privind limitele admisibile de perisabilitate la mărfuri în procesul de comercializare
+
Articolul 1Prin perisabilităţi, în sensul prezentelor norme, se înţelege scăzămintele care se produc în timpul transportului, manipulării, depozitării şi desfacerii mărfurilor, determinate de procese naturale cum sunt: uscare, evaporare, volatilizare, pulverizare, hidroliză, răcire, îngheţare, topire, oxidare, aderare la pereţii vagoanelor sau ai vaselor în care sunt transportate, descompunere, scurgere, îmbibare, îngroşare, împrăştiere, fărâmiţare, spargere, inclusiv procese de fermentare sau alte procese biofizice, în procesul de comercializare în reţeaua de distribuţie (depozite cu ridicata, unităţi comerciale cu amănuntul şi de alimentaţie publică). +
Articolul 2Nu constituie perisabilităţi pierderile incluse în normele de consum tehnologic, precum şi cele produse prin neglijenţă, sustrageri şi cele produse din alte cauze imputabile persoanelor vinovate sau cele determinate de cauze de forţă majoră. +
Articolul 3Limitele maxime de perisabilitate care pot fi acordate mărfurilor potrivit prevederilor art. 1 sunt prevăzute la art. 13. +
Articolul 4Perisabilităţile produse în condiţiile menţionate la art. 1 se aprobă de managerul, directorul sau administratorul persoanei juridice, după caz, la nivelul cantităţilor efectiv constatate ca pierderi naturale cu ocazia recepţionării mărfurilor transportate, a inventarierii sau a predării gestiunii, până la limitele prevăzute la art. 13. +
Articolul 5Limitele maxime de perisabilitate pentru mărfurile ambalate în recipiente din sticlă se aplică şi pentru ambalajele respective. +
Articolul 6Perisabilităţile pot fi acordate numai după o verificare faptică a cantităţilor de produse existente în gestiune, stabilite după cântărire, numărare, măsurare şi prin alte asemenea procedee şi după efectuarea compensărilor conform prevederilor legale în vigoare. +
Articolul 7Limitele maxime de perisabilitate admise la depozitare şi desfacere se stabilesc la nivelul întregii activităţi a persoanei juridice plătitoare de impozit pe profit, prin aplicarea coeficientului stabilit pentru grupa de mărfuri la preţul de înregistrare al mărfurilor intrate sau la preţul de livrare pentru mărfurile vândute în perioada cuprinsă între două inventare. +
Articolul 8Aceleaşi limite maxime de perisabilitate se acordă şi pentru mărfurile din stoc. +
Articolul 9Limitele maxime de perisabilitate în timpul transportului se aplică o singură dată pentru cantităţile de marfă efectiv intrate sau, după caz, livrate, în funcţie de condiţia de livrare stabilită între furnizor şi beneficiar. +
Articolul 10Comercianţii pot stabili cote de perisabilităţi diferenţiate sortimental pe depozite, magazine, gestiuni, pentru a fi admise la cheltuieli deductibile din profitul impozabil, cu obligativitatea încadrării în limitele maxime de perisabilitate prevăzute pentru grupa respectivă de mărfuri. +
Articolul 11Pierderile sau scăderile cantitative care depăşesc normele de perisabilitate stabilite nu sunt deductibile din punct de vedere fiscal. +
