NORME din 17 iunie 2008 (*actualizate*)

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 05/12/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: COMISIA DE SUPRAVEGHERE A ASIGURARILOR----------
Publicat în:
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulARE LEGATURA CUORDIN 9 17/06/2008
ActulACTUALIZEAZA PENORMA 17/06/2008
ART. 1ARE LEGATURA CUNORMA 18 04/12/2013
ART. 1REFERIRE LALEGE 227 04/07/2007
ART. 1REFERIRE LALEGE 152 01/06/2007
ART. 1REFERIRE LAOUG 99 06/12/2006
ART. 1REFERIRE LAOUG 98 06/12/2006
ART. 1REFERIRE LAOUG 98 06/12/2006 ART. 3
ART. 1REFERIRE LALEGE 32 03/04/2000
ART. 2ARE LEGATURA CUNORMA 18 04/12/2013
ART. 3ARE LEGATURA CUNORMA 18 04/12/2013
ART. 9ARE LEGATURA CUNORMA 18 04/12/2013
ART. 10REFERIRE LALEGE 32 03/04/2000 ART. 39
CAP. 7ARE LEGATURA CUNORMA 18 04/12/2013
ANEXA 1ARE LEGATURA CUNORMA 18 04/12/2013
 Nu exista acte care fac referire la acest act

privind supravegherea suplimentară a societăţilor de asigurare/reasigurare care fac parte dintr-un grup de asigurare/reasigurare(actualizate până la data de 14 ianuarie 2014*)



*) Aprobate de ORDINUL nr. 9 din 17 iunie 2008 publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 460 din 19 iunie 2008.–––- + 
Capitolul IAplicabilitatea supravegherii suplimentare a societăţilor de asigurare/reasigurare + 
Articolul 1(1) Comisia de Supraveghere a Asigurărilor asigură supravegherea suplimentară a oricărei societăţi de asigurare/reasigurare care este o societate participativă în cel puţin o societate de asigurare/reasigurare sau într-o societate de asigurare/reasigurare dintr-un stat terţ.(2) Orice societate de asigurare/reasigurare a cărei societate-mamă este un holding de asigurare, un holding financiar mixt sau o societate de asigurare/reasigurare dintr-un stat terţ face obiectul unei supravegheri suplimentare în conformitate cu prevederile art. 5, 7 şi 9.–––-Alin. (2) al art. 1 a fost modificat de pct. 1 al art. unic din NORMA nr. 18 din 4 decembrie 2013 publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 27 din 14 ianuarie 2014.(3) Orice societate de asigurare/reasigurare a cărei societate-mamă este un holding mixt de asigurare face obiectul unei supravegheri suplimentare, în conformitate cu prevederile art. 5 şi 7.
 + 
Articolul 1^1(1) În cazul în care un holding financiar mixt face obiectul unor dispoziţii echivalente cu prevederi ale Legii nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurărilor, cu modificările şi completările ulterioare, ale prezentelor norme şi ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 98/2006 privind supravegherea suplimentară a instituţiilor de credit, a societăţilor de asigurare şi/sau de reasigurare, a societăţilor de servicii de investiţii financiare şi a societăţilor de administrare a investiţiilor dintr-un conglomerat financiar, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 152/2007, cu modificările şi completările ulterioare, în special în ceea ce priveşte supravegherea în funcţie de riscuri, Autoritatea de Supraveghere Financiară, după consultarea celorlalte autorităţi competente implicate, poate aplica respectivului holding financiar mixt numai dispoziţiile prevăzute în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 98/2006, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 152/2007, cu modificările şi completările ulterioare.(2) În cazul în care un holding financiar mixt face obiectul unor dispoziţii echivalente cu prevederi ale Legii nr. 32/2000, cu modificările şi completările ulterioare, ale prezentelor norme şi ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 227/2007, cu modificările şi completările ulterioare, în special în ceea ce priveşte supravegherea în funcţie de riscuri, Autoritatea de Supraveghere Financiară, de comun acord cu Banca Naţională a României, poate aplica numai dispoziţia echivalentă din legislaţia celui mai important sector, astfel cum este definit în conformitate cu art. 3 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 98/2006, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 152/2007, cu modificările şi completările ulterioare.(3) Autoritatea de Supraveghere Financiară informează Autoritatea Europeană pentru Asigurări şi Pensii Ocupaţionale cu privire la deciziile adoptate în temeiul alin. (1) şi (2).–––-Art. 1^1 a fost introdus de pct. 2 al art. unic din NORMA nr. 18 din 4 decembrie 2013 publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 27 din 14 ianuarie 2014.
