NORME din 30 octombrie 2019

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 11/12/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 886 din 4 noiembrie 2019
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAORDIN 533 30/10/2019
ART. 6REFERIRE LALEGE 317 13/10/2009
ART. 6REFERIRE LAOUG 23 05/03/2008 ART. 43
ART. 12REFERIRE LALEGE 554 02/12/2004
ART. 37REFERIRE LAORD DE URGENTA 57 03/07/2019
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulREFERIT DEDECIZIE 361 18/08/2020
ActulAPROBAT DEORDIN 533 30/10/2019
ActulCONTINUT DEORDIN 533 30/10/2019
ActulREFERIT DEORDIN 533 30/10/2019





Notă
Aprobate prin ORDINUL nr. 533 din 30 octombrie 2019, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 886 din 4 noiembrie 2019.
 + 
Capitolul IDispoziții generale + 
Articolul 1Prezentele norme reglementează regimul juridic al contractelor de concesiune a terenurilor care aparțin domeniului public și privat al statului aflate în administrarea Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA) și stabilesc procedurile de concesionare a acestor terenuri. + 
Articolul 2(1)Contractul de concesiune de terenuri aflate în administrarea ANPA, denumit în continuare contract de concesiune, este acel contract încheiat în formă scrisă prin care ANPA, denumită concedent, transmite, pe o perioadă determinată, unei persoane, denumite concesionar, care acționează pe riscul și răspunderea sa, dreptul și obligația de exploatare a unui teren în schimbul unei redevențe.(2)Calitatea de concesionar o poate avea orice persoană fizică sau persoană juridică, română ori străină.(3)Contractul de concesiune se încheie în conformitate cu legea română, indiferent de naționalitatea sau de cetățenia concesionarului, pentru o durată care nu va putea depăși 49 de ani, începând de la data semnării lui.(4)Durata concesiunii se stabilește de către concedent pe baza studiului de oportunitate.(5)Contractul de concesiune poate fi prelungit prin acordul de voință al părților, încheiat în formă scrisă, cu condiția ca durata însumată să nu depășească 49 de ani.(6)Anterior concesionării, terenurile vor fi înscrise în cartea funciară.
 + 
Articolul 3Subconcesionarea este interzisă. + 
Articolul 4Principiile și regulile generale care stau la baza atribuirii contractelor de concesiune sunt:a)transparența – punerea la dispoziție tuturor celor interesați a informațiilor referitoare la aplicarea procedurii pentru atribuirea contractului de concesiune;b)tratamentul egal – aplicarea, într-o manieră nediscriminatorie, de către autoritatea publică, a criteriilor de atribuire a contractului de concesiune;c)proporționalitatea – presupune că orice măsură stabilită de autoritatea publică trebuie să fie necesară și corespunzătoare naturii contractului;d)nediscriminarea – aplicarea de către autoritatea publică a acelorași reguli, indiferent de naționalitatea participanților la procedura de atribuire a contractului de concesiune, cu respectarea condițiilor prevăzute în acordurile și convențiile la care România este parte;e)libera concurență – asigurarea de către autoritatea publică a condițiilor pentru ca orice participant la procedura de atribuire să aibă dreptul de a deveni concesionar în condițiile legii, ale convențiilor și acordurilor internaționale la care România este parte.
 + 
Articolul 5(1)În scopul ținerii evidenței documentelor și informațiilor cu privire la desfășurarea procedurilor de concesionare și la derularea contractelor de concesiune, compartimentul de specialitate din cadrul ANPA întocmește și păstrează două registre:a)registrul „Oferte“, care cuprinde date și informații referitoare la derularea procedurilor prealabile încheierii contractului de concesiune; se precizează cel puțin datele și informațiile referitoare la studiul de oportunitate, la oferte, la procedura de atribuire aplicată; b)registrul „Contracte“, care cuprinde date și informații referitoare la executarea contractului de concesiune; se precizează cel puțin datele și informațiile referitoare la obiectul, durata contractului de concesiune, termenele de plată a redevenței, obligațiile de mediu. (2)După atribuirea contractului de concesiune, concedentul are obligația de a întocmi dosarul concesiunii în condițiile prevăzute de prezenta procedură.
 + 
Articolul 6(1)Redevența obținută prin concesionare se face venit la bugetul statului.(2)Modul de calcul și de plată a redevenței se stabilește de către ANPA, în conformitate cu prevederile art. 43 alin. (7) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 23/2008 privind pescuitul și acvacultura, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 317/2009, cu modificările și completările ulterioare.
 + 
Capitolul IIInițiativa concesionării + 
Articolul 7(1)Concesionarea are loc la inițiativa concedentului sau ca urmare a unei propuneri însușite de acesta.(2)Orice persoană interesată poate înainta o propunere de concesionare.(3)Propunerea de concesionare trebuie să fie fundamentată din punct de vedere economic, financiar, social și de mediu, se face în scris și cuprinde datele de identificare a persoanei interesate, manifestarea fermă și serioasă a intenției de concesionare, obiectul concesiunii, planul de afaceri.(4)Inițiativa concesionării trebuie să aibă la bază efectuarea unui studiu de oportunitate.
 + 
Capitolul IIIStudiul de oportunitate + 
Articolul 8(1)Însușirea propunerii de concesionare se realizează prin decizie a președintelui ANPA, pe baza raportului de specialitate întocmit de compartimentele de specialitate din cadrul ANPA.(2)ANPA, într-un termen ce nu va depăși 30 de zile de la însușirea propunerii de concesionare formulate de persoana interesată, va proceda la întocmirea studiului de oportunitate.
 + 
Articolul 9(1)Studiul de oportunitate va cuprinde, în principal, următoarele elemente:a)descrierea și identificarea bunului care urmează să fie concesionat;b)motivele de ordin economic, financiar, social și de mediu, care justifică realizarea concesiunii;c)nivelul minim al redevenței;d)procedura utilizată pentru atribuirea contractului de concesiune și justificarea alegerii procedurii;e)durata estimată a concesiunii;f)termenele previzibile pentru realizarea procedurii de concesionare;g)avizul obligatoriu al Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale și al Statului Major General privind încadrarea obiectului concesiunii în infrastructura sistemului național de apărare, după caz;h)avizul obligatoriu al structurii de administrare/custodelui ariei naturale protejate, în cazul în care obiectul concesiunii îl constituie bunuri situate în interiorul unei arii protejate, respectiv al autorității teritoriale pentru protecția mediului competente, în cazul în care aria protejată nu are structură de administrare/custode.(2)Studiul de oportunitate se aprobă prin decizie a președintelui ANPA.(3)În baza studiului de oportunitate, compartimentul de specialitate din cadrul ANPA elaborează caietul de sarcini al concesiunii.(4)Caietul de sarcini trebuie să cuprindă cel puțin elementele prevăzute în anexa nr. 2 la prezentele norme.
