NORME din 15 septembrie 2008

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 08/12/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 661 din 22 septembrie 2008
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulACTUALIZEAZA PENORMA 15/09/2008
 Nu exista acte care fac referire la acest act





Notă
*) Aprobate prin ORDINUL nr. 581 din 15 septembrie 2008, publicat în Monitorul Oficial nr. 661 din 22 septembrie 2008.
 + 
Articolul 1Prezentele norme stabilesc condițiile de eligibilitate pentru acordarea sprijinului financiar producătorilor de vin care utilizează must de struguri concentrat și/sau must de struguri concentrat rectificat în vederea creșterii tăriei alcoolice naturale a strugurilor proaspeți, a mustului de struguri, a mustului de struguri parțial fermentat și a vinului nou aflat încă în fermentație, începând cu 1 septembrie 2008 și până la 31 iulie 2012. + 
Articolul 2(1)Beneficiarii sprijinului financiar sunt persoane fizice/juridice care utilizează mustul de struguri concentrat sau mustul de struguri concentrat rectificat de proveniență comunitară, obținut exclusiv din soiuri de struguri care aparțin speciei Vitis vinifera, în vederea creșterii tăriei alcoolice naturale a strugurilor proaspeți, a mustului de struguri, a mustului de struguri parțial fermentat și a vinului nou aflat încă în fermentație numai prin adaos de must de struguri concentrat sau must de struguri concentrat rectificat.(2)Mustul de struguri concentrat și mustul de struguri concentrat rectificat folosite pentru creșterea tăriei alcoolice naturale se exclud reciproc.(3)Beneficiarii sprijinului financiar au obligația de a menționa în Registrul de intrări-ieșiri pentru produsele vitivinicole supuse creșterii tăriei alcoolice naturale, conform modelului prevăzut în anexa nr. 1, zonele de origine a strugurilor folosiți pentru obținerea mustului utilizat la creșterea tăriei alcoolice. + 
Articolul 3(1)Pentru obținerea sprijinului financiar, creșterea tăriei alcoolice naturale în volume nu poate depăși următoarele limite:a)2% vol. în zona viticolă B;b)1,5% vol. în zonele viticole C I și C II.(2)În anii cu condiții climatice deosebit de nefavorabile se poate solicita creșterea limitelor mai sus menționate cu maximum 0,5% vol.(3)Adaosul de must de struguri concentrat sau de must de struguri concentrat rectificat nu poate mări volumul inițial de struguri proaspeți presați, de must de struguri, de must de struguri parțial fermentat sau de vin nou aflat încă în fermentație cu mai mult de 8% în zona viticolă B și 6,5% în zonele viticole C. + 
Articolul 4(1)Creșterea tăriei alcoolice naturale în volume a produselor vitivinicole prevăzute la art. 2 alin. (1) prin adaosul de must de struguri concentrat sau de must de struguri concentrat rectificat se evidențiază cronologic în Registrul pentru creșterea tăriei alcoolice naturale, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2.(2)Prin adaosul de must de struguri concentrat și must de struguri concentrat rectificat tăria alcoolică totală a produsului obținut după îmbogățire nu poate depăși:a)12% vol. în zona viticolă B;b)12,5% vol. în zona viticolă C I;c)13% vol. în zona viticolă C II. + 
Articolul 5În vederea obținerii sprijinului financiar, creșterea tăriei alcoolice naturale prin adaosul în același recipient de must de struguri concentrat și must de struguri concentrat rectificat, precum și amestecul unuia dintre aceste produse cu zaharoză sunt interzise. + 
Articolul 6Sprijinul financiar se calculează în conformitate cu art. 33 din Regulamentul (CE) nr. 555/2008 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 479/2008 al Consiliului privind organizarea comună a pieței vitivinicole în ceea ce privește programele de sprijin, comerțul cu țările terțe, potențialul de producție și privind controalele în sectorul vitivinicol. Suma maximă a sprijinului este de:a)1,699 euro/% vol./hl pentru mustul de struguri concentrat;b)2,206 euro/% vol./hl pentru mustul concentrat rectificat. + 
