NORME din 11 noiembrie 2015

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 30/12/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL TRANSPORTURILOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 903 bis din 4 decembrie 2015
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulARE LEGATURA CUORDIN 3892 25/11/2024
ActulACTUALIZEAZA PENORMĂ 11/11/2015
 Nu exista acte care fac referire la acest act





Notă
Aprobate prin ORDINUL nr. 1.214 din 11 noiembrie 2015, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 903 din 4 decembrie 2015.
 + 
Dispoziții generale + 
Articolul 1(1)Prezentele norme reglementează modul de pregătire și atestare profesională a consilierilor de siguranță pentru transportul rutier al mărfurilor periculoase.(2)Dispozițiile prezentelor norme se completează corespunzător cu cele ale secțiunii 1.8.3 din Anexa A la Acordul european referitor la transportul rutier internațional al mărfurilor periculoase (ADR), încheiat la Geneva la 30 septembrie 1957, la care România a aderat prin Legea nr. 31/1994, cu modificările și completările ulterioare.
 + 
Articolul 2(1)Întreprinderile care efectuează transporturi rutiere de mărfuri periculoase ori care desfășoară operațiuni de ambalare, încărcare, umplere sau descărcare legate de acest transport trebuie să desemneze unul sau mai mulți consilieri de siguranță pentru transportul rutier al mărfurilor periculoase.(2)Funcția de consilier de siguranță poate fi asigurată, de asemenea, de către conducătorul întreprinderii, de către o persoană, care execută alte sarcini în cadrul întreprinderii sau de către o persoană care nu este angajată în întreprindere, cu condiția ca aceasta să fie în măsură să îndeplinească sarcinile de consilier de siguranță, în baza unui contract.(3)Consilierii de siguranță pentru transportul rutier al mărfurilor periculoase au ca atribuții prevenirea riscurilor care pot apărea în timpul desfășurării activităților prevăzute la alin. (1) pentru persoane, bunuri sau pentru mediul înconjurător.(4)Responsabilitatea pentru acțiunile consilierului de siguranță pentru transportul rutier al mărfurilor periculoase revine persoanei fizice sau juridice care l-a desemnat.(5)Orice întreprindere comunică, la cererea unei autorități, identitatea consilierului de siguranță desemnat.(6)Pentru a-și putea exercita profesia, consilierii de siguranță pentru transportul rutier al mărfurilor periculoase trebuie să dețină un nivel minim de cunoștințe necesare, care trebuie actualizate periodic.
 + 
Articolul 3În sensul prezentelor norme, termenii specifici au următoarele semnificații:a)întreprindere – orice persoană fizică, orice persoană juridică cu sau fără scop lucrativ, orice asociație sau orice grupare de persoane fără personalitate juridică cu sau fără scop lucrativ, precum și orice organism relevant al autorității publice, fie că are personalitate juridică proprie sau depinde de o autoritate având această personalitate, care transportă, încarcă sau descarcă mărfuri periculoase;b)consilier de siguranță pentru transport de mărfuri periculoase, denumit în continuare consilier de siguranță – orice persoană fizică desemnată de conducerea întreprinderii pentru a îndeplini sarcinile specifice și care deține în acest sens un certificat de pregătire profesională valabil;c)mărfuri periculoase – mărfurile definite în HG nr. 1175/2007 pentru aprobarea Normelor de efectuare a transportului rutier de mărfuri periculoase în România,d)certificat de consilier de siguranță – certificatul care atestă urmarea cursurilor de pregătire profesională conform programului prevăzut în Anexa nr. 3 a) și care este în conformitate cu modelul prezentat în Anexa nr. 3b) la prezentele norme. + 
Articolul 4Prevederile prezentelor norme nu se aplică întreprinderilor ale căror activități se referă la transportul mărfurilor periculoase efectuat cu vehicule rutiere aparținând instituțiilor din sistemul național de apărare și siguranță publică sau care se află în responsabilitatea acestora.
 + 
Sarcinile consilierului de siguranță + 
Articolul 5(1)Consilierul de siguranță, sub responsabilitatea conducătorului întreprinderii, are ca misiune identificarea oricărui mijloc și promovarea oricărei acțiuni, în limitele activităților specifice ale întreprinderii, pentru a facilita efectuarea acestor activități cu respectarea reglementărilor specifice aplicabile și în condiții optime de securitate.(2)Sarcinile consilierului de siguranță sunt prevăzute în Anexa nr. 3c) la prezentele norme.(3)Orice întreprindere comunică, la cerere, identitatea consilierului său de siguranță oricărei autorități publice.
 + 
Pregătirea inițială a consilierilor de siguranță + 
Articolul 6(1)Consilierul de siguranță trebuie să fie titularul unui certificat de pregătire valabil pentru transportul rutier al mărfurilor periculoase, obținut în condițiile prezentelor norme, și care reprezintă dovada pregătirii profesionale inițiale și periodice.(2)Pentru obținerea certificatului candidatul trebuie să urmeze un curs de pregătire inițială, organizat de un centru de pregătire și perfecționare autorizat de Ministerul Transporturilor, desfășurat în baza programului de pregătire prevăzut în Anexa nr. 3 a) la prezentele norme, în urma căruia să promoveze un examen organizat conform reglementărilor în vigoare. Suporturile de curs utilizate vor fi întocmite în scopul însușirii de către candidați a cunoștințelor menționate Anexa 3 a) la prezentele norme, cu respectarea necesităților de învățare ale acestora.(3)Pregătirea inițială are ca obiectiv să furnizeze candidatului cunoștințe suficiente cu privire la riscurile inerente transportului de mărfuri periculoase, dispozițiile legale, reglementările și prevederile aplicabile, precum și o bună cunoaștere a modului de realizare a sarcinilor prevăzute în Anexa nr. 3c) la prezentele norme.(4)Cursurile de pregătire inițială sunt organizate pe module specifice următoarelor tipuri de mărfuri, după cum urmează:a)modulul de bază, cuprinzând subiectele comune tuturor tipurilor de mărfuri;b)modulul adițional pentru mărfuri din clasa 1 (explozivi);c)modulul adițional pentru mărfuri din clasa 2 (gaze);d)modulul adițional pentru mărfuri din clasa 7 (materiale radioactive);e)modulul adițional pentru mărfurile din clasele 3, 4.1, 4.2, 4.3, 5.1, 5.2, 6.1, 6.2, 8 și 9 (solide și lichide). Acest modul acoperă și modulul prevăzut la lit. f);f)modulul adițional pentru mărfurile clasificate cu numerele ONU 1202, 1203, 1223, 3475 și carburantul de aviație clasificat cu numerele ONU 1268 sau 1863 (carburanți lichizi).(5)În vederea participării la cursurile de pregătire inițială, candidații se înscriu la un centru de pregătire și perfecționare autorizat de Ministerul Transporturilor, completând în acest scop o cerere și depunând în acest sens un dosar cu următoarele documente:a)cerere,b)actul de identitate, în copie,c)actul de studii, în copie, din care să rezulte că solicitantul este cel puțin absolvent de liceu.(6)Copiile documentelor prevăzute la alin. (5) lit. b) și c) se certifică de către solicitant pentru conformitate cu originalul prin înscrisul „Subsemnatul …….. , declar pe propria răspundere, sub sancțiunea legii penale privind falsul în declarații, că prezentul act este conform cu originalul” și semnare.
