NORME din 28 aprilie 2004

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 17/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII RURALE
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 414 din 10 mai 2004
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 906 30/10/2007
Nu exista actiuni induse de acest act
Nu exista acte referite de acest act
Acte care fac referire la acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 906 30/10/2007
ActulAPROBAT DEORDIN 285 28/04/2004
ActulCONTINUT DEORDIN 285 28/04/2004
ART. 5REFERIT DEORDIN 956 21/12/2004
ART. 5REFERIT DEREGULAMENT 21/12/2004

privind protecţia denumirilor de origine şi indicaţiilor geografice ale produselor agricole şi produselor alimentare



 + 
Articolul 1(1) Prezentele norme stabilesc reguli cu privire la protecţia denumirilor de origine şi indicaţiilor geografice ale produselor agricole şi produselor alimentare destinate consumului uman, menţionate în anexa nr. I, ale produselor alimentare menţionate în anexa nr. II, precum şi ale produselor agricole menţionate în anexa nr. III.(2) Prezentele norme nu se aplică produselor vitivinicole, cu excepţia oţetului din vin, şi nici băuturilor spirtoase.(3) Prezentele norme se aplică fără a aduce atingere altor prevederi specifice.
 + 
Articolul 2(1) Protecţia denumirilor de origine şi a indicaţiilor geografice ale produselor agricole şi produselor alimentare se obţine în conformitate cu prevederile prezentelor norme.(2) În sensul prezentelor norme, următorii termeni se definesc astfel:a) denumire de origine – numele unei regiuni, unui loc specific sau, în cazuri excepţionale, al unei ţări, utilizat pentru a descrie un produs agricol sau un produs alimentar:– originar din această regiune, din acest loc specific sau această ţară; şi– a cărui calitate sau ale cărui caracteristici sunt datorate în principal ori exclusiv unui anumit mediu geografic cu factorii săi naturali şi umani inerenţi şi ale cărui producţie, procesare şi preparare au loc în aria geografică precizată;b) indicaţie geografică – numele unei regiuni, unui loc specific sau, în cazuri excepţionale, al unei ţări, utilizat pentru a descrie un produs agricol sau un produs alimentar:– originar din această regiune, din acest loc specific sau această ţară; şi– care are o calitate specifică, reputaţie sau alte caracteristici ce pot fi atribuite acestei origini geografice şi ale cărui producţie şi/sau procesare şi/sau preparare au loc în aria geografică precizată.(3) Sunt, de asemenea, considerate denumiri de origine anumite denumiri tradiţionale, geografice sau nu, care desemnează un produs agricol sau un produs alimentar originar dintr-o regiune sau dintr-un loc specific şi care îndeplinesc condiţiile prevăzute la alin. (2) lit. a) a doua liniuţă.(4) Prin derogare de la prevederile alin. (2) lit. a), sunt asimilate denumirilor de origine anumite denumiri geografice atunci când materiile prime ale produselor în cauză provin dintr-o arie geografică mai vastă sau diferită de aria de procesare, cu condiţia ca:– aria de producţie a materiilor prime să fie limitată;– să existe condiţii speciale pentru producţia materiilor prime; şi– să existe un regim de inspecţie care să asigure îndeplinirea acestor condiţii.(5) În sensul alin. (4) sunt considerate materii prime doar animalele vii, carnea şi laptele.(6) Pentru a putea beneficia de derogarea prevăzută la alin. (4) denumirile în cauză pot să fie sau au fost deja recunoscute ca denumiri de origine care se bucură de protecţia naţională a statului membru al Uniunii Europene interesat sau, dacă un astfel de regim nu există, să aibă justificarea unui caracter tradiţional, precum şi a unei reputaţii şi a unui renume de excepţie.(7) Pentru a putea beneficia de derogarea prevăzută la alin. (4) cererile de înregistrare trebuie să fie depuse în termen de 2 ani după intrarea în vigoare a prezentelor norme.
