NORME din 4 aprilie 1995

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 18/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL TURISMULUI
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 101 din 25 mai 1995
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 61 27/04/1999
Nu exista actiuni induse de acest act
Nu exista acte referite de acest act
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 61 27/04/1999
ActulAPROBAT DEORDIN 20 04/04/1995
ActulCONTINUT DEORDIN 20 04/04/1995

privind clasificarea pensiunilor turistice şi a fermelor agroturistice



I. Dispozitii generale1. Prin prezentele norme, elaborate în conformitate cu prevederile Legii nr. 145/1994, pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 62/1994 privind stabilirea unor facilităţi pentru dezvoltarea sistemului de turism rural din zona montana, Delta Dunarii şi litoralul Marii Negre şi ale Hotărârii Guvernului nr. 455/1994 privind organizarea şi functionarea Ministerului Turismului, se stabilesc metodologia şi criteriile de clasificare pentru pensiunile turistice şi fermele agroturistice.2. În scopul protectiei turistilor, activitatea pensiunilor turistice şi a fermelor agroturistice se va realiza cu respectarea actelor normative ce reglementeaza turismul în România.În functie de nivelul de dotare şi de calitatea serviciilor oferite, pensiunile turistice şi fermele agroturistice se clasifica pe stele potrivit criteriilor prevăzute în anexa nr. 1, care face parte integrantă din prezentele norme.3. Amplasarea pensiunilor turistice şi a fermelor agroturistice trebuie realizata în locuri ferite de surse de poluare şi de orice alte elemente care ar pune în pericol sănătatea sau viaţa turistilor.4. Spatiile pentru prepararea şi servirea mesei din cadrul pensiunilor turistice şi al fermelor agroturistice, în cazul când sunt destinate şi pentru consumatori din afara, numărul locurilor la mese fiind mai mare decit al celor de cazare, dar nu mai mic de 16 locuri la mese, se clasifica ca unităţi de alimentatie pentru turism potrivit normelor specifice elaborate de Ministerul Turismului.II. Documentaţia necesară pentru clasificareÎn vederea obtinerii certificatului de clasificare, agentul economic care administreaza pensiuni turistice sau ferme agroturistice va întocmi şi va transmite Ministerului Turismului, cu 30 de zile inaintea începerii activităţii pensiunii turistice sau a fermei agroturistice, urmatoarea documentatie:– cerere-tip (anexa nr. 2);– fisa de prezentare a unităţii, cu precizarea modului de indeplinire a criteriilor aferente numarului de stele solicitat;– copia de pe autorizatia de functionare pentru agentii economici constituiti ca asociaţii familiale sau persoane fizice autorizate conform Decretului-lege nr. 54/1990;– copia de pe statutul sau de pe hotărârea judecătorească de înfiinţare, din care să rezulte obiectul de activitate (numai pentru agentii economici constituiti ca societăţi comerciale potrivit legii);– copia de pe certificatul de inmatriculare în Registrul comerţului (numai în cazul agentilor economici constituiti ca societăţi potrivit legii);– autorizatia sanitara de functionare;– autorizatia sanitar-veterinara;– avizul P.S.I.;– schita privind structura, amplasarea şi nominalizarea camerelor, întocmită conform modelului din anexa nr. 3;– avizul specific privind amplasamentul şi functionalitatea unităţii, emis de Ministerul Turismului în conformitate cu prevederile Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii construcţiilor şi unele măsuri pentru realizarea locuintelor construcţiilor şi unele măsuri pentru realizarea locuintelor (pentru obiectivele nou-constituite, situate în statiuni turistice).III. Eliberarea, retragerea şi anularea certificatului de clasificare1. Directia generală a clasificarii, brevetarii, licentierii şi control servicii turistice din cadrul Ministerul Turismului verifica la faţa locului, prin comisia tehnica, indeplinirea criteriilor minime de clasificare, întocmeşte certificatul de clasificare şi îl supune spre aprobare conducerii ministerului.2. Comisia tehnica de verificare este constituita din specialisti ai Ministerului Turismului şi ai Asociaţiei Naţionale de Turism Rural Ecologic şi Cultural (ANTREC).Reprezentantii asociatilor profesionale din turism (Asociaţia Naţionala de Turism Rural Ecologic şi Cultural, Asociaţia Hotelierilor, Asociaţia Cabanierilor) pot sa participe la activitatea comisiilor tehnice de verificare, acordind consultanţă tehnica de specialitate pentru intocmirea documentatiei de clasificare.3. În functie de condiţiile concrete constatate în unitatea verificata, comisia tehnica de verificare poate propune unele compensari de dotari şi servicii pentru acordarea sau menţinerea categoriei de clasificare.4. Eliberarea certificatului de clasificare se face în termen de cel mult 60 de zile de la data primirii documentatiei de clasificare completa din partea agentului economic.5. Certificatul de clasificare se afişează la loc vizibil în unitatea respectiva, pentru a fi cunoscut de turisti.6. Insemnele privind numărul de stele se inscriu pe o placheta montata la loc vizibil pentru turisti. Plachetele vor fi confectionate din materiale rezistente la intemperii, pe care vor fi inscrise urmatoarele informaţii: PENSIUNE TURISTICA respectiv FERMA AGROTURISTICA, şi numărul de stele reprezentind categoria de clasificare.Fondul plachetei va fi de culoare verde deschis, iar literele, respectiv stelele, de culoare galben auriu. Dimensiunile plachetei vor fi de 50/40 cm.Procurarea şi montarea plachetelor revin agentului economic care detine pensiunea turistica sau ferma agroturistica.7. Unitatile care la data verificării nu indeplinesc criteriile nici pentru categoria minima nu se clasifica şi, în consecinţa, nu mai