NORME din 26 noiembrie 2002

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 16/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILORMINISTERUL SANATATII SI FAMILIEIAUTORITATEA NATIONALA PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 125 din 26 februarie 2003
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ANEXA 2REFERIRE LALEGE 192 19/04/2001
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulREFERIT DEORDIN 79 04/02/2005
ActulREFERIT DENORMA 04/02/2005
ActulREFERIT DEHG 1853 22/12/2005
ActulAPROBAT DEORDIN 147 10/12/2002
ActulCONTINUT DEORDIN 147 10/12/2002

de comercializare a peştelui şi a altor vietuitoare acvatice



 + 
Articolul 1În sensul prezentului ordin următorii termeni se definesc după cum urmează:a) comercializare – prima punere în vânzare în vederea consumului uman;b) lot – o anumită cantitate de produse pescuite din aceeaşi specie, care face obiectul aceluiaşi tratament şi provine din acelaşi loc de pescuit sau de pe aceeaşi nava;c) loc de pescuit – locul unde se realizează capturile sau ferma (bazinul) de provenienţă;d) prezentare – forma sub care produsele provenite din pescuitul de captura sau acvacultura sunt comercializate: întreg, eviscerat, decapitat etc.;e) parazit vizibil – un parazit sau un grup de paraziti care pot fi distinşi clar după dimensiune, culoare şi textura pe tesutul peştelui şi care pot fi observati fără aparate optice.
 + 
Articolul 2Normele de comercializare se referă la:a) categorii de provenienţă:– pescuit comercial în bazine piscicole naturale;– acvacultura;b) categorii de prospetime;c) categorii de calibraj.
 + 
Articolul 3Loturile de peste şi alte vietuitoare acvatice vor fi clasificate în funcţie de provenienţă acestora conform art. 2 lit. a).
 + 
Articolul 4Provenienţă va fi înscrisă cu litere lizibile şi de nesters, cu înălţimea minima de 2 cm, pe etichetele aplicate pe loturi, astfel:a) PESCUIT;b) ACVACULTURA.
 + 
Articolul 5(1) Categoriile de prospetime se determina pentru fiecare lot în funcţie de gradul de prospetime şi de caracteristicile complementare.(2) Gradul de prospetime este definit ca mijloc de barem de cotare specifică, indicat pe tipuri de produse conform anexei nr. 1.
 + 
Articolul 6Pe baza baremurilor prevăzute în anexa nr. 1 produsele sunt clasificate în loturi corespunzând uneia dintre următoarele categorii de prospetime:a) extra, A sau B pentru peste, selacieni, cefalopode şi langustine;b) extra sau A pentru creveti;c) E pentru langustine şi raci vii.
 + 
Articolul 7Fiecare lot trebuie să fie omogen din punct de vedere al stării de prospetime, cu excepţia loturilor de volum mic, care pot sa nu fie omogene, acestea fiind clasificate în categoria de prospetime de baza.
 + 
Articolul 8Categoria de prospetime trebuie să fie înscrisă cu caractere lizibile, cu o înălţime minima de 5 cm, pe etichetele aplicate pe loturi.
 + 
Articolul 9Loturile de peşti, selacieni, cefalopode şi langustine clasificate în categoria B de prospetime vor fi excluse de la acordarea ajutoarelor financiare de produs.
 + 
Articolul 10Pestii, selacienii, cefalopodele şi langustinele clasificate în categoria extra de prospetime trebuie să fie lipsiţi de semne de presiune sau de jupuire, de pete sau decolorare.
 + 
Articolul 11Pestii, selacienii, cefalopodele şi langustinele clasificati în categoria A de prospetime trebuie să fie lipsiţi de semne de presiune sau de jupuire, de pete sau decolorare, fiind admisă o proporţie minima de 5% din greutatea unui lot, exemplare care prezintă semne de presiune sau decojiri superficiale.
 + 
Articolul 12Pestii, selacienii, cefalopodele şi langustinele sunt clasificati în categoria B de prospetime dacă maximum 30% din greutatea lotului o reprezintă exemplare cu semne de presiune sau de jupuire. Nu sunt admise pete sau decolorare.
 + 
Articolul 13Calibrajul produselor se face în funcţie de greutatea acestora, de numărul de exemplare pe unitatea de greutate sau de lungimea totală a acestora.
 + 
Articolul 14Speciile la care se aplică normele de comercializare trebuie să respecte talia minima biologica prevăzută în anexa nr. 2.
 + 