Articolul 7(1)Tăria alcoolică potențială a mustului de struguri concentrat și a mustului de struguri concentrat rectificat se determină aplicându-se tabelul de corespondență care figurează în Regulamentul (CE) nr. 1.623/2000 pentru citirile la temperatura de 20°C la refractometru, conform metodei prevăzute în anexa la Regulamentul (CE) nr. 558/1993 privind metoda refractometrică de măsurare a reziduului uscat solubil din produsele transformate pe bază de fructe și legume, de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 543/86 și de modificare a anexei I la Regulamentul (CEE) nr. 2.658/87 .(2)Este admisă o toleranță a tăriei alcoolice de 0,2% vol. în cazul unui control al autorităților competente.
 + 
Articolul 8Creșterea tăriei alcoolice naturale prin utilizarea mustului de struguri concentrat sau a mustului de struguri concentrat rectificat se poate realiza o singură dată pentru aceeași cantitate de struguri proaspeți, de must de struguri, de must de struguri parțial fermentat și de vin nou aflat încă în fermentație obținut din soiurile de struguri de vin admise în cultură în arealele viticole din România. + 
Articolul 9Utilizarea mustului de struguri concentrat sau a mustului de struguri concentrat rectificat în vederea creșterii tăriei alcoolice naturale în volume a strugurilor proaspeți, a mustului de struguri, a mustului de struguri parțial fermentat și a vinului nou aflat încă în fermentație se poate realiza între datele de 1 septembrie și 31 decembrie ale fiecărui an, în funcție de perioada aleasă pentru efectuarea operațiunii. + 
Articolul 10Recepția măsurii pentru creșterea tăriei alcoolice naturale se efectuează de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, denumită în continuare APIA. + 
Articolul 11(1)Pentru obținerea sprijinului financiar beneficiarul trebuie:a)să depună la APIA Declarația prealabilă de creștere a tăriei alcoolice naturale, conform modelului prevăzut în anexa nr. 3, în vederea evidențierii participării la schema de sprijin;b)să depună la APIA Notificarea privind creșterea tăriei alcoolice naturale, conform modelului prevăzut în anexa nr. 4, cu cel puțin 48 de ore înainte de începerea operațiunii;c)să dețină Registrul de intrări-ieșiri pentru produsele vitivinicole supuse creșterii tăriei alcoolice naturale și Registrul pentru creșterea tăriei alcoolice naturale, completate la zi. APIA sau organismul delegat va numerota, semna și ștampila Registrul de intrări-ieșiri pentru produsele vitivinicole supuse creșterii tăriei alcoolice naturale și Registrul pentru creșterea tăriei alcoolice naturale, înainte de începerea operațiunii de creștere a tăriei alcoolice;d)să utilizeze întreaga cantitate de must de struguri concentrat sau de must de struguri concentrat rectificat pentru care solicită sprijin financiar, prin cererea/formularul-tip care se distribuie gratuit solicitanților prin centrele județene și al municipiului București ale APIA;e)să dețină buletinele de analiză pentru must de struguri concentrat și/sau must de struguri concentrat rectificat și pentru produsele supuse operațiunii de creștere a tăriei alcoolice naturale.(2)APIA verifică realizarea operațiunii de creștere a tăriei alcoolice naturale și întocmește un proces-verbal. APIA va întocmi modelul de proces-verbal.(3)La finalizarea operațiunii de creștere a tăriei alcoolice naturale se efectuează recepția de către APIA.(4)Depunerea Declarației de finalizare a operațiunii de creștere a tăriei alcoolice naturale, conform modelului prevăzut în anexa nr. 5, se face până la data de 1 februarie inclusiv a anului următor efectuării acestei operațiuni. + 
Articolul 12(1)După efectuarea operațiunii de creștere a tăriei alcoolice naturale, solicitantul va depune, începând cu data de 1 noiembrie până la data de 1 martie a anului următor, la APIA, cererea/formularul-tip în vederea obținerii sprijinului financiar, completată și însoțită de următoarele documente:a)copia conform cu originalul a certificatului de înregistrare la oficiul registrului comerțului;b)codul IBAN emis de Trezorerie;c)dovada înscrierii în Registrul fermierilor;d)copia conform cu originalul a BI/CI al/a persoanelor împuternicite;e)copie conform cu originalul a licenței de fabricație;f)copii conform