pot functiona. Motivatia neclasificarii se consemneaza de către comisia tehnica de verificare în procesul-verbal de constatare, din care un exemplar se preda agentului economic care administreaza unitatea, în acest caz procesul-verbal de verificare având rol de comunicare cu privire la neeliberarea certificatului de clasificare.8. În situaţia în care comisia tehnica de verificare constata neindeplinirea unor criterii care permit totusi asigurarea serviciilor minime pentru turisti, cu respectarea normelor igienico-sanitare şi de confort termic, unitatile în cauza pot fi clasificate la categoria minima pe o perioadă limitata de maximum un an. La expirarea acestui termen, unitatile la care n-au fost realizate integral criteriile nici pentru categoria minima vor fi închise.9. Agentii economici au obligaţia să respecte condiţiile şi criteriile care au stat la baza clasificarii pe toata perioada funcţionarii pensiunilor turistice sau a fermelor agroturistice.10. Directia generală a clasificarii, brevetarii, licentierii şi control servicii turistice din Ministerul Turismului verifica periodic starea şi functionarea dotarilor, calitatea serviciilor prestate, respectarea normelor de igiena şi a celorlalte criterii care au stat la baza clasificarii unităţii. Nerespectarea acestora atrage după sine măsuri de declasificare sau, după caz, de retragere şi de anulare a certificatului de clasificare.Propunerile privind declasificarea sau retragerea certificatului de clasificare se fac de către specialisti din cadrul Ministerului Turismului, împuterniciţi în acest scop, şi ai asociaţiilor profesionale din turism legal constituite, precum şi de către reprezentantii oficiilor pentru protectia consumatorilor. Aceste propuneri se depun în scris, cu motivatia necesară, la compartimentul de specialitate din minister. Decizia definitivă privind declasificarea sau retragerea certificatului de clasificare se ia de către conducerea Ministerului Turismului, cu avizul Directiei generale a clasificarii, brevetarii, licentierii şi control servicii turistice.Ridicarea efectiva a certificatelor de clasificare se face numai de către delegaţii sau imputernicitii Ministerului Turismului. În toate cazurile se va consemna ridicarea certificatului de clasificare în Registrul unic de control al unităţii respective, iar certificatele vor fi predate la Ministerul Turismului prin registratura.11. Contestaţiile asupra neeliberarii sau anularii certificatelor de clasificare se depun la Ministerul Turismului în termen de 15 zile de la primirea comunicarii cu privire la neacordarea sau anularea certificatului de clasificare, solutionarea fiind de competenţa conducerii acestuia în termen de 30 de zile.Persoanele nemultumite de solutia data de Ministerul Turismului se pot adresa instanţelor de contencios administrativ, în condiţiile Legii nr. 29/1990.12. În cazul în care s-au modificat condiţiile existente la data eliberarii certificatului de clasificare în sensul neindeplinirii integrale a criteriilor de clasificare, schimbarii capacităţii sau structurii spatiilor, trecerii în administrarea altui agent economic, administratorul pensiunii sau al fermei este obligat ca în termen de 30 de zile să solicite eliberarea unui nou act de clasificare a unităţii.Titularul certificatului de clasificare poate solicita reclasificarea unităţii în cauza, dacă în urma unor lucrari de modernizare şi de imbunatatire a dotarilor şi a serviciilor estimeaza ca unitatea corespunde unei categorii superioare de clasificare.Solicitarea va fi însoţită de un memoriu justificativ privind eliberarea noului certificat de clasificare. Memoriul justificativ va fi insotit de documentaţia de clasificare prevăzută la cap. II din prezentele norme.IV. Alte precizări1. Agentii economici care construiesc sau amenajeaza pensiuni turistice şi ferme agroturistice au obligaţia să asigure, inca din faza de proiectare, respectarea criteriilor de clasificare prevăzute în prezentele norme.2. Activităţile desfăşurate în cadrul pensiunilor turistice şi al fermelor agroturistice (cazare, alimentatie, agrement şi divertisment) constituite un tot unitar, fiind părţi componente ale produsului turistic.În acest sens, este obligatorie asigurarea unei corelatii corespunzătoare între calitatea dotarilor, a echipamentelor şi aspectul general al spatiilor de cazare cu cele pentru alimentatie şi agrement.3. În functie de nivelul de dotare şi de calitatea serviciilor oferite, spatiile de cazare (camere, garsoniere sau apartamente) se clasifica pe categorii de încadrare potrivit criteriilor prevăzute la pct. 2 din anexa nr. 1 la prezentele norme.Categoria de clasificare a pensiunii turistice şi a fermei agroturistice este data de cea la care au fost incadrate majoritatea spatiilor de cazare din incinta acestuia, cu condiţia indeplinirii şi a criteriilor prevăzute la pct. 1 din anexa sus-mentionata.4. În toate pensiunile turistice şi fermele agroturistice, atit în spatiile de cazare cit şi în cele pentru alimentatie, sunt obligatorii pastrarea ordinii, linistii publice, moralitatii, curateniei şi respectarea cu strictete a normelor sanitare şi a celor de prevenire şi stingere a incendiilor.5. La pensiunile turistice şi fermele agroturistice unde grupurile sanitare ale camerelor sau ale spatiilor de folosinţă comuna nu sunt perfect intretinute (sub aspectul igienei, al integritatii şi funcţionarii obiectelor de dotare), certificatul de clasificare va fi ridicat pe loc, iar unitatea va fi inchisa (prin excepţie de la prevederile pct. 10 din prezentele norme) în cazul în care agentul constatator este reprezentant al Ministerului Turismului, cu atribuţii speciale în acest domeniu. + 
Anexa 1CRITERII MINIMEprivind clasificarea pe stele a pensiunilor turisticeşi a fermelor agroturistice