 + 
Capitolul IIDomeniul de aplicare a supravegherii suplimentare + 
Articolul 2(1) Exercitarea supravegherii suplimentare nu presupune în niciun fel obligativitatea Autorităţii de Supraveghere Financiară de a supraveghea o societate de asigurare/reasigurare dintr-un stat terţ, un holding de asigurare, un holding financiar mixt sau un holding mixt de asigurare, luate în considerare separat.–––-Alin. (1) al art. 2 a fost modificat de pct. 2 al art. unic din NORMA nr. 18 din 4 decembrie 2013 publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 27 din 14 ianuarie 2014.(2) Supravegherea suplimentară ţine cont de:a) societăţile afiliate societăţii de asigurare/reasigurare;b) societăţile participative în societatea de asigurare/ reasigurare;c) societăţile afiliate societăţii participative în societatea de asigurare/reasigurare.(3) Comisia de Supraveghere a Asigurărilor poate să decidă să nu ia în considerare, pentru supravegherea suplimentară, societăţile având sediul social într-un stat terţ unde există obstacole juridice privind transferul informaţiilor necesare, fără a aduce atingere prevederilor art. 8 şi ale art. 12 alin. (5) din anexa care face parte integrantă din prezentele norme. În plus, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor poate, în situaţiile descrise mai jos, să hotărască, de la caz la caz, să nu ia în considerare o societate pentru supravegherea suplimentară:a) dacă societatea care ar trebui inclusă prezintă un interes nesemnificativ în raport cu obiectivele supravegherii suplimentare a societăţilor de asigurare/reasigurare;b) dacă includerea situaţiei financiare a societăţii ar fi necorespunzătoare sau de natură să inducă în eroare în raport cu obiectivele supravegherii suplimentare a societăţilor de asigurare/reasigurare.
 + 
Capitolul IIIAutorităţile competente responsabile pentru exercitarea supravegherii suplimentare + 
Articolul 3(1) Supravegherea suplimentară se exercită de către autorităţile competente ale statului membru în care societatea de asigurare/reasigurare a primit autorizaţia oficială.(2) Dacă societăţile de asigurare/reasigurare autorizate în două sau mai multe state membre au ca societate-mamă acelaşi holding de asigurare, societate de asigurare/reasigurare dintr-un stat terţ, holding financiar mixt sau holding mixt de asigurare, Autoritatea de Supraveghere Financiară colaborează cu autorităţile competente din statele membre respective pentru desemnarea autorităţii responsabile pentru supravegherea suplimentară.–––-Alin. (2) al art. 3 a fost modificat de pct. 4 al art. unic din NORMA nr. 18 din 4 decembrie 2013 publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 27 din 14 ianuarie 2014.
 + 
Capitolul IVDisponibilitatea, calitatea informaţiilor şi accesul la informaţii + 
Articolul 4Societăţile de asigurare/reasigurare care fac obiectul supravegherii suplimentare trebuie să dispună de mecanisme de control intern adecvate pentru a furniza datele şi informaţiile necesare în vederea exercitării supravegherii suplimentare.
 + 
Articolul 5(1) Societăţile de asigurare/reasigurare care fac obiectul supravegherii suplimentare sunt obligate să pună la dispoziţia Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor sau autorităţilor responsabile cu supravegherea suplimentară stabilite conform art. 3 alin. (2) toate informaţiile utile în exercitarea supravegherii suplimentare.(2) În situaţia în care informaţiile solicitate în conformitate cu alin. (1) nu au fost furnizate, autorităţile responsabile cu supravegherea suplimentară se vor adresa direct societăţilor menţionate la art. 2 alin. (2).(3) Comisia de Supraveghere a Asigurărilor va efectua verificarea informaţiilor la faţa locului la:a) societatea de asigurare/reasigurare care face obiectul supravegherii suplimentare;b) filialele societăţii de asigurare/reasigurare respective;c) societăţile-mamă ale societăţii de asigurare/reasigurare respective;d) filialele unei societăţi-mamă a societăţii de asigurare/ reasigurare respective.(4) În situaţia în care autoritatea competentă consideră că este necesară verificarea unor informaţii importante referitoare la o societate situată în alt stat membru şi care este o societate de asigurare/reasigurare afiliată, o filială, o societate-mamă sau o filială a societăţii-mamă a societăţii de asigurare/reasigurare care face obiectul supravegherii suplimentare, va cere autorităţilor competente din celălalt stat membru să facă această verificare.(5) Autorităţile competente care au primit o astfel de solicitare trebuie, în limitele competenţelor lor, fie să facă aceste verificări ele însele, fie să permită autorităţilor care au prezentat cererea să facă verificarea, fie să permită unui auditor sau unui expert să o realizeze. În cazul în care doresc, autorităţile competente care au prezentat cererea pot să participe la verificare, în situaţia în care nu realizează această verificare ele însele.
