NORME din 31 martie 2003

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 17/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILORMINISTERUL SANATATII
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 362 bis din 28 mai 2003
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 109 16/06/2020
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulARE LEGATURA CUORDIN 249 31/03/2003
ART. 12REFERIRE LAHG 568 05/06/2002
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 109 16/06/2020
ActulREFERIT DEORDIN 109 16/06/2020
ActulREFERIT DEORDIN 1273 14/07/2020
ActulREFERIT DEORDIN 112 27/10/2017
ActulREFERIT DEORDIN 2 20/01/2010
ActulREFERIT DENORMA 20/01/2010
ActulAPROBAT DEORDIN 249 31/03/2003
ActulCONTINUT DEORDIN 249 31/03/2003





Notă
*) Aprobate de ORDINUL nr. 249/31.03.2003, publicat în Monitorul Oficial nr. 362 din 28 mai 2003.

ANEXĂ")

privindparametriidecalitateşisalubritatepentruproducerea,importul,controlulcalităţii,comercializarea

şiutilizareanutreţurilorconcentratesimple,combinate,aditivilorfurajeri,premixurilor,substanţelorenergetice,substanţelormineraleşianutreţurilorspeciale

image

image

*)Anexaestereprodusăînfacsimil.

(3) Rezultatele examenelor de laborator privind controlul calităţii trebuie păstrate un an, iar unitatea producătoare de nutreţuri combinate este obligată să le prezinte când acestea sunt solicitate în timpul efectuării unei inspecţii.

Art.3. Este interzisă deţinerea în scopul vânzării sau distribuirii cu titlu gratuit, scoaterea la vânzare a produselor şi substanţelor destinate alimentaţiei animalelor, produse în ţară sau provenind din import, care nu se conformează denumirilor caracteristice şi prevederilor acestor norme.

Art.4. Produsele şi substanţele comercializate pentru a fi administrate ca atare în alimentaţia animalelor, nu trebuie să prezinte nici un pericol pentru sănătatea animalelor şi nici să provoace modificări dăunătoare produselor animaliere consumate de om.

Art.5. Definirea termenilor specifici prezentului ordin este înscrisă în anexa nr. 1 la prezentele norme.

Art.6.(1) Nutreţurile simple cuprinse în anexa nr. 2 la prezentele norme nu pot fi comercializate decât sub denumirile, descrierile prevăzute, precum şi dacă îndeplinesc condiţiile de salubritate cuprinse în anexa nr. 3 la prezentele norme.

(2) Se pot comercializa ca nutreţuri simple sub denumirea lor obişnuită, cerealele, nutreţurile fibroase şi suculente, rădăcinoasele şi tuberculii în stare naturală fără nici un fel de procesare, cu excepţia extragerii apei, şroturi diferite, subproduse vegetale, produse din industria amidonului, produse şi subproduse de la fabricarea zahărului, produse şi subproduse din alte industrii prelucrătoare, produse deshidratate artificial, produse şi subproduse de origine animală, produse proteice obţinute prin participarea bacteriilor.

Art.7.(1) Fac parte din nutreţuri simple făinurile şi granulele obţinute din deshidratarea artificială sau naturală a leguminoaselor perene sau amestecurilor de leguminoase şi graminee perene.

(2) Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor sprijină cultivatorii de furaje verzi şi producătorii de făinuri şi granule, prevăzute la alin. (1), prin acordarea anuală de alocaţii, diferenţiat în functie de modul de deshidratare.

'(3) Sprijinul acordat anual este fixat pentru două cantităţi maxime distincte, una pentru nutreţurile uscate artificial prin expunere la căldură şi alta pentru nutreţurile uscate natural.

Art.8.(1) Producătorul de nutreţuri deshidratate artificial sau natural, care solicită sprijinul, are dreptul la plata unui avans de până la 50% din valoarea acestuia, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

  1. (2) Producătorul de nutreţuri deshidratate artificial sau natural trebuie să încheie contracte cu cultivatorii de furaje verzi, în cazul în care acesta nu procesează producţia proprie.

  2. (3) Anul de comercializare a nutreţurilor deshidratate artificial sau natural, pentru care se acordă sprijinul, este cuprins între 1 aprilie a fiecărui an şi 31 martie a anului următor.

  3. (4) Nutreţurile deshidratate artificial sau natural pentru care se acordă sprijinul, care au fost prelucrate şi comercializate, trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: conţinutul maxim de umiditate să fie cuprins între 11% şi 14%, conţinutul minim de proteină brută în masa uscată să nu fie mai mic de 15% şi să fie de calitate bună.

    Art.9. Comercializarea nutreţurilor simple se face în vrac, în containere sau ambalate. Nutreţurile de origine animală se pot comercializa numai în ambalaje închise a căror reutilizare după deschidere este interzisă.

    Art.10.(1) Nutreţurile simple care se comercializează vor fi însoţite de documente cuprinzând următoarele indicaţii în limba română: nutreţ simplu, denumire, indicaţii corespunzând denumirii prevăzute în anexa nr. 3, conţinutul în constituenţi analitici enumeraţi in anexa nr. 2 exprimat în raport de greutatea produsului, masa netă pentru produsele solide, masa sau volumul net pentru lichide, masa netă sau numărul pentru produsele comercializate la bucată, numele persoanei fizice sau juridice, adresa responsabilului pentru indicaţiile de etichetare – producător, condiţionator, importator, vânzător sau distribuitor. Documentul de însoţire a mărfii poate fi constituit de avizul de însoţire a mărfii şi/sau de factura eliberată cumpărătorului la livrare.

    1. (2) în afara celor prevăzute la alin. (1), mai pot fi înscrise pe ambalaj, recipient, etichetă sau documentul de însoţire, următoarele: marca de identificare sau marca comercială, modul de folosire, termenul limită de valabilitate a produsului, ţara de producere sau fabricaţie a nutreţului simplu, numărul lotului, preţul produsului. Atunci când pe ambalaje, recipiente, etichete sau

      documente de însotire sunt înscrise alte informatii decât cele obligatorii sau faculta'tive prevăzute mai sus, ele treb'uie să fie net

      separate de aceste menţiuni. Ele nu trebuie să le contrazică sau să le modifice conţinutul şi trebuie să fie verificabile.

      Art.11.(1) Substanţele şi produsele avizate şi înregistrate în România, parametrii de calitate şi condiţiile de utilizare sunt cele prevăzute în anexa nr. 2 la prezentele norme, corelate cu respectarea normelor privind salubritatea produselor şi substanţelor prevăzute în anexa nr. 3 la prezentele norme.

      1. (2) Unităţile producătoare de nutreţuri trebuie să asigure fabricarea acestora, conform normelor calitative şi să aibă autorizarea necesară specifică desfăşurării acestei activităţi.

      2. (3) Nutreţurile vor putea fi comercializate doar în cazul în care unităţile întocmesc fişa tehnică de produs, conform anexelor nr. 4 şi 5 la prezentele norme.

      3. (4) Conţinutul în substanţe toxice şi nocive al nutreţurilor produse, comercializate, importate şi utilizate nu pot depăşi valorile prevăzute în anexele nr. 6 şi 7 la prezentele norme şi nu pot conţine substanţele interzise prevăzute în anexa nr. 8 la prezentele norme.

        Art.12.(1) Unităţile producătoare de nutreţuri combinate trebuie să aibă în evidenţă: nutreţurile produse şi calitatea lor, nutreţurile înscrise pe loturi, circulaţia materiilor prime furajere cu menţionarea locului de origine şi indicarea cumpărătorilor.

        1. (2) La producerea nutreţurilor combinate, în compoziţia acestora, se va utiliza sarea iodată, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 568/2002 privind iodarea universală a sării destinate consumului uman, hranei animalelor şi utilizării în industria alimentară.

          Art.13. Pentru producerea nutreţurilor combinate medicamentate se pot folosi doar produse de uz veterinar omologate şi se pot fabrica exclusiv pe baza normelor avizate de medicul veterinar. Medicamentele omologate de uz veterinar necesare producerii nutreţurilor combinate medicamentate vor fi păstrate în încăperi separate, conform prevederilor legale în vigoare.

          '

          Art.14. Substanţele care au devenit improprii pentru producerea nutreturilor combinate vor fi distruse.

          Art.15. Nutreţurile se depozitează şi se desfac în spaţii special amenajate, în care nu se pot păstra substanţe nocive animalelor sau

          omului, respectiv substanţe care influenţează negativ caracteristicile calitative ale nutreturilor.

          '

          Art.16.Compoziţia şi valorile nutritive ale furajelor şi nutreţurilor combinate comercializate trebuie să corespundă, în perioada de valabilitate, cu valorile înscrise pe fişa tehnică a produsului – diferenţele acceptabile fiind prevăzute în anexa nr. 9 la prezentele norme.

          Art.17. Importul de materii prime pentru producerea nutreţurilor combinate se face după autorizarea acestora de către Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, conform prevederilor anexelor nr. 1O, 11 – a, 11 – b şi 11 – c la prezentele norme.

          Art.18.(1) Materiile prime furajere, aditivii furajeri, nutreţurile combinate medicamentate, amestecurile furajere şi nutreţurile concentrate pot fi comercializate în ambalaje care asigură

          mentinerea calitătii acestora.

          ' (2) P'e eticheta ambalajului materiilor prime furajere,

          aditivilor furajeri, nutreţurilor combinate medicamentate, amestecurilor furajere si nutreţurilor concentrate trebuie să fie înscrise citeţ, observabil, nedetaşabil şi în limba romană:

          • numele sau firma şi adresa producătorului, condiţionatorului, importatorului, vânzătorului sau distribuitorului;

          • denumirea furajului sau nutreţului combinat, componentele nutreţului combinat, parametrii analitici garantaţi ai nutreţului, denumirea medicamentului inclus în nutreţul combinat şi cantitatea de substanţă activă calculată pe unitatea de cantitate a nutreţului combinat;

          • menţiunea „numai pentru uz furajer”;

          • masa netă, iar pentru aditivii sub formă lichidă volumul net şi/sau masa netă – facultativ;

          • numărul de referintă al lotului;

          • data fabricatiei; '

          • termen de va' labilitate;

          • modul de întrebuinţare şi măsuri de protecţie specifice pentru cei ce le manipulează sau animalele care le consumă, iar pentru substanţele cu acţiune antioxidantă, substanţele colorante sau pigmenţi, se menţionează expres denumirea specifică a substanţei active.

        2. (3) Pentru nutreţurile în vrac, producătorul trebuie să evidenţieze pe actele care însoţesc nutreţul, datele enumerate la alin. (2).

          {4) Pe ambalajul materiilor prime furajere care sunt produse în alte locuri decât în unitatea producătoare de nutreţuri combinate, respectiv pe actele însoţitoare ale acestora, trebuie menţionate: denumirea, data, locul producerii şi originea.

          Art.19.(1) Ambalajele trebuie să asigure menţinerea calităţii nutreturilor concentrate.

          ' (2) Materialele pentru ambalaj, recipientele şi locul de

          depozitare al ambalajelor nu pot conţine substanţe dăunătoare sănătătii animalelor.

          '(3) Este interzisă refolosirea ambalajelor.

        3. (4) Nutreţurile combinate medicamentate pot fi distribuite şi vândute numai în ambalaje nedesfăcute.

        4. (5) La locul de desfacere a nutreţurilor combinate, cele care provin din ambalaje originale desfăcute, vor fi marcate identic cu lotul iniţial, cu excepţia nutreţurilor combinate medicamentate.

        5. (6) Nutreţurile combinate trebuie ţinute separat, individualizate şi marcate fără posibilitatea de a se amesteca.

        6. (7) Nutreţurile combinate ambalate în saci se pot păstra doar în locuri răcoroase, cu podeaua uscată şi pe fiecare unitate de nutreţ ambalat se aplică, în mod corect şi vizibil, marcaje. Datele înscrise pe marcaje trebuie evidenţiate vizibil şi asigurată imposibilitatea de a fi şterse.

        7. (8) Este interzisă înscrierea datelor inexacte şi eronate pe marcajul nutreţurilor, fapt ce ar putea să inducă în eroare cumpărătorul.

      Art.20. La livrare, nutreţurile combinate, preamestecurile concentrate proteino-vitamino-minerale şi suplimentele furajere trebuie să fie însoţite de un certificat de conformitate prin care se garantează valoarea nutritivă, precum şi salubritatea produsului conform normei şi tehnologiei de fabricaţie. Responsabilitatea corectitudinii datelor revine integral emitentului – producător, condiţionator, importator, vânzător sau distribuitor.

      Art.21.(1) Preparatele biotehnologice "prebiotice" sunt produse rezultate din multiplicarea unuia sau mai multor culturi bacteriene special selecţionate, care au efect benefic în conservarea furajelor şi îmbunătăţirea indicatorilor tehnici de producţie, precum şi asupra sănătăţii animalelor, care tind să înlocuiască antibioticele şi alţi promotori de creştere folosiţi în nutriţia animalelor.

