Notă …
Aprobate prin ORDINUL nr. 523/808/351/2003, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 776 din 5 noiembrie 2003. +
Articolul 1(1)Prezentele norme se aplică produselor definite în anexa nr. 1.(2)Prezentele norme nu se aplică în cazul produselor destinate fabricării produselor de panificatie, patiserie sau a biscuitilor. +
Articolul 2Normele generale privind etichetarea alimentelor prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1.924/2006 și (CE) nr. 1.925/2006 ale Parlamentului European și ale Consiliului și de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European și a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE și 2008/5/CE ale Comisiei și a Regulamentului (CE) nr. 608/2004 al Comisiei, se aplică în cazul produselor definite în anexa nr. 1 la norme, în următoarele condiții: 1.a)Denumirile din anexa nr. 1 se aplică doar produselor cuprinse în această anexă și sunt utilizate, în cazul comercializării, pentru a le desemna. … b)Denumirile din anexa nr. 1 pot fi totuși folosite, ca o alternativă și conform practicilor utilizate, pentru a desemna alte produse care nu pot fi confundate cu cele definite în anexa nr. 1. … … 2.a)Denumirea produsului este însoțită de mențiunea privind fructul sau fructele utilizate, în ordinea descrescătoare a ponderii materiilor prime utilizate în fabricație. … b)În cazul produselor fabricate din trei sau mai multe fructe, indicarea fructelor utilizate poate fi înlocuită prin cuvintele «amestec de fructe», printr-o mențiune similară sau prin cea a numărului tipurilor de fructe utilizate. … … 3.Etichetarea cuprinde indicarea conținutului de fructe, incluzând cuvintele «preparat cu X grame de fructe pentru 100 grame» de produs finit. În cazul utilizării extractelor apoase, calculul se face după scăderea masei apei utilizate la prepararea extractelor. … 4.Elementele descrise la pct. 3 apar în același câmp vizual cu denumirea produsului și în caractere clare, vizibile. … (la 14-06-2025,
Articolul 2 a fost modificat de Punctul 3. , Articolul I din ORDINUL nr. 532 din 20 decembrie 2024, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 191 din 5 martie 2025
)
+
Articolul 3La fabricarea produselor definite în anexa nr. 1 pot fi utilizate doar ingredientele enumerate în anexa nr. 2 și materiile prime care sunt conforme cu prevederile din anexa nr. 3. +
Articolul 4Se autorizeaza comercializarea produselor definite în anexa nr. 1, dacă sunt conforme definitiilor și condițiilor stabilite în prezentele norme, începând cu data intrării în vigoare a ordinului de aprobare a acestora. +
Articolul 5Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezentele norme. +
Anexa nr. 1la norme
DENUMIREA PRODUSELOR, CARACTERISTICI ȘI DEFINIȚII1.Definițiia)Gemul este un amestec cu consistență adecvată de gel, obținut din zaharuri, pulpă și/sau piureul unuia sau mai multor tipuri de fructe și apă.Gemul de citrice poate fi obținut din fructul întreg, tăiat în fâșii și/sau felii.Cantitatea de pulpă și/sau de piure utilizată pentru fabricarea a 1.000 grame de produs finit trebuie să fie de minimum: 450 grame în general; 350 grame în cazul coacăzelor roșii, al scorușelor, al fructelor de cătină albă, al coacăzelor negre, al măceșelor și al gutuilor; 180 grame în cazul ghimbirului; 230 grame în cazul merelor anacard; 80 grame în cazul fructelor pasiunii.(la 14-06-2025,
Litera a) , Punctul 1. , Anexa nr. 1 a fost modificată de Punctul 4. , Articolul I din ORDINUL nr. 532 din 20 decembrie 2024, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 191 din 5 martie 2025
)
… b)Gemul de calitate superioară este un amestec cu consistență adecvată de gel, obținut din zaharuri, pulpa neconcentrată a unuia sau mai multor tipuri de fructe și apă.Gemul de calitate superioară de măceșe și cel fără semințe de zmeură, mure, coacăze negre, afine și coacăze roșii poate fi obținut, în întregime sau parțial, din piureul neconcentrat din fructele respective.Gemul de calitate superioară de citrice poate fi obținut din fructul întreg, tăiat în fâșii și/sau felii.Fructele care nu se pot utiliza în amestec cu alte fructe la producerea gemului de calitate superioară sunt următoarele: mere, pere, prune cu sâmbure aderent, pepene galben, pepene verde, struguri, dovleac, castraveți și roșii.Cantitatea de pulpă utilizată la fabricarea a 1.000 grame de produs finit trebuie să fie de minimum: 500 grame în general; 450 grame în cazul coacăzelor roșii, al scorușelor, al fructelor de cătină albă, al coacăzelor negre, al măceșelor și al gutuilor; 280 grame în cazul ghimbirului; 290 grame în cazul merelor anacard; 100 grame în cazul fructelor pasiunii.(la 14-06-2025,
