cu privire la natura, conţinutul, originea, fabricarea, etichetarea şi marcarea unor produse din cacao şi ciocolata destinate consumului uman
+
Capitolul 1Dispoziţii generale +
Articolul 1În sensul prezentelor norme produsele din cacao şi ciocolata reprezintă produsele destinate consumului uman definite în anexa nr. 1 la prezentele norme. +
Articolul 2Produsele menţionate în anexa nr. 1 la prezentele norme sunt oferite spre vânzare numai dacă sunt în conformitate cu definiţiile şi regulile stabilite în prezentele norme. +
Capitolul 2Natura, conţinutul, originea, fabricarea +
Articolul 3(1) Denumirile enumerate în anexa nr. 1 la prezentele norme se aplică numai produselor definite la litera respectiva şi trebuie utilizate în comerţ pentru descrierea acestora. … (2) Prevederile alin. (1) nu afectează totuşi aranjamentele prin care aceste denumiri se utilizează suplimentar, în conformitate cu uzanta comercială, pentru a indica alte produse care nu pot fi confundate cu cele definite în anexa nr. 1 la prezentele norme. … +
Articolul 4La fabricarea produselor definite în anexa nr. 1 la prezentele norme nu trebuie utilizate boabele de cacao care nu sunt sanatoase şi în condiţii bune de comercializare, cojile, germenii sau alte produse reziduale rezultate din extractia untului de cacao efectuată cu solvent. +
Capitolul 3Etichetarea şi marcarea +
Articolul 5(1) Actele normative în vigoare privind etichetarea alimentelor se aplică produselor definite în anexa nr. 1 la prezentele norme, care sunt destinate în forma neschimbata consumatorului final, cu suplimentarea următoarelor menţiuni care trebuie să fie vizibile, lizibile şi inteligibile: … a) denumirea produselor în cazul produselor definite în anexa nr. 1 la prezentele norme pct. A; în cazul produselor definite în anexa nr. 1 la prezentele norme pct. A lit. z) – ciocolata umpluta – aceasta denumire este însoţită de o indicaţie pentru consumator referitoare la produsele folosite pentru umplutura; … b) pentru produsele specificate în anexa nr. 1 la prezentele norme pct. A lit. j), k), n), o), s) şi t), o indicaţie referitoare la conţinutul total de cacao în substanţa uscata prin declaraţia "substanţa uscata de cacao …% minim"; … c) pentru ciocolata umpluta şi ciocolata obţinută din produse de ciocolata, altele decât ciocolata şi cuvertura de ciocolata, o indicaţie suplimentară referitoare la tipul sau tipurile de ciocolata utilizate; … d) declaraţia cerută în anexa nr. 1 la prezentele norme pct. D-G, dacă este necesară; … e) masa neta, pentru produsele care cantaresc mai mult de 50 g; totuşi, în cazul produselor care cantaresc mai puţin de 50 g fiecare şi care sunt prezentate în ambalaje care conţin doua sau mai multe astfel de produse a căror masă neta totală este menţionată pe ambalajul exterior sau a căror masă neta individuală menţionată pe fiecare unitate de ambalaj, în măsura în care este lizibila din exterior; în cazul produselor turnate în forme aceasta informaţie se înlocuieşte prin masa neta minima; … f) denumirea sau denumirea comercială şi adresa ori sediul înregistrat al fabricantului sau al vânzătorului din România ori dintr-un stat membru al Uniunii Europene. … (2) În cazul în care produsele definite în anexa nr. 1 la prezentele norme sunt introduse în ambalaje sau recipiente care au o masa neta de cel puţin 10 kilograme şi nu sunt vândute cu amănuntul, informaţiile menţionate la alin. (1) lit. b), c), d) şi e), împreună cu informaţia menţionată la alin. (1) lit. f) pentru produsele definite în anexa nr. 1 la prezentele norme pct. A lit. a)-g), apar numai pe documentele insotitoare. … (3) Comercializarea se interzice pentru: … a) produsele definite în anexa nr. 1 la prezentele norme, dacă marcajul stabilit la alin. (1) lit. a), c) şi d) nu este prezentat în limba română pe o parte a ambalajului sau a recipientului; … b) produsul definit în anexa nr. 1 la prezentele norme pct. A lit. t), dacă descrierea "ciocolata cu lapte" este prezentată pe ambalaj. … +
