NORME din 30 august 2007

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 22/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL ECONOMIEI SI FINANTELOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 623 din 10 septembrie 2007
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 1884 24/06/2016
ART. 5RECTIFICAT DERECTIFICARE 7788 30/08/2007
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 11REFERIRE LAHG 707 07/06/2006
ART. 11REFERIRE LAREGULAMENT 07/06/2006
Acte care fac referire la acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 1884 24/06/2016
ActulAPROBAT DEORDIN 7788 30/08/2007
ActulCONTINUT DEORDIN 7788 30/08/2007
ART. 5RECTIFICAT DERECTIFICARE 7788 30/08/2007

privind transferul de mărfuri sub acoperirea unui regim economic



 + 
Capitolul IDispoziţii generale + 
Articolul 1În sensul prezentelor norme, prin transfer se înţelege circulaţia pe teritoriul vamal comunitar, sub acoperirea unui regim vamal economic, a mărfurilor în aceeaşi stare, a mărfurilor în curs de transformare sau a produselor compensatoare. Circulaţia acestor mărfuri se efectuează fără încheierea regimului economic sub care au fost plasate.
 + 
Articolul 2(1) Transferul mărfurilor sub acoperirea unui regim vamal economic este condiţionat de constituirea unei garanţii; această garanţie este cea corespunzătoare regimului.(2) În cazul operaţiunilor care beneficiază de scutire de la obligaţia garantării datoriei vamale, transferul mărfurilor beneficiază de aceeaşi facilitate.(3) În aplicarea art. 94 alin. (5) din Regulamentul Consiliului (CEE) nr. 2.913/1992 din 12 octombrie 1992 de instituire a Codului vamal comunitar şi a art. 514 din Regulamentul Comisiei (CEE) nr. 2.454/1993 din 2 iulie 1993 de instituire a dispoziţiilor de aplicare a Codului vamal comunitar, cu modificările şi completările ulterioare, pentru mărfurile cu risc ridicat de fraudă prevăzute în anexa 44 C la Regulamentul Comisiei (CEE) nr. 2.454/1993 dispoziţiile alin. (2) nu se aplică. În acest caz garanţia instituită se determină pe baza criteriilor echivalente cu cele utilizate în cazul tranzitului comunitar.
 + 
Capitolul IICondiţii prealabile de transfer + 
Articolul 3(1) Procedura de transfer acoperă mai multe situaţii de circulaţie a mărfurilor, descrise în cele ce urmează.(2) Procedura de transfer reprezintă o alternativă la obligaţia utilizării regimului de tranzit comunitar.(3) Când operatorul economic nu are bonitate, mărfurile fac parte din categoria celor sensibile din punct de vedere economic sau măsurile de control ce ar trebui instituite sunt disproporţionate în raport cu importanţa economică a operaţiunii, autoritatea vamală poate refuza transferul.(4) Procedura de transfer este înscrisă în autorizaţia de utilizare a regimului vamal economic şi presupune ţinerea de către titular a evidenţelor aferente regimului.(5) Procedura de transfer nu poate fi utilizată când locul de plecare a mărfurilor sau cel de destinaţie este un antrepozit de tip B.
 + 
Articolul 4În cazul mărfurilor cu risc ridicat de fraudă menţionate la art. 2, transferul se poate face numai dacă titularul sau titularii regimului, după caz, îndeplinesc următoarele condiţii suplimentare:a) sunt stabiliţi pe teritoriul Comunităţii;b) evidenţele ţinute de agentul economic pentru controlul regimului cuprind în mod minimal următoarele informaţii: data şi numărul declaraţiei de plasare sub regim, denumirea transportatorului, cuantumul drepturilor de import şi altor taxe, după caz, ce fac obiectul garantării sau scutirii de la garantare, data de prezentare a mărfurilor la locul de destinaţie, cantitatea de marfă ce a rămas de transferat până la definitivarea transferului întregii cantităţi; la aceste evidenţe se păstrează copiile documentelor de transport.
 + 
Articolul 5În cazul regimului de admitere temporară sunt aplicabile următoarele dispoziţii particulare:a) nu este necesară ţinerea evidenţelor aferente regimului;b) transferurile în cadrul unei autorizaţii unice, cu locuri de utilizare în mai multe state membre, se fac pe baza fişei de informaţii INF 6;c) transferul mărfurilor cu risc ridicat de fraudă prevăzute în anexa 44 C la Regulamentul Comisiei (CEE) nr. 2.454/1993 .