 + 
Capitolul IVAprobarea concesionării + 
Articolul 10(1)Concesionarea se aprobă, pe baza studiului de oportunitate, prin hotărâre a Guvernului.(2)Activitatea Comisiei de concesionare a terenurilor pe care sunt amplasate amenajările piscicole, precum și a altor terenuri aferente acestora din domeniul public și privat al statului (Comisia) se va desfășura conform regulamentului de organizare și funcționare al acesteia prevăzut în anexa nr. 1 la prezentele norme.
 + 
Capitolul VProceduri de atribuire a contractului de concesiune + 
Articolul 11Procedura de atribuire a contractului de concesiune este licitația – procedura la care orice persoană fizică sau juridică interesată are dreptul de a depune ofertă.
 + 
Capitolul VIDocumentația de atribuire + 
Articolul 12(1)Documentația de atribuire se aprobă prin decizie a președintelui ANPA.(2)Anunțul de licitație se întocmește după aprobarea documentației de atribuire de către concedent și trebuie să cuprindă cel puțin elementele prevăzute în anexa nr. 4.(3)Documentația de atribuire trebuie să cuprindă cel puțin elementele prevăzute în anexa nr. 3.(4)În cazul în care concedentul solicită garanții, acesta trebuie să precizeze în documentația de atribuire natura și cuantumul lor.(5)Concedentul are dreptul de a impune în cadrul documentației de atribuire, în măsura în care acestea sunt compatibile cu obiectul contractului, condiții speciale de îndeplinire a contractului prin care se urmărește obținerea unor efecte de ordin social sau în legătură cu protecția mediului și promovarea dezvoltării durabile.
 + 
Capitolul VIIReguli privind anunțul de licitație + 
Articolul 13(1)Anunțul de licitație se aprobă de către președintele ANPA, împreună cu decizia privind organizarea procedurii de atribuire pentru concesionarea bunului, după aprobarea documentației de atribuire de către concedent.(2)Anunțul de licitație trebuie să cuprindă cel puțin elementele prevăzute în anexa nr. 4.
 + 
Articolul 14(1)Licitația se inițiază prin publicarea unui anunț de licitație de către concedent în Monitorul Oficial al României, Partea a VI-a, într-un cotidian de circulație națională și în unul de circulație locală, pe pagina sa de internet ori prin alte medii ori canale publice de comunicații electronice.(2)Anunțul de licitație se întocmește după aprobarea documentației de atribuire de către concedent și trebuie să cuprindă cel puțin elementele prevăzute în anexa nr. 4 la prezentele norme. (3)Anunțul de licitație se trimite spre publicare cu cel puțin 20 de zile calendaristice înainte de data-limită pentru depunerea ofertelor.
 + 
Capitolul VIIIInstrucțiuni privind modul de elaborare și prezentare a ofertelor + 
Articolul 15(1)Ofertantul are obligația de a elabora oferta în conformitate cu prevederile documentației de atribuire.(2)Nu vor fi acceptate decât oferte care corespund prevederilor documentației de atribuire.(3)Oferta are caracter obligatoriu, din punctul de vedere al conținutului, pe toată perioada de valabilitate stabilită de concedent.(4)Persoana interesată are obligația de a depune oferta la adresa și până la data-limită pentru depunere, stabilite în anunțul procedurii. Riscurile legate de transmiterea ofertei, inclusiv forța majoră, cad în sarcina persoanei interesate.(5)Oferta depusă la o altă adresă a concedentului decât cea stabilită sau după expirarea datei-limită pentru depunere se returnează nedeschisă.(6)Conținutul ofertelor trebuie să rămână confidențial până la data stabilită pentru deschiderea acestora, concedentul urmând a lua cunoștință de conținutul respectivelor oferte numai după această dată.(7)În cazul în care pentru procedura de licitație nu a fost îndeplinit numărul minim de oferte valabile, depuse și înregistrate conform documentației de atribuire, acestea nu se deschid și nu se returnează. + 
Articolul 16(1)Ofertantul are obligația de a elabora oferta în conformitate cu prevederile documentației de atribuire.(2)Ofertele se redactează în limba română.(3)Ofertanții transmit ofertele lor în două plicuri sigilate, unul exterior și unul interior, care se înregistrează, în ordinea primirii lor, în registrul „Oferte“, precizându-se data și ora.(4)Pe plicul exterior se va indica obiectul concesiunii pentru care este depusă oferta. Plicul exterior va trebui să conțină:a)o fișă cu informații privind ofertantul și o declarație de participare, semnată de ofertant, fără îngroșări, ștersături sau modificări;b)acte doveditoare privind calitățile și capacitățile ofertanților, conform solicitărilor concedentului din documentația de atribuire;c)acte doveditoare privind intrarea în posesia documentației de atribuire.(5)Pe plicul interior, care conține oferta propriu-zisă, se înscriu numele sau denumirea ofertantului, precum și domiciliul sau sediul social al acestuia, după caz.(6)Plicurile sigilate se predau Comisiei în ziua fixată pentru deschiderea lor. Fiecare participant poate depune doar o singură ofertă.(7)Oferta va fi depusă într-un număr de exemplare stabilit de către concedent, prevăzut în documentația de atribuire și anunțul de licitație.(8)Fiecare exemplar al ofertei trebuie să fie semnat de către ofertant.
 + 
Capitolul IXInstrucțiuni privind organizarea și desfășurarea procedurii de licitație + 
Articolul 17(1)Concedentul are obligația să asigure obținerea documentației de atribuire de către persoana interesată care înaintează o solicitare în acest sens.(2)Concedentul are dreptul de a opta pentru una dintre următoarele modalități de obținere a documentației de atribuire de către persoanele interesate:a)asigurarea accesului direct, nerestricționat și deplin, prin mijloace electronice, la conținutul documentației de atribuire;b)punerea la dispoziția persoanei interesate care a înaintat o solicitare în acest sens a unui exemplar din documentația de atribuire, pe suport hârtie.