 + 
Pregătirea periodică a consilierilor de siguranță + 
Articolul 7(1)Pregătirea periodică are ca scop actualizarea cunoștințelor consilierului de siguranță în scopul exercitării corespunzătoare a profesiei.(2)Pregătirea periodică se poate efectua în termenul de 12 luni care precede expirarea certificatului de consilier de siguranță.(3)Cursurile de pregătire periodică vor fi organizate conform programului de pregătire prevăzut în Anexa 3 a), potrivit modulelor de la art. 6 alin. (4).(4)Participanții la pregătirea periodică urmează modulul de bază și toate modulele corespunzătoare tipurilor de mărfuri pentru care certificatul deținut este valabil, cu respectarea dispozițiilor alin. (3).(5)În vederea participării la cursurile de pregătire periodică, candidații se înscriu la un centru de pregătire și perfecționare autorizat de Ministerul Transporturilor, completând în acest scop o cerere și depunând în acest sens un dosar cu următoarele documente:a)cerere,b)actul de identitate, în copie,c)certificatul de consilier de siguranță deținut, în copie.(6)Copiile documentelor prevăzute la alin (5) lit. b) și c) se certifică de către solicitant pentru conformitate cu originalul prin înscrisul „Subsemnatul ………, declar pe propria răspundere, sub sancțiunea legii penale privind falsul în declarații, ca prezentul act este conform cu originalul” și semnare.
 + 
Examinarea pentru obținerea certificatului de consilier de siguranță + 
Articolul 8(1)Examinarea teoretică pentru obținerea certificatului de consilier de siguranță se face conform normelor prevăzute în anexa nr. 8 la ordin; în cazul organizării examenelor pentru obținerea certificatelor de consilier de siguranță valabile pentru mărfuri din clasa 7, Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare asigură suport de specialitate prin desemnarea unui reprezentant.(la 09-12-2024,
Alineatul (1) , Articolul 8 a fost modificat de Litera a) , Punctul 5. , Articolul II din ORDINUL nr. 3.892 din 25 noiembrie 2024, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 1233 din 9 decembrie 2024
)
(2)Examinarea se referă la următoarele subiecte:(i)cunoașterea tipurilor de consecințe care pot fi provocate de un accident care implică mărfuri periculoase și cunoașterea principalelor cauze ale accidentului;(ii)clasificarea mărfurilor periculoase (procedura de clasificare a soluțiilor și amestecurilor, structura listei de substanțe, clasele de mărfuri periculoase și principiile clasificării acestora, natura mărfurilor periculoase transportate, proprietățile fizico- chimice și toxicologice ale mărfurilor periculoase);(iii)dispozițiile generale pentru ambalaje, cisterne și containere cisternă (tipuri, codificare, marcare, construcție, încercări și inspecții inițiale și periodice);(iv)marcarea, etichetarea, placardarea și semnalizarea portocalie (marcarea și etichetarea coletelor, plasarea și scoaterea plăcilor-etichetă și a semnalizării portocalii);(v)mențiunile din documentul de transport (informații necesare);(vi)modul de expediere, restricțiile de expediere (încărcare completă, transport în vrac, transport în recipiente mari pentru vrac, transportul în containere, transportul în cisterne fixe sau demontabile, unități de transport marfă supuse fumigației), ambalare în comun;(vii)transportul de persoane;(viii)interdicțiile și precauțiile la încărcarea în comun;(ix)separarea mărfurilor;(x)limitarea cantităților transportate și a cantităților exceptate;(xi)manipularea și arimarea (încărcare și descărcare – raportul de umplere; stivuirea și separarea);(xii)curățarea și/sau degajarea ori decontaminarea dinaintea încărcării și după descărcare;(xiii)echipajul și formarea profesională;(xiv)documentele de bord (documente de transport, instrucțiuni scrise, certificat de agreare a vehiculului, certificatul de pregătire pentru conducătorii auto, copiile oricăror derogări, alte documente);(xv)instrucțiunile scrise (punerea în aplicare a instrucțiunilor și echipamentul de protecție al echipajului);(xvi)mijloace de stingere a incendiilor;(xvii)obligațiile de supraveghere (staționarea);(xviii)regulile și restricțiile de circulație;(xix)golirile operaționale sau scurgerile accidentale de substanțe poluante;(xx)prescripții privind echipamentul de transport.(xxi)securitatea operării cu mărfuri periculoase.(3)Pentru fiecare tip de marfă prevăzut la art. 6 alin. (4), examenul teoretic cuprinde două probe:a)rezolvarea, prin utilizarea sistemului informatic, a unui chestionar care conține câte un set de 40 de întrebări cu 4 variante de răspuns, din care una corectă, care trebuie rezolvate în 40 de minute; șib)rezolvarea unui studiu de caz prin care candidatul demonstrează că deține cunoștințele necesare pentru a îndeplini sarcinile ce revin consilierului de siguranță, care trebuie rezolvat în 120 de minute. Pentru rezolvarea studiilor de caz candidații pot consulta textul anexelor A și B la Acordul european referitor la transportul rutier internațional al mărfurilor periculoase (A.D.R.), încheiat la Geneva la 30 septembrie 1957, la care România a aderat prin Legea nr. 31/1994, cu modificările și completările ulterioare, disponibil pe pagina de internet a Autorității Rutiere Române – A.R.R.(la 09-12-2024,
Alineatul (3) , Articolul 8 a fost modificat de Litera b) , Punctul 5. , Articolul II din ORDINUL nr. 3.892 din 25 noiembrie 2024, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 1233 din 9 decembrie 2024
)
(4)Pentru promovarea examenului candidații trebuie să răspundă corect la un număr de 70% din numărul întrebărilor din fiecare chestionar și să realizeze cel puțin 70% din punctajul maxim la fiecare studiu de c(5)Candidații pot promova examenul parțial, doar pentru unele din tipurile de mărfuri periculoase din cele pentru care au susținut examenul, caz în care li se eliberează, la cerere, un certificat de consilier de siguranță valabil doar pentru tipurile de mărfuri periculoase pentru care au promovat examenul.(6)Candidații care în termen de 12 luni de la finalizarea cursului de pregătire inițială sau periodică nu au promovat examenul pentru obținerea certificatului de consilier de siguranță trebuie să urmeze un nou curs de pregătire inițială în vederea susținerii unui nou examen.