Articolul 15(1) Loturile sunt clasificate în categorii de calibrare după baremul prevăzut în anexa nr. 2.(2) Fiecare lot trebuie să fie omogen din punct de vedere al calibrajului produselor. Un lot de volum mic poate să nu fie omogen, în acest caz lotul fiind clasificat după talia cea mai mica pe care o conţine.(3) Categoria de calibrare şi modul de prezentare trebuie să fie înscrise cu caractere lizibile şi de nesters, cu o înălţime de minimum 5 cm, pe eticheta aplicată pe lot.
 + 
Articolul 16Produsele care provin din tari terţe se comercializează prin prezentare în ambalaje care conţin indicaţii clare şi vizibile, astfel:a) ţara de origine – imprimata cu caractere latine cu o înălţime minima de 2 cm;b) numele ştiinţific şi denumirea comercială în limba română ale produsului;c) modul de prezentare;d) provenienţă produsului – pescuit sau acvacultura;e) categoria de prospetime şi categoria de calibraj;f) greutatea neta a produselor conţinute în ambalaje;g) data clasificarii şi data expeditiei;h) numele şi adresa expeditorului.
 + 
Anexa 1    ––-la norme–––                        BAREMURI DE COTARE A PROSPETIMII    A. Peşti albi*)┌───────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────┐│ / │ CRITERII ││ / ├─────────────────────────────────────────────────┬──────────────┤│ / │ CATEGORII DE PROSPETIME │ ││ / ├───────────────┬─────────────────┬───────────────┤ NEADMIS ││/ │ EXTRA │ A │ B │ │├───────────┼───────────────┼─────────────────┼───────────────┼──────────────┤│Piele │Pigmentare vie │Pigmentare vie │Pigmentare │Pigmentare ││ │şi iridescenta │fără stralucire │intunecoasa │intunecoasa ││ │sau │ │spre intunecat │ ││ │opalescenta, │ │ │ ││ │fără decolorare│ │ │ │├───────────┼───────────────┼─────────────────┼───────────────┼──────────────┤│Mucus │Apos, │Uşor tulbure │Laptos │Gri galben, ││cutanat │transparent │ │ │opac │├───────────┼───────────────┼─────────────────┼───────────────┼──────────────┤│Ochi │Convexe │Convecsi şi │Plat; cornee │Concav în ││ │(bombata), │uşor infundati; │opalescenta; │centru; pupila││ │pupila neagra, │pupila neagra │pupila opaca │gri, cornee ││ │cornee │întunecată; │ │laptoasa ││ │transparenta │cornee uşor │ │ ││ │ │opalescenta │ │ ││ │ │plat, cornee │ │ ││ │ │opalescenta, │ │ ││ │ │pupila opaca │ │ │├───────────┼───────────────┼─────────────────┼───────────────┼──────────────┤│Branhii │Culoare vie, │Puţin colorate; │Brun/gri se │Galbui, mucus ││ │fără mucus │mucus │decoloreaza; │laptos ││ │ │transparent │mucus opac şi │ ││ │ │ │gros │ │├───────────┼───────────────┼─────────────────┼───────────────┼──────────────┤│Peritoneu │Neted şi lucios│Puţin │Pestrit, se │Nu este ││(peste │stralucitor; │intunecat; │detaşează uşor │lipicios ││eviscerat) │dificil de │poate fi detaşat │de carne │ ││ │detaşat de │de carne │ │ ││ │carne │ │ │ │├───────────┼───────────────┼─────────────────┼───────────────┼──────────────┤│Mirosul │De alge marine │Absenta │Fermentat, │Acru ││branhiilor │sau de ulei │mirosului de │uşor acru │ ││şi al │proaspăt, │alge marine │ │ ││cavitatii │miros de │sau miros │ │ ││abdominale │pământ │neutru │ │ │├───────────┼───────────────┼─────────────────┼───────────────┼──────────────┤│Carne │Textura tare şi│Fără │Uşor flasca, │Flasca, solzii││ │elastică, │elasticitate │fără │se desprind ││ │suprafaţa │ │elasticitate, │uşor de piele,││ │neteda şi │ │suprafaţa │suprafaţa ││ │lucioasa │ │ceroasa şi │foarte plisata││ │ │ │întunecată │ │└───────────┴───────────────┴─────────────────┴───────────────┴──────────────┘    B. Peşti albastri**)┌───────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────┐│ / │ CRITERII ││ / ├─────────────────────────────────────────────────┬──────────────┤│ / │ CATEGORII DE PROSPETIME │ ││ / ├───────────────┬─────────────────┬───────────────┤ NEADMIS ││/ │ EXTRA │ A │ B │ │├───────────┼───────────────┼─────────────────┼───────────────┼──────────────┤│Piele │Pigmentare │Pierdere de │Întunecată, │Pigmentare ││ │vie, culoare │stralucire; mici │fără stralucire│intunecoasa, ││ │vie, │diferenţe între │puţin pliata │pielea se ││ │stralucitoare │suprafaţa │ │detaşează de ││ │şi iridescenta;│dorsala şi │ │carne ││ │diferenţa între│ventrala │ │ ││ │suprafaţa │ │ │ ││ │dorsala şi │ │ │ ││ │ventrala │ │ │ │├───────────┼───────────────┼─────────────────┼───────────────┼──────────────┤│Mucus │Apos, │Uşor tulbure │Laptos │Gri galbui, ││cutanat │transparent │ │ │mucus opac │├───────────┼───────────────┼─────────────────┼───────────────┼──────────────┤│Consistenta│Foarte tare, │Destul de │Puţin moale │Moale, ││carnii │rigida │rigida, tare │ │flescaita │├───────────┼───────────────┼─────────────────┼───────────────┼──────────────┤│Opercule │Argintii │Argintii, uşoare │Brune cu │Galbui ││ │ │tente de roşu │intinderi │ ││ │ │sau brun │sanguine │ │├───────────┼───────────────┼─────────────────┼───────────────┼──────────────┤│Ochii │Convecsi, │Convecsi, │Plat, pupila │Concav în ││ │bombati cu │cornee uşor │voalata, vase │centru, pupila││ │pupile bleu │opalescenta │sanguine în │cornee ││ │negru │ │jurul ochilor │laptoasa ││ │stralucitori │ │ │ │├───────────┼───────────────┼─────────────────┼───────────────┼──────────────┤│Branhii │Roşu purpuriu │Culoare puţin │Ingrosate, │Galbui, mucus ││ │uniform, fără │vie, uşor pala │decolorate, │laptos ││ │mucus │la margini, │mucus opac │ ││ │ │mucus │ │ ││ │ │transparent │ │ │├───────────┼───────────────┼─────────────────┼───────────────┼──────────────┤│Mirosul │De alge marine │Absenta │Sulfuros, │Putred ││branhiilor │proaspete │mirosului de │ranced. │ ││ │ │alge, miros │ │ ││ │ │neutru │ │ │└───────────┴───────────────┴─────────────────┴───────────────┴──────────────┘    C. Selacieni***)┌───────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────┐│ / │ CRITERII ││ / ├─────────────────────────────────────────────────┬──────────────┤│ / │ CATEGORII DE PROSPETIME │ ││ / ├───────────────┬─────────────────┬───────────────┤ NEADMIS ││/ │ EXTRA │ A │ B │ │├───────────┼───────────────┼─────────────────┼───────────────┼──────────────┤│Ochi │Convecsi, │Convecsi şi │Plate │Concave ││ │foarte │uşor │ │galbui ││ │stralucitori, │infundati, │ │ ││ │pupile mici │pierdere de │ │ ││ │ │stralucire, │ │ ││ │ │pupile ovale │ │ │├───────────┼───────────────┼─────────────────┼───────────────┼──────────────┤│Aspect │În rigor mortis│Stadiul rigor │Un pic de │Cantităţi mari││ │sau parţial în │depăşit, │mucus în │de mucus în ││ │rigor, prezintă│absenta │gura şi în │gura şi în ││ │un pic de │mucusului pe │deschiderile │deschiderile ││ │mucus clar │piele şi │branhiale, │branhiale ││ │pe piele │particular în │maxilare │ ││ │ │gura şi în │uşor │ ││ │ │deschiderile │aplatizate │ ││ │ │branhiale │ │ │├───────────┼───────────────┼─────────────────┼───────────────┼──────────────┤│Mirosul │De alge │Absenta │Miros uşor │Miros ││ │marine │mirosului sau │amoniacal, │amoniacal ││ │ │un uşor miros │acru │acru ││ │ │de │ │ ││ │ │neproaspat, │ │ ││ │ │însă fără │ │ ││ │ │amoniac │ │ │└───────────┴───────────────┴─────────────────┴───────────────┴──────────────┘    Criterii specifice sau suplimentare pentru calcan:┌───────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────┐│ / │ CRITERII ││ / ├─────────────────────────────────────────────────┬──────────────┤│ / │ CATEGORII DE PROSPETIME │ ││ / ├───────────────┬─────────────────┬───────────────┤ NEADMIS ││/ │ EXTRA │ A │ B │ │├───────────┼───────────────┼─────────────────┼───────────────┼──────────────┤│Piele │Pigmentaţie │Pigmentatie │Pigmentatie │Decolorare, ││ │vie iridiscenta│vie; mucus │decolorata şi │piele pliata, ││ │şi │apos │întunecată, │mucus gros ││ │stralucitoare, │ │mucus opac │ ││ │mucus apos │ │ │ │├───────────┼───────────────┼─────────────────┼───────────────┼──────────────┤│Textura │Ferma şi │Ferma │Moale │Flescaita ││pielii │elastica │ │ │ │├───────────┼───────────────┼─────────────────┼───────────────┼──────────────┤│Aspect │Bordura │Aripioare │Moale │Moale şi ││ │aripioarelor │rigide │ │flescait ││ │translucida │ │ │ │├───────────┼───────────────┼─────────────────┼───────────────┼──────────────┤│Burta │Alba şi │Alb şi │Alb şi │Galben spre ││ │stralucitoare, │stralucitor │cu intunecat, │verzui, pete ││ │se reflecta │pete rosi în │cu numeroase │roşii chiar în││ │mov în jurul │jurul │pete roşii sau │carne ││ │aripioarelor │aripioarelor │galbene │ │└───────────┴───────────────┴─────────────────┴───────────────┴──────────────┘    D. Cefalopode****)