      (2) Omologarea producerii în România a preparatelor biotehnologice şi a celor importate, precum şi avizarea folosirii acestora, se face de către Institutul de Biologie şi Nutriţie Animală cu acordul Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor.

      Art.22. în funcţie de tehnologia de creştere şi exploatare a animalelor sunt stabilite norme de energie, substanţe nutritive şi norme de hrană, folosind valorile nutritive medii prevăzute în anexele nr. 12 şi 13 la prezentele norme.

      Art.23.(1) Producătorii de nutreţuri combinate, preamestecuri, concentrate proteino-vitamino-minerale şi suplimente furajere care se comercializează, au obligaţia de a asigura controlul de calitate şi de salubritate al tuturor materiilor prime furajere, inclusiv aditivii furajeri, folosite în producţie, precum şi al produselor finite, pe loturi de fabricatie.

      '(2) Pentru asigurarea controlului materiilor prime şi a produselor finite, producătorii sunt obligaţi să-şi organizeze şi doteze corespunzător laboratoarele proprii, în funcţie de denumirea produsului pe care îl fabrică şi comercializează, sau să angajeze pe bază de contract serviciile unui laborator autorizat de Ministerul Agriculturii, Alimentatiei şi Pădurilor.

    2. (3) Certificatele de conformitate eliberate de aceste laboratoare au caracter de garanţie faţă de cumpărător şi utilizator, angajând direct responsabilitatea producătorului.

Art.24. Producătorii de nutreţuri combinate şi preparate biotehnologice destinate comercializării, vor avea un sistem organizat de urmărire a calităţii, bazat pe analiza riscurilor în punctele critice de control, ale căror documente să poată fi prezentate organelor de control oficiale.

Art.25. Producătorii de nutreţuri concentrate şi preparate biotehnologice răspund de calitatea, salubritatea şi conformitatea mărfii până la livrare, inclusiv. Agenţii economici autorizaţi să comercializeze nutreţuri combinate şi preparate biotehnologice – producătorii, condiţionatorii, importatorii, vânzătorii şi distribuitorii – răspund de calitatea şi salubritatea produselor şi vor suporta daunele provocate clienţilor pentru livrarea de produse necorespunzătoare.

Art.26.(1) în cazul litigiilor privind rezultatele analizelor, determinările de control vor fi efectuate de către laboratoare

independente, autorizate de Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor.

(2) Certificatele de conformitate emise de acestea constituie singurele documente opozabile la organele judecătoreşti sau de arbitraj intern sau internaţional. Interpretarea datelor se va face conform anexei nr. 9 la prezentele norme.

Art.27.(1) Controlul oficial al nutreţurilor si preparatelor biotehnologice urmăreşte ca producerea, importul, fabricarea, manipularea, comercializarea şi folosirea acestora să se efectueze în conformitate cu reglementările legale privind protecţia sănătăţii omului şi animalelor, cu interesele beneficiarilor, precum şi cu cele privind protejarea unei concurenţe corecte pe piaţă.

(2) Organismele responsabile pentru efectuarea controlului oficial sunt:

  1. a) autorităţile sanitare veterinare, fitosanitare şi laboratoarele pentru controlul calităţii nutreţurilor şi nutriţiei animalelor desemnate de Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor;

  2. b) autorităţile sanitare desemnate de Ministerul Sănătăţii ş1 Familiei;

  3. c) autorităţile abilitate pentru protecţia consumatorilor.

    Art.28. Producerea, manipularea şi comercializarea nutreţurilor şi preparatelor biotehnologice sunt controlate de inspectorii de specialitate care au obligaţia păstrării secretelor de fabricaţie şi a datelor cunoscute despre unităţile controlate, pe care le pot folosi numai în conformitate cu reglementările în vigoare. Inspecţiile se fac fără anunţare prealabilă.

    '

    Art.29. Inspecţia cuprinde examinarea vizuală, prelevarea şi analizarea de probe, examinarea documentelor şi sistemului intern de control al calităţii nutreţurilor, verificarea depozitelor, a mijloacelor de transport şi a echipamentelor de producţie. Inspecţia poate fi completată cu informaţii obţinute de la conducătorul sau angajaţii unitătii controlate.

    Art.30.(1) Inspectorii de specialitate autorizaţi să exercite controlul, au dreptul ca în baza procesului verbal, din care un exemplar rămâne la unitatea controlată, să preleveze şi să ridice fără plată probe, în scopul analizării. La cererea celui controlat se vor ridica şi contraprobe, cu excepţia probelor destinate examenului microbiologic.

    1. (2) Analizele efectuate ca urmare a controlului vor evidenţia modul în care parametri calitativi stabiliţi în norme, specificaţia tehnică sau eticheta produsului, corespund realităţii. Modul de interpretare a rezultatelor analizelor va fi corelat cu prevederile din anexa nr. 9.

    2. (3) Inspectorii de specialitate sunt nutriţionişti atestaţi de către o comisie alcătuită din specialişti în domeniu, aparţinând unităţilor de învăţământ superior, de cercetare şi Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor.

Art.31. Inspectorii de specialitate – nutriţionişti atestaţi, care descoperă nereguli sunt împuterniciţi:

  1. a) să interzică funcţionarea unităţii, utilajelor, echipamentelor, respectiv utilizarea ambalajului, a depozitului, a mijloacelor de transport, şi poate iniţia revocarea autorizaţiei de functionare;

    'b) să condiţioneze reînceperea funcţionării, utilizării şi exploatării celor menţionate la litera a;

    1. c) să declare necorespunzătoare nutreţurile şi să interzică sau să restricţioneze, respectiv să condiţioneze desfacerea şi utilizarea acestora sau să dispună distrugerea lor, respectând prevederile protecţiei mediului;

    2. d) să propună revocarea licenţelor, avizelor şi acordului producătorului, condiţionatorului, importatorului, vânzătorului sau distribuitorului de nutreturi;

    3. e) să declar'e „cu valoare scăzută” nutreţurile ale căror valori privind compoziţia şi conţinutul nu corespund cu normele, specificaţia tehnică sau eticheta care îl însoţesc, dar care nu pun în pericol sănătatea animalelor şi/sau indirect a oamenilor. Declaraţia „cu valoare scăzută” va fi adusă la cunoştinţa utilizatorului;

    4. f) să iniţieze procedurile legale în cazul infracţiunilor;

    5. g) să aplice amenzi în cazul contravenţiilor;

    Art.32.(1) Producătorii de nutreţuri combinate şi preparate biotehnologice destinate comercializării pot desfăşura activitatea numai pe baza licenţelor de fabricaţie.

    (2) Licenţele de fabricaţie se solicită de către toţi producătorii care desfăşoară activităţi în domeniul producerii de nutreţuri combinate şi preparate biotehnologice şi se acordă de către

    image

    image

    Art.34. Este obligatorie certificarea sănătăţii animalelor, atunci când pentru producerea nutreţurilor combinate se folosesc ca materii prime, organe şi ţesuturi de la animale.

    Art.35. Metodele de analiză pentru controlul oficial al nutreţurilor, respectiv a nutrienţilor, a conţinutului în antibiotice şi aflatoxine, de determinare a spiramicinei, halufuginonelor, valorii energetice şi proteice, aminoacizilor, uleiurilor şi grăsimilor brute adăugate, armonizate cu reglementările Uniunii Europene, se stabilesc prin ordin al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor.

    Art.36. Anexele 1 – 17 fac parte integrantă din prezentele norme.

    ANEXANr.1

    lanorme

    image

    image

    1. 22. Timp de valabilitate perioada de timp, socotită de la data fabricaţiei şi definită de unitatea producătoare, în care nutreţurile îşi păstrează proprietăţile fizice, chimice, organoleptice şi starea microbiologică iniţială.

    2. 23. Manipularea nutreţurilor activitatea de măcinare, cântărire, încărcare, deversare, decontaminare, aerisire, răcire, depozitare, conservare precum şi alte activităţi ce nu se referă la valorificarea şi comercializarea acestora.

    3. 24. Comercializarea nutreţurilor cuprinde operaţiunile de depozitare şi eventual ambalarea, păstrarea nutreţurilor în vederea vânzării, inclusiv ofertarea şi participarea la licitaţie, precum şi livrarea sau transferul acestora.

    4. 25. Autorizaţia de comercializare document emis în temei legal pe baza calităţii produselor în vederea comercializării.

    5. 26. Unităţi producătoare de nutreţuri (nutreţuri combinate, premixuri, CPVM, făinuri vegetale brichetate etc.) – unităţi specializate care dispun de un flux şi dotare tehnică specifică (instalaţii şi utilaje pentru mărunţit, omogenizatoare pentru integrarea grăsimilor, cântare, buncăre de depozitare sau maşini de ambalare prin însăcuire a produsului finit. Pentru obţinerea produsului finit de calitate, unităţile pot fi dotate cu instalaţii şi utilaje pentru uscarea materiilor prime, degerminare, decontaminare, melasare, extrudare, granulare, brizurare şi brichetare.

    6. 27. Salubritatea nutreţurilor reprezintă complexul de cerinţe în vederea prevenirii şi combaterii îmbolnăvirilor la animale, a transmiterii bolilor contagioase, a prevenirii îmbolnăvirii oamenilor ca urmare a contactului direct sau ca urmare a ingestiei produselor animale.

    7. 28. Normă cantitatea de energie şi substanţe nutritive necesare unui animal în 24 de ore pentru întreţinere şi producţie.

    8. 29. Raţie cantitatea de nutreţuri care se administrează unui animal în

      24 de ore în unul sau mai multe tainuri pentru asigurarea energiei şi substanţelor nutritive prevăzute de normă.

    9. 30. Terminologie şi simboluri folosite:

    • SU – substanţă uscată;

    • UNC – unităţi nutritive carne;

    • UNL – unităţi nutritive lapte;

    • PBD – proteină brută digestibilă;

    • PDIN – proteină digestibilă la nivel intestinal permisă de conţinutul în azot al raţiei;

    • PDIE – proteină digestibilă la nivel intestinal permisă de conţinutul în energie al raţiei;

    • POi – proteină digestibilă la nivel intestinal;

    • EM – energie metabolizabilă.

    ANEXANr.2

    lanorme

    image

    2

    3

    4

    2.8. Şroturi de arahide

    Subprodus obţinut de la fabricarea uleiului prin presarea grăunţelor de arahide parţial decorticate

    Proteina brută Grăsime brută Celuloza brută

    Ex. micotoxicologic

    Umiditatea Cenuşa brută

    2.9. Şroturi de arahide

    Subprodus obţinut de la fabricarea uleiului prin extracţia grăunţelor de arahide parţial decorticate

    Proteina brută Grăsime brută Celuloza brută

    Ex. micotoxicologic

    Umiditatea Cenuşa brută Grăsime brută

    2.1o. Şroturi de

    bumbac

    Subprodus obţinut prin presarea seminţelor de bumbac (Gossypium spp)

    debarasate de fibră şi coajă

    Proteina brută Grăsime brută Celuloza brută

    Umiditate Cenuşa brută

    2.11. Şroturi de bumbac

    Subprodus obţinut de la fabricarea uleiului

    prin extrac a seminţelor de bumbac debarasate de fibră şi coajă

    Proteina brută Celuloza brută

    Umiditatea Cenuşa brută

    Grăsime brută

    2.12 Şroturi de bumbac

    Subproduse de la fabricarea uleiului prin presarea seminţelor de bumbac debarasate de fibră şi partial de coajă

    Proteina brută Grăsime brută Celuloza brută

    Umiditatea Cenuşa brută

    2.13. Şroturi de bumbac

    Subprodus obţinut de la fabricarea uleiului prin extracţia seminţelor de bumbac debarasate de fibră şi coajă

    Proteina brută Celuloza brută

    Umiditatea Cenuşa brută

    2.14. Şroturi de floarea soarelui

    Subprodus de la fabricarea uleiului prin presarea seminţelor de floarea soarelui debarasate de coji

    Proteina brută Grăsime brută Celuloza brută

    Umiditatea

    Cenuşa brută

    2.15. Şroturi de floarea soarelui

    Subprodus de la fabricarea uleiului prin extrac a seminţelor de floarea soarelui debarasate de coii

    Proteina brută Celuloza brută

    Umiditatea

    Cenuşa brută Grăsime brută

    2.16. Şroturi de floarea soarelui

    Subprodus de la fabricarea uleiului prin presarea seminţelor de floarea soarelui

    debarasate de coji

    Proteina brută

    Celuloza brută Umiditatea

    Cenuşa brută Grăsime brută

    2.17. Şroturi de floarea soarelui

    Subprodus de la fabricarea uleiului prin

    extracţia seminţelor de floarea soarelui partial debarasate de coji

    Proteina brută Celuloza brută

    Umiditatea

    Cenuşa brută Grăsime brută

    2.18 Şroturi de in

    Subproduse de la fabricarea uleiului prin presarea seminţelor de in (Linum usitatissimum)

