Informatii Document
Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILORNr. 126 din 23 aprilie 2001MINISTERUL SANATATII SI FAMILIEINr. 302 din 16 mai 2001
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 582 din 17 septembrie 2001
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act | |
Nu exista actiuni induse de acest act | |
Nu exista acte referite de acest act | |
Acte care fac referire la acest act: | |
cu privire la natura, conţinutul şi etichetarea extractelor de cafea şi cicoare
+
Capitolul 1Dispoziţii generale +
Articolul 1Prezentele norme se referă la condiţiile privind natura, conţinutul şi etichetarea extractelor de cafea şi cicoare. +
Articolul 2Produsele menţionate la art. 1 se comercializează numai dacă respecta definiţiile şi regulile stabilite în aceste norme. +
Capitolul 2Definiţii, conţinut şi caracteristici +
Articolul 3În sensul prezentelor norme, extractele de cafea şi cicoare trebuie să corespundă denumirilor, definitiilor şi caracteristicilor prezentate la art. 5 şi 6. +
Articolul 4Denumirile produselor enumerate la art. 5 şi 6 se aplică numai produselor menţionate şi definite în acestea. +
Articolul 5(1) Extract de cafea, extract de cafea solubila, cafea solubila sau cafea instant reprezintă produsul concentrat obţinut prin extracţie din boabe de cafea prajita, utilizându-se ca mediu de extracţie numai apa. … (2) Nu este permisă adăugarea unui acid sau a unei baze în procesul de hidroliza. … (3) Extractul de cafea conţine numai constituentii aromatici şi solubili ai cafelei, cu excepţia substanţelor insolubile şi a uleiurilor insolubile derivând din cafea, care din punct de vedere tehnic nu pot fi indepartate. … (4) Conţinutul de cafea pe bază de substanţa uscata se încadrează în următoarele limite şi caracteristici: … a) extract de cafea uscata minimum 95% din greutate; b) extract de cafea pasta 70%-85% din greutate; c) extract lichid de cafea 15%-55% din greutate;d) extractul de cafea sub forma lichidă poate conţine zaharuri comestibile, caramelizate sau necaramelizate în procent de maximum 12% din greutate; … e) extractul de cafea sub forma solida sau sub forma de pasta nu trebuie să conţină alte substanţe în afară celor derivate din extractul de cafea. … +
Articolul 6(1) Extractul de cicoare, cicoarea solubila sau cicoarea instant reprezintă produsul concentrat obţinut prin extractia de cicoare prajita, utilizându-se ca mediu de extracţie numai apa. … (2) Nu este permisă adăugarea unui acid sau a unei baze în procesul de hidroliza. … (3) Prin cicoare se înţelege rădăcinile de Cichorium Intybus L., curatate corespunzător pentru a fi uscate şi prajite; nu este permisă utilizarea acestor rădăcini la producerea de cicoare "Witloof" destinată preparării băuturilor. … (4) Conţinutul de cicoare pe bază de substanţa uscata se încadrează în următoarele limite: … a) extract de cicoare uscata minimum 95% din greutate; b) extract de cicoare sub forma de pasta 70%-85% din greutate; c) extract de cicoare sub forma lichidă 25%-55% din greutate;d) extractul de cicoare sub forma lichidă poate conţine zaharuri comestibile, caramelizate sau necaramelizate, în procent de maximum 35% din greutate; … e) extractul de cicoare sub forma solida sau de pasta poate conţine maximum 1% din greutate substanţe ce nu deriva din cicoare. … +
Articolul 7Denumirile la care se face referire la art. 5 şi 6 sunt suplimentate, după caz, cu următorii termeni:1. "pasta" sau "sub forma de pasta";2. "lichid" sau "sub forma lichidă";3. "concentrat" în următoarele situaţii:a) pentru produsele definite la art. 5 alin. (4) lit. c), dacă conţinutul de cafea pe bază de substanţa uscata reprezintă mai mult de 25% din greutate; … b) pentru produsele definite la art. 6 alin. (4) lit. c), dacă conţinutul de cicoare pe bază de substanţa uscata reprezintă mai mult de 45% din greutate. … +
Capitolul 3Etichetare +
Articolul 8Pentru produsele definite la art. 5 alin. (1), dacă conţinutul de cofeina anhidra nu depăşeşte 0,3% din greutatea conţinutului de cafea pe bază de substanţa uscata, pe eticheta se va înscrie termenul "decofeinizata" în acelaşi camp vizual cu descrierea comercială. +
Articolul 9Pentru produsele definite la art. 5 alin. (4) lit. c) şi la art. 6 alin. (4) lit. c), pe eticheta se va înscrie termenul "cu…", "conservat cu…" sau "cu adaos de…" ori "prajita cu…", urmat de denumirea tipului de zahăr utilizat; aceasta informaţie trebuie să fie în acelaşi camp vizual cu descrierea comercială. +
Articolul 10Pentru produsele definite al art. 5 alin. (4) lit. b) şi c) eticheta trebuie să indice conţinutul minim de cafea pe bază de substanţa uscata, exprimat în procente în raport cu greutatea produsului finit. +
Articolul 11Pentru produsele definite la art. 6 alin. (4) lit. b) şi c) eticheta trebuie să indice conţinutul minim de cicoare pe bază de substanţa uscata, exprimat în procente în raport cu greutatea produsului finit. +
Capitolul 4Dispoziţii finale +
Articolul 12Prezentele norme nu se aplică produsului "cafea prajita solubila". +
Articolul 13Prezentele norme sunt compatibile cu reglementările comunitare în domeniu şi sunt armonizate cu prevederile Directivei Consiliului 1999/4/1999.–––––