NORME din 23 februarie 2005

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 19/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: CAMERA AUDITORILOR FINANCIARI DIN ROMÂNIA
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 305 din 12 aprilie 2005
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHOTARARE 164 24/06/2010
ActulABROGAT DENORMA 24/06/2010
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 2REFERIRE LAOUG (R) 75 01/06/1999
ART. 10REFERIRE LAOUG (R) 75 01/06/1999 ART. 13
ANEXA 1REFERIRE LAHG 983 25/06/2004
ANEXA 1REFERIRE LAOUG (R) 75 01/06/1999
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHOTARARE 164 24/06/2010
ActulABROGAT DENORMA 24/06/2010
ActulREFERIT DEHOTARARE 155 15/01/2010
ActulREFERIT DEHOTARARE 158 23/02/2010
ActulREFERIT DEHOTARARE 144 23/06/2009
ActulREFERIT DEHOTARARE 129 29/07/2008
ActulREFERIT DEHOTARARE 134 25/11/2008
ActulREFERIT DEHOTARARE 90 26/06/2007
ActulREFERIT DEHOTARARE 101 28/11/2007
ActulREFERIT DEHOTARARE 67 12/07/2006
ActulREFERIT DEHOTARARE 74 04/12/2006
ActulAPROBAT DEHOTARARE 42 23/02/2005
ActulCONTINUT DEHOTARARE 42 23/02/2005
ActulREFERIT DEHOTARARE 54 14/12/2005

privind atribuirea calităţii şi a dreptului de exercitare a profesiei de auditor financiar pentru persoanele care posedă o calificare profesională în audit financiar sau profesii asimilate acestuia, atribuită de alt stat în acord cu reglementările specifice din acel stat



 + 
Capitolul IDispoziţii generale + 
Articolul 1(1) Prevederile prezentelor norme se aplică persoanelor fizice care posedă o calificare profesională în audit financiar sau în profesii asimilate acestuia, atribuită de alt stat în acord cu reglementările specifice din acel stat, şi care doresc să exercite această profesie în România.(2) Prin profesii asimilate profesiei de audit financiar se înţelege profesiile care vizează activităţile pe care le pot desfăşura persoanele fizice care sunt membre ale unui organism profesional din domeniul contabilităţii şi auditului financiar, recunoscut de Federaţia Internaţională a Contabililor (IFAC), care au competenţa, potrivit legislaţiei naţionale, să reglementeze activitatea de audit financiar pe teritoriul statului respectiv.
 + 
Articolul 2Exercitarea în România a profesiei de auditor financiar se realizează în condiţiile prevăzute în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 75/1999 privind activitatea de audit financiar, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 598 din 22 august 2003, şi potrivit prezentelor norme.
 + 
Capitolul IIAtribuirea calităţii de auditor financiar + 
Articolul 3(1) Camera Auditorilor Financiari din România, denumită în continuare Camera, poate atribui calitatea şi poate acorda dreptul de exercitare a profesiei de auditor financiar persoanei fizice care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:a) posedă o calificare profesională în audit financiar sau în profesii asimilate acestuia, atribuită de alt stat în acord cu reglementările specifice din acel stat;b) a fost pentru cel puţin 3 ani auditor independent sau a prestat activitate de audit financiar în calitate de angajat, asociat, acţionar al unei societăţi ori grup de societăţi care are în obiectul de activitate auditul financiar;c) a satisfăcut cerinţele Codului de etică profesională al Federaţiei Internaţionale a Contabililor (IFAC), adoptat integral de Cameră;d) face dovada că posedă cunoştinţele necesare pentru desfăşurarea activităţii de audit financiar în România.(2) Prezentele norme se aplică atât persoanelor fizice străine, cât şi celor române care au dobândit calitatea de auditor financiar atribuită de alt stat în acord cu reglementările specifice din acel stat.