Articolul 12Normele privind limitele admisibile de perisabilitate se aplică numai persoanelor juridice care sunt obligate, potrivit legii, la plata impozitului pe profit, în limita căruia cheltuielile cu perisabilităţile sunt deductibile din veniturile realizate. +
Articolul 13Limitele maxime de perisabilitate care pot fi acordate mărfurilor în procesul de comercializare sunt cele prevăzute în anexele nr. 1-3 care fac parte integrantă din prezentele norme, şi anume:a) anexa nr. 1, pentru produse alimentare şi nealimentare; … b) anexa nr. 2, pentru produse medicamentoase de uz uman; … c) anexa nr. 3, pentru produse farmaceutice şi alte produse de uz veterinar. … +
Anexa 1la normeLIMITELE ADMISIBILEde perisabilitate pentru produse alimentare şi nealimentare ┌────┬──────────────────────┬───────────────┬────────────────────────────────┐ │Nr. │Denumirea grupei, │ Felul │Limita maximă de perisabilitate │ │crt.│subgrupei sau │ ambalajului │ (%) │ │ │produsului │ ├─────────┬──────────┬───────────┤ │ │ │ │Transport│Depozitare│Desfacere │ │ │ │ │ │ │cu amănun- │ │ │ │ │ │ │tul sau în │ │ │ │ │ │ │alimentaţia│ │ │ │ │ │ │publică │ ├────┼──────────────────────┼───────────────┼─────────┼──────────┼───────────┤ │ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ ├────┼──────────────────────┼───────────────┼─────────┼──────────┼───────────┤ │ 1. │Carne, slănină, organe│vrac, tăvi, │ │ │ │ │ │şi subproduse comesti-│navete, saci │ │ │ │ │ │bile(de ovine, porcine│ │ │ │ │ │ │bovine, păsări, vânat)│ │ │ │ │ │ │-proaspete şi refrige-│ │ │ │ │ │ │rate(exclusiv cele │ │ 0,15 │ 0,25 │ 0,45 │ │ │preambalate în gramaj │ │ │ │ │ │ │fix şi carnea de miel)│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ ├────┼──────────────────────┼───────────────┼─────────┼──────────┼───────────┤ │ 2. │Carne de miel-proaspă-│vrac, tăvi, │ │ │ │ │ │tă şi refrigerată │navete, saci │ – │ 0,25 │ 0,45 │ │ │ │ │ │ │ │ ├────┼──────────────────────┼───────────────┼─────────┼──────────┼───────────┤ │ 3. │Carne congelată │vrac, tăvi, │ │ │ │ │ │ │navete │ – │ 0,25 │ 1,20 │ ├────┼──────────────────────┼───────────────┼─────────┼──────────┼───────────┤ │ 4. │Preparate din carne │navete, tăvi, │ │ │ │ │ │(cu excepţia celor │saci │ │ │ │ │ │crude, uscate şi a ce-│ │ 0,20 │ 0,30 │ 0,75 │ │ │lor preambalate în │ │ │ │ │ │ │gramaj fix) │ │ │ │ │ ├────┼──────────────────────┼───────────────┼─────────┼──────────┼───────────┤ │ 5. │Preparate din carne │navete, tăvi, │ │ │ │ │ │crude, uscate(cu ex- │saci │ │ │ │ │ │cepţia celor preamba- │ │ 0,10 │ 0,27 │ 0,75 │ │ │late în gramaj fix) │ │ │ │ │ ├────┼──────────────────────┼───────────────┼─────────┼──────────┼───────────┤ │ 6. │Brânzeturi şi produse │navete, putini,│ │ │ │ │ │lactate proaspete │butoaie, bidoa-│ │ │ │ │ │ │ne, lăzi, cutii│ │ │ │ │ │a)Fermentate sau │ │ │ │ │ │ │frământate │ │ │ │ │ │ │- parafinate sau aco- │lăzi, cutii │ 0,24 │ 0,50 │ 1,25 │ │ │perite cu folie │ │ │ │ │ │ │- neparafinate sau ne-│lăzi, cutii │ 0,40 │ 0,50 │ 1,25 │ │ │acoperite cu folie │ │ │ │ │ │ │b)Topite şi afumate │navete, lăzi, │ 0,40 │ 0,15 │ 1,25 │ │ │ │cutii │ │ │ │ │ │c)Brânzeturi proaspete│ │ │ │ │ │ │- caş de oaie proaspăt│ │ │ │ │ │ │- unt de masă bloc; │ │ – │ 0,05 │ 0,60 │ │ │- urdă; │ │ 1,00 │ 1,50 │ 1,25 │ │ │- brânză de vaci; │ │ 1,00 │ 0,25 │ 1,25 │ │ │d)Brânzeturi în sara- │butoaie, bidoa-│ 1,50 │ 0,35 │ 1,25 │ │ │mură(telemea, Fetta, │ne, putini │ │ │ │ │ │etc)- păstrate în fri-│ │ │ │ │ │ │gider │ │ │ │ │ ├────┼──────────────────────┼───────────────┼─────────┼──────────┼───────────┤ │ 7. │Lapte de consum │butelii din │ │ │ │ │ │ │sticlă şi din │ │ │ │ │ │ │plastic, pungi │ 0,10 │ 0,20 │ 0,45 │ │ │ │din plastic, │ │ │ │ │ │ │cutii, bidoane │ │ │ │ ├────┼──────────────────────┼───────────────┼─────────┼──────────┼───────────┤ │ 8. │Peşte: │cisterne, lăzi,│ │ │ │ │ │ │butoaie, cutii │ │ │ │ │ │- viu │ │ 0,80 │ 0,30 │ 0,55 │ │ │- proaspăt şi refrige-│ │ 0,80 │ 0,30 │ 0,55 │ │ │rat │ │ │ │ │ │ │- congelat │ │ 0,30 │ 0,30 │ 0,55 │ ├────┼──────────────────────┼───────────────┼─────────┼──────────┼───────────┤ │ 9. │Peşte afumat, sărat, │lăzi, cutii, │ │ │ │ │ │subproduse precum şi │butoaie, bor- │ │ │ │ │ │preparate şi semipre- │cane │ │ │ │ │ │parate din peşte, în- │ │ 0,10 │ 0,20 │ 0,30 │ │ │clusiv icre(exclusiv │ │ │ │ │ │ │porţionat în gramaj │ │ │ │ │ │ │fix) │ │ │ │ │ ├────┼──────────────────────┼───────────────┼─────────┼──────────┼───────────┤ │10. │Ouă │lăzi, cofraje │ 0,50 │ 0,30 │ 1,50 │ ├────┼──────────────────────┼───────────────┼─────────┼──────────┼───────────┤ │11. │Ulei comestibil │butoaie, cis- │ 0,20 │ 0,07 │ 0,10 │ │ │ │terne │ │ │ │ ├────┼──────────────────────┼───────────────┼─────────┼──────────┼───────────┤ │12. │Făină, griş şi produse│saci, pachete, │ 0,06 │ 0,025 │ 0,08 │ │ │decorticate │boxpalete │ │ │ │ ├────┼──────────────────────┼───────────────┼─────────┼──────────┼───────────┤ │13. │Orez │saci, pachete, │ 0,06 │ 0,30 │ 0,07 │ │ │ │boxpalete │ │ │ │ ├────┼──────────────────────┼───────────────┼─────────┼──────────┼───────────┤ │14. │Arpacaş, făină de │saci, pachete │ 0,06 │ 0,025 │ 0,08 │ │ │porumb │ │ │ │ │ ├────┼──────────────────────┼───────────────┼─────────┼──────────┼───────────┤ │15. │Produse de panificaţie│lăzi, navete, │ │ │ │ │ │(paste făinoase, bis- │saci, pungi, │ 0,10 │ 0,02 │ 0,08 │ │ │cuiţi, pesmet) │cutii │ │ │ │ ├────┼──────────────────────┼───────────────┼─────────┼──────────┼───────────┤ │16. │Cozonac, pateuri, │lăzi, navete │ 0,10 │ 0,02 │ 0,28 │ │ │plăcinte │ │ │ │ │ ├────┼──────────────────────┼───────────────┼─────────┼──────────┼───────────┤ │17. │Zahăr │saci, lăzi, cu-│ 0,08 │ 0,08 │ 0,10 │ │ │ │tii, boxpalete │ │ │ │ ├────┼──────────────────────┼───────────────┼─────────┼──────────┼───────────┤ │18. │Dulciuri, produse de │cutii, lăzi, │ │ │ │ │ │bombonerie(bomboane, │boxpalete │ 0,10 │ 0,02 │ 0,10 │ │ │jeleuri, rahat, hal- │ │ │ │ │ │ │viţă)- exclusiv pre- │ │ │ │ │ │ │ambalate în gramaj fix│ │ │ │ │ ├────┼──────────────────────┼───────────────┼─────────┼──────────┼───────────┤ │19. │Halva │cutii, lăzi, │ 