 + 
Articolul 18(1)Concedentul are dreptul de a stabili un preț pentru obținerea documentației de atribuire, cu condiția ca acest preț să nu depășească costul multiplicării documentației, la care se poate adăuga, dacă este cazul, costul transmiterii acesteia.(2)Persoana interesată are dreptul de a solicita și de a obține documentația de atribuire.(3)Concedentul, prin compartimentul de specialitate, are obligația de a pune documentația de atribuire la dispoziția persoanei interesate, într-o perioadă care nu trebuie să depășească 4 zile lucrătoare de la primirea unei solicitări din partea acesteia.(4)Persoana interesată are obligația de a depune diligențele necesare astfel încât respectarea de către concendent a perioadei prevăzute la alin. (3) să nu conducă la situația în care documentația de atribuire să fie pusă la dispoziția sa cu mai puțin de 4 zile lucrătoare înainte de data-limită pentru depunerea ofertelor.
 + 
Articolul 19(1)Persoana interesată are dreptul de a solicita clarificări privind documentația de atribuire.(2)Concedentul are obligația de a răspunde în mod clar, complet și fără ambiguități, la orice clarificare solicitată, într-o perioadă care nu trebuie să depășească 4 zile lucrătoare de la primirea unei astfel de solicitări.(3)Concedentul are obligația de a transmite răspunsurile însoțite de întrebările aferente către toate persoanele interesate care au obținut, în condițiile prezentelor norme, documentația de atribuire, luând măsuri pentru a nu dezvălui identitatea celui care a solicitat clarificările respective. + 
Articolul 20(1)Fără a aduce atingere prevederilor art. 19 alin. (3), concedentul are obligația de a transmite răspunsul la orice solicitare de clarificare cu cel puțin 4 zile lucrătoare înainte de data-limită pentru depunerea ofertelor.(2)În cazul în care solicitarea de clarificare nu a fost transmisă în timp util, punând astfel concedentul în imposibilitatea de a respecta termenul prevăzut la art. 19 alin. (3), acesta din urmă are totuși obligația de a răspunde la solicitarea de clarificare în măsura în care perioada necesară pentru elaborarea și transmiterea răspunsului face posibilă primirea acestuia de către persoanele interesate înainte de data-limită de depunere a ofertelor.
 + 
Articolul 21(1)Procedura de licitație se poate desfășura dacă în urma publicării anunțului de licitație au fost depuse cel puțin două oferte valabile.(2)În cazul în care în urma publicării anunțului de licitație nu au fost depuse cel puțin două oferte valabile, concedentul este obligat să anuleze procedura și să organizeze o nouă licitație, cu respectarea procedurii prevăzute la art. 14, 18, 19 și 20 din prezentele norme.(3)În cazul organizării unei noi licitații potrivit alin. (2), procedura este valabilă în situația în care a fost depusă cel puțin o ofertă valabilă.(4)Plicurile, închise și sigilate, se înregistrează la registratura Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură și se predau Comisiei la data fixată pentru deschiderea lor, prevăzută în anunțul de licitație.(5)După deschiderea plicurilor exterioare în ședința publică, Comisia descalifică ofertele care nu conțin totalitatea documentelor și a datelor prevăzute la art. 16.(6)Pentru continuarea desfășurării procedurii de licitație este necesar ca după deschiderea plicurilor exterioare cel puțin două oferte să fie valabile prin întrunirea condițiilor prevăzute la art. 16, cu excepția situației prevăzute la alin. (3). (7)Sunt considerate oferte valabile ofertele care îndeplinesc criteriile de valabilitate prevăzute în documentația de atribuire a concesiunii.(8)După analizarea conținutului plicului exterior al fiecărui ofertant, secretarul Comisiei întocmește procesul-verbal „Etapa I – deschidere plicuri exterioare“, în care se va menționa rezultatul analizei pe baza criteriilor de valabilitate, ofertele valabile, ofertele care nu îndeplinesc criteriile de valabilitate și motivele excluderii acestora din urmă de la procedura de atribuire. Procesul-verbal se semnează de către toți membrii Comisiei.
 + 
Articolul 22(1)Deschiderea plicurilor interioare se face numai după semnarea procesului-verbal „Etapa I – deschidere plicuri exterioare“ al ședinței publice prevăzut la art. 21 alin. (8) de către toți membrii Comisiei și de către ofertanții prezenți.(2)După deschiderea plicurilor interioare în ședință publică, secretarul Comisiei întocmește un proces-verbal „Etapa II – deschidere plicuri interioare“ în care se consemnează clasamentul ofertelor în ordinea descrescătoare a ofertei valorice, care se semnează de către toți membrii Comisiei.
 + 
Articolul 23(1)Pe parcursul aplicării procedurii de atribuire, concedentul are dreptul de a solicita clarificări și, după caz, completări ale documentelor prezentate de ofertanți pentru demonstrarea conformității ofertei cu cerințele solicitate.(2)Solicitarea de clarificări este propusă de Comisie și se transmite de către concedent ofertanților în termen de 3 zile lucrătoare de la primirea propunerii Comisiei.(3)Ofertanții trebuie să răspundă la solicitarea concedentului în termen de 3 zile lucrătoare de la primirea acesteia.(4)Concedentul nu are dreptul ca prin clarificările solicitate să determine apariția unui avantaj evident în favoarea unui ofertant.
 + 
Articolul 24(1)În baza proceselor-verbale și a analizei ofertelor, care îndeplinesc condițiile prevăzute la art. 25, Comisia întocmește, în termen de o zi lucrătoare, un raport pe care îl transmite concedentului. În baza raportului, concedentul întocmește și aprobă decizia referitoare la atribuirea contractului de concesiune.(2)În termen de 3 zile lucrătoare de la comunicarea raportului menționat la alin. (1), ANPA informează, în scris, cu confirmare de primire, ofertanții ale căror oferte au fost excluse, indicând motivele excluderii.(3)Raportul și decizia de aprobare a încheierii contractului se depun la dosarul concesiunii.
