NORME-CADRU Nr. 9 din 13 iunie 1996

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 11/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: BANCA NATIONALA A ROMÂNIEI
Publicat în: MONITORUL OFICIAL NR. 179 din 6 august 1996
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEREGULAMENT 12 13/11/2007
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 1REFERIRE LAREGULAMENT 8 19/08/1994
ART. 9REFERIRE LANORMA 15 19/08/1994
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEREGULAMENT 12 13/11/2007

privind executarea ordinelor de plată programata (STANDING ORDER)



 + 
Articolul 1Obiectul normelor-cadruÎn aplicarea Regulamentului Băncii Naţionale a României nr. 8/1994 privind ordinul de plată, denumit în continuare Regulamentul, Banca Naţionala a României adopta şi, împreună cu societăţile bancare pe care le-a autorizat, denumite în continuare bănci, aplica prezentele norme-cadru pentru executarea de către banca plătitorului, la date şi în sume fixe în prealabil, de ordine de plată în favoarea unui terţ, denumite în continuare ordine de plată programata, iar conform practicii internaţionale, STANDING ORDER şi prescurtat OPP.Face obiectul prezentelor norme-cadru executarea ordinelor de plată prevăzute la alin. 1, dacă banca destinatara diferă de banca plătitorului, iar executarea are loc pe circuit interbancar.
 + 
Articolul 2Contractarea plăţilor prin OPPBanca plătitorului executa OPP numai pe baza clauzelor contractuale convenite expres în acest scop cu plătitorul prin contract încheiat cu respectarea legii şi a reglementărilor Băncii Naţionale a României, denumit în continuare contract.
 + 
Articolul 3Date de identificare obligatoriiBanca plătitorului nu va semna decît contracte cuprinzând următoarele date de identificare obligatorii:a) desemnează tipul contractului cu una dintre denumirile protejate prin reglementările şi activitatea Băncii Naţionale a României, prin utilizarea în titlul şi, ori de cîte ori este necesar, în cuprinsul contractului, a menţiunii "Plata prin OPP" sau plata prin "STANDING ORDER";b) numele sau denumirea plătitorului ca parte a contractului şi în conformitate cu Regulamentul;c) denumirea băncii plătitorului ca parte a contractului şi ca banca iniţiatoare în conformitate cu Regulamentul;d) numele sau denumirea beneficiarului în conformitate cu Regulamentul, inclusiv codul fiscal;e) denumirea băncii plătitorului ca banca destinatara în conformitate cu Regulamentul;f) un cont al plătitorului deschis la banca plătitorului, din disponibilul căruia să poată fi provizionata plata, în vederea executării fiecăruia dintre ordinele de plată, programata de plătitor;g) un cont al beneficiarului deschis la banca destinatara pentru toate ordinele de plată executabile prin contract.Aplicind prevederile legii şi ale reglementărilor Băncii Naţionale a României, banca plătitorului va verifica înainte de semnare datele de identificare obligatorii ale plătitorului, cele ale beneficiarului fiind declarate pe propria răspundere de către plătitor, inclusiv cele codificate, din punct de vedere al acuratetei, activităţii şi unicitatii, pentru limitarea riscurilor generate de erori de identificare. În caz de incertitudine asupra unor date, părţile vor putea conveni prin contract raspunderi corespunzătoare.
 + 
Articolul 4Clauze obligatorii ale mandatuluiÎn vederea limitării riscurilor la plata, banca plătitorului va accepta, prin semnarea contractului, doar mandatul plătitorului care:a) autorizeaza banca plătitorului ca pentru fiecare dintre plăţile la termen în favoarea beneficiarului care sunt programate în contract, printr-un şir de sume şi date calendaristice fixate biunivoc în mod obligatoriu:– la o dată acoperitoare stabilită sau nu în contract, banca plătitorului sa provizioneze pe seama plătitorului resurse băneşti cel puţin egale cu cele din programare, în scopul executării ordinului de plată corespunzător în favoarea beneficiarului;– banca plătitorului să execute la rind ordine de plată numai pentru sume egale celor programate cu plătitorul conform contractului şi la date care să permită încadrarea în obligaţiile asumate faţă de plătitor;b) nu condiţioneaza executarea fiecărui ordin de plată de vreun alt consimtamint al plătitorului decît cel dat prin contract sau de vreo alta condiţie care să modifice sumele şi datele programate pentru fiecare plata, fără sa fi fost prevăzute expres astfel de posibilităţi în contract, inclusiv răspunderile plătitorului pentru consecinţe;c) dispoziţia de a plati să fie formulată fără echivoc asupra unor resurse băneşti şi de timp legale, certe, oportune şi limitate, inclusiv prin referirea la modalităţi, intervale de timp şi proceduri pentru notificarea modificărilor determinate de plati prin contract ori în cazul încetării mandatului.
 + 
Articolul 5Alte clauzeCa parte contractantă, banca plătitorului poate conveni prin contract şi alte date şi clauze obligatorii, inclusiv modalitatea şi nivelul remunerării serviciilor de către plătitor, precum şi alte elemente de identificare sau de control asupra unicitatii identităţii beneficiarului.
