NORME DE SECURITATE RADIOLOGICA din 16 decembrie 2002

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 16/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL APELOR SI PROTECTIEI MEDIULUI
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 50 bis din 29 ianuarie 2003
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Actiuni induse de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulCOMPLETEAZA PEORDIN 228 16/12/2002
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulCOMPLETEAZA PEORDIN 228 16/12/2002
ART. 1REFERIRE INDIRECTA LAOUG 204 15/11/2000
ART. 1REFERIRE LALEGE (R) 111 10/10/1996
ART. 3REFERIRE LAORDIN 366 22/09/2001
ART. 3REFERIRE LAORDIN 353 20/08/2001
ART. 3REFERIRE INDIRECTA LAOUG 204 15/11/2000
ART. 3REFERIRE LAORDIN 14 24/01/2000
ART. 3REFERIRE LALEGE (R) 111 10/10/1996
ART. 5REFERIRE INDIRECTA LAOUG 204 15/11/2000
ART. 5REFERIRE LALEGE (R) 111 10/10/1996
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulREFERIT DEORDIN 342 24/09/2008
ActulREFERIT DEGHID 24/09/2008

Proceduri de acceptare a întreprinderilor externe



ANEXĂ

NORME OE SECURITATE RADIOLOGICĂ- PROCEDURI DE ACCEPTARE A ÎNTREPRINDERILOR EXTERNE

b) CNCAN- Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare.

CAPITOLUL I

Dispoziţii generale Domeniul de aplicare

Art.1. Prezentele norme sunt emise în temeiul Legii nr. 111/1996 privind desfăşurarea în siguranţă a activităţilor nucleare, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi au ca obiect procedurile de acceptare a întreprinderilor externe, conform cerinţelor din Normele de securitate radiologică privind radioprotecţia operaţională a lucrătorilor externi.

Art.2. Prezentele norme nu exclud obţinerea altor autorizaţii prevăzute de reglementările în vigoare.

Definiţii

Art.3. În scopul aplicării prezentelor norme, pe lângă termenii şi expresiile definite în Legea nr. 111/1996, republicată, cu modificările şi completarile ulterioare, în Normele fundamentale de securitate radiologică, aprobate prin ordinul preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare nr. 14/2000 şi publicate în Monitorul Oficial al României Partea I, nr. 404 bis din 29 august 2000, în Normele de securitate radiologică privind radioprotecţia operaţională a lucrătorilor externi aprobate prin ordinul preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare nr 353/2001 şi publicate în Monitorul Oficial al României Partea I, nr 764 bis din 30 noiembrie 2001 şi în Normele de securitate radiologică - Proceduri de autorizare, aprobate prin ordinul preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare nr. 366/2001 şi publicate în Monitorul Oficial al României Partea I, nr. 764 bis din 30 noiembrie 2001, sunt definiţi următorii termeni şi următoarele expresii:

a) Acceptarea- procesul de recunoaştere de către CNCAN a declarării activităţilor pe care întreprinderea externă urmează să le desfăşoare în zona controlată a unor întreprinderi operatoare. În urma ?cceptării, CNCAN eliberează un certificat de acceptare. ln cazul în care intreprinderea externă desfăşoară o activitate care necesită autorizare/înregistrare conform prevederilor Legii 111/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, certificatul de acceptare se eliberează numai după obţinerea autorizaţiei, respectiv a certificatului de înregistrare.

  1. c) Carnet individual de supraveghere radiologică- denumit în continuare carnet - este documentul prezentat în art. 4, alin. (4) din Normele de securitate radiologică privind radioprotecţia operaţională a lucrătorilor externi, prin care întreprinderea externă asigură înregistrarea rezultatelor supravegherii dozimetrice a lucrătorilor externi.

  2. d) Monitorizareaindividuală- măsurarea individuală a iradierii externe şi a contaminării interne a lucrătorilor externi expuşi pericolului de iradiere precum şi interpretarea rezultatelor masurătorilor pentru evaluarea dozei individuale ; suplimentar include şi înregistrarea dozelor evaluate.

  3. e) Monitorizarea radiologică a mediului de lucru- controlul factorilor care afectează expunerea la radiatii a locurilor de muncă cu scopul verificării expunerii, prevenirii expunerii evitabile sau stabilirii necesităţilor pentru monitorizarea individuală ; suplimentar include şi înregistrarea rezultatelor masurătorilor.

    CAPITOLUL li

    Acceptarea Prevederi generale privind acceptarea

    Art.4. (1) Întreprinderile externe pot desfăşura activităti în zona controlată a unor întreprinderi operatoare numai dacă acestea au obţinut în prealabil certificatul de acceptare.

