NORME din 4 mai 2004

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 18/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: AUTORITATEA NATIONALA PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILORMINISTERUL SANATATIIMINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII RURALE
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 789 din 27 august 2004
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 851 28/12/2006
ActulABROGAT DEORDIN 1505 05/12/2006
ActulABROGAT DEORDIN 271 16/11/2006
ActulABROGAT DEORDIN 300 02/11/2006
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ANEXA 1REFERIRE LAORDIN 438 18/06/2002
ANEXA 1REFERIRE LAORDIN 295 12/07/2002
ANEXA 1REFERIRE LAORDIN 185 19/03/2002
ANEXA 1REFERIRE LAORDIN 153 11/04/2002
ANEXA 1REFERIRE LAORDIN 90 28/02/2002
ANEXA 1REFERIRE LAORDIN 83 13/02/2002
ANEXA 1REFERIRE LANORMA 13/02/2002
ANEXA 1REFERIRE LANORMA 28/02/2002
ANEXA 1REFERIRE LANORMA 19/03/2002
ANEXA 1REFERIRE LANORMA 11/04/2002
ANEXA 1REFERIRE LANORMA 12/07/2002
ANEXA 1REFERIRE LANORMA 18/06/2002
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 851 28/12/2006
ActulABROGAT DEORDIN 1505 05/12/2006
ActulABROGAT DEORDIN 271 16/11/2006
ActulABROGAT DEORDIN 300 02/11/2006
ActulAPROBAT DEORDIN 103 04/05/2004
ActulCONTINUT DEORDIN 103 04/05/2004

