NORME din 16 august 2006

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 21/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: COMISIA DE SUPRAVEGHERE A ASIGURARILOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 733 din 28 august 2006
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 1 04/03/2008
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 1REFERIRE LALEGE 32 03/04/2000 ART. 25
ART. 1REFERIRE LALEGE 32 03/04/2000 ANEXA 1
ART. 2REFERIRE LALEGE 32 03/04/2000 ART. 25
ART. 49REFERIRE LALEGE 32 03/04/2000 ART. 8
ART. 49REFERIRE LALEGE 32 03/04/2000 ART. 39
Acte care fac referire la acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 1 04/03/2008
ActulAPROBAT DEORDIN 113127 16/08/2006
ActulCONTINUT DEORDIN 113127 16/08/2006
ART. 47REFERIT DEORDIN 113128 31/10/2006

privind Fondul de protecţie a victimelor strazii



 + 
Capitolul IDispoziţii generale + 
Articolul 1(1) Fondul de protecţie a victimelor strazii, denumit în continuare Fond, este constituit de asiguratorii care au dreptul, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, sa practice pe teritoriul României asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule, prevăzută în clasa 10 de la lit. B din anexa nr. 1 la Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurărilor, cu modificările şi completările ulterioare, cu excepţia răspunderii civile a transportatorului, asigurare denumita în continuare asigurare R.C.A., indiferent de forma de organizare şi de statul în care s-au constituit.(2) Fondul s-a constituit în baza prevederilor art. 25^1 din Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurărilor, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi în conformitate cu dispoziţiile legale referitoare la asociaţii şi fundaţii. Fondul îşi desfăşoară activitatea în baza propriului statut şi a prezentelor norme.
 + 
Articolul 2Potrivit art. 25^1 alin. (10) din Legea nr. 32/2000, cu modificările şi completările ulterioare, Fondul are următoarele atribuţii:– de organism de plată a despăgubirilor, în înţelesul art. 1 alin. (4) din Directiva 84/5/CEE ;– de centru de informare, în înţelesul art. 5 din Directiva 2000/26/CE ;– de organism de compensare, în înţelesul art. 6 din Directiva 2000/26/CE .
 + 
Capitolul IIAtribuţiile Fondului în calitate de organism de plată a despăgubirilor + 
Articolul 3(1) Fondul acorda despăgubiri persoanelor pagubite prin accidente de autovehicule, dacă autovehiculul, respectiv tramvaiul, care a provocat accidentul a rămas neidentificat sau nu era asigurat pentru răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule.(2) Dacă autorul accidentului rămâne neidentificat, Fondul acorda despăgubiri numai pentru vătămări corporale sau decese. În cazul în care, în urma accidentului cu autor neidentificat, s-a pricinuit integrităţii corporale sau sănătăţii unei persoane o vătămare care necesita pentru vindecare îngrijiri medicale mai mult de 60 de zile, Fondul acorda despăgubiri şi pentru daunele materiale produse în accidentul respectiv. În aceste cazuri va rămâne în sarcina persoanei pagubite, pentru daune materiale, o fransiza de 500 euro ori echivalentul în lei la cursul de schimb al pieţei valutare, comunicat de Banca Naţionala a României la data producerii accidentului. Accidentul de autovehicul cu autor neidentificat este accidentul în care autovehiculul agresor a intrat în coliziune directa cu persoana accidentata sau cu bunul pe care l-a avariat, după care a părăsit locul accidentului.(3) Dacă pentru autovehiculul, respectiv tramvaiul, care a provocat accidentul nu a fost îndeplinită obligaţia de a încheia asigurarea R.C.A., Fondul acorda persoanelor prejudiciate despăgubiri atât pentru daune materiale, cat şi pentru vătămări corporale sau decese. În aceste cazuri va rămâne în sarcina persoanei pagubite, pentru daune materiale, o fransiza de 100 euro ori echivalentul în lei la cursul de schimb al pieţei valutare, comunicat de Banca Naţionala a României la data producerii accidentului.(4) Fondul nu va putea opune persoanelor pagubite beneficiul de discutiune în raport cu persoanele vinovate de producerea accidentului. Totuşi, Fondul va notifica persoanele obligate la despăgubire despre faptul ca a fost avizat pentru soluţionarea cazului de dăuna şi, în măsura în care acestea au despăgubit efectiv persoanele pagubite pentru prejudiciile suferite înainte de finalizarea procedurii de soluţionare a dosarului, Fondul îşi va inceta intervenţia.
 + 
Articolul 4(1) Fondul acorda despăgubiri, în condiţiile art. 3, pentru prejudiciile cauzate prin accidente de autovehicule produse:a) pe teritoriul României, de autori neidentificati ori de autovehiculele înmatriculate sau supuse înmatriculării în România neasigurate, pentru care exista obligaţia încheierii asigurării R.C.A., precum şi de tramvaie;b) pe teritoriul României, de autovehiculele neasigurate din statele Spaţiului Economic European, Confederatia Elvetiana şi Republica Croatia, până la semnarea de către Biroul asigurătorilor de autovehicule din România a Acordului multilateral de garanţie;c) pe teritoriul României, de autovehiculele neasigurate din alte state decât cele care fac parte din Spaţiul Economic European, Confederatia Elvetiana şi Republica Croatia;d) pe teritoriul oricărui stat din Spaţiul Economic European, Confederatia Elvetiana şi Republica Croatia, de