 + 
Capitolul XDeterminarea ofertei câștigătoare + 
Articolul 25(1)Criteriile de atribuire a contractului de concesiune de bunuri proprietate publică și privată ale statului sunt următoarele:a)cel mai mare nivel al redevenței;b)capacitatea economico-financiară a ofertanților;c)protecția mediului înconjurător;d)condiții specifice impuse de natura bunului concesionat.(2)Ponderea fiecărui criteriu se stabilește în documentația de atribuire și trebuie să fie proporțională cu importanța acestuia apreciată din punctul de vedere al asigurării unei utilizări/ exploatări raționale și eficiente economic a bunului concesionat. Ponderea fiecăruia dintre criteriile prevăzute la alin. (1) este de până la 40%, iar suma acestora nu trebuie să depășească 100%.(3)Concedentul trebuie să țină seama de toate criteriile prevăzute în documentația de atribuire, potrivit ponderilor prevăzute la alin. (2).(4)Comisia stabilește punctajul fiecărei oferte, ținând seama de ponderile prevăzute în documentația de atribuire. Oferta câștigătoare este oferta care întrunește cel mai mare punctaj. În cazul în care există punctaje egale între ofertanții clasați pe primul loc, departajarea acestora se va face în funcție de punctajul obținut pentru criteriul cu cea mai mare pondere, iar în cazul egalității în continuare, departajarea se va face în funcție de punctajul obținut pentru criteriul care are ponderea cea mai mare, altul decât criteriul cu cea mai mare pondere.(5)La evaluarea ofertelor de către Comisie, membrii acesteia întocmesc fișe individuale de evaluare pentru fiecare ofertă, iar în termen de o zi lucrătoare, un raport pe care îl transmit ANPA.(6)În termen de 3 zile lucrătoare de la primirea raportului Comisiei, ANPA are obligația de a informa, în scris, cu confirmare de primire, ofertantul declarat câștigător cu privire la acceptarea ofertei prezentate și de a informa ofertanții care au fost respinși sau a căror ofertă nu a fost declarată câștigătoare, indicând motivele care au stat la baza deciziei respective.(7)ANPA are obligația de a încheia contractul de concesiune cu ofertantul a cărui ofertă a fost stabilită ca fiind câștigătoare, numai după împlinirea unui termen de 20 de zile calendaristice de la data realizării comunicării.(8)Raportul prevăzut la alin. (5) se depune la dosarul concesiunii.
 + 
Capitolul XIAnunțul de atribuire + 
Articolul 26(1)Concedentul are obligația de a publica anunțul de atribuire a contractului de concesiune în Monitorul Oficial al României, Partea a VI-a, într-un cotidian de interes național, într-un cotidian de interes local și pe site-ul autorității publice www.anpa.ro, în cel mult 20 de zile calendaristice de la finalizarea procedurii de atribuire a contractului de concesiune.(2)Anunțul de atribuire trebuie să cuprindă cel puțin elementele prevăzute în anexa nr. 5.
 + 
Capitolul XIIAnularea procedurii de atribuire a contractului de concesiune + 
Articolul 27(1)Concedentul are dreptul de a anula procedura pentru atribuirea contractului de concesiune, dacă ia această decizie, de regulă, înainte de data transmiterii comunicării privind rezultatul aplicării procedurii de atribuire și, oricum, înainte de data încheierii contractului, numai în următoarele cazuri:a)nu au fost depuse cel puțin două oferte valabile, cu excepția situației prevăzute la art. 21 alin. (3);b)se constată abateri grave de la prevederile legale care afectează procedura de atribuire sau fac imposibilă încheierea contractului. În acest sens, procedura de atribuire se consideră afectată în cazul în care sunt îndeplinite în mod cumulativ următoarele condiții:(i)în cadrul documentației de atribuire și/sau în modul de aplicare a procedurii de atribuire se constată erori sau omisiuni care au ca efect încălcarea principiilor prevăzute la art. 4;(ii)concedentul se află în imposibilitate de a adopta măsuri corective, fără ca acestea să conducă, la rândul lor, la încălcarea principiilor prevăzute la art. 4.(2)Încălcarea prevederilor prezentelor norme privind atribuirea contractului de concesiune poate atrage anularea procedurii de licitație.(3)Concedentul are obligația de a comunica, în scris, tuturor participanților la procedura de atribuire, în cel mult 3 zile lucrătoare de la data anulării, atât încetarea obligațiilor pe care aceștia și le-au creat prin depunerea ofertelor, cât și motivul concret care a determinat decizia de anulare.
 + 
Capitolul XIIIReguli privind conflictul de interese + 
Articolul 28(1)Pe parcursul aplicării procedurii de atribuire, concedentul are obligația de a lua toate măsurile necesare pentru a evita situațiile de natură să determine apariția unui conflict de interese și/sau manifestarea concurenței neloiale. Nerespectarea acestor prevederi se sancționează potrivit dispozițiilor legale în vigoare.(2)Persoana care a participat la întocmirea documentației de atribuire are dreptul de a fi ofertant, dar numai în cazul în care implicarea sa în elaborarea documentației de atribuire nu este de natură să defavorizeze concurența.(3)Persoanele care sunt implicate direct în procesul de verificare/evaluare a ofertelor nu au dreptul de a fi ofertant, sub sancțiunea excluderii din procedura de atribuire.(4)Nu au dreptul să fie implicate în procesul de verificare/evaluare a ofertelor următoarele persoane:a)soț/soție, rudă sau afin până la gradul al II-lea inclusiv cu ofertantul, persoană fizică;b)soț/soție, rudă sau afin până la gradul al II-lea inclusiv cu persoane care fac parte din consiliul de administrație, organul de conducere ori de supervizare al unuia dintre ofertanți, persoane juridice, terți susținători sau subcontractanți propuși;c)persoane care dețin părți sociale, părți de interes, acțiuni din capitalul subscris al unuia dintre ofertanți, terți susținători sau subcontractanți propuși sau persoane care fac parte din consiliul de administrație, organul de conducere ori de supervizare al unuia dintre ofertanți, terți susținători sau subcontractanți propuși;d)membri în cadrul consiliului de administrație/organului de conducere sau de supervizare al ofertantului și/sau acționari ori asociați semnificativi persoane care sunt soț/soție, rudă sau afin până la gradul al II-lea inclusiv ori care se află în relații comerciale cu persoane cu funcții de decizie în cadrul entității contractante.
 + 
Capitolul XIVSoluționarea contestațiilor + 
Articolul 29Soluționarea litigiilor apărute în legătură cu atribuirea, încheierea, executarea, modificarea și încetarea contractului de concesiune, precum și a celor privind acordarea de despăgubiri se realizează potrivit prevederilor legislației privind contenciosul administrativ.