Articolul 6Denumirea principala "ciocolata" sau "ciocolata cu lapte" nu este completată cu menţiuni sau calificative referitoare la calitate decât dacă:a) ciocolata prezintă un conţinut total de substanţa uscata de cacao de minimum 43%, inclusiv cel puţin 26% unt de cacao; … b) ciocolata cu lapte conţine maximum 50% zaharoza şi minimum 30% substanţa totală uscata de cacao şi 18% substanţa uscata a laptelui obţinută prin evaporare, inclusiv cel puţin 4,5% grasime din unt. … +
Articolul 7(1) Prezentele norme se aplică şi produselor importate din tari terţe şi destinate consumului în România. … (2) Prezentele norme nu afectează prevederile legilor naţionale: … a) care autorizeaza sau interzic în prezent adăugarea grasimilor vegetale, altele decât untul de cacao, la produsele din ciocolata definite în anexa nr. 1 la prezentele norme; … b) care autorizeaza sau interzic vânzarea cu amănuntul a variatelor produse din ciocolata fără ambalaj; … c) care stabilesc reglementări mai puţin stricte privind etichetarea pentru vânzarea cu amănuntul a produselor fantezie, cum sunt: figurinele, tigarile, ouăle şi bomboanele de ciocolata în vrac; în astfel de cazuri prevederile stipulează numai plasarea unei indicaţii în apropierea produsului prezentat; … d) care se aplică produselor dietetice; … e) care autorizeaza vânzarea produselor din ciocolata, altele decât cele definite în anexa nr. 1 la prezentele norme, sub denumirea "crema de ciocolata" sau "ciocolata cu lapte smantanit". … (3) Prezentele norme nu se aplică produselor menţionate în anexa nr. 1 la prezentele norme pct. A, destinate exportului efectuat de România în ţările din afară statelor membre ale Uniunii Europene. … +
Capitolul 4Dispoziţii finale +
Articolul 8Prezentele norme sunt compatibile cu reglementările comunitare în domeniu şi sunt armonizate cu prevederile Directivei Consiliului 73/241/1973, amendata de Directiva Consiliului 74/411, Directiva Consiliului 74/644, Directiva Consiliului 75/155, Directiva Consiliului 76/628, Directiva Consiliului 78/609, Directiva Consiliului 78/842, Directiva Consiliului 80/608, Directiva Consiliului 85/7 şi Directiva Consiliului 89/344. +
Articolul 9Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezentele norme. +
Anexa 1––-la norme–––DEFINIŢII ŞI CARACTERISTICIA. În sensul prezentelor norme se aplică următoarele definiţii:a) Boabe de cacao – seminţele arborelui de cacao (Theobroma cacao L.) fermentate şi deshidratate. … b) Miez de cacao – boabe de cacao, prajite sau neprajite, care sunt curatate, decorticate şi degerminate şi care conţin, fără sa încalce prevederile pct. B, un reziduu maxim de 5% coaja sau germen şi un conţinut maxim de 10% cenusa, aceste procente raportandu-se la substanţa uscata degresata. … c) Praf de cacao, cacao fina – bucăţi de boabe de cacao sub forma de particule mici, colectate separat în timpul proceselor de separare, cu conţinut minim de grasime de 20%, raportată la substanţa uscata. … d) Masa de cacao – miez de cacao transformat printr-un proces mecanic în masa fără pierderi din conţinutul de grasime natural. … e) Turta de cacao – miez de cacao sau masa de cacao transformata printr-un proces mecanic într-o turta ce conţine, fără sa încalce prevederile definitiei turtei de cacao cu conţinut scăzut de grasime, minimum 20% unt de cacao, raportat la substanţa uscata, şi maximum 9% umiditate. … f) Turta de cacao cu conţinut scăzut de grasime – turta de cacao cu conţinut minim de 8% unt de cacao, raportat