un autovehicul neasigurat, cumpărat dintr-un stat dintre cele enumerate şi care urmează să fie înmatriculat în România, dacă accidentul s-a produs în termen de 30 de zile de la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare şi dacă persoana prejudiciata este rezidenţă într-un alt stat decât cel pe teritoriul căruia s-a produs accidentul. Dacă persoana prejudiciata este rezidenţă în statul în care s-a produs accidentul, Fondul acorda despăgubiri în cazul în care despăgubirile nu sunt plătite de Biroul Carte Verde din România;e) pe teritoriul oricărui stat din Spaţiul Economic European, Confederatia Elvetiana şi Republica Croatia, de autovehiculele înmatriculate sau supuse înmatriculării în România neasigurate, pentru care exista obligaţia încheierii asigurării R.C.A.;f) pe teritoriul oricărui stat al cărui Birou naţional a aderat la Sistemul Carte Verde, altul decât statele din Spaţiul Economic European, Confederatia Elvetiana şi Republica Croatia, de autovehiculele înmatriculate sau supuse înmatriculării în România neasigurate şi dacă persoana prejudiciata este rezidenţă în România sau într-un stat din Spaţiul Economic European, Confederatia Elvetiana şi Republica Croatia.(2) Autovehiculele la care se face referire la alin. (1) lit. d) sunt asimilate, pe parcursul termenului de 30 de zile, autovehiculelor supuse înmatriculării în România.
 + 
Articolul 5(1) Au dreptul sa beneficieze de despăgubiri din Fond persoanele fizice şi juridice române, precum şi rezidentii din România sau din statele Spaţiului Economic European, Confederatia Elvetiana şi Republica Croatia, pentru cazurile de dăuna produse în condiţiile prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. a), c), d) şi f).(2) Pentru cazurile de dăuna produse în condiţiile prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. b) şi e), au dreptul sa beneficieze de despăgubiri din Fond numai persoanele fizice şi juridice române, precum şi rezidentii din România.(3) Persoanele fizice şi juridice române, precum şi rezidentii din alte state decât cele precizate la alin. (1) pot beneficia de despăgubiri din Fond numai în condiţii de reciprocitate.(4) Nicio entitate care a compensat în orice fel persoanele pagubite sau a oferit acestora servicii în legătură cu prejudiciile suferite, în baza unor contracte încheiate, nu are dreptul să solicite de la Fond recuperarea cheltuielilor efectuate.(5) Nu pot beneficia de despăgubiri din Fond persoanele care au urcat de bunăvoie în autovehiculul vinovat de producerea accidentului, dacă se dovedeşte ca acestea stiau ca autovehiculul respectiv nu era asigurat.
 + 
Articolul 6(1) Cuantumul prejudiciului suferit de persoanele pagubite prin accidente de autovehicule produse pe teritoriul României se stabileşte în stricta conformitate cu prevederile normelor privind aplicarea legii în domeniul asigurărilor obligatorii de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule, în vigoare în România la data producerii accidentului.(2) Pentru cazurile de dăuna care sunt soluţionate prin intermediul organismelor de compensare din statele de reşedinţa ale persoanelor pagubite conform prevederilor Directivei 2000/26/CE sau prin intermediul birourilor Carte Verde din statele pe teritoriul cărora s-a produs accidentul, cuantumul prejudiciului va fi cel stabilit de aceste organisme, în condiţiile respectării clauzelor acordului pe care l-au încheiat cu Fondul.(3) Fondul nu poate plati despăgubiri, pentru prejudiciile cauzate în unul şi acelaşi accident de autovehicul, care să depăşească limitele maxime de despăgubire prevăzute de legislaţia în vigoare la data producerii accidentului în România sau a celorlalte state, pe teritoriul cărora s-a produs accidentul, din care va fi dedusă, după caz, fransiza prevăzută la art. 3 alin. (2) sau (3).
 + 
Articolul 7(1) Persoanele fizice, juridice şi rezidentii din România, precum şi persoanele la care se referă art. 5 alin. (3), care considera ca au dreptul sa beneficieze de despăgubiri din Fond, vor depune o cerere de despăgubire direct la sediul Fondului sau la oricare sucursala ori agenţie a oricărui asigurator care are dreptul sa practice asigurarea R.C.A. pe teritoriul României. Cererea de despăgubire va fi însoţită în mod obligatoriu de documentele care se întocmesc în cazul accidentelor de autovehicule, în funcţie de prevederile legislaţiei statului pe teritoriul căruia s-a produs accidentul, din care să rezulte, după caz, ca autorul accidentului a rămas neidentificat sau ca autovehiculul vinovat de producerea acestuia nu era asigurat la data evenimentului. Persoana pagubita va depune, din proprie iniţiativă sau la solicitarea Fondului, orice alte documente necesare pentru soluţionarea cererii.(2) Persoanele fizice şi juridice, precum şi rezidentii din statele Spaţiului Economic European, Confederatia Elvetiana şi Republica Croatia, care au dreptul sa primească despăgubiri din Fond, îşi vor putea realiza pretenţiile prin intermediul organismului de compensare din statul lor de reşedinţa sau, după caz, al Biroului Carte Verde din statul în care s-a produs accidentul. În aceste situaţii, depunerea documentelor care însoţesc avizarea de dăuna este în sarcina organismului de compensare sau a Biroului Carte Verde care face avizarea, în conformitate cu prevederile acordurilor încheiate de Fond cu aceste entităţi.
