NORME din 22 iunie 1999

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 13/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL APELOR, PADURILOR SI PROTECTIEI MEDIULUIMINISTERUL AGRICULTURII SI ALIMENTATIEI
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 252 din 7 iunie 2000
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHG 748 18/07/2002
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 1REFERIRE LALEGE 103 23/09/1996 ART. 15
ART. 5REFERIRE LALEGE 103 23/09/1996 ART. 15
ART. 6REFERIRE LALEGE 103 23/09/1996 ART. 15
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHG 748 18/07/2002
ActulAPROBAT DEORDIN 567 22/06/1999

privind protecţia culturilor agricole, silvice şi a animalelor domestice împotriva pagubelor care pot fi cauzate de vanat



 + 
Articolul 1Prin asigurarea protecţiei culturilor agricole, silvice şi a animalelor domestice împotriva pagubelor care pot fi cauzate de vanat, în sensul prevederilor art. 15 din Legea nr. 103/1996, se înţelege următoarele acţiuni:A. Protecţia culturilor agricole şi silvice:a) amplasarea, de către proprietarii sau deţinătorii culturilor, în zona agricolă sau silvică periclitata, a unor instalaţii de alarmat vanatul, sperietori fixe sau mişcătoare, precum şi a altor dispozitive sau aparate ce produc efecte vizuale, fonice sau olfactive permise de lege, puse la dispoziţie de gestionării fondurilor de vânătoare, cu ajutorul cărora să se alunge sau să se împiedice pătrunderea animalelor sălbatice în interiorul ei;b) asigurarea unei paze corespunzătoare de către deţinătorii unor asemenea bunuri, împreună cu gestionării fondurilor de vânătoare, în perioadele în care culturile specifice zonei sunt frecvent cautate de vanat pentru hrana. Asemenea acţiuni se organizează la solicitarea scrisă a deţinătorului unor astfel de bunuri;c) executarea de către gestionării fondurilor de vânătoare a unor acţiuni de îndepărtare a vânatului din zonele periclitate;d) asigurarea şi administrarea de către gestionării fondurilor de vânătoare a hranei complementare pentru vanat, în locurile destinate pentru hranire, în scopul menţinerii lui în acele zone şi pentru evitarea deplasarii spre terenurile cu culturi agricole sau silvice;e) extragerea integrală de către gestionării fondurilor de vânătoare a cotelor anuale de recolta aprobate, pentru a menţine efectivele de vanat la nivelul efectivelor optime;f) solicitarea de către gestionării fondurilor de vânătoare, în condiţiile legii, a aprobărilor necesare pentru capturarea în afară perioadelor legale de vânătoare a acelor exemplare de animale sălbatice care produc pagube culturilor agricole şi silvice, precum şi pentru impuscarea lor în locurile unde produc prejudicii;g) asigurarea, în condiţiile legii, de către proprietarii sau deţinătorii terenurilor cultivate a pazei acestora, prin personalul angajat în acest scop.B. Protecţia animalelor domestice:a) asigurarea pazei şi supravegherii continue a animalelor domestice aflate la pasunat sau la diferite munci, prin grija deţinătorilor;b) folosirea pentru pasunatul animalelor domestice numai a acelor suprafeţe admise, potrivit legii, la pasunat;c) amplasarea stanelor sau adaposturilor pentru odihna pe timp de noapte a animalelor numai în locurile menţionate în contractele de pasunat sau, în cazul animalelor folosite la diferite munci în padure, în cele stabilite de comun acord cu personalul silvic;d) adăpostirea pe timp de noapte a animalelor domestice numai în locuri imprejmuite şi prevăzute cu sisteme de alarmat vanatul;e) deplasarea animalelor domestice spre locurile de adapare numai pe traseele stabilite în acest scop.
 + 
Articolul 2Obligaţia de a aduce la îndeplinire acţiunile prevăzute la art. 1 lit. A [lit. a) şi g)] şi la lit. B cade în sarcina exclusiva a proprietarilor sau a deţinătorilor unor astfel de bunuri.
 + 
Articolul 3Îndeplinirea sarcinilor înscrise la art. 1 lit. A [lit. c), d), e) şi f)] revine exclusiv gestionarilor de fonduri de vânătoare.
 + 
Articolul 4Răspunderea pentru solicitarea acţiunilor prevăzute la art. 1 lit. A [lit. b)] revine deţinătorilor unor astfel de bunuri, iar obligaţia pentru organizarea activităţilor de asigurare a pazei este comuna cu cea a gestionarilor de fonduri de vânătoare.
 + 
Articolul 5În sensul prevederilor art. 15 alin. (2) din Legea nr. 103/1996, se considera ca deţinătorii unor astfel de bunuri şi-au îndeplinit toate obligaţiile privind paza şi protecţia lor numai în măsura în care fac dovada ca realizează sarcinile înscrise la art. 2 şi 4.În baza aceluiaşi articol de lege se considera ca gestionării fondurilor de vânătoare şi-au îndeplinit obligaţiile ce le revin, pentru asigurarea protecţiei bunurilor, numai atunci când fac dovada ca şi-au realizat toate sarcinile prevăzute la art. 3.
 + 
Articolul 6Comisiile prevăzute la art. 15 alin. (4) din Legea nr. 103/1996 au sarcina sa verifice şi sa consemneze în procesul-verbal de constatare a pagubelor cauzate de vanat modul în care fiecare parte şi-a îndeplinit obligaţiile ce îi reveneau, conform prevederilor art. 2 şi 3.––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x