 + 
Articolul 3(1) Numele devenit generic nu poate fi înregistrat.a) În sensul prezentelor norme, prin nume devenit generic se înţelege numele unui produs agricol sau produs alimentar care, chiar dacă se raportează la locul sau regiunea unde acest produs agricol sau produs alimentar a fost iniţial produs ori comercializat, a devenit numele comun al unui produs agricol sau al unui produs alimentar.b) Pentru a se stabili dacă un nume a devenit generic se ţine cont de toţi factorii şi în special de:– situaţia existentă pe teritoriul statului membru al Uniunii Europene de unde provine numele şi cea existentă în zonele de consum;– situaţia existentă în alte state membre ale Uniunii Europene;– legislaţiile naţionale sau comunitare relevante.(2) Un nume nu poate fi înregistrat ca denumire de origine sau ca indicaţie geografică atunci când acesta este în conflict cu numele unui soi de plante sau al unei rase de animale şi, în consecinţă, acesta este susceptibil să inducă publicul în eroare cu privire la originea reală a produsului.
 + 
Articolul 4(1) Pentru a putea beneficia de o denumire de origine protejată (DOP) sau de o indicaţie geografică protejată (IGP), un produs agricol sau un produs alimentar trebuie să fie conform unui caiet de sarcini.(2) Caietul de sarcini conţine cel puţin elementele următoare:a) numele produsului agricol sau al produsului alimentar, inclusiv denumirea de origine sau indicaţia geografică;b) descrierea produsului agricol sau a produsului alimentar, inclusiv a materiilor prime, dacă este cazul, şi principalelor caracteristici fizice, chimice, microbiologice şi/sau organoleptice ale produsului sau alimentului;c) precizarea ariei geografice şi, dacă este cazul, detalii care să indice respectarea condiţiilor prevăzute la art. 2 alin. (4);d) elementele care să dovedească faptul că produsul agricol sau produsul alimentar este originar din aria geografică în sensul art. 2 alin. (2) lit. a) sau b), după caz;e) descrierea metodei de obţinere a produsului agricol sau a produsului alimentar şi, dacă este cazul, a metodelor locale, autentice şi constante, precum şi informaţii privind ambalarea, dacă grupul solicitant determină şi justifică faptul că ambalarea trebuie făcută în aria geografică precizată, în scopul păstrării calităţii, asigurării trasabilităţii sau al inspecţiei;f) detalii care să justifice legătura cu mediul geografic sau cu originea geografică în sensul art. 2 alin. (2) lit. a) sau b), după caz;g) detalii privind structurile de inspecţie;h) elementele specifice ale etichetării legate de menţiunea DOP sau IGP, după caz, sau menţiunile tradiţionale naţionale echivalente;i) orice cerinţe eventuale ce trebuie respectate, prevăzute de dispoziţiile comunitare şi/sau naţionale.
