NORME din 7 mai 2001

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 14/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: AUTORITATEA NATIONALA PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 251 din 16 mai 2001
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHG 1822 22/12/2005
ART. 5MODIFICAT DEORDIN 188 16/07/2004
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 1REFERIRE LAHG 329 22/03/2001 ART. 1
ART. 12REFERIRE LAHG 329 22/03/2001 ART. 1
ART. 14REFERIRE LAHG 329 22/03/2001 ART. 3
ART. 14REFERIRE LAHG 329 22/03/2001 ART. 5
ART. 14REFERIRE LAOG 58 30/01/2000 ART. 1
ART. 14REFERIRE LALEGE 178 02/12/1999
ART. 14REFERIRE LAOG (R) 21 21/08/1992
ART. 18REFERIRE LAHG 329 22/03/2001 ART. 6
ANEXA 1REFERIRE LAHG 329 22/03/2001
ANEXA 2REFERIRE LAHG 329 22/03/2001
Acte care fac referire la acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHG 1822 22/12/2005
ActulAPROBAT DEORDIN 217 07/05/2001
ART. 5MODIFICAT DEORDIN 188 16/07/2004

privind criteriile de clasificare a produselor folosite, destinate copiilor mai mici de 36 de luni



 + 
Capitolul 1Prevederi generale + 
Articolul 1Prezentele norme stabilesc cadrul unitar pentru clasificarea produselor de îmbrăcăminte şi a jucariilor folosite, destinate copiilor mai mici de 36 de luni, ale căror comercializare, import şi distribuire gratuita sunt interzise în conformitate cu prevederile art. 1 din Hotărârea Guvernului nr. 329/2001.
 + 
Articolul 2Prin produse folosite se înţelege acele produse care au fost vândute o dată şi au suportat, de regula, cel puţin o singura operaţiune de spalare sau de curatare şi care, indiferent de gradul de uzura, sunt achiziţionate de la consumatori individuali în vederea revânzării (a doua oara) sau distribuirii gratuite către alţi consumatori.
 + 
Articolul 3Prevederile prezentelor norme se aplică de agenţii economici care importa şi/sau comercializează ori distribuie gratuit produse folosite, precum şi de specialiştii organelor abilitate pentru supravegherea dispoziţiilor legale în domeniul protecţiei consumatorilor prin controale efectuate pe piaţa, la angrosisti şi în unităţi vamale.
 + 
Capitolul 2Criterii pentru clasificarea jucariilor folosite, destinate copiilor mai mici de 36 de luni + 
Articolul 4Tipul jucariilor folosite, destinate copiilor mai mici de 36 de luni, materialele din care jucariile respective pot fi realizate şi descrierea acestora sunt prezentate în anexa nr. 1 la prezentele norme.
 + 
Articolul 5În conformitate cu standardele europene privind securitatea jucariilor sunt considerate jucarii destinate copiilor mai mici de 36 de luni toate jucariile moi, ca de exemplu: animale din stofa, plus şi materiale textile, papusi bebe cu corpul moale sau papusi textile simple, indiferent de dimensiunile acestora.
 + 
Articolul 6Criteriile determinante pentru clasificarea jucariilor folosite sunt descrierea jucariilor şi materialele din care sunt realizate, din această categorie fiind excluse jucariile care prin funcţie, dimensiuni, caracteristici, proprietăţi sau alte elemente incontestabile sunt în mod evident necorespunzătoare pentru copiii mai mici de 36 de luni.
 + 
Articolul 7Criteriile de clasificare au avut în vedere specificul jucariilor folosite, revandute sau oferite gratuit fără a fi însoţite de indicarea vârstei minime a utilizatorului, precum şi, după caz, de avertismentele asupra pericolelor care determina restrictia "Nerecomandat copiilor sub 36 de luni", informaţii şi avertismente care împreună cu marcajul "CS" sunt înscrise în mod obligatoriu, conform regulilor de securitate, pe ambalajul original al jucariei vândute prima data.
 + 
Capitolul 3Criterii pentru clasificarea produselor de îmbrăcăminte folosite, destinate copiilor mai mici de 36 de luni + 
Articolul 8Denumirea produselor de îmbrăcăminte folosite, destinate copiilor mai mici de 36 de luni, materialele de baza din care aceste articole pot fi confectionate şi descrierea acestora sunt prezentate în anexa nr. 2 la prezentele norme.
 + 
Articolul 9(1) În categoria produselor de îmbrăcăminte folosite, destinate copiilor mai mici de 36 de luni, sunt incluse articolele destinate copiilor mici a căror înălţime a corpului este de maximum 92 cm.(2) Din această categorie fac parte şi accesoriile de îmbrăcăminte folosite pentru nou-născuţi şi sugari.
 + 
Articolul 10Sistemul de identificare a marimilor la produsele de îmbrăcăminte destinate copiilor mici se bazează, în general, pe înălţimea corpului, astfel:

