NORME din 22 februarie 2007

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 21/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: COMITETUL INTERMINISTERIAL DE GARANTII SI CREDITE DE COMERT EXTERIOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 179 din 14 martie 2007
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHOTARARE 73 06/09/2007
ActulABROGAT DENORMA 06/09/2007
ART. 26INTRAT IN VIGOARENORMA 22/02/2007
Actiuni induse de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulPUNE IN VIGOARENORMA 22/02/2007 ART. 26
ART. 26ABROGA PEHOTARARE 15273 30/05/2006
ART. 26ABROGA PENORMA 30/05/2006
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulPUNE IN VIGOARENORMA 22/02/2007 ART. 26
ActulREFERIRE LALEGE (R) 96 02/06/2000
ActulREFERIRE LAHG 293 02/06/1992
ART. 2REFERIRE LALEGE (R) 96 02/06/2000 ART. 10
ART. 3REFERIRE LALEGE (R) 96 02/06/2000
ART. 21REFERIRE LALEGE (R) 96 02/06/2000
ART. 26ABROGA PEHOTARARE 15273 30/05/2006
ART. 26ABROGA PENORMA 30/05/2006
Acte care fac referire la acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHOTARARE 73 06/09/2007
ActulABROGAT DENORMA 06/09/2007
ActulAPROBAT DEHOTARARE 15641 22/02/2007
ActulCONTINUT DEHOTARARE 15641 22/02/2007
ART. 26INTRAT IN VIGOARENORMA 22/02/2007

privind operaţiunile în numele şi în contul statului de compensare parţială a dobânzii plătite de operatorii economici la credite în lei (NI-CST-09-II/0)



Prezentele norme au fost elaborate în conformitate cu: Legea nr. 96/2000 privind organizarea şi funcţionarea Băncii de Export-Import a României EXIMBANK – S.A., republicată, cu modificările şi completările ulterioare, Hotărârea Guvernului nr. 293/1992 pentru aprobarea atribuţiilor, competenţelor şi modului de funcţionare ale Comitetului Interministerial de Garanţii şi Credite de Comerţ Exterior, precum şi a convenţiilor-cadru pentru derularea activităţii de finanţare şi asigurare a creditelor de comerţ exterior în numele şi contul statului, cu modificările şi completările ulterioare, şi cu Regulamentul de minimis [Regulamentul Comisiei (CE) nr. 1998/2006 din 15 decembrie 2006, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 379 din 28 decembrie 2006].Compensarea parţială a dobânzii plătite de operatorii economici la contractele de credit este acordată de EXIMBANK şi constituie ajutor de stat autorizat care nu cade sub incidenţa obligaţiei de notificare fiind sub pragul de minimis de 200.000 euro (pentru sectorul transport rutier valoarea este de maximum 100.000 euro), într-o perioadă de 3 ani fiscali (2 ani fiscali anteriori plus anul curent), conform legislaţiei în vigoare.I. Dispoziţii generale + 
Articolul 1Banca de Export-Import a României – EXIMBANK – S.A., denumită în continuare EXIMBANK, compensează parţial dobânda plătită de operatorii economici la contractele de credit, în lei, contractate de la bănci. Compensaţia se acordă din surse alocate anual prin legea bugetului de stat.
 + 
Articolul 2Sursa de realizare a acestor operaţiuni în numele şi în contul statului este, potrivit art. 10 din Legea nr. 96/2000 privind organizarea şi funcţionarea Băncii de Export-Import a României EXIMBANK – S.A., republicată, cu modificările şi completările ulterioare, fondul destinat stimulării operaţiunilor de comerţ exterior, precum şi finanţării, cofinanţării şi refinanţării activităţilor de dezvoltare a infrastructurii, a utilităţilor de interes public, dezvoltării regionale, susţinerii activităţii de cercetare-dezvoltare, protecţiei mediului înconjurător, ocupării şi formării personalului, susţinerii şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii şi tranzacţiilor internaţionale.
 + 
Articolul 3Fondul poate fi utilizat, conform prevederilor Legii nr. 96/2000, republicată, cu completările şi modificările ulterioare, pe baza hotărârilor Comitetului Interministerial de Garanţii şi Credite de Comerţ Exterior, denumit în continuare CIGCCE, de acordare a compensaţiilor, la propunerea EXIMBANK, cu respectarea prezentelor norme.
