NORME DE IGIENĂ din 24 octombrie 2002

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 16/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 866 din 2 decembrie 2002
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHG 924 11/08/2005
Nu exista actiuni induse de acest act
Nu exista acte referite de acest act
Acte care fac referire la acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulREFERIT DEGHID 04/10/2018
ActulABROGAT DEHG 924 11/08/2005
ActulREFERIT DEHG 924 11/08/2005
ActulREFERIT DEREGULI 11/08/2005
ActulREFERIT DEORDIN 147 23/12/2005
ActulREFERIT DEPROGRAM 23/12/2005
ActulAPROBAT DEHOTARARE 1198 24/10/2002
ActulCONTINUT DEHOTARARE 1198 24/10/2002
ART. 46REFERIT DEORDIN 232 02/03/2004
ART. 46REFERIT DEORDIN 4034 16/06/2004
ART. 46REFERIT DEORDIN 1225 24/12/2003
ART. 46REFERIT DEORDIN 5031 26/09/2003





Notă
Aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.198 din 24 octombrie 2002, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 866 din 2 decembrie 2002.
 + 
Capitolul 1Dispoziții generale + 
Articolul 1Obiectul prezentelor norme de igiena a produselor alimentare, denumite în continuare norme, se referă la regulile generale de igiena a produselor alimentare și la procedurile de verificare a respectării acestor reguli. + 
Articolul 2Pentru aplicarea prezentelor norme termenii și expresiile de mai jos au următoarele semnificatii:a)alimente – produse în stare naturala sau prelucrate, destinate consumului uman, inclusiv apa minerala și guma de mestecat, din care se exclud tutunul, produsele medicinale și substantele narcotice și psihotrope;b)alimentele conforme regulilor de salubritate – alimentele proprii consumului uman, din punctul de vedere al igienei;c)igiena produselor alimentare, denumita în continuare igiena – toate măsurile necesare pentru garantarea securității și salubritatii produselor alimentare, care acoperă toate etapele ulterioare producției primare, incluzând recoltarea, sacrificarea și mulsul, adică cele din cursul pregătirii, prelucrării, fabricației, ambalarii, depozitarii, transportului, distribuției, manipulării, vânzării sau punerii la dispoziția consumatorului;d)sector alimentar – orice unitate profit sau nonprofit care exercită una ori toate activitățile următoare: preparare, prelucrare, fabricare, ambalare, depozitare, transport, distribuție, manipulare, comercializare, punere la dispoziția consumatorilor;e)spații alimentare – componente ale unei unități în care se efectuează una sau mai multe operațiuni de preparare, prelucrare, fabricare, ambalare, depozitare, transport, distribuție, manipulare, comercializare, punere la dispoziția consumatorului a produselor alimentare.
 + 
Capitolul 2Condiții generale de igiena a produselor alimentare + 
Articolul 3Prepararea, prelucrarea, fabricarea, ambalarea, depozitarea, transportul, distribuția, manipularea, comercializarea și punerea la dispoziția consumatorilor a produselor alimentare trebuie să se desfășoare în condiții igienice. + 
Articolul 4Unitățile din sectorul alimentar trebuie să identifice activitățile care sunt determinante pentru securitatea alimentara și trebuie să garanteze ca procedurile de securitate corespunzătoare sunt stabilite, implementate, menținute și revizuite pe baza principiilor utilizate în sistemul de analiza a riscurilor și punctelor critice de control, abreviat HACCP:a)analiza riscurilor alimentare potențiale ale unei operațiuni din cadrul activității unei unități din sectorul alimentar;b)identificarea punctelor din cadrul acestor operațiuni unde pot aparea riscuri alimentare;c)stabilirea punctelor identificate ca fiind critice pentru securitatea alimentelor, denumite puncte critice;d)identificarea și implementarea procedurilor de control efective și de monitorizare în aceste puncte;e)revizia periodică și ori de câte ori apare o modificare în sectorul alimentar a analizei riscurilor alimentare, a punctelor critice și a procedurilor de monitorizare.
 + 
Articolul 5Unitățile din sectorul alimentar trebuie să respecte regulile de igiena prevăzute în prezentele norme. + 
Articolul 6(1)Autoritățile competente încurajează elaborarea unor ghiduri de buna practica a igienei, care pot fi utilizate voluntar de unitățile din sectorul alimentar drept ghid pentru respectarea prevederilor art. 3, 4 și 5.(2)Ghidurile prevăzute la alin. (1) sunt elaborate de sectoarele din domeniul alimentar și de reprezentanții altor părți interesate, cum ar fi autoritățile în domeniu și asociațiile de consumatori, după consultarea grupurilor ale căror interese risca să fie atinse într-un mod sensibil, inclusiv a autorităților competente.(3)La elaborarea ghidurilor de buna practica a igienei trebuie să fie luate în considerare, după caz, principiile generale de igiena alimentara, codurile recomandate și utilizate pe scara mondială în domeniul igienei, principiile generale de igiena alimentara din Codex alimentarius.(4)Ghidurile de buna practica a igienei sunt avizate de instituții desemnate de Ministerul Sănătății și Familiei și de Ministerul Agriculturii, Alimentației și Pădurilor.