 + 
Capitolul IIICazuri şi modalităţi de transferA. Transferul în cadrul aceleiaşi autorizaţii + 
Articolul 6Transferul mărfurilor între diferite locuri prevăzute în cadrul aceleiaşi autorizaţii a unui regim vamal economic se efectuează fără formalităţi vamale, cu condiţia înscrierii regimului în evidenţe şi justificarea statutului mărfurilor.Exemplul 1: Transferul mărfurilor de import între o fabrică din Braşov şi o fabrică din Madrid.Exemplul 2: Transferul unor magnetoscoape între antrepozitul din Constanţa şi cel din Timişoara.
 + 
Articolul 7(1) Transferul mărfurilor între biroul de plasare sub regim şi locurile de stocare, utilizare sau transformare ale titularului de regim sau ale unuia dintre operatorii menţionaţi în autorizaţie se efectuează sub acoperirea declaraţiei de plasare sub regim.(2) În aceste cazuri mărfurile sunt însoţite de:a) un exemplar al documentului administrativ unic, când plasarea sub regim s-a efectuat în procedură normală;b) un exemplar al declaraţiei incomplete, al documentului comercial sau un extras din evidenţe care să ateste plasarea mărfurilor sub regim, în cazul în care a fost autorizată o procedură simplificată, conform art. 76 din Regulamentul Consiliului (CEE) nr. 2.913/1992 .Exemplul 1: Transferul de încălţăminte plasată sub regimul de antrepozitare vamală la Craiova şi la Piteşti, în vederea depozitării la Cluj.Exemplul 2: Transferul de echipamente medicale plasate sub regimul de perfecţionare activă la Bucureşti, în vederea reparării la Sibiu.Exemplul 3: Transferul unei maşini plasate sub regimul de admitere temporară la Bucureşti, în vederea supunerii la probe de încercare la Paris.
 + 
Articolul 8(1) Transferul mărfurilor sau al produselor compensatoare între locurile în care se întocmesc formalităţile de reexport şi biroul de ieşire din teritoriul vamal al Comunităţii se face cu încheierea regimului vamal, la părăsirea teritoriului vamal al Comunităţii.(2) Dovada ieşirii mărfurilor din Comunitate constă în viza biroului vamal de ieşire efectivă din Comunitate, aplicată pe exemplarul nr. 3 din declaraţia de reexport; exemplarul nr. 3 al declaraţiei se păstrează la evidenţele regimului. Numărul şi data declaraţiei vamale avizate de biroul vamal de ieşire sunt menţionate în decontul de justificare a regimului.(3) Prin derogare de la prevederile alin. (2), la cererea justificată a titularului de regim, biroul vamal de ieşire din Comunitate poate aplica viza de ieşire pe un alt document, cum este un document comercial.(4) În cazuri excepţionale, când exemplarul 3 al declaraţiei vamale sau un alt document care îl înlocuieşte nu a fost vizat de biroul vamal de ieşire din Comunitate, biroul de supraveghere a regimului poate accepta probe care atestă, fără dubii, realitatea ieşirii mărfurilor din teritoriul vamal al Comunităţii şi care conţin menţiuni necesare identificării mărfurilor în cauză; aceste probe pot consta în documente ce atestă efectuarea de formalităţi vamale de intrare în ţări terţe.(5) Reexportul mărfurilor cu risc ridicat de fraudă, prevăzute în anexa 44 C la Regulamentul Comisiei (CEE) nr. 2.454/1993 , pe baza exemplarului 3 al declaraţiei vamale, necesită o procedură asiguratorie pentru a garanta ieşirea efectivă a acestor mărfuri din teritoriul Comunităţii, constând în măsuri suplimentare, cum sunt întocmirea unui document de tranzit T1/TIR, aplicarea de sigilii sau fixarea de itinerare obligatorii.Exemplul 1: Un operator economic reexportă vehicule obţinute în regim de perfecţionare activă. Acesta efectuează formalităţile de export la biroul din Oradea, cel mai apropiat de fabrica sa. Vehiculele părăsesc Comunitatea prin portul Hamburg. Circulaţia vehiculelor între Oradea şi acest port se efectuează sub acoperirea regimului de perfecţionare activă.Exemplul 2: În vederea încheierii regimului de antrepozit, un operator economic reexportă calculatoare prin portul din Constanţa. Acesta întocmeşte formalităţile de reexport la biroul vamal cel mai apropiat de locul său de depozitare din Bucureşti. Circulaţia calculatoarelor între Bucureşti şi Constanţa se efectuează sub acoperirea regimului de antrepozitare vamală.
