NORME din 23 aprilie 2001

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 14/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILORNr. 126 din 23 aprilie 2001MINISTERUL SANATATII SI FAMILIEINr. 302 din 16 mai 2001
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 582 din 17 septembrie 2001
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Nu exista acte referite de acest act
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulAPROBAT DEORDIN 126 23/04/2001

cu privire la natura, conţinutul şi etichetarea extractelor de cafea şi cicoare



 + 
Capitolul 1Dispoziţii generale + 
Articolul 1Prezentele norme se referă la condiţiile privind natura, conţinutul şi etichetarea extractelor de cafea şi cicoare.
 + 
Articolul 2Produsele menţionate la art. 1 se comercializează numai dacă respecta definiţiile şi regulile stabilite în aceste norme.
 + 
Capitolul 2Definiţii, conţinut şi caracteristici + 
Articolul 3În sensul prezentelor norme, extractele de cafea şi cicoare trebuie să corespundă denumirilor, definitiilor şi caracteristicilor prezentate la art. 5 şi 6.
 + 
Articolul 4Denumirile produselor enumerate la art. 5 şi 6 se aplică numai produselor menţionate şi definite în acestea.
 + 
Articolul 5(1) Extract de cafea, extract de cafea solubila, cafea solubila sau cafea instant reprezintă produsul concentrat obţinut prin extracţie din boabe de cafea prajita, utilizându-se ca mediu de extracţie numai apa.(2) Nu este permisă adăugarea unui acid sau a unei baze în procesul de hidroliza.(3) Extractul de cafea conţine numai constituentii aromatici şi solubili ai cafelei, cu excepţia substanţelor insolubile şi a uleiurilor insolubile derivând din cafea, care din punct de vedere tehnic nu pot fi indepartate.(4) Conţinutul de cafea pe bază de substanţa uscata se încadrează în următoarele limite şi caracteristici:    a) extract de cafea uscata minimum 95% din greutate;    b) extract de cafea pasta 70%-85% din greutate;    c) extract lichid de cafea 15%-55% din greutate;d) extractul de cafea sub forma lichidă poate conţine zaharuri comestibile, caramelizate sau necaramelizate în procent de maximum 12% din greutate;e) extractul de cafea sub forma solida sau sub forma de pasta nu trebuie să conţină alte substanţe în afară celor derivate din extractul de cafea.
 + 
Articolul 6(1) Extractul de cicoare, cicoarea solubila sau cicoarea instant reprezintă produsul concentrat obţinut prin extractia de cicoare prajita, utilizându-se ca mediu de extracţie numai apa.(2) Nu este permisă adăugarea unui acid sau a unei baze în procesul de hidroliza.(3) Prin cicoare se înţelege rădăcinile de Cichorium Intybus L., curatate corespunzător pentru a fi uscate şi prajite; nu este permisă utilizarea acestor rădăcini la producerea de cicoare "Witloof" destinată preparării băuturilor.(4) Conţinutul de cicoare pe bază de substanţa uscata se încadrează în următoarele limite:    a) extract de cicoare uscata minimum 95% din greutate;    b) extract de cicoare sub       forma de pasta 70%-85% din greutate;    c) extract de cicoare sub       forma lichidă 25%-55% din greutate;d) extractul de cicoare sub forma lichidă poate conţine zaharuri comestibile, caramelizate sau necaramelizate, în procent de maximum 35% din greutate;e) extractul de cicoare sub forma solida sau de pasta poate conţine maximum 1% din greutate substanţe ce nu deriva din cicoare.
 + 
Articolul 7Denumirile la care se face referire la art. 5 şi 6 sunt suplimentate, după caz, cu următorii termeni:1. "pasta" sau "sub forma de pasta";2. "lichid" sau "sub forma lichidă";3. "concentrat" în următoarele situaţii:a) pentru produsele definite la art. 5 alin. (4) lit. c), dacă conţinutul de cafea pe bază de substanţa uscata reprezintă mai mult de 25% din greutate;b) pentru produsele definite la art. 6 alin. (4) lit. c), dacă conţinutul de cicoare pe bază de substanţa uscata reprezintă mai mult de 45% din greutate.
 + 
Capitolul 3Etichetare + 
Articolul 8Pentru produsele definite la art. 5 alin. (1), dacă conţinutul de cofeina anhidra nu depăşeşte 0,3% din greutatea conţinutului de cafea pe bază de substanţa uscata, pe eticheta se va înscrie termenul "decofeinizata" în acelaşi camp vizual cu descrierea comercială.
 + 
Articolul 9Pentru produsele definite la art. 5 alin. (4) lit. c) şi la art. 6 alin. (4) lit. c), pe eticheta se va înscrie termenul "cu…", "conservat cu…" sau "cu adaos de…" ori "prajita cu…", urmat de denumirea tipului de zahăr utilizat; aceasta informaţie trebuie să fie în acelaşi camp vizual cu descrierea comercială.
 + 
Articolul 10Pentru produsele definite al art. 5 alin. (4) lit. b) şi c) eticheta trebuie să indice conţinutul minim de cafea pe bază de substanţa uscata, exprimat în procente în raport cu greutatea produsului finit.
 + 
Articolul 11Pentru produsele definite la art. 6 alin. (4) lit. b) şi c) eticheta trebuie să indice conţinutul minim de cicoare pe bază de substanţa uscata, exprimat în procente în raport cu greutatea produsului finit.
 + 
Capitolul 4Dispoziţii finale + 
Articolul 12Prezentele norme nu se aplică produsului "cafea prajita solubila".
 + 
Articolul 13Prezentele norme sunt compatibile cu reglementările comunitare în domeniu şi sunt armonizate cu prevederile Directivei Consiliului 1999/4/1999.–––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x