la substanţa uscata. … g) Turta de cacao expeller – boabele de cacao, praful de cacao, cu sau fără miez de cacao sau turta de cacao, transformate în turta printr-un proces expeller (presat hidraulic, mecanic sau rafinat). … h) Cacao, cacao pudra – turta de cacao obţinută prin presare hidraulica, transformata în pudra printr-un proces mecanic şi care conţine, fără sa încalce prevederile definitiei referitoare la cacao pudra cu conţinut scăzut de grasime, minimum 20% unt de cacao, raportat la substanţa uscata, şi minimum 9% umiditate; … i) Cacao cu conţinut scăzut de grasime, cacao pudra cu conţinut scăzut de grasime – cacao pudra cu conţinut minim de 8% unt de cacao, raportat la substanţa uscata. … j) Cacao cu zahăr, cacao pudra cu zahăr – produsul obţinut prin amestec de cacao pudra şi zaharoza, astfel încât 100 g de amestec sa conţină minimum 32 g de cacao pudra. … k) Cacao cu zahăr cu conţinut scăzut de grasime, cacao pudra cu zahăr cu conţinut scăzut de grasime – produsul obţinut prin amestec de cacao pudra cu conţinut scăzut de grasime şi zaharoza, astfel încât 100 g de amestec sa conţină minimum 32 g de cacao pudra cu conţinut scăzut de grasime. … l) Unt de cacao – grasimea obţinută din boabe de cacao sau părţi de boabe de cacao, care se prezintă sub forma de unt de cacao de presa sau unt de cacao, unt de cacao expeller şi unt de cacao rafinat. … Untul de cacao de presa sau untul de cacao este obţinut prin presare din una sau mai multe dintre următoarele materii prime: miez de cacao, masa de cacao, turta de cacao, turta de cacao cu conţinut scăzut de grasime şi care prezintă conţinut de substanţa nesaponificabila determinata cu ajutorul eterului de petrol de maximum 0,35% şi aciditate de maximum 1,75%, exprimată în acid oleic.Untul de cacao expeller este untul de cacao obţinut prin torsiune (procesul expeller) din boabe de cacao sau din boabe de cacao combinate cu miez de cacao, masa de cacao, turta de cacao sau turta de cacao cu conţinut scăzut de grasime şi care prezintă conţinut de substanţa nesaponificabila determinata cu ajutorul eterului de petrol de maximum 0,50% şi aciditate de maximum 1,75%, exprimată în acid oleic.Untul de cacao rafinat este untul de cacao obţinut prin presare, prin torsiune (procesul expeller), prin extracţie folosind un solvent sau prin combinarea acestor procese, din una sau mai multe dintre următoarele materii prime: boabe de cacao, miez de cacao, praf de cacao, masa de cacao, turta de cacao, turta de cacao cu conţinut scăzut de grasime, turta expeller şi care sunt rafinate în conformitate cu prevederile pct. C lit. b); în cazul în care grasimea de cacao, produsă de însuşi producătorul de unt de cacao rafinat sau de un alt producător, este utilizata ca cea de-a doua materie prima, aceasta trebuie să fie obţinută din materiile prime enumerate mai sus. Untul de cacao rafinat prezintă conţinut de substanţa nesaponificabila determinata cu ajutorul eterului de petrol de maximum 0,50%, aciditate de maximum 1,75%, exprimată ca acid oleic, şi conţinut de grasime obţinut din coji şi germeni care să nu depăşească în untul de cacao proporţia care exista în mod natural în boabele de cacao.m) Grasime de cacao – grasimea obţinută din boabe de cacao sau din părţi de boabe de cacao care nu prezintă caracteristicile stabilite pentru variatele categorii de unt de cacao. … n) Ciocolata – produsul obţinut din miez de cacao, masa de cacao, cacao pudra sau cacao pudra cu conţinut redus de grasime şi zaharoza, cu sau fără adaos de unt de cacao, care prezintă, fără a aduce prejudicii definitiei ciocolatei sub forma de fidea, ciocolatei cu nuci gianduja şi cuverturii de ciocolata, un conţinut minim total de substanţa uscata de cacao de 35%, minimum 