II. Definiţii + 
Articolul 4În sensul prezentelor norme, următoarele noţiuni se definesc astfel:a) transport rutier – transportul de marfă şi transportul de pasageri pe cale rutieră;b) tranzacţii imobiliare – cumpărarea de imobile în scopul revânzării/închirierii;c) activităţi legate de agricultura primară – activităţile de obţinere a produselor solului (vegetale), produselor fermelor de animale (animale vii şi produse animaliere); procesarea produselor solului şi ale fermelor de animale, prevăzute în anexă, de către producătorul primar (cultivatorul pământului/crescătorul animalelor), în vederea pregătirii animalului/plantei pentru prima vânzare (de exemplu: seceratul cerealelor, culegerea recoltei, ambalarea ouălor, sacrificarea/tranşarea animalelor, păsărilor etc.), vânzarea de către producătorul primar (cultivatorul pământului/ crescătorul animalelor) a produselor prevăzute în anexă.
III. Criterii de eligibilitate + 
Articolul 5Compensaţia de dobândă se acordă următoarelor categorii de operatori economici:a) întreprinderi mici şi mijlocii, pentru dobânda plătită la creditele de investiţii contractate ulterior datei de 1 ianuarie 2006;b) operatori economici, pentru dobânda plătită la credite contractate ulterior datei de 1 ianuarie 2006, pentru:1. cercetare-dezvoltare, cercetare fundamentală, cercetare aplicativă şi cercetare-dezvoltare precompetitivă, know-how;2. protecţia mediului: investiţii de mediu, reabilitarea amplasamentelor industriale poluante, reamplasarea operatorilor economici;3. ocuparea şi formarea personalului, având ca scop crearea de noi locuri de muncă şi/sau pregătirea/ perfecţionarea angajaţilor;4. dezvoltarea regională;c) operatori economici, pentru dobânda plătită la creditele încheiate ulterior datei de 1 ianuarie 2006, având ca obiect participarea la târguri, studii sau servicii de consultanţă pentru lansarea unui produs nou/existent pe o piaţă nouă, în vederea promovării exportului.
 + 
Articolul 6Nu sunt eligibile pentru compensarea dobânzii creditele în lei contractate pentru realizarea investiţiilor în:– domeniul armamentului;– activităţi dăunătoare mediului înconjurător;– industria jocurilor de noroc;– producţia şi comerţul cu ridicata al produselor de alcool şi tutun;– sectorul carbonifer;– domeniul pescuitului şi acvaculturii;– activităţi legate de agricultura primară, astfel cum sunt definite la art. 4;– tranzacţii imobiliare, astfel cum sunt definite la art. 4;– achiziţia de mijloace de transport utilizate pentru transport rutier (astfel cum este definit la art. 4) de marfă pentru terţi;– achiziţia de mijloace de transport de persoane cu o capacitate de până la 8 persoane.
 + 
Articolul 7Un operator economic este eligibil pentru a beneficia de compensaţia de dobândă dacă îndeplineşte cumulativ următoarele criterii:1. desfăşoară activităţi legale, potrivit statutului de funcţionare (act constitutiv);2. nu figurează cu credite restante în baza de date a Centralei Riscurilor Bancare (CRB), la data depunerii cererii pentru compensarea dobânzii;3. nu figurează cu incidente majore cu cecuri şi bilete la ordin în ultimele 12 luni în baza de date a Centralei Incidentelor de Plăţi (CIP), la data depunerii cererii pentru compensarea dobânzii;4. nu înregistrează datorii restante către bugetul general consolidat al statului, al căror mod de plată nu a fost reglementat (convenţii de eşalonare, amânare, compensare cu TVA de recuperat etc.), la data depunerii cererii pentru compensarea dobânzii;5. nu s-a instituit procedura judiciară a insolvenţei la data depunerii cererii pentru compensarea dobânzii;6. nu se află în litigiu, în calitate de pârât, cu instituţiile statului, inclusiv cu EXIMBANK, la data depunerii cererii pentru compensarea dobânzii;7. suma ajutoarelor de stat sub pragul de minimis de care a beneficiat într-o perioadă de 3 ani fiscali (2 ani fiscali anteriori plus anul curent), inclusiv ajutoarele de minimis acordate de EXIMBANK, nu depăşeşte 200.000 de euro (pragul de minimis al ajutorului de stat); pentru domeniul de activitate transport rutier, suma ajutoarelor sub pragul de minimis nu depăşeşte 100.000 de euro.