 + 
Articolul 7(1)Autoritățile competente efectuează controale pentru a se asigura de respectarea prevederilor art. 3 și, acolo unde este cazul, a prevederilor art. 5.(2)În cadrul controalelor efectuate de autoritățile competente trebuie să se țină seama de ghidurile pentru o buna practica a igienei, avizate de Ministerul Sănătății și Familiei și de Ministerul Agriculturii, Alimentației și Pădurilor, în situația în care acestea exista.(3)Controalele prevăzute la alin. (1) trebuie să cuprindă o evaluare generală a riscurilor potențiale în domeniul securității alimentelor, asociate activităților respectivului sector alimentar, acordându-se o atenție deosebită punctelor critice identificate de sectorul alimentar, pentru a se estima dacă se efectuează în mod corespunzător operațiunile de monitorizare și verificare.(4)Inspecția tuturor spațiilor alimentare trebuie să fie efectuată cu o frecventa corespunzătoare riscului asociat cu locul respectiv.(5)Autoritățile competente trebuie să se asigure ca asupra produselor alimentare importate se efectuează un control în conformitate cu reglementările legale în vigoare pentru respectarea prevederilor art. 3, 4 și 5 și ale normelor microbiologice emise de Ministerul Sănătății și Familiei.(6)În cazul în care se constată că nerespectarea prevederilor prezentelor norme ar putea determina apariția unor riscuri legate de securitatea sau salubritatea alimentelor, autoritățile competente vor aplica măsuri care se pot extinde până la retragerea și/sau distrugerea produselor alimentare sau la închiderea întregii unități ori doar a unei părți din aceasta pe durata corespunzătoare remedierii deficiențelor constatate.(7)În vederea determinării riscurilor legate de securitatea produselor alimentare sau de salubritatea acestora se tine seama de natura produselor alimentare, de modul în care acestea sunt manipulate și ambalate, de condițiile în care sunt depozitate și prezentate și de orice intervenție la care sunt supuse înainte de livrarea lor către consumatori.(8)Orice persoană fizica sau juridică supusă controlului efectuat de autoritățile competente are, în condițiile legii, dreptul la contestarea măsurilor aplicate conform prevederilor legale în vigoare.
 + 
Articolul 8În cazul în care pe teritoriul unei tari terțe apare o problemă de igiena care constituie un risc grav pentru sănătatea publică, sunt aplicate, în funcție de gravitatea situației, următoarele măsuri imediate:a)suspendarea importurilor provenite din toată țara sau dintr-o regiune a acesteia și, după caz, din țara terta de tranzit;b)stabilirea unor condiții speciale pentru produsele alimentare provenite din țara implicata sau dintr-o regiune a acesteia;c)inițierea și aplicarea, în condițiile legii, a unor măsuri temporare de protecție privind produsele alimentare în cauza.
 + 
Capitolul 3Norme generale de igiena pentru spațiile alimentare + 
Articolul 9Expresia după caz este utilizata în aceste capitole în sensul garantarii securității și salubritatii produselor alimentare. + 
Articolul 10Spațiile alimentare trebuie să fie în permanenta curate și bine întreținute. + 
Articolul 11Spațiile alimentare trebuie să fie proiectate, amplasate, construite și dimensionate astfel încât sa îndeplinească următoarele cerințe:a)să permită curățenia și, după caz, dezinfectia corecta și eficienta;b)să ofere protecție împotriva acumularii de deșeuri, a contactului cu produse toxice, a patrunderii impuritatilor în produsele alimentare și a formării condensului sau a igrasiei pe suprafețe;c)să permită o buna practica a igienei produselor alimentare, inclusiv protecție împotriva contaminarii incrucisate între operațiuni și în timpul operațiunilor efectuate asupra produselor alimentare, echipamentelor, materialelor, surselor de aer și apa sau a personalului, precum și împotriva surselor externe de contaminare, ca, de exemplu, insectele și animalele dăunătoare;d)să asigure, după caz, condițiile corespunzătoare de temperatura pentru prelucrarea și depozitarea în condiții igienice a produselor alimentare. + 
Articolul 12(1)Spațiile alimentare trebuie să dispună de chiuvete destinate spalarii mainilor și de grupuri sanitare racordate la un sistem eficient de evacuare.(2)Numărul și amplasarea chiuvetelor și grupurilor sanitare trebuie să fie corespunzătoare cifrei personalului și amplasarii locurilor de muncă.(3)Chiuvetele pentru spalarea mainilor trebuie să fie separate de bazinele pentru spalarea produselor alimentare.(4)Chiuvetele trebuie să dispună de alimentare cu apa curenta, calda și rece și de mijloace pentru spalarea și uscarea igienica a mainilor.(5)Grupurile sanitare nu trebuie să aibă ieșire directa în încăperile în care se manipuleaza produse alimentare. + 
Articolul 13(1)Ventilarea naturala sau mecanică a spațiilor alimentare trebuie să fie asigurată prin mijloace suficiente și eficiente, evitandu-se pătrunderea fluxului de aer dintr-un spațiu contaminat într-un spațiu curat.(2)Sistemele de ventilație trebuie să fie astfel proiectate încât să permită cu usurinta accesul la filtrele sau la piesele care necesita curatare sau înlocuire.(3)În toate anexele sociale ale spațiilor alimentare se va asigura ventilatia naturala sau artificiala, suficienta și eficienta. + 
Articolul 14Spațiile alimentare trebuie să fie dotate cu sisteme de iluminare naturala și/sau artificiala suficienta. + 
Articolul 15Instalațiile de evacuare a apelor uzate trebuie să fie proiectate și construite în asa fel încât să se evite riscul contaminarii produselor alimentare. + 
Articolul 16Pentru personalul care își desfășoară activitatea în spațiile alimentare trebuie să fie asigurate vestiare amplasate în afară spațiilor de producție sau de prelucrare a alimentelor.