14% substanţa uscata de cacao fără grasime şi 18% unt de cacao. Aceste procente se calculează după ce se deduce masa substanţelor adăugate prevăzute la pct. E-H. … o) Ciocolata menaj – produsul obţinut din miez de cacao, masa de cacao, cacao pudra sau cacao pudra cu conţinut redus de grasime şi zaharoza, cu sau fără adaos de unt de cacao, care prezintă un conţinut minim total de substanţa uscata de cacao de 30%, din care 12% substanţa uscata de cacao fără grasime şi 18% unt de cacao. Aceste procente se calculează după ce se deduce masa substanţelor adăugate prevăzute la pct. E-H. … p) Ciocolata sub forma de fidea, fulgi de ciocolata – ciocolata sub forma de granule sau fulgi, care prezintă un conţinut minim total de substanţa uscata de cacao de 32%, care include 12% unt de cacao. … r) Ciocolata cu nuci gianduja (sau una dintre derivatele cuvantului "gianduja") – produsul obţinut în primul rând din ciocolata care prezintă un conţinut total minim de substanţa uscata de cacao de 32%, inclusiv un conţinut minim de substanţa uscata de cacao fără grasime de 8%, şi din nuci macinate fin în cantităţi în care 100 g de produs conţin minimum 20 g şi maximum 40 g de nuci. … Se adauga lapte sau substanţa uscata produsă prin deshidratarea parţială sau completa a laptelui integral ori prin smantanirea parţială sau totală a laptelui într-o proporţie în care produsul finit conţine nu mai mult de un total de 5% din masa substanţei uscate a laptelui care include maximum 1,25% grasime din unt, precum şi migdale, nuci şi alte produse similare, întregi sau sfaramate, în cantităţi care, împreună cu nucile macinate, nu depăşesc 60% din masa totală a produsului.s) Cuvertura de ciocolata – ciocolata care conţine minimum 31% unt de cacao şi 2,5% substanţa uscata de cacao fără grasime; în cazul în care cuvertura de ciocolata este descrisă drept "cuvertura de ciocolata neagra" atunci aceasta va conţine minimum 31% unt de cacao şi 16% substanţa uscata de cacao fără grasime. … s) Ciocolata cu lapte – produsul obţinut din miez de cacao, masa de cacao, cacao pudra sau cacao pudra cu conţinut scăzut de grasime şi zaharoza, cu sau fără adaos de unt de cacao, şi din lapte sau din lapte praf degresat, parţial degresat sau integral, şi, dacă este posibil, din smantana, smantana deshidratata parţial sau total, unt sau grasime din unt, care prezintă caracteristicile care fac obiectul definitiilor ciocolatei cu lapte sub forma de fidea, ciocolatei cu lapte şi nuci gianduja şi cuverturii de ciocolata cu lapte. … Ciocolata cu lapte prezintă următoarele caracteristici: substanţa uscata totală de cacao de minimum 25%, substanţa uscata de cacao fără grasime de minimum 2,5%, substanţa uscata totală a laptelui derivata din ingredientele enumerate mai sus de minimum 14%, grasime din unt de minimum 3,5%, grasime totală de minimum 25%, zaharoza de maximum 55%.Aceste procente se calculează după ce este dedusă masa substanţelor adăugate prevăzute la pct. E-H.t) Ciocolata cu lapte cu conţinut ridicat de lapte – produsul obţinut din miez de cacao, masa de cacao, cacao pudra sau cacao pudra cu conţinut scăzut de grasime şi zaharoza, cu sau fără adaos de unt de cacao, şi din lapte sau din lapte praf degresat, parţial degresat sau integral, şi, dacă este posibil, din smantana, smantana parţial sau total deshidratata, unt sau grasime din unt, care prezintă următoarele caracteristici: substanţa uscata totală de cacao de minimum 20%, substanţa uscata de cacao fără grasime de minimum 2,5%, substanţa uscata totală a laptelui derivata din ingredientele enumerate mai sus de minimum 20%, grasime din unt de minimum 5%, grasime totală de minimum 25% şi zaharoza de maximum 55%. … Aceste procente se calculează după ce este dedusă masa