 + 
Certificatul de consilier de siguranță + 
Articolul 9(1)Certificatul de consilier de siguranță este valabil 5 ani și se emite de către Autoritatea Rutieră Română – A.R.R. pentru tipurile de mărfuri periculoase pentru care candidatul a urmat pregătirea și a promovat examenul, conform modelului prevăzut în Anexa nr. 3b) la prezentele norme.(2)În cazul în care candidatul a urmat un curs de pregătire periodică și a promovat examenul în termenul de 12 luni care precede expirarea certificatului de consilier de siguranță, noul certificat va fi emis cu valabilitatea de 5 ani începând din ziua următoare ultimei zi de valabilitate a certificatului precedent.(3)În vederea eliberării certificatului de competență profesională, solicitantul depune la Autoritatea Rutieră Română – A.R.R următoarele documente:a)cerere,b)copia actului de identitate în termen de valabilitate,c)actul de studii, în copied)copia certificatului de consilier de siguranță valabil pentru tipul de marfă pentru care consilierul de siguranță a susținut și promovat examenul prevăzut la alin. (2)e)dovada achitării tarifului de eliberare.(4)Copiile documentelor prevăzute la alin. (3)literele b) – d) se certifică de către solicitant pentru conformitate cu originalul prin înscrisul ” Subsemnatul ………. , declar pe propria răspundere, sub sancțiunea legii penale privind falsul în declarații, că prezentul act este conform cu originalul” și semnare.(5)Certificatul de consilier de siguranță se eliberează în termen de maxim 10 zile de la data înregistrării cererii la Autoritatea Rutieră Română – A.R.R.(6)Autoritatea Rutieră Română – ARR eliberează câte un certificat de consilier de siguranță pentru fiecare tip de marfă pentru care consilierul de siguranță a susținut și promovat examenul.(7)Cu ocazia depunerii documentelor prevăzute la alin. (3), Autoritatea Rutieră Română – A.R.R. eliberează deponentului o dovadă înlocuitoare a certificatului de consilier de siguranță, valabilă doar pe teritoriul României, cu valabilitate de 10 de zile calendaristice de la data depunerii și pe care apare mențiunea „Valid only in România”.(8)Autoritatea Rutieră Română ține un registru al consilierilor de siguranță care cuprinde:a)datele de identificare ale consilierilor de siguranță;b)datele de identificare ale întreprinderilor care i-au desemnat;c)seria, numărul, perioada de valabilitate și tipurile de mărfuri pentru care certificatul este valabil;d)perioada și locul de desfășurare a cursului de pregătire sau recapitulativ, centrul de pregătire și perfecționare profesională autorizat de Ministerul Transporturilor care a organizat cursul, precum și data, locul și componența comisiei de examinare.(9)Certificatele de consilier de siguranță emise de Autoritatea Rutieră Română – A.R.R. devin nule dacă pentru obținerea lor au fost folosite informații false sau au fost eludate orice prevederi legale aplicabile.(10)Nulitatea prevăzută la alin. (9) se constată de către Autoritatea Rutieră Română – A.R.R.(11)Deținătorii certificatului de consilier de siguranță au obligația de a solicita Autorității Rutiere Române – A.R.R. înlocuirea acestuia în cazul pierderii, furtului sau deteriorării. În acest caz certificatul se eliberează, după achitarea tarifului de eliberare, cu valabilitatea de la data emiterii până la data de expirare a certificatul inițial.
 + 
Obligațiile centrelor de pregătire și perfecționare + 
Articolul 10Centrele de pregătire și perfecționare profesională a personalului din domeniul transporturilor rutiere au următoarele obligații:a)să înscrie în vederea susținerii examenului pentru obținerea, certificatului de consilier de siguranță numai persoanele care îndeplinesc condițiile prevăzute de reglementările legale pentru susținerea examenului și obținerea acestui certifica,, verificând în acest sens documentele și valabilitatea acestora,b)să organizeze și să desfășoare cursurile de pregătire profesională inițială și periodică, în conformitate cu reglementările în vigoare;c)să efectueze pregătirea profesională periodică a candidaților în conformitate cu programul de pregătire prevăzut în Anexa nr. 3a).d)să se asigure că lectorii sunt atestați și expun la cursuri cele mai recente aspecte care rezultă din reglementările în domeniu, aceasta fiind o condiție de menținere a autorizării,e)să țină evidența cursanților care urmează cursurile de pregătire profesională inițială și periodică,f)să păstreze la sediul unde s-au desfășurat cursurile, pentru o perioadă de minimum 5 ani, dosarele prevăzute la art. 6 alin. (5) și la art. 7 alin. (5) și documentele privitoare la susținerea examenelor prevăzute la art. 8
 + 
Autorizarea pregătirii + 
Articolul 11Cursurile de pregătire / perfecționare profesională a consilierilor de siguranță se desfășoară în centrele de pregătire și perfecționare profesională autorizate de Ministerul Transporturilor. + 
Articolul 12(1)Autorizația centrului de pregătire și perfecționare profesională autorizat de Ministerul Transporturilor este valabilă pentru desfășurarea pregătirii inițiale și periodice corespunzătoare modulului de bază și a modulelor adiționale:a)pentru mărfuri din clasa 1,b)pentru mărfuri din clasa 2,c)pentru mărfurile din clasele 3,4.1, 4.2, 4.3, 5.1, 5.2, 6.1, 6.2, 8 și 9 șid)pentru mărfurile cu numerele Nr. ONU 1202, 1203, 1223, 3475, și carburantul de aviație clasificat cu Nr. ONU 1268 sau 1863.(2)Autorizarea pentru desfășurarea pregătirii inițiale și periodice pentru modul adițional pentru mărfuri din clasa 7 se acordă în condițiile prezentării avizului de curs eliberat de Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare.
 + 
Dispoziții finale + 
Articolul 13Certificatele consilierilor de siguranță emise anterior intrării în vigoare a prezentelor norme rămân valabile până la expirare. + 
Articolul 14(1)Consilierii de siguranță întocmesc un raport anual destinat conducerii întreprinderii și Autorității Rutiere Române – A.R.R., referitor la activitățile întreprinderii cu privire la transportul mărfurilor periculoase, întocmit conform modelului prezentat în Anexa nr. 3d) la prezentele norme.(2)Raportul anual este transmis Autorității Rutiere Române – A.R.R. în format electronic.(3)Raportul anual se va păstra o perioadă de 5 ani la sediul întreprinderii și va fi pus la dispoziția oricărei autorități, la cerere. + 
Articolul 15Anexele nr. 3a)-3d) fac parte integrantă din prezentele norme.
 + 
Anexa nr. 3a)
Program de pregătire a consilierilor de siguranță pentru transportul rutier al mărfurilor periculoase
a)Modulul de bază, cuprinzând subiectele comune tuturor tipurilor de mărfuri

