NORME din 12 mai 2000

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 13/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL APELOR, PADURILOR SI PROTECTIEI MEDIULUI
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 364 din 4 august 2000
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 1REFERIRE LALEGE 103 23/09/1996 ART. 18
ART. 3REFERIRE LALEGE 103 23/09/1996
ART. 9REFERIRE LALEGE 103 23/09/1996 ART. 18
ART. 10REFERIRE LALEGE 103 23/09/1996
ANEXA 1REFERIRE LALEGE 103 23/09/1996
ANEXA 2REFERIRE LALEGE 103 23/09/1996
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulAPROBAT DEORDIN 552 12/05/2000

privind atestarea inspectorilor voluntari de vânătoare



 + 
Capitolul IDispoziţii generale + 
Articolul 1Asigurarea pazei şi ocrotirii vânatului se face potrivit art. 18 din Legea fondului cinegetic şi a protecţiei vânatului nr. 103/1996, prin personal de specialitate angajat al gestionarilor fondurilor de vânătoare, precum şi prin inspectori voluntari de vânătoare.
 + 
Articolul 2Atestarea persoanelor care doresc să obţină calitatea de inspector voluntar de vânătoare se face potrivit legii şi prezentelor norme.
 + 
Articolul 3Sfera de activitate în care un inspector voluntar de vânătoare este împuternicit să constate încălcarea prevederilor Legii nr. 103/1996 şi sa încheie acte de contravenţie va fi cea prevăzută în atestat.
 + 
Capitolul IIOrganizarea atestării + 
Articolul 4Poate fi atestata ca inspector voluntar de vânătoare orice persoană fizica care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:a) are studii de specialitate de silvicultura, studii superioare cu profil ecologic şi biologic ori juridic sau are studii superioare în alte domenii şi deţine de cel puţin 4 ani calitatea de vânător, fără sa fi suferit vreo sancţiune din partea organizaţiei de vânătoare din care face parte;b) nu are cazier judiciar;c) dovedeşte, în baza unui test, ca are cunoştinţe de biologie şi etologie a vânatului, precum şi cunoştinţe juridice în domeniul vânătorii.
 + 
Articolul 5În vederea obţinerii atestatului persoanele care îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 4 lit. a) şi b) pot depune o cerere pentru atestarea ca inspector voluntar de vânătoare la sediul oficiului cinegetic teritorial de care aparţin cu domiciliul sau la Direcţia de vânătoare şi salmonicultura din cadrul Ministerului Apelor, Pădurilor şi Protecţiei Mediului.
 + 
Articolul 6(1) Organizarea concursului se face, prin grija Direcţiei de vânătoare şi salmonicultura, la oficiile cinegetice teritoriale.(2) Locul şi data ţinerii concursului se vor anunta cu cel puţin 15 zile înainte la sediul oficiului cinegetic teritorial şi într-un ziar de mare tiraj.(3) Comisia de testare va fi formată din:a) un reprezentant al Direcţiei de vânătoare şi salmonicultura;b) şeful oficiului cinegetic teritorial;c) un reprezentant al oficiului cinegetic teritorial.(4) Baremul minim pe care trebuie să îl îndeplinească fiecare candidat pentru obţinerea atestatului de inspector voluntar de vânătoare se comunică de către preşedintele comisiei înaintea începerii testului.
 + 
Capitolul IIIAtestarea inspectorilor voluntari de vânătoare + 
Articolul 7După încheierea concursului membrii comisiei vor încheia un proces-verbal care trebuie să cuprindă:a) numele şi prenumele candidaţilor care au îndeplinit baremul de atestare, localităţile în care domiciliază şi fondurile de vânătoare pentru care au fost atestaţi;b) eventualele observaţii asupra modului în care a decurs testul şi propunerile de atestare a candidaţilor care au îndeplinit baremul.
 + 