0,10 │ 0,50 │ 0,10 │ │ │ │navete │ │ │ │ ├────┼──────────────────────┼───────────────┼─────────┼──────────┼───────────┤ │20. │Prăjituri(inclusiv │tăvi, cutii, │ │ │ │ │ │napolitane, fursecuri │lăzi, navete │ 0,10 │ – │ 0,25 │ │ │turtă dulce)- exclusiv│ │ │ │ │ │ │preambalate în gramaj │ │ │ │ │ │ │fix │ │ │ │ │ ├────┼──────────────────────┼───────────────┼─────────┼──────────┼───────────┤ │21. │Îngheţată │bidoane, cutii │ 0,10 │ – │ 0,55 │ ├────┼──────────────────────┼───────────────┼─────────┼──────────┼───────────┤ │22. │Apă minerală │boxpalete, na- │ │ │ │ │ │ │vete, │ │ │ │ │ │ │butelii din │ 1,00 │ 0,50 │ 0,30 │ │ │ │sticlă │ │ │ │ │ │ │butelii din │ 0,05 │ 0,005 │ 0,02 │ │ │ │plastic │ │ │ │ ├────┼──────────────────────┼───────────────┼─────────┼──────────┼───────────┤ │23. │Băuturi răcoritoare │boxpalete, │ │ │ │ │ │ │navete, │ │ │ │ │ │ │butelii din │ 1,00 │ 0,50 │ 0,30 │ │ │ │sticlă │ │ │ │ │ │ │butelii din │ 0,05 │ 0,005 │ 0,02 │ │ │ │plastic │ │ │ │ ├────┼──────────────────────┼───────────────┼─────────┼──────────┼───────────┤ │24. │Vin, ţuică, rachiuri │ │ │ │ │ │ │şi alte băuturi al- │navete, cutii │ – │ – │ 0,10*) │ │ │coolice │ │ │ │ │ │ │- îmbuteliate în │ │ │ │ │ │ │recipiente din sticlă │ │ │ │ │ ├────┼──────────────────────┼───────────────┼─────────┼──────────┼───────────┤ │25. │Vin, ţuică, rachiuri │butoaie, │ 0,075 │ 0,005 │ 0,05 │ │ │- vărsate │cisterne │ │ │ │ ├────┼──────────────────────┼───────────────┼─────────┼──────────┼───────────┤ │26. │Bere │navete, butelii│ │ │ │ │ │ │din sticlă, │ 0,25 │ 0,04 │ 0,50 │ │ │ │navete, butelii│ │ │ │ │ │ │din sticlă │ 0,05 │ 0,005 │ 0,02 │ ├────┼──────────────────────┼───────────────┼─────────┼──────────┼───────────┤ │27. │Conserve de legume şi │navete, box- │ │ │ │ │ │fructe │palete, lădiţe,│ 0,10 │ 0,10 │ 0,10 │ │ │ │cutii, borcane │ │ │ │ ├────┼──────────────────────┼───────────────┼─────────┼──────────┼───────────┤ │28. │Marmeladă, magiun │lădiţe, borcane│ 0,10 │ 0,50 │ 0,10 │ ├────┼──────────────────────┼───────────────┼─────────┼──────────┼───────────┤ │29. │Legume – proaspete │lăzi, lădiţe, │ │ │ │ │ │ │navete, cutii, │ 0,50 │ 0,70 │ 1,3 │ │ │ │plase, casolete│ │ │ │ ├────┼──────────────────────┼───────────────┼─────────┼──────────┼───────────┤ │30. │Fructe – proaspete │lăzi, lădiţe, │ │ │ │ │ │ │navete, cutii, │ 0,50 │ 0,40 │ 1,3 │ │ │ │plase, casolete│ │ │ │ ├────┼──────────────────────┼───────────────┼─────────┼──────────┼───────────┤ │31. │Legume şi fructe – │ │ │ │ │ │ │uscate, deshidratate │lăzi, navete, │ 0,05 │ 0,10 │ 0,30 │ │ │ │casolete │ │ │ │ ├────┼──────────────────────┼───────────────┼─────────┼──────────┼───────────┤ │32. │Legume şi fructe – │ │ │ │ │ │ │semiindustrializate │butoaie │ 0,10 │ 0,30 │ 1,3 │ │ │(lacto-fermentate în │ │ │ │ │ │ │saramură, oţet, pulpe,│ │ │ │ │ │ │marcuri, sucuri con- │ │ │ │ │ │ │centrate) │ │ │ │ │ ├────┼──────────────────────┼───────────────┼─────────┼──────────┼───────────┤ │33. │Cafea(boabe crudă, │ │ │ │ │ │ │prăjită, măcinată) – │saci │ 0,01 │ 0,03 │ 0,10 │ │ │- exclusiv preambalată│ │ │ │ │ │ │în gramaj fix │ │ │ │ │ ├────┼──────────────────────┼───────────────┼─────────┼──────────┼───────────┤ │34. │Ceai(exclusiv preamba-│saci, cutii │ 0,10 │ 0,03 │ 0,10 │ │ │lat în gramaj fix) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ ├────┼──────────────────────┼───────────────┼─────────┼──────────┼───────────┤ │35. │Piper │ │ │ │ │ │ │- alb; │saci, lăzi │ 0,10 │ 0,40 │ 0,10 │ │ │- negru; │ │ 0,10 │ 0,03 │ 0,10 │ │ │(exclusiv preambalat │ │ │ │ │ │ │în gramaj fix) │ │ │ │ │ ├────┼──────────────────────┼───────────────┼─────────┼──────────┼───────────┤ │36. │Susan, ienibahar, │saci, lăzi │ 0,10 │ 0,03 │ 0,08 │ │ │scorţişoară, cuişoare,│ │ │ │ │ │ │nucşoară, cacao, vani-│ │ │ │ │ │ │lie şi alte condimente│ │ │ │ │ │ │şi mirodenii(exclusiv │ │ │ │ │ │ │preambalate în gramaj │ │ │ │ │ │ │fix) │ │ │ │ │ ├────┼──────────────────────┼───────────────┼─────────┼──────────┼───────────┤ │37. │Foi de dafin │ │ │ │ │ │ │(exclusiv preambalat │saci, lăzi │ 0,10 │ 0,20 │ 0,10 │ │ │în gramaj fix) │ │ │ │ │ ├────┼──────────────────────┼───────────────┼─────────┼──────────┼───────────┤ │38. │Măsline(exclusiv │butoaie, │ 0,05 │ 0,20 │ 0,45 │ │ │preambalate în gramaj │bidoane │ │ │ │ │ │fix) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ ├────┼──────────────────────┼───────────────┼─────────┼──────────┼───────────┤ │39. │Curmale, smochine, │lăzi, saci │ 0,10 │ 0,20 │ 0,08 │ │ │roşcove, alune tur- │ │ │ │ │ │ │ceşti(exclusiv pre- │ │ │ │ │ │ │ambalate în gramaj fix│ │ │ │ │ ├────┼──────────────────────┼───────────────┼─────────┼──────────┼───────────┤ │40. │Stafide(exclusiv │lădiţe │ 0,10 │ 0,10 │ 0,10 │ │ │preambalate în gramaj │ │ │ │ │ │ │fix) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ ├────┼──────────────────────┼───────────────┼─────────┼──────────┼───────────┤ │41. │Miez de nucă şi semin-│saci │ – │ – │ 1,00 │ │ │ţe de dovleac │ │ │ │ │ │ │(exclusiv preambalate │ │ │ │ │ │ │în gramaj fix) │ │ │ │ │ ├────┼──────────────────────┼───────────────┼─────────┼──────────┼───────────┤ │42. │Arahide(cu coajă şi │saci │ 0,10 │ 0,45 │ 0,09 │ │ │decorticate)- │ │ │ │ │ │ │exclusiv preambalate │ │ │ │ │ │ │în gramaj fix │ │ │ │ │ ├────┼──────────────────────┼───────────────┼─────────┼──────────┼───────────┤ │43. │Năut(crud)- │saci │ 0,002 │ 0,14 │ 0,09 │ │ │exclusiv preambalate │ │ │ │ │ │ │în gramaj fix │ │ │ │ │ ├────┼──────────────────────┼───────────────┼─────────┼──────────┼───────────┤ │44. │Migdale(exclusiv │saci │ 0,10 │ 0,50 │ 0,08 │ │ │preambalate în gramaj │ │ │ │ │ │ │fix) │ │ │ │ │ ├────┼──────────────────────┼───────────────┼─────────┼──────────┼───────────┤ │45. │Preparate culinare şi │tăvi, navete, │ │ │ │ │ │semipreparate │cutii, casolete│ – │ – │ 0,45 │ ├────┼──────────────────────┼───────────────┼─────────┼──────────┼───────────┤ │46. │Alte produse │ │ │ │ │ │ │alimentare: │ │ │ │ │ │ │- sare(bulgări şi │saci │ 0,20 │ 0,30 │ 0,05 │ │ │măcinată); │ │ │ │ │ │ │- oţet vrac; │butoaie │ 0,10 │ 0,006 │ 0,05 │ │ │- miere şi produse │ │ │ │ │ │ │apicole; │bidoane, │ 0,02 │ 