 + 
Articolul 8Gestionarea din punct de vedere tehnic a cazurilor de dăuna, pentru care urmează să se plătească despăgubiri din Fond, se va face de asiguratorii care au dreptul sa practice asigurarea R.C.A. pe teritoriul României şi/sau de experţi, pe bază de contract de prestări de servicii.
 + 
Articolul 9Persoana vinovata de producerea accidentului, precum şi persoana sau persoanele responsabile pentru repararea prejudiciului vor fi notificate de Fond, la adresa din documentele de avizare, pentru a participa la constatarea şi evaluarea daunei, precum şi cu privire la cuantumul despăgubirii ce urmează să fie achitată şi la termenul de plată.
 + 
Articolul 10(1) În termen de maximum 90 de zile de la avizarea daunei, dar fără a uza în mod nejustificat de beneficiul acestui termen, Fondul este obligat sa despăgubească persoanele prejudiciate sau, în cazul în care constata că nu sunt îndeplinite condiţiile pentru a beneficia de despăgubiri din Fond ori dăuna nu a putut fi evaluată în întregime, sa transmită acestora un răspuns motivat. În cazul în care până la împlinirea termenului prejudiciul a putut fi evaluat doar în parte, Fondul este obligat sa achite persoanelor pagubite acea parte din prejudiciu.(2) În cazul nerespectării obligaţiilor prevăzute la alin. (1), Fondul este obligat la plata de penalităţi către persoanele prejudiciate, în cuantum de 1%, raportat la despăgubirea cuvenită şi neachitata, pentru fiecare zi de întârziere.(3) Prevederile alin. (1) şi (2) nu se aplică pentru daunele care sunt soluţionate prin intermediul unui organism de compensare sau al unui birou Carte Verde. În aceste situaţii soluţionarea cererilor de rambursare se va face în condiţiile şi la termenele prevăzute în acordurile încheiate de Fond cu aceste entităţi.(4) Procedura de soluţionare a cazurilor de dăuna va fi stabilită prin Regulamentul de ordine interioară al Fondului.
 + 
Articolul 11(1) În caz de litigiu, drepturile persoanelor pagubite prin accidente de autovehicule supuse înmatriculării, precum şi de tramvaie, în care autorul a rămas neidentificat sau autovehiculul, respectiv tramvaiul, nu este asigurat de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule, se exercită împotriva Fondului.(2) Persoanele prejudiciate care au înaintat acţiune în justiţie împotriva persoanei sau persoanelor responsabile pentru repararea prejudiciului vor fi despagubite de Fond în baza hotărârii judecătoreşti. Fondul are legitimare procesuala pasiva, în calitate de garant al obligaţiei de despăgubire, în limitele şi în condiţiile prevăzute de reglementările legale în vigoare.
 + 
Articolul 12În cazul în care Fondul este avizat pentru soluţionarea unui caz de dăuna ca urmare a faptului ca asiguratorul R.C.A. nu recunoaşte valabilitatea contractului de asigurare, Fondul va proceda la instrumentarea şi lichidarea pretenţiilor de despăgubire respective. Dacă, ulterior, instanţa de judecată va stabili ca asiguratorul R.C.A. trebuie să plătească despăgubirea, acesta este obligat sa ramburseze Fondului despăgubirea achitată persoanei pagubite, cheltuielile legate de instrumentarea şi lichidarea pretenţiilor de despăgubire, precum şi dobânda legală aferentă sumelor cheltuite de Fond, potrivit legii.
 + 
Articolul 13După plata despăgubirilor, Fondul se subroga în drepturile persoanelor prejudiciate. Persoana sau persoanele responsabile pentru repararea prejudiciului au obligaţia sa ramburseze Fondului despăgubirea achitată persoanei pagubite, cheltuielile legate de instrumentarea şi lichidarea pretenţiilor de despăgubire, precum şi dobânda legală aferentă sumelor cheltuite de Fond, potrivit legii.
 + 
Capitolul IIIAtribuţiile Fondului în calitate de centru de informare + 
Articolul 14În vederea îndeplinirii atribuţiilor de centru de informare, Fondul are acces nelimitat pentru consultarea bazei de date CEDAM, administrată de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor.
 + 
Articolul 15(1) În calitate de centru de informare, Fondul are următoarele atribuţii:a) sa furnizeze, la solicitarea persoanelor pagubite sau a centrelor de informare din celelalte state semnatare ale "Acordului cu privire la schimbul de informaţii între centrele de informare, conform art. 5 din Directiva 2000/26/CE „, date privind:– numele şi adresa societăţii de asigurare a autovehiculului vinovat de producerea accidentului;– numele şi adresa reprezentantului de despăgubiri al societăţii de asigurare a autovehiculului vinovat de producerea accidentului în statul de reşedinţa al persoanei pagubite;– numărul poliţei de asigurare;– numele şi adresa organismului autorizat sa primească şi să soluţioneze cererile de despăgubire în statul de reşedinţa al persoanei pagubite, pentru vehiculele vinovate de producerea accidentului sau persoanele proprietare ale vehiculelor respective, în cazul în care beneficiază de derogare de la obligativitatea încheierii asigurării R.C.A.;b) sa furnizeze, la solicitarea persoanelor pagubite care prezintă un interes legitim, numele şi adresa proprietarului, ale conducătorului obişnuit sau ale utilizatorului autovehiculului vinovat de producerea accidentului. Aceste date se pot solicita de persoana pagubita în mod direct sau prin intermediul centrului de informare din statul sau de reşedinţa. Dovada existenţei interesului legitim este în sarcina celui care face solicitarea. Furnizarea acestor date se face în conformitate cu prevederile legislaţiei privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date.(2) Persoanele interesate sau centrele de informare din celelalte state semnatare ale acordului menţionat la alin. (1) lit. a) pot solicita datele prevăzute la alin. (1) şi Fondul este obligat să le furnizeze în termen de 7 ani de la data producerii accidentului.