Domeniul Tema Pregătire inițială Total 18 oredin care Pregătire periodică Total 9 oredin care
nr. ore nr. ore
A. Cunoașterea tipurilor de consecințe, care pot rezultaca urmare a unui accident, care implică mărfuri periculoase și cunoașterea principalelor cauze ale accidentului Cunoașterea tipurilor de consecințe, care pot rezulta ca urmare a unui accident, care implică mărfuri periculoase 1 0,5
Cunoașterea principalelor cauze ale accidentului care implică mărfuri periculoase
B. Echipajul și pregătirea profesională Echipajul și calitatea de membru al echipajului 1 0,5
Pregătirea profesională a conducătorilor auto și a celorlalți membri ai echipajului
Sensibilizarea cu privire la securitate
C. Clasificarea mărfurilor periculoase Structura listelor de substanțe periculoase 2 1
Procedura de clasificare a soluțiilor și amestecurilor
Clasele de mărfuri periculoase și principiile clasificării acestora 2 1
Natura mărfurilor periculoase transportate; Proprietățile fizico-chimice și toxicologice ale mărfurilor periculoase
D. Modul de expediere, restricțiile de expediere Modul de expediere și restricțiile de expediere la încărcarea completă 2 1
Modul de expediere și restricțiile de expediere la transportul în vrac
Modul de expediere și restricțiile de expediere la transportul în recipiente mari pentru vrac
Modul de expediere și restricțiile de expediere la transportul în containere
Modul de expediere și restricțiile de expediere la transportul în cisterne fixe sau demontabile
Unitățile de transport marfă supuse fumigației
E. Manipularea și arimarea Manipularea și arimarea la încărcare și la descărcare 2 1
Raport de umplere (gaze) și grad de umplere (lichide și solide)
Stivuirea și separarea încărcăturilor
F. Curățarea și/sau degazarea ori decontaminarea Curățarea și/sau degazarea ori decontaminarea dinaintea încărcării și după descărcare
G. Documentele de bord Prezentarea documentelor de bord: documente de transport, instrucțiuni scrise, certificat de agreare a vehiculului, certificatul de pregătire pentru conducători auto, copiile oricăror derogări, alte documente 2 1
Conținutul, limba și utilitatea documentelor de bord
H. Instrucțiunile scrise Păstrarea și cunoașterea instrucțiunilor scrise 2 1
Conținutul instrucțiunilor scrise
Punerea în aplicare a instrucțiunilor scrise
Echipamentul pentru protecția generală și personală
I. Mijloace de stingere a incendiilor Echiparea unităților de transport
Verificarea și marcarea stingătoarelor corespunzătoare claselor de incendiu
J. Obligațiile de supraveghere Obligațiile de supraveghere pe timpul staționăriiși parcării
K. Golirile operaționale sauscurgerile accidentale de substanțe poluante Golirile operaționale de substanțe poluante 1 0,5
Scurgerile accidentale de substanțe poluante
L. Securitatea operării cu mărfuri periculoase Aplicabilitate și lista mărfurilor periculoase demare risc 1 0,5
Formare privind securitatea
Planuri de securitate
M. Obligațiile celor implicați privind siguranța Expeditor, transportator, destinatar, încărcător,ambalator, operator de cisterne și descărcător 2 1
Transportul pasagerilor; Utilizarea: aparatelor de stingere a incendiilor,aparatelor portabile de iluminare, frânei de parcare, calei de roată și conectoarelor; Interdicția de a fuma; Funcționarea motorului în timpul încărcării sau descărcării.