substanţelor adăugate prevăzute la pct. E-H.t) Ciocolata cu lapte sub forma de fidea, fulgi de ciocolata cu lapte – ciocolata cu lapte sub forma de granule sau fulgi, care prezintă următoarele caracteristici, diferite de cele stabilite la pct. A lit. s), şi anume substanţa uscata totală de cacao de minimum 20%, substanţa uscata totală a laptelui derivata din ingredientele enumerate la lit. s) de minimum 12%, grasime din unt de minimum 3%, grasime totală de minimum 12% şi zaharoza de maximum 66%. … u) Ciocolata cu lapte şi nuci gianduja (sau una dintre derivatele cuvantului "gianduja") – produsul obţinut în primul rând din ciocolata cu lapte care prezintă un conţinut minim de substanţa uscata a laptelui de 10% şi, în al doilea rând, din nuci macinate fin, astfel încât 100 g de produs sa conţină maximum 40 g şi minimum 15 g de nuci. Se pot adauga şi migdale, nuci şi alte varietati similare, întregi sau sfaramate, în cantităţi care, împreună cu nucile macinate, sa nu depăşească 60% din masa totală a produsului. … v) Cuvertura de ciocolata cu lapte – ciocolata cu lapte care prezintă un conţinut minim de 31% grasime. … w) Ciocolata alba – produsul fără substanţe colorante, obţinut din unt de cacao, zaharoza şi din lapte sau din lapte praf degresat, parţial degresat sau integral, şi, posibil, din smantana, smantana parţial sau total deshidratata, unt sau grasime din unt care prezintă următoarele caracteristici: substanţa uscata totală de cacao de minimum 20%, substanţa uscata totală a laptelui derivata din ingredientele enumerate mai sus de minimum 14%, grasime din unt de minimum 3,5% şi zaharoza de maximum 55%. … Aceste procente se calculează după ce este dedusă masa substanţelor adăugate prevăzute la pct. E-H.x) Ciocolata umpluta – fără a încalcă prevederile aplicabile umpluturii utilizate, produsul umplut, cu excepţia produselor de cofetarie din făina sau a produselor tip biscuiti, este produsul a cărui parte exterioară consta în ciocolata, ciocolata menaj, ciocolata cu nuci gianduja, cuvertura de ciocolata, ciocolata cu lapte, ciocolata cu lapte cu conţinut ridicat de lapte, ciocolata cu lapte şi cu nuci gianduja, cuvertura de ciocolata cu lapte sau ciocolata alba şi care reprezintă minimum 25% din masa totală a produsului. … y) Bomboana de ciocolata – produsul de dimensiunea unei imbucaturi, care consta în ciocolata umpluta sau combinaţie de ciocolata, ciocolata menaj, ciocolata cu nuci gianduja, cuvertura de ciocolata, ciocolata cu lapte, ciocolata cu lapte cu conţinut ridicat de lapte, ciocolata cu lapte şi cu nuci gianduja, cuvertura de ciocolata cu lapte sau ciocolata alba cu alte substanţe comestibile, astfel încât părţile de ciocolata să fie clar vizibile cel puţin parţial şi sa reprezinte 25% din masa totală a produsului, ori într-un amestec de ciocolata, ciocolata menaj, cuvertura de ciocolata, ciocolata cu lapte, ciocolata cu lapte cu conţinut ridicat de lapte sau cuvertura de ciocolata cu lapte şi de alte substanţe comestibile, cu excepţia fainii sau amidonului şi a grasimilor, altele decât untul de cacao şi grasimile laptelui, fără a încalcă prevederile art. 7 alin. (2) lit. a) din norme, cu condiţia ca produsele din ciocolata sa reprezinte minimum 25% din masa totală a produsului. … B. Boabele de cacao, miezul de cacao, praful de cacao, masa de cacao, turta de cacao, turta de cacao cu conţinut scăzut de grasime, turta de cacao expeller, cacaua pudra şi cacaua pudra cu conţinut scăzut de grasime se pot alcaliniza numai cu una sau mai multe dintre următoarele substanţe: carbonati alcalini, hidroxizi alcalini, carbonat de magneziu, oxid de magneziu, soluţii de amoniac, astfel încât cantitatea adăugată de agent alcalinizator, exprimată sub forma de carbonat