 + 
Capitolul VCooperarea dintre autorităţile competente + 
Articolul 6(1) Comisia de Supraveghere a Asigurărilor colaborează îndeaproape şi face schimb de informaţii utile cu autorităţile competente din fiecare stat membru.(2) În cazul în care o societate de asigurare/reasigurare şi o instituţie de credit sau o societate de investiţii ori amândouă sunt direct sau indirect afiliate ori au o societate participativă comună, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor colaborează cu autorităţile competente şi cu autorităţile care au o responsabilitate publică în ceea ce priveşte supravegherea celorlalte societăţi în vederea supravegherii suplimentare. Fără a aduce atingere competenţelor pe care le au, aceste autorităţi îşi furnizează reciproc orice informaţie menită să le simplifice misiunea.(3) Autorităţile implicate în schimbul de informaţii sunt obligate în cadrul schimburilor de informaţii să respecte secretul profesional.
 + 
Capitolul VITranzacţiile intragrup + 
Articolul 7(1) Comisia de Supraveghere a Asigurărilor exercită supravegherea generală a tranzacţiilor care au loc între:a) o societate de asigurare/reasigurare şi:(i) o societate afiliată a societăţii de asigurare/ reasigurare;(ii) o societate participativă în societatea de asigurare/ reasigurare;(iii) o societate afiliată unei societăţi participative în societatea de asigurare/reasigurare;b) o societate de asigurare/reasigurare şi o persoană fizică ce deţine o participaţie în:(i) societatea de asigurare/reasigurare respectivă sau în oricare dintre societăţile afiliate acesteia;(ii) o societate participativă în societatea de asigurare/ reasigurare;(iii) o societate afiliată a unei societăţi participative în societatea de asigurare/reasigurare.(2) Aceste tranzacţii se referă în special la:a) împrumuturi;b) garanţii şi tranzacţii extrabilanţiere;c) elemente eligibile pentru marja de solvabilitate;d) investiţii;e) operaţiuni de reasigurare şi de retrocesiune;f) acorduri de repartizare a costurilor.(3) Societăţile de asigurare/reasigurare sunt obligate să deţină proceduri adecvate pentru managementul riscurilor şi pentru controlul intern, inclusiv proceduri de raportare şi contabilitate, pentru a putea identifica, măsura, monitoriza şi controla în mod corespunzător tranzacţiile prevăzute la alin. (2). Aceste proceduri trebuie transmise Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentelor norme.(4) În plus, societăţile de asigurare/reasigurare sunt obligate să raporteze Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor tranzacţiile semnificative, semestrial.(5) În cazul în care, pe baza acestor informaţii, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor ajunge la concluzia că solvabilitatea societăţii de asigurare/reasigurare este sau poate fi ameninţată, dispune măsurile care se impun la nivelul societăţii de asigurare/reasigurare.
 + 
Capitolul VIICerinţa privind calculul solvabilităţii ajustate + 
Articolul 8(1) În cazurile menţionate la art. 1 alin (1), calculul solvabilităţii ajustate se face în conformitate cu prevederile anexei la prezentele norme.(2) Orice societate afiliată, societate participativă sau societate afiliată a unei societăţi participative este inclusă în calculul solvabilităţii ajustate.(3) Dacă din calcul rezultă că solvabilitatea ajustată este negativă, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor dispune măsurile corespunzătoare la nivelul societăţii de asigurare/ reasigurare în cauză.