 + 
Articolul 16Fondul va furniza datele prevăzute la art. 15 în oricare dintre următoarele situaţii:a) accidentul de autovehicul s-a produs pe teritoriul României şi partea sau părţile pagubite sunt persoane fizice, juridice ori rezidenţi din România sau din statele Spaţiului Economic European, Confederatia Elvetiana ori Republica Croatia;b) accidentul de autovehicul s-a produs pe teritoriul unui stat al cărui Birou naţional a aderat la Sistemul Carte Verde, altul decât România, de un autovehicul înmatriculat în România şi persoanele pagubite sunt persoane fizice sau juridice române ori rezidenţi din România sau din statele Spaţiului Economic European, Confederatia Elvetiana ori Republica Croatia;c) accidentul de autovehicul s-a produs pe teritoriul unui stat al cărui Birou naţional a aderat la Sistemul Carte Verde, altul decât România, de un autovehicul dintr-un stat din Spaţiul Economic European, Confederatia Elvetiana sau Republica Croatia şi persoanele pagubite sunt persoane fizice sau juridice române ori rezidenţi din România.
 + 
Articolul 17(1) Solicitarea pentru furnizarea datelor prevăzute la art. 15 alin. (1) lit. a) se formulează în limba română, engleza, franceza sau germană şi se transmite Fondului prin telefon, fax ori e-mail. În solicitare se vor indica numărul de înmatriculare al vehiculului vinovat de producerea accidentului, precum şi orice alte informaţii care să permită identificarea statului în care acesta are locul obişnuit de stationare, data şi locul producerii accidentului, statul de rezidenţă al persoanei/persoanelor prejudiciate.(2) Solicitarea pentru furnizarea datelor prevăzute la art. 15 alin. (1) lit. b) se formulează în limba română, engleza, franceza sau germană şi se transmite Fondului prin posta. În solicitare se vor indica numărul de înmatriculare al vehiculului vinovat de producerea accidentului, precum şi orice alte informaţii care să permită identificarea statului în care acesta are locul obişnuit de stationare, data şi locul producerii accidentului, statul de rezidenţă al persoanei/persoanelor prejudiciate, precum şi dovada interesului legitim al acestora pentru obţinerea informaţiilor solicitate. Dacă nu se face dovada interesului legitim, Fondul va informa solicitantul ca se afla în imposibilitate de a furniza informaţiile solicitate.
 + 
Articolul 18(1) Fondul nu este responsabil pentru furnizarea informaţiilor incomplete sau eronate obţinute de la alte entităţi.(2) Dacă informaţiile solicitate sunt direct accesibile de către Fond, acestea vor fi furnizate de îndată. Dacă informaţiile nu sunt direct accesibile, Fondul va informa solicitantul, în termen de 14 zile de la depunerea solicitării, despre acest fapt şi va începe o investigatie ale carei rezultate vor fi comunicate de îndată ce vor fi obţinute.(3) Informaţiile vor fi transmise prin fax, e-mail sau telefon, respectiv prin posta, în limba română, engleza, franceza sau germană.
 + 
Articolul 19(1) Fondul va întocmi şi va actualiza permanent, pentru fiecare stat din Spaţiul Economic European, Confederatia Elvetiana sau Republica Croatia, lista reprezentanţilor de despăgubiri ai asigurătorilor care au dreptul sa practice asigurarea R.C.A. pe teritoriul României.(2) Listele vor fi publicate pe pagina de internet a Fondului pentru a putea fi consultate şi tipărite de persoanele interesate.(3) Fiecare asigurator este obligat sa comunice Fondului, în termen de maximum 5 zile de la data numirii reprezentantului de despăgubiri pe teritoriul unui stat dintre cele precizate la alin. (1), numele şi adresa acestuia.
 + 
Capitolul IVAtribuţiile Fondului în calitate de organism de compensare + 
Articolul 20Fondul intervine, în calitate de organism de compensare, pentru soluţionarea unui caz de dăuna în următoarele situaţii:a) dacă vehiculul vinovat de producerea accidentului era asigurat R.C.A., dar societatea de asigurare sau reprezentantul de despăgubiri al acesteia nu a despăgubit persoanele pagubite sau nu a transmis acestora un răspuns motivat în termen de 3 luni de la avizarea daunei ori dacă societatea de asigurare nu şi-a desemnat un reprezentant de despăgubiri;b) dacă vehiculul vinovat de producerea accidentului nu poate fi identificat sau dacă societatea de asigurare nu poate fi identificata într-un termen de doua luni de la data producerii accidentului.
 + 
Secţiunea 1Intervenţia Fondului în calitate de organism de compensare în cazul în care vehiculul vinovat de producerea accidentului era asigurat R.C.A. + 