 + 
Capitolul XVContractul de concesiune + 
Articolul 30(1)Contractul de concesiune va fi încheiat în limba română, în două exemplare, câte unul pentru fiecare parte.(2)Contractul de concesiune se încheie în formă scrisă, sub sancțiunea nulității. Contractul de concesiune se încheie în conformitate cu legea română, indiferent de naționalitatea sau de cetățenia concesionarului, pentru o durată care nu va putea depăși 49 de ani, începând de la data semnării lui. Durata concesiunii se stabilește de către concedent pe baza studiului de oportunitate.(3)Contractul de concesiune poate fi prelungit prin acordul de voință al părților, încheiat în formă scrisă, cu condiția ca durata însumată să nu depășească 49 de ani.(4)În cazul în care concesionarul este de altă naționalitate sau cetățenie decât cea română și dacă părțile consideră necesar, contractul de concesiune se va putea încheia în patru exemplare, două în limba română și două într-o altă limbă aleasă de acestea.(5)În situația prevăzută la alin. (4) fiecare parte va avea câte un exemplar în limba română și un exemplar în limba străină în care a fost redactat contractul.(6)În caz de litigiu, exemplarele în limba română ale contractului prevalează.
 + 
Articolul 31(1)Concedentul poate să încheie contractul de concesiune numai după împlinirea unui termen de 20 de zile calendaristice de la data realizării comunicării către ofertanți referitor la decizia de atribuire a contractului de concesiune, dar nu mai târziu de 30 de zile.(2)Neîncheierea contractului de concesiune de la data împlinirii termenului prevăzut la alin. (1) poate atrage plata daunelor-interese de către partea în culpă. Refuzul ofertantului declarat câștigător de a încheia contractul de concesiune poate atrage plata daunelor-interese, care sunt egale cu valoarea garanției de participare la procedura de concesiune si a dreptului de câștigător.
 + 
Articolul 32(1)Contractul de concesiune trebuie să conțină:a)partea reglementară a contractului, care cuprinde clauzele prevăzute în caietul de sarcini;b)alte clauze contractuale stabilite de părți prin acordul lor.(2)În contractul de concesiune trebuie precizate în mod distinct categoriile de bunuri ce vor fi utilizate de concesionar în derularea concesiunii, respectiv:a)bunurile de retur ce revin de plin drept, gratuit și libere de orice sarcini concedentului la încetarea contractului de concesiune. Sunt bunuri de retur bunurile care au făcut obiectul concesiunii, precum și cele care au rezultat în urma investițiilor impuse prin caietul de sarcini;b)bunurile proprii care la încetarea contractului de concesiune rămân în proprietatea concesionarului. Sunt bunuri proprii bunurile care au aparținut concesionarului și au fost utilizate de către acesta pe durata concesiunii.(3)Modelul orientativ al contractului de concesiune este prezentat în anexa nr. 6.(4)În cazul în care ofertantul declarat câștigător refuză încheierea contractului, procedura de atribuire se anulează, iar concedentul reia procedura, în condițiile prezentelor norme, studiul de oportunitate și documentația de atribuire păstrându-și valabilitatea.(5)Contractul de concesiune trebuie să conțină interdicția pentru concesionar de a subconcesiona unei alte persoane obiectul concesiunii.(6)Contractul de concesiune va cuprinde și clauze contractuale referitoare la responsabilitățile de mediu ale concesionarului.(7)Concesionarul își execută obligațiile potrivit termenelor și condițiilor prevăzute în contractul de concesiune și în acord cu prevederile legale specifice bunului concesionat.(8)Dreptul de concesiune a terenurilor de orice natură va fi înregistrat de către concedent, prin Compartimentul evidență fond funciar, în Cartea funciară.
 + 
Articolul 33(1)Concesionarul are obligația ca, în termen de cel mult 90 de zile de la data semnării contractului de concesiune, să depună, cu titlu de garanție, o sumă fixă reprezentând o cotă-parte din suma obligației de plată către concedent, stabilită de acesta și datorată pentru primul an de exploatare.(2)Din această sumă sunt reținute, dacă este cazul, penalități și alte sume datorate concedentului de către concesionar, în baza contractului de concesiune.(3)Concesionarul poate constitui drept garanție și titluri de credit, asupra cărora se va institui garanție reală mobiliară, cu acordul concedentului.
 + 
Capitolul XVIModificarea contractului + 
Articolul 34(1)Concedentul poate modifica unilateral partea reglementară a contractului de concesiune, cu notificarea prealabilă a concesionarului, din motive excepționale legate de interesul național sau local, după caz. (2)În cazul în care modificarea unilaterală a contractului îi aduce concesionarului un prejudiciu, concesionarul are dreptul să primească o justă despăgubire.(3)În caz de dezacord între concedent și concesionar cu privire la suma despăgubirii, aceasta va fi stabilită de către instanța judecătorească competentă. Acest dezacord nu poate în niciun caz să permită concesionarului să nu își îndeplinească obligațiile contractuale.(4)Raporturile contractuale dintre concedent și concesionar se bazează pe principiul echilibrului financiar al concesiunii între drepturile care îi sunt acordate concesionarului și obligațiile care îi sunt impuse.(5)Concesionarul nu va fi obligat să suporte creșterea sarcinilor legate de execuția obligațiilor sale, în cazul în care această creștere rezultă în urma:a)unei măsuri dispuse de o autoritate publică;b)unui caz de forță majoră sau unui caz fortuit. + 
Articolul 35(1)Încetarea contractului de concesiune poate avea loc în următoarele situații:a)la expirarea duratei stabilite în contractul de concesiune;b)în cazul în care interesul național sau local o impune, prin denunțarea unilaterală de către concedent;c)în cazul nerespectării obligațiilor contractuale de către concesionar, prin reziliere de către concedent, cu plata unei despăgubiri în sarcina concesionarului;d)în cazul nerespectării obligațiilor contractuale de către concedent, prin reziliere de către concesionar, cu plata unei despăgubiri în sarcina concedentului;e)la dispariția, dintr-o cauză de forță majoră, a bunului concesionat sau în cazul imposibilității obiective a concesionarului de a-l exploata, prin renunțare, fără plata unei despăgubiri.(2)La încetarea contractului de concesiune concesionarul este obligat să restituie, în deplină proprietate, liber de orice sarcină, bunul concesionat.