 + 
Capitolul VIIIHoldinguri de asigurare, holdinguri financiare mixte şi societăţi de asigurare/reasigurare din state terţe–––-Titlul cap. VIII a fost modificat de pct. 5 al art. unic din NORMA nr. 18 din 4 decembrie 2013 publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 27 din 14 ianuarie 2014. + 
Articolul 9(1) În cazurile menţionate la art. 1 alin. (2), supravegherea suplimentară se aplică conform prevederilor menţionate la art. 12 din anexa la prezentele norme.(2) Calculul include toate societăţile afiliate holdingului de asigurare, holdingului financiar mixt, societăţii de asigurare/reasigurare dintr-un stat terţ, în conformitate cu prevederile menţionate la art. 12 din anexă.–––-Alin. (2) al art. 9 a fost modificat de pct. 6 al art. unic din NORMA nr. 18 din 4 decembrie 2013 publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 27 din 14 ianuarie 2014.(3) Dacă pe baza acestui calcul Autoritatea de Supraveghere Financiară ajunge la concluzia că solvabilitatea societăţii de asigurare/reasigurare, care este o filială a unui holding de asigurare, a unui holding financiar mixt sau a unei societăţi de asigurare/reasigurare dintr-un stat terţ, este sau poate fi influenţată în mod negativ, atunci dispune măsuri corespunzătoare la nivelul societăţii de asigurare/reasigurare respective.–––-Alin. (3) al art. 9 a fost modificat de pct. 6 al art. unic din NORMA nr. 18 din 4 decembrie 2013 publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 27 din 14 ianuarie 2014.(4) Persoanele care administrează efectiv afacerile unui holding de asigurare trebuie să obţină în prealabil aprobarea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor şi să îndeplinească aceleaşi condiţii ca şi în cazul persoanelor semnificative ale societăţilor de asigurare/reasigurare.
 + 
Capitolul IXDispoziţii finale + 
Articolul 10Nerespectarea prevederilor prezentelor norme se sancţionează în condiţiile şi potrivit prevederilor art. 39 din Legea nr. 32/2000 privind societăţile de asigurare şi supravegherea asigurărilor, cu modificările şi completările ulterioare.
 + 
Articolul 11Prezentele norme transpun prevederile art. 2-10 din Directiva 98/78/CEE privind supravegherea suplimentară a societăţilor de asigurare/reasigurare care fac parte dintr-un grup de asigurare/reasigurare, cu modificările aduse prin art. 59 din Directiva 2005/68/CE privind reasigurarea şi de modificare a directivelor 73/239/CEE şi 92/49/CEE ale Consiliului, precum şi a directivelor 98/78/CE şi 2002/83/CE.
 + 
Anexă──────la normeNotă

──────────

CALCULUL

solvabilităţii ajustate a societăţilor de asigurare/reasigurare
 + 
Capitolul IPrincipii generale şi selectarea metodei de calcul al solvabilităţii ajustateProporţionalitatea + 
Articolul 1(1) La calculul solvabilităţii ajustate a unei societăţi de asigurare/reasigurare se va ţine seama de cota proporţională deţinută de societatea participativă în societăţile sale afiliate.(2) Cota proporţională reprezintă fie partea de capital subscris deţinută direct sau indirect de către societatea participativă, atunci când se utilizează metoda 1 sau metoda 2, descrise în cap. III, fie procentele folosite pentru stabilirea conturilor consolidate, în situaţia în care se utilizează metoda 3, descrisă în cap. III.(3) Dacă societatea afiliată este o filială care are un deficit de solvabilitate, indiferent de metoda folosită, se va lua în considerare totalul deficitului de solvabilitate al acelei filiale.(4) În cazul în care responsabilitatea societăţii-mamă care deţine o parte din capital se limitează strict la acea parte de capital, deficitul de solvabilitate al filialei poate fi luat în calcul pe bază proporţională.(5) În cazul în care nu există legături de capital între anumite societăţi ce aparţin grupului de asigurare/reasigurare, autorităţile competente stabilesc cota proporţională care trebuie luată în considerare.Eliminarea dublei utilizări a elementelor marjei de solvabilitate
 + 