    Proteina brută Grăsime brută

    Celuloza brută Examen botanic

    Umiditatea Cenuşa brută

    2.19 Şroturi de in

    Subprodus de la fabricarea uleiului prin extrac a din seminţele de in

    Proteina brută

    Celuloza brută Examen botanic

    Cenuşa brută

    Umiditatea Grăsime brută

    2.20. Şroturi de orez

    Subprodus de la fabricarea prin presarea gennenilor de orez

    Proteina brută Grăsime brută

    Celuloza brută

    Umiditatea Cenuşa brută

    2.21. Şroturi de orez

    Subprodus de la fabricarea uleiului prin extragerea din germeni de orez

    Proteina brută Celuloza brută

    Umiditatea Cenuşa brută

    Grăsime brută

    2.22. Şroturi de susan

    Subprodus de la fabricarea uleiului prin

    presarea seminţelor de susan (Sesamum idicum)

    Proteina brută

    Grăsime brută Celuloza brută

    Umiditatea Cenuşa brută

    2.23. Şroturi de susan

    Subprodus de la fabricarea uleiului prin extrac a seminţelor de susan

    Proteina brută Celuloza brută

    Umiditatea Cenuşa brută

    Grăsime brută

    2.24. Şroturi de cacao

    Subprodus obţinut prin extracţia boabelor

    de cacao uscate şi prăjite debarasate de coji

    Proteina brută Celuloza brută

    Umiditatea

    Cenuşa brută Grăsime brută

    2.25. Şroturi de grâu

    Subprodus de la fabricarea uleiului prin presarea germenilor de grâu

    Proteina brută Grăsime brută Celuloza brută

    Umiditatea Cenuşa brută

    2.26. Şroturi de porumb

    Subprodus de la fabricarea uleiului prin Proteina brută

    presarea germenilor de porumb pe cale Grăsime brută uscată Celuloza brută

    Umiditatea Cenuşa brută Amidon

    2.27. Şroturi de porumb

    Subprodus de la fabricarea uleiului prin Proteina brută

    extracţia pe cale uscată germenilor de porumb Celuloza brută

    Umiditatea Cenuşa brută Grăsime brută

    Amidon

    1

    2

    3

    4

    2.28. Şroturi de porumb

    Subprodus de la fabricarea uleiului prin presarea pe cale umedă germenilor de

    porumb

    Proteina brută Grăsime brută Celuloza brută

    Umiditatea Cenuşa brută

    2.29. Şroturi de porumb

    Subprodus de la fabricarea uleiului prin extracţie pe cale umedă germenilor de

    porumb

    Proteina brută Cenuşa brută

    Umiditatea Cenuşa brută

    2.30. Turte de măsline

    Subprodus de la fabricarea uleiului prin

    extracţia măslinelor debarasate de rămăşite de sâmburi

    Proteina brută Cenuşa brută

    Umiditatea Cenuşa brută Grăsime brută

    3. Subproduse vegetale

    3.1. Subproduse de morărit şi din prelucrarea boabelor de cereale sau leauminoase

    3.1.1. Tărâţe de grâu

    Subprodus obţinut de la producerea făinii

    de grâu constituit din fragmente de ectoderm şi din părti din grăunte

    Celuloza brută

    Umiditatea Cenuşa brută

    3.1.2. Tărâţe de grâu

    Subprodus obţinut de la producerea făinii de grâu sau arpacaş decorticat

    Celuloza brută

    Umiditatea Amidon

    Cenuşa brută

    3.1.3. Făină neagră de grâu

    Subprodus constituit în principal de părţi din ectoderm şi deşeuri de grăunţe de

    grâu

    Celuloza brută

    Umiditatea

    Amidon

    Cenusa brută

    3.1.4. Tărâţe de secară

    Subprodus obţinut la producerea făinii de

    secară constituit din fragmente de ectoderm şi părti din grăunte de secară

    Celuloza brută

    Umiditatea Cenuşa brută

    3.1.5. Tărâţe de orez

    Subproduse de la lustruirea orezului fără utilizarea carbonatului de calciu constituit

    din pelicule, miez farinos si germeni

    Proteina brută

    Grăsime brută Celuloza brută

    Umiditatea

    Cenuşa brută Cenusa insolubilă

    3.1.6. Tărâţe de porumb

    Subprodus al făinii sau grişului de porumb, constituit din învelişuri şi de germeni de porumb şi fragmente din miez

    Celuloza brută

    Umiditatea

    Cenuşa brută

    Grăsime brută Proteina brută

    3.1.7. Făină de ovăz

    Subprodus bogat în amidon din ovăz decorticat în arpacaş sau făina cernută de

    ovăz

    Celuloza brută Amidon

    Umiditatea Cenuşa brută

    3.1.8. Fulgi de orz

    Produs obţinut prin aplatizarea orzului decorticat tratat în vapori

    Celuloza brută

    Umiditatea Amidon

    3.1.9. Fulgi de porumb

    Produs obţinut prin aplatizarea

    porumbului tratat în vapori

    Celuloza brută

    Umiditatea

    Amidon

    3.1.10. Făină

    furajeră de mazăre

    Subprodus din făina de mazăre constituită din părţi de endosperm şi pelicule

    Proteina bruta Celuloza brută

    Umiditatea Cenuşa brută

    Grăsime brută

    3.1.11. Fulgi de

    cartofi

    Produs obţinut în fabricarea amidonului

    din cartofi orin uscarea pulpei

    Celuloza brută

    Umiditatea

    Amidon

    3.1.12. Brizură de orez

    Subprodus de la prepararea orezului lucios sau alunecos constituit din boabe

    sau boabe brizurate

    Amidon

    3.2. Produse din industria amidonului

    3.2.1. Amidon de porumb

    Amidon de porumb pur, tratat termic

    Amidon

    Umiditatea Cenuşa brută

    3.2.2. Gluten de

    porumb

    Subprodus uscat de la fabricarea amidonului din porumb constituit in principal de gluten obţinut de la separarea amidonului

    Proteina brută

    Umiditatea

    Celuloza brută Cenuşa brută Grăsime brută Xantofile

    3.2.3. Amidon de orez

    Amidon pur din orez obţinut prin tratament termic

    Amidon

    Umiditatea Cenusa brută

    3.2.4. Gluten de orez

    Subprodus uscat de la fabricarea amidonului de orez constituit în principal din gluten

    Proteina brută

    Umiditatea Celuloza brută Cenuşa brută

    Grăsime brută

    3.2.5. Amidon de grâu

    Amidon de grâu pur obţinut printr-un tratament termic

    Amidon

    Umiditatea Cenusa brută

    3 2.6 Gluten de grâu

    Subprodus uscat de la fabricarea amidonului

    de grâu constituit în principal din glutenul obţinut la separarea amidonului

    Proteina brută

    Umiditatea Cenuşa brută

    1

        1. 3.2.7. Glucoză

          2

          Produs de zaharificare a amidonului sau a feculei constituită din glucoză purificată şi cristalizată (cu sau fără apă de cristalizare)

          3

          Glucoză

          4

          Umiditatea

        2. 3.2.8. Melasa de dextroză

    Subprodus obţinut de la cristalizarea dextrozei

    Zaharuri reducătoare Umiditatea

    în glucoză Cenuşa brută

      1. 3.3. Produse şi subproduse de la fabricarea zahărului

        1. 3.3.1. Zahăr

        2. 3.3.2. Tăiţei de sfeclă de zahăr uscaţi

          Zaharuri din sfeclă sau din trestie în stare solidă

          Subprodus de la fabricarea zahărului obţinut prin uscarea fragmentelor provenite de la sfecla de zahăr, spălată, extrase şi deshidratate

          Zaharoză

          Zaharuri totale în zaharoză

          Cenuşa

          Umiditatea Cenuşa brută

        3. 3.3.3. Melasă Subprodus constituit din rezid siropos din sfeclă de provenit de la fabricarea sau rafinarea zahăr zahărului din sfecla de zahăr

        4. 3.3.4. Melasă Subprodus constituit din rezid siropos din trestie de provenit de la fabricarea sau rafinarea zahăr zahărului

      2. 3.4. Produse şi subproduse din alte industrii prelucrătoare

        Zahăr total în zaharoză

        Zahăr total în zaharoză

        1. 3.4.1. Malţ furajer

          Subprodus de la industria fermentativă (de producerea malţurilor) constituit din rădăcini uscate de cereale graminee

          Proteina brută

          Umiditatea Cenuşa brută Celuloza bruta

        2. 3.4.2.

          uscate

          Drojdii

          Drojdii în amestec sau nu, aparţinând următoarelor familii: Saccharomycetaceae, Endomycetaceae, Crytococaceae, cultivate pe substraturi organice: suc şi melasă de sfeclă sau trestie, drojdii de la prepararea vinurilor, lactoserum, grăunţe de cereale, tărâţe, lichide provenite din hidroliza materiei celulozice ale căror celule au fost omorâte si uscate

          Proteina brută

          Umiditatea Cenuşa brută

          Cenuşa insolubilă în HCI

        3. 3.4.3. Borhot uscat de bere

          Subprodus obţinut în industria berii prin uscarea rezidurilor de cereale malţate sau nemaltate, precum si alte materii amilacee

          Proteina brută

          Umiditatea Celuloza brută

        4. 3.4.4.

          uscat distilărie

          Borhot

          de

          Subprodus de distilărie obţinut prin uscarea rezidurilor de cereale şi altor materii prime amilacee

          Proteina brută

          Umiditatea Celuloza brută

        5. 3.4.5. Pulpă de citrice deshidratate

          Subprodus obţinut prin deshidratare de la fabricarea sucului de citrice

          Umiditatea Celuloza brută

      3. 3.5. Produse agricole deshidratate artificial

        1. 3.5.1. Făină de iarbă deshidratată

        2. 3.5.2. Făină de lucernă deshidratată

        3. 3.5.3. Făină de trifoi deshidratată

    Produs obţinut prin uscarea artificială a plantelor furajere

    Produs obţinut prin uscarea artificială a lucernei

    Produs obţinut prin uscarea artificială a trifoiului

    Proteina brută

    Proteina brută

    Proteina brută

    Umiditatea Cenuşa brută

    Cenuşa insolubilă în HCI

    Celuloza brută Caroten Grăsime brută Umiditatea Cenuşa brută

    Cenuşa insolubilă în HCI

    Celuloza brută Caroten Grăsime brută Umiditatea Cenuşa brută

    Cenuşa insolubilă în

    HCI

    Celuloza brută Caroten

    image

    1

    2

    3

    4

    3.5.4. Colete de Produs obţinut prin uscarea artificială a frunze coletelor şi frunzelor de sfeclă de zahăr deshidratate de tăiate sau nu, spălate în prealabil

    sfeclă de zahăr

    Umiditatea Proteina brută Zahăr total

    Cenuşa insolubilă în HCI

    Celuloza bruta

    3.5.5. Manioc furajer

    Rădăcini de manioc uscate, spălate şi decojite sau produs obţinut prin zdrobirea sau măcinarea maniocului (cu sau fără granulare ulterioară)

    Amidon

    Umiditatea Cenuşa brută Celuloza brută Grăsime brută

    Proteina brută

    3.5.6. Pulpă de manioc

    Deşeuri provenite de la fabricarea amidonului din manioc uscate şi măcinate

    Amidon

    Umiditatea Cenuşa brută Celuloza brută Grăsime brută

    Proteina brută

    3.6. Alte produse de oriQine veQetală

    3.6.1. Ulei sau grăsimi

    vegetale

    Produs constituit din grăsime sau ulei de origine vegetală

    Umiditatea

    Indice de aciditate Substanţe insolubile în

    eter de petrol

    3.6.2. Făină de roşcove

    Produs obţinut prin zdrobirea fructelor uscate de roşcove, fără sâmburi

    Umiditate Zahăr total zaharoză

    Cenuşa brută

    în

    Umiditatea

    Zahăr total în zaharoză Cenuşa brută

    4. Produse de origine animală

    4.1. Produse de lapte

    4.1.1. Lapte ecremat pudră

    Produs obţinut prin deshidratarea laptelui ecremat, fie prin vaporizare într-un curent de aer cald (lapte ecremat în pudră spray), fie prin uscarea pe cilindru Oapte

    pudră Hatmaker sau roller)

    Proteina brută

    Umiditatea Lactoză Grăsime brută Cenuşa brută

    4.1.2. Zer pudră

    Produs obţinut prin deshidratarea zerului, Proteina brută fie prin vaporizare în curent de aer cald Grăsime bruta (zer pudră spray), fie prin uscare pe Lactoza cilindru (zer pudră)

    Umiditatea Cenuşa brută

    4.1.3. Ser de lapte pudră

    Produs obţinut prin eliminarea apei Proteina brută conţinută în serul de lapte Lactoza

    Umiditatea Grăsime brută

    Cloruri de NaCI

    4.1.4. Ser de lapte pudră delactozat

    Produs obţinut prin eliminarea apei Lactoza conţinute în serul de lapte din care o parte Proteina brută a lactozei a fost extrasă

    Umiditatea Grăsime brută Cloruri de NaCI Cenuşa brută

    Sodiu

    4.1.5. Proteină serică pură

    Produse obţinute prin uscarea Proteina brută componenwor proteici extrase din serul

    de lapte sau din lapte, tratate chimic sau

    fizic

    Umiditatea Cenuşa brută Grăsime brută

    5. Produse obtinute prin transformarea produselor provenite de la animalele terestre

    5.1.1. Făină de sânge

    Produs obţinut prin uscarea sângelui de Proteina brută animale de măcelărie şi de pasăre

    Umiditatea Cenuşa brută

    5.1.2. Făină de carne – oase

    Produs obţinut prin uscarea şi măcinarea cărnii Proteina brută şi oaselor, provenite de la animale terestre cu

    sânge cald. Produsul nu trebuie să con nă piele, pământ, pene, carne, copite, par şi sânge, precum şi conţinutul stomacului şi

    viscer. Nu trebuie să conţină reziduri de solventi oraanici.

