NORME din 2 iunie 2021

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 14/12/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: COMISIA NATIONALA PENTRU CONTROLUL ACTIVITATILOR NUCLEARE
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 610 din 18 iunie 2021
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAORDIN 59 02/06/2021
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulAPROBAT DEORDIN 59 02/06/2021
ActulCONTINUT DEORDIN 59 02/06/2021
ActulREFERIT DEORDIN 59 02/06/2021





Notă
Aprobate prin ORDINUL nr. 59 din 2 iunie 2021, publicat ]n Monitorul Oficial, Partea I, nr. 610 din 18 iunie 2021.
 + 
Capitolul I Domeniu, scop, definiții + 
Secţiunea 1Domeniu și scop + 
Articolul 1(1)Prin prezentele norme se stabilesc cerințele privind utilizarea standardelor pentru proiectarea, implementarea, evaluarea și îmbunătățirea continuă a sistemelor de protecție fizică pentru instalațiile nucleare, incluzând protecția fizică a materialelor nucleare și a altor surse de radiații ionizante aferente acestora. (2)Prevederile prezentelor norme se aplică atât titularilor, cât și solicitanților de autorizație, pentru fazele de proiectare, construcție și montaj, punere în funcțiune, exploatare și dezafectare a unei instalații nucleare, după caz.
 + 
Articolul 2Prezentele norme se aplică instalațiilor nucleare, sistemelor și activităților aferente protecției fizice a acestora, inclusiv în ceea ce privește protecția fizică a materialelor nucleare și a altor surse de radiații ionizante aferente instalațiilor nucleare.
 + 
Secţiunea a 2-aDefiniții și abrevieri + 
Articolul 3(1)În înțelesul prezentelor norme, sistemul de protecție fizică reprezintă ansamblul măsurilor tehnice, organizatorice și administrative stabilite pentru prevenția, detecția, întârzierea și contracararea acțiunilor de sustragere, sabotaj, acces neautorizat, activități neautorizate, care vizează instalațiile nucleare și radiologice, materialele nucleare și alte surse de radiații ionizante. (2)Abrevierea SSCE se utilizează pentru a face referire în mod generic la sistemele, structurile, componentele și echipamentele instalației nucleare, inclusiv software-ul aferent acestora.(3)Abrevierea CNCAN se utilizează pentru a face referire la Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare.
 + 
Capitolul IICerințe generale privind utilizarea standardelor pentru proiectarea, implementarea, evaluarea și îmbunătățirea continuă a protecției fizice + 
Articolul 4(1)Titularul de autorizație trebuie să identifice, să stabilească, să documenteze și să mențină actualizată lista de standarde aplicabile proceselor, activităților și SSCE ale instalației nucleare care sunt importante pentru sistemul de protecție fizică, cu menționarea domeniilor specifice de aplicare a acestora.(2)Lista de standarde prevăzută la alin. (1) trebuie să includă:a)standardele utilizate la stabilirea bazelor de proiectare pentru SSCE care fac parte din sistemul de protecție fizică a instalației nucleare;b)standardele utilizate la stabilirea cerințelor pentru amplasarea, construcția, montajul, punerea în funcțiune, exploatarea, supravegherea, testarea, întreținerea și inspecția în exploatare a SSCE care fac parte din sistemul tehnic de protecție fizică a instalației nucleare;c)standardele utilizate pentru stabilirea cerințelor privind protecția împotriva amenințărilor cibernetice, pentru SSCE care fac parte din sistemul tehnic de protecție fizică a instalației nucleare;d)standardele utilizate în analizele și evaluările de risc care stau la baza proiectării și modernizării sistemului tehnic de protecție fizică a instalației nucleare;e)alte standarde care stabilesc cerințe importante pentru sistemul de protecție fizică a instalației nucleare, care nu au fost incluse în categoriile de la lit. a)-d) și care fac parte din bazele de autorizare pentru instalația nucleară respectivă;f)standardele emise de Agenția Internațională pentru Energie Atomică/International Atomic Energy Agency în domeniul protecției fizice, care conțin cerințe și recomandări aplicabile sistemelor de protecție fizică pentru instalațiile nucleare, inclusiv în ceea ce privește protecția fizică a materialelor nucleare și a altor surse de radiații ionizante aferente instalațiilor nucleare, menționate în anexa la prezentele norme, precum și orice nouă revizie a acestora;g)alte standarde tehnice relevante, utilizate pentru proiectarea, implementarea, evaluarea și îmbunătățirea sistemului de protecție fizică a instalației nucleare.(3)Pentru fiecare standard din lista prevăzută la alin. (1) trebuie menționată ediția utilizată, atât în ceea ce privește utilizarea inițială a standardului, cât și utilizarea standardului actualizat, pentru modificări de proiect sau pentru alte activități, după caz.(4)Titularul de autorizație trebuie să dețină o bibliotecă de standarde care să includă toate standardele din lista stabilită conform cerințelor de la alin. (1) și (2), atât edițiile utilizate inițial și incluse în bazele de proiectare și bazele de autorizare pentru instalația nucleară, cât și cele mai noi ediții ale standardelor respective.(5)Lista de standarde întocmită conform prevederilor de la alin. (1) și (2) trebuie supusă aprobării CNCAN.