 + 
Capitolul 4Norme specifice de igiena pentru spațiile în care se prepara, se tratează sau se prelucreaza produsele alimentare + 
Articolul 17(1)Suprafața pavimentului trebuie să fie intretinuta în condiții igienice și trebuie să fie ușor de curatat și, după caz, de dezinfectat.(2)După caz, se va asigura și o evacuare de suprafața adecvată spre sistemele de colectare și evacuare a apelor uzate.(3)Cerințele prevăzute la alin. (1) se realizează prin utilizarea pentru suprafața respectiva a unor materiale impermeabile, nonabsorbante, netoxice și lavabile, cu excepția situațiilor în care unitățile din sectorul alimentar pot convinge autoritățile competente ca pot fi utilizate și alte materiale. + 
Articolul 18(1)Suprafața pereților trebuie să fie intretinuta în condiții igienice și să fie ușor de curatat și, după caz, de dezinfectat.(2)Suprafața prevăzută la alin. (1) trebuie să fie neteda și să aibă înălțimea potrivita pentru a permite cu usurinta realizarea operațiunilor prevăzute la același alineat.(3)Cerințele prevăzute la alin. (1) și (2) se vor realiza prin utilizarea unor materiale impermeabile, nonabsorbante, netoxice și lavabile, cu excepția situațiilor în care unitățile din sectorul alimentar pot convinge autoritățile competente ca pot fi utilizate și alte materiale. + 
Articolul 19Tavanele, tavanele false și alte echipamente suspendate trebuie să fie proiectate, construite și finisate astfel încât să se prevină acumularea murdariei și să se reducă fenomenul de condens, formarea igrasiei și acumularea prafului. + 
Articolul 20(1)Ferestrele și celelalte spații de aerisire trebuie să fie construite astfel încât să se evite acumularea murdariei.(2)Ferestrele și spațiile de aerisire care se deschid spre spațiile exterioare trebuie să fie echipate, după caz, cu plase de protecție împotriva insectelor, ușor de îndepărtat pentru efectuarea curățeniei.(3)În situațiile în care ferestrele deschise pot conduce la contaminarea produselor alimentare, în timpul activității ele vor fi închise și fixate. + 
Articolul 21(1)Ușile trebuie să fie ușor de curatat și, după caz, ușor de dezinfectat.(2)Cerința prevăzută la alin. (1) se va realiza prin utilizarea de suprafețe netede, fabricate din materiale nonabsorbante, cu excepția situațiilor în care unitățile din sectorul alimentar pot convinge autoritățile competente ca pot fi utilizate și alte materiale.
 + 
Articolul 22(1)Suprafețele, inclusiv suprafețele echipamentelor, care intră în contact cu produsele alimentare trebuie să fie bine întreținute și ușor de curatat și, după caz, ușor de dezinfectat.(2)Cerințele prevăzute la alin. (1) se vor realiza prin utilizarea de materiale netede, netoxice și lavabile, cu excepția situațiilor în care unitățile din sectorul alimentar pot convinge autoritățile competente ca pot fi utilizate și alte materiale.
 + 
Articolul 23(1)Pentru curatarea și dezinfectia instrumentelor și echipamentelor de lucru spațiile în care se prepara, se tratează și se prelucreaza produse alimentare trebuie să fie dotate, după caz, cu sisteme și instalații fabricate din materiale rezistente la coroziune și ușor de curatat.(2)Pentru realizarea operațiunilor prevăzute la alin. (1) spațiile respective vor dispune de alimentare curenta cu apa potabilă, calda și rece.
 + 
Articolul 24(1)După caz, trebuie să se stabilească condiții corespunzătoare pentru spalarea alimentelor.(2)Chiuvetele, bazinele și orice alte instalații pentru spalarea alimentelor trebuie să fie racordate la alimentarea curenta cu apa potabilă, calda și rece, și menținute permanent în stare de curățenie.
 + 
Capitolul 5Norme specifice de igiena pentru spațiile mobile și/sau provizorii, corturi, tarabe, rulote, piețe agroalimentare, spații cu destinație inițială de locuinta particulară, spații utilizate ocazional pentru alimentație publică și distribuitoarele automate + 
Articolul 25Spațiile prevăzute în prezentul capitol și distribuitoarele automate trebuie să fie proiectate, amplasate, construite și menținute în stare de curățenie și în buna stare de funcționare, astfel încât să se evite riscul contaminarii produselor alimentare și pătrunderea insectelor și animalelor dăunătoare. + 
Articolul 26Pentru spațiile alimentare prevăzute în prezentul capitol se vor asigura, după caz, următoarele dotări:a)instalații corespunzătoare pentru spalarea și uscarea igienica a mainilor, grupuri sanitare, băi și vestiare;b)instalații și materiale necesare pentru curatarea și, după caz, dezinfectia ustensilelor și a echipamentelor de lucru, precum și pentru curatarea alimentelor;c)sursa de apa potabilă, calda și rece, în cantitate suficienta;d)amenajări și/sau spații adecvate pentru depozitarea igienica și evacuarea substanțelor periculoase și/sau necomestibile, precum și a deșeurilor lichide și solide;e)instalații și/sau dispozitive corespunzătoare pentru menținerea și monitorizarea temperaturii produselor alimentare.
 + 
Articolul 27(1)Suprafețele de contact cu alimentele vor fi realizate din materiale netede, netoxice și lavabile, cu excepția situațiilor în care unitățile din sectorul alimentar pot convinge autoritățile competente ca pot fi utilizate și alte materiale.(2)Suprafețele prevăzute la alin. (1) trebuie să fie bine întreținute și să permită cu usurinta curatarea și, după caz, dezinfectia.(3)Alimentele trebuie să fie astfel așezate încât să se evite riscul contaminarii. + 
Articolul 28(1)Piețele agroalimentare sunt destinate numai comercializării produselor agroalimentare și de uz gospodăresc.(2)Administrația piețelor trebuie să permită activitatea comercială libera a producătorilor numai în limita posibilităților de asigurare a spațiului de vânzare.
 + 
Articolul 29Piețele agroalimentare din localitățile care dispun de rețele publice de apa și canalizare trebuie să fie prevăzute cu:a)platou impermeabilizat, dotat cu fantani arteziene, hidranti și guri de canalizare;b)W.C. public cu compartimente separate pentru femei și bărbați;c)boxa cu paviment și cu pereți din ciment sclivisit, racordata la rețeaua de apa și canalizare, pentru păstrarea recipientelor în care se colectează deșeuri solide;d)bazine compartimentate pentru spalarea legumelor și fructelor;e)chioscuri, baraci sau pavilioane compartimentate;f)vitrine, mese fixe, grupate pe categorii de alimente, prevăzute cu acoperisuri;g)gratare sau suprafețe din lemn, cu o înălțime de 10-15 cm de la sol, pentru depozitarea alimentelor, nefiind permisă așezarea acestora direct pe sol sau pe platou, chiar dacă sunt ambalate;h)loc de stationare a vehiculelor pentru aprovizionarea cu alimente, impermeabilizat, amplasat la cel puțin 20 m distanta de ultimul loc de desfacere a alimentelor și supus aceluiași regim de întreținere și curățenie ca și restul pieței. + 
Articolul 30Alimentarea cu apa și eliminarea reziduurilor lichide din piețele agroalimentare aflate în localitățile fără rețele publice de apa potabilă și fără canalizare trebuie să fie efectuate în conformitate cu prescripțiile autorităților locale de sănătate publică. + 
Articolul 31(1)Chioscurile și rulotele de desfacere a alimentelor din piețele agroalimentare trebuie să fie dotate cu chiuvete, sifoane de scurgere, recipiente pentru colectarea deșeurilor solide, dulapuri sau vestiare pentru îmbrăcămintea de protecție sanitară a alimentelor și pentru cea individuală, precum și cu materialul necesar pentru întreținerea curățeniei.(2)Unitățile în care se comercializează produse alimentare de origine animala ușor perisabile trebuie să fie dotate cu utilaje frigorifice.