 + 
Capitolul XVIIDosarul concesiunii + 
Articolul 36(1)ANPA are obligația de a întocmi dosarul concesiunii pentru fiecare contract atribuit în urma licitației publice sau a negocierii directe. (2)Dosarul concesiunii se păstrează de către concedent atât timp cât contractul de concesiune produce efecte juridice, dar nu mai puțin de 5 ani de la data încheierii contractului respectiv.(3)Dosarul concesiunii trebuie să cuprindă cel puțin următoarele elemente:a)studiul de oportunitate al concesiunii;b)hotărârea de aprobare a concesiunii;c)anunțurile prevăzute de prezentele norme referitoare la procedura de atribuire a contractului de concesiune și dovada transmiterii acestora spre publicare;d)documentația de atribuire; deciziile președintelui ANPA, deciziile Comisiei, procese-verbale, raport, decizie comunicări ofertanți;e)nota justificativă privind alegerea procedurii de atribuire, în cazul în care procedura aplicată a fost alta decât licitația deschisă;f)denumirea/numele ofertantului/ofertanților a cărui/a căror ofertă/oferte a/au fost declarată/declarate câștigătoare și motivele care au stat la baza acestei decizii;g)justificarea hotărârii de anulare a procedurii de atribuire, dacă este cazul;h)contractul de concesiune semnat.(4)Dosarul concesiunii are caracter de document public. Accesul persoanelor la aceste informații se realizează cu respectarea termenelor și procedurilor prevăzute de reglementările legale privind liberul acces la informațiile de interes public și nu poate fi restricționat decât în măsura în care aceste informații sunt clasificate sau protejate de un drept de proprietate intelectuală, potrivit legii.(5)Contractele de concesiune încheiate de ANPA se vor publica, în mod obligatoriu, pe site-ul oficial al instituției www.anpa.ro.
 + 
Capitolul XVIIIDispoziții finale + 
Articolul 37(1)Dispozițiile prezentelor norme se completează cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu completările ulterioare.(2)În condițiile în care prezentele norme intră în contradicție cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu completările ulterioare, au prioritate prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu completările ulterioare.
 + 
Articolul 38(1)În condițiile în care solicitantul înregistrează datorii față de ANPA, încheierea contractului de concesiune se va putea realiza doar după achitarea acestor datorii.(2)Prevederile alineatului precedent sunt aplicabile și în cazul în care solicitantul și/sau reprezentantul legal/ administratorul/împuternicitul acestuia a fost asociat/acționar/ reprezentant legal/administrator/împuternicit în altă societate/ asociație/entitate care înregistrează datorii față de ANPA.
 + 
Anexa nr. 1
REGULAMENT
de organizare și funcționare al Comisiei de concesionare a terenurilor pe care sunt amplasate amenajările piscicole,
precum și a altor terenuri aferente acestora din domeniul public și privat al statului + 
Articolul 1Dispoziții generaleComisia de concesionare a terenurilor pe care sunt amplasate amenajările piscicole, precum și a altor terenuri aferente acestora din domeniul public și privat al statului (Comisia) este structura fără personalitate juridică, pe lângă Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură (Agenția sau ANPA), responsabilă cu punerea în aplicare a dispozițiilor legale privind concesionarea terenurilor pe care sunt amplasate amenajările piscicole, precum și a altor terenuri aferente acestora din domeniul public și privat al statului, pe care le are în portofoliu.
 + 
Articolul 2Atribuțiile ComisieiAtribuțiile Comisiei sunt următoarele:a)analizarea și selectarea ofertelor pe baza datelor, informațiilor și documentelor cuprinse în plicul exterior; b)întocmirea listei cuprinzând ofertele admise și comunicarea acesteia; c)analizarea și evaluarea ofertelor; d)întocmirea raportului de evaluare prevăzut în norme; e)întocmirea proceselor-verbale prevăzute în norme; f)desemnarea ofertei câștigătoare;
 + 
Articolul 3Convocarea Comisiei(1)Comisia este legal întrunită numai în prezența tuturor membrilor. Deciziile se iau cu majoritatea absolută a membrilor prezenți.(2)Ședința Comisiei va fi convocată cu cel puțin 3 zile lucrătoare înainte de data la care urmează să se țină, la convocator anexându-se ordinea de zi și materialele supuse dezbaterii. Convocarea și materialele pot fi transmise și prin e-mail.(3)Convocările pentru întrunirile Comisiei vor cuprinde mențiuni privind locul și data desfășurării ședinței.(4)Supleanții participă la ședințele Comisiei numai în situația în care membrii acesteia se află în imposibilitate de participare datorită unui caz de incompatibilitate, caz fortuit sau forței majore. + 
Articolul 4Secretariatul Comisiei(1)Președintele Comisiei, secretarul Comisiei, precum și supleanții desemnați ai acestora sunt numiți de ANPA dintre reprezentații acesteia în comisie.(2)Atribuțiile secretarului Comisiei sunt următoarele:1.redactarea ordinii de zi și supunerea acesteia spre semnare președintelui Comisiei; 2.primirea de la direcțiile și serviciile de resort a materialelor care urmează să fie dezbătute în ședința Comisiei, multiplicarea și întocmirea mapelor pentru fiecare membru cuprinzând materialele puse în discuție;3.înmânarea în timp util către membrii Comisiei a ordinii de zi și a mapelor cu lucrările puse în discuție;4.întocmirea proceselor-verbale de deschidere a plicurilor interioare și exterioare, precum și a clasamentului ofertelor în ordinea descrescătoare a ofertei valorice;5.consemnarea deciziilor Comisiei în procese-verbale de ședință, care vor fi comunicate în timp util membrilor Comisiei, compartimentelor din cadrul Agenției, precum și reprezentanților Agenției din teritoriu;6.păstrarea și arhivarea unui exemplar din materialele propuse spre dezbatere, a hotărârii Comisiei și a mențiunilor cu privire la comunicare;7.desfășurarea oricărei alte activități legate de buna desfășurare a lucrărilor Comisiei dispusă de președinte.(3)Secretarul Comisiei are obligația de a respecta confidențialitatea lucrărilor și dezbaterilor din ședințele acesteia.(4)Atribuțiile și răspunderile secretarului Comisiei constituie atribuții de serviciu, iar neîndeplinirea acestora în mod corespunzător atrage sancționarea disciplinară, inclusiv revocarea din funcția de secretar.(5)În situația în care secretarul Comisiei nu își poate îndeplini atribuțiile din motive justificate, acesta va fi înlocuit de supleantul desemnat. + 
Articolul 5Lucrările ComisieiLucrările ședințelor Comisiei se vor desfășura astfel:1.ședința este prezidată de președintele Comisiei, iar în lipsa acestuia de membrul supleant desemnat;2.problemele de pe ordinea de zi sunt supuse dezbaterii, fiecare membru având dreptul să își susțină punctul de vedere;3.toate propunerile redactate se supun aprobării prin vot deschis;4.hotărârile sunt aprobate prin majoritatea absolută a membrilor participanți la lucrările ședinței;5.în situația în care nu este întrunit numărul de membri necesar pentru aprobarea deciziilor, lucrările ședinței se amână pentru o dată ulterioară, pe care o stabilește președintele Comisiei;6.dezbaterile din ședință sunt consemnate de către secretar, într-un proces-verbal de ședință care se înscrie într-un registru special, numerotat, sigilat și parafat de președintele Comisiei. Registrul se păstrează de către secretar;7.procesul-verbal de ședință va cuprinde mențiuni privind locul și data desfășurării ședinței, prezența operatorilor economici, ordinea de zi, ordinea deliberărilor, deciziile luate, numărul de voturi întrunite și opiniile separate;8.la încheierea dezbaterilor, membrii Comisiei au obligația să semneze procesul-verbal de ședință, după examinarea exactității celor înscrise. Procesul-verbal de ședință se semnează și de secretarul Comisiei;9.membrii Comisiei nu vor putea să dețină, înainte de trecerea unei perioade de 3 ani de la încetarea funcției lor, funcția de administrator, de membru în comisia de supraveghere specială, administrator special sau membru în organele de conducere ale operatorului economic participant sau la una dintre filialele ori sucursalele acestuia sau să exercite o activitate remunerată la acest operator.