                 
   
  Criterii minime Pensiuni turistice stele Ferme agroturistice stele
  4 3 2 1 3 2 1
  1 2 3 4 5 6 7 8
  1. Privind construcţiile, instalaţiile şi spaţiile de folosinţă comună              
  1.1. Clădirile, inclusiv anexele gospodăreşti, sa fie în stare foarte bună, perfect întreţinute şi cu arhitectura specifică zonei x x x
  1.2. Clădirile şi anexele gospodăreşti să fie în bună stare, curat întreţinute cu cu bun aspect general corespunzător x x x
  1.3. Căile de acces proprii şi spaţiile înconjurătoare (din raza vizuală a turiştilor cazaţi) să fie perfect întreţinute x x x
  1.4. Căile de acces proprii şi spaţiile înconjurătoare (din raza vizuală a turiştilor) să fie întreţinute corespunzător x x x x
  1.5. Holul de primire, în suprafaţă minimă de 12 m2, sa fie mobilat şi decorat corespunzator x
  1.6. Anexele gospodăreşti pentru creşterea animalelor şi păsărilor vor fi astfel amplasate şi întreţinute, încât să nu creeze disconfort pentru turişti x x x
  1.7. Împrejurimi estetice şi eficiente x x
  1.8. Curte proprie, cu spaţii verzi, flori, arbuşti etc., bine întreţinute x x
  1.9. Animalele de la care provin lactatele să fie atestate ca sănătoase, iar produsele din carne destinate turiştilor să fie examinate sanitar-veterinar x x x
  1.10. Spaţii de joacă pentru copii x
  1.11. Turiştii să poată asista la activităţile specifice fermei x x x
  1.12. Spaţiile aflate mai sus de etajul 2 sa fie deservite de lift x
  1.13. Spaţiile aflate mai sus de etajul 4 să fie deservite de lift x x
  1.14. Spaţii corespunzătoare şi igienice pentru prepararea şi servirea mesei              
  1.14.1. Bucătărie dotată cu echipamente moderne de preparare şi conservare a alimentelor              
  – plită electrică sau cu gaze x x
  – maşină de gătit sau reşou electric cu minim două ochiuri x x x x x
  – cuptor cu microunde x
  – vase pentru prepararea alimentelor şi ustensile de bucătărie din inox sau alt material de calitate superioară1) x
  – vase pentru prepararea alimentelor şi ustensile de bucătărie1) x x x x x x
  – echipamente pentru păstrarea prin frig a alimentelor1) x x x x x x x
  – instalaţie de apă caldă şi rece x x x x
  – instalaţie de apă curentă rece x x
  1.14.2. Sufragerie dotată cu mobilier adecvat, de calitate superioară şi inventar de servire de cea mai bună calitate2) x
  1.14.3. Spaţiu pentru servirea mesei, dotat cu mese, scaune şi inventar de servire2) x x x x
  1) De dimensiuni şi calităţi corelate cu numărul locurilor de cazare.
  2) Prepararea şi servirea mesei pot fi realizare de către personalul pensiunii turistice/fermei agroturistice sau direct de către turişti în funcţie de condiţiile existente în pensiunea turistică/ferma agroturistică respectivă.
  1.15. Aer condiţionat x
  1.16. Racord la reţeaua publică de canalizare sau la mijloace proprii de colectare şi epurare x x x x x x
  1.17. Clădirea să fie racordată la reţeaua electrică publică x x x x x x
  1.18. Accesul în camerele de dormit şi la grupurile sanitare să fie direct, fără a se trece prin alte camere folosite pentru dormit x x x x x x x
  1.19. Garaj sau parcare proprie – numărul locurilor de parcare va fi de cel puţin 30% din numărul camerelor x
  2. Criterii privind spaţiile de cazare              
  2.1. Numărul maxim de locuri (paturi) într-o cameră 2 2 3 4 2 3 4
  2.2. Suprafaţa minimă a camerelor (în mp):              
  – cameră de 1 loc 15 10 9 8 10 9 8
  – cameră de 2 locuri 18 13 12 11 13 12 11