b)Modulul adițional pentru mărfurile din clasa 1 (explozivi)

Domeniul Tema Pregătire inițială Total 6 ore din care Pregătire periodică Total 3 oredin care
nr. ore nr. ore
A. Dispozițiile generale pentru ambalaje, cisterne șicontainere cisternă Dispozițiile generale pentru ambalaje (tipuri, codificare, marcare, construcție, încercări) 1 0,5
Dispozițiile generale pentru cisterne și containere cisternă (tipuri, codificare, marcare,construcție, încercări și inspecții inițiale și periodice)
B. Separarea mărfurilor Explozivi în MEMU
C. Ambalarea în comun Ambalarea în comun 1 0,5
D. Interdicții de încărcare în comun Interdicții de încărcare în comun
E. Limitarea cantităților transportate Excepții legate de dispozițiile speciale sau de mărfurile periculoase ambalate în cantități limitate 1 0,5
Excepții legate de ambalajele goale necurățate
Excepții legate de cantitățile transportate pe unitatea de transport
Limitări referitoare la substanțele și obiectele explozive
Transportul de explozivi în MEMU-uri
F. Marcarea, etichetarea, placardarea și semnalizarea portocalie Marcarea și etichetarea coletelor 1 0,5
Placardarea și semnalizarea portocalie
G. Mențiunile din documentulde transport Informații necesare a fi înscrise în documentul de transport
H. Echipajul și pregătirea profesională Pregătirea profesională a conducătorilor auto și a celorlalți membri ai echipajului 1 0,5
I. Prescripții privind echipamentul de transport Echipamentele, inspecția tehnică, agrearea; Certificatul de agreare
J. Restricțiile de circulație, autorizare și însoțire Restricțiile de circulație 1 0,5
Autorizare și însoțire – legislație națională

c)Modulul adițional pentru mărfuri din clasa 2 (gaze)

Domeniul Tema Pregătire inițială Total 6 ore din care Pregătire periodică Total 3 oredin care
nr. ore nr. ore
A. Dispozițiile generale pentru ambalaje, cisterne șicontainere cisternă Dispozițiile generale pentru ambalaje (tipuri, codificare, marcare, construcție, încercări și inspecții inițiale și periodice) 1 0,5
Dispozițiile generale pentru cisterne și containere cisternă (tipuri, codificare, marcare,construcție, încercări și inspecții inițiale și periodice) 1 0,5
B. Ambalarea în comun Ambalarea în comun 1 0,5
C. Interdicții de încărcare în comun Interdicții de încărcare în comun
D. Limitarea cantităților transportate Excepții legate de transportul de gaze 1 0,5
Excepții legate de dispozițiile speciale sau de explozivi ambalați în cantități limitate
Excepții legate de ambalajele goale necurățate
Excepții legate de cantitățile transportate pe unitatea de transport Excepții legate de mărfurile periculoase utilizate ca agenți de refrigerare sau de condiționare în timpul transportului
E. Marcarea, etichetarea, placardarea și semnalizarea portocalie Marcarea și etichetarea coletelor 1 0,5
Placardarea și semnalizarea portocalie
F. Mențiunile din documentulde transport Informații necesare a fi înscrise în documentul de transport
G. Echipajul și pregătirea profesională Pregătirea profesională a conducătorilor auto și a celorlalți membri ai echipajului 1 0,5
H. Prescripții privind echipamentul de transport Echipamentele, inspecția tehnică, agrearea; Certificatul de agreare
I. Legislație națională Autorizare și însoțire

d)Modulul adițional pentru mărfuri din clasa 7 (materiale radioactive)