Articolul 2(1) Tratamentul general al elementelor marjei de solvabilitate:a) indiferent de metoda folosită pentru calculul solvabilităţii ajustate a unei societăţi de asigurare/reasigurare, trebuie eliminată dubla utilizare a elementelor eligibile care intră în componenţa marjei de solvabilitate a societăţilor de asigurare/reasigurare, luate în considerare la acest calcul;b) chiar dacă metodele descrise în cap. III nu prevăd acest lucru, la calculul solvabilităţii ajustate a unei societăţi de asigurare/reasigurare se elimină următoarele valori:(i) valoarea oricărui activ al societăţii de asigurare/ reasigurare respective, care reprezintă finanţarea elementelor eligibile pentru marja de solvabilitate a uneia dintre societăţile sale de asigurare/reasigurare afiliate;(ii) valoarea oricărui activ al unei societăţi de asigurare/ reasigurare afiliate acestei societăţi de asigurare/ reasigurare, care reprezintă finanţarea elementelor eligibile pentru marja de solvabilitate a societăţii de asigurare/reasigurare respective;(iii) valoarea oricărui activ al unei societăţi de asigurare/ reasigurare afiliate acestei societăţi de asigurare/ reasigurare, care reprezintă finanţarea elementelor eligibile pentru marja de solvabilitate a oricărei altei societăţi de asigurare/reasigurare afiliate societăţii de asigurare/reasigurare respective.(2) Tratamentul unor elemente ale marjei de solvabilitate ajustate:a) fără a aduce atingere prevederilor alin. (1), următoarele elemente pot fi incluse în calculul marjei de solvabilitate ajustată a unei societăţi de asigurare/reasigurare numai în măsura în care acestea sunt eligibile pentru acoperirea marjei de solvabilitate minime a societăţii afiliate:(i) rezervele de beneficii şi risturnuri şi beneficiile viitoare ale unei societăţi de asigurare/reasigurare de viaţă afiliate unei societăţi de asigurare/reasigurare pentru care se calculează solvabilitatea ajustată;(ii) orice capital subscris, dar nevărsat al unei societăţi de asigurare/reasigurare afiliate unei alte societăţi de asigurare/reasigurare, pentru care se calculează solvabilitatea ajustată. Totuşi, orice capital subscris, dar nevărsat ce reprezintă o obligaţie potenţială pentru societatea participativă se exclude integral din calcul;b) următoarele elemente se vor exclude din calculul marjei de solvabilitate ajustată:(i) orice capital subscris, dar nevărsat al societăţii participative, ce reprezintă o obligaţie potenţială pentru o societate de asigurare/reasigurare afiliată;(ii) orice capital subscris, dar nevărsat al unei societăţi de asigurare/reasigurare afiliate, ce reprezintă o obligaţie potenţială pentru o altă societate de asigurare/reasigurare afiliată aceleiaşi societăţi de asigurare/reasigurare participative.(3) Transferabilitate:În cazul în care Comisia de Supraveghere a Asigurărilor consideră că anumite elemente eligibile pentru marja de solvabilitate a unei societăţi de asigurare/reasigurare afiliate, altele decât cele menţionate la alin. (2), nu pot fi disponibile în mod efectiv pentru a acoperi marja de solvabilitate minimă a societăţii participative pentru care se calculează solvabilitatea ajustată, elementele respective vor fi incluse în calcul numai în măsura în care sunt admise pentru a acoperi marja de solvabilitate minimă a societăţii afiliate.(4) Suma elementelor prevăzute la alin. (2) şi (3) nu poate fi mai mare decât marja de solvabilitate minimă a societăţii de asigurare/reasigurare afiliate.Eliminarea creării de capital intragrup
 + 
Articolul 3(1) În calculul solvabilităţii ajustate nu se ţine cont de niciun element eligibil care intră în componenţa marjei de solvabilitate şi care rezultă din tranzacţii reciproce între societatea de asigurare/reasigurare şi:a) o societate afiliată;b) o societate participativă;c) o altă societate afiliată oricăreia dintre societăţile sale participative.(2) La calculul solvabilităţii ajustate nu se ţine seama de niciun element eligibil pentru marja de solvabilitate a unei societăţi de asigurare/reasigurare afiliate unei societăţi de asigurare/reasigurare pentru care se calculează solvabilitatea ajustată, dacă elementul în cauză rezultă din finanţarea reciprocă cu o altă societate afiliată societăţii de asigurare/ reasigurare respective. În mod special, finanţarea reciprocă există în cazul în care o societate de asigurare/reasigurare sau oricare dintre societăţile sale afiliate deţine acţiuni ori acordă împrumuturi altei societăţi care, direct sau indirect, deţine un element eligibil pentru marja de solvabilitate a celei dintâi societăţi.(3) Calculul marjei de solvabilitate ajustată se efectuează anual.(4) Evaluarea activelor şi pasivelor utilizate în calculul marjei de solvabilitate ajustată se efectuează în acelaşi mod ca şi în cazul calculului marjei de solvabilitate pentru societăţile de asigurare/reasigurare.