  – cameră de 3 locuri 16 14 16 14
  – cameră cu 4 locuri 16 16
  – dormitor din apartamente 18 14 12 11 14 12 11
  – salonul din apartamente 18 14 12 11 14 12 11
  2.3. Pardoselile să fie acoperite cu covoare sau mochetă de bună calitate care atenuează zgomotul (pardoselile din parchet, marmură şi alte materiale similare pot fi acoperite şi parţial) x
  2.4. Pardoselile să fie acoperite integral sau parţial cu covoare sau carpete x x x x
  2.5. Camerele să dispună de grup sanitar propriu x x x
  2.6. Grup sanitar comun, compus din – 1 cabină WC la 10 locuri1) x x x x
  – 1 spălător cu un lavoar cu apa curentă caldă şi rece la 10 locuri1) x x x x
  – 1 cabină duş cu apă caldă şi rece la 15 locuri1) x x x
  2.7. Încălzire centrală sau cu gaze la sobă de teracotă2) x x
  2.8. Încălzire cu sobă de teracota sau alte echipamente admise de P.S.I.2) x x x x x
  2.9. Sursă proprie de încălzire în camerele de baie (încălzire centrală sau alte mijloace admise de P.S.I.)2) x x x x
  2.10. Televizor color în camere sau apartamente x
  2.11. Televizor în camere sau apartamente x
  2.12. Televizor în spaţiu comun x x
  2.13 Radio în camere sau apartamente x
  2.14. Radio în spaţiu comun x x x x
  2.15. Telefon la dispoziţia turiştilor x x x
  1) La fermele agroturistice de 1 stea se admit şi WC-uri uscate şi spălătoare exterioare alimentate de la surse naturale sau din rezervoare. 2) Pe timp de iarnă va fi asigurată, în camerele de dormit, în spaţiile pentru servirea mesei şi în băi, o temperatură minimă de 18° C.
  3. Dotarea cu mobilier, lenjerie şi alte obiecte              
  3.1. Mobilier uniform ca stil şi calitate x x x
  3.2. Pat cu somieră, cu saltea sau pat cu saltea relaxa x x x
  3.3. Pat cu saltea x x x x
  3.4. Saltea în grosime de 5 cm din lână x
  3.5. Husă de protecţie1) x x x
  3.6. Masă şi scaune x x x x x x x
  3.7. Dulap sau spaţiu amenajat pentru haine şi umeraşe x x x
  3.8. Cuier x x x x x x x
  3.9. Oglindă sau toaletă x x x x x x x
  3.10. Plapumă, pled sau pătură de calitate superioară (patură sau pled – câte 2 buc./persoană2) x x x x x x x
  1) Din material absorbant şi lavabil (molton, ţesătură matlasată sau pânză absorbantă) care se pune între saltea şi cearceaf, având ca scop protejarea saltelei de îmbibare cu transpiraţie etc. 2) La categoria de clasificare 1 stea se admit şi pleduri din ţesături în amestec.
  3.11. Perne mari cu fulgi x x x x x x
  3.12. Perne mari x x
  3.13. Cearşaf pentru pat şi cearşaf plic pentru pled, pătură sau plapumă x x x x x x x
  3.14. Feţe de pernă x x x x x x x
  3.15. Cuvertură pentru pat x x x x x
  3.16. Prosoape pentru faţă (1 buc./persoană) x x x x x x x
  3.17. Prosoape flauşate pentru baie (1 buc./persoană) x x x x x
  3.18. Halat baie x
  3.19. Veioză sau aplică la capătul patului x x x x x
  3.20. Perdele transparente x x x
  3.21. Perdele obturate sau alte mijloace estetice de obturare a luminii x x x x x x x
  3.22. Perii pentru haine şi pantofi x x x x x x x
  3.23. Scrumiere (opţional) x x x x x x x
  3.24. Pahare (2 buc./persoană) x x x x x x x
  3.25. Vaze de flori x x x
  4. Garsonierele şi apartamentele vor avea în plus              
  4.1. Fotolii sau canapea x x x
  4.2. Demifotolii x x
  4.3. Scaune tapiţate   x x
  4.4. Masă sau măsuţă x x x x x x x
  4.5. Frigider x x x
  4.6. Servantă-bar cu pahare de apă, vin, coniac x x
  4.7. Perdea, covor etc. de calitatea celor din dormitor x x x x x x x