ce aprobă normele privind alimentele şi ingredientele alimentare noi



 + 
Anexa 1NORMEprivind alimentele şi ingredientele alimentare noi + 
Articolul 1(1) Prezentele norme reglementează punerea pe piaţă a alimentelor noi sau a ingredientelor alimentare noi.(2) Prezentele norme se aplică punerii pe piaţă a alimentelor şi ingredientelor alimentare care nu au fost utilizate până acum în consumul uman, în mod semnificativ, şi care se împart în următoarele categorii:a) alimente şi ingrediente alimentare cu o structură moleculară primară nouă sau modificată în mod intenţionat;b) alimente şi ingrediente alimentare constând în sau izolate din microorganisme, ciuperci sau alge;c) alimente şi ingrediente alimentare constând în plante sau izolate din plante şi ingrediente alimentare izolate din animale, cu excepţia alimentelor şi ingredientelor alimentare obţinute prin practicile de înmulţire sau reproducere tradiţionale şi ale căror antecedente sunt sigure în privinţa utilizării în calitate de produse alimentare;d) alimente sau ingrediente alimentare cărora li s-a aplicat un proces de producţie, care nu este utilizat în mod curent şi care conduce la schimbări semnificative în compoziţia sau structura alimentelor sau ingredientelor alimentare care afectează valoarea lor nutritivă, metabolismul sau nivelul de substanţe nedorite.(3) După caz, se poate determina dacă un anumit tip de aliment sau ingredient alimentar se încadrează în prevederile alin. (2).
 + 
Articolul 2(1) Prezentele norme nu se aplică:a) aditivilor alimentari reglementaţi prin Ordinul ministrului sănătăţii şi familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 438/295/2002 pentru aprobarea Normelor privind aditivii alimentari destinaţi utilizării în produsele alimentare pentru consum uman;b) aromelor utilizate în alimente reglementate prin Ordinul ministrului sănătăţii şi familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 83/90/2002 pentru aprobarea Normelor privind aromele utilizate în alimente şi sursele materiale pentru producerea lor;c) solvenţilor de extracţie reglementaţi prin Ordinul ministrului sănătăţii şi familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 185/153/2002 pentru aprobarea Normelor privind solvenţii de extracţie utilizaţi în producerea alimentelor şi ingredientelor alimentare.(2) Excepţiile prevăzute la alin. (1) lit. a), b) şi c) se aplică numai dacă nivelurile de siguranţă stabilite prin ordinele ministrului sănătăţii şi familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 438/295/2002, nr. 83/90/2002 şi nr. 185/153/2002 corespund nivelului de siguranţă prevăzut de prezentele norme.
 + 
Articolul 3(1) Alimentele şi ingredientele alimentare reglementate de prezentele norme trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:– să nu prezinte pericol pentru consumator;– să nu inducă în eroare consumatorul;– să nu difere de alimentele sau ingredientele alimentare pe care se intenţionează să le înlocuiască, astfel încât consumul lor normal să implice dezavantaje nutritive pentru consumator.(2) În scopul punerii pe piaţă a alimentelor şi ingredientelor alimentare reglementate de prezentele norme, prevederile stabilite în art. 4, 6, 7 şi 8 se aplică în conformitate cu prevederile alin. (1) şi în baza altor factori importanţi menţionaţi în aceste articole.(3) Prin derogare de la prevederile alin. (2), procedura stabilită în art. 5 se aplică alimentelor şi ingredientelor alimentare menţionate la art. 1 alin. (2) lit. b) şi c), care, în baza dovezilor ştiinţifice disponibile şi general recunoscute sau în baza unui aviz acordat de una dintre autorităţile competente menţionate în art. 4 alin. (3), sunt substanţial echivalente cu alimentele sau ingredientele alimentare existente, din punct de vedere al compoziţiei acestora, valorii nutritive, metabolismului, scopului utilizării şi nivelului substanţelor nedorite pe care le conţin.
 + 