 + 
Capitolul IIAplicarea metodelor de calculSocietăţi de asigurare/reasigurare afiliate + 
Articolul 4(1) Calculul solvabilităţii ajustate se efectuează în conformitate cu principiile şi metodele generale prevăzute în prezentele norme.(2) În cazul în care societatea de asigurare/reasigurare are mai multe societăţi afiliate, calculul solvabilităţii ajustate se face prin integrarea activităţii fiecăreia dintre aceste societăţi afiliate, indiferent de metoda utilizată.(3) În cazul participaţiilor succesive, calculul solvabilităţii ajustate se face la nivelul fiecărei societăţi de asigurare/reasigurare participative care are cel puţin o societate de asigurare/reasigurare afiliată.(4) Se consideră participare succesivă participarea unei societăţi de asigurare/reasigurare într-o altă societate de asigurare/reasigurare care este şi ea la rândul ei o societate participativă într-o altă societate de asigurare/reasigurare.(5) Cu avizul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, o societate de asigurare/reasigurare poate primi derogare de la calculul privind solvabilitatea ajustată în următoarele situaţii:a) dacă societatea de asigurare/reasigurare este afiliată altei societăţi de asigurare/reasigurare autorizate de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, iar societatea afiliată respectivă este luată în calculul solvabilităţii ajustate a societăţii de asigurare/reasigurare participative;b) dacă societatea de asigurare/reasigurare este afiliată unui holding de asigurare sau unui holding financiar mixt cu sediul social în România şi dacă atât holdingul de asigurare sau holdingul financiar mixt, cât şi societatea de asigurare/ reasigurare afiliată sunt luate în calculul marjei de solvabilitate ajustate;–––-Lit. b) a alin. (5) al art. 4 din anexa la norme a fost modificat de pct. 7 al art. unic din NORMA nr. 18 din 4 decembrie 2013 publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 27 din 14 ianuarie 2014.c) dacă societatea de asigurare/reasigurare este afiliată unei societăţi de asigurare sau reasigurare ori unui holding de asigurare sau unui holding financiar mixt cu sediul social într-un alt stat membru şi dacă Autoritatea de Supraveghere Financiară a convenit să acorde acelui stat membru dreptul de a exercita supravegherea suplimentară.–––-Lit. c) a alin. (5) al art. 4 din anexa la norme a fost modificat de pct. 7 al art. unic din NORMA nr. 18 din 4 decembrie 2013 publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 27 din 14 ianuarie 2014.(6) În toate cazurile, derogarea dată de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor se acordă numai dacă elementele eligibile pentru marja de solvabilitate sunt repartizate în mod corespunzător între societăţile respective.(7) Dacă societatea de asigurare/reasigurare afiliată are sediul social într-un alt stat membru decât societatea de asigurare/reasigurare autorizată de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor şi pentru care se face calculul solvabilităţii ajustate, în ceea ce priveşte societatea afiliată calculul va ţine cont de solvabilitatea acesteia, aşa cum este evaluată de autorităţile competente ale acelui stat membru.Holdinguri de asigurare intermediare şi holdinguri financiare mixte intermediare–––-Titlul secţ. a doua a cap. II din anexa la norme a fost modificat de pct. 8 al art. unic din NORMA nr. 18 din 4 decembrie 2013 publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 27 din 14 ianuarie 2014.
 + 
Articolul 51) În calculul solvabilităţii ajustate a unei societăţi de asigurare/reasigurare care deţine o participaţie într-o societate de asigurare/reasigurare afiliată sau într-o societate de asigurare/reasigurare dintr-un stat terţ, prin intermediul unui holding de asigurare sau al unui holding financiar mixt, se ţine cont de situaţia holdingului de asigurare intermediar sau a holdingului financiar mixt intermediar.(2) Exclusiv în scopul calculului menţionat la alin. (1), care este efectuat în conformitate cu metodele şi principiile generale descrise în prezenta anexă, holdingul de asigurare sau holdingul financiar mixt respectiv este tratat ca şi cum ar fi o societate de asigurare/reasigurare supusă unei cerinţe de solvabilitate zero ori supusă reglementărilor în vigoare referitoare la metodologia de calcul al marjei de solvabilitate disponibile şi la elementele eligibile pentru acoperirea acesteia.–––-Art. 5 din anexa la norme a fost modificat de pct. 9 al art. unic din NORMA nr. 18 din 4 decembrie 2013 publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 27 din 14 ianuarie 2014.Societăţi de asigurare/reasigurare afiliate, cu sediul social în state terţe
 + 