NOTĂ:Dotarile din camerele şi din grupurile sanitare destinate turistilor vor fi puse în exclusivitate la dispoziţia acestora. În interiorul acestora nu se admit lucruri personale ale locatarului (articole de imbracaminte şi încălţăminte, bibelouri sau alte obiecte care ar putea stinjeni turistii etc.). + 
Anexa 2

  CĂTRE
  Ministerul Turismului
  ………………………………………………………………….,
  (denumirea agentului economic)
   
  cu sediul în localitatea …………………., str. …………. nr. …., având ca obiect de activitate ………………………………………….. …………………………………………………………………….. reprezentată prin …………………………, funcţia …………………. în calitate de ……………………………………………………….. (preşedinte, director, administrator etc.) vă rugăm să aprobaţi eliberarea certificatului de clasificare pentru ……….. …………………………………………………………………….. (denumirea unităţii) situată în localitatea ………………, str. …………………. nr. …., judeţul/sectorul ……………………..
  Declarăm că unitatea întruneşte criterii de clasificare la categoria …….. conform normelor emise de Ministerul Turismului.
  Anexăm documentaţia de clasificare:
  – fişa de prezentare a unităţii, cu precizarea modului de îndeplinire a criteriilor de clasificare aferente numărului de stele solicitat;
  – copia de pe autorizaţia de funcţionare pentru agenţii economici ca asociaţii familiale sau persoanele fizice autorizate Decretului-lege nr. 54/1990;
  – copia de pe statutul societăţii sau de pe hotărârea judecătorească de înfiinţare, din care să rezulte obiectul de activitate (numai pentru agenţii economici constituiţi ca societăţi comerciale potrivit legii);
  – copia de pe certificatul de înmatriculare în Registrul comerţului (numai în cazul agenţilor economici constituiţi ca societăţii comerciale potrivit legii);
  – autorizaţia sanitară de funcţionare;
  – autorizaţia sanitar-veterinară;
  – avizul P.S.I.

 + 
Anexa 3NOTA(CTCE)Anexa nr. 3 la norme, împreună cu schemele convenţionale şi schita privind structura şi amplasarea camerelor se găseşte în Monitorul Oficial al României nr. 101 din 25 mai 1995.

  UNITATEA ………………………… MODEL PENTRU ETAJUL I
  …………………………………  
  (tipul şi denumirea unităţii de cazare)  
     
 
  privind structura şi amplasarea camerelor
  pe nivelul*) ………………
     
  Director, Administrator,
  …………………. ……………………

Notă *)Se întocmeşte câte o fişă pentru fiecare nivel (demisol, parter, etaje, mansardă).–––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x