IV. Descrierea măsurii de sprijin: compensarea dobânzii + 
Articolul 8Compensarea parţială a dobânzii plătite de operatorii economici la credite în lei are ca obiect reducerea cheltuielilor cu dobânda la creditele în lei contractate de operatorii economici de la bănci.
 + 
Articolul 9Compensaţia de dobândă reprezintă maximum 50% din dobânda curentă plătită în trimestrul anterior solicitării de compensare pentru creditele în lei contractate, încheiate ulterior datei de 1 ianuarie 2006, dar nu mai mult de echivalentul în lei a 200.000 de euro (pentru domeniul de activitate transport rutier, valoarea este de maximum echivalentul în lei a 100.000 de euro). Nu se compensează dobânzile restante sau penalizatoare.
 + 
Articolul 10Plata compensaţiei se face în lei.
 + 
Articolul 11Acordarea compensaţiei se aprobă de către CIGCCE.
 + 
Articolul 12(1) Un operator economic poate solicita compensarea parţială a dobânzii plătite doar pentru trimestrul calendaristic anterior solicitării.(2) Compensaţia parţială a dobânzii plătite se acordă doar pentru trimestrele calendaristice în care operatorul economic întruneşte condiţiile stipulate în prezentele norme. Refuzul de acordare a compensaţiei aferente unui anumit trimestru calendaristic nu exclude posibilitatea ca operatorul economic să solicite şi să primească compensaţia parţială a dobânzii plătite aferente trimestrelor calendaristice în care întruneşte condiţiile de acordare.(3) Un operator economic poate solicita compensarea parţială a dobânzii plătite aferente unui trimestru calendaristic doar în condiţiile stipulate la art. 15.(4) Un operator economic poate solicita compensarea dobânzii plătite pentru unul sau mai multe contracte de credit, cu respectarea prevederilor prezentelor norme.
V. Cererea şi documentaţia necesare acordării compensaţiei de dobândă + 
Articolul 13În vederea analizării solicitării de acordare a compensaţiei de dobândă, operatorii economici eligibili vor depune la EXIMBANK documentaţia cuprinzând:1. cererea de acordare a compensării dobânzii plătite la credite şi anexele la aceasta;2. situaţia dobânzilor plătite în lei, completată separat pentru fiecare contract, avizată de bancă; situaţia va indica obiectul/destinaţia creditului;3. declaraţia pe propria răspundere a operatorului economic referitoare la:– cuantumul ajutoarelor de stat sub pragul de minimis, primite într-o perioadă de 3 ani fiscali (2 ani fiscali anteriori plus anul curent), prin care acesta confirmă că solicitarea se încadrează în pragul de minimis şi nu ridică totalul cumulat al ajutoarelor primite anterior, situate sub pragul de minimis, la o sumă care să depăşească acest prag, conform legislaţiei în vigoare;– faptul că la data solicitării compensării dobânzii nu se află în litigiu, în calitate de pârât, cu instituţiile statului, inclusiv cu EXIMBANK;– încadrarea în categoria întreprinderilor mici şi mijlocii, conform legislaţiei în vigoare, după caz;– respectarea destinaţiei/utilizării creditului şi a domeniilor eligibile;4. alte documente solicitate de EXIMBANK, în funcţie de specificul finanţării pentru care se solicită compensaţia de dobândă;5. dovada plăţii comisionului de angajare a cererii de acordare a compensaţiei dobânzii plătite;6. copie de pe contractele de credit pentru care solicită compensarea parţială a dobânzii plătite.
 + 
Articolul 14Informaţiile şi declaraţiile furnizate de operatorii economici stau la baza stabilirii de către EXIMBANK a valorii compensaţiei de dobândă.
VI. Formularea solicitării de compensare a unei părţi a dobânzii plătite + 
Articolul 15Cererea şi documentaţia necesare pentru acordarea compensării dobânzii se depun ulterior încheierii fiecărui trimestru calendaristic, în trimestrul calendaristic următor celui pentru care se solicită compensarea de dobândă.
 + 
Articolul 16Operatorii economici care solicită compensarea unei părţi a dobânzii plătite la credite au obligaţia deschiderii unui cont curent la EXIMBANK.