    Umiditatea

    Cloruri exprimat în NaCI Fosfor total

    Cenuşa brută Metionina Lizina

    Baze azotate volatile

    5.1.3. Făină de

    oase

    Produs obţinut prin uscarea şi măcinarea oaselor Proteina brută

    degresate provenite de la animale terestre cu sânge cald. Produsul trebuie să fie liber de par, pământ, pene, coarne, copite, piele, sânge şi conţinutul din stomac şi viscere. Nu trebuie să conţină aşchii şi

    fraamente de os. Să nu contină reziduri oraanice.

    Umiditatea Cenuşa brută Fosfor total Grăsime brută

    image

    ANEXANr.3

    lanorme

    image

    1

    I

    2

    3

    B. Factori toxici

    1. Aflatoxina B1

    Nutreturi simple

    0.05

    Nutreţuri combinate pentru bovine, ovine şi caprine, cu excepţia

    0.05

    animalelor pentru laptele viteilor si mieilor

    Nutreţuri combinate

    pentru

    porcine

    şi

    păsări,

    cu

    excepţia

    0.02

    animalelor tinere

    Alte nutreturi combinate

    0.01

    Nutreţuri complementare pentru bovine, ovine şi caprine, cu

    o.os

    excepţia nutreţurilor complementare pentru animalele de lapte,

    vitei si miei

    Nutreţuri complementare pentru porcine şi păsări, cu excepţia

    0.03

    tineretului

    Alte nutreturi combinate în special oentru animalele de laote

    0.01

    2. Acid cianhidric

    Nutreturi simple cu exceotia:

    50

    – qrăuntelor de in

    250

    – turtelor de in

    350

    – oroduselor de manioc si a turtelor de miqdale

    100

    Nutreturi combinate cu exceptia:

    50

    – nutreturilor combinate pentru pui

    10

    3. Gossipol liber

    Nutreturi simple cu exceptia:

    20

    – turtelor de bumbac

    1200

    Nutreturi combinate cu exceptia:

    – nutreturilor combinate pentru bovine, ovine şi caprine

    500

    – nutreţurilor combinate pentru păsări (cu excepţia păsărilor

    ouătoare) şi viţei

    100

    – nutreturi combinate pentru iepuri şi porcine (în afară de purcei)

    60

    4. Theobromina

    Nutreturi combinate

    300

    5. Esenţa volatilă de muştar

    Nutreturi simple cu exceptia:

    100

    – turtelor de rapiţă

    4000 (în izocianat de alyl)

    – Nutreţuri combinate cu excepţia:

    150 (în izocianat de alyl)

    – nutreţurilor combinate pentru bovine,

    exceptia tineretului)

    ovine şi caprine (cu

    1OOO (în izocianat de

    alyl)

    – nutreţuri combinate pentru porcine (cu excepţia purceilor şi

    păsărilor)

    500 (în izocianat de alyl)

    6.

    Nutreturi combinate pentru păsări, cu exceptia:

    1000

    Vinylthiooxazolidona

    (Vinyloxazolidon

    – nutreţuri combinate pentru găini ouătoare

    500

    thiona)

    c. Ciuperci, seminte şi plante toxice

    1. Cornul secarei

    (claviceps ourourea)

    Toate nutreţurile care conţin cereale măcinate

    1000

    2. Seminţe de ierburi otrăvitoare şi fructe nemăcinate care conţin alcaloizi, glucozizi şi alte substanţe toxice izolat sau împreună,

    din care:

    a) lolium temulentum

    – toate nutreturile

    1000

    b) lolium schrank

    remotun,

    – toate nutreţurile

    1000

    c) datura sp.

    – toate nutreturile

    1000

    3. Ricin comunis L)

    (Ricinus

    – toate nutreţurile

    1O (exprimate în coaiă de ricin)

    4. Crotalaria (Spp)

    – toate nutreturile

    100

    D. Pesticide şi substante de tratament

    1. Aldrin izolat sau împreună

    0.01

    2. Dieldrin (exprimat în

    dieldrin)

    0.2

    • toate nutreţurile cu excepţia:

    • grăsimilor

    1

    2

    3

    3. Camfleclor (toxafen)

    – toate nutreturile

    0.1

    4. Clordan (suma izomerilor cis şi trans şi

    a oxiclordanului exprimat în clordan)

    0.02

    0.05

    5. DDT (suma izomerilor DDT, DTE şi

    DOC exprimate în DDn

    0.05

    0.5

    6. Eudosulfan (suma izomerilor alfa şi beta şi a sulfatului de endosulfan exprimat în

    endosulfan)

    – toate nutreturile cu exceptia:

    0.1

    – porumbului

    0.2

    semintelor de oleaginoase

    0.5

    – nutreţuri combinate pentru peşti

    0.005

    7. Endrin (suma endrinului şi delta-

    cetoendrinului exprimat în endrein)

    0.01

    0.05

    8. Heptaclor (suma heptaclorului şi a

    heptaclorului epoxyd exprimat în heptaclor)

    0.01

    0.2

    9. Hexaclorobenzen (H.C.B)

    0.01

    0.2

    10.Hexaclorcyclohexan

    (H.C.H.)

    10.1 Izomer alfa

    0.02

    0.2

    10.2 Izomer beta

    – nutreturi combinate cu exceptia:

    0.01

    – nutreturi combinate pentru animalele de lapte

    0.005

    0.01

    0.1

    10.3 Izomer gama

    0.2

    2.0

    E. Impurităţi botanice

    1. Caisa (Prunus armeniaca (L)

    – toate nutreţurile

    seminţele şi fructele speciilor vegetale, precum şi

    derivaţii lor de transformare nu pot fi prezentate în nutreţ decât în stare de urme

    nedeterminabile

    cantitativ.

    2. Migdale amare (Prunus dulcis (Mill)

    O.A. Webb var. amară

    (D.C.)

    Focke (Prunus amygdalus Batsch var. amară (D.C.)

    Focke

    – toate nutreţurile

    seminţele şi fructele speciilor

    vegetale, precum şi derivaţiilor de transformare nu pot fi prezentate în nutreţ decât în stare de urme

    nedeterminabile

    cantitativ.

    3. Jir nedecorticat (Fagus silvatica (L)

    – toate nutreţurile

    – seminţele şi fructele speciilor vegetale, precum şi derivaţiilor de transformare nu pot fi prezentate în nutreţ decât în stare de urme

    indeterminabile

    cantitativ.

    • toate nutreţurile cu excepţia:

    • grăsimilor:

    • toate nutreţurile cu excepţia:

    • grăsimilor

    • toate nutreţurile cu excepţia:

    • grăsimilor

    • toate nutreţurile cu excepţia:

    • grăsimilor

    • toate nutreţurile cu excepţia:

    • arăsimilor

    • toate nutreţurile cu excep a:

    • grăsimilor

    • nutreţuri simple cu excep a:

    • grăsimilor

    • toate nutreţurile cu excepţia:

    • grăsimilor

    1

    2

    3

    4. Camelina, Camelina sativa (L) Crantz

    – toate nutreţurile

    5. Mawrah bassia maduca-Madhuca longifolia (L) Machor (Bassialongi-folia (L) Madhuca indica Gmelin (Bassia latifolia, Roxb- llipe latifolia Roxb F

    Mucller)

    – toate nutreţurile

    6. Purger jagropha curcas (L)

    – toate nutreţurile

    7. Croton-Croton tiglium (L)

    – toate nutreţurile

    8. Muştar indian Brassica juncea (L),

    Czern şi Coss ssp. intemifolia west) Thell

    – toate nutreţurile

    9. Muştar de sarepta. Brassica juncea (L} Czern et Cross. ssp.

    juncea

    – toate nutreţurile

    10. Muştar chinezesc. Brassica juncea (L) Czer şi coss spp.

    iuncea var. Iutea Batalin

    – toate nutreţurile

    11. Muştar negru. Brassica nigra (L) Koch

    – toate nutreţurile

    12. Muştar de Etiopia.

    Brassica carinata A Braun

    – toate nutreţurile

    ANEXANr.4

    lanorme

    image

    ANEXANr.5

    lanorme

    image

    ANEXANr.6

    lanorme

    image

    Azbest materii prime de origine minerală (ex. clinoptilolit, perlit, sepidit, bentonit, caolin, stedit, vermiculit, montmorilonit)

    sub nivel

    de evidenţiere

    image

    Hidrogen de

    cianură sământă de in 250

    (acid aIbastru )                                                         '                                                

    tărâtă de in extrahat, turte de seminte de in 350

    ' '

    materii prime furajere obţinute din

    maniaca şi migdale

    furaje pentru pui de găină şi amestecuri furajere alte concentrate şi amestecuri furajer

    100

    10

    50

    Plumb

    image

    Ocharatoxină

    materii prime furajere cu un conţinut

    de P mai ridicat de 8 %. 30

    furaje verzi (iarbă, seminţe de sfeclă,

    furaj verde , fân, siloz) 25

    drojdie de furaj 5

    alte materii prime furajere 10

    amestecuri furajere pentru miei, vieri, viţei 20

    amestecuri furajere pentru vaci de lapte,

    oi şi capre cu lapte 40

    alte amestecuri furajere pentru bovine,

    ovine, caprine 30

    alte concentra_teşi amestecuri furajere 5

    premix mineral 30

    alte substanţe completatoare de furaj 10

    image

    A concentrate pentru porcine şi

    păsări, amestecuri furajere 0,05

    Clordan (oxiclordan, suma izomerilor cis şi trans

    image

    socotiţi la clordan)

    lipide vegetale şi animale alte materii prime furajere

    0,05

    0,05

    Cadmiu

    materii prime furajere de origină vegetală

    materii prime furajere de origină animală, cu excepţia materiilor prime furajere pentru animalele de hobby

    1,0

    2,0

    materii prime furajere cu conţinut

    în P

    între 8 – 20 %

    0,5

    materii prime furajere cu conţinut peste 20 %

    în P

    10

    amestecuri furajere pentru bovine, ovine, caprine cu excepţia amestecurilor furajere pentru miei, vieri. vitei

    ' '

    alte concentrate şi amestecuri furajere, cu excepţia concentratelor furajere pentru animalele de hobby

    premixuri minerale cu conţinut în P

    sub 6 %

    premixuri minerale cu conţinut în P

    peste 60 %

    image

    amestecuri furajere pentru bovine, ovine, caprine

    1,0

    0,5

    O,1

    5,0

    0,5

    Specii Clotaralia

    toate materiile prime furajere 100,0

    DDT (DDT,TDE

    image

    image

    şi dde izomeri suma acestora calculată la DDT) Aldrin, dieldrin (separat sau calculat la dieldrin)

    lipide de origine vegetală şi animală alte materii prime furajere

    lipide de origine vegetală şi animală alte materii prime furajere

    0,5

    image

    0,2

    Endosulfan

    (respectiv suma calculată la sulfat de endosulfan izomerilor)

    image

    Endrin (suma de endrin

    şi deltacetoendrin calculată la endrin)

    produse şi materii prime furajere fabricate din porumb

    materii prime furajere şi produse fabricate din seminţe oleaginoase)

    furaje pentru peşti

    alte materii prime furajere

    lipide de origine vegetală şi animală alte materii prime furajere

    0,2

    0,5

    0,005

    O,1

    0,2

    O,1

    image

    Fluor materii prime furajere de origine animală

    materii prime furajere cu conţinut în P

    peste 8 %

    alte materii prime furajere

    alte amestecuri furajere pentru bovine, ovine, caprine

    amestecuri furaje pentru vaci, oi şi capre cu lapte

    500

    2000

    150

    50

    30

    concentrate şi amestecuri furajere pentru porc 100

    concentrate şi amestecuri furajere pentru viţei 250

    alte concentrate şi amestecuri furajere, pentru păsări

    substanţe completatoare de furaje

    150

    125

    Gossypol liber

    tărâ, te de semint'e de bumbac extrahat,

    turte de semint,e de bumbac alte materii prime

    amestec furajer pentru viţei,

    1200

    20

    100

    alte amestecuri furajere pentru bovine, 50

    image

    concentrate şi amestecuri furajere pentru purcei 20

    concentrate şi amestecuri furajere pentru porcine 60

    amestecuri furajere pentru ovine şi caprine 500

    concentrate şi amestecuri furajere pentru găini de ouă 20

    alte concentrate şi amestecuri furajere pentru păsări 100

    concentrate şi amestecuri furajere pentru iepuri 60

    alte concentrate şi amestecuri furajere 20

    Heptaclor (suma Lipide de origine vegetală şi animală 0,2

    image

    de heptacIor şi

    heptaclorperoxi d Alte materii prime furajere 0,01

    calculată la heptaclor)