 + 
Articolul 32(1)Mesele de prezentare și de comercializare a produselor agroalimentare din piețele agroalimentare trebuie să fie fabricate din beton sclivisit, mozaic sau alte materiale care permit igienizarea corecta.(2)Mesele amplasate în exteriorul clădirilor trebuie să aibă acoperisuri care să depășească marginile meselor astfel încât să se asigure evitarea riscului contaminarii produselor alimentare.
 + 
Articolul 33În piețele agroalimentare trebuie să fie amenajate dormitoare speciale, fiind interzis oricărei persoane particulare sau oricărui angajat al pieței sa locuiască ori sa doarma în încăperile ori pe mesele din piața, care sunt folosite pentru comercializarea produselor agroalimentare. + 
Articolul 34(1)Vânzătorii și producătorii din piețele agroalimentare trebuie să asigure întreținerea curățeniei, evitandu-se împrăștierea deșeurilor, a furajelor pentru animale și răspândirea de ape uzate.(2)Deșeurile rezultate din activitatea comercială trebuie să fie colectate în recipiente cu capac, care să fie evacuate de către angajații administrației pieței, pe măsura umplerii lor, în spațiile de colectare a gunoiului pieței.(3)Administrația piețelor trebuie să asigure îndepărtarea deșeurilor solide din zona pieței cel puțin o dată la 24 de ore și să asigure totodată funcționarea în bune condiții a instalațiilor de apa curenta și de canalizare, combaterea și distrugerea insectelor și a rozatoarelor. + 
Articolul 35Locul de comercializare a carnii crude și a produselor de macelarie din piețele agroalimentare trebuie să îndeplinească următoarele condiții:a)să aibă paviment impermeabilizat, ușor lavabil, prevăzut cu sifoane de pardoseala;b)să aibă pereți impermeabilizati până la înălțimea de 1,80 m;c)să aibă racord la apa rece curenta și la apa calda curenta;d)să aibă racord la canalizare;e)să aibă dotare cu camere sau dulapuri frigorifice;f)să aibă dotare cu butuci pentru transare, spalati și dezinfectati după încetarea vânzării;g)să fie asigurat de către administrația piețelor echipamentul de protecție pentru producători;h)să asigure prezentarea de către producători a dovezii controlului sanitar-veterinar pentru toate produsele, incluzând carne cruda și produse de macelarie, înainte de comercializare. + 
Articolul 36Locul de comercializare a peștelui proaspăt din piețele agroalimentare trebuie să îndeplinească următoarele condiții:a)să aibă amenajat un spațiu separat cu paviment din material impermeabil și ușor lavabil, prevăzut cu sifon de pardoseala;b)să aibă pereți impermeabilizati până la înălțimea de 1,80 m;c)să aibă racord la apa rece curenta și la apa calda curenta;d)să aibă racord la canalizare;e)să asigure păstrarea peștelui în vase din material ușor lavabil, inox, material plastic alimentar, acoperit cu bucăți de gheața;f)să asigure prezentarea pentru controlul autorităților sanitar-veterinare din piețe a peștelui adus spre comercializare;g)să fie asigurat de către administrația piețelor echipamentul de protecție pentru vânzători.
 + 
Articolul 37Locul de desfacere a laptelui și a derivatelor din lapte din piețele agroalimentare trebuie să îndeplinească următoarele condiții:a)comercializarea laptelui și a produselor lactate să fie facuta în locuri speciale, pe mese acoperite cu material impermeabil, ușor lavabil, și prevăzute cu vitrine;b)ambalajele produselor lactate să fie acoperite cu tifon curat, hârtie alba, capac din metal;c)să se asigure prezenta asupra producătorilor a dovezii efectuării controlului sanitar-veterinar și a carnetului de sănătate întocmit în conformitate cu reglementările Ministerului Sănătății și Familiei, înainte de comercializare.
 + 
Articolul 38Comercializarea legumelor și fructelor în vrac, în piețele agroalimentare, trebuie să se facă în spații separate, curate, în lăzi sau în navete. + 
Articolul 39(1)Comercializarea animalelor și a pasarilor vii în piețele agroalimentare trebuie să se facă numai în zone special amenajate din teritoriul pieței, separate de locul de desfacere a celorlalte produse alimentare.(2)Zonele prevăzute la alin. (1) trebuie să fie amenajate și dotate astfel:a)solul să fie impermeabilizat și prevăzut cu gura de captare a apelor de spalare;b)să fie asigurată o sursa de apa rece;c)sa existe pubele pentru colectarea deșeurilor și a dejectiilor. + 
Articolul 40Pătrunderea vehiculelor cu tracțiune animala în zona de comercializare a pasarilor și animalelor vii din piețele agroalimentare este permisă cu condiția sa li se asigure o zona impermeabilizata, cu posibilități de spalare, la o distanta de cel puțin 20 m de locuințe sau de alte locuri de vânzare.