 + 
Articolul 5(1) Numai un grup este abilitat să depună o cerere de înregistrare; în sensul prezentului articol, prin grup se înţelege orice asociere, indiferent de forma sa juridică sau de componenţa sa, de producători şi/sau de procesatori care realizează acelaşi produs agricol sau produs alimentar; la acest grup pot participa şi alte părţi interesate.(2) Un grup poate depune cerere de înregistrare numai pentru produsele agricole sau produsele alimentare pe care le produce sau le obţine, în sensul art. 2 alin. (2) lit. a) sau b).(3) Cererea de înregistrare include caietul de sarcini prevăzut la art. 4.(4) Cererea este trimisă Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale.(5) Verificarea cererii şi a caietului de sarcini se face de către organisme private de certificare a conformităţii şi de inspecţie, aprobate de Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, care este instituţia publică centrală cu atribuţii, competenţe şi responsabilităţi în verificarea şi inspecţia modului în care sunt aplicate şi respectate prevederile prezentelor norme; după verificare, cererea împreună cu caietul de sarcini şi alte documente pe baza cărora s-a fundamentat decizia se transmit Comisiei Uniunii Europene de către Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale.(6) O protecţie, în sensul prezentelor norme, a denumirii solicitate, la nivel naţional, precum şi, dacă este cazul, o perioadă de adaptare pot fi acordate numai tranzitoriu de la data transmiterii cererii către Comisia Europeană; acestea pot fi acordate în egală măsură tranzitoriu, în aceleaşi condiţii, în cadrul unei cereri de modificare a caietului de sarcini.(7) Protecţia naţională tranzitorie încetează începând cu data la care este luată decizia înregistrării în conformitate cu prevederile prezentelor norme; de la data încetării protecţiei naţionale tranzitorii, poate fi fixată o perioadă de adaptare, limitată la maximum 5 ani, cu condiţia ca întreprinderile interesate să fi comercializat legal produsele în cauză, utilizând în mod continuu denumirile solicitate cu cel puţin 5 ani înaintea datei publicării în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene.(8) Consecinţele unei protecţii naţionale tranzitorii nu afectează schimburile comerciale cu Comunitatea Europeană.(9) Dacă cererea priveşte o denumire precizată în aria geografică frontalieră sau o denumire tradiţională legată de această arie geografică situată într-un stat membru al Uniunii Europene sau într-un alt stat recunoscut de către Comisia Europeană ca îndeplinind condiţiile specifice în acest domeniu, Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale va consulta acel stat înainte de transmiterea cererii către Comisia Europeană.(10) Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale va adopta Regulamentul privind condiţiile de aprobare a organismelor de inspecţie şi certificare, în termen de 6 luni de la publicarea prezentelor norme în Monitorul Oficial al României, Partea I.
 + 
Articolul 6(1) Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale garantează că toate persoanele care demonstrează un interes economic legitim sunt autorizate să consulte cererea.(2) Orice persoană fizică sau juridică legitim interesată poate să se opună înregistrării propuse, prin expedierea unei declaraţii fundamentate în mod corespunzător Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale; ministerul adoptă măsurile necesare pentru a lua în considerare aceste comentarii sau obiecţii în cadrul termenelor prevăzute.(3) Orice declaraţie de obiecţie poate fi admisă numai dacă:– fie demonstrează nerespectarea condiţiilor prevăzute la art. 2;– fie demonstrează că înregistrarea unui nume propus ar putea prejudicia existenţa unei mărci sau existenţa unor produse care se află legal pe piaţă cu cel puţin 5 ani înainte de data publicării în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene;– fie precizează elementele care demonstrează caracterul generic al numelui a cărui înregistrare se solicită.
 + 
Articolul 7Menţiunile DOP, IGP sau menţiunile tradiţionale naţionale echivalente nu pot figura decât pe produsele agricole şi pe produsele alimentare care se conformează prezentelor norme.
 + 
Articolul 8Grupul prevăzut la art. 5 alin. (1) şi (2), interesat, poate să ceară modificarea unui caiet de sarcini al unei denumiri înregistrate, îndeosebi pentru a ţine cont de evoluţia cunoştinţelor ştiinţifice şi tehnice sau pentru a reexamina precizarea ariei geografice.