 + 
Articolul 9În situaţia în care mărfurile aflate într-un regim vamal economic au ca destinaţie o ţară terţă din Asociaţia Europeană a Liberului Schimb (AELS), scoaterea mărfurilor de pe teritoriul vamal al Comunităţii se poate efectua după cum urmează:a) prin utilizarea procedurii de transfer, cu efectuarea formalităţilor vamale de reexport, caz în care operatorii au obligaţia de a solicita un alt regim vamal la intrarea în ţara terţă respectivă; saub) prin utilizarea regimului de tranzit comunitar extern (T1) aplicabil între locul de plecare din interiorul teritoriului vamal comunitar şi locul de sosire în ţările AELS, cu efectuarea formalităţilor vamale de reexport.B. Transferul între 2 titulari de autorizaţie
 + 
Articolul 10(1) Autoritatea vamală aprobă transferul mărfurilor sau produselor compensatoare între 2 titulari de autorizaţie, beneficiari ai aceluiaşi regim vamal economic sau a două regimuri diferite, numai când cel de-al doilea titular foloseşte procedura simplificată de vămuire la domiciliu pentru plasarea sub regim a mărfurilor ce i-au fost transferate. Transferul nu se aplică în cazul regimului de admitere temporară.(2) Informarea biroului de destinaţie şi înscrierea mărfurilor sau a produselor compensatoare în evidenţe se efectuează de cel de al doilea titular, în momentul sosirii mărfurilor sau a produselor compensatoare; din acest moment, obligaţiile şi responsabilităţile primului titular în ceea ce priveşte marfa şi regimul vamal sunt transferate celui de-al doilea titular.(3) Transferul mărfurilor sau al produselor compensatoare între 2 titulari de autorizaţie, beneficiari ai aceluiaşi regim vamal economic sau a două regimuri diferite, se poate efectua conform procedurii standard sau procedurii simplificate prevăzute în anexa 68 la Regulamentul Comisiei (CEE) nr. 2.454/1993 .(4) Opţiunea privind transferul mărfurilor cu utilizarea procedurii standard sau a procedurii simplificate, după caz, este menţionată expres în fiecare autorizaţie.(5) Procedura standard, prin utilizarea a 3 exemplare din documentul administrativ unic, se solicită de titular, la plecare, când acesta întreţine legături comerciale ocazionale cu cel de-al doilea titular şi are, în consecinţă, informaţii restrânse privind procedurile vamale aplicabile de către destinatar.(6) Procedura simplificată, prin utilizarea a două exemplare din documentul administrativ unic sau a unui alt document ori metode, se solicită de titular, la plecare, când acesta întreţine legături comerciale frecvente cu cel de-al doilea titular, cum este cazul societăţilor ce aparţin aceluiaşi grup sau parteneriat, pe baza unui contract, şi are, în consecinţă, informaţii detaliate privind procedurile vamale aplicabile de către destinatar.Exemplul 1: Transferul de produse compensatoare obţinute pe baza autorizaţiei de perfecţionare activă emise societăţii Y din Budapesta către un antrepozit vamal, altul decât cel de tip B, emis societăţii Z din Bucureşti.Exemplul 2: Transferul unui produs compensator obţinut în urma unei operaţiuni de perfecţionare activă de la societatea X din Cluj către societatea Y din Barcelona pentru a fi plasate sub regimul de perfecţionare activă.
 + 
Capitolul IVDispoziţii finale + 
Articolul 11Dispoziţiile prezentelor norme se completează cu prevederile Regulamentului Consiliului (CEE) nr. 2.913/1992 , ale Regulamentului Comisiei (CEE) nr. 2.454/1993 , ale Legii nr. 86/2006 privind Codul vamal al României şi ale Hotărârii Guvernului nr. 707/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Codului vamal al României, cu completările ulterioare.––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x