Vârsta
(luni)
1

3

6

9

12

18

24

36

Măsura de identificare
(înălţimea corpului în cm)
50

56

62

68

74

80

86

92

 + 
Articolul 11Măsurile corporale ajutatoare pentru identificarea mărimii produselor de îmbrăcăminte destinate copiilor a căror vârsta maxima este de 36 de luni sunt următoarele:a) îmbrăcăminte care acoperă partea superioară sau totalitatea corpului:(i) perimetrul bustului – 54 cm;(îi) perimetrul taliei – 53 cm;b) îmbrăcăminte care acoperă numai partea inferioară a corpului:(i) perimetrul taliei – 53 cm;(îi) perimetrul bazinului – 58 cm;(iii) lungimea între picioare (a bifurcarii) – 46 cm.
 + 
Articolul 12În această categorie nu sunt clasificate articolele de lenjerie de corp folosite, destinate copiilor mici (bluze de corp, maiouri, chiloti, pijamale, halate de baie etc.), articole ale căror comercializare, import şi distribuire gratuita sunt interzise în conformitate cu prevederile art. 1 din Hotărârea Guvernului nr. 329/2001, indiferent de mărime şi de destinaţie.
 + 
Capitolul 4Dispoziţii finale + 
Articolul 13Pentru reducerea riscurilor produsele de îmbrăcăminte şi jucariile folosite, susceptibile să fie clasificate în acelaşi timp în categoria produselor destinate copiilor mai mici de 36 de luni şi în alta categorie de produse destinate copiilor mai mari de 36 de luni, vor fi clasificate în prima categorie.
 + 
Articolul 14În conformitate cu prevederile art. 5 din Hotărârea Guvernului nr. 329/2001 produsele clasificate potrivit criteriilor stabilite în prezentele norme sunt considerate produse periculoase, iar comercializarea sau distribuirea gratuita a acestora se sancţionează conform prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
 + 
Articolul 15(1) Reprezentanţii împuterniciţi ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor vor colabora cu specialiştii Direcţiei Generale a Vamilor, în scopul prevenirii introducerii în ţara a produselor folosite ce se încadrează în categoria celor care fac obiectul prezentelor norme.(2) Inspectarea prin sondaj a produselor folosite se va efectua în procesul de vamuire, având la baza declaraţia vamală de import depusa de importator, precum şi documentul prin care se certifica efectuarea operaţiunilor de dezinsecţie şi dezinfecţie în ţara de origine, conform prevederilor art. 3 din Hotărârea Guvernului nr. 329/2001.
 + 
Articolul 16Împotriva deciziilor luate de personalul de specialitate al oficiilor teritoriale, respectiv al municipiului Bucureşti, pentru protecţia consumatorilor cu privire la aplicarea prezentelor criterii de clasificare a produselor folosite, destinate copiilor mai mici de 36 de luni, se pot depune contestaţii la Autoritatea Naţionala pentru Protecţia Consumatorilor.
 + 
Articolul 17Analiza contestaţiilor se va face de o comisie numita prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, soluţia dispusă urmând să fie comunicată contestatarului.
 + 
Articolul 18Produsele folosite, destinate copiilor mai mici de 36 de luni, aflate în stoc la data intrării în vigoare a prezentelor norme, pot fi comercializate până la lichidarea acestora, fără a se depăşi termenul limita prevăzut la art. 6 din Hotărârea Guvernului nr. 329/2001.
 + 
Anexa 1    ANEXA 1    ────────la norme────────