 + 
Articolul 9(1) Denumirile înregistrate sunt protejate împotriva:a) oricărei utilizări comerciale directe sau indirecte a unei denumiri înregistrate pentru produse care nu sunt acoperite de înregistrare, în măsura în care aceste produse sunt comparabile cu cele înregistrate sub această denumire ori în măsura în care această utilizare permite să se profite de reputaţia denumirii protejate;b) oricărei utilizări abuzive, imitări ori evocări, chiar dacă este indicată originea reală a produsului sau dacă denumirea protejată este tradusă ori însoţită de o expresie precum "gen", "tip", "metoda", "stil", "imitaţie" sau altă expresie similară;c) oricărei indicaţii false sau înşelătoare privind provenienţa, originea, natura ori calităţile esenţiale ale produsului, care figurează pe partea interioară sau exterioară a ambalajului, în materialul publicitar ori în documentele aferente produsului în cauză, precum şi împotriva ambalării produsului într-un ambalaj de natură să creeze o impresie eronată cu privire la originea acestuia;d) oricărei alte practici susceptibile să inducă publicul în eroare cu privire la originea reală a produsului.(2) În cazul în care o denumire înregistrată cuprinde numele considerat generic al unui produs agricol sau produs alimentar, utilizarea acestui nume generic nu este considerată contrară prevederilor alin. (1) lit. a) sau b).(3) Denumirile protejate nu pot deveni generice.(4) Pentru denumirile pentru care înregistrarea este cerută conform art. 5 poate fi prevăzută o perioadă de tranziţie de maximum 5 ani numai în cazul în care o contestaţie a fost admisă pe motiv că înregistrarea denumirii propuse poate prejudicia existenţa unei denumiri total sau parţial omonimă sau existenţa produsului care se află legal pe piaţă cu cel puţin 5 ani înaintea datei publicării în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene; această perioadă de tranziţie poate fi prevăzută cu condiţia ca întreprinderile să fi comercializat legal produsele în cauză, folosind continuu denumirile respective cu cel puţin 5 ani înaintea datei publicării în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene.
 + 
Articolul 10(1) Dacă o denumire de origine sau o indicaţie geografică este înregistrată în conformitate cu prezentele norme, cererea de înregistrare a unei mărci care corespunde uneia dintre situaţiile prevăzute la art. 9 şi privind acelaşi tip de produs este refuzată dacă a fost depusă după data de depunere a cererii de înregistrare a denumirii de origine sau a indicaţiei geografice; mărcile înregistrate contrar cerinţelor de mai sus sunt anulate.(2) Utilizarea unei mărci care corespunde cu una dintre situaţiile menţionate la art. 9, înregistrată cu bună-credinţă înainte de data depunerii cererii de înregistrare a denumirii de origine sau a indicaţiei geografice, poate continua în pofida înregistrării unei denumiri de origine sau a unei indicaţii geografice, dacă nu există motive temeinice de anulare sau de revocare a mărcii.(3) O denumire de origine sau o indicaţie geografică nu se înregistrează dacă, ţinând cont de renumele unei mărci, de reputaţia sa şi de durata utilizării sale, înregistrarea este de natură să inducă în eroare consumatorul cu privire la identitatea adevărată a produsului.
 + 
Articolul 11Anexele nr. I-III fac parte integrantă din prezentele norme.
 + 
Anexa I────────la norme────────Produsele agricole şi produsele alimentarela care se referă art. 1 alin. (1) din norme

     
  Nr. în nomenclatura Bruxelles Descrierea produselor
  (1) (2)
  Capitolul 1 Animale vii
  Capitolul 2 Carne şi măruntaie comestibile
  Capitolul 3 Peşte, crustacee şi moluşte
  Capitolul 4 Produse din lapte; ouă de pasăre; miere naturală
  Capitolul 5 05.04 Intestine, vezică şi stomac de animale (altele decât peştele), întregi sau bucăţi