    Hexaclorbenzol

    ( H C B)

    Hexaclorciclohexan

    (H C 8)

    • Izomerul

    • Izomerul

    • Izomerul

    • Izomerul

    Lipide de origine vegetală şi animală Alte materii prime furajere

    Lipide de origine vegetală şi animală Alte materii prime furajere

    Lipide de origine vegetală şi animală Amestecuri furajere pentru vaci de lapte Alte materii prime furajere

    image

    Lipide de origine vegetală şi animală Alte materii prime furajere

    0,2

    0,01

    0,2

    0,02

    0,2

    0,005

    0,01

    2,0

    0,2

    Inhibitor de Trepsină

    Activitate mecanică

    image

    Cornul secarei

    Materii prime furajere pe bază de soia tratat termic sau pe bază de proteine din soia TIV/ mg

    Materii prime furajere pe bază de soia tratat termic sau pe bază de proteine din soia mg /N . 30° C

    g. minut Semint,e de cereale

    0,3

    0,3

    1000

    Făină de peşte 60

    Nitriti

    ' Concentrate şi amestecuri furajere

    pentru animale de rentă, animale de laborator, 15

    păsări şi peşti de acvariu

    Mercur

    Ricin exprimat

    în sâmbure de ricin

    Materii prime rezultate din prelucrarea peştilor şi a altor animale de mare

    Alte materii prime furajere

    Concentrate şi amestecuri furajere pentru câini şi pisici

    Alte concentrate şi amestecuri furajere Concentrate

    materii prime furajere şi amestecuri furajere

    0,5

    O,1

    0,4

    O,1

    0,2

    10

    Semintele, fructele NU

    şi toate'

    furajele

    poate atinge

    fabricate din următoarele : cantitatea determinabilă

    Prunus armeniaca L. Prunus dulcis (M i I I ) D.A.

    Web. Var. amara (de Focke)=

    Prunus amigdalus Batsch. Var. Amara (DC Focke )

    image

    Fagus silvatica L. Camelina sativa L.Grantz Madhuca longifolia {L)

    L.Macbr. ( -Bassia longifolia L. illipe malabrorum Engl.) Madhuca indică Gmelin(-Bassia longifolia Roxb.- illipe latifolia

    F. Mueller)

    Butyrospermum parkii (G. Don) Kotschy Croton Tiglium L.

    Jatropha curcas L. Brassica carinata A. Braun

    Brasica juneea L.Czerm et Coss. Ssp. Juneea var. Iutea Batalin

    Brasica juneea L.Czerm et Coss. Ssp. lntegritolia (West) Thell

    Brasica juneea L.Czerm et Coss. Ssp. Juneea

    Brasica nigra (L.) W.D.J.Koch

    Ulei de muştar calculat la izotiocianat de allil

    Tărâţe de rapiţă , pogăci de rapiţă

    Alte materii prime furajere

    4000

    100

    Amestecuri furajere pentru

    viţei, miei şi vieri

    150

    Amestecuri furajere pentru Bovine,ovine,caprine.

    1000

    Concentrate şi amestecuri furajere pentru purcei

    150

    Concentrate şi amestecuri furajere

    pentru porci

    500

    Concentrate şi amestecuri furajere

    pentru păsări

    500

    Alte concentrate şi amestecuri furajere

    150

    Teobronină

    Amestecuri furajere pentru bovine

    700

    Alte concentrate şi amestecuri furajere

    300

    Seminte şi fructe de Materii prime furajere 3000

    buruien' i care contin

    cadrul acestora Datura stramoniu L. şi

    1000

    Lolium remotum L.

    1000

    Lolium temulentum L.

    1000

    Viniltiooxazolidon

    Concentrate şi amestecuri furajere

    (VTO)

    pentru găini ouătoare

    500

    Alte concentrate şi amestecuri furajere

    1OOO

    * % de P În furaje

    Valorile maxime ale poluării radioactive ale furajelor

    Cesiu 134 + 137

    Bq / kg furaj

    Furaj pentru suine

    1250

    Furaj pentru păsări , miei, viţei

    2500

    Furajele altor specii de animale

    5000

    alcaloizi şi glicoziz' i În Datura ferox L.

    * valorile se referă la utilizarea directă

    image

    li. Valoarea limită microbiologică a furajelor

    Furajul nu poate conţine microorganisme

    Numărul total de germeni / gr. furaj

    dăunătoare sănătăţii oamenilor şi animalelor (ex. Salmonella)

    1.a) Premixuri, concentrate, amestecuri furajere

    Escherichia Colii. Număr de mucegai

    Cantitatea totală de specii de ciuperci, potenţiale producătoare de toxine (Aspergillis, Penicillium, Fusarium, Alternaria)

  2. b) Amestecuri furajere granulate

Escherichia Colli.

Mucegai

(în cadrul furajului pentru păsări prezenţa

Aspergillus, Fumigatus nu este de dorit)

  1. 2. Furaje proteice de origine vegetală şi animală

    Escherichia Colli. Mucegai

  2. 3. Furaje boabe şi tărâţe rezultate din acestea Cantitatea totală de specii de ciuperci potanţiale producătoare de toxine (Aspergillis, Penicillium, Fusarium, Alternaria)

  3. 4. Furaje ambalate în conserve:

    1. a) Nu pot conţine Salmonella în 25g: n = O ,

      max. 102 max.5-104

      max.5-103 max. 102

      max. 5-103

      max. 102

      max. 103

      max. 5-103

      m = 0,07

    2. b) Enterobacteriae ; n = 5 , c = 2, m = 1O,

unde:

n = numărul unităţilor care conţin probe,

m = valoarea limită a numărului bacteriilor,

M = 3100 / 1 g.

M = valoarea maximă a bacteriilor. Rezultatul nu este satisfăcător, dacă numărul bacteriilor în unul sau mai multe unităţi de probe este M sau mai mult.

c = este numărul acelor unităţi de probe în care nr. bacteriilor este între m şi M.

Probele se consideră încă satisfăcătoare, dacă nr. bacteriilor celorlalte unităţi de probă = m sau mai puţin.

Numărul permis de acid, peroxid şi paraanizidiu din furaj

Examenul numărului de peroxid şi numărul de acid ale materiilor prime furajere este justificat doar la un conţinut de lipide peste 2 %.

Denumirea Furajului

Număr acid

Număr peroxid

Număr paraanizidiu

Furaj din industria morii

Încoltit

50

25

'

Fosfatici de origine animală

45

10

Furaj de industria amidonului

50

25

Furaj proteic de origină animală

50

25

Premixuri lipide ale furajelor înlocuitoare de lapte

5

8

25

Furaj pentru peşti

40

20

Grăsimi furajere

50

25

Tabel de clasificare

image

Număr de peroxid Apreciere calitativă Număr de acid

0-15

proaspăt

0-35

16 – 25

uşor stătut

36-45

26-40

stătut

46-55

41 – 50

foarte stătut

56-60

60 <

rânced

70 <

ANEXANr.7

lanorme

image

image

ANEXANr.8

lanorme

image

ANEXANr.9

lanorme

image

image

ANEXANr.10

lanorme

image

ANEXANr.11-a

lanorme

image

ANEXANr.11-b

lanorme

image

ANEXANr.11-c

lanorme

image

ANEXANr.12

lanorme

image

image

Norme pentru tineretul taurin mascul de reproducţie

Greutate corporală

(kg)

Spor mediu zilnic

(g/zi)

su

maximă

(kg/zi)

UNC

(/zi)

POi (g/zi)

Ca (g/zi)

p (g/zi)

150

600

3,75

3,21

285

18

10

800

3,75

3,67

330

23

13

1000

3,75

4,18

370

27

15

250

600

6

4,36

363

24

15

800

6

4,87

407

29

17

1000

6

5,51

450

33

19

350

600

8,07

5,45

435

30

21

800

8,07

6,08

480

36

24

1000

8,07

6,83

520

41

26

450

600

10,2

6,54

507

38

28

800

10,2

7,29

550

44

31

1000

10,2

8,15

585

50

34

550

600

12,18

7,63

588

46

32

800

12,18

8,61

623

51

34

1000

12,18

9,64

640

57

36

Norme pentru taurii de reproducţie

Greutate

corporală (kg)

su

maximă

(kg/zi)

UNL

(/zi)

POi (g/zi)

Ca (g/zi)

p

(g/zi)

700

10

7,23

460

56

42

800

10,5

8,03

510

65

48

900

11

8,72

560

68

52

1000

12

9,4

605

72

56

1100

13

10,21

650

74

58

1200

14

10,9

695

76

60

1300

15

11,47

740

78

62

Norme pentru întreţinere – vaci de lapte

Greutate

corporală (kg)

su

maximă

(kg/zi)

UNL

(/zi)

POi (g/zi)

Ca (g/zi)

p (g/zi)

450

10,36

4,64

225

18

18

500

11,26

5,08

243

20

20

550

12,12

5,46

262

22

22

600

12,96

5,82

279

24

24

650

13,77

6,18

296

26

26

image

image

NORME PENTRU PRINCIPALELE CATEGORII DE OVINE

Norme pentru oi la întreţinere (inclusiv primele 3 luni de gestaţie)

Categoria

Greutate

corporală (kQ)

su

maximă

(kQ/zi)

UNL

(/zi)

POi (g/zi)

Ca (g/zi)

p

(g/zi)

adulte

40

1,6

0,55

58

3

2

50

1,8

0,66

65

3,5

2,5

60

2

0,75

71

4

3

70

2,1

0,85

77

4,5

3,5

mioare

30

1,5

0,48

51

2,5

2

40

1,6

0,6

58

3

2,5

Norme pentru oi în ultimele 2 luni de gestaţie

Greutate

corporală (kg)

Luna de gestaţie

su

maximă

(kg/zi)

UNL

(/zi)

POi (g/zi)

Ca (g/zi)

p (g/zi)

40

4

1,1

0,79

71

5,8

2,8

5

1,1

1,05

84

7,1

3,3

50

4

1,37

0,95

79

7,6

3,6

5

1,37

1,27

96

9,2

4,2

60

4

1,67

1,08

87

9

4,1

5

1,67

1,44

106

10,9

5

70

4

1,88

1,22

97

10,3

4,7

5

1,88

1,62

117

12,5

5,7

Norme pentru oi în alăptare (întreţinere+ producţie)

Greutate corporală (kg)

SU maximă (kg/zi)

UNL

(/zi)

POi (g/zi)

Ca (g/zi)

p (g/zi)

40

2,7

1,54

147

9,9

4,9

50

2,9

1,64

154

10,4

5,4

60

3,1

1,7

160

10,9

5,9

70

3,3

1,79

166

11,4

6,4

* la păşune, norma de energie se majorează cu 15%

image

image

image

Norme pentru capre, după prima lună de lactaţie (întreţinere+ producţie)*

Greutate corporală

(kg)

Producţia de lapte (I/zi)

su

maximă

(kg/zi)

UNL

(/zi)

POi (g/zi)

Ca (g/zi)

p (g/zi)

40

1

3,2

1,34

93

7,5

4

2

3,2

1,81

133

11,5

6

3

3,2

2,3

174

15

7

4

3,2

2,79

214

18

8

5

3,2

3,28

254

20,5

9

60

1

3,7

1,55

106

8,5

5

2

3,7

2,13

147

12,5

6,5

3

3,7

2,62

187

16

8

4

3,7

3,1

233

19

9

5

3,7

3,59

273

21,5

10

* la păşune, norma de energie se majorează cu 5%

Norme pentru tineretul femei caprin

Vârsta (luni)

SU maximă (kg/zi)

UNL

(!zi)

POi (g/zi)

Ca (g/zi)

p

(g/zi)