Articolul 6La calculul solvabilităţii ajustate a unei societăţi de asigurare/reasigurare care este o societate participativă într-o societate de asigurare/reasigurare dintr-un stat terţ, aceasta din urmă este tratată, exclusiv în scopul calculului, prin analogie cu o societate de asigurare/reasigurare afiliată, aplicându-se principiile şi metodele generale descrise în prezenta anexă.Instituţii de credit, societăţi de investiţii şi alte instituţii financiare afiliate
 + 
Articolul 7La calculul solvabilităţii ajustate a unei societăţi de asigurare/reasigurare care este o societate participativă într-o instituţie de credit, o societate de investiţii sau o altă instituţie financiară, în ceea ce priveşte deducerea acestor participaţii se aplică prevederile în vigoare referitoare la metodologia de calcul a marjei de solvabilitate de care dispune societatea de asigurare/reasigurare.Lipsa informaţiilor necesare
 + 
Articolul 8În cazul în care Comisia de Supraveghere a Asigurărilor nu dispune, din diferite motive, de informaţiile necesare în vederea verificării calculului solvabilităţii ajustate a unei societăţi de asigurare/reasigurare, referitoare la o societate afiliată cu sediul social într-un stat membru sau într-un stat terţ, valoarea contabilă a participaţiei deţinute de societatea de asigurare/reasigurare respectivă se scade din valoarea elementelor eligibile pentru marja de solvabilitate ajustată. În această situaţie, câştigurile nerealizate aferente unei astfel de participaţii nu sunt admise ca element eligibil pentru marja de solvabilitate ajustată.
 + 
Capitolul IIIMetode de calculMetoda 1: Metoda deducerii şi agregării + 
Articolul 9(1) Solvabilitatea ajustată a societăţii de asigurare/reasigurare participative reprezintă diferenţa dintre valorile obţinute la lit. a) şi b), unde:a) suma dintre:(i) valoarea elementelor eligibile pentru marja de solvabilitate a societăţii de asigurare/reasigurare participative; şi(ii) valoarea cotei proporţionale deţinute de societatea de asigurare/reasigurare participativă în elementele eligibile pentru marja de solvabilitate a societăţii de asigurare/reasigurare afiliate;b) suma dintre:(i) valoarea contabilă a participaţiei deţinute de societatea de asigurare/reasigurare participativă în capitalul societăţii de asigurare/reasigurare afiliată; şi(ii) valoarea marjei de solvabilitate minimă a societăţii de asigurare/reasigurare participative; şi(iii) valoarea cotei proporţionale din marja de solvabilitate minimă aferentă societăţii de asigurare/reasigurare afiliate.(2) Dacă participaţia în societatea de asigurare/reasigurare afiliată constă, integral sau parţial, într-o deţinere indirectă, atunci alin. (1) lit. b) pct. (i) încorporează valoarea unei astfel de deţineri indirecte, ţinând seama de interesele succesive relevante, iar alin. (1) lit. a) pct. (ii) şi lit. b) pct. (iii) includ cotele proporţionale din elementele eligibile pentru marja de solvabilitate a societăţii de asigurare/reasigurare afiliată.Metoda 2: Metoda deducerii obligatorii
 + 
Articolul 10(1) Solvabilitatea ajustată a societăţii de asigurare/reasigurare participative reprezintă diferenţa dintre valorile obţinute la lit. a) şi b), unde:a) suma elementelor eligibile pentru marja de solvabilitate a societăţii de asigurare/reasigurare participative; şib) suma dintre:(i) valoarea marjei de solvabilitate minime a societăţii de asigurare/reasigurare participative; şi(ii) valoarea cotei proporţionale din marja de solvabilitate minimă aferentă societăţii de asigurare/reasigurare afiliate.(2) La evaluarea elementelor eligibile pentru marja de solvabilitate, participaţiile sunt evaluate prin metoda punerii în echivalenţă, în conformitate cu reglementările contabile în vigoare.Metoda 3: Metoda consolidării contabile
 + 
Articolul 11(1) Calculul solvabilităţii ajustate a societăţii de asigurare/reasigurare participative se face pe baza conturilor consolidate. Solvabilitatea ajustată a societăţii de asigurare/reasigurare participative este diferenţa dintre valoarea elementelor eligibile pentru marja de solvabilitate, calculate pe baza datelor consolidate, şi valoarea obţinută la lit. a) sau b):a) suma dintre valoarea marjei de solvabilitate minime aferente societăţii de asigurare/reasigurare participative şi valoarea cotelor proporţionale din marjele de solvabilitate minime aferente societăţii de asigurare/reasigurare afiliate, care corespund procentelor folosite pentru stabilirea conturilor consolidate;b) marja de solvabilitate minimă, calculată pe baza datelor consolidate.(2) Prevederile în vigoare referitoare la metodologia de calcul al marjei de solvabilitate disponibile şi al marjei de solvabilitate minime pentru societăţile de asigurare/reasigurare se aplică şi pentru calculul elementelor eligibile pentru marja de solvabilitate, precum şi pentru calculul marjei minime de solvabilitate, determinate pe baza datelor consolidate.