cu originalul ale declarațiilor de recoltă, producție și stocuri;g)copia conform cu originalul a autorizației de funcționare a laboratoarelor conform Ordinului ministrului agriculturii, pădurilor și dezvoltării rurale nr. 277/2006 pentru aprobarea Normelor metodologice privind autorizarea laboratoarelor în vederea executării de analize pentru vinurile și celelalte produse pe bază de must și vin ce urmează a fi expediate în scopul comercializării pe piața internă;h)copii conform cu originalul ale documentelor de proveniență (producție proprie sau achiziție) a mustului de struguri concentrat sau a mustului de struguri concentrat rectificat;i)copii conform cu originalul ale buletinului/buletinelor de analiză pentru mustul de struguri concentrat sau pentru mustul de struguri concentrat rectificat utilizat;j)copii conform cu originalul ale buletinului/buletinelor de analiză pentru produsele vitivinicole înainte de efectuarea operațiunii de creștere a tăriei alcoolice naturale;k)copii conform cu originalul ale buletinului/buletinelor de analiză a produselor vinicole obținute în urma operațiunii de creștere a tăriei alcoolice naturale;l)copii conform cu originalul ale paginilor din Registrul de intrări-ieșiri pentru produsele vitivinicole folosite la creșterea tăriei alcoolice naturale și din Registrul pentru creșterea tăriei alcoolice naturale cu înregistrările la zi ale tuturor operațiunilor de creștere a tăriei alcoolice naturale;m)copii conform cu originalul ale rapoartelor de fabricație, pentru cei care produc must de struguri concentrat și/sau must de struguri concentrat rectificat și solicită sprijin financiar;n)copie conform cu originalul a declarației de finalizare a operațiunii de creștere a tăriei alcoolice naturale;o)procesul-verbal de recepție privind efectuarea creșterii tăriei alcoolice naturale.(la 21-10-2009,
Alineatul (1) din Articolul 12 a fost modificat de Punctul 1, Articolul I din ORDINUL nr. 638 din 15 octombrie 2009, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 707 din 21 octombrie 2009
)
(2)Cererea/formularul-tip se va elabora de APIA și se va publică pe site-ul APIA.
 + 
Articolul 13(1)După verificarea documentelor și aprobarea cererilor, APIA întocmește Centralizatorul pe județe cu sumele necesare pentru acordarea sprijinului financiar, pe care îl transmite în termen de 5 zile lucrătoare Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, denumit în continuare MADR, conform modelului prevăzut în anexa nr. 6.(2)MADR solicită Ministerului Economiei și Finanțelor deschiderea creditelor bugetare, în baza Situației centralizatoare privind sumele cuvenite pentru sprijinul financiar, conform modelului prevăzut în anexa nr. 7.(3)După aprobarea cererii pentru deschiderea creditelor bugetare de către Ministerul Economiei și Finanțelor, din bugetul MADR se alimentează contul APIA.(4)APIA plătește beneficiarului, în termen de 5 zile lucrătoare de la alimentarea contului, sprijinul financiar pentru cantitatea de must concentrat sau de must concentrat rectificat utilizată efectiv pentru creșterea tăriei alcoolice naturale a produselor vitivinicole.(5)Plata sprijinului comunitar pentru măsura de creștere a tăriei alcoolice naturale se face conform Regulamentului (CE) nr. 1.913/2006 de stabilire a normelor de aplicare a sistemului agromonetar al euro în sectorul agricol, cu modificările și completările ulterioare. + 
Articolul 14(1)APIA va elabora manuale de proceduri pentru implementarea prezentelor norme.(2)În conformitate cu legislația în vigoare, APIA poate delega un organism pentru verificarea realizării operațiunii de creștere a tăriei alcoolice naturale și pentru recepția măsurii de creștere a tăriei alcoolice naturale.
 + 
Articolul 15Anexele nr. 1-7 fac parte integrantă din prezentele norme. + 
Anexa nr. 1la normeREGISTRULde intrări-ieșiri pentru produsele vitivinicole folosite la creșterea tăriei alcoolice naturale(la 21-10-2009,
Titlul Anexei nr. 1 a fost modificat de Punctul 2, Articolul I din ORDINUL nr. 638 din 15 octombrie 2009, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 707 din 21 octombrie 2009
)