1

0,52

49

3,4

1,6

2

0,8

0,65

65

3,5

1,6

3

0,9

0,73

66

3,6

1,7

4

1,1

0,77

56

3,6

1,7

5

1,15

0,77

57

3,7

1,8

6

1,2

0,82

55

3,7

1,8

7

1,4

0,83

54

3,8

1,8

8

1,4

0,86

53

3,8

1,8

Norme pentru ţapi

Greutate

corporală (kg)

Stare fiziologică

su

maximă

(kg/zi)

UNL

(/zi)

POi (g/zi)

Ca (g/zi)

p

(g/zi)

60

Întretinere

1,33

1,01

50

4

3

Montă

1,33

1,16

53

4,6

3,4

80

lntretinere

1,6

1,28

62

5

4

Montă

1,6

1,47

72

5,8

4,6

100

lntreţinere

1,87

1,54

73

6

5

Montă

1,87

1,77

84

6,9

5,7

image

Norme pentru cai de muncă şi de sport

Specificare

su

maximă

(kg/zi)

UNc (/zi)

PBDc

(g/zi)

Ca (g/zi)

p

(g/zi)

500 kg

lntretinere

6

4,8

318

25

15

Travaliu uşor

7,5

6,17

400

25

15

Travaliu mijlociu

8,5

6,85

440

26

15

Travaliu greu

9,5

7,54

480

28

16

600 kg

lntreţinere

6,6

5,48

363

30

18

rrravaliu uşor

8,4

7,02

455

31

18

rTravaliu mijlociu

9,6

7,79

500

32

18

rTravaliu greu

10,8

8,56

545

34

19

700 kg

întretinere

7,7

6,16

408

35

21

rrravaliu uşor

9,1

7,87

510

36

21

rrravaliu mijlociu

11,2

8,77

563

37

21

rTravaliu qreu

12,6

9,67

615

40

22

800kg

întretinere

8

6,79

450

40

24

rrravaliu uşor

10,4

8,76

565

41

24

Travaliu mijlociu

12

9,7

620

42

24

rTravaliu greu

13,6

10,64

675

46

25

Norme pentru iepe gestante (ultimele 4 luni)

Specificare

Greutate vie

500

600

700

800

Luna a VI11-a

SU max (kg/zi)

7,2

8

8,6

9

UNc (/zi)

5,33

6,09

6,84

7,55

PBDc (g/zi)

410

470

530

580

Ca (g/zi)

35

42

49

56

P (g/zi)

24

28

32

37

Lunile IX şi X

SU max (kq/zi)

7

7,8

8,4

8,8

UNc (/zi)

5,69

6,46

7,22

7,99

PBDc (g/zi)

470

530

600

660

Ca (g/zi)

38

45

52

59

P (g/zi)

26

30

34

39

Luna a XI-a

SU max (ko/zi)

6,8

7,6

8,2

8,6

UNc (/zi)

5,98

6,85

7,67

8,46

PBDc (g/zi)

520

590

670

740

Ca (g/zi)

42

49

56

63

P (g/zi)

29

33

37

42

image

image

NORME PENTRU NURCI ŞI VULPI

Perioada

Greutate corporală

Energie metaboli- zabilă (KJ/zi)

Grăsimi digestibile

(g/zi)

Glucide digestibile

(g/zi)

Proteine digestibile (g/zi)

M

F

M

F

M

F

M

F

M

F

NURCI ADULTE

dec. – fătare

1800

1000

1170

880

7,8 –

5,9 –

10,3-

7,8 –

24,5

18,5

12,5

9,4

20,6

15,5

fătare-15

1500

900

1090

840

10,2-

9,4-

4,9 –

7,9 – 9,9

22,5

17,5

iulie

14,5

11,2

9,9

15 iulie-15 sept

1500

850

1050

820

8,4-

12,6

6,6

9,9

7,2-

14,5

7,2 –

14,8

19,5

15,5

15 sept

dec.

1850

1100

1300

950

10,4-

15,6

7,6 –

11,7

11,2-

16,8

11,2 –

16,8

24,0

17,0

NURCI TINERET

1-15 iunie

290*

15-30 iunie

670*

1-15 iulie

550 I 450

1000

750

4,0 – 6,4

3,0 –

4,8

11,8 –

20,5

8,8-

15,5

20,0

14,5

16-31 iulie

710 l 540

1700

960

5,3 – 8,4

3,9 –

6,2

15,3-

26,8

11,3-

19,8

24,5

18,2

1-15 august

950

650

1510

1090

6,1-9,7

4,4-

7,0

17,8-

31,1

12,8-

22,5

28,7

20,7

16-31 august

1100

I730

1550

1130

6,7 –

10,7

4,7 –

7,5

27,4-

36,5

20,0-

26,6

26,3

20,3

septembrie

1400

850

1590

1170

7,0 –

5,2 –

31,2-

20,6-

25,4

18,7

11,9

8,3

37,4

27,5

octombrie

1710

940

1590

1170

7,1 –

5,2 –

31,2-

20,6-

24,9

17,9

11,4

8,3

37,4

27,5

noiembrie

1760 11030

1380

960

6,5 –

6,2 –

24,3-

16,9-

21,0

14,6

10,4

10,0

32,5

22,6

*) Se suplimentează femelele în lactaţie cu 40-80 KJ EM/pui/zi în primele două săptămâni şi cu 130-21O KJ EM/pui/zi în săptămânile 3 şi 4

NORME PENTRU VULPI

VULPI ADULTE

Decembrie

6,7

5,5

2340

2050

9,6 – 14,4

8,4 –

12,6

31,3 –

55,1

36,2-

48,2

55,0

44,9

Ianuarie

6,7

5,5

2180

1970

9,0 – 13,4

8,1

12,1

38,5 –

51,3

34,8-

46,4

52,0

43,4

Februarie

6,5

5,4

1930

1800

7,2-10,8

6,6-

9,9

34,0-

45,5

31,8-

32,4

45,0

43,2

Martie

6,0

5,2

1800

1670

6,4 – 9,6

5,9 –

8,8

32,0-

42,5

29,5-

39,3

44,5

37,8

Aprilie

5,7

5,0

1880

1760

7,0 – 10,5

6,2 –

9,4

33,0 –

44,5

31,1-

41,4

50,0

40,6

Mai

5,5

4,8

2130

1970

12,6 –

18,9

10,9-

15,8

25,0-

31,3

23,2-

29,0

51,5

50,0

Iunie

5,4

4,6

2300

2130

14,1 –

21,1

11,3-

17,0

27,0 –

33,8

25,1-

31,3

54,0

53,8

Iulie

5,5

4,6

2390

2180

12,3 –

19,7

10,3-

16,S

42,2-

56,2

38,5-

51,3

57,5

44,3

August

5,6

4,7

2510

2160

10,3 –

15,5

8,8 –

13,2

44,3 –

59,1

40,0-

53,2

60,0

50,8

Septembrie

5,8

4,8

2680

2300

11,0 –

16,5

9,2 –

13,9

47,3-

63,1

40,1-

54,1

63,5

51,0

,Octombrie

6,2

5,1

2760

2430

11,4 –

17,0

10,0-

15,0

48,7 –

65,0

43,6-

57,2

65,0

53,0

Noiembrie

6,5

5,4

2640

2340

10,9 –

16,3

9,6 –

14,4

46,6 -6,1

41,3-

55,0

64,0

53,0

VULPI TINERET

2-3 luni

1,80

1880

9,0 -13,5

22,1 -27,7

3,6

3-4 luni

3,00

2470

10,8-17,2

29,1 – 50,1

42,0

4-5 luni

4,10

2630

11,4-18,2

30,9 – 54,2

40,5

5-6 luni

5,00

2760

12,0-19,2

48,7 – 64,9

42,0

6-7 luni

5,75

2340

10,2 – 16,3

41,3 – 55,1

36,5

7-8 luni

6,00

2050

8,9 – 14,3

36,2 – 48,2

32,0

image

ANEXANr.13

lanorme

image

Nutreţuri

su

(g)

UNL

UNC

PBD

(g)

PDIN

(g)

PDIE

(g)

Ca

(g)

p

(g)

Raigras italian, înflorire

251

0,85

0,8

72

54

70

4,8

2,8

Secară, început de înspicare

190

1,04

1,03

76

85

80

4,7

3,7

Secară, înflorire

222

0,9

0,9

65

67

75

3,6

3,2

tTimoftica, început de înspicare

200

1,01

0,98

64

70

76

4,5

3

Timoftica, sfârşit de înspicare

260

0,93

0,89

62

66

77

5

3,1

rrimoftica, înflorire

265

0,80

0,72

58

57

66

3,8

1,9

rrrifoi alb, îmbobocire

130

1,13

1,14

154

161

95

22,3

3,8

rTrifoi alb, început de înflorire

185

0,97

0,94

149

134

91

16,2

3,2

rrrifoi alb, sfârşit de înflorire

205

0,76

0,68

133

118

109

14,6

0,5

rrrifoi roşu, îmbobocire

151

1,0

0,97

139

122

89

16,6

2,6

rrrifoi roşu, început de înflorire

183

0,95

0,91

133

115

87

18

3,3

rrrifoi roşu, sfârşit de înflorire

225

0,85

0,79

124

90

93

15,1

2,2

Nutreturi însilozate (fără conservanti, pălire moderată)

k3olomăţ, început de înspicare

300

0,98

0,95

87

79

63

4,6

4

Golomăţ, sfârşit de înspicare

300

0,89

0,84

74

53

56

4,3

2,9

Lucerna, început de înflorire

350

0,9

0,84

121

106

59

16,9

3,1

Lucerna, în plină înflorire

350

0,82

0,74

112

96

55

19,7

2,9

Orz, boabe în lapte

300

0,82

0,75

61

73

51

2,6

1,9

Ovăz, boabe în lapte

300

0,76

0,67

58

52

52

3,2

2,8

Păiuş de livada, început de înspicare

300

1,03

1,01

84

79

66

6,6

4,3

Păiuş de livada, sfârşit de înspicare

300

0,91

0,86

71

53

56

6

3,4

Porumb, boabe în lapte ceara

350

1,04

1,02

40

47

57

3,7

2,6

Raigras englezesc, început de înspicare

300

1,07

1,06

86

80

67

6,9

4,3

Raigras englezesc, sfârşit de înspicare

300

0,92

0,88

74

75

61

6,3

3,4

Raigras italian, început de înspicare

300

1,09

1,1

77

76

65

6,9

4

Raigras italian, sfârşit de înspicare

300

0,93

0,9

74

74

59

6,3

3,4

Secara, sfârşit de înspicare

300

0,89

0,73

62

73

51

3,6

3,1

rrimoftica, început de înspicare

300

1

0,97

60

70

63

5,7

4

rrimoftica, sfârşit de înspicare

300

0,90

0,85

56

62

57

5,4

3,4

rrrifoi alb, început de înflorire

350

1,01

0,99

132

121

67

18,3

4

rTrifoi roşu, început de înflorire

350

0,91

0,87

120

89

59

18,3

2,9

rrrifoi roşu, în plină înflorire

350

0,84

0,79

114

79

55

17,4

2,6

Nutreţuri

su

(g)

UNL

UNC

PBD

(g)

PDIN

(g)

PDIE

(g)

Ca

(g)

p

(g)

Fânuri

Golomăţ, început de înspicare

850

0,87

0,82

85

82

82

3,6

2,6

Golomăţ, sfârşit de înspicare

850

0,79

0,73

78

64

76

3,8

2,8

Lucerna, început de înflorire, calitate bună

850

0,76

0,68

106

107

68

14,9

2,9

Lucerna, sfârşit de înflorire, calitate bună

850

0,67

0,58

100

91

60

16,1

2,2

Lucerna, început de înflorire, calitate medie

850

0,67

0,58

105

94

61

13,9

1,3

Lucerna, sfârşit de înflorire, calitate medie

850

0,65

0,55

98

85

58

14,1

2

Păiuş de livada, început de înspicare

850

0,94

0,91

72

78

84

6

3,5

Păiuş de livada, sfârşit de înspicare

850

0,84

0,78

64

61

73

5,3

3,3

Pajişti calitate buna, început de înspicare

850

0,8

0,74

80

62

70

6

3,1

Pajişti calitate medie, început de înspicare

850

0,77

0,7

74

56

67

6,5

2,5

Raigras englezesc, început de înspicare

850

0,93

0,89

75

87

87

6,4

3,4

Raigras englezesc, sfârşit de înspicare

850

0,86

0,81

69

62

76

5,4

3

Raigras italian, început de înspicare

850

0,91

0,91

63

67

78

5,3

2,8

Raigras italian, sfârşit de înspicare

850

0,84

0,79

58

59

74

5,9

3,1

Timoftica, început de înspicare

850

0,84

0,78

60

65

75

4,4

2,9

Timoftica, sfârşit de înspicare

850

0,76

0,68

55

54

68

4

1,9

Trifoi alb, început de înflorire

850

0,89

0,84

117

109

74

15,1

3,5

Trifoi roşu, început de înflorire, calitate bună

850

0,85

0,79

115

90

70

16,5

2,4

tTrifoi roşu, în plină înflorire, calitate bună

850

0,78

0,7

97

79

64

1 15,9

2,2

rrrifoi roşu, început de înflorire, calitate medie

850

0,8

0,73

109

70

63

15,6

2,2

Trifoi roşu, în plină înflorire, calitate medie

850

0,71

0,63

92

67

59

13,9

2

Grosiere

Coceni porumb

755

0,7

0,62

16

40

57

8,1

3

Paie grâu

875

0,53

0,42

8

22

43

2,4

i

1,8

Paie orz

875

0,58

0,5

11

23

46

3,3

0,9

Paie ovăz

875

0,63

0,53

8

24

49

2,7

1

Vreji mazăre

860

0,6

0,5

62

60

59

14

1,9

Vreji măzăriche

860

0,61

0,5

65

65

61

14,3

2,4

Nutreţuri

su

(g)