 + 
Articolul 5Titularul de autorizație trebuie să utilizeze standardele din lista stabilită conform prevederilor art. 4, la ultima revizie aprobată de CNCAN, pentru dezvoltarea, evaluarea, implementarea, actualizarea și îmbunătățirea continuă a proceselor, activităților și procedurilor importante pentru sistemul de protecție fizică, inclusiv pentru următoarele:a)menținerea conformității cu bazele de proiectare ale SSCE care fac parte din sistemul de protecție fizică a instalației nucleare;b)menținerea conformității cu bazele de autorizare curente;c)activitățile de proiectare, dezvoltare și/sau utilizare de software, aprovizionare, fabricație, construcție și montaj, instalare, punere în funcțiune, operare, testare, verificare, supraveghere, inspecție, modificare, întreținere și reparare, retehnologizare, controlul configurației și managementul îmbătrânirii pentru SSCE care fac parte din sistemul de protecție fizică a instalației nucleare; d)activitățile de evaluare a sistemului de protecție fizică, inclusiv efectuarea și verificarea analizelor de risc, analiza experienței interne și internaționale privind evenimentele de protecție fizică și verificarea conformității cu cerințele din autorizațiile, normele și documentele care definesc amenințările bază de proiect pentru sistemul de protecție fizică, emise de CNCAN; e)măsurile și activitățile de descurajare, detecție, evaluare, întârziere și răspuns la evenimente de protecție fizică; f)pregătirea, planificarea, supervizarea, coordonarea și conducerea activităților prevăzute la lit. a)-e); g)pregătirea profesională a personalului direct responsabil pentru activitățile prevăzute la lit. a)-f);h)dezvoltarea și îmbunătățirea continuă a culturii de siguranță nucleară;i)gestionarea interfețelor dintre cerințele, măsurile și activitățile din cadrul sistemului de protecție fizică și cerințele, măsurile și activitățile relevante pentru securitatea nucleară, securitatea radiologică, protecția împotriva amenințărilor cibernetice și controlul de garanții nucleare.
 + 
Articolul 6(1)Titularul de autorizație trebuie să analizeze orice nouă ediție a unui standard din lista stabilită conform prevederilor art. 4, în decurs de cel mult un an de la apariție, pentru:a)identificarea și evaluarea noilor cerințe și recomandări;b)identificarea necesităților de îmbunătățire a sistemului de protecție fizică și a modificărilor de proiect fezabile;c)stabilirea acțiunilor de îmbunătățire și implementarea lor. (2)Titularul de autorizație trebuie să actualizeze lista de standarde stabilită conform prevederilor art. 4 ori de câte ori este necesar, pentru a include standardele utilizate în implementarea oricăror modificări de proiect sau activități noi.(3)Titularul de autorizație trebuie să informeze periodic CNCAN, în scris, cel puțin o dată pe an, despre stadiul activităților de utilizare a standardelor din lista stabilită conform prevederilor art. 4 pentru evaluarea și îmbunătățirea continuă a sistemului de protecție fizică, inclusiv în ceea ce privește acțiunile inițiate, în curs de implementare sau finalizate. Prima informare de acest fel trebuie făcută în termen de un an de la intrarea în vigoare a prezentelor norme.
 + 
Capitolul IIIDispoziții tranzitorii și finale + 
Articolul 7(1)În termen de 2 ani de la intrarea în vigoare a prezentelor norme, titularii de autorizație pentru instalațiile nucleare aflate în faza de exploatare trebuie să transmită la CNCAN, spre evaluare, un raport care să prezinte analiza conformității cu cerințele prezentelor norme și acțiunile întreprinse pentru asigurarea implementării integrale a acestor cerințe. (2)Analiza cerută la alin. (1) va include evaluarea conformității cu standardele specificate în anexa la prezentele norme, aplicabile pentru sistemul de protecție fizică a instalației nucleare și pentru activitățile aferente protecției fizice din faza de exploatare, precum și eventualele îmbunătățiri identificate ca aplicabile și necesare pentru alinierea la aceste standarde.(3)Îndeplinirea prevederilor din prezentele norme se verifică de către CNCAN în cadrul procesului de autorizare, precum și prin evaluări și inspecții periodice pe toată durata de valabilitate a unei autorizații. + 
Articolul 8Anexa face parte integrantă din prezentele norme.