 + 
Articolul 17Pentru analiza solicitării de compensare a unei părţi a dobânzii plătite de operatorii economici la credite, operatorul economic va plăti EXIMBANK comisioane conform caietului de comisioane al EXIMBANK în vigoare.
VII. Analiza solicitărilor de compensare a dobânzii plătite + 
Articolul 18EXIMBANK va analiza solicitarea de compensare a dobânzii, având în vedere următoarele coordonate:– urmărirea încadrării solicitării de compensaţie în criteriile de eligibilitate prevăzute în prezentele norme;– verificarea, pe baza datelor din declaraţia operatorului economic, ca suma totală a ajutorului de stat de minimis să nu depăşească pragul de minimis într-o perioadă de 3 ani fiscali (2 ani fiscali anteriori plus anul curent) pentru toate ajutoarele de minimis primite de operatorul economic în cadrul unor măsuri separate de ajutor de stat de acest tip, inclusiv compensarea acordată prin EXIMBANK, conform legislaţiei în vigoare;– calcularea valorii compensaţiei, aferentă perioadei pentru care se solicită, conform următoarei formule:compensaţia = 50% x dobânda plătită
 + 
Articolul 19În urma procesului de analiză a solicitării de acordare a compensaţiei, EXIMBANK va întocmi un referat de acordare/respingere şi va stabili condiţiile de acordare a acesteia, inclusiv valoarea compensaţiei, cu respectarea încadrării în pragul de minimis în vigoare.
 + 
Articolul 20Aprobarea referatului de acordare/respingere a compensaţiei este de competenţa CIGCCE.
VIII. Acordarea compensaţiei de dobândă + 
Articolul 21(1) În baza hotărârii CIGCCE de aprobare a compensaţiei de dobândă, EXIMBANK va redacta Convenţia de acordare a compensaţiei de dobândă.(2) Totodată, EXIMBANK va informa operatorul economic, în scris, asupra acordării compensaţiei de dobândă care reprezintă ajutor de stat sub pragul de minimis autorizat, exceptat de la notificare, conform Regulamentului de minimis, respectiv Regulamentul Comisiei (CE) Nr. 1998/2006 din 15 decembrie 2006, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 379 din 28 decembrie 2006, şi asupra sumei ajutorului de minimis.(3) Compensaţiile de dobândă aprobate de CIGCCE se plătesc din resursele financiare constituite conform prevederilor Legii nr. 96/2000, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în limita fondurilor disponibile virate la EXIMBANK de către Ministerul Finanţelor Publice.
 + 
Articolul 22În cazul în care, ulterior acordării compensării dobânzii, se constată că au fost încălcate condiţiile prevăzute de legislaţia în domeniul ajutorului de stat sub pragul de minimis, EXIMBANK va lua toate măsurile necesare pentru recuperarea de la operatorii economici a sumelor plătite din fondurile statului sub formă de compensaţie. Recuperarea prin executare silită se efectuează prin Corpul executorilor fiscali al EXIMBANK, potrivit legislaţiei în vigoare privind procedura fiscală şi prevederilor normelor interne privind recuperarea creanţelor administrate de EXIMBANK în numele şi în contul statului.
 + 
Articolul 23EXIMBANK va păstra evidenţa compensaţiilor de dobândă acordate şi informaţiile referitoare la acestea pe o perioadă de 10 ani de la acordarea ultimei alocări specifice de ajutor în cadrul schemei de ajutor de stat. EXIMBANK va transmite Consiliului Concurenţei rapoarte privind ajutoarele de stat acordate sub pragul de minimis.
IX. Dispoziţii finale + 
Articolul 24EXIMBANK, în calitate de furnizor de ajutor de stat, răspunde potrivit legii pentru realitatea şi corectitudinea datelor şi informaţiilor transmise Consiliului Concurenţei. Beneficiarii de ajutor de stat au obligaţia să ţină o evidenţă specifică a ajutoarelor primite, privind valoarea, obiectivul, tipul şi modalitatea de acordare a ajutorului primit.
 + 
Articolul 25În scopul aplicării prezentelor norme, EXIMBANK va emite proceduri interne de lucru, care vor fi supuse aprobării CIGCCE.