Domeniul Tema Pregătire inițială Total 12 oredin care Pregătire periodică Total 6 oredin care
nr. ore nr. ore
A. Dispozițiile generale pentru ambalaje, cisterne șicontainere cisternă Dispozițiile generale pentru ambalaje (tipuri, codificare, marcare, construcție, încercări), nivel de contaminare 2 1
Dispozițiile generale pentru cisterne și containere cisternă (tipuri, codificare, marcare,construcție, încercări și inspecții inițiale și periodice)
B. Separarea mărfurilor Separare materiale radioactive 1 0,5
C. Utilizare exclusivă Vehicul/container în regim de utilizare exclusivă
D. Colete exceptate Colete exceptate
E. Ambalarea în comun Ambalarea în comun 1 0,5
F. Interdicții de încărcare în comun Interdicții de încărcare în comun
G. Excepții și limitarea cantităților transportate Excepții legate de dispozițiile speciale 1 0,5
Excepții legate de ambalajele goale necurățate / Decontaminare
Excepții legate de cantitățile transportate pe unitatea de transport
Limita de activitate pentru vehiculele care conțin materiale radioactive 1 0,5
Limita indicelui de transport și limita indiceluide securitate la criticitate
H. Marcarea, etichetarea, placardarea și semnalizarea portocalie Marcarea și etichetarea coletelor 1 0,5
Placardarea și semnalizarea portocalie
I. Mențiunile din documentulde transport Informații necesare a fi înscrise în documentul de transport
J. Echipajul și pregătirea profesională Pregătirea profesională a conducătorilor auto și a celorlalți membri ai echipajului 1 0,5
K. Prescripții privind echipamentul de transport Echipamentele, inspecția tehnică, agrearea; Certificatul de agreare
L. Restricțiile de circulație, autorizare și însoțire Restricțiile de circulație Autorizarea transportului și a expediției, precumși însoțirea – legislație națională 2 1
M. Securitatea operării cu mărfuri periculoase din clasa 7 Lista mărfurilor periculoase de mare risc din clasa 7 1 0,5
Formare privind securitatea
Planuri de securitate
N. Radioprotecția lucrătorilor Instruirea în ceea ce privește radioprotecția lucrătorilor 1 0,5

e)Modulul adițional pentru mărfurile din clasele 3, 4.1, 4.2, 4.3, 5.1, 5.2, 6.1, 6.2, 8 și 9 (solide și lichide)

Domeniul Tema Pregătire inițială Total 12 oredin care Pregătire periodică Total 6 oredin care
Ore Ore
A. Dispozițiile generale pentru ambalaje, cisterne șicontainere cisternă Dispozițiile generale pentru ambalaje (tipuri, codificare, marcare, construcție, încercări și inspecții inițiale și periodice) 2 1
Dispozițiile generale pentru cisterne și containere cisternă (tipuri, codificare, marcare,construcție, încercări și inspecții inițiale și periodice) 2 1
B. Ambalarea în comun Ambalarea în comun 1 0,5
C. Interdicțiile și precauțiile la încărcarea încomun Interdicții de încărcare în comun
Precauții privind produsele alimentare, alte obiecte de consum și alimentele pentru animale
D. Limitarea cantităților transportate și a cantităților exceptate Excepții legate de natura operațiunii de transport 1 0,5
Excepții legate de ambalajele goale necurățate
Excepții legate de dispozițiile speciale sau de mărfurile periculoase ambalate în cantități limitate sau cantități exceptate 1 0,5
Excepții legate de cantitățile transportate pe unitatea de transport 1 0,5
Excepții legate de transportul bateriilor cu litiu 1 0,5
Excepții legate de mărfurile periculoase utilizate ca agenți de refrigerare sau de condiționare în timpul transportului
Limitări referitoare la peroxizi organici și substanțe autoreactive
E. Marcarea, etichetarea, placardarea și semnalizarea portocalie Marcarea și etichetarea coletelor 1 0,5
Placardarea și semnalizarea portocalie (plasarea și scoaterea plăcilor-etichetă și a semnalizării portocalii)
F. Mențiunile din documentulde transport Informații necesare a fi înscrise în documentul de transport 1 0,5
G. Echipajul și pregătirea profesională Pregătirea profesională a conducătorilor auto și a celorlalți membri ai echipajului 1 0,5
H. Prescripții privind echipamentul de transport Echipamentele, inspecția tehnică, agrearea; Certificatul de agreare

f)Modulul adițional pentru mărfurile cu numerele Nr. ONU 1202, 1203, 1223, 3475, și carburantul de aviație clasificat cu Nr. ONU 1268 sau 1863 (carburanți lichizi)

Domeniul Tema Pregătire inițială Total 6 ore din care Pregătire periodică Total 3 oredin care
Ore Ore
A. Dispozițiile generale pentru ambalaje, cisterne șicontainere cisternă Dispozițiile generale pentru ambalaje (tipuri, codificare, marcare, construcție, încercări și inspecții inițiale și periodice) 1 0,5
Dispozițiile generale pentru cisterne și containere cisternă (tipuri, codificare, marcare,construcție, încercări și inspecții inițiale și periodice) 1 0,5
B. Ambalarea în comun Ambalarea în comun 1 0,5
C. Limitarea cantităților transportate și a cantităților exceptate Excepții legate de natura operațiunii de transport
Excepții legate de ambalajele goale necurățate
Excepții legate de cantitățile transportate pe unitatea de transport
Excepții legate de dispozițiile speciale sau de mărfurile periculoase ambalate în cantități limitate sau cantități exceptate 1 0,5
D. Marcarea, etichetarea, placardarea și semnalizarea portocalie Marcarea și etichetarea coletelor 1 0,5
Placardarea și semnalizarea portocalie (plasarea și scoaterea plăcilor-etichetă și a semnalizării portocalii)
E. Mențiunile din documentulde transport Informații necesare a fi înscrise în documentul de transport
F. Echipajul și pregătirea profesională Pregătirea profesională a conducătorilor auto și a celorlalți membri ai echipajului 1 0,5
G. Prescripții privind echipamentul de transport Echipamentele, inspecția tehnică, agrearea; Certificatul de agreare