de potasiu, sa nu depăşească 5% din masa substanţei uscate degresate.La produsele astfel tratate se poate adauga o cantitate de acid citric sau acid tartric, care să nu depăşească 0,5% din masa totală a produsului.Dacă produsul a fost tratat în conformitate cu cele descrise mai sus, conţinutul sau de cenusa nu trebuie să depăşească 14% din substanţa uscata degresata.C. a) Untul de cacao de tratează numai prin procesele de filtrare, centrifugare, alte procese fizice uzual folosite pentru realizarea desmucilaginarii, tratament prin abur supraincalzit în vid şi prin alte procese fizice uzual folosite pentru realizarea dezodorizarii.b) Pentru untul de cacao rafinat sunt permise şi următoarele procese: tratament prin spalare alcalina sau printr-o substanţa similară uzual folosită pentru realizarea neutralizarii şi tratament cu una sau mai multe dintre următoarele substanţe: bentonit, atomi de carbon activi şi alte substanţe similare uzual folosite pentru realizarea decolorarii. … D. Produsele menţionate la pct. A pot conţine, în loc de zaharoza, glucoza cristalizata (dextroza), fructoza, lactoza sau maltoza, în cantităţi de până la 5% din masa totală a produsului, fără a fi necesară menţionarea acesteia, şi glucoza cristalizata (dextroza) în proporţie mai mare de 5%, dar care să nu depăşească 20% din masa totală a produsului. În acest caz denumirea produsului este însoţită de menţiunea "cu glucoza cristalizata" sau "cu dextroza".E. a) Cu excepţia preparatelor aromatizante care sugereaza gustul ciocolatei naturale sau al grasimii laptelui, alimentele care au un efect aromatizant, substantele aromatizante naturale şi sintetice sau substantele aromatizante artificiale, a căror compoziţie chimica este identică cu cea a elementelor principale ale substanţelor aromatizante naturale, şi etilvanilina se adauga la masa de cacao, la variatele tipuri de cacao pudra, ciocolata şi ciocolata cu lapte, la ciocolata alba şi la bomboanele de ciocolata.b) Fără a încalcă prevederile pct. G, o menţiune referitoare la aceasta adaugare însoţeşte denumirea produselor masa de cacao, cuvertura de ciocolata şi cuvertura de ciocolata cu lapte, precum şi variatele tipuri de cacao pudra, ciocolata, ciocolata cu lapte, cu excepţia cuverturii de ciocolata şi a ciocolatei albe, în cazul în care gustul alimentului care are efect aromatizant sau al substanţei aromatizante este predominant. … Aceasta menţiune se face atunci când este utilizat alimentul care are efect aromatizant, prin indicarea denumirii sale, în cazul în care sunt utilizate substanţe aromatizante, altele decât etilvanilina, prin adăugarea la denumire a menţiunii "gust de…" sau "aroma de…", împreună cu o menţiune în caractere de dimensiuni egale, care să indice natura gustului sau a aromei. Orice referire la o sursa naturala trebuie restrictionata la substantele aromatizante naturale, iar când se utilizează etilvanilina, printr-o menţiune "cu etilvanilina" sau "aroma de etilvanilina".F. La produsele menţionate la pct. A, cu excepţia miezului de cacao, se poate adauga lecitina vegetala tehnic pura, care prezintă un indice de peroxid (exprimat ca miliechivalenti pe kg) ce nu depăşeşte 10.Denumirea produsului este însoţită de o menţiune referitoare la aceasta adaugare şi de procentul respectiv, cu excepţia cazului în care lecitina se adauga la variatele tipuri de ciocolata menţionate la pct. A lit. d)-y).Produsele menţionate la pct. A nu pot conţine fosfatide mai mult de 0,5% din masa lor totală, însă acest procent este 1% din masa lor totală pentru variatele tipuri de cacao pudra, ciocolata cu lapte cu conţinut ridicat de lapte şi fulgi de ciocolata şi este 5% din masa lor totală pentru variatele tipuri de cacao pudra destinate producţiei