 + 
Articolul 26(1) Prezentele norme intră în vigoare la data de 1 iulie 2007, dată de la care se abrogă Normele privind operaţiunile în numele şi contul statului, de compensare parţială a dobânzii plătite de agenţii economici la creditele în lei (COD ISO: NI-CST-09-I/0), aprobate prin Hotărârea Comitetului Interministerial de Garanţii şi Credite de Comerţ Exterior nr. 15.273/2006, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 532 din 20 iunie 2006, cu modificările şi completările ulterioare. Cererile depuse la EXIMBANK până la data de 30 iunie 2007 vor fi soluţionate în conformitate cu Normele privind operaţiunile în numele şi contul statului, de compensare parţială a dobânzii plătite de agenţii economici la creditele în lei (COD ISO: NI-CST-09-I/0) şi cu Regulamentul de minimis [Regulamentul Comisiei (CE) Nr. 1998/2006 din 15 decembrie 2006, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 379 din 28 decembrie 2006].(2) Anexa face parte integrantă din prezentele norme.
 + 
Anexă––la norme–––LISTAproduselor agricoleAnimale viiCarne şi resturi de carne comestibilePeşte, crustacee şi moluşteProduse lactate, ouăMiere naturalăMaţe, băşici şi stomacuri de animale (altele decât de peşte), întregi sau bucăţi ale acestoraProduse de origine animală nespecificate sau incluse în altă parte; animale moarte, improprii consumului umanArbori şi alte plante; bulbi, rădăcini şi altele; flori tăiate şi ornamenteLegume comestibile şi anumite rădăcini şi tuberculiFructe comestibile şi nuci, alune etc.; coji de pepeni sau fructe citriceCafea, ceai şi mirodenii, exclusiv mateCerealeProduse ale industriei de morărit; malţ şi amidon, gluten, inulinăSeminţe uleioase şi fructe oleaginoase; diferite grăunţe, seminţe şi fructe; plante industriale şi medicinale, paie şi furaje uscatePectinăUntură (slănină) şi alte tipuri de grăsime de porc tranşată; grăsime de pasăre tranşatăGrăsimi netranşate de bovine, oaie, capră; seu; produse din aceste grăsimiStearină din untură, oleostearină şi stearină din seu; ulei din untură şi ulei din seu, neemulsionate, amestecate sau preparate în orice modGrăsimi şi ulei de peşte şi mamifere marine, rafinate sau nuUleiuri vegetale, lichide sau solide, nerafinate, rafinate sau purificateGrăsimi şi uleiuri animale şi vegetale, hidrogenate, rafinate sau nu, dar neprelucrate în continuareMargarină, untură artificială şi alte grăsimi comestibile prelucrateReziduuri ce rezultă din prelucrarea substanţelor grase sau a cerurilor vegetale sau animalePrelucrarea cărnii, peştelui, crustaceelor şi a moluştelorZahăr solid din sfeclă şi zahăr solid din trestie de zahărAlte tipuri de zahăr; zahăr sub formă de sirop, miere artificială amestecată sau nu cu miere naturalăMelasă, decolorată sau nuZahăr aromatizat sau colorat, siropuri şi melasă, fără sucuri de fructe ce conţin zahăr în orice proporţieCacao boabe, întregi sau sparte, crudă sau prăjităCacao coji (pleavă), coji şi deşeuriPrelucrarea legumelor, fructelor şi a altor părţi ale plantelorMust de struguri, în fermentaţie sau oprit din fermentaţie altfel decât prin adăugarea de alcoolVin din struguri proaspeţi; must de struguri oprit din fermentaţie prin adăugarea de alcoolAlte băuturi fermentate (de exemplu: cidru, cidru de pere şi mied)Alcool etilic sau băuturi spirtoase, denaturate sau nu, de orice tărie, obţinute din produse agricole, exclusiv lichiorurile şi alte băuturi spirtoase şi preparate alcoolice compuse (cunoscute ca "extracte concentrate") pentru fabricarea băuturilor; oţet şi înlocuitori de oţetReziduuri şi deşeuri din industria alimentară; furaje de origine animalăTutun neprelucrat, deşeuri de tutunPlută naturală, neprelucrată, zdrobită, granulată sau măcinată; deşeuri de plutăÎn crud sau prelucrat, dar nefilat; în câlţi şi deşeuriCânepă crudă sau prelucrată, dar nefilată; câlţi şi deşeuri de cânepă––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x