    1. (2) Pentru activităţile prevăzute la alin.(1) pot fi utilizati numai lucrătorii externi care detin carnetul completat la zi şi sunt declaraţi apţi din punct de vedere medical.

    2. (3) În cazul întreprinderilor externe cu sediul în străinătate, dacă legislaţia ţării în care îşi au sediul prevede completarea unor documente specifice de supraveghere radiologică individuală, atunci întreprinderea externă este responsabilă de completarea acestor documente împreună cu întreprinderea operatoare, conform prevederilor legislaţiei din ţara respectivă. În acest caz nu mai este necesară eliberarea carnetelor prevăzute la alin. (2).

    3. (4) ln situaţii speciale care presupun intervenţii urgente în zona controlată a unor întreprinderi operatoare, prin excepţie de la prevederile alin.

    1. (1) şi/sau (2), întreprinderea externă, care deţine sau nu certificat de acceptare, poate să-şi desfăşoare activităţile, utilizând lucrători externi care nu deţin carnet, în următoarele condiţii:

      1. a) lucrătorii externi au fost declaraţi apţi din punct de vedere medical pentru lucrul în zona radiologică respectivă;

      2. b) întreprinderea externă a declarat întreprinderii operatoare că personalul respectiv nu a depăşit limitele de doza anuale.

      3. c) întreprinderea externă a notificat CNCAN, asumându­ şi obligaţia de a depune dosarul de acceptare în cel mult 15 zile de la data începerii activităţii.

        Art.5. Acceptarea poate fi solicitată numai pentru activităţile desfăşurate de lucrătorii întreprinderii externe, numiţi aici lucrători externi, în unităţi operatoare autorizate de CNCAN, conform prevederilor Legii nr. 111/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

        Art.6. Documentaţia tehnică pe baza căreia s-a realizat acceptarea întreprinderii externe face parte integrantă din certificatul de acceptare; modificarea unilaterală a acesteia de către solicitant este interzisă şi conduce la anularea certificatului de acceptare.

        Art.7. Certificatul de acceptare va conţine cel puţin următoarele informaţii:

        1. a) un număr de identificare dat de CNCAN;

        2. b) denumirea oficială a titularului, adresa sediului social, numărul de înregistrare la Registrul Comerţului;

        3. c) identificarea activităţilor pe care lucrătorii externi urmează să le desfăşoare în zona controlată a întreprinderii operatoare;

        4. d) în cazul întreprinderilor autorizate/înregistrate numărul de identificare şi durata de valabilitate a autorizaţiei/certificatului de înregistrare;

        5. e) identificarea secţiunii administrative, instalaţiei, spaţiului de producţie, locului în care se desfăşoară activitaţile declarate;

        6. f) limite şi condiţii;

        7. g) durata de valabilitate;

        8. h) semnătura preşedintelui CNCAN şi ştampila

        CNCAN.

        Art.8. Certificatul de acceptare poate fi eliberat numai dacă întreprinderea externă îndeplineşte cerinţele ce îi revin din capitolul referitor la obligaţiile întreprinderii externe prevăzute în Normele de securitate radiologică privind radioprotecţia operaţională a lucrătorilor externi.

        Art.9. (1) Intreprinderea operatoare trebuie să elibereze permise de exercitare de activităţi nucleare pentru lucrătorii externi, care să acopere activităţile desfăşurate de aceştia în zonele controlate ale întreprinderii respective

    2. (2) întreprinderea externă trebuie să se asigure că lucrătorii săi, care desfăşoară activităţi în zona controlată a unor întreprinderi operatoare, posedă

      permise de exercitare valabile pentru activităţile respective

      Art.10. lnregistrarea rezultatelor monitorizării individuale a lucrătorilor externi în carnete, se va face conform prevederilor din anexele Normelor de securitate radiologică privind radioprotecţia operaţională a lucrătorilor externi.

      Art.11. Intreprinderea externă autorizată/înregistrată va ţine o evidenţă separată a monitorizării individuale a lucratorilor externi conform prevederilor aplicabile din Normele de dozimetrie individuala emise de CNCAN.

      Solicitarea certificatului de acceptare

      Art.12. Solicitarea certificatului de acceptare se face pe baza unui dosar care trebuie să conţină cererea şi documentaţia tehnică.

      Art.13. Dosarul de acceptare va îndeplini următoarele cerinţe:

      1. a) va avea filele numerotate şi va include un cuprins;

      2. b) toate documentele din dosarul de acceptare trebuie să fie lizibile, tipărite­ dactilografiate sau la imprimantă; nu se admit documente transmise prin fax;

      3. c) documentele de acceptare vor fi prezentate într-un dosar de încopciat.