Articolul 21(1) În situaţia prevăzută la art. 20 lit. a), au dreptul să depună cerere de despăgubire la Fond persoanele fizice, juridice şi rezidentii din România care au suferit prejudicii prin accidente de autovehicule produse pe teritoriul unui stat al cărui Birou naţional a aderat la Sistemul Carte Verde, altul decât România, de un vehicul care deţine o asigurare R.C.A. eliberata de un asigurator (inclusiv sucursala, agenţie sau punct de lucru al unui asigurator), care funcţionează legal pe teritoriul unui stat din Spaţiul Economic European, Confederatia Elvetiana sau Republica Croatia.(2) Cererile de despăgubire nu se pot depune înainte de împlinirea termenului de 90 de zile de la avizarea daunei la asigurator sau la reprezentantul de despăgubiri al acestuia ori, după caz, înainte ca Centrul de informare sa comunice persoanelor pagubite ca asiguratorul în cauza nu a numit un reprezentant de despăgubiri pe teritoriul României.(3) Persoanele pagubite care au pornit o acţiune în instanţa împotriva asiguratorului nu pot solicita plata despăgubirilor de la Fond.
 + 
Articolul 22După primirea cererii de despăgubire, Fondul informează imediat:– asiguratorul vehiculului vinovat de producerea accidentului sau reprezentantul de despăgubiri al acestuia pe teritoriul României, dacă a fost numit;– organismul de compensare al statului pe al cărui teritoriu îşi are sediul asiguratorul care a eliberat asigurarea R.C.A.;– persoana care a provocat accidentul, dacă este cunoscută;– Biroul Carte Verde din statul pe al cărui teritoriu s-a produs accidentul, dacă accidentul a fost provocat de un vehicul care are locul obişnuit de stationare într-un alt stat decât cel în care s-a produs accidentul, ca a primit o cerere de despăgubire şi ca urmează sa îi dea curs în termen de doua luni de la data primirii.
 + 
Articolul 23Fondul îşi încetează intervenţia dacă asiguratorul ori reprezentantul sau de despăgubiri a despăgubit persoanele pagubite sau a dat un răspuns motivat acestora în termenul de doua luni menţionat la art. 22.
 + 
Articolul 24(1) După expirarea termenului de doua luni, Fondul, în calitate de organism de compensare, va proceda la soluţionarea cererii de despăgubire, indiferent dacă ulterior asiguratorul sau reprezentantul sau de despăgubiri va formula un răspuns persoanelor prejudiciate.(2) Fondul nu va putea opune persoanelor prejudiciate beneficiul de discutiune în raport cu persoanele vinovate de producerea accidentului.
 + 
Articolul 25(1) Fondul are independenta pentru soluţionarea cererii de despăgubire, însă va ţine seama de informaţiile şi solicitarile organismului de compensare al statului pe al cărui teritoriu funcţionează asiguratorul care a eliberat asigurarea R.C.A.(2) Soluţionarea cererii de despăgubire, în privinta stabilirii răspunderii şi a cuantumului prejudiciului, se va face în conformitate cu legea aplicabilă în statul pe al cărui teritoriu s-a produs accidentul. Dacă considera necesar, Fondul va solicita sprijin în vederea soluţionării cererii de despăgubire organismului de compensare sau, după caz, Biroului Carte Verde din statul pe al cărui teritoriu s-a produs accidentul.
 + 
Articolul 26După plata despăgubirilor, Fondul are dreptul de a solicita rambursarea sumei de despăgubire plătite, precum şi a sumelor plătite pentru serviciile externe legate de soluţionarea cererii de despăgubire şi a unei taxe de gestiune, de la organismul de compensare al statului pe al cărui teritoriu funcţionează asiguratorul care a eliberat asigurarea R.C.A. vehiculului vinovat de producerea accidentului.
 + 
Articolul 27(1) Fondul, în calitate de organism de compensare, este obligat sa ramburseze organismelor de compensare din statele Spaţiului Economic European, Confederatia Elvetiana sau Republica Croatia toate cheltuielile prevăzute la art. 26, pentru cazurile de dăuna soluţionate de acestea la cererea rezidenţilor lor care au suferit prejudicii pe teritoriul unui stat al cărui Birou naţional a aderat la Sistemul Carte Verde, altul decât statul lor de reşedinţa, dacă vehiculul vinovat de producerea accidentului era asigurat R.C.A. de un asigurator care funcţiona legal în România.(2) După rambursare, Fondul se subroga în drepturile persoanei prejudiciate împotriva persoanei/persoanelor responsabile pentru repararea prejudiciului şi/sau ale societăţii de asigurare, în limita sumelor plătite.
 + 
Secţiunea a 2-aIntervenţia Fondului în calitate de organism de compensare, în cazul în care vehiculul vinovat de producerea accidentului sau societatea de asigurare nu poate fi identificat/identificata + 
Articolul 28În situaţia prevăzută la art. 20 lit. b), au dreptul să depună cerere de despăgubire la Fond persoanele fizice, juridice şi rezidentii din România, care au suferit prejudicii prin accidente de autovehicule:a) produse pe teritoriul unui stat al cărui Birou naţional a aderat la Sistemul Carte Verde, altul decât România, de un vehicul care are locul obişnuit de stationare pe teritoriul unui stat din Spaţiul Economic European, Confederatia Elvetiana sau Republica Croatia, dacă societatea de asigurare a vehiculului respectiv nu poate fi identificata într-un termen de doua luni de la data producerii accidentului;b) produse pe teritoriul unui stat din Spaţiul Economic European, Confederatia Elvetiana sau Republica Croatia de un vehicul neidentificat ori de un vehicul neasigurat dintr-un alt stat decât cele enumerate anterior.
 + 
Articolul 29După primirea cererii de despăgubire, Fondul informează imediat:– Fondul de garantare al statului pe al cărui teritoriu vehiculul vinovat de producerea accidentului are locul obişnuit de stationare, în situaţia prevăzută la art. 28 lit. a);– Fondul de garantare al statului pe al cărui teritoriu s-a produs accidentul în situaţiile prevăzute la art. 28 lit. b).
