă un tip tradiţional de producţie şi/sau de prelucrare.(2) Înregistrarea nu este permisă în cazul unui produs agricol sau al unui produs alimentar a cărui specificitate se datorează:a) provenienţei sau originii sale geografice;b) numai aplicării unei inovaţii tehnologice.
 + 
Articolul 5(1) Pentru a fi înregistrat, numele produsului agricol sau al produsului alimentar trebuie:– să fie specific în sine; sau– să exprime specificitatea produsului respectiv.(2) Numele care exprimă specificitatea, prevăzut la alin. (1) a doua liniuţă, nu poate fi înregistrat dacă:– se referă doar la cerinţe de ordin general utilizate pentru un ansamblu de produse agricole sau de produse alimentare ori la cele prevăzute de o reglementare comunitară specifică;– este înşelător, cum este în special cel care se referă la o caracteristică evidentă a produsului sau care nu corespunde caietului de sarcini ori specificaţiei tehnice a produsului şi nici aşteptărilor consumatorului cu privire la caracteristicile produsului.(3) Pentru a fi înregistrat, numele specific prevăzut la alin. (1) prima liniuţă trebuie să fie tradiţional şi conform cu dispoziţiile naţionale sau consacrat prin folosinţă.(4) Utilizarea termenului geografic este autorizată sub un nume care nu intră sub incidenţa reglementărilor privind protecţia indicaţiilor geografice şi denumirilor de origine ale produselor agricole şi produselor alimentare.
 + 
Articolul 6(1) Pentru a putea beneficia de un atestat de specificitate, un produs agricol sau un produs alimentar trebuie să fie conform unui caiet de sarcini.(2) Caietul de sarcini conţine cel puţin elementele următoare:– numele produsului în sensul art. 5, redactat în una sau în mai multe limbi;– descrierea metodei de producţie, inclusiv a naturii şi caracteristicilor materiei prime şi/sau ale ingredientelor utilizate şi/sau a metodei de preparare a produsului agricol ori a produsului alimentar, cu referire la specificitatea acestuia;– elementele care să permită evaluarea caracterului tradiţional în sensul art. 4 alin. (1);– descrierea caracteristicilor produsului agricol sau ale produsului alimentar, prin indicarea principalelor sale caracteristici fizice, chimice, microbiologice şi/sau organoleptice care se raportează la specificitate;– cerinţele minime şi procedurile de inspecţie a specificităţii.
 + 
Articolul 7(1) Numai un grup este abilitat să depună o cerere de înregistrare a specificităţii unui produs agricol sau a unui produs alimentar.(2) Cererea de înregistrare, care include caietul de sarcini prevăzut la art. 6, se depune la Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, care este instituţia publică centrală cu atribuţii, competenţe şi responsabilităţi în înregistrarea specificităţii produselor agricole şi produselor alimentare.(3) Verificarea cererii şi a caietului de sarcini se face de către organisme private de certificare a conformităţii şi de inspecţie, aprobate de Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, care este instituţia publică centrală cu atribuţii, competenţe şi responsabilităţi în verificarea şi inspecţia modului în care sunt aplicate şi respectate prevederile prezentelor norme; cererea împreună cu caietul de sarcini şi alte documente pe baza cărora s-a fundamentat decizia se transmit Comisiei Uniunii Europene de către minister.(4) Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale va elabora şi va aproba Regulamentul privind înregistrarea, verificarea, certificarea conformităţii şi inspecţia atestatelor de specificitate ale produselor agricole şi produselor alimentare, în conformitate cu prezentele norme, precum şi condiţiile de aprobare a organismelor de inspecţie şi certificare, în termen de 6 luni de la publicarea prezentelor norme în Monitorul Oficial al României, Partea I.
 + 
Articolul 8(1) Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale garantează că toate persoanele care demonstrează un interes economic legitim sunt autorizate să consulte cererea de înregistrare a specificităţii unui produs agricol sau a unui produs alimentar.(2) Orice persoană fizică sau juridică legitim interesată poate să se opună înregistrării propuse, prin expedierea unei declaraţii fundamentate în mod corespunzător Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale; ministerul adoptă măsurile necesare pentru a lua în considerare aceste comentarii sau obiecţii în cadrul termenelor prevăzute.