CRITERII
CATEGORII DE PROSPETIME
EXTRA A B
PIELE

Pigmentatie vie
piele aderenta la
carne

Pigmentatie
întunecată, piele
aderenta la
carne
Decolorata, se
detaseaza uşor
de carne

CARNE

Foarte închisă,
alb sidefiu

Închisă, alb
cretos

Uşor moale;
alb-roze sau uşor
galben
TENTACULE

Rezistenta la
extragere
Rezistenta la
extragere
Se extrage foarte
uşor
MIROS

Proaspăt de
alge marine
Slab sau lipsa

Miros de
cerneala

    E. Crustacee    1) Creveti

CRITERII
Categorii de prospetime
EXTRA A
Caracteristici
minime

● Suprafaţa carapacei:
umeda şi stralucitoare;
● În cazul transvazarii,
crevetii nu trebuie lipiti unul
cu altul;
● Carne fără miros străin;
● Sa nu existe nisip, mucus
şi alte materii străine.
● Aceleaşi din categoria
EXTRA

Aspecte:
a) Creveti
inzestrati cu
carapace;

b) creveti de
apa adanca

● Culoare roza roşie cu mici
pete albe; partea pectorala a
carapacei în principal este
clara;

● Culoare roza uniforma

● Roşu-roziu uşor decolorat
la bleu-roşu cu pete albe;
partea pectorala a carapacei
trebuie să fie de culoare
clara spre gri;
● Roz cu posibilitatea de
Înegrire la cap