 + 
Articolul 30(1) Fondul va soluţiona cererea de despăgubire, în conformitate cu legea aplicabilă în statul pe al cărui teritoriu s-a produs accidentul, ţinând seama de informaţiile şi solicitarile Fondului de garantare care urmează sa îi ramburseze cheltuielile efectuate.(2) În vederea soluţionării cererii de despăgubire, Fondul va solicita informaţii, mai ales în privinta legii aplicabile, Fondului de garantare al statului pe al cărui teritoriu s-a produs accidentul.
 + 
Articolul 31După plata despăgubirilor, Fondul are dreptul de a solicita rambursarea sumei plătite cu acest titlu, precum şi a sumelor plătite pentru serviciile externe legate de soluţionarea cererii de despăgubire şi a unei taxe de gestiune de la Fondul de garantare al statului pe al cărui teritoriu vehiculul vinovat de producerea accidentului are locul obişnuit de stationare, în situaţia prevăzută la art. 28 lit. a), sau de la Fondul de garantare al statului pe al cărui teritoriu s-a produs accidentul, în situaţiile prevăzute la art. 28 lit. b).
 + 
Capitolul VRealizarea veniturilor Fondului + 
Articolul 32(1) Veniturile Fondului se realizează din:a) contribuţia membrilor asociaţi;b) recuperarea sumelor plătite cu titlu de despăgubiri şi a cheltuielilor legate de plată despăgubirilor de la toate entitatile care erau obligate la plata şi în numele cărora Fondul a efectuat aceste cheltuieli;c) dobânzile rezultate din fructificarea disponibilităţilor financiare;d) sponsorizări, donaţii, legate şi orice alte surse de venituri permise de legislaţia în vigoare privind asociaţiile.(2) Rezultatul fiecărui exerciţiu financiar se reportează pentru exerciţiul financiar următor.(3) Fondul transmite trimestrial Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, până la sfârşitul lunii următoare trimestrului expirat, raportarea privind contribuţia la Fond şi plăţile de despăgubiri efectuate, conform anexei nr. 1 la prezentele norme, precum şi contul de execuţie al bugetului de venituri şi cheltuieli al Fondului pentru trimestrul respectiv.
 + 
Articolul 33(1) Dacă disponibilităţile financiare ale Fondului nu sunt suficiente la un moment dat pentru efectuarea tuturor plăţilor privind despăgubirile, acestea se vor plati pe măsura realizării veniturilor.(2) Plăţile de despăgubiri se fac numai din disponibilităţile financiare ale Fondului. Nu pot fi executate pentru astfel de obligaţii bunuri mobile sau imobile aparţinând Fondului.
 + 
Secţiunea 1Contribuţia membrilor asociaţi + 
Articolul 34(1) Membrii asociaţi au obligaţia să contribuie cu o parte din încasările realizate din vânzarea asigurării R.C.A. la constituirea unei structuri financiare a Fondului, în vederea acoperirii cheltuielilor acestuia şi constituirii rezervelor pentru obligaţiile viitoare.(2) Nivelul contribuţiei şi termenele de plată ale acesteia se stabilesc anual prin ordin al preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, la propunerea Adunării generale a Fondului. În cazuri justificate, nivelul contribuţiei poate fi modificat pe parcursul anului.(3) Contribuţia nu poate depăşi 5% din primele brute încasate din vânzarea asigurării R.C.A.
 + 
Articolul 35(1) Contribuţia se calculează şi se achită raportată la toate primele brute încasate pentru asigurarea R.C.A., chiar dacă la data scadentei obligaţiei de plată asiguratorul nu mai este membru al Fondului.(2) Sumele virate cu titlu de contribuţie nu se restituie membrilor asociaţi după ce aceştia au pierdut calitatea de membru al Fondului, indiferent din ce motive.
 + 
Articolul 36(1) Până la împlinirea fiecărui termen de plată stabilit, membrii asociaţi au obligaţia să raporteze Fondului primele brute încasate pentru asigurarea R.C.A., aferente perioadei pentru care urmează să se vireze contribuţia, precum şi contribuţia datorată, conform anexei nr. 2 la prezentele norme. Informaţiile cuprinse în raportare se preiau din evidentele contabile şi operative, pe care asiguratorii R.C.A. au obligaţia să le conducă potrivit prevederilor art. 20 alin. (3) din Legea nr. 32/2000, cu modificările şi completările ulterioare.(2) Fondul are obligaţia sa comunice cu cel puţin 20 de zile înainte de împlinirea termenului de plată conturile în care urmează să se facă viramentul pentru contribuţie.(3) Pentru plata cu întârziere a contribuţiei se datorează majorări de întârziere calculate potrivit reglementărilor legale în vigoare, aplicabile în materia colectării creanţelor bugetare. Majorările de întârziere se calculează de către Fond şi se comunică membrilor în cauza. Cu ocazia plăţii, majorările de întârziere se evidenţiază distinct pe documentele de plată.
 + 
Articolul 37Actele prin care se constata şi se individualizează obligaţiile de plată ale unui membru către Fond privind contribuţia datorată, precum şi majorările de întârziere emise de membrul respectiv sau de Fond constituie titlu de creanta potrivit art. 25^1 alin. (13) din Legea nr. 32/2000, cu modificările şi completările ulterioare, şi devine de drept titlu executoriu la data scadentei.
 + 
Articolul 38Obligaţia urmăririi încasării contribuţiei la Fond, respectarea prevederilor legale privind stabilirea cuantumului contribuţiei, precum şi calculul şi încasarea majorărilor de întârziere datorate sunt în sarcina Fondului.
 + 
