NORME din 30 august 2005

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 19/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: COMISIA DE SUPRAVEGHERE A ASIGURARILOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 818 din 9 septembrie 2005
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 113109 19/04/2006
ART. 2RECTIFICAT DERECTIFICARE 3120 30/08/2005
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 1REFERIRE LALEGE 32 03/04/2000
ART. 1REFERIRE LALEGE 32 03/04/2000 ANEXA 1
ART. 2REFERIRE LALEGE 32 03/04/2000
ART. 2REFERIRE LALEGE (R) 58 05/03/1998
ART. 3REFERIRE LANORMA 10 27/07/2005
ART. 4REFERIRE LAORDIN 10 27/12/2001
ART. 4REFERIRE LANORMA 27/12/2001
ART. 5REFERIRE LALEGE 32 03/04/2000 ART. 8
ART. 7REFERIRE LAORDIN 2 14/08/2001
ART. 7REFERIRE LANORMA 2 14/08/2001 ANEXA 1
ART. 7REFERIRE LALEGE 32 03/04/2000
ART. 7REFERIRE LALEGE 32 03/04/2000 ART. 12
ART. 8REFERIRE LALEGE 32 03/04/2000 ART. 39
Acte care fac referire la acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 113109 19/04/2006
ActulAPROBAT DEORDIN 3120 30/08/2005
ActulCONTINUT DEORDIN 3120 30/08/2005
ART. 2RECTIFICAT DERECTIFICARE 3120 30/08/2005

