NORME din 28 august 2007

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 22/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 642 din 20 septembrie 2007
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 3REFERIRE LALEGE 500 11/07/2002
ART. 4REFERIRE LALEGE (R) 203 16/05/2003 ANEXA 3
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulAPROBAT DEHG 1048 28/08/2007
ActulCONTINUT DEHG 1048 28/08/2007

de analiză a reţelei de transport de interes naţional şi european



 + 
Articolul 1Prevederile prezentelor norme se aplică atât pentru analiza reţelei de transport de interes naţional şi european în ansamblul ei, cât şi a proiectelor prioritare care o compun.
 + 
Articolul 2Reţeaua de transport de interes naţional şi european în ansamblul său are următoarele elemente componente:a) infrastructura de transport compusă din reţele de căi rutiere, reţele de căi feroviare, reţele de căi navigabile interioare, noduri/puncte de distribuţie compuse din porturi pe căi navigabile interioare, porturi maritime, aeroporturi, terminale de transport combinat;b) infrastructura de management şi de informare asupra traficului, compusă din instalaţii tehnice, sisteme de informaţii, sisteme de comunicaţii;c) infrastructura de determinare a poziţiei transportului şi de navigaţie.
 + 
Articolul 3Finanţarea realizării reţelei de transport de interes naţional şi european se va asigura din fonduri publice, aşa cum sunt definite în Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările ulterioare, şi din alte surse legal constituite şi presupune:a) stabilirea necesarului de documentaţii tehnico-economice pentru realizarea proiectelor prioritare;b) elaborarea documentaţiilor tehnico-economice pentru obiectivele cuprinse în cadrul proiectelor prioritare ale reţelei de transport de interes naţional şi european, care nu au aceste documentaţii;c) avizarea documentaţiilor tehnico-economice pentru obiectivele cuprinse în cadrul proiectelor prioritare ale reţelei de transport de interes naţional şi european de către Comitetul tehnico-economic/Consiliul interministerial de avizare lucrări publice de interes naţional şi locuinţe şi aprobarea acestora de către ordonatorul principal de credite şi/sau de către Guvern, conform nivelului de competenţă prevăzut în Legea nr. 500/2002, cu modificările ulterioare, cu modificarea limitelor valorice ulterioare privind competenţele de aprobare a documentaţiilor tehnico-economice ale obiectivelor de investiţii noi.
 + 
Articolul 4Analiza reţelei de transport de interes naţional şi european, respectiv a proiectelor prioritare care o compun se realizează prin:a) identificarea obiectivelor aferente proiectelor prioritare din cadrul reţelei de transport de interes naţional şi european, astfel cum sunt prevăzute în anexa nr. 3 la Legea nr. 203/2003, republicată, pe fiecare element de reţea;b) stabilirea termenului de finalizare şi a calendarului etapizat în vederea finalizării proiectelor prioritare din cadrul reţelei de transport de interes naţional şi european;c) identificarea stadiului de realizare a proiectelor prioritare privind promovarea documentaţiilor tehnico-economice şi realizarea obiectivelor.
 + 
Articolul 5În analiza realizării proiectelor prioritare corespunzătoare reţelei de transport de interes naţional şi european se va ţine cont de:a) asigurarea îmbunătăţirii continue a libertăţii de mişcare a persoanelor şi mărfurilor pe întreg teritoriul României, în cele mai bune condiţii sociale, de mediu şi de siguranţă posibile;b) asigurarea accesului nediscriminatoriu al utilizatorilor la infrastructurile de transport, în condiţii economice acceptabile, de calitate şi de siguranţă;c) asigurarea legării regiunilor izolate şi periferice cu regiunile centrale, precum şi a legăturii fără strangulări între marile centre urbane şi restul ţării;d) asigurarea dezvoltării echilibrate şi utilizarea tuturor modurilor de transport, ţinându-se cont de avantajele lor comparative;e) utilizarea optimă a capacităţilor de infrastructură de transport existente;f) asigurarea interoperabilităţii în cadrul modurilor de transport şi încurajarea intermodalităţii;g) viabilitatea economică;h) interconectarea la reţeaua transeuropeană de transport şi la reţelele ţărilor vecine, precum şi interoperabilitatea şi accesul la aceste reţele;i) proiectarea şi dimensionarea reţelei de transport de interes naţional şi european, astfel încât să asigure efectuarea transporturilor necesare realizării nevoilor de apărare a ţării, pe timp de pace, în situaţii de criză şi pe timp de război.
 + 
Articolul 6Fiecare proiect prioritar va fi detaliat conform unei fişe de proiect al cărei model este prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentele norme de analiză.
 + 
Articolul 7Analiza reţelei de transport de interes naţional şi european, respectiv a proiectelor prioritare care o compun va conduce la:a) prioritizarea proiectelor prioritare şi stabilirea unui calendar de finalizare a proiectelor prioritare din cadrul reţelei;b) elaborarea şi monitorizarea Planului de măsuri pentru începerea sau finalizarea proiectelor prioritare, în conformitate cu termenele asumate în calendar, şi stabilirea măsurilor pentru eliminarea deficienţelor;c) identificarea şi asigurarea resurselor financiare pentru finalizarea la termenele stabilite a obiectivelor aferente proiectelor prioritare;d) monitorizarea obiectivelor finalizate privind respectarea parametrilor proiectaţi.
 + 
Anexa la norme–––FIŞA PROIECTULUI1. Descrierea proiectului prioritar:1.1. obiectivele proiectului prioritar;1.2. descrierea obiectivelor;1.3. cost estimat iniţial: ….. mii lei, în preţuri la data de ….. (lună/an – data aprobării documentaţiei tehnico-economice – studiu de fezabilitate).1.4. principalele beneficii aşteptate de la proiectul prioritar:– asigurarea utilizării optime a capacităţilor de infrastructură de transport existente;– acoperirea integrală a teritoriului României;– posibilitatea conectării la reţeaua transeuropeană de transport;– asigurarea interoperabilităţii în cadrul modurilor de transport.1.5. rezultate planificate:1.5.1. indicatori fizici privind:– eliminarea strangulărilor şi a zonelor periculoase;– finalizarea rutelor principale;– asigurarea legăturilor dintre diverse localităţi;– asigurarea interoperabilităţii;– completarea secţiunilor lipsă;– optimizarea capacităţii infrastructurii existente;– îmbunătăţirea nodurilor reţelelor;– îmbunătăţirea platformelor intermodale;1.5.2. număr de persoane deservite/suprafaţă acoperită: se specifică numărul de populaţie şi/sau aria care va beneficia de investiţie – oraş, judeţ, regiune, întreaga ţară.2. Planul de finanţare a proiectului prioritar:2.1. structura costurilor totale: pe surse de finanţare, categorii de cheltuieli şi metode de contractare;2.2. plan detaliat de finanţare, incluzând fonduri proprii, fonduri de la buget, fonduri europene, fonduri speciale, fonduri ale administraţiei locale, împrumuturi interne sau externe şi potenţiale contribuţii ale donatorilor;2.3. alte obligaţii, plăţi sau garanţii, care rezultă din proiectul prioritar;2.4. costuri recurente anuale generate de proiect.3. Stadiul actual al proiectului prioritar:3.1. costul total al proiectului prioritar rezultat din însumarea costurilor totale decontate şi a restului de executat, actualizat pe baza indicilor de preţuri de consum lunari comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică;3.2. durata aprobată/durata efectivă de realizare;3.3. execuţie: procente de execuţie fizică, procente din valoarea totală la deschiderea finanţării.––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x