0,05 │ 0,30 │ │ │(exclusiv preambalate │borcane, lăzi │ │ │ │ │ │în gramaj fix) │ │ │ │ │ ├────┼──────────────────────┼───────────────┼─────────┼──────────┼───────────┤ │47. │Produse de uz casnic, │ │ │ │ │ │ │menaj, decorative din │ │ │ │ │ │ │sticlă, cristal, │ │ │ │ │ │ │sticlă termorezisten- │ │ │ │ │ │ │tă; │ │ │ │ │ │ │- produse pentru menaj│cutii │ 0,15 │ 0,05 │ 0,10 │ │ │şi decorative; │ │ │ │ │ │ │- borcane, baloane, │palete, vrac │ 1,50 │ 1,00 │ 1,00 │ │ │sticle pentru uz │ │ │ │ │ │ │casnic; │ │ │ │ │ │ │- geamuri; │vrac, palete, │ 2,50 │ 0,50 │ 1,00 │ │ │ │stelaje │ │ │ │ │ │- oglinzi; │pachete, cutii,│ 0,80 │ 0,15 │ 0,50 │ │ │ │stelaje │ │ │ │ │ │- globuri şi abajururi│cutii, vrac, │ 0,50 │ 0,15 │ 1,00 │ │ │ │pachete │ │ │ │ │ │- globuri şi ornamente│cutii │ 0,50 │ 0,50 │ 1,80 │ │ │pentru pom; │ │ │ │ │ │ │- becuri electrice şi │cutii │ 0,10 │ 0,05 │ 1,00 │ │ │tuburi fluorescente │ │ │ │ │ ├────┼──────────────────────┼───────────────┼─────────┼──────────┼───────────┤ │48. │Produse din porţelan, │ │ │ │ │ │ │faianţă, ceramică, │ │ │ │ │ │ │vitrus, ceroterm, │ │ │ │ │ │ │majolică, alabastru şi│ │ │ │ │ │ │şamotă: │ │ │ │ │ │ │- produse pentru menaj│cutii, vrac │ 0,40 │ 0,10 │ 0,40 │ │ │şi decorative; │ │ │ │ │ │ │- produse sanitare; │vrac, cutii │ 0,15 │ 0,05 │ 0,10 │ │ │- plăci de faianţă, │cutii │ 0,10 │ 0,05 │ 0,15 │ │ │gresie, ceramică │ │ │ │ │ ├────┼──────────────────────┼───────────────┼─────────┼──────────┼───────────┤ │49. │Produse de menaj şi │vrac, cutii, │ │ │ │ │ │decorative din argilă │pachete │ 0,55 │ – │ 0,50 │ │ │glazurată │ │ │ │ │ ├────┼──────────────────────┼───────────────┼─────────┼──────────┼───────────┤ │50. │Produse decorative din│vrac, cutii, │ 1,45 │ – │ 0,50 │ │ │argilă neglazurată │pachete │ │ │ │ ├────┼──────────────────────┼───────────────┼─────────┼──────────┼───────────┤ │51. │Ţigle, coame, olane │vrac, cutii, │ 0,30 │ 0,05 │ 0,10 │ │ │ │paleţi │ │ │ │ ├────┼──────────────────────┼───────────────┼─────────┼──────────┼───────────┤ │52. │Cărămizi şi materiale │vrac, cutii, │ 0,20 │ – │ 0,10 │ │ │de zidărie asimilabile│paleţi │ │ │ │ ├────┼──────────────────────┼───────────────┼─────────┼──────────┼───────────┤ │53. │Ciment, ipsos, var │vrac, saci │ 0,03 │ 0,02 │ 0,10 │ ├────┼──────────────────────┼───────────────┼─────────┼──────────┼───────────┤ │54. │Humă │vrac, saci │ 0,05 │ 0,45 │ 1,20 │ ├────┼──────────────────────┼───────────────┼─────────┼──────────┼───────────┤ │55. │Produse chimice │ │ │ │ │ │ │- lichide │flacoane din │ 0,50 │ 0,10 │ 0,10 │ │ │ │sticlă, plastic│ │ │ │ │ │- praf, bulgări │vrac, saci, │ – │ 0,05 │ – │ │ │ │cutii │ │ │ │ ├────┼──────────────────────┼───────────────┼─────────┼──────────┼───────────┤ │56. │Detergenţi uz casnic │pungi plastic, │ 0,80 │ 0,10 │ 0,20 │ │ │ │hârtie, cutii, │ │ │ │ │ │ │saci │ │ │ │ ├────┼──────────────────────┼───────────────┼─────────┼──────────┼───────────┤ │57. │Produse de toaletă │ │ │ │ │ │ │(exclusiv cele din │flacoane din │ 0,20 │ 0,10 │ 0,30 │ │ │casete şi