de preparate instant, în măsura în care prevederile referitoare la acestea permit şi cu condiţia ca acest scop să fie indicat pe ambalaje şi în documentele comerciale.G. a) Fără a încalcă prevederile art. 7 alin. (2) din norme, ingredientele, cu excepţia fainii, amidonului, grasimilor şi a derivatelor din grasime care nu rezultă exclusiv din lapte, se adauga la ciocolata, ciocolata menaj, cuvertura de ciocolata, ciocolata cu lapte, ciocolata cu lapte cu conţinut ridicat de lapte, cuvertura de ciocolata cu lapte şi la ciocolata alba.Cantitatea din aceste substanţe în raport cu masa totală a produsului finit nu este mai mica de 5% sau mai mare de un total de 40%, dacă se adauga în bucăţi clar vizibile şi separabile, iar cantitatea din aceste substanţe în raport cu masa totală a produsului finit nu este mai mare de un total de 30%, dacă se adauga sub o formă care din motive practice este de nedeslusit.Cantitatea din aceste substanţe în raport cu masa totală a produsului finit este mai mare decât un total de 40%, dacă sunt adăugate atât în bucăţi clar vizibile şi separabile, cat şi sub o formă care, din motive practice, este de nedeslusit, fără a încalcă prevederile primului alineat.b) O menţiune referitoare la ingredientele adăugate însoţeşte denumirea produselor din ciocolata menţionate la lit. a). … O astfel de menţiune este interzisă în ceea ce priveşte laptele şi produsele lactate, în cazul în care produsul finit nu este ciocolata cu lapte, ciocolata cu lapte cu conţinut ridicat de lapte, cuvertura din ciocolata cu lapte sau ciocolata alba, cafeaua şi băuturile spirtoase, când cantitatea din fiecare dintre aceste substanţe este mai mica de 1% din masa totală a produsului finit şi alte substanţe comestibile, încorporate sub o formă care, din motive practice, este de nedeslusit şi când cantitatea din fiecare dintre aceste substanţe este mai mica de 5% din masa totală a produsului finit.c) În cazul ciocolatei umplute şi a bomboanelor de ciocolata ingredientele adăugate menţionate la lit. a) nu sunt incluse în părţile produsului de ciocolata, care, conform pct. A lit. x) şi y), reprezintă cel puţin 25% din masa totală. … H. Ciocolata, ciocolata menaj, ciocolata cu lapte, ciocolata cu lapte cu conţinut ridicat de lapte, ciocolata alba, ciocolata umpluta şi bomboanele de ciocolata sunt în unele cazuri parţial invelite în substanţe comestibile care reprezintă un maxim de 10% din masa lor totală. În acest caz limitele superioare de 40% şi 30% stabilite la pct. G lit. a) şi b) includ substantele de invelire, iar limita inferioară de 25% stabilită pentru conţinutul variatelor tipuri de ciocolata din ciocolata umpluta şi din bomboanele de ciocolata se raportează la masa totală a produsului, inclusiv la stratul de invelire. +
Anexa 2–––la norme–––MĂSURI SPECIALEA. Adăugarea sarurilor de amoniu ale acizilor fosfatidici se poate autoriza la produsele din cacao şi ciocolata menţionate la pct. A din anexa nr. 1 la norme, cu excepţia miezului de cacao.Denumirea produsului este însoţită de o declaraţie referitoare la aceasta adaugare şi la procentul aferent, cu excepţia cazului în care sarurile de amoniu ale acizilor fosfatidici sunt adăugate la diferitele tipuri de ciocolata menţionate în anexa nr. 1 la norme pct. A lit. n)-y).Dacă sunt utilizate sarurile de amoniu ale acizilor fosfatidici, se aplică şi procentele maxime stabilite în al doilea alineat al pct. F din anexa nr. 1 la norme.B. Prezentele norme nu afectează prevederile actelor normative naţionale care sunt în vigoare şi care autorizeaza utilizarea altor substanţe aromatizante decât cele menţionate la pct. E lit. a) din anexa nr. 1 la norme în produsele din cacao şi din ciocolata menţionate la punctul respectiv.–––––