Art.14. Informaţiile conţinute în dosarul de acceptare sunt confidenţiale. Reprezentanţii CNCAN sunt obligaţi să respecte confidenţialitatea informaţiilor primite, respectiv caracterul secret al unor informaţii în situaţia când au fost clasificate ca atare de solicitantul acceptării.

Cererea

Art.15. Cererea de acceptare trebuie să fie întocmită conform anexei la prezentele norme.

Documentaţia tehnică pentru acceptare

Art.16. Documentaţia tehnică pentru acceptare va cuprinde:

  1. a) declaraţia reprezentantului legal al întreprinderii externe din care să rezulte că solicitantul acceptării îndeplineşte toate prevederile prezentelor norme.

  2. b) lista activităţilor pe care lucrătorii întreprinderii externe le vor executa în zona controlată a întreprinderii operatoare.

  3. c) copii ale contractelor încheiate de întreprinderea externă cu furnizorii serviciilor necesare îndeplinirii prezentelor norme.

  4. d) modelul de contract dintre întreprinderea externă şi întreprinderea operatoare.

  5. e) lista lucrătorilor externi pentru care se solicită carnet precum şi datele personale ale acestora: nume, sex, cod numeric personal, data şi locul naşterii.

  6. f) avizul medical din care să rezulte că lucrătorii externi sunt apţi pentru lucrul în câmpuri de radiaţii.

  7. g) dovada de plată a taxei şi tarifului aferent acceptării, în conformitate cu Regulamentul privind taxele şi tarifele pentru autorizarea şi controlul activităţilor nucleare.

  8. h) dovada de achitare a taxei şi tarifului pentru eliberarea carnetului, în conformitate cu Regulamentul privind taxele şi tarifele pentru autorizarea şi controlul activităţilor nucleare, dacă este cazul.

  9. i) numele şi prenumele persoanelor responsabile cu supravegherea radiologică a lucrătorilor externi.

  10. j) documente privind sistemul de evidenţă a dozelor, care să demonstreze, pentru cazul lucrătorilor externi, îndeplinirea prevederilor privind înregistrarea şi raportarea rezultatelor monitorizării individuale a expunerii la radiaţii din Normele fundamentale de securitate radiologică.

Art.17. Suplimentar cerinţelor art. 16 în cazul întreprinderilor externe autorizate/înregistrate, documentaţia de acceptare va cuprinde şi copia autorizaţiei/certificatului de înregistrare.

Art.18. Solicitarea ulterioară a întreprinderii externe de a fi eliberate de către CNCAN carnete suplimentare nu presupune o nouă acceptare, în acest caz fiind suficiente o simplă cerere şi plata taxei şi tarifului aferente eliberării carnetelor.

Art.19. (1) Dosarele incomplete, în sensul art.16 sau 17 , nu intră în procesul de evaluare.

  1. (2) CNCAN va notifica întreprinderea externă, cât mai curând posibil dar nu mai tarziu de 30 de zile de la data primirii dosarului, printr-o adresă, asupra completărilor necesare. Dacă aceste completări nu se primesc în termen de cel mult 30 de zile de la data notificării, CNCAN va respinge dosarul fară nici o altă avertizare iar solicitantul nu va putea face referiri ulterioare la acesta, nu va putea pretinde utilizarea unor părţi din el şi nici să revendice taxele şi tarifele achitate.

  2. (3) Dosarele complete, în sensul art. 16 sau 17 intră în procesul de evaluare în cursul căruia CNCAN poate solicita clarificări, dovezi în susţinerea afirmaţiilor, expertize, refacerea unor părţi din dosar, participarea directă a persoanei calificate care reprezintă solicitantul, poate efectua controale şi poate da termene pentru realizarea completărilor solicitate. Nerespectarea acestor termene fară acordul prealabil al CNCAN conduce la respingerea cererii de acceptare.

  3. (4) Dosarele incomplete sau respinse nu se restituie.

  4. (5) Solicitantul acceptării poate contesta prin argumente documentate corespunzător, printr-un memoriu adresat preşedintelui CNCAN, în termen de două luni de la data primirii adresei de notificare a respingerii acceptării.

Eliberarea carnetului

Art.20. (1) Carnetul se eliberează de către CNCAN întreprinderii externe dupa acceptare, în condiţiile prevăzute de Normele de securitate radiologică privind radioprotecţia operaţională a lucrătorilor externi.

(2) Completarea datelor cuprinse în partea a li-a şi a III-a din carnet se va face de către responsabilul cu supravegherea dozimetrică a lucrătorilor externi, la eliberarea carnetului şi în prezenţa reprezentantului CNCAN.