Starea carnii
în timpul şi
după
decorticare
● Se decortica cu usurinta
cu pierderi de carne
inevitabile
● Tare dar nu scortos
● Se decortica fără usurinta
cu pierderi slabe de carne
● Puţin tare, uşor scortos

Fragmente

● Sunt admise fragmente
rare
● Se admit slabe cantităţi de
fragmente de creveti
Mirosul

● Miros proaspăt de alge
marine; miros uşor
dulceag
● Acidulat; absenta mirosului
de alge marine

    2) Languste

CRITERII
Categorii de prospetime
EXTRA A B
Carapace

Culoare roz pal
sau roz spre oranj
roşu
Culoare roz pal sau
roz spre roşu oranj
fără pete negre
Urechi şi
branhii

Urechi negru
stralucitor;
branhii de culoare
roz

Branhii spre gri

Branhii de culoare
gri intunecat sau
colorare pe
suprafaţa dorsala
a carapacei
Miros

Miros uşor
caracteristic
crustaceelor

Pierdere de miros
caracteristic
crustaceelor. Fără
miros amoniacal
Miros uşor acru

Carne

Carne translucida
de culoare bleu
spre alb
Carne
nestralucitoare dar
nedecolorata
Carne opaca şi
aspect palid

    *) Peste alb: Eglefin, cod, cod negru, polac, sebasta, mihalt de mare,       merlan, brama, tipar de mare, randunica de mare, chefal, cambula din       speciile Platichtys flesus şi Pleuronectes flesus, limada, speciile       de peşti de apa dulce.    **) Peste albastru: Grmon, ton obez, ton roşu, putasu, hering, sardina,        scrumbie, stavrid, hamsie.    ***) Selaciforme: Rechin, vatos.    ****) Cefalopode: Sepie, calmar, caracatita + 
Anexa 2    ––-la norme–––                             CATEGORII DE CALIBRAJ

Specii marine
Specia

Categoria

kg/exemplar

Numar de
exemplare/kg
Hering
(Ciupea harengus)

1
2
3
4
5
0,25 şi peste
0,125-025
0,085-0,125
0,05-0,085
0,031-0,085
4 sau mai putini
5-8
9-11
12-20
21-32
Sardina
(Sardina
pilchardus)

Mediteraneana

1
2
3
4
0,067 şi peste
0,042-0,067
0,028-0,042
0,015-0,028
0,011-0,028
15 sau mai putini
16-24
25-35
36-67
36-91
Rechin patat
(Sczliorhinus spp)

1
2
3
2,2 şi peste
1-2,2
0,5-1
Rechin-caine de
mare
(Squalis
acanthias)
1
2
3

2,2 şi peste
1-2,2
0,5-1

Sebasta
(Sebastes spp.)

1
2
3
2 şi peste
0,6-2
0,35-06
Cod de Atlantic
(Gadus morhua)

1
2
3
4
5
7 şi peste
4-7
2-4
1-2
0,3-1
Cod negru
(Pollachius
virens)

1
2
3
4
5 şi peste
3-5
1,5-3
0,3-1,5
Eglefin
(Melanogrammus
aeglefinus)

1
2
3
4
1 şi peste
0,57-1
0,37-0,57
0,17-0,37
Merlan
(Merlangius
merlangus)

1
2
3
4
0,5 şi peste
0,35-0,5
0,25-0,35
0,11-0,25
Mihalt de mare
(Molva spp.)

1
2
3
5 şi peste
3-5
1,2-3
Putasu
(Micromesistius
poutassou)

1
2
3
4
7 sau mai puţin
8-14
15-25
26-30
Tipar de mare –
Conger
(Conger conger)
1
2
3
7 şi peste
5-7
0,5-5
Randunica de mare
(Trigla spp.)

1
2
3
4
1 şi peste
0,4-1
0,2-0,4
0,06-0,2
Stavrid
(Trachurus spp.)

1
2
3
4
5
0,6 şi peste
0,4-0,6
0,2-0,4
0,08-0,2
0,02-0,08
Chefal
(Mugil spp.)

1
2
3
4
1 şi peste
0,5-1
0,2-0,5
0,01-0,2
Cambula
(Platichtys
flesus)
1
2

Peste 0,3
0,2-0,3

Limba de mare
(Solea spp.)