Articolul 8(1) După validarea rezultatelor testului fiecărui candidat care a îndeplinit baremul prevăzut i se va elibera un atestat de inspector voluntar de vânătoare.(2) Modelul atestatului este prevăzut în anexa nr. 1 la prezentele norme.
 + 
Articolul 9(1) Drepturile şi îndatoririle fiecărei persoane atestate ca inspector voluntar de vânătoare sunt cele care decurg din prevederile art. 18 alin. (4) din Legea nr. 103/1996.(2) Fiecare inspector voluntar de vânătoare are dreptul sa încheie procese-verbale de contravenţie conform modelului prezentat în anexa nr. 2 la prezentele norme, precum şi să constate infracţiunile prevăzute de Legea nr. 103/1996.
 + 
Capitolul IVPierderea calităţii de inspector voluntar de vânătoare + 
Articolul 10(1) Calitatea de inspector voluntar de vânătoare se pierde pe deplin drept în următoarele condiţii:a) renunţare;b) săvârşirea de către persoana atestata a unei fapte sancţionate penal ori contraventional; sauc) neefectuarea pe teren, în medie, a cel puţin două controale trimestrial sau nedescoperirea, într-o perioadă de patru trimestre consecutive, a unui fapt ce constituie contravenţie sau infracţiune prevăzută de Legea nr. 103/1996, dacă exista dovezi ca astfel de fapte s-au produs.(2) Pierderea calităţii de inspector voluntar de vânătoare este posibila şi la solicitarea oficiului cinegetic teritorial respectiv, dacă:a) nu a depus în termen de 15 zile de la data controlului rapoartele privind starea faunei sălbatice de interes vânătoresc, consemnate ca urmare a deplasarilor în teren;b) exista dovezi ca se foloseşte atestatul în alt scop decât cel pentru care a fost emis.
 + 
Articolul 11(1) Pierderea calităţii de inspector voluntar de vânătoare obliga la depunerea, în termen de 15 zile de la luarea la cunoştinţa a deciziei de retragere a acestei calităţi, a atestatului de inspector voluntar de vânătoare.(2) După expirarea acestui termen atestatul este nul de drept.
 + 
Capitolul VDispoziţii finale + 
Articolul 12Inspectorul voluntar de vânătoare are obligaţia ca înainte de a controla orice persoană în neregula intalnita pe teren sa îi prezinte acesteia următoarele documente:a) atestatul, în original, cu viza în termen la data controlului;b) actele de identitate din care să rezulte faptul ca este una şi aceeaşi persoana cu cea atestata.
 + 
Articolul 13Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezentele norme.
 + 
Anexa 1    ––-la norme–––  MINISTERUL APELOR, PĂDURILOR  ŞI PROTECŢIEI MEDIULUI  DIRECŢIA GENERALĂ A PĂDURILOR  DIRECŢIA DE VANATOARE ŞI SALMONICULTURA                              ATESTAT                      Nr. ….. din ……..    Domnul …………………., domiciliat în localitatea ……………..,  str. ………………… nr. …., judeţul ………….., posesor al  buletinului/cărţii de identitate seria …. nr. ……….., a participat la  examenul organizat în data de …….. în vederea dobândirii atestatului de  inspector voluntar de vânătoare şi a fost declarat inspector voluntar de  vânătoare.    În baza prevederilor art. 18 alin. (3) din Legea fondului cinegetic şi a  protecţiei vânatului nr. 103/1996 domnul ……………………………,  în exercitarea atribuţiilor ce decurg din prezentul atestat, este asimilat  personalului care îndeplineşte o funcţie ce implica exerciţiul autorităţii  publice.    Domnul ………………….. este împuternicit să constate infracţiunile  şi contravenţiile prevăzute de Legea nr. 103/1996 pe următoarele fonduri de  vânătoare:  ………………………………………………………………….  ………………………………………………………………….                                 Director,                              …………..
 + 
Anexa 2–––-la norme––––––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x