NORME din 12 ianuarie 2006

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 20/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: COMISIA NATIONALA PENTRU CONTROLOLUL ACTIVITATILOR NUCLEARE
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 138 din 14 februarie 2006
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulINTRAT IN VIGOARENORMA 12/01/2006
Actiuni induse de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ART. 14PUNE IN VIGOARENORMA 12/01/2006
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 1REFERIRE LALEGE (R) 111 10/10/1996 ART. 5
ART. 1REFERIRE LALEGE (R) 111 10/10/1996 ART. 9
ART. 1REFERIRE LALEGE (R) 111 10/10/1996 ART. 18
ART. 2REFERIRE LAHG 585 13/06/2002
ART. 2REFERIRE LALEGE 182 12/04/2002
ART. 2REFERIRE LASTANDARD 13/06/2002
ART. 12REFERIRE LALEGE (R) 111 10/10/1996 ART. 2
ART. 12REFERIRE LALEGE (R) 111 10/10/1996 ART. 9
ART. 13REFERIRE LALEGE (R) 111 10/10/1996 ART. 2
ART. 14PUNE IN VIGOARENORMA 12/01/2006
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulREFERIT DEORDIN 342 24/09/2008
ActulREFERIT DEGHID 24/09/2008
ActulAPROBAT DEORDIN 8 12/01/2006
ActulCONTINUT DEORDIN 8 12/01/2006
ActulINTRAT IN VIGOARENORMA 12/01/2006

privind avizarea personalului care desfăşoară activităţi profesionale, cu caracter permanent sau temporar, în punctele de lucru vitale din cadrul instalaţiilor nucleare sau care are acces la informaţii secrete de stat