 + 
Articolul 6Clauze obligatoriiBanca plătitorului va conveni cu plătitorul orice clauze asiguratorii care să prevină, sa repartizeze şi sa limiteze riscurile la plata datorate părţilor contractante, în primul rind pe cele ce se pot produce în caz de încetare a mandatului prin efectul schimbărilor statutare ori al modificărilor situaţiei patrimoniale a părţilor.
 + 
Articolul 7Menţiuni suplimentareBanca plătitorului poate conveni cu plătitorul în contract orice menţiune care să ducă la îndeplinirea acestuia, inclusiv:a) referinţe asupra tranzacţiei între plătitor şi beneficiar care a generat plata prin OPP;b) referinţe asupra înţelegerilor dintre plătitor şi beneficiar referitoare la răspunderile în circulaţia informatiei privind constituirea şi stingerea de obligaţii între aceştia, inclusiv a obligaţiilor de a notifica modificările şi anularile mandatului de plată prin OPP;c) referinţe asupra implicatiilor contractului cu privire la activităţile plătitorului de urmărire şi de control al disponibilităţilor sale băneşti în raport cu obligaţiile de plată prin OPP.
 + 
Articolul 8Riscuri datorate terţilorÎn vederea semnării contractului, banca plătitorului va evalua, în scopul prevenirii, limitării şi, după caz, al compensării, riscurile datorate terţilor în îndeplinirea mandatului plătitorului. În acest scop, banca plătitorului:a) în contract va putea înscrie clauze asiguratorii suplimentare celor prevăzute la art. 7;b) în afară contractului şi în legătură cu acesta, va putea încheia înţelegeri cu terţi pentru informare şi impunere de măsuri.Banca plătitorului va putea dezvolta relaţii favorabile îndeplinirii mandatului plătitorului cu banca beneficiarului în spiritul cooperării bancare şi în apărarea intereselor legitime ale clientului.
 + 
Articolul 9Menţiuni speciale obligatorii9.1. În aplicarea art. 4 din Regulament, banca plătitorului va inregistra în mod obligatoriu în conţinutul ordinului de plată prin OPP pe care-l executa referinţe care să permită accesul ulterior la conţinutul economic al tranzacţiei care a generat plata respectiva sau referiri pentru identificarea contractului, minimum menţiunea "OPP", precum şi numărul şi data înregistrării contractului la banca plătitorului după care să poată fi regasit.9.2. În cazul executării de OPH în cadrul plăţii prin OPP, menţiunea suplimentară de la art. 4 lit. d) din Normele-cadru ale Băncii Naţionale a României nr. 15/1994 privind OPH este obligatorie, înscriindu-se, la rubrica „Reprezentind” din OPH, menţiunile speciale obligatorii pentru identificarea contractului, prevăzute la alin. 9.1.
 + 
Articolul 10SancţiuniPentru încălcarea prevederilor art. 9 se aplică sancţiunile pentru lipsa menţiunilor obligatorii în OP şi OPH, prevăzute în reglementările Băncii Naţionale a României.
 + 
Articolul 11Contractul-modelÎn vederea uniformizarii practicii bancare, se vor încheia contracte care să cuprindă şi elementele prevăzute în anexa la prezentele norme-cadru.
 + 
Articolul 12Prezentele norme-cadru intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării lor în Monitorul Oficial al României.p. GUVERNATORUL BĂNCII NAŢIONALE A ROMÂNIEI,EMIL IOTA GHIZARI
 + 
Anexa MODEL SCHEMATICde contract/clauze contractuale de standing orderDenumirea obligatorie: STANDING ORDER.Identificarea părţilor contractante:a) BANCA PLĂTITORULUI (denumirea băncii iniţiale a OP); şib) PLĂTITORUL (numele sau denumirea persoanei şi contul deschis la BANCA PLĂTITORULUI, din disponibilul căruia să poată fi provizionata plata).Identificarea BENEFICIARULUI (unic), a persoanei sau a instituţiei în favoarea căreia BANCA PLĂTITORULUI va emite şi va executa ORDINE DE PLATA conform mandatului primit de la PLĂTITOR (obligatoriu: numele sau denumirea BENEFICIARULUI, contul deschis la BANCA DESTINATARA şi codul fiscal).Identificarea BĂNCII BENEFICIARULUI ca BANCA DESTINATARA a ORDINULUI DE PLATA.Obiectul CONTRACTULUI va include instrucţiunea necondiţionată de plată (formulare exemplificativa): "BANCA PLĂTITORULUI va îndeplini mandatul PLĂTITORULUI prin emiterea şi executarea de ORDINE DE PLATA, conform programării din prezentul CONTRACT".(Programarea):Tabel privind planificarea plăţilor

             
  Nr. crt. Data plăţii "P" Suma de plată Reprezentând Observaţii
  cifre litere
  1.          
  2.          
  3.        

Explicatia datei (menţiune obligatorie). BANCA PLĂTITORULUI îşi asuma obligaţia ca data plăţii să fie data calendaristică la care fiecare suma va aparea integral în extrasul de cont al BENEFICIARULUI şi ca data plăţii sa figureze în mod obligatoriu pe ORDINELE DE PLATA, devenind menţiune obligatorie în înţelesul Normelor-cadru ale Băncii Naţionale a României nr. 15/1994 privind OPH.Menţiuni speciale obligatorii de identificare a conţinutului economic al tranzacţiei.Alte clauze contractuale: nivelul remunerării serviciilor de către plătitor, orice clauze asiguratorii pe care părţile le convin.––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x