 + 
Capitolul 6Norme specifice de igiena pentru transportul produselor alimentare + 
Articolul 41(1)Recipientele din vehiculele și/sau containerele utilizate pentru transportul alimentelor trebuie să fie menținute curate și în buna stare, în scopul evitării contaminarii alimentelor.(2)Pentru eliminarea oricărei posibilități de contaminare a alimentelor recipientele prevăzute la alin. (1) vor fi, după caz, proiectate și construite astfel încât să permită curatarea și/sau dezinfectia corecta și eficienta și vor fi utilizate numai pentru transportul alimentelor.(3)Alimentele în vrac sub forma solida, granulara sau pudra trebuie să fie transportate în recipiente și/sau containere/rezervoare speciale, marcate vizibil și lizibil în limba română sau în una ori mai multe limbi comunitare, pentru a se arata ca sunt utilizate pentru transportul produselor alimentare, sau pot fi marcate cu mențiunea "doar pentru alimente".(4)În cazul în care recipientele din vehicule sunt utilizate și pentru transportul altor produse sau pentru transportul mai multor alimente în același timp trebuie să fie efectuată o separare eficienta a produselor în vederea evitării riscului contaminarii.(5)În cazul în care recipientele din vehicule și/sau containere au fost utilizate pentru transportul unor alimente diferite, acestea trebuie să fie riguros igienizate între doua transporturi.(6)Produsele alimentare din recipiente și/sau containere trebuie să fie astfel așezate și protejate încât să se evite riscul contaminarii.(7)Recipientele din vehicule și/sau containerele utilizate la transportul produselor alimentare trebuie să fie dotate, după caz, cu instalațiile necesare menținerii acestora la temperaturile recomandate și înscrise pe eticheta sau/și pe documentele de însoțire a produselor alimentare, precum și cu sisteme de monitorizare a temperaturii.(8)Temperatura alimentelor congelate trebuie să fie stabilă și va fi menținută în timpul transportului în toate punctele în care se afla produsul la valoarea de -18°C sau mai mica, cu posibile variatii ascendente de scurta durata de maximum 3°C.(9)Produsele alimentare care sunt refrigerate trebuie să fie transportate cu vehicule capabile sa mențină alimentele la o temperatura situata între 0°C și +4°C. Temperatura interioară a vehiculelor, monitorizata în tot timpul transportului, trebuie să fie situata între 0°C și +8°C, în conformitate cu documentele de însoțire corespunzătoare și în condițiile dispozițiilor legale.
 + 
Capitolul 7Norme specifice de igiena pentru articolele, instalațiile și echipamentele care vin în contact cu alimentele + 
Articolul 42Articolele, instalațiile și echipamentele care vin în contact cu alimentele trebuie să fie menținute curate și sa îndeplinească următoarele condiții:a)să fie construite și să aibă în componenta lor materiale care să permită menținerea în stare de funcționare, în ordine și în buna stare, astfel încât să se minimalizeze riscul contaminarii alimentelor;b)să fie astfel construite și din astfel de materiale încât să poată fi păstrate curate în întregime și, după caz, dezinfectate, în măsura scopurilor predestinate;c)să fie instalate astfel încât să permită curatarea corespunzătoare a spațiilor din vecinătate.
 + 
Capitolul 8Norme specifice de igiena privind deșeurile alimentare + 
Articolul 43(1)În spațiile alimentare nu este permisă acumularea deșeurilor alimentare și a altor deșeuri, cu excepția celor care nu pot fi evitate pentru funcționarea unității.(2)Deșeurile alimentare și alte deșeuri trebuie să fie colectate și depozitate temporar în containere închise ermetic, cu excepția situațiilor în care unitățile din sectorul alimentar pot convinge autoritățile competente ca pot fi utilizate și alte tipuri de containere.(3)Containerele prevăzute la alin. (2) trebuie să fie menținute în buna stare de funcționare și să permită cu usurinta igienizarea și dezinfectia.(4)Spațiile pentru colectarea și depozitarea temporară a deșeurilor trebuie să fie proiectate și administrate astfel încât să poată fi menținute curate și să fie protejate împotriva insectelor și animalelor dăunătoare, precum și împotriva contaminarii alimentelor, apei potabile, echipamentelor și spațiilor alimentare.
 + 
Capitolul 9Norme specifice de igiena privind alimentarea cu apa în sectorul alimentar + 
Articolul 44(1)În unitățile din sectorul alimentar trebuie să se asigure o sursa de apa potabilă în cantitate suficienta și conform prevederilor legislației în vigoare privind calitatea apei.(2)Apa potabilă provenită din sursa prevăzută la alin. (1) va fi utilizata ori de câte ori va fi necesar, în scopul evitării contaminarii alimentelor.(3)Apa potabilă poate fi transformata, în funcție de necesitați, în gheața și utilizata ori de câte ori este nevoie pentru a se asigura necontaminarea alimentelor.(4)Gheața trebuie să fie fabricata, manipulata și depozitata în condiții care să îi asigure protecția față de sursele de contaminare.(5)Aburul care intră în contact direct cu alimentele nu trebuie să conțină substanțe care reprezintă un pericol pentru sănătate sau care pot contamina produsele alimentare. + 
Articolul 45Apa nepotabila utilizata pentru producerea aburului, refrigerare și controlul incendiilor, precum și în alte scopuri nealimentare trebuie dirijata prin sisteme separate, ușor identificabile și prin care să fie evitata pătrunderea în circuitul de apa potabilă.