 + 
Articolul 4Persoana fizică care solicită atribuirea calităţii de auditor financiar potrivit prezentelor norme trebuie să depună la sediul Camerei un dosar care va conţine următoarele documente:– cerere-tip pentru acordarea calităţii de auditor financiar, conform modelului prezentat în anexă;– copie de pe paşaport sau alt act de identitate;– copie de pe certificat/diplomă sau alte acte oficiale care atestă pregătirea superioară financiar-contabilă obţinută în alt stat;– scrisoare de recomandare de la organismul profesional autorizat al cărui membru este, cu precizarea expresă a calităţii de membru pe care o deţine la data emiterii scrisorii şi că nu are nici o sancţiune disciplinară rămasă definitivă de la organismul profesional respectiv;– scrisoare de confirmare din partea organismului profesional, din care să rezulte că instituţia respectivă este recunoscută de IFAC, că organismul profesional este membru cu drepturi depline sau membru asociat al IFAC şi a asimilat Codul de etică emis de aceasta;– curriculum vitae care să ateste cei 3 ani de experienţă în activitatea de audit financiar;– 3 fotografii tip legitimaţie (3/4);– copie de pe documentul care atestă achitarea taxei de înscriere la interviul-test, prevăzută la art. 17 alin. (2);– cazier judiciar în termen legal de valabilitate.
 + 
Articolul 5Documentele prevăzute la art. 4 trebuie să fie însoţite de traducerea în limba română, legalizată de un notar public din România.
 + 
Articolul 6Camera poate solicita autorităţilor competente din statul de origine sau de provenienţă confirmarea autenticităţii unora dintre documentele prevăzute la art. 4.
 + 
Articolul 7(1) Departamentul de învăţământ şi admitere verifică dosarele depuse şi notifică solicitanţilor, în termen de 30 de zile de la data depunerii acestora, dacă documentele înaintate sunt corespunzătoare sau nu.(2) În cazul în care documentele depuse nu sunt corespunzătoare, termenul pentru completarea dosarului este de cel mult 15 zile de la data primirii comunicării prevăzute la alin. (1).(3) Dacă dosarul nu a fost completat în termenul prevăzut la alin. (2), cererea este considerată respinsă, iar Departamentul de învăţământ şi admitere comunică solicitantului această situaţie.(4) Constatarea situaţiilor prevăzute la alin. (1) şi (3) se face de către Departamentul de învăţământ şi admitere, prin notă scrisă, care se anexează la dosarul solicitantului.(5) Comunicările prevăzute la alin. (1) şi (3) se fac de către Departamentul de învăţământ şi admitere, sub semnătura secretarului general al Camerei.
 + 
Articolul 8(1) Solicitanţii, persoane fizice, care au depus documentaţia completă, vor susţine un interviu-test, organizat de către Cameră, conform programei stabilite de comisia de examinare şi comunicate solicitanţilor de către Departamentul de învăţământ şi admitere. Interviul-test va fi susţinut în limba română, iar rezultatele vor fi disponibile la sediul Camerei şi se vor publică totodată pe site-ul acesteia.(2) Persoanele declarate admise la interviul-test organizat de către Cameră vor fi aprobate prin hotărâre a Consiliului Camerei. Hotărârea de aprobare a listei se va publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, prin grija Secretariatului general.(3) Persoanele care au fost declarate respinse la interviul-test pot face contestaţie în termen de cel mult 15 zile de la data publicării rezultatelor. Departamentul de învăţământ şi admitere va analiza contestaţia solicitantului şi o va înainta Consiliului Camerei.(4) Contestaţia se soluţionează de către o comisie formată din 3 membri, numită de Biroul permanent al Consiliului Camerei, constituită din alte persoane decât cele care au participat în comisia de examinare pentru interviul-test.(5) Soluţia dată contestaţiei este definitivă şi se comunică celui în cauză de către Departamentul de învăţământ şi admitere în cel mult 5 zile de la data adoptării acesteia.
 + 
Articolul 9Comisia de examinare pentru interviul-test este formată din minimum 3 persoane, membri ai Consiliului Camerei, un jurist, un cadru universitar sau reprezentant al Ministerului Justiţiei, pentru examinarea cunoştinţelor de drept românesc ale solicitanţilor, şi un secretar, salariat al Camerei.
 + 
Articolul 10Tematica de examinare va cuprinde subiecte din disciplinele teoretice prevăzute la art. 13 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 75/1999, republicată. Subiectele de examinare în cadrul interviului-test vor fi stabilite de către comisia de examinare şi vor fi puse la dispoziţia candidaţilor de către Departamentul de învăţământ şi admitere.
 + 
Articolul 11Rezultatele interviului-test vor fi disponibile şi se vor publică, prin grija Departamentului de învăţământ şi admitere, pe site-ul www.cafr.ro, în baza procesului-verbal întocmit de secretarul comisiei de examinare.