Articolul 4(1) Persoana responsabilă cu punerea pe piaţă, denumită în continuare solicitant, înaintează o cerere Ministerului Sănătăţii referitoare la produsul care trebuie plasat pe piaţă pentru prima oară.(2) În conformitate cu prevederile art. 6 se efectuează o evaluare iniţială. Conform procedurii stabilite, Ministerul Sănătăţii informează fără întârziere solicitantul:– că poate pune pe piaţă alimentul sau ingredientul alimentar atunci când nu este necesară evaluarea adiţională menţionată în art. 6 alin. (3); sau– că este necesară o decizie de autorizare conform art. 7;– despre notificarea denumirii şi adresei instituţiei/ instituţiilor de evaluare a alimentelor, responsabilă/ responsabile cu pregătirea rapoartelor de evaluare iniţiale menţionate în art. 6 alin. (2).(3) Înainte de data intrării în vigoare a prezentelor norme, Ministerul Sănătăţii va publică recomandările referitoare la aspectele ştiinţifice privind:– informaţia necesară în vederea sprijinirii solicitării şi prezentării informaţiei de acest tip;– pregătirea rapoartelor de evaluare iniţiale prevăzute în art. 6.
 + 
Articolul 5(1) În cazul alimentelor şi ingredientelor alimentare menţionate în art. 3 alin. (3), solicitantul notifică punerea pe piaţă la Ministerul Sănătăţii în momentul respectiv. Notificarea este însoţită de detaliile importante prevăzute în art. 3 alin. (3). Ministerul Sănătăţii va publică în fiecare an un rezumat al acestor notificări în Monitorul Oficial al României, Partea I.(2) Etichetarea se supune prevederilor art. 8.
 + 
Articolul 6(1) Cererea prevăzută la art. 4 alin. (1) conţine informaţiile necesare, inclusiv o copie a studiilor efectuate, şi orice alte elemente care pot demonstra că alimentul sau ingredientul alimentar respectă criteriile stabilite în art. 3 alin. (1), precum şi o machetă corespunzătoare privind prezentarea şi etichetarea în conformitate cu prevederile art. 8 pentru alimentul sau ingredientul alimentar. În plus, cererea va fi însoţită de un rezumat al dosarului.(2) La primirea cererii, Ministerul Sănătăţii asigură efectuarea unei evaluări iniţiale. În acest scop, acesta stabileşte instituţia/instituţiile competentă/competente responsabilă/responsabile din domeniul produselor alimentare, în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (2).(3) Raportul de evaluare iniţială va fi elaborat în termen de 3 luni de la primirea cererii în condiţiile stabilite în alin. (1), conform recomandărilor prezentate în art. 4 alin. (3), concluzionând dacă alimentul sau ingredientul alimentar necesită o evaluare suplimentară conform prevederilor art. 7.
 + 
Articolul 7(1) Când este necesară o evaluare suplimentară conform art. 6 alin. (3), decizia de autorizare va fi luată conform procedurii stabilite de Ministerul Sănătăţii.(2) Decizia defineşte scopul autorizării şi, după caz, stabileşte:– condiţiile de utilizare a alimentului sau ingredientului alimentar;– desemnarea alimentului sau ingredientului alimentar şi specificăţia sa;– cerinţele specifice privind etichetarea, conform prevederilor art. 8.(3) Ministerul Sănătăţii va informa fără întârziere solicitantul privind decizia luată. Deciziile vor fi publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I.
 + 
Articolul 8(1) Fără a aduce prejudicii celorlalte cerinţe legislative privind etichetarea alimentelor, următoarele cerinţe suplimentare specifice privind etichetarea se aplică alimentelor cu scopul de a asigura informarea consumatorului asupra:a) oricăror caracteristici sau proprietăţi alimentare, precum:– compoziţia;– valoarea nutritivă sau efectele nutritive;– scopul utilizării acestui aliment, care determină ca un aliment sau ingredient alimentar nou să nu mai fie echivalent cu un aliment sau ingredient alimentar existent.Un aliment sau ingredient alimentar nou nu mai este considerat echivalent, în sensul prezentului articol, dacă evaluarea ştiinţifică, bazată pe o analiză corespunzătoare a datelor existente, poate demonstra că caracteristicile evaluate sunt diferite, comparativ cu un aliment sau ingredient alimentar convenţional, ţinând seama de limitele acceptate ale variaţiilor naturale ale acestor caracteristici.