 + 
Anexa nr. 2
CAIETUL DE SARCINI
Caietul de sarcini trebuie să cuprindă cel puțin următoarele elemente:1.informații generale privind obiectul concesiunii:1.1.descrierea și identificarea bunului care urmează să fie concesionat;1.2.destinația bunurilor ce fac obiectul concesiunii;1.3.condițiile de exploatare a concesiunii și obiectivele de ordin economic, financiar, social și de mediu urmărite de către concedent privind exploatarea eficace a bunurilor ce fac obiectul concesiunii;2.condiții generale ale concesiunii:2.1.regimul bunurilor utilizate de concesionar în derularea concesiunii (regimul bunurilor proprii);2.2.obligațiile privind protecția mediului, stabilite conform legislației în vigoare; 2.3.obligativitatea asigurării exploatării în regim de continuitate și permanență; 2.4.interdicția subconcesionării bunului concesionat;2.5.condițiile în care concesionarul poate închiria bunul concesionat pe durata concesiunii;2.6.durata concesiunii, care nu poate depăși 49 de ani;2.7.redevența minimă și modul de calcul al acesteia;2.8.natura și cuantumul garanțiilor solicitate de către concedent;2.9.condițiile speciale impuse de natura bunurilor ce fac obiectul concesiunii, cum sunt:2.9.1.protejarea secretului de stat;2.9.2.materiale cu regim special;2.9.3.condiții de siguranță în exploatare;2.9.4.condiții privind folosirea și conservarea patrimoniului sau cele privind protejarea și punerea în valoare a patrimoniului cultural național, după caz;2.9.5.protecția mediului;2.9.6.protecția muncii;2.9.7.condiții impuse de acordurile și convențiile internaționale la care România este parte;3.condițiile de valabilitate pe care trebuie să le îndeplinească ofertele;4.clauze referitoare la încetarea contractului de concesiune.
 + 
Anexa nr. 3
DOCUMENTAȚIA DE ATRIBUIRE
Documentația de atribuire trebuie să cuprindă cel puțin următoarele elemente:1.informații generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefaxul și/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc.;2.instrucțiuni privind organizarea și desfășurarea procedurii de concesionare;3.caietul de sarcini;4.instrucțiuni privind modul de elaborare și prezentare a ofertelor;5.informații detaliate și complete privind criteriile de atribuire aplicate pentru stabilirea ofertei câștigătoare, precum și ponderea lor;6.instrucțiuni privind modul de utilizare a căilor de atac;7.informații referitoare la clauzele contractuale obligatorii.
 + 
Anexa nr. 4
ANUNȚUL DE LICITAȚIE
Anunțul de licitație trebuie să cuprindă cel puțin următoarele elemente:1.informații generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, faxul și/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc.;2.informații generale privind obiectul concesiunii, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie concesionat;3.informații privind documentația de atribuire;3.1.modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire;3.2.denumirea și adresa serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obține un exemplar din documentația de atribuire;3.3.costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor Regulamentului de organizare și funcționare al Comisiei;3.4.data-limită pentru solicitarea clarificărilor;4.informații privind ofertele:4.1.data-limită de depunere a ofertelor;4.2.adresa la care trebuie depuse ofertele;4.3.numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă;5.data și locul la care se va desfășura ședința publică de deschidere a ofertelor;6.instanța competentă în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței;7.data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate, în vederea publicării.
 + 
Anexa nr. 5
ANUNȚUL DE ATRIBUIRE
Anunțul de atribuire trebuie să cuprindă cel puțin următoarele elemente:1.informații generale privind concedentul, precum: denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, datele de contact, persoana de contact etc.;2.informații cu privire la repetarea procedurii de licitație, dacă este cazul;3.data publicării anunțului de licitație în Monitorul Oficial al României, Partea a VI-a;4.criteriile utilizate pentru determinarea ofertei câștigătoare;5.numărul ofertelor primite și al celor declarate valabile;6.denumirea/numele și sediul/adresa ofertantului a cărui ofertă a fost declarată câștigătoare;7.durata contractului;8.nivelul redevenței;9.instanța competentă în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței;10.data informării ofertanților despre decizia de stabilire a ofertei câștigătoare;11.data transmiterii anunțului de atribuire către instituțiile abilitate, în vederea publicării.
 + 
Anexa nr. 6
CONTRACT DE CONCESIUNE
– model -
 + 
Capitolul IPărțile contractanteÎntre Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură, cu sediul în ……………, reprezentată prin ………….., având funcția de …………., în calitate de concedent, pe de o parte, și …………., persoană fizică (domiciliul, buletinul/cartea de identitate)/persoana juridică (actul constitutiv al agentului economic) …………, cu sediul principal în …………., reprezentat prin ………….., având funcția de …………., în calitate de concesionar, pe de altă parte, la data de ……………, la sediul concedentului (alt loc, adresa etc.) ……………, în temeiul ………….., și al Hotărârii Comisiei de privatizare de aprobare a concesionării nr. ………….. din …………., s-a încheiat prezentul contract de concesiune. + 
Capitolul IIObiectul contractului de concesiune + 
Articolul 1(1)Obiectul contractului de concesiune este exploatarea unui bun ………….., situat în …………, în conformitate cu obiectivele concedentului.(2)Obiectivele concedentului sunt:………………;………………;………………;……………… etc.(3)În derularea contractului de concesiune, concesionarul va utiliza următoarele categorii de bunuri:a)bunurile de retur: ………………;b)bunurile proprii: ……………… .