1
2
3
4
5
0,5 şi peste
0,33-0,5
0,25-0,33
0,17-0,25
0,12-0,17
Peste teaca
(Lepidopus
caudatus)

1
2
3
4
3 şi peste
2-3
1-2
0,5-1
Sepie
(Sepia
officinalis)
1
2
3
0,5 şi peste
0,3-0,5
0,1-0,3
Langustina
(Nephrops
norvegicus)

1
2
3
4
20 şi mai putini
21 – 30
31 – 40
Peste 40
Cozi de langustine

1
2
3
4
60 şi mai puţine
61-120
121-180
Peste 180
Macrou de Atlantic
(Scomber scombrus)

1
2
3
0,5 şi peste
0,2-0,5
0,1-02
50 sau mai putini*1)
51-125
126-250
Macrou spaniol
(Scomber
japonicus)

1
2
3
4
0,5 şi peste
0,25-05
0,14-0,25
0,05-0,14
Hamsie
(Engraulis spp.)

1
2
3
4
0,033 şi peste
0,020-0,033
0,012-0,020
0,008-0,012
30 sau mai putini
31-50
51-83
84-125
Cambula
(Pleuronectes
platesa)

1
2
3
4
0,6 şi peste
0,4-0,6
0,3-0,4
0,15-0,3
Merluciu
(Merlucius
merlucius)

Mediteraneean

1
2
3
4
5

2,5 şi peste
1,2-2,5
0,6-1,2
0,28-0,6
0,2-0,28
0,15-0,28
Brama
(Brama spp.)
1
2
0,8 şi peste
0,2-0,8
Peste unditar
(Lophinus spp.)
Decapitat

1
2
3
4
5
4 şi peste
2-4
1-2
0,5-1
0,2-0,5
Limada
(Limada limada)
1
2
0,25 şi peste
0,13-0,25
Ton alb
(Thunnus alalunga)
1
2
4 şi peste
1,5-4
Ton roşu
(Thunnus thynnus)

1
2
3
4
5
70 şi peste
50-70
25-50
10-25
6,4-10
Ton obez
(Thunnus obesus)
1
2
10 şi peste
3,2-10
Polac
(Pollachius
pollachius)

1
2
3
4
5 şi peste
3-5
1,5-3
0,3-1,5
Crevete cenusiu
(Crangon crangon)
1
2
6,8 mm şi peste*2)
6,5 mm şi peste
Creveti
(Pandalus
borealis)
proaspeţi sau
refrigerati
1
O singura mărime

250 şi mai putini

Creveti
(Pandalus
borealis) fierti
în apa sau aburi
1

160 şi mai putini
161-250

Crab comun
(Cancer pagurus)
1
2
16 cm şi peste*3)
13-16

    *1) Număr de peşti/25 kg    *2) Lăţimea cochiliei    *3) Lăţimea cochiliei la diametrul maxim

Specii indigene de apa dulce
Specia

Categoria

kg/exemplar

Număr de
exemplare/kg
Crap
(Cyprinus carpio)

1
2
3
2 şi peste
1-2
0,25-1
Cosas
(Ctenopharyngodon
idella)
1
2
3
2 şi peste
1-2
0,25-1
Novac
(Aristichtys
nobilis)
1
2
3
2 şi peste
1-2
0,25-1
Sanger
(Hypophtalmichtys
molitrix)
1
2
3
2 şi peste
1-2
0,25-1
Pastrav de munte
(Salmo trutta)
1
2
0,25 şi peste
0,1-0,25
Scoicar
(Milopharyngodon
piceus)
1
2
3
2 şi peste
1-2
0,25-1
Somn
(Silurus glanis)

1
2
3
4
10 şi peste
3-10
1-3
0,15-1
Stiuca
(Esox lucius)
1
2
1 şi peste
0,1-1

    Notă: celelalte specii de apa dulce care nu sunt menţionate sunt cuprinse          într-o singura categorie dimensiunea minima fiind cea stabilită de          Legea nr. 192/2001 privind fondul piscicol, pescuitul şi acvacultura.

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x