 + 
Capitolul 10Norme specifice privind igiena individuală a personalului unităților din sectorul alimentar + 
Articolul 46(1)Toate persoanele care lucrează într-un spațiu în care se manipuleaza alimente trebuie să efectueze în mod obligatoriu controlul medical, la angajare și periodic, stabilit prin reglementările Ministerului Sănătății și Familiei.(2)Persoanele care prezintă o boala sau suspiciunea unei boli ce poate fi transmisă prin alimente, care sunt purtătoare de agenți patogeni sau care prezintă plagi infectate, infectii cutanate, eczeme sau boala diareica acuta nu vor fi autorizate pentru activitate în spații în care se manipuleaza alimente, datorită riscului ridicat de contaminare directa sau indirecta a produselor alimentare.(3)Toate persoanele care lucrează într-un spațiu în care se manipuleaza alimente trebuie să se prezinte la medicul de familie sau la medicul care asigura asistența medicală a unității în care lucrează, pentru orice afectiune digestiva sau cutanata.(4)Conducătorii unităților din sectorul alimentar trebuie să asigure prezentarea persoanelor care lucrează într-un spațiu în care se manipuleaza alimente la controlul medical periodic și trebuie să organizeze zilnic, la începerea programului, controlul stării de sănătate și de igiena personală.(5)Toate persoanele care lucrează într-un spațiu în care se manipuleaza alimente, inclusiv studenții și elevii care efectuează orele de practica, trebuie să utilizeze, în funcție de specificul locului de muncă, echipament de protecție sanitară a alimentelor, care să îndeplinească următoarele condiții:a)sa acopere îmbrăcămintea și parul capului;b)să fie confectionat din material alb sau de culoare deschisă;c)să fie impermeabil în părțile care vin în contact cu umezeala.(6)Toate persoanele care lucrează într-un spațiu în care se manipuleaza alimente trebuie să aibă unghiile tăiate, sa nu poarte bijuterii pe degete, exclusiv verigheta, să aibă parul strâns sub boneta, să își spele mâinile cu apa și sapun înainte de începerea programului și ori de câte ori este nevoie și să respecte un nivel ridicat de igiena personală.(7)Toate persoanele care lucrează într-un spațiu în care se manipuleaza alimente sunt obligate să își însușească notiuni de igiena individuală și a locului de muncă.(8)În unitățile din sectorul alimentar trebuie să se asigure supravegherea și instruirea și/sau perfecționarea în materie de igiena a persoanelor care manipuleaza alimentele, în funcție de activitatea pe care acestea o desfășoară.
 + 
Capitolul 11Norme specifice de igiena aplicabile produselor alimentare + 
Articolul 47(1)Unitățile din sectorul alimentar nu trebuie să accepte materii prime sau ingrediente care sunt contaminate sau suspecte de contaminare cu microorganisme patogene, paraziti și oua de paraziti, substanțe toxice sau substanțe străine descompuse, produse care, chiar după sortarea normală și/sau după preparare ori prelucrare în condiții igienice în sectorul alimentar, rămân improprii pentru consumul uman.(2)Condițiile de păstrare a materiilor prime și a ingredientelor depozitate în spațiile alimentare trebuie să fie astfel create încât sa prevină alterarea, sa protejeze aceste produse împotriva contaminarii și să asigure păstrarea și comercializarea lor în condițiile de temperatura recomandate și înscrise pe eticheta sau pe documentele de însoțire a produsului.(3)Toate produsele alimentare manipulate, depozitate, ambalate, expuse și transportate trebuie să fie protejate împotriva oricărei forme de contaminare susceptibilă de a le face improprii pentru consumul uman și periculoase pentru sănătatea umană sau împotriva contaminarilor care conduc la imposibilitatea consumarii alimentelor aflate în acea stare.(4)În mod special, produsele alimentare trebuie să fie astfel amplasate și/sau protejate încât sa reducă la minimum orice risc de contaminare, impunandu-se totodată procedurile necesare pentru asigurarea combaterii dăunătorilor.(5)Materiile prime, ingredientele, produsele semifabricate și finite care pot favoriza dezvoltarea microorganismelor patogene sau formarea toxinelor vor fi păstrate la temperaturi adecvate astfel încât să se evite riscul imbolnavirilor.(6)În ceea ce privește securitatea alimentara se permite ca pe anumite perioade limitate să fie anulat controlul temperaturii, și anume atunci când se desfășoară activitățile practice de manipulare din timpul preparării, transportului, depozitarii, expunerii și servirii alimentelor.(7)În cazul în care produsele alimentare urmează să fie păstrate sau servite la temperaturi scăzute, acestea trebuie să fie racite cat mai repede posibil, la o temperatura care nu prezintă nici un risc pentru sănătate, după ultimul tratament termic sau, în lipsa tratamentului termic, după faza finala de preparare. + 
Articolul 48Substantele periculoase și/sau necomestibile, inclusiv produsele alimentare pentru animale, trebuie să fie etichetate în conformitate cu reglementările legale în vigoare și să fie depozitate separat în containere separate și sigure.