Durata de valabilitate a certificatului de acceptare

Art.21. Certificatul de acceptare este valabil pe durata de desfăşurare a lucrărilor declarate de solicitant dar nu mai mult decât durata de valabilitate a autorizaţiei/certificatului de înregistrare, respectiv nu mai mult de 5 ani, în cazul întreprinderilor externe care nu necesită autorizare/înregistrare.

Art.22. (1) Prelungirea valabilităţii certificatului de acceptare se solicită cu cel puţin 30 de zile înainte de expirarea certificatului.

  1. (2) Solicitarea prelungirii valabilităţii certificatului de acceptare se face prin trimiterea la CNCAN a dosarului prevăzut la art. 16 şi 17.

    Art.23. În cazul expirării valabilităţii certificatului de acceptare, întreprinderea externă nu mai poate desfăşura activităţi în zona controlată a întreprinderii operatoare până la obţinerea unui nou certificat de acceptare.

    CAPITOLUL III

    Monitorizarea individuala

    Art.24. Monitorizarea individuală a expunerii la radiaţii a lucrătorilor externi care desfăşoară activităţi în zona controlată a unor întreprinderi operatoare este efectuată prin intermediul unui organism dozimetric acreditat de CNCAN, conform prevederilor aplicabile din Normele fundamentale de securitate radiologică.

    Art.25. Pentru completarea Registrului Naţional de Doze şi Surse de Radiaţii Ionizante, întreprinderea externă va transmite la CNCAN, raportări anuale ale monitorizării individuale a lucrătorilor externi până la sfârşitul lunii martie a anului următor şi ori de câte ori au loc expuneri special autorizate, accidentale sau de urgenţă, conform prevederilor aplicabile din Normele fundamentale de securitate radiologică şi din Normele de dozimetrie individuală.

    CAPITOLUL IV

    Dispoziţii tranzitorii şi finale

    Art.26. În cazul în care întreprinderea externă doreşte să utilizeze lucrători externi care îşi desfăşoară activitatea la alt angajator care îi utilizează ca lucrători expuşi profesional, ea

    image

    ANEXĂ

    lanorme

    image

    Model de cerere de acceptare a activitătilor desfăşurate de lucrătorii întreprinderii externe în zona controlată a unor întreprinderi operatoare. '

    Antetul declarantului:

    Denumirea persoanei legal constituite:............................................. Sediul social:................................................................................

    Actul normativ in temeiul căruia este legal constituită: .................................

    Telefon:......................Fax:.....................

    Număr de înregistrare/Data:.......................

    Către,

    Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare Bd. Libertăţii nr. 14, Bucureşti, sectorul 5, C.P. 42-4

    1. 1. Vă solicităm acceptarea declaraţiei ca întreprinderea externă ce urmează să desfăşoare activităţi în zone controlate ale întreprinderilor operatoare:

      1. 1.1. Denumirea întreprinderii externe:..................................................................

        Sediul social: localitatea: .............................., sectorul/judeţul: ,

        strada:...................,nr.:..............., tel:......................, fax:......................

        Actul legal în temeiul căruia este legal constituită: ............................................. Persoana împuternicită să reprezinte întreprindera externă în relaţia cu întreprinderea operatoare:Numele:...................................., funcţia:...............................................

      2. 1.2. Întreprinderile operatoare la care se vor desfăşura lucrări in zonele cotrolate:

      3. 1.3. Activităţile pe care întreprinderea externă solicitantă urmează să le desfăşoare în zonele controlate ale întreprinderilor operatoare:

        .........: ....................············•·········································...... .

      4. 1.4. Tipul expunerii: internă D, externă D, ambele D

      5. 1.5. Numărul de lucrători externi angajaţi în desfăşurarea lucrărilor în zona controlată a întreprinderilor operatoare ,pentru care se solicita carnet............

      6. 1.6. Numele persoanei(lor) responsabile cu supravegherea radologică a lucrătorilor externi: Nume:............................., funcţia: , mijloacele prin care aceasta poate fi contactată:

        telefon:................, fax:................

    2. 2. Documentaţia pentru acceptarea declaraţiei întreprinderii externe în conformitate cu art. 16-17 din Normele de securitate radiologică - Proceduri de acceptare a întreprinderilor externe:

    3. 3. În cazul modificării documentaţiei de acceptare a declaraţiei ne angajăm să notificăm în prealabil CNCAN.

Persoana împuternicită să reprezinte persoana legal constituită:

Numele: ....................................

Functia: ............................................

Semnatura:. Stampila:

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x