 + 
Capitolul IIICalitatea de membru al Camerei + 
Articolul 12Persoanele fizice declarate admise în condiţiile prezentelor norme completează o cerere de înscriere în Registrul auditorilor financiari şi prezintă documentul care atestă achitarea tarifului de atribuire a calităţii de membru al Camerei şi de înscriere în Registrul auditorilor financiari şi cazierul judiciar, potrivit legii, prevăzut de prezentele norme.
 + 
Articolul 13Camera va elibera certificatul, carnetul şi parafa de membru al Camerei, în cazul persoanelor fizice declarate admise în condiţiile prezentelor norme.
 + 
Capitolul IVDrepturile şi obligaţiile membrilor + 
Articolul 14Persoanele fizice care posedă o calificare profesională în audit financiar sau în profesii asimilate acestuia, atribuită de alt stat în acord cu reglementările specifice din acel stat, şi care au obţinut calitatea de membru al Camerei şi dreptul de exercitare a profesiei de auditor financiar în România au aceleaşi drepturi şi obligaţii ca şi ceilalţi auditori financiari, membri ai Camerei, în conformitate cu prevederile cap. VII din Regulamentul de organizare şi funcţionare al Camerei.
 + 
Articolul 15În ceea ce priveşte aplicarea Normelor privind asigurarea pentru riscul profesional, Camera poate lua în considerare contractele de asigurare încheiate potrivit reglementărilor în domeniu, elaborate de organismele profesionale din care fac parte solicitanţii, cu condiţia să fi fost respectate cerinţele specifice în materie cerute de Cameră membrilor săi în ceea ce priveşte modalităţile de încheiere şi întinderea garanţiei.
 + 
Articolul 16Camera va pune la dispoziţia candidaţilor declaraţi admişi potrivit prezentelor norme, prin grija Departamentului de servicii pentru membri, materiale documentare, profesionale şi de etică necesare desfăşurării activităţii emise de către Cameră.
 + 
Capitolul VCotizaţii şi tarife + 
Articolul 17(1) Cotizaţiile fixe şi variabile se vor achita în cuantumurile şi condiţiile prevăzute pentru membrii Camerei prin hotărâri ale Consiliului Camerei.(2) Tariful pentru înscrierea la interviul-test prevăzut de prezentele norme este de 20.000.000 lei.(3) Tariful prevăzut la alin. (2) se poate modifica prin hotărâre a Consiliului Camerei.
 + 
Capitolul VIDispoziţii finale + 
Articolul 18Anexa face parte integrantă din prezentele norme.
 + 
Articolul 19Prezentele norme intră în vigoare la data publicării lor în Monitorul Oficial al României, Partea I.
 + 
Anexa CEREREpentru acordarea calităţii de auditor financiarSubsemnatul/Subsemnata ……………………., născut/născută la data de …………. în localitatea/judeţul ………., cu domiciliul în …………….., str. ………… nr….., bl…., sc…, ap…., judeţul…………., telefon (fix, mobil) …………….., adresă de corespondenţă …………………………, e-mail …………, legitimat/legitimată cu buletin/carte de identitate/paşaport seria …. nr. ……., eliberat/eliberată de ……………………………. la data de ……….., cod numeric personal (CNP) ……………….., persoană de contact …………………., telefon ………….., solicit atribuirea calităţii de membru al Camerei Auditorilor Financiari din România.Anexez următoarele acte doveditoare*):– copie de pe paşaport sau alt act de identitate;– copie de pe certificat/diplomă sau alte acte oficiale care atestă pregătirea superioară financiar-contabilă obţinută în alt stat;– scrisoare de recomandare de la organismul profesional autorizat al cărui membru este, cu precizarea expresă a calităţii de membru pe care o deţine la data emiterii scrisorii şi a faptului că nu are nici o sancţiune disciplinară rămasă definitivă de la organismul profesional respectiv;– scrisoare de confirmare din partea organismului profesional, din care să rezulte că instituţia respectivă este recunoscută de IFAC, că organismul profesional este membru cu drepturi depline sau membru asociat al IFAC şi a asimilat Codul de etică emis de aceasta;– curriculum vitae care să ateste cei 3 ani de experienţă în activitatea de audit financiar;– 3 fotografii tip legitimaţie (3/4);– copie de pe documentul care atestă achitarea taxei de înscriere la interviul-test;– cazier judiciar în termen legal de valabilitate.Data Semnătura…………………… ……………………..––-Notă *) Actele doveditoare anexate sunt în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 983/2004 pentru aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Camerei Auditorilor Financiari din România şi cu Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 75/1999 privind activitatea de audit financiar, republicată, cu modificările ulterioare.–––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x