Litera b) , Punctul 1. , Anexa nr. 1 a fost modificată de Punctul 4. , Articolul I din ORDINUL nr. 532 din 20 decembrie 2024, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 191 din 5 martie 2025
)
… c)Jeleul este un amestec cu consistenta de gel, obținut din zaharuri și sucul și/sau extractele apoase din una sau mai multe specii de fructe.Cantitatea de suc și/sau extracte apoase utilizata la fabricarea a 1.000 grame de produs finit nu trebuie să fie inferioară celei stabilite în cazul fabricării gemului. Aceste cantități se calculează după scăderea masei apei utilizate la prepararea extractelor apoase. … d)Jeleul de calitate superioară este produsul gelificat obținut prin fierberea cu zaharuri a sucului de fructe și/sau a extractelor apoase de fructe, dintr-un tip sau mai multe tipuri de fructe. Cantitatea de suc de fructe și/sau de extracte apoase utilizată la fabricarea a 1.000 grame de produs finit nu trebuie să fie inferioară celei stabilite pentru fabricarea gemului de calitate superioară. Aceste cantități se calculează după scăderea masei apei utilizate la prepararea extractelor apoase. Fructele care nu se pot utiliza în amestec cu alte fructe la producerea jeleului de calitate superioară sunt următoarele: mere, pere, prune cu sâmbure aderent, pepene galben, pepene verde, struguri, dovleac, castraveți și roșii.(la 14-06-2025,
Litera d) , Punctul 1. , Anexa nr. 1 a fost modificată de Punctul 4. , Articolul I din ORDINUL nr. 532 din 20 decembrie 2024, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 191 din 5 martie 2025
)
… e)Marmelada de citrice este un amestec cu consistența de gel, obținut din apă, zaharuri și unul sau mai multe dintre produsele următoare, obținute din citrice: pulpă, piure, suc, extracte apoase și coaja fructelor. În denumirea produsului marmeladă de citrice, termenul citrice poate să fie înlocuit cu denumirea fructului citric folosit. Pentru marmelada fabricată din mai multe tipuri de citrice se va utiliza pentru denumirea produselor termenul «marmeladă mixtă de fructe» sau «marmeladă de [x] fructe», unde x este numărul de fructe, în cazul marmeladei de citrice produse din trei sau mai multe tipuri de fructe.Cantitatea de citrice utilizată pentru fabricarea a 1.000 grame de produs finit trebuie să fie de minimum 200 grame, din care cel puțin 75 grame trebuie să provină din endocarp.(la 14-06-2025,
Litera e) , Punctul 1. , Anexa nr. 1 a fost modificată de Punctul 4. , Articolul I din ORDINUL nr. 532 din 20 decembrie 2024, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 191 din 5 martie 2025
)
… f)Denumirea marmeladă jeleu desemnează produsul definit drept marmeladă de citrice care nu conține materie insolubilă, cu excepția, eventual, a unor mici cantități de coajă mărunțită.(la 14-06-2025,
Litera f) , Punctul 1. , Anexa nr. 1 a fost modificată de Punctul 4. , Articolul I din ORDINUL nr. 532 din 20 decembrie 2024, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 191 din 5 martie 2025
)
… g)Piureul de castane indulcit este un amestec cu consistenta de gel, obținut din apa, zahăr și cel puțin 380 grame de piure de castane (Castanea sativa) la 1.000 grame de produs finit. … … 2.a)Produsele definite la pct. 1 trebuie să prezinte un conținut de substanța uscata solubila egal cu 60% sau mai mult, determinata cu ajutorul refractometrului, cu excepția acelor produse în care zaharurile au fost total sau parțial înlocuite cu indulcitori. … b)În anumite cazuri speciale și fără a aduce atingere art. 17 alin. (1) din Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011, inclusiv în situația în care conținutul de substanță uscată solubilă este sub 60%, dar nu mai puțin de 55% și se utilizează suc de fructe concentrat pentru a înlocui parțial sau total zahărul, se pot folosi denumirile produselor de la pct. 1.(la 14-06-2025,