 + 
Anexa I────────la norme──────────                                LISTA    produselor agricole şi produselor alimentare la care se referă                      art. 1 alin. (1) din norme

  Nr. în nomenclatura Bruxelles Descrierea produselor
  (1) (2)
  Capitolul 1 Animale vii
  Capitolul 2 Carne şi măruntaie comestibile
  Capitolul 3 Peşte, crustacee şi moluşte
  Capitolul 4 Produse din lapte; ouă de pasăre; miere naturală
  Capitolul 5 05.04 Intestine, vezică şi stomac de animale (altele decât peştele), întregi sau bucăţi
  05.15 Produse animale nespecificate sau neincluse în altă parte; animale moarte din cele menţionate la capitolul 1 sau 3, necorespunzătoare consumului uman
  Capitolul 6 Arbori vii şi alte plante; bulbi, rădăcini şi altele la fel; flori tăiate şi frunziş ornamental
  Capitolul 7 Vegetale şi câteva rădăcini şi tuberculi comestibili
  Capitolul 8 Fructe şi nuci comestibile; coajă de pepeni sau citrice
  Capitolul 9 Cafea, ceai şi condimente, excluzând mate
  Capitolul 10 Cereale
  Capitolul 11 Produse din industria morăritului, malţ şi amidonuri; gluten; inulin
  Capitolul 12 Seminţe şi fructe oleaginoase; diverse grâne
    Seminţe şi fructe; plante medicinale şi industriale; paie şi furaje
  Capitolul 13 ex 13.03 Pectine
  Capitolul 15 15.01 Untură şi alte grăsimi de porc topite; grăsimi de pasăre topite
  15.02 Grăsimi netopite de bovine, ovine şi caprine; seu (inclusiv "premier jus") produs din aceste grăsimi
  15.03 Stearina din untură de porc, oleostearina şi stearina din seu de vacă; untură de porc lichidă; oleo-margarină; seu de vacă lichid, neemulsionat sau neamestecat ori nepreparat în nici un fel
  15.04 Grăsimi şi uleiuri din peşte şi mamifere marine, rafinate sau nerafinate
  15.07 Ulei vegetal, fluid sau solid, brut, rafinat sau purificat
  15.12 Grăsimi şi uleiuri vegetale sau animale, hidrogenate, rafinate sau nerafinate, dar nu preparate
  15.13 Margarine, înlocuitor de untură şi alte grăsimi preparate, comestibile
  15.17 Reziduuri rezultate de la tratarea grăsimilor vegetale sau animale
  Capitolul 16 Preparate din carne, peşte, crustacee sau moluşte
  Capitolul 17 17.01 Zaharuri din sfeclă şi trestie de zahăr, solide
  17.02 Alte zaharuri, sirop de zahăr; miere artificială (mixată sau nu cu miere naturală); caramel
  17.03 Melasă, decolorată sau nedecolorată
  17.05 Zaharuri, siropuri şi melase aromate sau colorate, cu excepţia sucurilor de fructe care conţin zahăr în orice proporţie
  Capitolul 18 18.01 Boabe de cacao, întregi sau strivite, materie primă sau prăjită
  18.02 Coajă de cacao, tărâţe, pieliţe şi resturi de cacao
  Capitolul 20 Preparate din legume, fructe şi alte părţi de plante
  Capitolul 22 22.04 Must de struguri în fermentare sau cu fermentarea altfel decât fixată de o adăugare de alcool
  22.05 Vin din struguri proaspeţi, must de struguri cu fermentare fixată cu adăugare de alcool
  22.07 Alte băuturi fermentate (de exemplu: cidru, perry şi mead)
  ex 22.08 Alcool etilic sau băuturi spirtoase, denaturate sau nu, obţinute din produsele agricole prevăzute în prezenta anexă, excluzând lichiorul şi alte băuturi spirtoase şi preparate alcoolice, cunoscute ca extracte concentrate pentru fabricarea băuturilor
  ex 22.10 Oţetul şi înlocuitori de oţet
  Capitolul 23 Reziduuri şi resturi din industria alimentară; furaje animaliere
  Capitolul 24 24.01 Tutun
  Capitolul 45 45.01 Plută neprelucrată, zdrobită, granulată sau măcinată, resturi de plută
  Capitolul 54 54.01 In materie primă sau procesat, dar nu tors, câlţ şi resturi (incluzând fire trase)
  Capitolul 57 Cânepă (Cannabis sativa) materie primă sau procesată, dar nu toarsă, câlţ sau resturi de cânepă (incluzând fire trase)

 + 
Anexa II────────la norme────────LISTAproduselor alimentare la care se referăart. 1 alin. (1) din norme– Bere– Ciocolată şi alte produse alimentare care conţin ciocolată– Produse de cofetărie, brutărie, patiserie sau biscuiţi– Aluaturi alimentare, coapte sau umplute– Produse înainte de coacere– Sosuri condimentate preparate– Ciorbe sau supe– Băuturi pe bază de extracte de plante– Îngheţată şi şerbet.––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x