UNL

UNC

PBD

(g)

PDIN

(g)

PDIE

(g)

Ca

(g)

p

{g)

Rădăcinoase, tuberculifere şi subproduse

iale lor

Sfecla furajera proaspăta

140

1,3

1,38

50

34

67

5

2,1

iTăiţei de sfecla, proaspeţi

150

1,18

1,21

60

65

80

9,1

1

Tăiţei de sfecla, uscaţi

846

1,24

1,3

61

66

82

9,4

1

Borhot de cartofi

150

0,8

0,73

174

137

63

3

8

Cartofi cruzi

231

1,18

1,2

48

48

78

0,7

2,7

Concentrate şi subproduse ale lor

Borhot de grâu

934

0,84

0,74

254

202

62

1,2

6,2

Borhot de orz

900

1,03

0,99

203

174

126

2,2

5

Borhot de porumb

920

1,18

1,16

252

202

146

1

4,2

Drojdie de bere, deshidratată

917

1,23

1,25

401

350

234

1,5

14,4

Grâu

881

1,41

1,49

107

83

89

0,7

4

Lapte de vacă integral

125

1,86

1,98

250

201

166

9,6

7,2

Lupin alb dulce

885

1,47

1,52

406

222

105

2,3

6,8

Mazăre

872

1,33

1,38

220

156

100

1,3

4,5

Măzăriche

868

1,39

1,45

234

188

109

1,5

4,8

Orz

868

1,22

1,25

85

73

81

0,8

4,3

/Ovăz

874

1,14

1,14

93

77

68

1,3

4,1

Porumb

873

1,43

1,52

73

96

116

0,3

2,9

Rapiţă

922

1,71

1,74

168

174

89

4,2

7,3

!Secara

875

1,38

1,46

93

76

86

0,7

3,8

!Soia boabe

894

1,59

1,63

330

250

133

2,6

6,5

Şrot de floarea soarelui

887

0,87

0,79

340

247

103

4,5

11,2

Şrot de rapiţă

886

1,04

1

332

248

111

7,1

11,2

Şrot de soia

890

1,36

1,4

446

307

174

3,6

7,5

!Tărâţe de grâu

878

0,71

0,62

111

91

61

1,9

8,9

ărâţe de orez

895

1,04

1

82

96

88

0,6

8,2

[Turte de floarea soarelui

915

0,79

0,68

285

258

77

2,4

6,4

Valoarea nutritivă medie a principalelor nutreţuri folosite în hrana cabalinelor (pe kg substanţă uscată)

Nutreţuri

su

(g)

UNc

PBDc

(g)

Ca

(g)

p

(g)

Nutreţuri verzi

Raigras englezesc, înainte de înspicare

170

1,05

108

6,2

4,2

Raigras englezesc, înspicare

185

0,8

80

6

3,4

Lucerna, îmbobocire

180

0,81

145

20

3

Lucerna, început de înflorire

212

0,74

130

20,1

2,7

rrrifoi roşu, îmbobocire

151

0,94

126

16,5

2,9

Trifoi roşu, început înflorire

183

0,85

116

17,9

3,3

rrntoi alb, început înflorire

185

0,83

143

16,7

3,6

Ovaz, început înspicare

170

0,92

49

4,5

3,5

Orz, început înspicare

175

0,88

79

5

3,8

Secară, început înspicare

190

0,92

66

4,5

3,6

Porumb, boabe în lapte

200

0,86

31

4

2,3

Silozuri

Pajişti naturale, la înspicare

300

0,86

61

5,8

4

Graminee perene, la înspicare

300

0,81

54

6,1

4

Secară, la înspicare

300

0,82

51

4,1

3,3

Porumb, boabe în lapte-ceară

350

0,97

20

3,9

2,3

Fânuri

Pajişti calitate bună, la înspicare

850

0,71

50

6

3

Pajişti calitate bună, la înflorire

850

0,6

40

5,5

2,5

Golomăţ, înspicare

850

0,67

52

3

3,5

Golomăţ, înflorire

850

0,57

42

2,5

2

Lucernă, înflorire

850

0,59

84

15

2

lîrifoi roşu, înflorire

850

0,59

80

11,5

2

image

69

VALOAREA NUTRITIVĂ MEDIE A PRINCIPALELOR NUTREŢURI FOLOSITE ÎN HRANA PORCILOR ŞI A PĂSĂRILOR

NUTRETURI

su

(g/kg)

EM

(Kcal/Kg)

Proteină brută (%)

Lizină

(%)

Met.+cist.

(%)

Ca

(%)

P total

(%)

Na

(%)

Beta- Caroten (mg/kg*)

Vit. E (mg/kg)

porc

pasăre

A. Nutreţuri concentrate

cultivate

Porumb

870

3400

3320

9,0

0,26

0,38

0,01

0,25

0,03

8,3

8,3

Sorg

870

3170

3000

9,5

0,23

0,34

0,04

0,30

0,03

5,0

Orz

870

2960

2710

10,0

0,37

0,28

0,06

0,35

0,05

4,1

7,4

Grâu

870

3290

3060

11,5

0,33

0,35

0,05

0,33

0,05

0,4

11,6

Secară

870

3140

2780

9,5

0,37

0,39

0,07

0,30

0,02

9,0

Ovăz

870

2550

2540

10,5

0,41

0,48

0,09

0,34

0,06

3,7

7,8

Soia toastată

900

3970

3300

37,0

2,39

1,06

0,25

0,58

0,03

1,9

18,1

Mazăre

900

3420

2650

23,0

1,70

0,62

o,10

0,40

0,04

1,0

0,2

Rapiţă

900

5080

3900

20,0

1,17

0,97

0,40

0,60

0,05

B. Nutreţuri concentrate de

provenienţă industrială

Tărâţă de grâu

880

2690

2000

15,5

0,68

0,55

o,11

0,90

0,05

1,0

16,5

NUTRETURI

su

(g/kg)

EM

(Kcal/Kg)

Proteină brută

(%)

Lizină (%)

Met.+cist. (%)

Ca (%)

P total (%)

Na (%)

Beta-

Caroten (mg/kg*)

Vit. E (mg/kg)

porc

pasăre

Şrot de soia 44% PB

900

3230

2210

43,5

2,74

1,23

0,20

0,60

0,04

0,2

2,3

Şrot de soia 46% PB

900

3280

2330

46,0

2,89

1,30

0,22

0,62

0,04

0,2

2,3

Şrot de soia 48% PB

900

3320

2460

49,0

3,07

1,39

0,25

0,65

0,04

0,2

2,3

Şrot de floarea soarelui 30% PB

900

1750

1180

29,0

1,01

1,09

0,35

0,90

0,03

9,1

Şrot de floarea soarelui 34% PB

900

1810

1300

34,0

1,18

1,27

0,30

1,00

0,10

9,1

Şrot din germeni de porumb

900

2910

1770

22,0

0,98

0,86

0,06

0,45

0,03

Şrot de rapiţă

900

2710

1790

35,5

2,03

1,64

0,70

0,90

0,07

13,4

Şrot de in

900

2970

1350

36,0

1,33

1,70

0,39

0,83

0,13

0,2

2,0

Borhot de distilerie + solubil

900

2710

2350

27,0

0,60

1,00

0,35

0,95

0,90

Gluten de porumb

900

4040

3500

62,0

1,07

2,58

0,02

0,40

0,03

6,7

Făină de peşte 60%

920

3270

2930

59,0

4,49

2,05

5,50 .

3,30

0,70

5,0

Făină de peşte 65%

920

3560

3040

65,5

5,05

2,39

4,00

2,50

0,90

5,0

Făină de peşte 70%

920

3330

2750

69,5

5,06

2,61

4,00

2,50

0,95

5,0

Făină de carne 50%

930

2920

2350

49,50

2,42

0,58

10,0

4,50

0,70

1,2

Făină de carne 55% – cu grăsimi

930

2970

2450

55,0

2,82

0,69

8,00

3,70

0,60

1,2

Făină de carne 55% degresată

930

2580

2080

55,50

2,85

0,71

9,50

4,50

0,70

1,2

Făină de carne 60%

930

2750

2390

60,0

3,05

0,80

7,00

3,30

0,50

1,2

Făină de oase

930

2480

1950

39,0

2,09

0,75

12,0

5,00

0,80

1,6

Drojdie de bere

950

3180

2070

47,0

3,25

1,19

0,10

1,40

0,07

10,0

Grăsimi animale

990

8560

7700

Grăsimi vegetale

990

8560

8800

70

NUTRETURI

su

(g/kg)

EM

(Kcal/Kg)

Proteină brută

(%)

Lizină

(%)

Met.+cist.

(%)

Ca

(%)

P total

(%)

Na

(%)

Beta-

Caroten (mg/kg*)

Vit. E (mg/kg)

porc

pasăre

C. Produse animaliere

Lapte degresat

–– ·········-··– – ·–··–-–·–·····-·· –-

D. Nutreţuri verzi deshidratate

950

3700

2780

35,0

·–-··–····.. -·

2,93

1,16

1,30

1,00

.

0,55

-·–

4,1

···–·-··-–·––

–––

·––

Făină de lucernă

900

1810

720

15,5

0,66

0,39

1,40

0,25

0,07

94,6

49,8

E. Nutreţuri suculente

Cartofi (cruzi)

231

3160

3130

16,0

0,10

0,07

0,10

0,50

0,05

F. Aminoacizi sintetici

DL- Metionină

980

5280

5020

58,1

98,00

L- Lizină

980

4050

3625

94

78,80

G. Săruri minerale

Carbonat de calciu

980

38,00

·-

Fosfat dicalc1c

940

24,00

18,50

Fosfat monocalc,c

940

16,0

22,00

71

*Pentru porcine 1 mg i3 caroten = 267 Ul vitamina A şi pentru păsări 1 mg i3 caroten = 1667 Ul vitamina A

72

CONŢINUTUL MINIM ÎN SUBSTANŢE NUTRITIVE ALE NUTREŢURILOR .COMBINATE (NC) PENTRU PORCI

(valorile se referă la 88% substanţă uscată)

Categoria, direcţia de exploatare, vârsta

EM

kcal/k g

Proteină brută

%

Lizină

%

Met.+Ci

s

%

Ca

%

P total

%

Na

%

Vit. A U.1./kg

Vit. 03

U.1./kg

Vit. E mg/kg

NC pentru scroafe gestante

2850

12,3

0,54

0,35

0,94

0,67

0,12

4 OOO

200

40

NC pentru scroafe Iactante

3100

15,9

0,78

0,50

1,09

0,78

O,12

4.000

200

40

NC pentru vieri de reproducţie

2960

15,0

0,61

0,40

0,74

0,50

0,16

4.000

200

40

NC pentru purcei sugari

3350

20,0

1,40

0,84

0,90

0,70

0,10

2.500

250

16

NC pentru purcei după înţărcare – 15 kg

3300

18,3

1,15

0,70

0,80

0,60

0,10

2.500

250

16

NC pentru purcei 15- 30 kg

3250

17,3

0,95

0,57

0,80

0,60

0,10

2.500

250

16

NC pentru porci la îngrăşare I (30 – 50 kg)

3100

15,5

0,80

0,48

0,70

0,55

O,12

1.500

200

11

NC pentru porci la îngrăşare li (50 – 80 kg)

3100

14,5

0,70

0,42

0,60

0,50

0,12

1.500

200

11

NC pentru porci la îngrăşare (80 – 11O kg)

3100

13,5

0,60

0,36

0,60

0,45

0,12

1 500

200

11

NC pentru tineret de reproducţie I (30 – 80

kg)

3000

15,5

0,80

0,48

0,85

0,63

0,12

2.500

250

16

NC pentru tineret de reproducţie li (80 – 120

kg)

3000

14,0

0,70

0,42

0,75

0,54

0,12

2.500

250

16

*Conţinutul în apă al nutreţurilor combinate nu poate depăşi 14%.