Litera b) , Punctul 2. , Anexa nr. 1 a fost modificată de Punctul 5. , Articolul I din ORDINUL nr. 532 din 20 decembrie 2024, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 191 din 5 martie 2025
)
… c)În cazul amestecurilor de fructe, conținutul minim stabilit la pct. 1 pentru diferitele specii de fructe trebuie să fie redus proporțional cu procentele de utilizare. … … +
Anexa nr. 2la norme
INGREDIENTELa fabricarea produselor definite în anexa nr. 1 la norme se pot utiliza următoarele ingrediente:– miere, conform definiției din actele normative în vigoare, în toate produsele, ca înlocuitor total sau parțial al zaharurilor; … – suc de fructe concentrat sau neconcentrat, numai în gem; … – suc de citrice concentrat sau neconcentrat, în produsele obținute din alte tipuri de fructe, numai în gem, gem de calitate superioară, jeleu și jeleu de calitate superioară; … – suc de fructe roșii concentrat sau neconcentrat, numai în gem și în gem de calitate superioară obținut din măceșe, căpșuni, zmeură, agrișe, coacăze roșii, prune și rubarbă; … – suc de sfeclă roșie concentrat sau neconcentrat, numai în gem și jeleu obținut din căpșuni, zmeură, agrișe, coacăze roșii și prune; … – uleiuri esențiale de citrice, numai în marmelada de citrice și marmelada jeleu; … – uleiuri și grăsimi comestibile ca agenți antispumare, în toate produsele; … – pectină lichidă, în toate produsele; … – coajă de citrice, în gem, gem de calitate superioară, jeleu și jeleu de calitate superioară; … – frunze de Pelargonium odoratissimum, în gem, gem de calitate superioară, jeleu și jeleu de calitate superioară, în cazul în care sunt obținute din gutui; … – băuturi spirtoase, vin și vin licoros, nuci, plante aromatice, condimente, vanilie și extracte de vanilie, în toate produsele; … – vanilină, în toate produsele; … – aditivii alimentari autorizați în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1.333/2018 al Parlamentului European și al Consiliului privind aditivii alimentari. … (la 14-06-2025,
Anexa nr. 2 a fost modificată de Punctul 6. , Articolul I din ORDINUL nr. 532 din 20 decembrie 2024, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 191 din 5 martie 2025
)
+
Anexa nr. 3la norme
MATERII PRIME1.DefinițiiÎn cadrul prezentelor norme se aplică următoarele definiții:a)Fruct:– fructul proaspăt, sanatos, fără deteriorări, conținând toate elementele constitutive esențiale și suficient de copt pentru a putea fi utilizat după aplicarea procedeelor de spalare, îndepărtare a petelor, a vârfului și a cozii; … – în cadrul prezentelor norme, rosiile, părțile comestibile ale tulpinilor de rubarba, morcovii, cartofii dulci, castravetii, dovlecii, pepenii galbeni și pepenii verzi se considera ca fiind fructe; … – termenul ghimbir defineste radacina comestibila a plantei de ghimbir în stare proaspăta sau conservată. Ghimbirul poate fi uscat sau conservat în sirop. … … b)Pulpa (de fructe): partea comestibila a fructului întreg, dacă este cazul fără coaja, semințe, samburi și alte astfel de elemente, care poate fi taiata sau zdrobita, dar care nu a fost transformata în piure. … c)Piure (de fructe): partea comestibila a fructului întreg, dacă este cazul fără coaja, semințe, samburi și alte astfel de elemente, care a fost transformata în piure prin pasare sau prin alt procedeu similar. … d)Extract apos (din fructe)Extractele apoase din fructele care sunt supuse pierderilor în timpul procesului normal de fabricație conțin toate componentele solubile în apa ale fructului utilizat. … e)ZaharuriSe autorizeaza următoarele zaharuri:1.zaharurile definite conform actelor normative în vigoare; … 2.sirop de fructoza; … 3.zaharuri extrase din fruct; … 4.zahăr nerafinat. … … … 2.Tratamentul materiilor primea)Produsele definite la pct. 1 lit. a), b), c) și d) pot fi supuse următoarelor tratamente: încălzire, refrigerare sau congelare; liofilizare; concentrare, în măsura în care tehnic este posibil.(la 14-06-2025,
Litera a) , Punctul 2. , Anexa nr. 3 a fost modificată de Punctul 7. , Articolul I din ORDINUL nr. 532 din 20 decembrie 2024, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 191 din 5 martie 2025
)
… b)Caisele și prunele utilizate la fabricarea gemului pot fi tratate prin alte procedee de deshidratare decât cele de liofilizare. … c)Coaja de citrice se poate conserva în saramura. … …