 + 
Capitolul IIITermenul + 
Articolul 2(1)Durata concesiunii este de ……………… ani, începând de la data de ……………… .(2)Contractul de concesiune poate fi prelungit pentru o perioadă egală cu cel mult jumătate din durata sa inițială.
 + 
Capitolul IVRedevența + 
Articolul 3Redevența este de ……………… lei, plătită anual/lunar, în conformitate cu caietul de sarcini (detalii cu privire la modul de plată).
 + 
Capitolul VPlata redevenței + 
Articolul 4(1)Plata redevenței se face prin conturile:– contul concedentului nr. ………., deschis la Banca …………….;– contul concesionarului nr. …………., deschis la Banca ……….. .(2)Neplata redevenței sau executarea cu întârziere a acestei obligații conduce la rezilierea de drept a contractului de concesiune.
 + 
Capitolul VIDrepturile concesionarului și ale concedentului + 
Articolul 5(1)Concesionarul are dreptul de a exploata în mod direct, pe riscul și pe răspunderea sa, bunurile proprietate publică ce fac obiectul contractului de concesiune.(2)Concesionarul are dreptul de a folosi și de a culege fructele bunurilor care fac obiectul concesiunii, potrivit naturii bunului și obiectivelor stabilite de părți prin contractul de concesiune.
 + 
Articolul 6(1)Concedentul are dreptul să inspecteze bunurile concesionate, verificând respectarea obligațiilor asumate de concesionar.(2)Verificarea se va efectua numai cu notificarea prealabilă a concesionarului și în următoarele condiții: ………………(3)Concedentul are dreptul să modifice în mod unilateral partea reglementară a contractului de concesiune, din motive excepționale legate de interesul național sau local.
 + 
Capitolul VIIObligațiile concesionarului și ale concedentului – clauze stabilite în condițiile caietului de sarcini + 
Articolul 7(1)Concesionarul este obligat să asigure exploatarea eficace în regim de continuitate și de permanență a bunurilor proprietate publică ce fac obiectul concesiunii, potrivit obiectivelor stabilite de către concedent.(2)Concesionarul este obligat să exploateze în mod direct bunurile care fac obiectul concesiunii.(3)Concesionarul nu poate subconcesiona bunul ce face obiectul concesiunii/Concesionarul poate subconcesiona bunul ce face obiectul concesiunii, cu respectarea prevederilor …….. .(4)Concesionarul este obligat să plătească redevență.(5)Concesionarul este obligat să respecte condițiile impuse de natura bunurilor proprietate publică (protejarea secretului de stat, materiale cu regim special, condiții de siguranță și exploatare, protecția mediului, protecția muncii, condiții privind folosirea și conservarea patrimoniului etc.).(6)La încetarea contractului de concesiune prin ajungere la termen, concesionarul este obligat să restituie concedentului, în deplină proprietate, bunurile de retur, în mod gratuit și libere de orice sarcini.(7)La data încheierii contractului de concesiune, garanția de participare la licitație reprezintă parte din valoarea redevenței corespunzătoare unui an de activitate, constituindu-se drept garanție din care vor fi prelevate penalități și sume datorate concedentului de către concesionar, în baza contractului de concesiune.(8)Concesionarul este obligat să continue exploatarea bunului în noile condiții stabilite de concedent, în mod unilateral, potrivit art. 6 alin. (3), fără a putea solicita încetarea acestuia.
 + 
Articolul 8(1)Concedentul este obligat să nu îl tulbure pe concesionar în exercițiul drepturilor rezultate din prezentul contract de concesiune.(2)Concedentul nu are dreptul să modifice în mod unilateral contractul de concesiune, în afară de cazurile prevăzute expres de lege.(3)Concedentul este obligat să notifice concesionarului apariția oricăror împrejurări de natură să aducă atingere drepturilor concesionarului.
 + 
Capitolul VIIIÎncetarea contractului de concesiune + 
Articolul 9(1)Prezentul contract de concesiune încetează în următoarele situații:a)la expirarea duratei stabilite în contractul de concesiune;b)în cazul în care interesul național sau local o impune, prin denunțarea unilaterală de către concedent;c)în cazul nerespectării obligațiilor contractuale de către concesionar, prin reziliere de către concedent, cu plata unei despăgubiri în sarcina concesionarului;d)în cazul nerespectării obligațiilor contractuale de către concedent, prin reziliere de către concesionar, cu plata unei despăgubiri în sarcina concedentului;e)la dispariția, dintr-o cauză de forță majoră, a bunului concesionat sau în cazul imposibilității obiective a concesionarului de a-l exploata, prin renunțare, fără plata unei despăgubiri;f)alte cauze de încetare a contractului de concesiune, fără a aduce atingere cauzelor și condițiilor reglementate de lege.(2)La încetarea, din orice cauză, a contractului de concesiune, bunurile ce au fost utilizate de concesionar în derularea concesiunii vor fi repartizate după cum urmează:a)bunuri de retur ………………;b)bunuri proprii ……………… .
 + 
Capitolul IXClauze contractuale referitoare la împărțirea responsabilităților de mediu între concedent și concesionar + 
Articolul 10…………………………………………………..
 + 
Capitolul XRăspunderea contractuală + 
Articolul 11Nerespectarea de către părțile contractante a obligațiilor cuprinse în prezentul contract de concesiune atrage răspunderea contractuală a părții în culpă.
 + 
Capitolul XILitigii + 
Articolul 12(1)Soluționarea litigiilor de orice fel ce decurg din executarea prezentului contract de concesiune se realizează potrivit prevederilor Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările ulterioare.(2)Pentru soluționarea eventualelor litigii, părțile pot stipula în contractul de concesiune clauze compromisorii.
 + 
Capitolul XIIAlte clauze (de exemplu: clauze de reziliere convențională, clauze penale) + 
Articolul 13…………………………………………………………………..
 + 
Capitolul XIIIDefiniții + 
Articolul 14(1)Prin forța majoră, în sensul prezentului contract de concesiune, se înțelege o împrejurare externă cu caracter excepțional, fără relație cu lucrul care a provocat dauna sau cu însușirile sale naturale, absolut invincibilă și absolut imprevizibilă.(2)Prin caz fortuit se înțelege acele împrejurări care au intervenit și au condus la producerea prejudiciului și care nu implică vinovăția paznicului juridic, dar care nu întrunesc caracteristicile forței majore.
Prezentul contract de concesiune a fost încheiat în ……………… exemplare.
Concedent,
………….
Concesionar,
…………..
––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x