În acest caz etichetarea trebuie să indice caracteristicile sau proprietăţile modificate, însoţite de indicarea metodei prin care a fost obţinută această caracteristică sau proprietate;b) prezenţei în alimentul sau ingredientul alimentar nou a unor materii care nu sunt prezente într-un aliment echivalent existent şi care pot avea implicaţii pentru sănătatea anumitor categorii de populaţie;c) prezenţei în alimentul sau ingredientul alimentar nou a unor materii care nu sunt prezente într-un aliment echivalent existent şi care ridică motive de ordin etic.(2) În absenţa unui aliment sau ingredient alimentar echivalent existent, după caz, se adoptă prevederi corespunzătoare, cu scopul de a informa corect consumatorul asupra naturii alimentului sau ingredientului alimentar.(3) Ministerul Sănătăţii adoptă reguli de aplicare a prezentului articol.
 + 
Articolul 9Ministerul Sănătăţii adoptă reguli referitoare la protecţia informaţiilor furnizate de solicitant.
 + 
Articolul 10În cazul în care, ca urmare a unor noi informaţii sau a unei reevaluări a informaţiilor existente, sunt motive întemeiate pentru a considera că utilizarea unui aliment sau ingredient alimentar care se supune prezentelor norme pune în pericol sănătatea umană ori mediul, Ministerul Sănătăţii poate impune restricţii temporare sau poate suspenda comercializarea şi utilizarea alimentelor şi ingredientelor alimentare în cauză.
 + 
Articolul 11(1) Ministerul Sănătăţii şi organismele de evaluare a alimentelor la care se face referire la art. 4 alin. (2) nu vor divulga informaţiile identificate ca fiind confidenţiale în conformitate cu alin. (3), cu excepţia informaţiilor care trebuie să fie făcute publice în conformitate cu situaţia, pentru a proteja sănătatea oamenilor.(2) Solicitantul poate indica informaţiile pe care le pune la dispoziţie în conformitate cu prevederile prezentelor norme, care vizează procesul de producţie, care trebuie să fie ţinute confidenţiale, dezvăluirea acestora putând afecta negativ poziţia competitivă a acestuia. În astfel de cazuri trebuie să se asigure o justificare care să poată fi verificată.(3) Ministerul Sănătăţii, care a primit solicitarea, stabileşte, după consultare cu solicitantul, ce informaţii privitoare la procesul de producţie vor fi păstrate confidenţiale şi informează solicitantul şi organismul de evaluare a alimentelor cu privire la această decizie.
 + 
Articolul 12(1) Atunci când se realizează evaluarea iniţială a solicitării, în conformitate cu art. 4 alin. (1), Ministerul Sănătăţii va pune la dispoziţia publicului următoarele informaţii:a) numele şi adresa solicitantului;b) o descriere care să permită identificarea alimentului sau ingredientului alimentar;c) utilizarea intenţionată a alimentului sau ingredientului alimentar;d) rezumat al dosarului, cu excepţia acelor părţi pentru care s-a stabilit caracterul confidenţial, în conformitate cu art. 11 alin. (3);e) data primirii unei solicitări complete.(2) Ministerul Sănătăţii va pune la dispoziţia publicului raportul iniţial de evaluare, cu excepţia informaţiilor identificate ca fiind confidenţiale, în conformitate cu art. 11 alin. (3), astfel:a) raportul de evaluare iniţială va fi pus la dispoziţia publicului după expirarea perioadei de 60 de zile şi după timpul necesar pentru informarea solicitantului;b) atunci când, în conformitate cu art. 7, este necesară decizie de autorizare, raportul de evaluare iniţială se va pune ori de câte ori este posibil la dispoziţia publicului sau, dacă nu este necesară o astfel de opinie, la momentul în care acea decizie este publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I.Tabelul 1:──────────Compoziţia fitosterolilor──────────────────────────Specificaţii pentru grăsimea tartinabilă galbenăcu adaos de esteri de fitosteroli1. Margarina/grăsimea vegetală tartinabilă poate conţine până la 8% masă/masă adaos de fitosteroli (echivalentul a până la 14% masă/masă esteri de fitosteroli).2. Compoziţia fitosterolilor este specificată în tabelul de mai jos:

       
  Componenta Minim Maxim
  Campasterol 10% 40%
  Stigmasterol 6% 30%
  Beta-sitosterol 30% 65%
  Altele 0% 5%

 + 
Anexa 2NORMĂprivind autorizarea punerii pe piaţă a grăsimilor tartinabilegalbene cu adaos de esteri de fitosterol, ca aliment nou sauca ingredient pentru alimente noi + 
Articolul 1(1) Grasimile tartinabile galbene cu adaos de esteri de fitosterol, aşa cum se stipulează în tabelul 1, numite produsele, pot fi puse pe piaţa, ca alimente noi sau ca ingrediente pentru alimente noi.(2) Solicitantul se asigura ca produsele sunt conforme cu cerinţele prevăzute în art. 2.
 + 
Articolul 2Fără a prejudicia cerinţele din normele privind etichetarea alimentelor, se aplică următoarele cerinţe suplimentare de etichetare:(a) Produsul se etichetează ca: margarina (sau grăsime vegetala tartinabila) cu esteri steroli de origine vegetală;(b) Menţionarea conţinutului de esteri steroli de origine vegetală în lista ingredientelor;(c) Existenţa unei menţiuni care să indice că produsul se adresează categoriei de persoane care doresc scăderea nivelului de colesterol din sânge;(d) Înscrierea unei menţiuni prin care să se indice ca pacienţii care urmează un tratament medicamentos pentru scăderea nivelului de colesterol, ar trebui sa consume produsul sub supravegherea medicului;(e) Existenţa unei inscripţii vizibile şi uşor de citit, care să indice că produsul s-ar putea sa nu fie adecvat din punct de vedere nutritiv pentru anumite categorii ale populaţiei (femei gravide sau care alăptează şi copii cu vârsta sub 5 ani).(f) Existenţa unei avertizări ca produsul trebuie să fie utilizat ca parte a unei diete sănătoase, care să includă consum periodic de fructe şi legume (pentru a menţine nivelele carotenoide).
 + 
Articolul 3(1) Unilever trebuie să stabilească un program de supraveghere care să însoţească comercializarea produsului. Programul trebuie să includă, în special, informaţii cu privire la consumurile individuale ale acestui produs. Acest program va fi trimis spre aprobare la Ministerul Sănătăţii înainte de punerea produsului pe piaţa.(2) Datele colectate vor fi puse la dispoziţia Ministerului Sănătăţii pentru a estima gradul în care produsul îşi atinge grupul-ţinta, persoanele care incearca să îşi controleze nivelul înalt al colesterolului din sânge, şi pentru a estima expunerile la fitosterina din aceasta sursa, la alte categorii ale populaţiei.
 + 
Articolul 4Aceasta anexă se adresează Unilever (UK) Central Limited, Unilever House, Blackfriars, Londra, Marea Britanie
 + 
Anexa 3NORMĂprivind autorizarea punerii pe piaţă a fosfolipidelor(fosfatidelor) din gălbenuş de ou ca aliment nou sauingredient pentru alimente noi + 
Articolul 1Fosfolipidele din gălbenuş de ou purificate la 85% şi 100% pot fi puse pe piaţa, ca alimente noi sau ca ingrediente pentru alimente noi.
 + 
Articolul 2Aceasta anexă se adresează Belovo, Zona Industriala 1, 6600 Bastogne, Belgia.
 + 
Anexa 4NORMĂprin care se refuză punerea pe piaţă a Stevia rebaudianaBertoni: plante şi frunze uscate, ca alimente noi sau caingredient pentru alimente noi + 
Articolul 1Stevia rebaudiana Bertoni: plante şi frunze uscate nu poate fi pusă pe piaţa ca aliment sau ingredient alimentar.
 + 
Articolul 2Aceasta anexă de adresează Profesorului J. Geuns, KUL, Laboratorul pentru Fiziologia Plantelor, Kardinaal Mercielaan 93, 3001 Heverlee, Belgia.
 + 
Anexa 5NORMĂprivind refuzarea punerii pe piaţă a nucilor Nangai(Canarium indicum L.) ca un aliment nou sau ingredientpentru alimente noi + 
Articolul 1"Nucile Nangai (Canarium indicum L)" nu pot fi puse pe piaţa ca aliment sau ca ingredient alimentar.
 + 
Articolul 2Aceasta anexă se adresează Dl. Y. Yobert, La Meillade no 65, F-34150 Montpeyroux, care acţionează în numele companiei Pacific Nuts Ltd.
 + 
Anexa 6NORMĂprivind autorizarea punerii pe piaţă a unui preparatde dextran produs de bacteria Leuconostoc mesenteroides,ca ingredient pentru alimente noiîn produse de panificaţie + 
Articolul 1Preparatul de dextran produs de bacteria Leuconostoc mesenteroides, aşa cum se specifică în tabelul 1, poate fi pus pe piaţa ca ingredient pentru alimente noi în produse de panificaţie, cu condiţia ca proporţia preparatului de dextran să fie de max. 5% din greutatea produsului finit.
 + 
Articolul 2Fără a prejudicia celelalte cerinţe ale legislaţiei privind etichetarea alimentelor, cuvântul "dextran" va fi menţionat în lista ingredientelor ale produsului de panificaţie care îl conţine.
 + 
Articolul 3Aceasta anexă se adresează Puracor nv/sa, Industrialaan 25, B-1702, Groot Bijgaarden.Tabelul 1Specificaţii pentru preparatul de dextran produs de bacteriaLeuconostoc mesenteroides1. Sub forma de pudra:

     
  Glucide (dextran: 50% 60% din care:
  Manitol: 0,5%  
  Fructoză: 0,3%  
  Leucroză: 9,2%)  
  Proteină 6,5%
  Lipide 0,5%
  Acid lactic 10%
  Etanol Urme
  Cenuşă 13%
  Umiditate 10%

2. Sub forma lichida:

     
  Glucide 12% din care:
  (Dextran: 6,9%  
  Manitol: 1,1%  
  Fructoză: 1,9%  
  Leucroză: 2,2%)  
  Proteine 2%
  Lipide 0,1%
  Acid lactic 2%
  Etanol 0,5%
  Cenuşă 3,4%
  Umiditate 80%

 + 
Anexa 7NORMĂprivind autorizarea punerii pe piaţă a preparatelor bazate pefructe pasteurizate, produse prin utilizareapasteurizării la înaltă presiune + 
Articolul 1Preparatele de fructe pasteurizate prin tratament la înalta presiune, aşa cum se specifică în tabelul 1, pot fi puse pe piaţa ca ingredient pentru alimente noi.
 + 
Articolul 2Fără a prejudicia celelalte cerinţe ale legislaţiei privind etichetarea alimentelor, expresia "pasteurizat prin tratament la înalta presiune" se înscrie şi se afişează, ca atare, pe preparatul de fructe respectiv sau pe orice produs în care acesta este utilizat.
 + 
Articolul 3Aceasta anexă se adresează Grupului Danone, 7 rue de la Teheran, F-75391 Paris CEDEX 08.Tabelul 1Specificaţii pentru preparate din fructe pasteurizateprin tratament la înalta presiune┌────────────────────┬────────────────────────────┬────────────────────────────┐│ Parametru │ Ţinta │ Comentarii │├────────────────────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┤│Tipuri de fructe │Mere, caise, banane, mure, │Fructe utilizate în proces ││ │afine, cireşe, nuci de │convenţional ││ │cocos, smochine, struguri, │ ││ │grapefruit, mandarine, │ ││ │mango, pepene, piersici, │ ││ │pere, ananas, prune, │ ││ │zmeura, rubarba, căpşuni │ │├────────────────────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┤│Depozitarea │Minim 15 zile la temperatura│ Fructe culese şi depozitate││fructelor │de – 20° C │ în conformitate cu ││înainte de │ │ practicile agricole şi de ││tratamentul la │ │ producţie bune/de igiena ││înalta presiune │ │ │├────────────────────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┤│Adaos de fructe │Între 40% – 60% din fructele│Fructe omogenizate şi ││ │dezgheţate │adăugate la alte ingrediente│├────────────────────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┤│pH │3,2 – 4,2 │ │├────────────────────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┤│°Brix │7 – 42 │Asigurat prin adaos de ││ │ │zaharuri │├────────────────────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┤│a(w) (activitatea │<0,95 │Asigurat prin adaos de ││apei) │ │zaharuri │├────────────────────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┤│Depozitare finala │Minim 60 de zile, la maxim │Echivalent cu regimul de ││ │+5° C │depozitare pentru fructele ││ │ │procesate convenţional ││ │ │ │└────────────────────┴────────────────────────────┴────────────────────────────┘
 + 
Anexa 8NORMĂprivind autorizarea punerii pe piaţă a trehalozei, ca aliment nou sauca ingredient pentru alimente noi + 
Articolul 1Trehaloza, aşa cum e specificata în Tabel, poate fi pusă pe piaţa ca aliment nou sau ca ingredient pentru alimente noi
 + 
Articolul 2Denumirea de "trehaloza" se înscrie pe eticheta produsului ca atare, sau în cazul alimentelor care o conţin, în lista ingredientelor.Cu privire la denumirea de trehaloza, într-o nota de subsol într-o formă proeminenta, prin intermediul unui asterix (*), trebuie inscrise cuvintele "trehaloza este o sursa de glucoza". Cuvintele trebuie să aibă caractere de cel puţin aceeaşi dimensiune ca cele folosite în lista ingredientelor.
 + 