 + 
Anexa nr. 3b)
Modelul de certificat de consilier de siguranță

 + 
Anexa nr. 3c)
Sarcinile consilierului de siguranță
Sub responsabilitatea conducătorului întreprinderii, consilierul are drept principală misiune căutarea oricărui mijloc și promovarea oricărei acțiuni, în limitele activităților de care se ocupă întreprinderea, pentru a facilita executarea acestor activități cu respectarea dispozițiilor aplicabile și în condiții optime de siguranță. Sarcinile consilierului, adaptate la activitățile întreprinderii, sunt, în principal, următoarele:– să monitorizeze respectarea prescripțiilor referitoare la transportul mărfurilor periculoase;– să consilieze întreprinderea în operațiunile care privesc transportul mărfurilor periculoase;– să asigure redactarea unui raport anual destinat conducerii întreprinderii și Autorității Rutiere Române – A.R.R., privind activitățile respectivei întreprinderi referitoare la transportul de mărfuri periculoase. Raportul se păstrează timp de 5 ani și se pune la dispoziția oricăror autorități naționale, la cererea acestora;Îndatoririle consilierului includ, în plus, monitorizarea următoarelor practici și proceduri referitoare la activitățile respective:– procedurile care vizează respectarea prescripțiilor referitoare la identificarea mărfurilor periculoase transportate;– practica întreprinderii privind luarea în considerație la achiziționarea de mijloace de transport, a oricărei nevoi speciale privind la mărfurile periculoase transportate;– procedurile care permit verificarea echipamentului utilizat pentru transportul mărfurilor periculoase sau pentru operațiunile de încărcare sau descărcare;– faptul că angajații implicați ai întreprinderii au o pregătire corespunzătoare, inclusiv în ceea ce privește modificările la reglementări, și că această pregătire este înscrisă în dosarul lor;– punerea în aplicare a procedurilor de urgență adecvate pentru eventualele accidente sau incidente care ar putea aduce atingere siguranței în timpul transportului mărfurilor periculoase sau în timpul operațiunilor de încărcare sau descărcare;– efectuarea de analize și, dacă este necesar, redactarea de raporturi privitoare la accidentele, incidentele sau infracțiunile grave constatate pe parcursul transportului mărfurilor periculoase sau în timpul operațiunilor de încărcare sau descărcare;– luarea de măsuri adecvate pentru evitarea repetării accidentelor, incidentelor sau infracțiunilor grave;– luarea în considerare a prescripțiilor legislative și a nevoilor particulare referitoare la transportul de mărfuri periculoase, în ceea ce privește alegerea și utilizarea subcontractanților sau a altor factori implicați;– verificarea faptului că personalul alocat transportului de mărfuri periculoase sau încărcării sau descărcării acestor mărfuri dispune de proceduri de execuție și de instrucțiuni detaliate;– introducerea unor acțiuni pentru sensibilizarea la riscurile legate de transportul mărfurilor periculoase ori încărcării sau descărcării acestor mărfuri;– implementarea procedurilor de verificare, pentru a asigura prezența la bordul mijloacelor de transport a documentelor și echipamentelor de siguranță care trebuie să însoțească transporturile, și conformitatea acestor documente și echipamente cu reglementările;– implementarea procedurilor de verificare pentru a asigura respectarea prescripțiilor referitoare la operațiunile de încărcare și descărcare;– existența planului de securitate indicat la 1.10.3.2.

 + 
Anexa nr. 3d)
RAPORT ANUAL
al consilierului de siguranță conform prevederilor art. 1.8.3.3 din Anexa A la A.D.R.
1.DATE DE IDENTIFICARE ALE ÎNTREPRINDERIIDenumire:Sediu:C.U.I.Tel:Fax:email:Puncte de lucru:(Notă: se vor menționa datele tuturor punctelor de lucru ale întreprinderii)2.DATE DE IDENTIFICARE ALE CONSILIERULUI (-LOR) DE SIGURANȚĂ:Nume:Prenume:CNP:Act. identitate, serie/număr:Certificat de consilier de siguranță, serie/număr:(Notă: se vor menționa datele tuturor consilierilor de siguranță ai întreprinderii)3.MENȚIONAREA ACTIVITĂȚILOR RELEVANTE ȘI A MODURILOR DE TRANSPORT[] Încărcare [] Transport rutier[] Descărcare [] Transport feroviar[] Transport [] Transport pe căi navigabile interioare4.ACTIVITĂȚILE MENȚIONATE LA PCT. 3 FAC PARTE DIN OPERAȚIUNI DE TRANSPORT ÎN TRAFIC:județean (%)național (%)în U.E. și S.E.E. (%)în alte state (%)5.INFORMAȚII PRIVIND ACTIVITĂȚILE ȘI CANTITĂȚILE RELEVANTE DE MĂRFURI

ÎNCĂRCARE
clasa cantitatea (tone/an sau mc/an) punct de încărcare
TOTAL

DESCĂRCARE
clasa cantitatea (tone/an sau mc/an) punct de descărcare
TOTAL
TRANSPORT
clasa cantitatea în tone/an cantitatea în tone x km/an