                       INTRĂRI                                                      IEȘIRI                                  
Data    Produsul   Originea  *1)     Volumul/Nr.recipien-   tului*2) Zona   viticolă  CE*3) Conținutulîn zahăr   *4)     Culoare   Data    Produsul   Destinația    *5)     Volumul   Zona   viticolăCE*3)  Conținutulîn zahăr    *4)    Culoarea  
                           
                           
                           
                           

–––*1) Se precizează numele, adresa furnizorului și numărul documentului de însoțire în cazul achiziționării ("producție internă", în cazul în care este de proveniență proprie).*2) Se precizează volumul și nr. recipientului în care se află produsul.*3) Zona viticolă de proveniență a mustului de struguri concentrat (MC)/mustului de struguri concentrat rectificat (MCR).*4) Exprimat în grade Brix sau în echivalent % vol. potențial.*5) Dacă este vorba despre utilizarea internă, se precizează: "creșterea tăriei alcoolice naturale"; dacă este vorba despre expediție, se precizează numele și adresa destinatarului și numărul documentului de însoțire. + 
Anexa nr. 2REGISTRULpentru creșterea tăriei alcoolice naturale

Creștereatăriei alcoolicenaturale *1)   PRODUS SUPUS ÎMBOGĂȚIRII   PRODUS UTILIZAT PENTRU ÎMBOGĂȚIRE PRODUS OBȚINUT FINAL  
Produsulși zona viticolă*2)   Canti-tate hl/q    Nr. recipien-tului    Culoa-rea     Tăria alcoolicăîn volumeinițială *3) Produ-sul *4)    Cantitatea     Nr. re-cipientului    Conținutul în zahăr *5) Nr. reci- pientu-lui   Cantitatea *6)    Denumirea și culoarea produsului*7) Tăria alcoolicăîn volumefinală *8)
Data Ora
                             
                             
                             
                             

__________*1) Se menționează data completă (zi/lună/an).*2) Produsul: struguri proaspeți, must de struguri, must de struguri parțial fermentat, vin nou încă în fermentare și zona viticolă comunitară.*3) Indicarea tăriei alcoolice în volume inițială naturală înaintea îmbogățirii.*4) Produsul: must de struguri concentrat sau must de struguri concentrat rectificat.*5) Pentru musturile de struguri concentrate sau concentrat rectificate exprimate în grade Brix sau în echivalent % vol. potențial.*6) Cantitatea obținută trebuie să fie înscrisă după finalizarea îmbogățirii.*7) Produsul: vin de masă, vin cu indicație geografică, vin cu denumire de origine controlată (precizarea denumirii și culorii).*8) Tăria alcoolică în volume finală a produsului obținut trebuie să fie înscrisă după analiza de laborator.(la 21-10-2009,
Anexa nr. 2 a fost modificată de Punctul 3, Articolul I din ORDINUL nr. 638 din 15 octombrie 2009, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 707 din 21 octombrie 2009
)
 + 
Anexa nr. 3la normeDECLARAȚIA PREALABILĂde creștere a tăriei alcoolice naturale

1. Numele și prenumele/Firma: ……………………………………..  Rezervat APIA – CJ Declarație primită la data: …………….
Adresa (localitate, stradă și nr.): …………………………………………..
Comuna: ………………………………………….  Ștampila:
Județul: ………………………………  

2.Punctul de lucru la care au loc operațiunile*1):

…………………………………………………………………3.Natura produsului/produselor supus/supuse creșterii tăriei alcoolice naturale*2):[] Struguri proaspeți[] Must de struguri[] Must de struguri parțial fermentat[] Vin nou aflat încă în fermentație4.Cantitatea/cantitățile de produs/produse supus/supuse creșterii tăriei alcoolice naturale:– Struguri proaspeți …………………………………………… q– Must de struguri …………………………………………….. hl– Must de struguri parțial fermentat …………………………….. hl– Vin nou aflat încă în fermentație ……………………………… hl5.Tăria alcoolică naturală a produselor supuse creșterii potențialului alcoolic:– Struguri proaspeți …………………………………………. % vol– Must de struguri …………………………………………… % vol– Must de struguri parțial fermentat …………………………… % vol– Vin nou aflat în fermentație ………………………………… % vol6.Procedeul/procedeele de creștere a tăriei alcoolice naturale utilizat/utilizate*2):[] Adaos de must de struguri concentrat[] Adaos de must de struguri concentrat rectificat7.Cantitățile de produs/produse care vor fi folosite pentru creșterea tăriei alcoolice naturale:– Must de struguri concentrat …………………………………… hl– Must de struguri concentrat rectificat …………………………. hl8.Creșterea tăriei alcoolice naturale propuse a se realiza pentru:– Struguri proaspeți ……………………………………… % vol/hl– Must de struguri ……………………………………….. % vol/hl– Must de struguri parțial fermentat ……………………….. % vol/hl– Vin nou aflat în fermentație …………………………….. % vol/hl9.Data și ora primei operațiuni …………………….10.Data ………………………………………….11.Semnătura declarantului …………………………. L.S.–––*1) Dacă adresa este diferită de cea indicată mai sus.*2) Bifați casetele utile. + 
Anexa nr. 4la normeNOTIFICAREprivind creșterea tăriei alcoolice naturale

1. Numele și prenumele/Firma: ……………………………………..  Rezervat I.S.C.T.V.  Județul: ………..  Notificare primită  la data: ………  Ștampila:
Adresa (localitate, stradă și nr.): …………………………………………..
Comuna: ………………………………………….  Județul: ………………………………