seturi) │sticlă, plastic│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ ├────┼──────────────────────┼───────────────┼─────────┼──────────┴───────────┤ │58. │Lemn de foc │vrac │ 0,40 │depozitare şi desfa- │ │ │ │ │ │cere │ │ │ │ │ ├──────────────────────┤ │ │ │ │ │7,0 – la o durată me- │ │ │ │ │ │die de depozitare de │ │ │ │ │ │90 de zile; │ │ │ │ │ │limita maximă de peri-│ │ │ │ │ │sabilitate se aplică │ │ │ │ │ │proporţional cu durata│ │ │ │ │ │efectivă de depozitare│ │ │ │ │ │raportată la o peri- │ │ │ │ │ │oadă de 90 de zile │ ├────┼──────────────────────┼───────────────┼─────────┼──────────────────────┤ │59. │Cărbuni: lignit, │vrac │ 0,30 │depozitare şi desfa- │ │ │cărbune brun, huilă, │ │ │cere │ │ │brichete(exclusiv │ │ ├──────────────────────┤ │ │subgranulat) │ │ │1,5 – la o durată me- │ │ │ │ │ │die de depozitare de │ │ │ │ │ │90 de zile; │ │ │ │ │ │limita maximă de peri-│ │ │ │ │ │sabilitate de 1,5 se │ │ │ │ │ │aplică proporţional cu│ │ │ │ │ │durata efectivă de de-│ │ │ │ │ │pozitare raportată la │ │ │ │ │ │o perioadă de 90 de │ │ │ │ │ │zile │ ├────┼──────────────────────┼───────────────┼─────────┼──────────────────────┤ │60. │Cărbune mărunt │vrac │ 0,50 │depozitare şi desfa- │ │ │(subgranulat) │ │ │cere │ │ │ │ │ ├──────────────────────┤ │ │ │ │ │5,0 – la o durată me- │ │ │ │ │ │die de depozitare de │ │ │ │ │ │90 de zile; │ │ │ │ │ │limita maximă de peri-│ │ │ │ │ │sabilitate de 5,0 se │ │ │ │ │ │aplică proporţional cu│ │ │ │ │ │durata efectivă de de-│ │ │ │ │ │pozitare raportată la │ │ │ │ │ │o perioadă de 90 de │ │ │ │ │ │zile │ └────┴──────────────────────┴───────────────┴─────────┴──────────────────────┘ *) se aplică pentru vin, ţuică, rachiu, băuturi alcoolice îmbuteliate şi vândute la pahar +
Anexa 2la normeLIMITELE ADMISIBILEde perisabilitate pentru produse medicamentoase de uz uman ┌────┬──────────────────────┬───────────────┬────────────────────────────────┐ │Nr. │Denumirea grupei, │ Felul │Limita maximă de perisabilitate │ │crt.│subgrupei sau │ ambalajului │ (%) │ │ │produsului │ ├─────────┬──────────┬───────────┤ │ │ │ │Transport│Depozitare│Desfacere │ │ │ │ │ │ │în farmacii│ │ │ │ │ │ │şi │ │ │ │ │ │ │drogherii │ ├────┼──────────────────────┼───────────────┼─────────┼──────────┼───────────┤ │ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ ├────┼──────────────────────┼───────────────┼─────────┼──────────┼───────────┤ │ 1. │Substanţe farmaceutice│ │ │ │ │ │ │lichide: │ │ │ │ │ ├────┼──────────────────────┼───────────────┼─────────┼──────────┼───────────┤ │ │a) apoase │flacon sticlă/ │ 0,30 │ 0,50 │ 2,00 │ │ │ │canistră PVC │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │b) alcoolice │flacon sticlă/ │ 0,30 │ 0,50 │ 1,00 │ │ │ │canistră PVC │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │c) volatile │flacon sticlă/ │ 0,30 │ 0,50 │ 2,50 │ │ │ │canistră PVC │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │d) foarte volatile │flacon sticlă │ 0,30 │ 1,00 │ 3,00 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │e) acizi şi substanţe │flacon sticlă │ 0,30 │ 1,00 │ 2,00 │ │ │ uleioase │ │ │ │ │ ├────┼──────────────────────┼───────────────┼─────────┼──────────┼───────────┤ │ 2. │Substanţe farmaceutice│borcan sticlă/ │ 0,25 │ 1,00 │ 2,50 │ │ │de consistenţă moale │cutii PVC │ │ │ │ ├────┼──────────────────────┼───────────────┼─────────┼──────────┼───────────┤ │ 3. │Substanţe farmaceutice│pungi PVC/ │ 0,20 │ 0,50 │ 2,00 │ │ │de consistenţă solidă │pungi hârtie │ │ │ │ │ │(pulberi) │ │ │ │ │ ├────┼──────────────────────┼───────────────┼─────────┼──────────┼───────────┤ │ 4. │Produse vegetale │pungă │ │ │ │ │ │(ceaiuri medicinale) │hârtie/carton │ 0,20 │ 0,50 │ 1,00 │ ├────┼──────────────────────┼───────────────┼─────────┼──────────┼───────────┤ │ 5. │Medicamente │ │ │ │ │ │ │specialităţi în │fiole, flacoane│ │ │ │ │ │ambalaj comercial │cutii carton │ 0,40 │ – │ 0,20 │ │ │(fiole, flacoane, │ │ │ │ │ │ │cutii etc.) │ │ │ │ │ └────┴──────────────────────┴───────────────┴─────────┴──────────┴───────────┘ +
Anexa 3la normeLIMITELE ADMISIBILEde perisabilitate pentru produse farmaceutice şi alte produsede uz veterinar ┌────┬──────────────────────┬───────────────┬────────────────────────────────┐ │Nr. │Denumirea grupei, │ Felul │Limita maximă de perisabilitate │ │crt.│subgrupei sau │ ambalajului │ (%) │ │ │produsului │ ├─────────┬──────────┬───────────┤ │ │ │ │Transport│Depozitare│Desfacere │ ├────┼──────────────────────┼───────────────┼─────────┼──────────┼───────────┤ │ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ ├────┼──────────────────────┴───────────────┴─────────┴──────────┴───────────┤ │ 1. │Produse farmaceutice de uz veterinar │ ├────┼──────────────────────┬───────────────┬─────────┬──────────┬───────────┤ │ │Injectabile: │ │ │ │ │ │ │a) soluţii apoase │flacoane sticlă│ 0,3 │ 0,5 │ 2,0 │ │ │ │plastic │ │ │ │ │ │b) soluţii uleioase │flacoane sticlă│ 0,3 │ 0,5 │ 2,0 │ │ │ │plastic │ │ │ │ │ │c) suspensii apoase │flacoane sticlă│ 0,3 │ 0,5 │ 2,0 │ │ │ │plastic │ │ │ │ │ │Pulberi │pungi, saci, │ 0,3 │ 0,5 │ 2,0 │ │ │ │cutii │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │Bujiuri, ovule, │cutii plastic │ 0,3 │ 0,5 │ 2,0 │ │ │supozitoare │ │ │ │ │ │ │Antiparazitare: │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │a) externe sub formă │bidoane plastic│ 0,3 │ 0,5 │ 2,0 │ │ │de emulsie apoasă │ │ │ │ │ │ │b) externe sub formă │bidoane plastic│ 0,3 │ 0,5 │ 2,0 │ │ │de emulsie uleioasă │ │ │ │ │ │ │c) interne(per os) │cutii plastic │ 0,3 │ 0,5 │ 1,0 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │d) injectabile │flacoane sticlă│ 0,3 │ 0,5 │ 2,0 │ │ │ │plastic │ │ │ │ ├────┼──────────────────────┼───────────────┼─────────┼──────────┼───────────┤ │ 2. │Dezinfectante │bidoane/ │ 0,3 │ 0,5 │ 2,0 │ │ │ │butoaie plastic│ │ │ │ ├────┼──────────────────────┼───────────────┼─────────┼──────────┼───────────┤ │ 3. │Antiseptice │bidoane plastic│ 0,3 │ 0,5 │ 2,0 │ ├────┼──────────────────────┼───────────────┼─────────┼──────────┼───────────┤ │ 4. │Raticide │cutii plastic │ 0,3 │ 0,5 │ 2,0 │ └────┴──────────────────────┴───────────────┴─────────┴──────────┴───────────┘––