 + 
Capitolul IVSupravegherea suplimentară a societăţilor de asigurare/reasigurare care sunt filiale ale unui holding de asigurare, ale unui holding financiar mixt sau ale unei societăţi de asigurare/reasigurare dintr-un stat terţ–––-Titlul cap. IV din anexa la norme a fost modificat de pct. 10 al art. unic din NORMA nr. 18 din 4 decembrie 2013 publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 27 din 14 ianuarie 2014. + 
Articolul 12(1) În cazul a cel puţin două societăţi de asigurare/reasigurare care sunt filiale ale unui holding de asigurare, ale unui holding financiar mixt sau ale unei societăţi de asigurare/reasigurare dintr-un stat terţ şi care sunt stabilite în state membre diferite, Autoritatea de Supraveghere Financiară colaborează cu autorităţile competente din statele membre respective pentru a se asigura că metoda descrisă de prezentul articol este aplicată în mod consecvent; supravegherea suplimentară se exercită anual.(2) Cu avizul Autorităţii de Supraveghere Financiară, o societate de asigurare/reasigurare poate primi derogare de la calculul privind solvabilitatea ajustată, în următoarele situaţii:a) dacă societatea de asigurare/reasigurare respectivă este afiliată altei societăţi de asigurare/reasigurare şi dacă este luată în calculul prevăzut în prezentul articol, efectuat pentru cealaltă societate de asigurare/reasigurare;b) dacă societatea de asigurare/reasigurare respectivă şi cel puţin o altă societate de asigurare/reasigurare autorizată în România au drept societate-mamă acelaşi holding de asigurare, holding financiar mixt sau aceeaşi societate de asigurare/ reasigurare dintr-un stat terţ, iar societatea de asigurare/reasigurare este luată în calculul prevăzut în prezentul articol efectuat pentru una din aceste alte societăţi;c) dacă societatea de asigurare/reasigurare respectivă şi cel puţin o altă societate de asigurare/reasigurare autorizată în alt stat membru au drept societate-mamă acelaşi holding de asigurare, holding financiar mixt sau aceeaşi societate de asigurare/reasigurare dintr-un stat terţ şi în cazul în care s-a încheiat un acord de atribuire a exercitării supravegherii suplimentare prevăzute în prezentul articol unei autorităţi de supraveghere din alt stat membru, în conformitate cu art. 3 alin. (2) din norme.(3) În cazul unor participaţii succesive, calculul prevăzut în prezentul articol poate fi aplicat numai la nivelul ultimei societăţi-mamă a unei societăţi de asigurare/reasigurare, care este un holding de asigurare, un holding financiar mixt sau o societate de asigurare/reasigurare dintr-un stat terţ.(4) Autoritatea de Supraveghere Financiară colaborează cu celelalte autorităţi competente pentru a se asigura că la nivelul holdingului de asigurare, holdingului financiar mixt sau al societăţii de asigurare/reasigurare dintr-un stat terţ se efectuează calcule analoge cu cele descrise în cap. I-III, prin aplicarea metodelor şi a principiilor generale descrise în cap. I-III.(5) Exclusiv în scopul calculului menţionat la alin. (4), societatea-mamă este tratată ca şi cum ar fi o societate de asigurare/reasigurare care trebuie să respecte:a) cerinţa de solvabilitate zero, în cazul în care este un holding de asigurare sau holding financiar mixt;b) cerinţele de solvabilitate determinate în conformitate cu principiile enunţate la art. 6, în cazul în care este o societate de asigurare/reasigurare dintr-un stat terţ;c) cerinţele privind elementele eligibile pentru marja de solvabilitate stabilite în conformitate cu prevederile în vigoare referitoare la metodologia de calcul al marjei de solvabilitate disponibile pentru societăţile de asigurare/reasigurare.–––-Art. 12 din anexa la norme a fost modificat de pct. 11 al art. unic din NORMA nr. 18 din 4 decembrie 2013 publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 27 din 14 ianuarie 2014.––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x