 + 
ANEXĂla norme
Standarde emise de Agenția Internațională pentru Energie Atomică aplicabile în domeniul protecției fizice a instalațiilor nucleare
1.Nuclear Security Recommendations on Physical Protection of Nuclear Material and Nuclear Facilities (INFCIRC/225/Revision 5), Recommendations, IAEA Nuclear Security Series No. 13, 20112.Establishing the Nuclear Security Infrastructure for a Nuclear Power Programme, Implementing Guide, IAEA Nuclear Security Series No. 19, 20133.National Nuclear Security Threat Assessment, Design Basis Threats and Representative Threat Statements, Implementing Guide, IAEA Nuclear Security Series No. 10-G (Rev. 1), 20214.Identification of Vital Areas at Nuclear Facilities, Technical Guidance Reference Manual, IAEA Nuclear Security Series No. 16, 20125.Preventive and Protective Measures Against Insider Threats, Implementing Guide, IAEA Nuclear Security Series No. 8-G (Rev. 1), 20206.Engineering Safety Aspects of the Protection of Nuclear Power Plants Against Sabotage, Technical Guidance, IAEA Nuclear Security Series No. 4, 20077.Handbook on the design of physical protection systems for nuclear material and nuclear facilities, Technical Guidance, IAEA Nuclear Security Series No. 40-T, 20218.Computer Security at Nuclear Facilities, Technical Guidance Reference Manual, IAEA Nuclear Security Series No. 17, 20119.Security of Nuclear Information, Implementing Guide, IAEA Nuclear Security Series No. 23-G, 201510.Use of Nuclear Material Accounting and Control for Nuclear Security Purposes at Facilities, Implementing Guide, IAEA Nuclear Security Series No. 25-G, 201511.Nuclear Security Culture, Implementing Guide, IAEA Nuclear Security Series No. 7, 200812.Self-assessment of Nuclear Security Culture in Facilities and Activities, Technical Guidance, IAEA Nuclear Security Series No. 28-T, 201713.Enhancing Nuclear Security Culture in Organizations Associated with Nuclear and Other Radioactive Material, Technical Guidance, IAEA Nuclear Security Series No. 38-T, 202114.Educational Programme in Nuclear Security, Technical Guidance, IAEA Nuclear Security Series No. 12, 201015.Building Capacity for Nuclear Security, Implementing Guide, IAEA Nuclear Security Series No. 31-G, 201816.Security during the Lifetime of a Nuclear Facility, Implementing Guide, IAEA Nuclear Security Series No. 35-G, 201917.Preparation, Conduct and Evaluation of Exercises to Test Security Contingency Plans at Nuclear Facilities, IAEA-TDL-008, 201818.Conducting Computer Security Assessments at Nuclear Facilities, IAEA-TDL-006, 201619.The interface between safety and security at nuclear power plants: a report by the International Nuclear Safety Group, INSAG series no. 24, IAEA, 2010 20.Management of the interface between nuclear safety and security for research reactors, TECDOC series no. 1801, International Atomic Energy Agency, IAEA, 201621.Security of Radioactive Material in Transport, Implementing Guide, IAEA Nuclear Security Series No. 9-G (Rev.1), 202022.Security of Nuclear Material in the Transport, Implementing Guide, IAEA Nuclear Security Series No. 26-G, 201523.Security of Radioactive Sources, Implementing Guide, IAEA Nuclear Security Series No. 11, 200924.Security of Radioactive Material in Use and Storage and of Associated Facilities, Implementing Guide, IAEA Nuclear Security Series No. 11-G (Rev.1), 201925.Establishing a System for Control of Nuclear Material for Nuclear Security Purposes at a Facility during Use, Storage and Movement, Technical Guidance, IAEA Nuclear Security Series No. 32-T, 201926.Handbook on the physical protection of nuclear materials and facilities, TECDOC Series no. 1276, International Atomic Energy Agency, IAEA, 200227.Developing a Nuclear Security Contingency Plan for Nuclear Facilities, Technical Guidance, IAEA Nuclear Security Series No. 39-T, 2019

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x