Articolul 39În contabilitatea asigurătorilor R.C.A. constituirea obligaţiei de plată a contribuţiei către Fond se reflecta în debitul contului 643 "Cheltuieli cu alte impozite, taxe şi vărsăminte asimilate", analitic distinct, prin creditul contului 443 "Fonduri speciale privind activitatea de asigurare", analitic distinct.
 + 
Secţiunea a 2-aRecuperarea sumelor plătite cu titlu de despăgubiri şi a cheltuielilor legate de plată despăgubirilor + 
Articolul 40(1) Fondul are legitimare procesuala activa în orice proces împotriva persoanelor aflate într-o relaţie juridică cu el, pentru obligaţiile de plată achitate sau care urmează cu certitudine să fie achitate de Fond.(2) După plata despăgubirilor, Fondul are un drept de creanta pentru sumele plătite cu titlu de despăgubire şi, după caz, pentru cheltuielile legate de instrumentarea şi lichidarea pretenţiilor de despăgubire şi pentru dobânda legală aferentă sumelor cheltuite de Fond potrivit legii sau pentru sumele plătite pentru serviciile externe legate de soluţionarea cererii de despăgubire şi pentru taxa de gestiune, asupra:a) persoanei sau persoanelor responsabile pentru repararea prejudiciului, conform prevederilor art. 13;b) persoanei sau persoanelor responsabile pentru repararea prejudiciului şi/sau asupra societăţii de asigurare, conform prevederilor art. 27;c) asiguratorului R.C.A., conform prevederilor art. 12;d) organismului de compensare menţionat la art. 26;e) fondului de garantare menţionat la art. 31.
 + 
Articolul 41Realizarea dreptului de creanta pentru situaţiile prevăzute la art. 40 alin. (2) lit. a)-c) se va face pe cale amiabila sau prin orice modalitate permisă de lege, iar pentru situaţiile prevăzute la art. 40 alin. (2) lit. d) şi e) se va face conform clauzelor "Acordului dintre organismele de compensare şi fondurile de garantare", semnat de Fond.
 + 
Articolul 42Fondul poate hotărî sa renunţe în tot ori în parte la realizarea creanţei, în situaţia prevăzută la art. 40 alin. (2) lit. a), în baza Regulamentului de funcţionare al Fondului.
 + 
Secţiunea a 3-aFructificarea disponibilităţilor financiare ale Fondului + 
Articolul 43Disponibilităţile financiare ale Fondului pot fi fructificate prin plasarea în titluri de stat (bonuri de tezaur, certificate de trezorerie, obligaţiuni şi alte instrumente financiare din această categorie) şi depozite bancare.
 + 
Articolul 44Fructificarea disponibilităţilor financiare ale Fondului se realizează în condiţii de prudentialitate, avându-se în vedere următoarele:a) în titluri de stat pot fi plasate toate disponibilităţile financiare ale Fondului;b) în conturi bancare pot fi plasate toate disponibilităţile financiare ale Fondului, cu condiţia ca într-o singura banca sa nu fie plasate mai mult de 25% din totalul acestora.
 + 
Capitolul VIDispoziţii finale şi tranzitorii + 
Articolul 45(1) Anual, Fondul va prezenta Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor un raport de activitate însoţit de situaţii financiare întocmite în conformitate cu prevederile legale în vigoare, auditate de cenzorul desemnat al Fondului.(2) În termen de 6 luni de la încheierea exerciţiului financiar, Fondul va publică Raportul anual în forma aprobată de Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.
 + 
Articolul 46(1) În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentelor norme, Fondul va întreprinde următoarele demersuri:a) va depune o solicitare la Secretariatul general al Comitetului European de Asigurări pentru a deveni semnatar al "Acordului cu privire la schimbul de informaţii între centrele de informare, conform art. 5 din Directiva 2000/26/CE „;b) va depune o solicitare la Secretariatul general al Comitetului European de Asigurări pentru a deveni semnatar al "Acordului dintre organismele de compensare şi fondurile de garantare";c) va lua toate măsurile necesare pentru a îndeplini condiţiile, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, care să îi permită prelucrarea datelor cu caracter personal.(2) Prevederile prezentelor norme referitoare la atribuţiile Fondului în calitate de centru de informare şi de organism de compensare intră în vigoare de la data semnării acordurilor menţionate la alin. (1) lit. a) şi b).
 + 
Articolul 47Data preluării activităţii şi funcţionarii Fondului, în baza prezentelor norme, se va stabili prin ordin al preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.
 + 
Articolul 48Cazurile de dăuna care vor fi avizate la Fond după data intrării în vigoare a prezentelor norme, precum şi cele care se afla în curs de soluţionare vor fi soluţionate în conformitate cu prevederile legale în domeniu, în vigoare la data producerii accidentului de autovehicul.
 + 
Articolul 49Nerespectarea prevederilor prezentelor norme de către societăţile de asigurare, autorizate pentru practicarea asigurării R.C.A., precum şi de către Consiliul director al Fondului se sancţionează în condiţiile şi potrivit prevederilor art. 8 alin. (2) şi ale art. 39 din Legea nr. 32/2000, cu modificările şi completările ulterioare.
 + 
Anexa 1───────la norme────────RAPORTAREprivind contribuţia la Fondul de protecţie a victimelor strazii şi plăţile de despăgubiri efectuateÎncasări în perioada de raportare….Semnificatia coloanelor din tabelul de mai jos este următoarea:A – Asiguratorii autorizaţi sa practice asigurarea obligatorie R.C.A.T – Total prime brute încasate din asigurarea obligatorie R.C.A.