   
  LISTA cuprinzând tipurile de jucării folosite, destinate copiilor mai mici de 36 de luni, ale căror comercializare, import şi distribuire gratuită sunt interzise în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 329/2001
           
  Nr. crt. Tipul de jucărie Principalele materiale din care sunt realizate jucăriile Descrierea jucăriilor
  1. Sunători materiale plastice Jucării de diverse forme, care au în interior bile şi care prin mişcare produc sunete.
  2. Jucării destinate să fie folosite în leagăn, pat sau cărucior materiale plastice Combinaţii de jucării sunătoare, reprezentând diverse forme, montate în şirag pe un şnur elastic.
  3. Păpuşi care reprezintă fiinţe umane materiale textile (velur, pluş, stofe, imitaţii de blană etc.) Jucăriile din această categorie sunt în general moi, umplute sau nu cu materiale de umplutură (vată, lână etc.).
      materiale plastice
      cauciuc Ele pot fi articulate sau nu, pot avea mecanisme şi/sau baterii, care să le permită să meargă şi să mişte capul, braţele sau ochii, să emită sunete sau nu.
      combinaţii din aceste materiale
          Ele pot fi îmbrăcate sau nu.
  4. Jucării care reprezintă animale sau creaturi neumane cauciuc Jucării care pot fi sau nu umplute cu materiale de umplutură.
    materiale plastice flexibile
      materiale textile Ele pot fi dotate sau nu cu mecanisme şi/sau baterii care emit sunete.
      lemn
      combinaţii din aceste materiale Din această categorie fac parte diverse păpuşi şi figurine, reprezentând, în general, animale, indiferent de dimensiuni.
  5. Jucării destinate să fie trase sau împinse de copil – minimodele materiale plastice Jucării reprezentând minimodele de vehicule, animale sau diverse alte figurine dotate cu roţi, fără transmisie mecanică sau de altă natură, suficient de mici pentru a fi trase sau împinse de copil
    metal
      lemn
      combinaţii din aceste materiale
          Din această categorie sunt excluse tricicletele, trotinetele, bicicletele, automobilele cu pedale, jucăriile cu roţi acţionate cu manete sau cu pedale, autovehiculele cu motor, animalele montate pe roţi, fără transmisie mecanică, suficient de mari şi de rezistente pentru a duce un copil şi care pot fi trase sau împinse.
  6. Landouri şi cărucioare pentru păpuşi metal Aceste jucării sunt dotate cu roţi şi pot fi pliante sau nu.
    materiale plastice
      lemn Deplasarea acestor jucării este obţinută numai prin efortul copilului însuşi, prin împingere sau tragere.
      combinaţii din aceste materiale şi materiale textile
          Ele pot fi sau nu dotate cu diverse articole textile de pat pentru landouri şi cărucioare pentru păpuşi.
  7. Măşti, peruci şi alte produse purtate pe cap materiale plastice Materialele de bază din care pot fi confecţionate aceste jucării pot fi sau nu completate cu elemente păroase sau cu alte materiale asemănătoare.
    materiale textile
      hârtie
  8. Jucării utilizate în baie materiale plastice Jucării reprezentând în general peşti, păsări de apă, alte animale sau figurine, care plutesc pe suprafaţa apei
  9. Jucării articole de menaj şi obiecte casnice materiale plastice Miniaturi care reprezintă bucătării, vase de gătit, seturi, servicii etc.
    lemn
      metal  
  10. Mingi şi baloane cauciuc Mingi negonflabile cu dimensiuni care nu depăşesc în diametru 15-20 cm; baloane, mingi gonflabile, indiferent de mărime
      materiale plastice
  11. Jucării muzicale materiale plastice Jucării care reprezintă miniaturi ale unor instrumente muzicale (piane, trompete, tobe, chitare etc.), care, în general, reproduc sunetele instrumentelor muzicale originale
      lemn
      metal
  12. Jucării destinate să fie utilizate pe plajă (spaţii amenajate cu nisip) materiale plastice Jucării care imită scule şi articole de grădinărit sau diverse figurine, inclusiv căldăruşe
  13. Mobilier pentru jucării lemn Miniaturi care reprezintă căsuţe, paturi, mese, scaune etc. pentru păpuşi
      materiale plastice
          Ele pot fi sau nu dotate cu lenjerie de pat
  14. Cuburi materiale plastice Cuburi având imprimate diverse părţi de imagini şi care printr-o anumită aşezare pot compune în întregime diverse imagini
      lemn
      hârtie
  15. Vestimentaţie şi accesorii pentru păpuşi materiale textile Îmbrăcăminte (rochii, fuste, cămăşi, pantaloni, căciuliţe etc.) şi accesoriile ei, încălţăminte şi acoperământ de cap, destinate păpuşilor
    materiale plastice
  16. Articole pentru stimularea dentiţiei materiale plastice flexibile Jucării reprezentând diverse forme cu repere din materiale plastice, umplute cu diverse lichide
  17. Jucării moi din cauciuc, cu sunet cauciuc flexibil Jucării care reprezintă în general animale şi care printr-o strângere uşoară de către copil produc sunete