Articolul 3Aceasta anexă se adresează Bioresco Ltd Bundesstrase 29, CH-4054 BaselTabelSPECIFICAŢII PENTRU TREHALOZASinonime: α, α-trehalozaDefiniţie: o dizaharida non-reducatoare care consta în doua jumătăţi de glucoza legate printr-o legătura glucozidica α-1,1. Se obţine din amidon lichefiat printr-un proces enzimatic cu multiple faze. Produsul comercial este dihidratul.Denumirea chimică: α-D-glucopyranosyl-α-D-glucopyranoside, dihidratCAS nr. 6138-23-4 (dihidrat)Formula chimica: C(12)H(22)O(11) ● 2H(2)O (dihidrat)Formula structuralaTrehalozaGreutatea moleculară: 378,33 (dihidrat)Analiza: Nu mai puţin de 98% din baza uscata.Descriere: Virtual inodor, cristale albe sau aproape albe, cu gust dulce.CaracteristiciIdentificareSolubilitatea: Uşor solubil în apa, foarte puţin solubil în etanolRotaţia specifică: [α]Dý° + 199° (5% soluţie apoasa)Punct de topire: 97°C (dihidrat)Puritate: Pierderea la uscareNu mai mult de 1,5% (60°, 5h).Cenuşa totala: Nu mai mult de 0,05%Plumb: Nu mai mult de 1 mg/kgSe determina prin utilizarea unei tehnici de absorbţie atomica adecvata pentru nivelul specificat.Selectarea dimensiunii probei şi a metodei de pregătire a probei se poate baza pe principiile metodei descrise la FNP 5(1), "Metode instrumentale".____________(1) Document pentru alimente şi nutriţie nr. 5 rev. 2 – Ghid de specificăţii pentru observaţii generale, tehnici analitice generale, teste de identificare, soluţii de test şi alte materiale de referinţa (JECFA) 1991,322p. English- ISBN 02997Metoda de analizaPrincipiu: trehaloza se identifica prin cromatografie lichida şi se cuantifica prin comparaţie cu un standard de referinţa care conţine trehaloza standard.Pregătirea soluţiei de proba: greutatea de aproximativ 3 g de proba uscata într-un balon volumetric de 100 ml şi cu adăugarea a aproximativ 80 ml de apa purificata, deionizata. Se aduce proba la dizolvare completa şi se diluează pentru a marca cu apa deionizata purificata. Se filtrează printr-un filtru micron de 0,45.Aparat: cromatograf lichid dotat cu detector de indice de refracţie şi cu aparat de înregistrare integrator.Condiţii:Coloana: Shodex Ionpack KS – 801 (Showa Denko Co.) sau echivalent– lungime: 300 mm– diametru: 10 mm– temperatura: 50° CFaza mobila: apaRata de flux: 0,4 ml/minVolum de injecţie: 8 æiProcedura: se injectează separat volume egale din soluţie de proba şi soluţia standard în cromatograf. Se înregistrează cromatogramele şi se măsoară mărimea răspunsului pentru zona de vârf a trehalozei.Se calculează cantitatea, în mg, a trehalozei, la 1 ml de soluţie de proba prin următoarea formula:% trehaloza = 100 x [R(u)/R(s)][W(s)/W(u)]unde:R(s) = zona de vârf a trehalozei în preparatul standard;R(u) = zona de vârf a trehalozei în pregătirea probeiW(s) = greutate în mg a trehalozei în preparatul standardW(u) = greutatea probei uscate în mg
 + 
Anexa 9NORMĂprivind autorizarea punerii pe piaţă a proteinelorcoagulate de cartof şi a hidrolizaţilor,ca ingrediente pentru alimente noi + 
Articolul 1Proteina coagulată de cartof şi hidrolizatii din aceasta, aşa cum se arata în Tabel, pot fi puse pe piaţa ca ingredient pentru alimente noi
 + 
Articolul 2Denumirea de "proteina de cartof va fi înscrisa pe eticheta produsului, ca atare sau în lista de ingrediente a alimentelor ce o conţin.
 + 
Articolul 3Aceasta anexă se adresează AVEBE ba, Prins Hendrikplein 20, 9641 GK Veendam, Olanda.TabelSpecificaţii pentru proteinele coagulate de cartof şi hidrolizatii din acesteaSubstanţa uscata: nu mai puţin de 800 mg/gProteine (N* 6,25): nu mai puţin de 600 mg/g (substanţa uscata)Cenuşa: nu mai mult de 400 mg/g (substanţa uscata)Glycoalkaloid (total): nu mai mult de 150 mg/kgLysinoalanina (total): nu mai mult de 500 mg/kgLysinoalanina (liber): nu mai mult de 10 mg/kg
 + 
Anexa 10NORMĂprivind autorizarea punerii pe piaţă a uleiului bogat înDHA (acid docosahexaenoic) din Microalga Schizochytrium sp,ca ingredient pentru alimente noi + 
Articolul 1Uleiul bogat în DHA din microalga Schizochytrium sp, aşa cum se specifică în Tabelul 1, poate fi pus pe piaţa ca ingredient pentru alimente noi pentru utilizările şi la nivelurile maxime specificate la Tabelul 2.
 + 
Articolul 2Denumirea de "ulei bogat în DHA din microalga Schizochytrium sp" va fi înscrisă pe eticheta produsului ca atare, sau în lista de ingrediente ale alimentelor care îl conţin.
 + 
Articolul 3Aceasta anexă se adresează Martek Biosciences Corporation, 6480 Dobbin Road, Columbia, Maryland 21045 USA.Tabel 1SPECIFICAŢII PENTRU ULEIUL BOGAT IN DHA (ACID DOCOSAHEZAENOIC)OBŢINUT PRIN EXTRACŢIE DE HEXAN DIN MICROALGA SP.SCHIZOCHYTRIUM          Parametrul Specificaţie