                                                                  – lei –
Nr.
crt.

A

T

Contribuţia la Fondul
de protecţie a victimelor
strazii
Majorările de
întârziere

Diferenţe
-total-

Datorată

Virata

Diferenţe
(+/-)

Datorate

Virate

Diferenţe
(+/-)

1
2
TOTAL:

Soldul disponibil al Fondului de protecţie a victimelor strazii la data de …. este de …. lei.Plati/rezerve de daune constituite în perioada de raportare….I. În cazul accidentelor de autovehicule provocate de autori neidentificati┌────┬────────────────────┬─────────────────────┬────────────────┬───────────┐│Nr. │Numele şi prenumele │Despăgubirile plătite│Rezerva de daune│ Regresele ││crt.│persoanelor păgubite│ -lei- │ -lei- │ -lei- │├────┼────────────────────┼─────────────────────┼────────────────┼───────────┤├────┼────────────────────┼─────────────────────┼────────────────┼───────────┤├────┴────────────────────┼─────────────────────┼────────────────┼───────────┤│TOTAL: │ │ │ │└─────────────────────────┴─────────────────────┴────────────────┴───────────┘II. În cazul accidentelor de autovehicule provocate de autovehicule, inclusiv tramvaie, neasigurate R.C.A.Semnificatia coloanei R din tabelul de mai jos este următoarea:R – Regresele cumulate de la începutul exerciţiului financiar

Numărul de daune Despăgubirile Numărul Rezerva R
Nr avizate 1) plătite 1) de de
Persoanele -lei daune daune 2)
c prejudiciate nelichi- -lei-
r Daune Vătămări Daune Vata- date 2)
t materiale corporale materi- mari
ale corpo
rale
1. Persoane fizice
2. Persoane juridice
TOTAL:

NOTĂ:1) Pentru coloanele "Numărul de daune avizate" şi "Despăgubirile plătite" informaţiile se completează cumulat de la începutul exerciţiului financiar.2) Coloanele "Numărul de daune nelichidate" şi "Rezerva de daune" se completează cu informaţiile cuprinse în evidentele tehnice la data de raportare privind rezerva pentru daunele nelichidate, avizate în exerciţiul financiar curent, cumulate cu cele avizate în exerciţiile financiare anterioare. + 
Anexa 2────────la norme────────RAPORTAREprivind virarea contribuţiei la Fondul de protecţie avictimelor straziiSocietatea ……………………………………….Perioada de raportare ……………………………..┌────────────┬──────────────────────────┬─────────────────────────┬───────────┐│ │ Contribuţia la Fondul │ Majorările de │Documentul ││Total prime │de protecţie a victimelor │ întârziere │ de plată ││ brute │ strazii │ │ ││ încasate ├────────┬──────┬──────────┼────────┬──────┬─────────┼───────────┤│ │Datorată│Virata│Diferenţe │Datorate│Virate│Diferenţe│ ││ │ │ │ (+/-) │ │ │ (+/-) │ ││ │ │ │ │ │ │ │ │├────────────┼────────┼──────┼──────────┼────────┼──────┼─────────┼───────────┤├────────────┼────────┼──────┼──────────┼────────┼──────┼─────────┼───────────┤└────────────┴────────┴──────┴──────────┴────────┴──────┴─────────┴───────────┘_________

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x