 + 
Capitolul 12Norme specifice de igiena privind transportul maritim al uleiurilor sau grasimilor lichide în vrac + 
Articolul 49(1)Transportul maritim al uleiurilor sau grasimilor lichide în vrac care trebuie să fie supuse prelucrării și care sunt destinate consumului uman sau pot fi utilizate în acest scop, este autorizat în rezervoare care nu sunt destinate în exclusivitate transportului produselor alimentare, în următoarele condiții:a)în cazul în care uleiul sau grasimea se transporta într-un rezervor de oțel inoxidabil sau într-un rezervor captusit cu rasini epoxidice ori cu un echivalent tehnic al acestora, incarcatura imediat anterioară transportată în acel rezervor trebuie să fie un produs alimentar care să facă parte din lista de incarcaturi anterioare acceptate, după cum urmează:──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────          Substanta                                            Nr. C.A.S.──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────Acid acetic                                                      64-19-7Acetona-acetona; 2-propanona                                     67-64-1Uleiuri acide și acizi grasi distilati – din uleiurisi grăsimi vegetale si/sau amestecuri ale                1336-21-6acestora și din grăsimi și uleiuri animale și marineHidroxid de amoniu – (hidrat de amoniu; soluție deamoniac; amoniac apos)Uleiuri și grăsimi animale, marine și vegetale(cu excepția anacardului și a uleiului de tal brut)Ceara de albine                                                       8012-89-3Alcool benzilic (doar NF și reactivi)                           100-51-6Acetat de butil (n-; sec-; terț-;)                              123-86-4                                                                       105-46-4                                                                       540-88-5Soluție de clorura de calciu                                    10043-52-4Lignosulfonat de calciuCeara de candelilla                                                   8006-44-8Ceara de Carnauba (Ceara de Brazilia)                           8015-86-9Ciclohexan -(hexametilena; hexanaftena; hexahidrobenzen) 110-82-7Ciclohexanol (hexahidrofenol)                                   108-93-0Ulei de soia epoxidat (cu un conținut de minimum 7%      8013-07-8de oxigen oxiran)Etanol (alcool etilic)                                                64-17-5Acetat de etil – (eter acetic, ester acetic, naftade oțet)                                                         141-78-62-Etil hexanol – (2-etilhexil alcool)                                 104-76-7Acizi grasi:Acid butiric – (n acid butiric normal; acid butanoic;            107-92-6acid etil acetic; acid propil-formic)Acid valeric (acid n-pentanoic; acid valerianic)                 109-52-4Acid caproic (acid n-hexanoic)                                   142-62-1Acid heptoic (acid n-heptanoic)                                  11-14-8Acid caprilic – (acid n-octanoic)                                124-07-2Acid pelargonic (acid n-nonanoic)                                      112-05-0Acid capric (acid n-decanoic)                                    334-48-5Acid lauric (acid n-dodecanoic)                                  143-07-7Acid lauroleic (acid dodecanoic)                                      4998-71-4Acid miristic (acid n-tetradecanoic)                             544-63-8Acid miristotelic (acid n-tetradecenoic)                         544-64-9Acid palmitic (acid n-hexadecanoic)                              57-10-3Acid palmitotelic (acid cis-9-hexadecenoic)                      373-49-9Acid stearic (acid n-octadecanoic)                               57-11-4Acid ricinoleic (acid cis-12-hidroxi octadec-9 enoic;acid din ulei de ricin)                                          141-22-0Acid oleic – (acid n-octadecenoic)                               112-80-1Acid linoleic (9, 12-acid octadecadienoic)                       60-33-3Acid linoleic (9, 12, 15-acid octadecatrienoic)            463-40-1Acid arahidic (acid eicosanoic)                                  506-30-9Acid behenic (acid docosanoic)                                   112-85-6Acid erucic (acid cis 13-docosenoic)                             112-86-7Alcooli grasi – alcooli naturaliAlcool butilic – (1- butanol; alcool butiric)                    71-36-3Alcool caproil – (l-hexanol; hexil alcool)                       111-27-3Alcool enantil – (l-heptanol; heptil alcool)                     110-70-6Alcool capril – (l-n-octanol)                                          111-87-5Nonil alcool – (l-nonanol; alcool pelargonic; octilcarbinol)                                                 143-08-8Decil alcool – (l-decanol)                                       112-30-1Alcool lauril – (n-dodecanol; dodecil alcool)                    112-53-8Tridecil alcool – (1-tridecanol)                                 27458-92-0Miristil alcool – (tetradecanol; tetradecanol)                   112-72-1Alcool cetilic – (alcool C-16 1-hexadecanol; alcoolcetilic;Alcool palmitil: alcool n-primar hexadecil)                      36653-82-4Alcool stearic – (1-octadecanol)                                 112-92-5Alcool oleic – (octadecenol)                                     143-28-2Alcool lauril miristilic – (amestec C12-C14)Alcool cetil-stearic – (amestec C16-C18)Esterii acizilor grasi – orice ester obținut princombinarea oricăruia dintre acizii grasi listati cu oricaredintre alcoolii grasi listati mai sus(Exemple: miristat butil, palmitat oleic și stearatul cetilic)Acid gras – esteri metiliciLaurat metilic (dodecanoat metilic)                              111-82-0Palmitat metilic – (hexadecanoat metilic)                        112-39-0Stearat metilic – (octadecanoat metilic)                         112-61-8Oleat metilic – (octadecenoat metilic)                           112-62-9Acid formic – (acid metanoic; acid carboxilic hidrogenat)   64-18-6Glicerina – (glicerina; glicerin)                                56-81-5GlicoliButanediol – (1,3-butilen-glicol; 1,3-butanediol;1,4-butilen-glicol;                                              107-88-01,4-butanediol; 2,3-butilen glicol; 2,3-butanediol;              110-63-4butile-glicol)                                                   513-85-9Polipropilen-glicol – (greutatea moleculara maimare de 400)                                             25322-69-4Propilen glicol – (1,2 propilen glicol;1,2-propanediol;                                         57-55-61,2-dihidroxipropan; monopropilen glicol (MPG);metil glicol)1,3-propilen glicol – (trimetilen glicol;1,3 propanediol)                                         504-63-2n-heptan-                                                        142-82-5n-hexan (tehnic)                                                 110-54-3                                                                 64742-49-0Izo-butanol – (2-metil-1-propanol;)                              78-83-1Acetat izo-butilic                                               110-19-0Izo-decanol (alcool izodecilic)                          25339-17-7Izo-nonal (alcool izononilic)                            27458-94-2Izo-octanol (alcool izooctilic)                          26952-21-6Izo-propanol – (alcool izopropilic; IPA)                 