privind limitarea subscrierii de riscuri de credite



 + 
Articolul 1Prezentele norme stabilesc condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească asigurătorii autorizaţi să desfăşoare activităţi în baza prevederilorLegii nr. 32/2000privind societăţile de asigurare şi supravegherea asigurărilor, cu modificările şi completările ulterioare, pentru a putea subscrie riscuri de credite acordate de instituţiile de credit persoanelor fizice, riscuri încadrate în clasa de asigurări de credite, prevăzută în anexa nr. 1 laLegea nr. 32/2000.
 + 
Articolul 2Asigurătorii autorizaţi de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor să desfăşoare activităţi în baza prevederilorLegii nr. 32/2000, cu modificările şi completările ulterioare, pot subscrie riscuri de credite în baza unor contracte încheiate cu instituţiile de credit sau direct cu debitori-persoane fizice, în următoarele condiţii:– instituţiile de credit să fie autorizate de Banca Naţională a României, în bazaLegii bancare nr. 58/1998, republicată;– creditele asigurate să fie acordate cu respectarea condiţiilor de bonitate a debitorilor, impuse de Banca Naţională a României prin prezentele norme;– în contractele de asigurare de risc financiar să se prevadă obligativitatea verificării de către instituţiile de credit a gradului de risc prezentat de fiecare debitor.
 + 
Articolul 3În sensulNormelor Băncii Naţionale a României nr. 10/2005privind limitarea riscului de credit la creditele destinate persoanelor fizice şi în sensul prezentelor norme, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:– credit de consum – creditul acordat persoanelor fizice în vederea satisfacerii nevoilor personale ale familiei ori ale gospodăriei acesteia sau a achiziţionării de bunuri. Creditele acordate pentru studii, vacanţă şi călătorii, efectuarea de tratamente medicale, participarea la conferinţe şi simpozioane organizate în străinătate, precum şi cele acordate prin intermediul cardurilor care nu au asociat un cont de depozit se încadrează în categoria creditelor de consum;– credit pentru investiţii imobiliare – orice credit contractat de o persoană fizică, inclusiv credit ipotecar, având ca destinaţie dobândirea sau menţinerea drepturilor de proprietate asupra unui teren şi/sau unei construcţii, realizate ori care urmează să se realizeze, precum şi creditul acordat în scopul reabilitării, modernizării, consolidării sau extinderii unei construcţii ori pentru viabilizarea unui teren;– debitor – persoana fizică faţă de care un împrumutător are o creanţă, în baza unui contract de credit. În cazul în care există giranţi, aceştia sunt consideraţi codebitori;– perioadă de raportare – trimestrial, cumulat de la începutul anului, conform anexei la prezentele norme;– valoarea sumelor asigurate brute – soldul, la sfârşitul perioadei de raportare, al sumelor asigurate brute, aferente creditelor acordate şi asigurate, credite care sunt în vigoare la data raportării;– valoarea sumelor asigurate cedate în reasigurare – soldul, la sfârşitul perioadei de raportare, al sumelor asigurate cedate în reasigurare, aferente creditelor acordate şi asigurate, credite care sunt în vigoare la data raportării;– răspunderea maximă a asigurătorului – limita maximă a despăgubirilor aferente contractelor de asigurare în sold, care trebuie achitate de asigurător, conform contractului de asigurare;– răspunderea maximă a reasigurătorului – limita maximă a despăgubirilor aferente contractelor de reasigurare, care acoperă riscul de neplată a creditelor ce trebuie achitate de reasigurător, conform contractelor de reasigurare;– reţinerea netă totală – soldul sumelor asigurate brute, respectiv răspunderea maximă a asigurătorului stabilită în contractul de asigurare, diminuată cu soldul sumelor cedate în reasigurare.
 + 
Articolul 4Pentru a subscrie riscurile prevăzute la art. 1, asigurătorul trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:a) să dispună de un departament specializat de credite şi garanţii, având personal cu experienţă în analiza financiară specifică activităţii de creditare (în vederea autorizării se vor prezenta C.V.-urile personalului specializat);b) reţinerea netă totală a asigurătorului la riscurile prevăzute la art. 1 să nu depăşească de 12 ori activul net aferent asigurărilor generale pentru ultimul exerciţiu financiar încheiat, determinat conform prevederilorOrdinului preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor nr. 10/2001pentru punerea în aplicare a Normelor privind limita minimă a marjei de solvabilitate a asigurătorilor care practică asigurări generale şi metodologia de calcul al acesteia. În cazul în care în cursul anului se înregistrează creşteri semnificative ale activelor societăţii, aceasta va prezenta Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor un nou calcul al marjei de care dispune şi documentele care justifică aceste creşteri;c) primele nete subscrise în perioada de raportare, pentru asigurări de credite acordate persoanelor fizice, nu pot depăşi 25% din totalul primelor nete subscrise în perioada respectivă pentru categoria de asigurări generale.
 + 
Articolul 5(1) Asigurătorilor menţionaţi la art. 1, care nu îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 4, li se interzice subscrierea de noi riscuri de credite, în condiţiile şi potrivit prevederilorart. 8 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 32/2000, cu modificările şi completările ulterioare.(2) Asigurătorii aflaţi în situaţia menţionată la alin. (1) rămân răspunzători pentru obligaţiile asumate prin contractele de asigurare aflate în derulare, până la expirarea duratei de valabilitate a acestora, fiind interzisă reînnoirea sau prelungirea lor.(3) Comisia de Supraveghere a Asigurărilor poate dispune transferul de portofoliu, potrivit prevederilor legale în vigoare.
 + 
Articolul 6Asigurătorii menţionaţi la art. 1 au obligaţia să transmită Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, trimestrial, o situaţie care să conţină datele prevăzute în anexa la prezentele norme. Situaţia trebuie transmisă în termen de 30 de zile de la încheierea trimestrului pentru care se face raportarea.
 + 
Articolul 7Asigurătorii autorizaţi în baza prevederilorLegii nr. 32/2000, cu modificările şi completările ulterioare, care până la data publicării prezentelor norme în Monitorul Oficial al României, Partea I, nu au practicat asigurări din clasa de asigurări de credite, vor fi autorizaţi să asigure astfel de riscuri în baza cererii standard de autorizare ca asigurător, în forma prezentată în anexa nr. 1 laNormele nr. 2/2001privind informaţiile şi documentele cerute pentru autorizarea asigurătorilor şi criteriile pentru aprobarea acţionarilor semnificativi şi a persoanelor semnificative ale asigurătorilor, puse în aplicare prinOrdinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor nr. 2/2001, cu modificările ulterioare, a studiului de fezabilitate, conform prevederilorart. 12 alin. 4 lit. a) din Legea nr. 32/2000, cu modificările şi completările ulterioare, şi a dovezii îndeplinirii condiţiilor prevăzute la art. 4 lit. a) din prezentele norme.
 + 
Articolul 8Nerespectarea prevederilor prezentelor norme se sancţionează în condiţiile şi potrivit prevederilorart. 39 din Legea nr. 32/2000, cu modificările şi completările ulterioare.
 + 
Anexa la normeSocietatea …………..

                 
  Nr. crt. Denumirea instituţiei de credit Valoarea creditelor asigurate (sold la finele trimestrului de raportare) Valoarea cedată în reasigurare (sold la finele trimestrului de raportare) Valoarea reţinerii nete (sold la finele trimestrului de raportare) Valoarea primelor subscrise, aferente asigurărilor de credite, în trim. … Valoarea primelor cedate în reasigurare, în trim. … Valoarea primelor nete subscrise, aferente asigurărilor de credite, în trim. …
  1 2 3 4 5=3-4 6 7 8=6-7
    Banca ….. ………..            
  TOTAL:
               
  Total valoare reţinere netă asigurări de credite Valoarea activului net la data de 31 decembrie … Valoarea limitei maxime de Expunere la risc expunere totală netă la data de … (<= 1) Valoarea primelor nete subscrise, aferente asigurărilor de credite, în trim. … Valoarea primelor nete subscrise pentru asigurări generale în trim. … Procent prime nete asigurări credite/prime nete asigurări generale
  1 2 3 4 5 6 7

––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x