6.LISTA VEHICULELOR RUTIERE UTILIZATE

nr. înmatriculare deținător tipul vehiculului masa maximă autorizată tip certificat de agreare

7.MODURI DE TRANSPORT UTILIZATE

rutier (%)
feroviar (%)
pe căi navigabile interioare (%)
atele (%)

8.TIPURI DE RECIPIENTE UTILIZATE LA TRANSPORT

[] Containere[] Containere cisternă[] Colete[] Recipiente mari pentru vrac[] Cisterne[] Recipiente pentru gaze[] Vagoane cisternă[] Cisterne demontabile[] Altele[] Vagoane de marfă8.LISTA EVENIMENTELOR (ACCIDENTE, INCIDENTE SAU ABATERI GRAVE) SURVENITE PE PARCURSUL ANULUI, ÎN TIMPUL TRANSPORTULUI, ÎNCĂRCĂRII SAU DESCĂRCĂRII MĂRFURILOR PERICULOASE

DATA LOCUL EVENIMENTULUI

9.INFORMARE GENERALĂ PRIVIND ACTIVITĂȚILE CONSILIERULUI (-LOR) DE SIGURANȚĂ

9.1Pregătirea angajațilorNumărul de angajați aflați în punctul de lucru unde se desfășoară activitatea precizată la pct. 3:Numărul de angajați implicați în activitatea precizată la pct. 3:Au fost pregătiți profesional angajații implicați în desfășurarea activităților precizate la pct. 3:DA [] NU []Pregătirea profesională a angajaților a fost menționată în fișele de protecție a muncii și în dosarele cu acte personale ale acestora:DA [] NU []În cazul în care răspunsul este negativ, detalierea măsurilor luate de conducerea întreprinderii pentru a remedia această deficiență.Descrierea, dacă este cazul, a pregătirii profesionale efectuate (durată în ore, număr de cursanți, conținut, alte informații relevante)10.INFORMAȚII DE ORDIN GENERAL PRIVIND ACTIVITĂȚILE CONSILIERULUI (-LOR) DE SIGURANȚĂ

1. Au fost examinate de consilierul de siguranță procedurilepentru identificarea mărfurilor periculoase în vederea transportului? Observații: [] DA [] NU [] Nu este cazul
2. Au fost examinate de consilierul de siguranță procedurilereferitoare la luarea în considerare a tuturor particularităților mărfurilor de transportat atunci când sunt achiziționate vehicule? Observații: [] DA [] NU [] Nu este cazul
3. Au fost examinate de consilierul de siguranță procedurilede verificare a echipamentelor utilizate la transportul, încărcarea sau descărcarea mărfurilor periculoase? Observații: [] DA [] NU [] Nu este cazul
4. A fost examinat de consilierul de siguranță faptul că angajații implicați ai întreprinderii au o pregătire corespunzătoare, inclusiv în ceea ce privește modificările la reglementări, și că această pregătire este înscrisă în dosarul lor? Observații: [] DA [] NU [] Nu este cazul
5. Au fost examinate de consilierul de siguranță procedurilede punere în aplicare a măsurilor de urgență adecvate și, după caz, de redactare a raportului, în cazul accidentelor, incidentelor sau abaterilor grave constatate în timpul transportului, încărcării sau descărcării mărfurilor periculoase? Observații: [] DA [] NU [] Nu este cazul
6. Au fost efectuate de consilierul de siguranță analize și,după caz, redactate rapoarte privitoare la accidentele, incidentele sau infracțiunile grave constatate pe parcursul transportului mărfurilor periculoase sau în timpul operațiunilor de încărcare sau descărcare? Observații: [] DA [] NU [] Nu este cazul
7. A fost verificată de consilierul de siguranță implementarea măsurilor necesare prevenirii repetării accidentelor, incidentelor sau infracțiunilor grave din timpul transportului, încărcării sau descărcării mărfurilor periculoase? Observații: [] DA [] NU [] Nu este cazul
8. Au fost examinate de consilierul de siguranță procedurilereferitoare la luarea în considerare a prescripțiilor legislative și a nevoilor particulare referitoare la transportul de mărfuri periculoase, în ceea ce privește alegerea și utilizarea subcontractanților sau a altor factori implicați? Observații: [] DA [] NU [] Nu este cazul
9. A fost verificat de consilierul de siguranță faptul că personalul implicat în transportul, încărcarea sau descărcarea mărfurilor periculoase dispune de proceduri și instrucțiuni de lucru detaliate? Observații: [] DA [] NU [] Nu este cazul
10. Au fost adoptate, la propunerea consilierului de siguranță, măsuri în scopul sensibilizării la riscul inerenttransportului, încărcării sau descărcării mărfurilor periculoase? Observații: [] DA [] NU [] Nu este cazul
11. A fost examinat de consilierul de siguranță modul în care se verifică existența la bordul vehiculelor a documentelor și echipamentelor care trebuie să însoțească transportul, precum și conformitatea acestora cu prevederilelegale? Observații: [] DA [] NU [] Nu este cazul
12. A fost evaluată de consilierul de siguranță implementarea procedurilor de verificare a respectării prescripțiilor referitoare la încărcarea și descărcarea mărfurilor periculoase? Observații: [] DA [] NU [] Nu este cazul
13. A fost verificată de consilierul de siguranță existența planului de securitate indicat în capitolul 1.10.3.2 din RID / ADR? Observații: [] DA [] NU [] Nu este cazul

––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x