     
  Parametrul Specificaţie
  Valoarea acidului Nu mai mult de 0,5 mg KOH/g
  Valoarea peroxidului (PV) Nu mai mult de 5,0 meq/kg ulei
  Umiditate şi substanţe volatile Nu mai mult de 0,05%
  Substanţe ne-saponificabile Nu mai mult de 4,5%
  Acizi graşi în poziţie trans Nu mai mult de 1%
  Conţinut de DHA Numai puţin de 32,0%

Tabel 2UTILIZĂRI ALE ULEIULUI BOGAT IN DHA (ACID DOCOSAHEXENOIC)DIN MICROALGA sp. SCHIZOCHYTRIUM

     
  Grupe de produse Nivel maxim de utilizare a DHA
  Produse lactate cu excepţia băuturilor bazate pe lapte 200 mg/100 g sau pentru produse din brânză
  600 mg/100 g
  Echivalente de produse lactate, cu excepţia băuturilor 200 mg/100 g sau pentru echivalente ale produselor din brânză 600 mg/100 g
  Grăsimi tartinabile şi dressings 600 mg/100 g
  Cereale pentru micul dejun 500 mg/100 g
  Suplimente nutritive 200 mg pe doza zilnică în maniera recomandată de producător
  Alimente dietetice pentru scopuri medicale speciale În conformitate cu cerinţele nutritive speciale ale persoanelor cărora le este destinat produsul 200 mg/masă înlocuitor
  Alimente destinate utilizării în diete cu conţinut limitat de energie pentru scăderea greutăţii

Notă: toate produsele alimentare care conţin ulei bogat în DHA din special Schizochytrium ar trebui sa demonstreze stabilitatea oxidativa, prin metodologia de analiza adecvata şi recunoscută la nivel naţional/internaţional (de ex. AOAC) + 
Anexa 11NORMĂprivind autorizarea punerii pe piaţă a salatrimului,ca aliment nou + 
Articolul 1Salatrim, aşa cum se specifică în tabelul, poate fi pus pe piaţa ca ingredient pentru alimente noi, ce se utilizează în produse de panificaţie şi de cofetărie.
 + 
Articolul 2(1) Denumirea de "grăsimi reduse (salatrim)" se indică pe eticheta produsului, ca atare, sau în lista ingredientelor a alimentelor ce îl conţin.(2) Trebuie sa existe o notă care să indice ca un consum excesiv poate duce la probleme gastro-intestinale.(3) Trebuie sa existe o notă cu privire la faptul ca produsele nu sunt destinate a fi consumate de copii.
 + 
Articolul 3Aceasta anexă se adresează Danisco A/S Langebrogade 1, PO Box 17, DK-1001 Copenhagen K, Danemarca.Tabelul 1SPECIFICAŢII PENTRU SALATRIMDefiniţie:Salatrimul este acronimul recunoscut internaţional*1 pentru (molecule acil triglicerina pe lanţ scurt şi lung).Salatrim este preparat prin inter-esterificarea non-enzimatica a triacetinei, tripropioninei, tributrinei sau a amestecurilor din acestea cu canola hidrogenata, boabe de soia, sămânţa de bumbac sau ulei de floarea soarelui.DescriereLichid limpede, uşor chihlimbariu până la solid ceros de o culoare deschisa, la temperatura camerei.Fără materie de (macro) particule şi fără mirosuri străine sau râncede.

     
  Distribuţia esterilor de glicerină:  
  – triacilglicerină: > 87%
  – diaciglicerină: <= 10%
  – monoacilglicerină: <= 2%
  Compoziţia acizilor graşi:  
  – acizi graşi pe lanţ lung MOLI %: 33 la 70%
  – acizi graşi pe lanţ scurt MOLI %): 30 la 67%
  – Acizi graşi saturaţi pe lanţ lung: <70% din greutate
  – Acizi trans graşi: <= 1%
  – Acizi graşi liberi sau acid oleic: <= 0,5%
  Profilul triacilglicerinei:  
  – Triesteri (mai scurţi/lungi de 0,5 la 2,0): >= 90%
  – Triesteri (scurt/lung = 0) <= 10%
  Material nesaponifiabil: <= 1%
  Umiditate: <= 0,3%
  Cenuşă: <= 0,1%
  Culoare: <= 3,5 roşu (Lovibond)
  Valoarea peroxidului: <= 2,0 Meq/Kg

 + 
Anexa 12NORMĂprivind autorizarea punerii pe piaţă a sucului noni(suc din fructul Morinda citrifolia L.), ca un ingredientpentru alimente noi, în cadrul Reglementării C.E.nr. 258/97 a Parlamentului şi Consiliului European + 
Articolul 1"Sucul de noni" (suc din fructul Morinda citrifolia L), poate fi pus pe piaţa ca ingredient pentru alimente noi, care urmează a fi folosit în băuturi de fructe pasteurizate.
 + 
Articolul 2Noţiunea "suc de noni" sau "suc din morinda citrifolia" trebuie să fie înscrisa pe eticheta produsului ca atare sau în lista de ingrediente, în conformitate cu actele normative, în vigoare, privire la etichetarea, prezentarea şi publicitatea alimentelor.
 + 
Articolul 3Aceasta anexă se adresează Morinda Inc., 333 W. River Park drive, Provo, UT 84604, SUA___________

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x