2.Adresa punctului de lucru unde va avea loc operațiunea:………………………………………………………………..3.Produsul/Produsele supus/supuse creșterii tăriei alcoolice naturale*1):[] Struguri[] Must de struguri[] Must de struguri parțial fermentat[] Vin nou aflat încă în fermentație4.Cantitatea/Cantitățile de produs/produse supus/supuse creșterii tăriei alcoolice naturale:– Struguri ……………………………………………………. q– Must de struguri ……………………………………………. hl– Must de struguri parțial fermentat ……………………………. hl– Vin nou aflat încă în fermentație …………………………….. hl5.Tăria alcoolică a produsului/produselor supus/supuse creșterii tăriei alcoolice naturale:– Struguri ………………………………………………… % vol.– Must de struguri …………………………………………. % vol.– Must de struguri parțial fermentat …………………………. % vol.– Vin nou aflat încă în fermentație ………………………….. % vol.6.Produsul utilizat pentru creșterea tăriei alcoolice naturale(1):[] Must de struguri concentrat[] Must de struguri concentrat rectificat7.Cantitățile de produs/produse care vor fi folosite pentru creșterea tăriei alcoolice naturale:– Must de struguri concentrat ………………………………….. hl– Must de struguri concentrat rectificat ………………………… hl8.Data, ora și locul primei operațiuni …………………………….9.Data …………………………………………………………10.Semnătura (ștampila) solicitantului …………………………–––*1) Bifați casetele utile. + 
Anexa nr. 5la normeDECLARAȚIEde finalizare a operațiunii de creștere a tăriei alcoolice naturale

1. Numele și prenumele/Firma:
……………………………………..
Rezervat APIA – CJ
Adresa (localitate, stradă și nr.):
…………………………………………..
Nr. de înregistrare
………………
Comuna:
………………………………………….
Data: …………

Județul: ………………………………

2.Punctul de lucru al operațiunii (adresa):………………………………………………………………..3.Zone UE de origine a volumelor de musturi folosite (bifați casetele utile):[] B [] CI [] CII4.Cantitatea/Cantitățile de produs/produse supus/supuse creșterii tăriei alcoolice naturale:– Struguri proaspeți . ………………………………… q– Must de struguri …………………………………….. hl– Must de struguri parțial fermentat …………….. hl– Vin nou aflat încă în fermentație ………………. hl5.Cantitatea de produs utilizată (bifați casetele utile) și volumele alcoolice realizate:[] Must de struguri concentrat …………………. hl ………… % vol.[] Must de struguri concentrat rectificat ……….. hl ………… % vol.6.Volumul de produs obținut după operațiune:– Volumul de vin de masă obținut ……………………………….. hl– Volumul de vin cu indicație geografică obținut …………………. hl– Volumul de vin DOC obținut …………………………………… hl7.Cuantumul sprijinului:– Must de struguri concentrat: 1,699 euro/% vol./hl– Must de struguri concentrat rectificat 2,206 euro/% vol./hl8.Data primei operațiuni de creștere a tăriei alcoolice naturale: …………………………9.Data ultimei operațiuni de creștere a tăriei alcoolice naturale: ………………………..10.La prezenta anexă se atașează copii ale buletinului/buletinelor de analiză a produselor vinicole obținute la finalizarea operațiunii de creștere a tăriei alcoolice naturale.11.Data ………………………….. Semnătura și ștampila declarantului + 
Anexa nr. 6la normeCENTRALIZATORULpe județe cu sumele necesare pentru acordarea sprijinului financiarAPIA

Nr.
crt.

Județul/
Beneficiarul

Produsul utilizat

Total cantitate de
produs folosită la
creșterea tăriei
alcoolice naturale

Cuantumul
sprijinului
financiar
– euro/%
vol./hl-

Total
sprijin
financiar
realizat
– euro –

MC MCR hl % vol.
1 2 3 4 5 6 7
Total țară:

    MC – must de struguri concentrat;    MCR – must de struguri concentrat rectificat.    Director general,                         Director măsuri de piață,    Numele și prenumele ……………       Numele și prenumele…………..    Semnătura……………………..       Semnătura……………………    Ștampila………………………       Ștampila…………………….    Data …………………………       Data ………………………. + 
Anexa nr. 7la normeSITUAȚIA CENTRALIZATOAREprivind sumele cuvenite pentru sprijinul financiarMADRNr. ………./………………Se aprobăOrdonator principal de credite …………………………

Produsul utilizat Sprijin financiar Curs de schimb Sprijin
Nr. crt. realizat Banca Centrală financiar
MC MCR – euro – Europeană – lei –
TOTAL:

MC – must de struguri concentrat; MCR – must de struguri concentrat rectificat.Direcția buget-finanțeDirector,Numele și prenumele …………………..Semnătura ……………………………Ștampila …………………………….Data ………………………………..––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x