 + 
Capitolul IDomeniul de aplicare + 
Articolul 1Prezentele norme sunt emise în baza prevederilor art. 5 alin. (1), art. 9 alin. (5) şi ale art. 18 alin. (1) lit. a^1 ) din Legea nr. 111/1996 privind desfăşurarea în siguranţă a activităţilor nucleare, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
 + 
Articolul 2Pentru aplicarea prezentelor norme se va ţine seama şi de prevederile următoarelor acte normative:Legea nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 248 din 12 aprilie 2002, cu modificările ulterioare;Hotărârea Guvernului nr. 585/2002 pentru aprobarea Standardelor naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate în România, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 485 din 5 iulie 2002, cu modificările şi completările ulterioare.
 + 
Articolul 3Prezentele norme cuprind cerinţe pentru personalul care desfăşoară activităţi profesionale, cu caracter permanent sau temporar, în punctele de lucru vitale din cadrul instalaţiilor nucleare sau care are acces la informaţii secrete de stat.
 + 
Capitolul IIDefiniţii + 
Articolul 4În prezentele norme următorii termeni se definesc astfel:a) autoritatea naţională competentă în domeniul nuclear autoritatea, stabilită de lege, cu competenţa legală de a elibera autorizaţii, de a efectua controale şi de a reglementa amplasarea, proiectarea, construcţia, punerea în funcţiune, exploatarea sau dezafectarea instalaţiilor nucleare şi radiologice;b) informaţii secrete de stat – informaţiile care privesc securitatea naţională, prin a căror divulgare se pot prejudicia siguranţa naţională şi apărarea ţării;c) instalaţie nucleară:– orice reactor nuclear, cu excepţia aceluia cu care este echipat un mijloc de transport maritim ori aerian spre a fi folosit ca o sursă de putere, dacă este pentru propulsie sau în orice alt scop;– orice uzină care foloseşte combustibil nuclear pentru producerea de materiale nucleare, inclusiv orice uzină de retratare a combustibilului nuclear iradiat;– orice instalaţie în care sunt stocate materiale nucleare, cu excepţia depozitărilor în vederea transportului de materiale nucleare. Instalaţiile nucleare aparţinând unui singur operator, care se află pe acelaşi amplasament, vor fi considerate o singură instalaţie nucleară;d) organ competent – autoritatea desemnată prin lege, având responsabilitatea de a elibera avize persoanelor care desfăşoară activităţi, cu caracter temporar sau permanent, în punctele de lucru vitale ori care au acces la informaţii secrete de stat;e) punct de lucru vital – o zonă în care se află materiale nucleare, echipamente, dispozitive sau sisteme care pot fi vulnerabile la acţiuni de sabotaj sau furt;f) sabotaj – orice act premeditat îndreptat împotriva unei instalaţii nucleare sau unui material nuclear în folosinţă, depozitare sau transport, care poate pune în pericol, direct sau indirect, sănătatea ori siguranţa personalului, populaţiei şi mediul înconjurător prin expunerea la radiaţii sau eliberarea de substanţe radioactive;g) titular de autorizaţie – persoana juridică care posedă o autorizaţie pentru desfăşurarea de activităţi în domeniul nuclear.
 + 
Capitolul IIIDispoziţii generale + 
Articolul 5Titularul de autorizaţie este răspunzător pentru obţinerea avizului organului competent potrivit legislaţiei în vigoare, pentru personalul care desfăşoară activităţi profesionale, cu caracter permanent sau temporar, în punctele de lucru vitale din cadrul instalaţiilor nucleare.
 + 
Articolul 6Titularul de autorizaţie este răspunzător pentru obţinerea avizului pentru personalul care are acces la informaţii secrete de stat, conform prevederilor legislaţiei în vigoare.
 + 
Articolul 7Titularul de autorizaţie trebuie să evalueze şi să întocmească lista cu personalul care are acces în punctele de lucru vitale din cadrul instalaţiilor nucleare şi lista cu punctele de lucru vitale în care acesta urmează să îşi desfăşoare activitatea cu caracter temporar sau permanent şi să le transmită organului competent potrivit legislaţiei în vigoare.
 + 
Articolul 8Autoritatea naţională competentă în domeniul nuclear va confirma, la cererea organului competent potrivit legislaţiei în vigoare, punctele de lucru vitale din cadrul instalaţiilor nucleare declarate de titularul de autorizaţie.
 + 
Articolul 9Titularul de autorizaţie trebuie să evalueze şi să întocmească lista cu personalul care are acces la informaţii secrete de stat, conform prevederilor legislaţiei în vigoare.
 + 
Articolul 10Pentru personalul care desfăşoară activităţi profesionale, cu caracter permanent sau temporar, în punctele de lucru vitale din cadrul instalaţiilor nucleare şi pentru personalul operator, de conducere şi de pregătire specifică din centralele nuclearoelectrice, reactoare de cercetare şi din alte instalaţii nucleare, titularul de autorizaţie trebuie să transmită organului competent potrivit legislaţiei în vigoare solicitarea pentru avizare conform dispoziţiilor legale în domeniu.
 + 
Articolul 11Titularul de autorizaţie are obligaţia să verifice existenţa avizelor pentru persoanele juridice cu care urmează să încheie contracte şi care urmează să aibă acces la informaţii secrete de stat, conform prevederilor legislaţiei în vigoare.
 + 
Capitolul IVSancţiuni + 
Articolul 12Utilizarea de personal în activităţi prevăzute la art. 2 din Legea nr. 111/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, care nu are pregătirea necesară, de personal neverificat sau respins la examenele periodice ori de personal care nu posedă permisul de exercitare corespunzător, prevăzut la art. 9 din Legea nr. 111/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, constituie contravenţie şi se pedepseşte cu amendă de la 300 lei (RON) la 10.000 lei (RON).
 + 
Articolul 13Pătrunderea fără drept, în orice mod, într-un spaţiu, într-o încăpere sau zonă delimitată şi marcată în care se desfăşoară activităţile prevăzute la art. 2 lit. a) – f) din Legea nr. 111/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, fără consimţământul persoanei care le foloseşte, sau refuzul de a le părăsi la cererea acesteia constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 5 ani.
 + 
Capitolul VDispoziţii finale + 
Articolul 14Prezentele norme intră în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.–-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x