NOTĂ:Din lista sunt excluse jucariile care prin funcţie, dimensiuni, caracteristici, proprietăţi sau alte elemente incontestabile sunt în mod evident necorespunzătoare pentru copiii mai mici de 36 de luni. + 
Anexa 2────────la norme──────── LISTAcuprinzând produsele de îmbrăcăminte folosite, destinate copiilormai mici de 36 de luni, ale căror comercializare, import şidistribuire gratuita sunt interzise în conformitate cu prevederileHotărârii Guvernului nr. 329/2001

           
  Nr. crt. Denumirea produselor Materialele de bază din care sunt confecţionate produsele Descrierea produselor
  1. Îmbrăcăminte şi accesorii de îmbrăcăminte pentru nou-născuţi Ţesături sau tricoturi din: Printre articolele cuprinse la această poziţie pot fi menţionate: rochiile de botez, costumaşele, căciuliţele, bavetele, mănuşile şi botoşeii din ţesături şi tricoturi, fără talpă exterioară lipită sau cusută, pentru sugari.
    bumbac
      alte materiale textile similare
          În această categorie sunt cuprinse şi scutecele, articolele de înfăşat şi bonetele din ţesături sau tricoturi pentru sugari.
  2. Salopete Ţesături sau tricoturi din: Îmbrăcăminte formată dintr-o singură piesă concepută pentru a acoperi partea superioară şi cea inferioară a corpului, cu sau fără mâneci, guler, bretele, încheiată de regulă cu fermoar. Salopetele pot fi realizate şi din materiale textile matlasate similare produselor purtate la practicarea schiului.
      bumbac
      fibre sintetice sau artificiale
      alte materiale textile
          În general lungimea acestor produse este de maximum 80 cm.
  3. Rochii, sarafane şi capoate Ţesături sau tricoturi din: Îmbrăcăminte destinată să acopere partea superioară şi, parţial sau total, partea inferioară a corpului. Aceste produse sunt caracterizate printr-o diversitate mare de modele şi combinaţii de materiale şi accesorii.
      lână
      bumbac
      fibre sintetice sau artificiale
      mătase sau deşeuri de mătase
      alte materiale textile Ele pot fi cu mâneci lungi, mâneci scurte sau fără mâneci, cu deschidere parţială sau totală în faţă sau în spate.
  4. Cămăşi, bluze, inclusiv tricotate sau croşetate (tricouri) Ţesături sau tricoturi din: Articole destinate să acopere partea superioară a corpului şi care au mâneci lungi sau scurte şi o deschidere parţială începând cu răscroiala gâtului. Produsele pot avea sau nu buzunare şi guler.
    bumbac
      lână
      fibre sintetice sau artificiale
      mătase sau deşeuri de mătase
      alte materiale textile  
  5. Pantaloni Ţesături sau tricoturi din: Articole de îmbrăcăminte acoperind separat fiecare picior până la gleznă; în mod normal pantalonul nu depăşeşte talia; prezenţa bretelelor nu face să se piardă caracterul esenţial de pantaloni.
      bumbac
      lână
      fibre sintetice
      alte materiale textile
          În această categorie sunt incluşi şi pantalonii realizaţi din materiale matlasate. În general lungimea pantalonului este de maximum 55 cm.
  6. Pantaloni scurţi şi şorturi Ţesături sau tricoturi din: Articole de îmbrăcăminte tip pantalon care nu acoperă genunchii
      lână
      bumbac  