  05.15 Produse animale nespecificate sau neincluse în altă parte; animale moarte din cele menţionate la capitolul 1 sau 3, necorespunzătoare consumului uman
  Capitolul 6 Arbori vii şi alte plante; bulbi, rădăcini şi altele la fel; flori tăiate şi frunziş ornamental
  Capitolul 7 Vegetale şi câteva rădăcini şi tuberculi comestibili
  Capitolul 8 Fructe şi nuci comestibile; coajă de pepeni sau citrice
  Capitolul 9 Cafea, ceai şi condimente, excluzând mate
  Capitolul 10 Cereale
  Capitolul 11 Produse din industria morăritului, malţ şi amidonuri; gluten; inulin
  Capitolul 12 Seminţe şi fructe oleaginoase; diverse grâne
    Seminţe şi fructe; plante medicinale şi industriale; paie şi furaje
  Capitolul 13 ex 13.03 Pectine
  Capitolul 15 15.01 Untură şi alte grăsimi de porc topite; grăsimi de pasăre topite
  15.02 Grăsimi netopite de bovine, ovine şi caprine; seu (inclusiv "premier jus") produs din aceste grăsimi
  15.03 Stearina din untură de porc, oleostearina şi stearina din seu de vacă; untură de porc lichidă; oleo-margarină; seu de vacă lichid, neemulsionat sau neamestecat ori nepreparat în nici un fel
  15.04 Grăsimi şi uleiuri din peşte şi mamifere marine, rafinate sau nerafinate
  15.07 Ulei vegetal, fluid sau solid, brut, rafinat sau purificat
  15.12 Grăsimi şi uleiuri vegetale sau animale, hidrogenate, rafinate sau nerafinate, dar nu preparate
  15.13 Margarine, înlocuitor de untură şi alte grăsimi preparate, comestibile
  15.17 Reziduuri rezultate de la tratarea grăsimilor vegetale sau animale
  Capitolul 16 Preparate din carne, peşte, crustacee sau moluşte
  Capitolul 17 17.01 Zaharuri din sfeclă şi trestie de zahăr, solide
  17.02 Alte zaharuri, sirop de zahăr; miere artificială (mixată sau nu cu miere naturală); caramel
  17.03 Melasă, decolorată sau nedecolorată
  17.05 Zaharuri, siropuri şi melase aromate sau colorate, cu excepţia sucurilor de fructe care conţin zahăr în orice proporţie
  Capitolul 18 18.01 Boabe de cacao, întregi sau strivite, materie primă sau prăjită
  18.02 Coajă de cacao, tărâţe, pieliţe şi resturi de cacao
  Capitolul 20 Preparate din legume, fructe şi alte părţi de plante
  Capitolul 22 22.04 Must de struguri în fermentare sau cu fermentarea altfel decât fixată de o adăugare de alcool
  22.05 Vin din struguri proaspeţi, must de struguri cu fermentare fixată cu adăugare de alcool
  22.07 Alte băuturi fermentate (de exemplu: cidru, perry şi mead)
  ex 22.08 Alcool etilic sau băuturi spirtoase, denaturate sau nu, obţinute din produsele agricole prevăzute în prezenta anexă, excluzând lichiorul şi alte băuturi spirtoase şi preparate alcoolice, cunoscute ca extracte concentrate pentru fabricarea băuturilor
  ex 22.10 Oţetul şi înlocuitori de oţet
  Capitolul 23 Reziduuri şi resturi din industria alimentară; furaje animaliere
  Capitolul 24 24.01 Tutun
  Capitolul 45 45.01 Plută neprelucrată, zdrobită, granulată sau măcinată, resturi de plută
  Capitolul 54 54.01 In materie primă sau procesat, dar nu tors, câlţ şi resturi (incluzând fire trase)
  Capitolul 57 Cânepă (Cannabis sativa) materie primă sau procesată, dar nu toarsă, câlţ sau resturi de cânepă (incluzând fire trase)

 + 
Anexa II─────────la norme────────Produsele alimentare la care se referăart. 1 alin. (1) din norme– Bere– Băuturi produse din extracte de plante– Pâine, produse de patiserie, prăjituri, produse de cofetărie, biscuiţi şi alte produse de panificaţie– Gume şi răşini naturale– Pastă de muştar– Paste făinoase
 + 
Anexa III──────────la norme────────Produsele agricole la care se referăart. 1 alin. (1) din norme– Fân– Uleiuri esenţiale– Plută– Cochineal (Cârmâz) (materie primă de origine animală)– Flori şi plante de ornament– Lână– Răchită–––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x