67-63-0Limonene-(dipenten)                                      138-86-3Soluție de clorura de magneziu                           7786-30-3Metanol- (alcool metilic)                                67-56-1Cetona metil-etilica – (2-butanon)                               78-93-3Cetona metilizobutilica – (4-metil-2-pentanon)           108-10-1Eter metil tertiar butilic (MTBE)                        1634-04-4Micro silica                                                     7631-86-9Melasa                                                   57-50-1Ceara montană                                                    8002-53-7Nonan                                                    111-84-2Parafina (sorturi comestibile)Pentan-                                                          109-66-0Acid fosforic – (acid orto fosforic)                             7664-38-2Apa potabilă este acceptată ca încărcăturaanterioară doar dacă încărcătura imediat anterioarăapei se afla în aceasta listaHidroxid de potasiu (carbonat de potasiu caustic)        1310-58-3Acetat n-propilic                                                109-60-4Hidroxid de sodiu (soda caustica, lesii)                 1310-73-2Sorbitol (d-sorbitol; alcool hexahidric; d-Sorte)        50-70-4Acid ifuric                                                      7664-93-9Soluție de nitrat de amoniu ureic – (UAN)Drojdie de vin (Vinasses, vinaccia, argol, vini,argil arcilla, weinstein, tartrat acid de potasiubrut, biturat de potasiu brut)                           868-14-4──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────b)în cazul în care uleiul sau grasimea se transporta în rezervoare fabricate din alte materiale decât cele menționate la lit. a), se stabilește ca trei incarcaturi anterioare transportate în rezervoarele respective să fie reprezentate de produse alimentare sau de produse care fac parte din lista de incarcaturi anterioare acceptate, prevăzute la lit. a).(2)Transportul maritim al uleiurilor și grasimilor lichide în vrac, care nu sunt supuse prelucrării și care sunt destinate consumului uman sau pot fi utilizate în acest scop, este autorizat în rezervoare care nu sunt destinate în exclusivitate transportului alimentelor, în următoarele condiții:a)rezervoarele trebuie să fie fabricate din oțel inoxidabil sau trebuie să fie captusite cu rasini epoxidice ori cu un echivalent tehnic al acestora;b)trei incarcaturi anterioare transportate în acele rezervoare trebuie să fie constituite din produse alimentare.(3)Capitanul navei maritime care transporta în rezervoare uleiuri și grăsimi lichide în vrac, destinate consumului uman sau care pot fi utilizate în acest scop, păstrează documentele pentru cele trei incarcaturi anterioare efectuate în rezervoarele respective și pentru dovedirea eficientei operațiunilor de curatare efectuate între aceste incarcaturi.(4)În situația transbordarii încărcăturii, capitanul vasului primitor păstrează, în afară de documentele prevăzute la alin. (3), și documentele care atesta ca transportul uleiurilor și grasimilor lichide în vrac a respectat în timpul transportului anterior prevederile alin. (1) și (2), precum și documentele care atesta eficienta operațiunilor de curatare efectuate pe celălalt vas între incarcaturi.(5)La cerere, capitanul vasului prezintă autorităților competente documentele prevăzute la alin. (3) și (4).
 + 
Capitolul 13Norme specifice de igiena privind transportul maritim al zahărului brut în vrac + 
Articolul 50(1)Transportul maritim al zahărului brut în vrac, ce va fi utilizat ca aliment sau ca ingredient alimentar numai după rafinare completa și eficienta, este permis în recipiente și/sau containere/rezervoare care nu sunt folosite în exclusivitate la transportul alimentelor.(2)Recipientele și/sau containerele prevăzute la alin. (1) trebuie să îndeplinească următoarele condiții:a)înainte de încărcarea zahărului brut recipientele și/sau containerele/rezervoarele trebuie să fie foarte bine curatate pentru înlăturarea reziduurilor rămase de la transportul anterior sau a altor depuneri și trebuie să fie inspectate pentru verificarea eficientei inlaturarii acestor reziduuri;b)nu este permisă încărcarea zahărului brut în recipiente și/sau rezervoare/containere în situația în care incarcatura anterioară a fost un produs lichid în vrac.
 + 
Articolul 51(1)Agentul desemnat de sectorul alimentar ca fiind responsabil cu transportul maritim al zahărului brut trebuie să țină evidenta documentelor care descriu cu precizie și detaliat transportul efectuat anterior în recipientele și/sau containerele/rezervoarele în cauza, precum și tipul și eficienta operațiunilor prealabile de curatare.(2)Documentele prevăzute la alin. (1) trebuie să însoțească marfa în toate etapele de transport către rafinarie, iar copiile acestora sunt reținute la rafinarie.(3)Documentele prevăzute la alin. (1) trebuie să fie marcate vizibil și clar, în limba română și eventual într-o limbă a unui stat membru al Comunității Europene, cu următoarea inscripție: „Acest produs trebuie rafinat înainte de a fi utilizat pentru consumul uman”.(4)Agentul desemnat de sectorul alimentar ca responsabil pentru transportul zahărului brut și/sau pentru procesul de rafinare va prezenta, la cererea autorităților competente, documentele prevăzute la alin. (1).(5)Zahărul brut care a fost transportat pe cale maritima în recipiente și/sau containere/rezervoare care nu sunt destinate în exclusivitate transportului alimentar este supus unui proces de rafinare complet și eficient înainte de a fi considerat corespunzător pentru utilizare ca aliment sau ingredient alimentar.(6)Agenții desemnați de sectorul alimentar ca responsabili cu transportul și cu procesul de rafinare trebuie să acorde o deosebită importanța operațiunilor de curatare efectuate înainte de încărcarea zahărului brut, acestea având rol determinant în menținerea securității și salubritatii zahărului rafinat, în conformitate cu dispozițiile alin. (3) și (4).
 + 
Capitolul 14Dispoziții finale + 
Articolul 52Controlul respectării prezentelor norme se exercită de către autoritățile competente abilitate prin lege pentru controlul oficial al produselor alimentare. + 
Articolul 53Nerespectarea prezentelor norme constituie contravenții și sunt sancționate de către reprezentanții autorităților competente, conform legii. + 
Articolul 54În scopul evitării oricăror riscuri pentru sănătatea populației, autoritățile competente prevăzute la art. 52 pot solicita sectorului alimentar amenajări, proceduri sau dotări suplimentare. + 
Articolul 55(1)În scopul prevenirii bolilor prin nerespectarea normelor de igiena, autoritățile competente vor recolta periodic din unitățile care produc, prepara, servesc, depozitează, transporta și comercializează alimente teste de salubritate de pe suprafețele de lucru, utilaje, ustensile, ambalaje, de pe mâini și de pe echipamentul de lucru al personalului care manipuleaza alimente și din aerul din încăperile de lucru.(2)Testele de salubritate prevăzute la alin. (1) se recolteaza și în caz de suspiciune de contaminare a produselor alimentare, dar mai ales în cazul toxiinfectiilor alimentare.(3)Rezultatele testelor de salubritate trebuie să se încadreze în normele microbiologice emise de Ministerul Sănătății și Familiei.

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x