CONTINUTUL MINIM ÎN SUBSTANTE NUTRITIVE ALE NUTREŢURILOR COMBINATE (NC) PENTRU PĂSĂRI

73

(valorile se referă la 88% substanţă uscatăf

Specia, direcţia de exploatare, vârsta

EM

MJ/kg

EM

Kcal/k g

Proteină brută

%

Met

%

Met+Ci s

%

Liz.

%

Ca

%

p

total

%

Na

%

Vit. A U.1./kg

Vit. 03

U.1./kg

Vit. E mg/kg

NC prestart, broiler

(O – 1 săptămâni)

12,6

3010

22,0

0,5

5

0,90

1,2

o

0,9

o

0,60

O,1

2

8.000

1.500

30

NC start, broiler

(O – 3 săptămâni)

12,5

2990

21,0

0,5

o

0,85

1,1

o

0,9

o

0,60

O,1

2

6.000

1.000

10

NC creştere-dezvoltare, broiler

(3 -5 săptămâni)

13,0

3100

20,0

0,4

o

0,75

1,0

o

0,8

o

0,60

O,1

2

6.000

1 OOO

10

NC finisare, broiler

(5 – 7 săptămâni)

13,3

3180

18,0

0,3

5

0,65

0,9

o

0,7

o

0,50

O,1

2

5.000

750

7,5

NC start, tineret înlocuire

(O – 6 săptămâni)

11,5

2750

19,0

0,4

o

0,65

0,9

o

1,0

o

0,60

O,1

1

6.000

1.000

10

NC creştere, tineret înlocuire

11,5

2750

17,0

0,3

0,60

0,8

1,0

0,50

O,1

4.000

750

10

(6 – 11 săptămâni)

o

o

o

1

NC dezvoltare, tineret înlocuire

(11 16 săptămâni)

11,5

2750

15,0

0,3

o

0,50

0,6

o

1,0

o

0,50

O,1

1

4.000

750

10

NC pregătitor, găini ouătoare

(16 – 18 săptămâni)

11,5

2750

14,0

0,2

5

0,40

0,6

o

2,0

o

0,60

O,1

1

6.000

1.000

10

NC găini ouătoare, faza I

(> 70% ouat)

11,5

2750

16,0

0,3

o

0,50

0,7

o

3,5

o

0,60

O,1

3

6.000

1 OOO

10

NC găini ouătoare, faza li

(<70% ouat)

11,5

2750

15,0

0,2

5

0,45

0,6

o

3,5

o

0,60

O,1

3

6.000

1.000

5,0

NC start, tineret reproducţie

11,5

2750

17,0

0,3

o

0,60

0,8

o

1,0

o

0,60

O,1 1

6.000

1.000

10

NC creştere-dezvoltare, tineret

reproducţie

12,0

2870

15,0

0,3

o

0,50

0,6

o

1,0

o

0,50

O,1

1

4.000

750

10

NC pregătitor, găini reproducţie

11,5

2750

16,0

0,3

o

0,50

0,6

o

1,5

o

0,50

O,1

1

6.000

1.000

10

NC găini reproducţie, rase uşoare

11,5

2750

17,0

0,3

o

0,60

0,8

o

3,5

o

0,60

o,1

3

10.000

1.500

15

NC găini reproducţie, rase grele

11,5

2750

16,0

0,3

o

0,50

0,7

o

3,2

o

0,50

O,1

3

10.000

1.500

15

74

*Conţinutul în apă al nutreţurilor combinate nu poate depăşi 14%.

CONTINUTUL MINIM ÎN SUBSTANTE NUTRITIVE ALE NUTREŢURILOR COMBINATE (NC) PENTRU PĂ ĂRI

(valorile se referă la 88% substanţă uscată)

Specia, direcţia de exploatare, vârsta

EM

MJ/kg

EM

Kcal/kg

Proteină brută

%

Met.

%

Met.+Cis

%

Lizin ă

%

Ca

%

p

total

%

Na

%

Vit. A U 1./kg

Vit. 03

U.1./kg

Vit. E mg/kg

NC start, broiler curcă

(O – 4 săptămâni)

11,7

2800

26,0

0,55

1,00

1,50

1,20

0,80

0,14

10.000

2.000

15

NC creştere I, broiler curcă

(4 – 8 săptămâni)

12,1

2890

23,0

0,45

0,85

1,30

1,00

0,70

0,14

8.000

1.500

12

NC creştere li, broiler curcă

(8 – 12 săptămâni)

12,3

2950

21,0

0,40

0,75

1,10

1,00

0,60

0,14

8.000

1.500

10

NC finisare I, broiler curcă

(12 – 16 săptămâni)

12,4

2970

18,0

0,35

0,63

0,80

0,90

0,60

0,12

5.000

1.000

10

NC finisare li, broiler curcă

(16 – sacrificare)

12,5

2990

16,0

0,30

0,54

0,70

0,90

0,60

012

5.000

1 OOO

10

NC start, broiler prepeliţă

(O – 2 săptămâni)

12,0

2870

25,0

0,45

0,80

1,20

0,80

0,70

0,14

8.000

1.500

15

NC creştere, broiler prepeliţă

(3 – 6 săptămâni)

11,1

2650

20,0

0,35

0,70

1,10

0,80

0,70

0,14

5.000

1.000

10

NC prepeliţe reproducţie

11,5

2750

22,0

0,35

0,65

1,00

2,20

0,60

0,14

8.000

1.500

10

NC prepeliţe ouătoare

11,5

2750

18,0

0,30

0,60

0,80

2,50

0,60

0,14

6 OOO

1.000

5,0

75

*Conţinutul în apă al nutreţurilor combinate nu poate depăşi 14%.

76

CONTINUTUL MINIM ÎN SUBSTANTE NUTRITIVE ALE NUTRETURILOR COMBINATE (NC) PENTRU PĂSĂRI

(vaiorile se referă la 88% substanţă uscată}"

Specia, direcţia de exploatare, vârsta

EM

MJ/kg

EM

Kcal/k g

Proteină brută

%

Cel. brută

%

Met.

%

Met.+Ci

s

%

Lizină

%

Ca

%

p

total

%

Na

%

Vit. A U.I./kg

Vit. 03

U.I./kg

Vit. E mg/kg

NC starter, broiler fazan

(0-4 săptămâni)

12,5

3000

27,70

0,55

1,00

1,50

1,25

0,80

0,14

12.000

2.500

20

NC creştere, broiler fazan

(4-12 săptămâni)

12,1

2900

17,00

0,45

0,63

0,90

1,00

0,60

0,14

10.000

2.000

15

NC fazani reproducţie, ouătoare

11,5

2750

16,00

0,30

0,50

0,70

3,50

0,60

0,13

6.000

1.000

10

NC prestarter, struţi (0-2 luni)

9,15

2190

20,5-

22,0

5,00

0,55

0,90

1,20

0,90

0,60

O,15

24.000

2.400

210

NC starter, struţi (2-4 luni)

11,0

2630

18,0-

20,0

6,20

0,80

1,30

1,00

1,45

0,90

0,16

24.000

2.400

210

NC creştere-dezvoltare, struţi

(4-14 luni)

8,5

2030

16,0

10,7

o

0,66

1,10

0,70

1,73

0,92

0,20

24.000

2.400

210

NC struţi reproducţie, ouătoare

9,10

2170

17,9

8,60

0,30

0,71

0,86

3,50

0,88

0,18

24.000

2.400

210

*Conţinutul în apă al nutreţurilor combinate nu poate depăşi 14%.

image

VALOAREA NUTRITIVĂ A NUTRETURILOR LA NURCI ŞI VULPI

Nutreţuri

Substante nutritive %

E.M.

Kcal/kg SU

Proteină brută

Grăsime brută

Glucide

Făinuri din nutreturi proteice

Făină carne

73,8

10,2

4031

Făină peşte

61,0

17,5

3852

Făină de came, oase

deshidratată optim

57,7

8,3

2727

deshidratată normal

55,8

10,0

2495

deshidratată la temperaturi înalte

54,5

11,2

2261

Făină de peşte hidrolizată

90,0

2,7

2931

Făină de sânge

87,7

4012

Făină de soia

37,8

20,8

33,7

2325

Concentrat proteic din soia

62,5

2,5

19,2

2907

Proteina din cartofi

83,0

1,3

3620

Peşte proaspăt şi resturi de peşte

Cod

72,3

7,8

4005

Peşte cu > 10% grăsime

67,6

10,0

3880

Peşte cu 10 – 13 % Qrăsime

72,3

13,0

4342

Peşte cu > 13 % grăsime

72,6

15,0

4522

Resturi de peşte cu 28 % cenuşă

61,0

11,1

3646

Resturi de peşte cu 35 % cenuşă

59,0

6,1

2995

Resturi de peşte cu 37 % cenuşă

57,0

5,5

2703

Resturi de peşte cu 41 % cenuşă

55,0

3,4

2254

. Resturi de la abatoarele de vite

Rumen

81,0

15,0

7,2

4440

Ficat

69,6

18,3

4727

Resturi cu 10 % grăsime

87,5

10,0

7,0

4294

Resturi de la abatoarele de porci şi păsări

Trahee

68,7

26,5

4990

Piele

40,0

55,5

6519

Sira spinării

33,6

28,7

3672

Copite (sfărâmate)

38,8

35,2

4440

Resturi de pui

49,0

34,2

4859

Găini ouătoare

55,0

33,5

4213

Sânge proaspăt

80,7

3648

Făinuri din nutreturi bogate În glucide

Grâu

13,0

2,0

82,8

2091

Grâu gelatinizat

13,0

2,0

82,8

3093

Orz

12,0

2,5

83,5

2304

Orz gelatinizat

12,0

2,5

83,5

2770

Ovăz

12,8

5,4

78,0

2395

Ovăz gelatinizat

12,8

5,4

78,0

2557

Porumb

10,6

4,5

83,0

2151

Cartofi copti

7,3

87,0

3098

Terci de făină de cartofi

7,2

87,0

2919

Nutreturi bogate în grăsimi

Ulei de soia

99

9134

Untură de peşte

99

8945

Slănină

99

8565

Seu

99

7227

image

image

–·

-·-····–· ·-

Purcei ciupi 1nErcarc –15 kg

·•-  –-·                                                                                                                                                                                                                                                                                  

0,750 I 0,35 2475

l'.17

8.(-i

5,3

6,0

4,5

0,8 1875 188

12

····-•·-·-·–····

–···-·– ––-· ···

·-·–·-····-··-···-··-··

Porci la îngrăşare li (50-80 kg)

                                         –  –   ·-–-·                                                                                ·-·                                               

2,600 33,80 8060

377

18,2

10,9 15,6 13,0 3, 1 3900 520

29

33

40

80

··–··

Porci la îngnişare 111 (80-11 O kg) 3,000 39,00 9300 405 18,0 10,8 18,0

13,5

3,6

4500

600

Tineret de reproducţie I (30-80 kg) 2,500 31,25 7500 388 20,0 12,0 21,3

·

15,8

3,0

6250

625

NECESARUL ZILNIC ESTIMAT DE STJBSTANŢE NUTRITIVE LA PORCINE

:c=

Substanţe nut Iti eC nt ,

EM

Proteină

Lizină

Met. +

Ca

P total

Na

Vit. A

Vit. 03

Vit. E

_(_’ oria

––––– furaj

_ -_ (Kg)

MJ Kcal

brută

(g)

(g)

Cist.

(i;z)

(g)

(g)

(g)

(UI)

(Ul)

(Ul)

Scroafe gestante I (0-85 zile)

2,000

24,00

5700

246

l0,8

7,0

18,8

13,4

2,4

8000

400

80

Scroafe gestante ll (86-115 zile)

2,500

32,5

7750

362

17,5

10,0

25,0

20,0

3,0

10000

500

100

Scroafe Iactante

5,500

71,50

17050

875

42,9

27,5

60,0

42,9

6,6

22000

1100

220

V ieri de reproducţie

2,000

24,80

5920

300

12,2

8,0

14,8

10,0

3,2

8000

400

80

Purcei sugari

0,250

3,50

838

50

3.5

2,1

2,3

1,8

.. 0,3

625

63

4

Purcei 15–30 kg

··· –•····-· –-················–

}.,100 19,04 4550 2112

.··· ··-–-

13,3 8,0

11,2

8,4 1,4

–··

3500 350

22

Porci la îngrf1şarc l (30-50kg)

, ,noo 26,00

6200

310

16,0

9,6

14,0

I 1,0

2,4

3000

400

22

Tineret de reproducţie 1 l (80-120 kg)

3,000

37,50

9000

420

21.0

12,6

22,5

16, I

3,6

7500

750

48

ANEXANr.14

lanorme

image

image

ANEXANr.16

lanorme

image

image

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x