      fibre sintetice sau artificiale  
      alte materiale textile similare  
  7. Canadiene, bluzoane, veste, jachete şi alte articole similare Ţesături sau tricoturi din: Îmbrăcăminte formată dintr-o singură piesă concepută pentru a acoperi partea superioară a corpului, mergând până sub linia taliei
    bumbac
      lână
      fibre sintetice sau artificiale În general au deschidere totală în faţă, închisă cu nasturi sau fermoar.
      alte materiale textile
          Produsele pot fi sau nu căptuşite, pot avea glugă, precum şi părţi sau accesorii de imitaţii de piele şi blană.
          Produsele din această categorie pot fi realizate parţial sau în totalitate din materiale matlasate.
          Din această categorie sunt excluse vestele tricotate, incluse la nr. crt. 8.
  8. Pulovere, veste şi articole similare, tricotate sau croşetate Tricoturi din: Articole tricotate sau croşetate destinate să acopere partea superioară a corpului
    lână
      bumbac Din această categorie sunt excluse vestele matlasate realizate din ţesături, incluse la nr. crt. 7.
      fibre sintetice sau artificiale
      alte materiale textile
  9. Treninguri Tricoturi din: Articole din două piese, necăptuşite, uneori flauşate pe suprafaţa interioară. Bluza de la trening, destinată să acopere partea superioară a corpului, închisă, în general, cu fermoar, poate avea sau nu glugă, guler, buzunare.
      bumbac
      fibre sintetice sau artificiale
      alte materiale textile
          Pantalonul, cea de-a doua piesă, fără deschidere în talie, cu sau fără buzunare, fixat în talie printr-o bandă elastică, poate avea elemente de strângere la extremitatea sa inferioară, care coboară până la nivelul gleznelor.
  10. Paltoane, pardesie, pelerine (impermeabile) Ţesături din: Articole dintr-o singură piesă destinate să acopere atât partea superioară, cât şi partea inferioară a corpului, cu mâneci lungi şi deschidere totală, încheiată de regulă cu nasturi; pot avea guler şi buzunare; pot fi căptuşite, matlasate sau dublate cu materiale diferite de materialul din care este confecţionată faţa produsului.
    lână
      bumbac
      fibre sintetice
      alte materiale
          În general lungimea acestor produse este de maximum 60 cm.
  11. Fuste Ţesături sau tricoturi din: Îmbrăcăminte dintr-o singură piesă destinată să acopere partea inferioară a corpului; fixată în talie printr-o bandă elastică sau alte elemente de închidere (nasturi, fermoare); poate avea buzunare sub linia taliei sau alte accesorii de îmbrăcăminte.
      bumbac
      lână
      fibre sintetice
      alte materiale

NOTĂ:1. Produsele de îmbrăcăminte incluse în aceasta anexa sunt articole folosite, destinate copiilor mici care au înălţimea corpului de maximum 92 cm.2. În această categorie nu sunt clasificate articolele de lenjerie de corp (bluze de corp, maiouri, chiloti, pijamale, halate de baie etc.) destinate copiilor mici, articole ale căror comercializare, import şi distribuire gratuita sunt interzise în conformitate cuart. 1 din Hotărârea Guvernului nr. 329/2001, indiferent de mărime şi destinaţie.─────────────────

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x